magdmaz Re: dla chlopaka o nazwisku Grzyb, pomocy! 25.08.09, 11:37 No i co słychać? Pewnie jest już za późno, ale proponowałabym bardzo głosno przy rodzinie pozastanawiać sie, które imię pasuje najbardziej: Ildefons, Bonawentura czy Ambroży. A potem wrócić z Urzędu i ogłosić, ze jednak w ostatniej chwili zarejestrowaliście jako Konstantego. Odpowiedz Link Zgłoś
olalinka Re: dla chlopaka o nazwisku Grzyb, pomocy! 25.08.09, 23:24 A właśnie że nie za późno, Mały do terminu ma jeszcze 3 dni ale chyba się obraził, że nie ma imienia i w ogóle nie szykuje się do wyjścia... Rodzina jakoś polubiła Gustawa, ale znajomi "obiektywnie" i prawie jednogłośnie oceniają go jako totalną porażkę i trudne życie prześladowanego za głupie imię dziecka (takie komentarze jednak wchodzą w głowę i trudno się ich pozbyć)... Na Konstantego tylko wywracają oczami i już normalnie z mężem zaczęliśmy o Ignacym od początku myśleć... A tak naprawdę to wierzymy w to, że jak go wreszcie zobaczymy to imię samo się znajdzie) Tak czy inaczej dziękuję Wam za owocne dyskusje i na pewno pochwalę się jak Mały ma na imię, jak tylko zechce nam się objawić) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: dla chlopaka o nazwisku Grzyb, pomocy! 26.08.09, 00:05 ja bym nie wybrała Ignacego, Konstantego ani Gustawa, wszystkie są piękne ale niestety przy nazwisu Grzyb całe to piękno pryska. szukałabym jakiegoś neutralnego imienia, np. Michał, Bartosz, Marcin, Paweł, Mateusz, Mikołaj,... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: dla chlopaka o nazwisku Grzyb, pomocy! 26.08.09, 00:13 zapomniałam, że mateusz to starszy brat. tak sobie czytam cały wątek i idealny zestaw to chyba Wojciech Grzyb. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dla chlopaka o nazwisku Grzyb, pomocy! 26.08.09, 00:13 olalinka napisała: > Rodzina jakoś polubiła Gustawa, ale znajomi "obiektywnie" i prawie jednogłośnie > oceniają go jako totalną porażkę i trudne życie prześladowanego za głupie imię > dziecka (takie komentarze jednak wchodzą w głowę i trudno się ich pozbyć)... Na > Konstantego tylko wywracają oczami i już normalnie z mężem zaczęliśmy o Ignacym > od początku myśleć... IMO Gustaw słabo pasuje do nazwiska, ale imię samo w sobie fajne. To, co piszesz, potwierdza tylko, ze pod żadnym pozorem nie nalezy się wcześniej zdradzac ze swoimi typami, bo znajdzie się zawsze ktoś, kto skutecznie obrzydzi pomysł, nawet najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
olalinka Gaudencjo 26.08.09, 09:43 Zaskoczylaś mnie tym razem, że Gustaw nie za bardzo z nazwiskiem, jakoś wcześniej z Twoich wypowiedzi to nie wynikało... A powiedz mi Gaudencjo jak byś miała sama wybrać imię dla Grzyba, bez moich typów i sugestii to co by Ci najlepiej pasowało, jak by Ci się podobało? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo 26.08.09, 21:01 Wiesz, na początku pisałam, że brzmi całkiem całkiem, ale Ignacy czy Konstanty są IMO znacznie lepsi i może dlatego coraz bardziej mi zgrzyta. Z dotychczas wymienionych wybrałabym bezapelacyjnie Ignacego (który, jak sądzę, pasuje idealnie), ale nie mam bliskich znajomych z dziećmi o tym imeniu. Drugi w kolejce byłby Ksawery (też bdb), a potem Konstanty (bdb-). Może być Maksymilian Grzyb - ja bym się nie zdecydowała, bo nie przepadam za Maksymilianem. Można rozważać też Aleksego - mam to samo, co z Maksymilianem, ale pasuje. Dla mnie jest strawny też Ewaryst Grzyb i zarzyzykowałabym go. Mając w otoczeniu małego Ignasia pewnie zdecydowałabym się na Ewarysta, który IMO brzmi równie dobrze, na tyle dobrze, że nieosłuchanie się z imieniem nie przeszkadza. Sama osobiście zastanawiałabym się też nad jakimś bardzo odważnym zestawem, odwracającym uwagę od nazwiska na tyle, by przestawało brzmieć jak wyraz pospolity. Mógłby to być np.: Żyrosław Grzyb (choć sa imiona słowiańskie, które podobają mi się znacznie bardziej od Żyrosława, ale ten zestaw wydaje się być niezły). Natomiast u Ciebie zupełnie już nie współgra on z imionami starszej dwójki. Odpowiedz Link Zgłoś
olalinka Re: Gaudencjo 26.08.09, 21:45 Ha! No to się wstrzeliłaś z odpowiedzią idealnie, bo jak by się maluch dziś urodził, to bylby Ignacy - tak to z mężem szanownym uradziliśmy dziś w południe No ale co będzie za te kilka dni... kobieta (w ciąży) bardzo jednak zmienna jest hihihi Maksymiliana i Aleksego jakoś nie lubię, a Konstanty... ech, chyba za dużym tchórzem jestem i dałam się póki co zakrzyczeć innym, a poza tym tata dziecka jakoś nie za bardzo za nim przepada, no a jego zdanie też ma w końcu znaczenie. Za to Gustaw mnie znienacka zniechęcił zdrobnieniem Gutek, które dziś mi się wyjątkowo nie podobało - hormony, hormony - termin porodu za 2 dni i widać to po mnie ) Pozdrawiam cieplutko i dzięki za cierpliwość w rozwiewianiu moich tysiącznych wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Ignaś!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 19:18 Ignacy Grzyb- świetnie, ewentualnie Stanisław Grzyb, ale Ignaś jest najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo 27.08.09, 23:17 olalinka napisała: No ale co będzie za te kilka dni... kobieta (w ciąży) bardzo jednak > zmienna jest hihihi Ogromniem ciekawa W kazdym razie jestem głęboko przekonana, że akurat Ignacy jest do Waszego nazwiska wręcz doskonały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Januszek Re: dla chlopaka o nazwisku Grzyb, pomocy! IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.09, 20:20 Polecamy piękne imię Dareczek ,Sławomirek Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: dla chlopaka o nazwisku Grzyb, pomocy! 04.09.09, 20:51 skoro podoba Ci się Joszko to może Jonasz, Joachim ? Joachim Grzyb Jonasz Grzyb jak Ci się podobają ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tristana Re: dla chlopaka o nazwisku Grzyb, pomocy! 13.09.09, 10:38 Wedlug mnie do Mateusza i Szymona pasuje po prostu Bartek (Bartosz lub Bartlomiej). Pewnie maluszek jest juz na swiecie, a wiec troche sie spoznilam ze swoim wpisem. Wszystkiego dobrego zycze!!! Odpowiedz Link Zgłoś