Dodaj do ulubionych

Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka

08.09.09, 10:22
Siedze w domu i sie nudze w czasie między lataniem do łazienki, wiec powoli
wymyslam potencjalne imiona dla "tego czegoś" co powoduje permanentne mdłości wink
Jesli chodzi o imie dla dziewczyny nie ma wiekszych problemów: podobaja mi się
m.in. Helena, Antonina (ale za popularne wiec odpada), ale w chwili obecnej
jesli będzie dziewczyna to będzie Florentyna.
Natomiast dla chłopaka jest lypa. Nic nas nie zachwyca. Chcielibyśmy by imie
było z charakterem, chetnie staropolskie, na pewno oryginalne (a tu ta śliska
granica z pretensjonalnością) i dobrze by było by było dość długie (bo
nazwisku króciutkie i z "rz" w środku) ale z fajnym zdrobnieniem. Rany ale
lista wymogów powstała... W tej chwili najbardziej podoba nam sie
Konstanty ale nie powalil nas na kolana od 1 chwili jak Florka winkNo i
nie wiem jak z popularnością, bo nie chcę żeby 5 Kostków mi latało pod blokiem
i zawołam "Kostek, obiad", a tu wszystkich pięciu leci wink Może coś wymyslicie ? smile
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 10:38
      Jednoczę się w bólu bezimmiennymwink
      Florentyna jest świetna.
      Dla chlopaka proponuję Teodora, Augustyna, Gustawa, Ludwika.
      Konstanty wydaje mi się faktycznie zyskiwac na popularności.
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 10:44
        abiela napisała:

> Dla chlopaka proponuję Teodora, Augustyna, Gustawa, Ludwika.
        > Konstanty wydaje mi się faktycznie zyskiwac na popularności.

Gustaw nam sie nie podoba, poza tym też jakoś teraz się mnoży Guciów wink, Ludwik
        super, samo imie było brane pod uwage, ale do nazwiska nie pasuje ni jak
        (nazwisko konczy sie również na "k"), zaś dwa pozostałe godne zastanownienia.
        Dzięki i pozdrawiam. Ps. u Ciebie abiela gorsza sytuacja bo jeszcze wymóg
        międzynarodowy dochodzi smile
        • abiela Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 10:48
          anka0127 napisała:

> Gustaw nam sie nie podoba, poza tym też jakoś teraz się mnoży
          Guciów wink, Ludwik
          > super, samo imie było brane pod uwage, ale do nazwiska nie pasuje
          ni jak
          > (nazwisko konczy sie również na "k"), zaś dwa pozostałe godne
          zastanownienia.
          > Dzięki i pozdrawiam. Ps. u Ciebie abiela gorsza sytuacja bo
          jeszcze wymóg
          > międzynarodowy dochodzi smile

To fakt.
          Cyz pasowałby do nazwiska Feliks? Makary? Walenty?
          • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 10:59
            abiela napisała:

> Cyz pasowałby do nazwiska Feliks? Makary? Walenty?

Jak mojemu staremu zaproponowałam Walenty to ona na to "Walenty pierdzielnięty"
            wink (i to wersja ocenzurowana wink Ale mi się podoba smile Feliks za krótkie,
            zastanawialismy się też nad Maurycym, ale Makary tez niczego sobie smile
            • justii23 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 11:13
              Wincenty, Augustyn i proponowany Konstanty - nie wydaje mi sie żeby jego
              popularność tak wzrosła iż będzie biegało chociaż 2- 3 imienników pod blokiem
              wiec chyba można spokojnie nadać to imię smile

Florentyna jest ok ja jednak osobiście wole Floriannę ( Florianka, Florka, Flora
              , Floszka) smile
            • abiela Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 11:25
              Maurycy ciekawysmile Generalnie imiona kończące się na -y są ciekawe. A
              może Jeremi? Eligiusz? Juliusz?
              • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 11:51
                abiela napisała:

> Maurycy ciekawysmile Generalnie imiona kończące się na -y są ciekawe. A
                > może Jeremi? Eligiusz? Juliusz?

Jeremi sie staremu nie podoba (juz bardziej Jeremiasz ale z nazwiskiem nie teges
                bo zestawienie "sz" "rz" tak samo jak w przypadku Eligiusza i Juliusza = za
                swiszcząco bedzie).
                • abiela Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:07
                  Klemens?
                  • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 13:02
                    abiela napisała:

> Klemens?

podobnie jak z Malkolmem, wydaje mi sie subtelnie zahaczać o pretensjonalność,
                    ale to tylko osobiste odczucie.
                    • vocativa Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 16:11
                      smile
                      Znam Klemensa zdrabnianego w dzieciństwie na Klimkasmile
                      Uważam,że świetnesmile
                    • abiela Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 16:18
                      anka0127 napisała:

> abiela napisała:
                      >
                      > > Klemens?
                      >
                      >
                      > podobnie jak z Malkolmem, wydaje mi sie subtelnie zahaczać o
                      pretensjonalność,
                      > ale to tylko osobiste odczucie.

Zaskoczyłaś mnie.
    • aneladgam Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 11:38
      Florentyna fenomenalnie (znam jedną roczną Florentynkę, ale nie sądzę, by to
      świadczyło o jakiejś mega popularności).
      Dla chłopca może Bernard?
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 11:47
        aneladgam napisała:

> Dla chłopca może Bernard?

jakos do mnie nie przemawia, z bernardynem mi sie kojarzy smile Ale dzieki.
    • Gość: olko33 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 11:46
      Miało być staropolsko - Stanisław, zdrobienie jest slicznie - Staś.
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 11:48
        Stanisław pikne imie, acz wielce popularne IMO.
    • gaudencja Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:11
      Witaj!
      Konstantemu na razie tak zastraszajaca popularność IMO nie grozi -
      musiałby się znaleźć w pierwsze 10-tce, żebyś była statystycznie
      zagrożona efektem 5-ciu Kostków pod blokiem.
      Przyszli mi na myśl: Wawrzyniec, Bolesław (albo z nieco innym drugim
      członem Bolemir).
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:25
        gaudencja napisała:

> Przyszli mi na myśl: Wawrzyniec, Bolesław (albo z nieco innym drugim
        > członem Bolemir).
        Bolesław jest w top ten przede wszystkim dlatego ze tak na imie mial mój
        najukochanszy dziadek smile A Wawrzyniec przez "rz" odpada, chodzi o unikniecie
        efektu Brzeczyszczykiewicza wink poza tym tak sobie mi sie widzi. Ale za Bolesława
        dzieki, wlasnie wskoczył "oczko" wyzej smile Bolemir do zastanowienia, acz na 1.
        rzut okiem ciekawe, acz nie powaliło.
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:43
        gaudencja napisała:

> Witaj!
        > Konstantemu na razie tak zastraszajaca popularność IMO nie grozi -
        > musiałby się znaleźć w pierwsze 10-tce, żebyś była statystycznie
        > zagrożona efektem 5-ciu Kostków pod blokiem.

A z tymi 5 Kostkami pod blokiem to taki zart, po prostu chcialabym zeby imie
        bylo dosc oryginalne, rozpoznawalne, ja np mimo ze moje imie nie jest super
        oryginalne (Olga) bylam jedyna w podstawowce i byla 1 Olga w moim roczniku w
        liceum, 2 na studiach, wiec było całkiem ok. Zaś chcialabym by moje dziecko
        miało takie imie, które będzie je od razu identyfikować w tłumach Julii,
        Jakubów, Amelii itd.

• gaudencja Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:50
          Jasne, ale myśle, że Konstanty jest bezpieczny pod tym względem.
          Jestem za Bolesławem (zwłaszcza jeśli po ukochanym dziadku),
          ale na wsiaki słuczaj dorzucam jeszcze Zygmunta, Benedykta,
          Ksawerego, Błażej już chyba padł?, Kazimierza, Cypriana i Ludwina/Lutwina,
          skoro Ludwik odpada smile
          • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 13:00
            gaudencja napisała:

> Jasne, ale myśle, że Konstanty jest bezpieczny pod tym względem.
            > Jestem za Bolesławem (zwłaszcza jeśli po ukochanym dziadku),
            No na razie Konstanty i Bolesław przodują, choc zdrobnienie Bolek średnio mi sie
            podoba, podobnie zreszta jak Kostek. Zastanawiam sie jeszcze czy przy tych
            imionach nie pokusić sie o 2 imie, bardziej popularne, w razie jakby dziecko
            okazało się słabawego charakteru wink))
            > ale na wsiaki słuczaj dorzucam jeszcze Zygmunta, Benedykta,
            > Ksawerego, Błażej już chyba padł?, Kazimierza, Cypriana i Ludwina/Lutwina,
            > skoro Ludwik odpada smile
            >
            Ksawery extra, (tym bardziej ze lubie Xawerego Zuławskiego za nietypowe widzenie
            swiata, choc niekoniecznie za "wojne..." ) ale nie robi sie czasem popularne
            ostatnimi czasy? Błażej odpada przez ż, Zygmunt, Cyprian, Kaziu nie moja bajka,
            a Benedykt nich zostanie dla papieża wink Ludwik caly czas mi po glowie chodzi ale
            to "k" nieszczesne, zas wariacje na temat Ludwika do rozważenia. Dzieki.

• gaudencja Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 13:27
              Ksawery robi się bardziej zauważalny, ale to jeszcze dalece nie ten
              poziom popularności, żeby się martwić - podobnie jak w przypadku
              Konstantego.
              Pozdrawiam smile
              • gaudencja Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 13:29
                Aha - a Bolesława zdrabniać można ze staropolska Bolko, Bolest. Daję
                teraz głos na Bolesława albo Ludwina wink
    • wimperga Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:13
      Dezydery, January, Zachary, Bazyli, Fryderyk (tak ma na imię 4-letni kolega
      mojej córki), Feliks
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:27
        wimperga napisała:

> Dezydery, January, Zachary, Bazyli, Fryderyk (tak ma na imię 4-letni kolega
        > mojej córki), Feliks
        kojarzy mi sie dezyderat, styczeń, suchary, bazylia wink Fryderyk super imie ale
        konczy sie na "k" tak jak i nazwisko sad
        • abiela Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:38
          Ferdynand?
          • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:46
            abiela napisała:

> Ferdynand?

Wspaniały. Znow te skojarzenia odzwierzęce smile A tak btw: nasz mopsik ma super
            imię nadane z hodowli: Ivan, wołamy na niego też Ivo, Ivaniula, Ivaniszyn wink)))
    • aneladgam Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:40
      Malkolm?
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 12:44
        aneladgam napisała:

> Malkolm?

Malkolm wydaje mi sie na granicy oryginalnosci/pretensjonalności.
      • aneladgam Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 13:19
        Ewaryst? smile
        • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 13:23
          aneladgam napisała:

> Ewaryst? smile

Za twarde do nazwiska, poza tym z Mont Everestem mi sie kojarzy smile Ale jestem
          upierdliwa smileA wy super kreatywne smile Dzieki i czekam dalej smile
          • aneladgam Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 14:52
            z przyczyn które podajesz jestem za Konstantym, ale nie mogę się oprzeć, żeby
            podrzucić Ci jeszcze kilka big_grin

Wilhelm?
    • aedo Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 15:47
      Olgierd? Aleksy? August? Konstanty jest oki.
      • pluskotka Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 18:46
        Dymitr? Sewer?
        • Gość: aga Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka IP: *.dyn.optonline.net 06.10.09, 20:46
          Ale "sewer" to po angielsku kanal. Mysle ze w dzisiejszych czasach
          ciezko tak...
    • jut-ra Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 20:37
      Konstanty jest super!!!
      A może Joachim?
    • dalenia Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 21:51
      Florentyna - świetnie smile
      Co do Konstantego to nie podoba mi się Kostek. Bolesław w porządku, tym bardziej, że na cześć Dziadka wink
      Benedykt (Benio, uroczo)
      Bronisław
      Bronimir (wole go od Bronisława, aczkolwiek ten drugi też ładnie smile)
      Dionizy
      Izydor (moje ukochane imie od jakiegoś czasu smile)
      Ludomir
      Wincenty
      Zachary
      Zbigniew
      Zaproponowałabym też Włodzimierza (to z kolei imie mojego Dziadka smile), ale chyba z nazwiskiem nie bedzie 'grało'
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 22:42
        O rany dziewczyny jesteście niezastąpione, tyyyle propozycji. Pogadalam chwile
        ze starym, Bolesława niestety wyjątkowo nie może przełknąc, więc póki co ze
        wszystkich propozycji najlepiej sie prezentuje Konstanty Wincenty Ksawery Ludwin
        (jako alternatywa dla Ludwika) Augustyn Maurycy (Olgierd też mi sie podoba ale
        troche za twarde).
        • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 08.09.09, 22:44

A tak w ogóle to lepiej żeby była dziewczyna to nie będzie problemu smile
          • gaudencja Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 00:03
            Może dlatego trudno Wam wybrać imię męskie, że wybieracie dla
            dziewczynki wink I żadne nie pasuje. Pozdrawiam serdecznie,
            g.
            • Gość: isia Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 10:05
              a co powiesz na Ernest, Ignacy, Wincenty
              • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 10:12
                Gość portalu: isia napisał(a):

> a co powiesz na Ernest, Ignacy, Wincenty

Ernest nie bardzo bo za twarde do nazwiska, Wincenty jest w ścisłym finale, a
                Ignacy też ładne imię, tylko wydaje mi się zyskiwać na popularności. THX.
            • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 10:09
              Hehe dokladnie gaudencjo mialam podobne przemyślenie smileNo nic, czasu jeszcze
              mamy bez liku (tzn do czasu kiedy płeć zostanie potwierdzona na USG, bo od wtedy
              bede walić juz do brzucha po imieniu smile Dzięki wszystkim jeszcze raz za pomysły,
              myślę, że któreś z imion zostanie wybrane, o ile będzie chłopak (a takie mamy
              przeczucie) smile)) Pozdrawiam serdecznie.
    • candy_asiya Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 10:39
      to jeszcze ja coś dorzucę wink

Felicjan
      Tycjan
      Serafin
      Gustaw
      Gaudencjusz ;p
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 18:39
        candy_asiya napisała:

> to jeszcze ja coś dorzucę wink
        >
        > Felicjan
        > Tycjan
        > Serafin
        > Gustaw
        > Gaudencjusz ;p

najlepszy Gucio, ale nie na tyle by był brany pod uwagę. Ale dzięki za inwencję smile
    • szczekuszka Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 13:33
      Zefiryn
      Apoloniusz
      Celestyn
      Domicjan
      Rufin

Tak poza tym to trudno wybrac imie dla chlopca. Wincenty tez jest u mnie w
      scislej czolowce, ale jakos nie moge zaakceptowac zdrobnien tego imienia. Jakby
      mowili do Wincentego w szkole, koledzy? Chyba Wincent? Zdrobnienia Wicek bardzo
      nie lubie, sklanialabym sie do nazywania dziecka Winek, ale wina, wino, trudne
      imie do zdrabniania.
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 18:41
        szczekuszka napisała:

Wincenty tez jest u mnie w
        > scislej czolowce, ale jakos nie moge zaakceptowac zdrobnien tego imienia. Jakby
        > mowili do Wincentego w szkole, koledzy? Chyba Wincent? Zdrobnienia Wicek bardzo
        > nie lubie, sklanialabym sie do nazywania dziecka Winek, ale wina, wino, trudne
        > imie do zdrabniania.

Może po prostu Witek?
        • Gość: szczekuszkza Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka IP: *.multimo.pl 09.09.09, 21:16
          anka0127 napisała:

> szczekuszka napisała:
          >
          > Wincenty tez jest u mnie w
          > > scislej czolowce, ale jakos nie moge zaakceptowac zdrobnien tego imienia.
          > Jakby
          > > mowili do Wincentego w szkole, koledzy? Chyba Wincent? Zdrobnienia Wicek
          > bardzo
          > > nie lubie, sklanialabym sie do nazywania dziecka Winek, ale wina, wino, t
          > rudne
          > > imie do zdrabniania.
          >
          > Może po prostu Witek?

Witek to dla mnie ewidentnie zdrobnienie od imienia Witold/Wit. Mozze przemysl
          te imiona. smile
      • gaudencja Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 22:33
        szczekuszka napisała:

Jakby
        > mowili do Wincentego w szkole, koledzy? Chyba Wincent? Zdrobnienia
        Wicek bardzo
        > nie lubie,

A ja wręcz przepadam. Za Winckiem także. Wicuś i Wincuś też są IMO
        znakomite.
        • szczekuszka Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 10.09.09, 09:59
          gaudencja napisała:

> szczekuszka napisała:
          >
          > Jakby
          > > mowili do Wincentego w szkole, koledzy? Chyba Wincent? Zdrobnienia
          > Wicek bardzo
          > > nie lubie,
          >
          > A ja wręcz przepadam. Za Winckiem także. Wicuś i Wincuś też są IMO
          > znakomite.
          >

Wincuś jest calkiem ok. smile Wicek nadal tak sobie. Zastanawiam sie jakby koledzy
          mowili do nastolatka, moze Winc/Wincu? Mnie sie podoba Wincenty i Wincent,
          ladnie brzmia.

Gdyby nie ta szalejaca moda na Pole i niezbyt fajne skojarzenia, pierwsze
          miejsce zajmowałby Apoloniusz- Polek.
          • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 10.09.09, 10:34
            szczekuszka napisała:

>
            > Zastanawiam sie jakby koledzy
            > mowili do nastolatka, moze Winc/Wincu?

hehe znajac mlodziez pewnie beda mowic tak że byś tydzien myslala i nie wymyslila smile
            Mi sie bardzo podoba Wincek, Wincent, Win, Wit, (Witek podałam jako "bepieczna
            alternatywę" - osobiscie mi sie nie podoba) zreszta zdrobnienia to rzecz
            indywidualna czesto niewiele mają wspolnego z imieniem (np. Konstanty - Antek od
            Konstantek, Iga znajomi mowia na nia zartobliwie Iguana winkitd.

• dalenia Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 16:54
      to jeśli chodzi o Twoją 'czołówkę' wybrałabym Wincentego lub Maurycego wink
      daj znać, czy bedzie Chłopak, czy Dziewuszka wink
      • shilla01 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 17:32
        Kostek jest świetny i gdyby nie byl na Twojej liscie
        zaproponowałabym Ci go w pierwszej kolejnosci wink

Od siebie dodam
        Z fajnymi zdrobnieniami

Joachim - Jochaś
        Tymoteusz - Tymek,Tymuś
        Gustaw - Gustek
        Seweryn- Sewek , Sewuś
        Ignacy - Ignas ( choć mysle , ze dosc popularny)

Bez zdrobnien wink

Oktawiam
        Kasjan

• mal_art Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 17:36
          Dorzucam Błażeja i Rocha.
          • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 18:33
            mal_art napisał:

> Dorzucam Błażeja i Rocha.

o Błażeju juz pisałam że odpada, Roch bardzo fajne imie ale za krotkie i za
            twarde, ale poza tym naprawdę mi się podoba. (gdyby dziecko mialo moje nazwisko,
            a nie męża bylby zapewne jednym z poważnych kandydatów)
        • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 18:36
          shilla01 napisała:

> Kostek jest świetny i gdyby nie byl na Twojej liscie
          > zaproponowałabym Ci go w pierwszej kolejnosci wink
          >
          > Od siebie dodam
          > Z fajnymi zdrobnieniami
          >
          > Joachim - Jochaś
          > Tymoteusz - Tymek,Tymuś
          > Gustaw - Gustek
          > Seweryn- Sewek , Sewuś
          > Ignacy - Ignas ( choć mysle , ze dosc popularny)

Tu tylko Ignacy wchodziłby w gre, ale wlasnie ten dopisek niepokoi, Joachim też
          niezły, ale mój stary kręci nochalem smile Za to Gustlik mu się podoba, ale już nie
          Gustaw - ach Ci fececi smile

• anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 18:38
        dalenia napisała:

> daj znać, czy bedzie Chłopak, czy Dziewuszka wink

i promise smile
        • Gość: Funia Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka IP: *.tosa.pl 09.09.09, 21:24
          Fryderyk, Przemysław lub może zapomniany Sławomir?
          • pluskotka Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 21:31
            Rufus? Antoni? Lucjusz?
            • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 21:35
              pluskotka napisała:

> Rufus? Antoni? Lucjusz?

hahaha, wymieniłas moja droga obu dziadków obiektu, dla którego poszukujemy
              imienia smile
              • pluskotka Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 21:39
                To może imię po dziadku? smile
                • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 21:55
                  pluskotka napisała:

> To może imię po dziadku?
                  Oj chyba nie przesadzajmy smile Już wystarczy że termin porodu wyznaczony jest na
                  dzień urodzin jednego z dziadków smile
                  • pluskotka Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 22:06
                    To tym bardziej. smile No chyba, że dla dziadków sympatii nie masz.
                    • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.09.09, 22:29
                      pluskotka napisała:

> To tym bardziej. smile No chyba, że dla dziadków sympatii nie masz.

Mam mam, szczególnie do mojego taty, ale nie jestem chyba fanką takich rozwiązań.
                      • lib Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 11.09.09, 09:54
                        Moja od dawna zaplanowana Florka w polowie ciazy zmienila sie w
                        rownie dawno zaplanowanego Ludomira. A potem czytalam Ludkowi
                        opowiadania (w czasopismie "Mis") o Florce i jej braciach Ludomirze
                        i Ludoslawie. Bardzo to bylo zaskakujace. Moze Ludomir?
                        • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 11.09.09, 10:17
                          lib napisała:

> Moze Ludomir?

Ciekawie, ale bardziej mi sie podoba proponowany tu Ludwin.

• solveiga1 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 11.09.09, 13:38
      Florntyna - pieknie! Tez byla u nas brana pod uwage smile
      Z meskich ostatnio chodza za mna proponowany juz Maurycy i Teodor, ale
      Konstanty tez mi sie ogromnie podoba smile
    • deela Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 11.09.09, 21:30
      mogłabym zaproponować imię swojego młodszego syna:
      BENEDYKT
      piekne, z klasa, twarde i dostojne a jednoczesnie ma ladne zdrobnienia: Benuś,
      Benio, Benek
      i na pewno ci sie nie zleci pieciu na obiad smile
      • aneladgam Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 11.09.09, 21:33
        cytuję autorkę wątku co powiedziała parę linijek wyżej:

"a Benedykt nich zostanie dla papieża"
        • deela Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 11.09.09, 22:24
          ten papiez wiecznie urzedowal nie bedzie big_grin
          ale ok to tylko propozycja big_grin
          • aneladgam Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 11.09.09, 22:33
            ja to wiem, ale jak komuś przeszkadza? smile
            • deela Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 12.09.09, 01:06
              mi troche
              ale nie az tak zeby drugi raz zrezygnowac z wymarzonego Benka
              a do autorki strasznie podoba mi sie tez KOSMA,ale nie wiem czy nie za krotkie
              no i DORIAN tez jest piekne
              • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 12.09.09, 10:22

Wielkie dzięki, wide że mam adwokata, ktorego pozdrawiam smile)))
                Kosma ciekawie, ale troche za krótko, a Dorian oł noł... smile
    • Gość: paranoja Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.09, 10:13
      nosze w brzuchu chlopca. ponosz go jeszcz 10 tygodnio, a potem mam nadzieje
      naturalnie "wypuszcze" na ten swiat.
      imie kosztowalo mnie wiele nieprzespnych nocy, ale mam!
      bedzie julian.

konstanty jest bardzo oryginalny i ladny, niestety u mnie nie wchodzi w rachube,
      ale byl w wezszym gronie wybrancow.
      i jeszce dosc dlugo sklanialam sie do imienie kordian.

aczkolwiek imiona dla moich dziewczynek przyszly mi o wiele latwiej

pozdrowienia
    • athandavan a Florian? 14.09.09, 12:53
      tez mozna zdrabniac do Florka (w mianowniku: Florek)
      • anka0127 Re: a Florian? 14.09.09, 17:18
        athandavan napisała:

> tez mozna zdrabniac do Florka (w mianowniku: Florek)

Florian już aż tak bardzo mi się nie podoba jak Florentyna, choc uroku mu
        odmówić nie można, a poza tym sobie myślę, że jesli tym razem będzie chłopak, to
        może jeszcze kiedyś bociek nam Florke przyniesie wink
    • Gość: adriana Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka IP: 188.33.180.* 05.10.09, 13:35
      My z chłopakiem postanowiliśmy że jeśli urodzi nam się chłopczyk
      nadamy mu imię Natan, a jeśli dziewczynka to będzie Nadia lub
      Aurelia.
      • Gość: justyna Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 15:51
        Szkoda tylko, że nieraz kiedy staramy się wymyślić jak najbardziej orginalne
        imię dla naszego dziecka nie zastanawiamy się czy faktycznie posiadanie takie
        imienia np. w szkole nie przysporzy mu kłopotów wyniku np. nie miłych uwag
        kolegów. W życiu dorosłym takie imię także będzie powodować "wystawanie" z
        tłumu, co nie zawsze dobrze wpływa na tę osobę. Uważam, że lepiej być ty np.
        Adamem, który ma coś dobrego do zaoferowania, niż Maurycym, któremu raz podwinie
        się noga i z powodu orginalnego imienia będzie to bardziej zapamiętne niż w
        przypadku Adama.
        Choć propozycje imion są dość ciekawe smile Gratuluje także odwagi smile
        • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.10.09, 10:30
          Gość portalu: justyna napisał(a):

> Szkoda tylko, że nieraz kiedy staramy się wymyślić jak najbardziej orginalne
          > imię dla naszego dziecka nie zastanawiamy się czy faktycznie posiadanie takie
          > imienia np. w szkole nie przysporzy mu kłopotów wyniku np. nie miłych uwag
          > kolegów.
          Ależ oczywiscie że nad tym sie zastanawialam i tym bardziej nie chce by dziecko
          było kolejną Julią w tłumie. Ja jestem osoba z dość silną osobowością, lubiącą
          wyrózniac się z tłumu (podobnie moj mąż) i tak też będziemy wychowywac swoje
          dziecko. Zresztą jak pisałam mnie interesują imiona staropolskie, troche
          historyczne, a nie udziwnione "nowobogackie" zapożyczenia z obcych języków.
    • Gość: Zdegustowana!! Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka IP: *.autocom.pl 08.10.09, 22:05

Kochani!!
      Dywagacja znaczy: mówienie nie na temat!! Jak nie umiecie używać poprawnie słów,
      to piszcie po prostu: rozważania...Pozdrawiam wszystkich analfabetów tworzących
      to forum!!
      • anka0127 Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 09.10.09, 10:23
        Zdegustowana!! napisał(a):
        > Pozdrawiam wszystkich analfabetów tworzących
        > to forum!!
        Na ogol trolom nie odpowiadam, ale tym razem zrobie wyjatek. Doskonale znam
        znaczenie terminu "dywagować" i z premedytacja go użyłam, na podkreslenie
        abstrakcyjności rozważań na temat imienia czegoś co wówczas miało postac kropki
        i kilka milimetów wielkości. Rozważanie imienia dla takiej niezmaterializowanej
        istoty, ktorej płci nie znam, było IMO wlasnie myśleniem, pisaniem bezładnym, od
        rzeczy itd. Szkoda, że nie kazdemu starczyło inteligencji by zauważyć te gre
        słów. Gratuluję dobrego samopoczucia, ktore pozwala Ci obrażać wszystkich
        użytkowników tego forum.
        • edziakrys Re: Dywagacje o oryginalnym imieniu dla chłopaka 10.10.09, 12:02
          Ja za 7 tygodni (oby) urodzę Nataniela (nie Natana). Podoba mi sie
          tez Wiktor, ale mam juz Wiktosięsmile Kajetan też niezłe- Kajtek. Nam
          też ciężko wybrać imie dla chłopca. Dla dziewczynki mieliśmy zanim,
          zaszłam w ciążę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.