18.09.09, 20:17
tiny.pl/hqrvg

+++++++++++++++++++++++++
zaczynam przyznawać rację tym, którzy uważają PP Kaczyńskiego za
martyrologicznego prezydenta.
Świeć Panie nad duszami górników ale z żałobą narodową lepiej powstrzymać się
właśnie.
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: o nie! 18.09.09, 20:22
      Panie świeć nad duszami tragicznie zmarłych górników.

Ale, Panie prezydencie. Niech się Pan za nich pomodli, niech Pan jedzie do Rudy,
      ale daj Pan obywatelom RP żyć normalnie.
      • marouder.eu Re: o nie! 18.09.09, 20:26
        Niech odpoczywaja w Pokoju!
        Widze Olus, ze i ty zaczynasz normalniec..za jaka to przyczyna, jesli mozna spytac?
        • oleg3 Re: o nie! 18.09.09, 20:29
          Ja po prostu jestem normalny, maruder.
      • aaki z powodu ewentualnej załoby 18.09.09, 20:35
        bedziesz musiał zyc nienormalnie?
        • oleg3 Re: z powodu ewentualnej załoby 18.09.09, 20:37
          Mam dwa pytania:
          1) Mieszkasz w Polsce?
          2) Ilu obywateli RP ginie tygodniowo w różnych wypadkach?
          • vicky17 Re: z powodu ewentualnej załoby 18.09.09, 20:40
            oleg3 napisał:

> Mam dwa pytania:
            > 1) Mieszkasz w Polsce?
            > 2) Ilu obywateli RP ginie tygodniowo w różnych wypadkach?
            >

acha to albo wszystkim albo nikomu, slowem zlikwidowac wszystkie rocznice bo
            moga kogos pominac.swietna logika, not o eliminujcie Boze Narodzenie...
            • oleg3 Re: z powodu ewentualnej załoby 18.09.09, 20:45
              Nie mam ochoty żyć w stanie permanentnej żałoby narodowej. To jest odbieranie
              ludziom swobody wyboru, narażanie właścicieli różnych rozrywkowych interesów na
              straty i dodatkowo rujnowanie autorytetu państwa. A emigranci lepiej żeby w tej
              sprawie nie zabierali głosu bo to dla nich sprawa wirtualna, a dla mieszkańców
              Polski realna.
              • aaki a do tej pory zyjesz? 18.09.09, 20:53
                Nie mam ochoty żyć w stanie permanentnej żałoby narodowej.
                ==============================================================
                a moze tylko masz depresję?big_grin

p.s.ile masz juz przezytych dni za sobą i ile z nich zostało
                zrujnowanych przez wprowadzane ustawicznie kolejne żałoby narodowe?
                • oleg3 Re: a do tej pory zyjesz? 18.09.09, 20:57
                  Zajrzyj tutaj
                  aaki napisała:
                  > p.s.ile masz juz przezytych dni za sobą i ile z nich zostało
                  > zrujnowanych przez wprowadzane ustawicznie kolejne żałoby narodowe?

I odpowiedz na pytanie czy mieszkasz w Polsce? Z emigrantami rozmowa na ten temat to jak ze ślepym o kolorach.
                  • aaki Re: a do tej pory zyjesz? 18.09.09, 21:02
                    mieszkam w polsce,a wprowadzenie ew.załoby nie wprowadzi chaosu w moje
                    zycie.
                    • oleg3 Re: a do tej pory zyjesz? 18.09.09, 21:06
                      w II RP wprowadzono 3 razy ŻN, w PRL 4, w IIIRP już 10 razy, w tym od r. 2006 5 razy. To jest galopująca inflacja.
                      • aaki Re: a do tej pory zyjesz? 18.09.09, 21:13
                        bardziej mnie martwi infalacja rzeczywista ktora w tej chwili zbliza
                        sie do 4%.
                        zas jesli chodzi o osłabianie autorytetu panstwa to o wiele bardziej
                        destrukcyjna niz zbyt liczne, kolejne załoby narodowe jest np
                        postepująca indolencja aparatu scigania i sprawiedliwości
                        • oleg3 Re: a do tej pory zyjesz? 18.09.09, 21:17
                          Zgadzam się z Tobą. Ale nie zmienia to mojego stosunku do złego nawyku
                          ogłaszania ŻN z powodu zwykłych tragedii. Zwykłych w tym sensie, że częstych i
                          dotykających społeczności lokalnych, a nie tragedii ogólnonarodowych.
                          • aaki Re: a do tej pory zyjesz? 18.09.09, 21:23
                            zaloby w przypadku katastrofy w hali w katowicach czy tez po wypadku
                            samolotu z wojskowymi nie były chyba naduzyciem.
                            w niektorych przypadkach rozwiazaniem moglaby byc lokalna zaloba w
                            ojewodztwie gdzie zdarzyła sie tragedia
                            • sz0k Re: a do tej pory zyjesz? 18.09.09, 22:12
                              aaki napisała:

> zaloby w przypadku katastrofy w hali w katowicach czy tez po wypadku
                              > samolotu z wojskowymi nie były chyba naduzyciem.

Był.
                              • aaki Re: a do tej pory zyjesz? 18.09.09, 22:20
                                nie był
                          • gini Re: a do tej pory zyjesz? 19.09.09, 00:38
                            oleg3 napisał:

> Zgadzam się z Tobą. Ale nie zmienia to mojego stosunku do złego
                            nawyku
                            > ogłaszania ŻN z powodu zwykłych tragedii. Zwykłych w tym sensie,
                            że częstych i
                            > dotykających społeczności lokalnych, a nie tragedii
                            ogólnonarodowych.
                            >

Oleg, tu nie rozumiem.Prezydent rozwaza ogloszenie zaloby, wydarzyla
                            sie tragedia zginelo 12 gornikow, w takich Chinach np.ginie tytch
                            gornikow duzo wiecej i nikt sie nie przejmuje.
                            W czym komu znowu ta zaloba zaszkodzi, bedziesz musial obowiazkowo
                            chodzic w czarnym garniturze?Nie bedziesz mogl sobie posluchac
                            muzyki jakiej chcesz?
                            no ale ja jako emigrantka powinnam trzymac buzie na klodke,
                            zapomnialam sie.
                            • sz0k Re: a do tej pory zyjesz? 19.09.09, 08:29
                              gini napisała:

> oleg3 napisał:
                              >
                              > > Zgadzam się z Tobą. Ale nie zmienia to mojego stosunku do złego
                              > nawyku
                              > > ogłaszania ŻN z powodu zwykłych tragedii. Zwykłych w tym sensie,
                              > że częstych i
                              > > dotykających społeczności lokalnych, a nie tragedii
                              > ogólnonarodowych.
                              > >
                              >
                              > Oleg, tu nie rozumiem.Prezydent rozwaza ogloszenie zaloby, wydarzyla
                              > sie tragedia zginelo 12 gornikow, w takich Chinach np.ginie tytch
                              > gornikow duzo wiecej i nikt sie nie przejmuje.
                              > W czym komu znowu ta zaloba zaszkodzi, bedziesz musial obowiazkowo
                              > chodzic w czarnym garniturze?Nie bedziesz mogl sobie posluchac
                              > muzyki jakiej chcesz?
                              > no ale ja jako emigrantka powinnam trzymac buzie na klodke,
                              > zapomnialam sie.

Kiedy ostatni raz w Belgii była żałoba narodowa i z jakiej okazji?
                            • oleg3 Re: a do tej pory zyjesz? 19.09.09, 10:43
                              gini napisała:
                              > W czym komu znowu ta zaloba zaszkodzi, bedziesz musial obowiazkowo
                              > chodzic w czarnym garniturze?Nie bedziesz mogl sobie posluchac
                              > muzyki jakiej chcesz?

Gini tutaj poczytaj sobie dyskusje po ostatniej ŻN.

Mnie osobiście urzędowa ŻN pewnie w niczym nie przeszkodzi. Ale państwo to nie jest przedsiębiorca pogrzebowy.
                              • sz0k przypominam, że nawet w roku 87 19.09.09, 11:26
                                oleg3 napisał:

> gini napisała:
                                > > W czym komu znowu ta zaloba zaszkodzi, bedziesz musial obowiazkowo
                                > > chodzic w czarnym garniturze?Nie bedziesz mogl sobie posluchac
                                > > muzyki jakiej chcesz?
                                >
                                > Gini tutaj poczytaj sobie dyskusje po ostatniej ŻN.
                                >
                                > Mnie osobiście urzędowa ŻN pewnie w niczym nie przeszkodzi. Ale państwo to nie
                                > jest przedsiębiorca pogrzebowy.

Nie urządzono NARODOWEJ żałoby, a "jedynie" w woj. warszawskim. A w tej
                                najtragiczniejszej katastrofie lotniczej w historii Polski zginęło znacznie
                                więcej ludzi niż w którejkolwiek z obecnych.
              • vicky17 Re: z powodu ewentualnej załoby 18.09.09, 22:16
                oleg3 napisał:

> Nie mam ochoty żyć w stanie permanentnej żałoby narodowej.

a ktos ci ja kaze miec? to chyba nie wiezienie,zeby wypelniac wszytsko co ustali
                rzad.
          • aaki Re: z powodu ewentualnej załoby 18.09.09, 20:48
            zalobę narodowa oglasza sie z powodu naglego tragicznego
            jednorazowego wydarzenia nie zas z powodu licznych powtarzających
            sie,też tragicznych ale jednostkowych wydarzen.
            tak to jest w zwyczaju. i nie tylko w polsce.
            • sz0k Re: z powodu ewentualnej załoby 18.09.09, 22:24
              aaki napisała:

> zalobę narodowa oglasza sie z powodu naglego tragicznego
              > jednorazowego wydarzenia

Nie do końca. Żałobę narodową powinno się ogłaszać z powodu śmierci wielce
              szanowanej postaci, znanej CAŁEMU narodowi i dla tego narodu wybitnej.

Jednak od czasu kiedy mediokracja przybrała rozmiary wręcz kuriozalne ta
              tradycja się wypaczyła. Wybacz ale urządzanie narodowej żałoby z powodu nagłej
              śmierci kilkunastu, czy nawet kilkudziesięciu osób w jednym miejscu jest po
              prostu deprecjonowaniem stopnia ważności tego aktu.

Wystarczy przyjrzeć się faktom:
              pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBa%C5%82oba_narodowa
              Do 97 roku żałoby narodowe jedynie z powodu śmierci JEDNEJ, znanej osoby (plus
              Powstanie Warszawskie) - oczywiście nie dyskutujemy tu nad ich faktyczną
              "wielkością" (Stalin, Bierut).
              Od 97 same katastrofy (+ jedyna faktycznie prawdziwa żałoba narodowa z powodu
              śmierci papieża Jana Pawła II).

To chyba o czymś mówi prawda?
              • sz0k Żeby uściślić jeszcze 18.09.09, 22:31
                sz0k napisał:

> aaki napisała:
                >
                > > zalobę narodowa oglasza sie z powodu naglego tragicznego
                > > jednorazowego wydarzenia
                >
                > Nie do końca. Żałobę narodową powinno się ogłaszać z powodu śmierci wielce
                > szanowanej postaci, znanej CAŁEMU narodowi i dla tego narodu wybitnej.

Żałoba narodowa powinna być "w uznaniu zasług dla narodu polskiego" osoby
                zmarłej (lub osób) - ta formułka bardzo ładnie brzmi.
                Jedyną zasługą tych osób z katastrof było to, że... umarli w tragicznym wypadku.
                Natomiast żałoba narodowa z powodu jakiegoś tsunami w Malezji, czy WTC to już
                jakiś kompletny absurd...
      • perla ale po co do Rudy prezydent ma jechać? 18.09.09, 20:39
        tylko zamieszanie zrobi razem z borowcami. A tam akcja ratownicza jest i lepiej
        nie przeszkadzać.
        Po maturze jak szedłem na egzamin na uczelnię to spotkałem koleżankę, która mnie
        na piwo do Malinowej zaprosiła celem odstresowania się. No i na egzamin nagrany
        przyszedłem skutkiem czego armia upomniała o mnie się. A mnie się nie chciało w
        zimie liści grabić więc zaciągnąłem się na górnika bo kopalnia wtedy
        reklamowała. Pół roku wytrzymałem na dole i znam kopalnię "Śląsk". Co tydzień
        ktoś ginął lub kogoś zasypało i mniej więcej wiem jak wygląda akcja ratownicza
        na dole. Żaden polityk nie potrzebny jest, bo ratownicy od górnictwa to naprawdę
        fachowcy są właśnie.
        • oleg3 Re: ale po co do Rudy prezydent ma jechać? 18.09.09, 20:41
          Bo premier pojechał czy ma pojechać. Przecież taka tragedia jest bardzo medialna
          i żaden polityk nie oprze się pokusie.
          • andrzejg w kasku każdemu do twarzy 18.09.09, 20:47
            a jak dostana czerwone to hoho

A.
            • perla Re: w kasku każdemu do twarzy 18.09.09, 20:58
              kadra ma kaski białe.
              Choć nie wykluczam, że dla polityków biało-czerwone mają, z orłem do tego, bo w
              tv tak lepiej wypadną właśnie.
              • pozarski Re: w kasku każdemu do twarzy 18.09.09, 21:00
                Kaczorowi do twarzy w zoltym. Offnickowa ma na pewno to zdjecie.wink
                • off_nick Re: w kasku każdemu do twarzy 19.09.09, 14:49
                  pozarski napisał:

> Kaczorowi do twarzy w zoltym. Offnickowa ma na pewno to zdjecie.wink

Pomyliło się Tobie,takie zdjęcia to kolekcjonują forowicze z FzD wink
        • aaki myslisz ze premier/ który już tam jest/ 18.09.09, 20:49
          bedzie bardziej przydatny?
          • perla Re: myslisz ze premier/ który już tam jest/ 18.09.09, 20:52
            nic takiego nie myślę. Przeciwnie właśnie.
          • marouder.eu No widzisz Akusiu, Tusk pojechal do rodzin.. 18.09.09, 20:52
            ..ktore stracily bliskich a ta mala Kacza menda zamiaruje swoim zwyczajem zaloby
            naznaczac a doopy nie ruszy!
            • aaki Re: No widzisz Akusiu, Tusk pojechal do rodzin.. 18.09.09, 20:54
              nie ruszy- żle ,ruszy tez żle.
              oto cała twoja "logika"
              • sz0k Re: No widzisz Akusiu, Tusk pojechal do rodzin.. 18.09.09, 22:46
                aaki napisała:

> nie ruszy- żle ,ruszy tez żle.
                > oto cała twoja "logika"

To akurat jest typowa "logika" zidiociałych antykaczorowców. Co śmieszne
                jednocześnie bardzo często są oni wyjątkowo bezkrytycznymi POlizami
                (zarzucającymi ofkoz to samo PiSiakom - prawdziwym i wyimaginowanym). To takie
                "Niesiołostwo" intelektu jest. Charakteryzuje się ono m.in. właśnie:

a) traktowaniem pewnych czynów jako zarzutów w momencie kiedy wykonują je
                przeciwnicy i tych samych czynów jako zasług kiedy się samemu je wykonuje

b) traktowanie jako zarzuty czynów negatywnych jak również i ich zupełnych
                przeciwieństw (w zależności od tego, które akurat wystąpiło).

Objawy te szczególnie silnie objawiły się u wielu ludzi od momentu wygrania
                wyborów przez PiS. Wybitnym przypadkiem był tu niejaki wikul, ale i innych,
                wydawałoby się kiedyś inteligentnych ludzi (bo przecież nie potraktujemy jako
                takich snajpera, marudnego, czy jacq-a) to niestety dotknęło.
    • vicky17 Re: o nie! 18.09.09, 20:25
      o fuj uczcic zmarlych polakow w polsce to juz zupelne zboczenie. powinno sie
      tylko kolejne holocaustowe muzem otworzyc,ale bron boze by cos polakom sie w nim
      dostalo.
      • marouder.eu A wasz murzyn niczego ci pod gust.. 18.09.09, 20:27
        ..nie oglosil Vickulec?
        • off_nick Re: A wasz murzyn niczego ci pod gust.. 18.09.09, 20:36

marouder.eu napisał:

oczywizda,że ogłosił...Vickulcu,Spittu,grubemu Kubie też wink
          • marouder.eu Re: A wasz murzyn niczego ci pod gust.. 18.09.09, 20:39
            I co, niewdziecznicy nie czcza!
            Takim, to nawet Murzyn nie dogodzi!
        • vicky17 Re: A wasz murzyn niczego ci pod gust.. 18.09.09, 20:38
          marouder.eu napisał:

> ..nie oglosil Vickulec?

oglosil,ze kocha zone,bo ja ma maruderze. no coz widac frustraci to ci co je
          traca wlasnie i wyzywaja sie jeno na forach..a to juz tylko namiastka szczescia
          prawdaz?
          • off_nick Re: A wasz murzyn niczego ci pod gust.. 18.09.09, 20:44
            vicky17 napisała:

Czy nieuk Vickulec sprawdził kto to jest Sorcha Faal?
            • pozarski Re: A wasz murzyn niczego ci pod gust.. 18.09.09, 20:55
              off_nick napisała:

> vicky17 napisała:
              >
              > Czy nieuk Vickulec sprawdził kto to jest Sorcha Faal?
              >
              >
              >
              Ja sprawdzilem,bo nie wiedzialem:
              www.zetatalk.com/index/sorcha.htm
              Kolejny hoax?
              • off_nick Re: A wasz murzyn niczego ci pod gust.. 18.09.09, 22:04
                pozarski napisał:

> Ja sprawdzilem,bo nie wiedzialem:

www.zetatalk.com/index/sorcha.htm
                > Kolejny hoax?

To też,ale głównie i przede wszystkiem wirtualny byt wyprodukowany przez FSB.
          • marouder.eu No, ja tam, z calym szacunkiem dla indywidualnych 18.09.09, 20:45
            ...wyborow pana prezydenta Murzyna, wole pozostac bez zony, gdyby alternatywa
            dla tego stanu mialoby byc wspolzycie z ta dr. Zirauncertain
            • off_nick Re: No, ja tam, z calym szacunkiem dla indywidual 18.09.09, 22:08
              marouder.eu napisał:

> ...wyborow pana prezydenta Murzyna, wole pozostac bez zony, gdyby alternatywa
              > dla tego stanu mialoby byc wspolzycie z ta dr. Zirauncertain

A fotka Panie Marouder?
              Się Pan rozleniwiłes ostatniowink

https://www.starstore.com/acatalog/Zira_figure_L.jpg
      • perla Vicky, no to ogłoś sobie sama żałobę przez tydzień 18.09.09, 20:51
        w Ameryce, i będziesz żałobnikiem za mnie, bo ja w Polsce imprezę mam właśnie.
        • marouder.eu Musialbys jej cos zaplacic, jak to placzce! 18.09.09, 20:53
          Gratis Vickulec nie zalka!
          • aaki zdaje mi się 18.09.09, 21:04
            ze zupelnie niedawno była załoba narodowa po tragicznej smierci pilota
            izraelskiego./jednego nota bene/
            • perla Re: zdaje mi się 18.09.09, 21:07
              aaki napisała:

> ze zupelnie niedawno była załoba narodowa po tragicznej smierci pilota
              > izraelskiego./jednego nota bene/

ale to było w Israelu właśnie.
            • marouder.eu U nas, W Polsce? 18.09.09, 21:08
              Popacz, ze ja nic nie zauwazylem Akusiuuncertain
              • aaki twoje faux pas-nie pierwsze zresztą 18.09.09, 21:15
                big_grin
                • marouder.eu Gratuluje stanu umyslu Akusiu:) 18.09.09, 21:19
                  Wyjasniam Akusiu, napisalem kpiaco. Nie pierwszy raz delegujesz mnie do Izraela,
                  acz do tej pory nie znam intencji tychze delegacjiuncertain
                  • aaki Re: Gratuluje stanu umyslu Akusiu:) 18.09.09, 21:24
                    za delegacje jednak ci nie zapłacę.
            • oleg3 Re: zdaje mi się 18.09.09, 21:09
              Tak było. To nie moja sprawa.

Nie wiem dlaczego w Polsce Żałoba Narodowa musi być (minimum) 3 dniowa. Trochę
              umiaru by nie zaszkodziło.
        • vicky17 Re: Vicky, no to ogłoś sobie sama żałobę przez ty 18.09.09, 22:17
          perla napisał:

> w Ameryce, i będziesz żałobnikiem za mnie, bo ja w Polsce imprezę mam właśnie.

a to ty musisz stac na bacznosc,nie jesc i nie pic bo ci rzad tak kaze?
    • sz0k Prezydent Kaczyński chce być zapamiętany jako 18.09.09, 22:36
      "prezydent od żałób narodowych"... bardzo świetne skojarzenie... nie ma co... Ja
      bym jednak na miejscu Kaczora poszukał tych agentów bezpieki wśród swoich
      PiaRowców... o ile ma takich w ogóle...
    • dachs Re: o nie! 18.09.09, 22:39
      Mimo, iż jako emigrant, zwłaszcza Niemiec, nie powinieniem się wypowiadać, dam
      swój głos przeciw żałobie narodowej.
      W ogóle Prezydent, ze swoją skłonnością do celebrowania nieszczęścia przypomina
      mi przyjaciółkę mojej pierwszej żony, której nic tak nie animowało do rozmowy
      jak czyjaś choroba, najlepiej nieuleczalna.
      W okolicy znana była jako "cmentarnica". Ale wtedy nikt jeszcze nie znał Lecha
      Kaczyńskiego.
    • snajper55 Lech Aleksander Żałoba-Kaczyński /nt 19.09.09, 00:49
      S.
    • oleg3 Dwudniowa żałoba narodowa 19.09.09, 14:45
      Dwudniowa żałoba narodowa

Prezydent Lech Kaczyński podjął decyzję o wprowadzeniu dwudniowej żałoby
      narodowej, która ma obowiązywać w niedzielę od godziny 6 rano. Decyzja czeka już
      tylko na kontrasygnatę premiera.

W czasie żałoby narodowej flagi państwowe na gmachach publicznych zostają
      opuszczone do połowy masztu i przepasane kirem. Na czas trwania żałoby
      odwoływane są imprezy masowe, rozrywkowe, koncerty i imprezy sportowe.

rp.pl
      • sz0k no niestety 19.09.09, 14:51
        Zapoczątkowało się ten absurd to teraz niezmiernie trudno się wycofać (Bo co? Ta
        tragedia niby jest mniej wartościowsza od poprzednich?). I tak będziemy mieć
        średnio 2 żałoby narodowe na rok... No chyba że jakiś człowiek z jajami zostanie
        prezydentem, a o takiego w dupokracji raczej trudno...
        • oleg3 Re: no niestety 19.09.09, 14:53
          Jutro w dniu ŻŃ finał ME w koszykówce i mecz o 3 miejsce. Pewnie się odbędą.
      • off_nick Re: Dwudniowa żałoba narodowa 19.09.09, 14:55
        oleg3 napisał:

> Dwudniowa żałoba narodowa
        >
        > Prezydent Lech Kaczyński podjął decyzję o wprowadzeniu dwudniowej żałoby
        > narodowej, która ma obowiązywać w niedzielę od godziny 6 rano. Decyzja czeka ju
        > ż
        > tylko na kontrasygnatę premiera.
        >
        > W czasie żałoby narodowej flagi państwowe na gmachach publicznych zostają
        > opuszczone do połowy masztu i przepasane kirem. Na czas trwania żałoby
        > odwoływane są imprezy masowe, rozrywkowe, koncerty i imprezy sportowe.
        >
        > rp.pl

Prezydent Lech Kaczyński ogłosi dwudniową żałobę narodowej, która potrwa od poniedziałku od godz. 6 rano - poinformowało PAP Biuro Prasowe Kancelarii Prezydenta.

Tekst linka
        • oleg3 Re: Dwudniowa żałoba narodowa 19.09.09, 15:04
          off_nick napisała:

poniedziałku od godz. 6 rano

To załatwia sprawę ME w koszykówce.
          • dachs Re: Dwudniowa żałoba narodowa 19.09.09, 16:29
            oleg3 napisał:

> To załatwia sprawę ME w koszykówce.

Czy podejrzewasz Prezydenta o to, że wie co to koszykówka?
            Gdyby Tusk nie wylatywał w wolnych chwilach na boisko, to Prezydent nie
            wiedziałby nawet, co to piłka nożna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka