oleg3 24.10.09, 18:33 W kolejnych postach wkleję fragmenty dwóch tekstów zmarłego ostatnio wielkiego felietonisty Macieja Rybińskiego. Zapytacie dlaczego? Nie odpowiem. Sami pomyślcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oleg3 Strach przed Janem Tomaszem Grossem 24.10.09, 18:34 „Nie czytałem jeszcze tej książki, tylko doniesienia prasowe na jej temat oraz recenzję noblisty Eli Wiesela. Na ich podstawie można sobie wyrobić ogólne pojęcie o zasadzie, na jakiej ta książka została zbudowana. Nie jest to dzieło historyczne, tylko raczej psychologiczne. Na podstawie tragicznego i nie wyjaśnionego dostatecznie do dziś epizodu powojennego- pogromu kieleckiego- Gross psychoanalizuje nas, Polaków, przypisując nam przerażające cechy zbiorowe. Wynaturzenie, zwierzęcy antysemityzm, żądzę mordu, opętańczą chciwość w zagarnianiu majątków żydowskich. Czytając Wiesela miałem wrażenie, że dokonuję wielkiego odkrycia z zakresu literatury powszechnej- Shylock, czarny charakter z "Kupca weneckiego" Szekspira, komedii, którą przedwojenny amatorski teatr żydowski w Warszawie wystawiał pod tytułem "Wyciął mu z nożem kawał mięsa", prymitywna kukła uosabiająca cały komplet zbrodniczości i demonizmu- był Polakiem. Jest to zupełny przewrót- do tej pory Shylock, uważany za Żyda, był ulubioną postacią literacką antysemiktów. Dla nich uosabiał zbiorowe cechy narodu żydowskiego. Teraz będzie mu można zmienić tożsamość narodową. Wydaje się, że Jan Tomasz Gross i jego amerykańscy recenzenci powielają, może nieświadomie, może celowo, wszystkie tradycyjne konstrukcje antysemityzmu z poszukiwaniem demonicznych i ciemnych cech w genetycznym, narodowym, rasowym pochodzeniu. Polacy są w ich oczach morderczymi antysemitami w tym samym stopniu i w ten sam sposób co Żydzi są zbrodniczym rządem światowym w oczach antysemitów. Konsekwentnie, profesor Jan Tomasz Gross, zamiast następnej książki o Marcu 1968, co z pewnością ma w planie, powinien od razu, moe do spółki z Wieselem, napisać "Protokoły mędrców Polonii". Zapis planów tajnego spisku Polaków, eksterminacji narodu żydowskiego dla zawładnięcia kamienicami na krakowskim Kazimierzu. Hitler mógłby zostać nawet uznany za nieświadomą ofiarę tego sprzysiężenia. Antoni Słonimski o polskim antysemityźmie napisał tak: kiedy spytać Żyda co sądzi o Żydach, powie, że to naród wybrany, naród poetów i filozofów. A co sądzi o Mośku? To złodziej, oszust, nie powierzyłbym mu złotówki. Kiedy spytać Polaka o to samo, odpowie, że Żydzi to naród krętaczy i oszustów, ale Mosiek to złoty człowiek, któremu można powierzyć cały majątek. Nie bójmy się Grossa, nie potrzebujemy psychoanalityka. Nie wykluczone, że na kozetce trzeba położyć jego samego. Niech opowie, co mu się śni. Szafa czy kluczyk.” Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 24.10.09, 18:36 "W niedzielę wieczorem przeżyłem istny szok. Szewach Weiss, dziecko Holocaustu, były ambasador Izraela w Warszawie, wielki przyjaciel Polski i Polaków, powiedział w rozmowie telefonicznej z Hajfy w tvn 24, że w związku z działaniami wojennymi państwa Izrael przeciwko terrorystycznej organizacji Hamas w Gazie wielu jego polskich przyjaciół zerwalo z nim stosunki prywatne. Ludzie, co się dzieje! Gdzie my żyjemy! Czy to oznacza, że nasze polskie piekło będzie teraz przeniesione na arenę stosunków międzynarodowych? Czy po prostu głupota, ignorancja i podłość, jakie cechują międzynarodowe lewactwo w jego stosunku do wytrwałej obrony przez Izrael fizycznego istnienia nie tylko panstwa, ale i jego obywateli przeniosły się na nasze elity intelektualne. A może wraca antysemityzm, ukryty pod maską antyizraelskości. Które państwo na świecie mogłoby tolerować nieustanne ataki na swoje terytorium, zamachy na ludność cywilną dokonywane przez fanatyków, inspirowanych i kierowanych przez zawodowców? Walka z Izraelem nie jest, jak to się mówiło w czasach PRL walką narodowowyzwoleńczą, tylko sposobem zarabiana pieniędzy i bogacenia się kasty przywódczej tej walki. Gdyby państwa ościenne, takie jak Syria czy teraz Iran nie finansowały tej walki, jej przywódcow, organizacji terrorystycznych, pokój dawno mógłby zostać zawarty. Za tym konfliktem stoją też interesy polityczne wielu sił, które go podsycają. Kosztem i Żydów i samych Palestynczyków. Toteż gdy dziś różne autorytety wołają o porozumienie, zawieszenie broni, pokój, niech powiedzą od razu, z kim można się porozumiewać. Z szaleńcami, ktorzy wierzą, że jak się wysadzą w powietrze, pójdą do raju z dziewicami, czy z ich szefami, dla których pokój oznaczałby koniec dobrych calkiem dochodów. Nie udawajcie idiotów, chyba, że jednak nimi jesteście. Szewachowi Weissowi i wszystkim Żydom w Izraelu wyrażam swoją solidarność." Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 24.10.09, 18:40 dziwie sie,ze ktos taki jak on napisal to propagandowe badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 24.10.09, 18:43 Nie jest to żadne "propagandowe badziewie" tylko opis rzeczywistości. Nie muszę dodawać, że zgadzam się z tym opisem. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 24.10.09, 18:51 oleg3 napisał: > Nie jest to żadne "propagandowe badziewie" tylko opis rzeczywistości. Nie muszę > dodawać, że zgadzam się z tym opisem. > "Czy po prostu głupota, ignorancja i podłość, jakie cechują międzynarodowe lewactwo w jego stosunku do wytrwałej obrony przez Izrael fizycznego istnienia nie tylko panstwa, ale i jego obywateli przeniosły się na nasze elity intelektualne. A może wraca antysemityzm, ukryty pod maską antyizraelskości" powiem jedno,dobrze,ze tzw.lewactwo (nie bardzo wiem do kogo to lewactwo sie odnosi) istnieje,inaczej mielibysmy kulture pochwalania dowolnych zbrodni na cywilach w imie..no wlasnie w imie czego? skoro izraelowi wolno kochac swe panstwo i swych ludzi to innym nacjom wolno robic to samo. mowienie,ze izrael mial prawo najechac niewinne kraje w imie dokonania samosadu za to,ze paru ekstremistow im przeszkadza jest chore. pochwalanie wojen i rozwiazywania konfliktow swiatowych przez nie jest chore,zboczone i nie powinno miec miejsca. dlatego tez dziwie sie ,ze rybinski to zrobil i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 24.10.09, 18:57 i jeszcz ejedno..szastanie wytartym slowm antysemityzmu,czy antyizraelskosci jest tak samo niepopularne w polsce jak ciagle przypominanie polakom kogo i jak MUSZA kochac,by nie byc wykletym przez elity dziennikarskie. wszak milosci do innego panstwa nie mamy wpisanej do konstytucji wiec taki dziennikarz powinien wiedziec,ze ludzie maja prawo do swoich opinii. on je mial i inni tez powinni miec te sama wolnosc jak pan rybinski. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Bocheński Józef Maria 24.10.09, 19:09 vicky17 napisała: > i jeszcz ejedno..szastanie wytartym slowm antysemityzmu, Antysemityzm"Polega on na demonizacji Żydów i przypisywaniu im wszelkiego zła. Zwolennicy antysemityzmu zwykli także twierdzić, że Żydzi rządzą światem, że mają jakąś centralę, dążącą do opanowania świata, do zniszczenia naszej cywilizacji itd. Zdarza się też, że przypisuje się im najzupełniej gołosłownie rozmaite zbrodnie. Powszechne jest u antysemitów żądanie, by wyeliminować z naszej cywilizacji wszystko, co żydowskie. Że są to wszystko haniebne zabobony, powinno być jasne." Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Bocheński Józef Maria 24.10.09, 19:27 oleg3 napisał: > vicky17 napisała: > > > i jeszcz ejedno..szastanie wytartym slowm antysemityzmu, > > Antysemityzm" > Polega on na demonizacji Żydów i przypisywaniu im wszelkiego zła. Zwolennicy an > tysemityzmu zwykli także twierdzić, że Żydzi rządzą światem, że mają jakąś cent > ralę, dążącą do opanowania świata, do zniszczenia naszej cywilizacji itd. Zdarz > a się też, że przypisuje się im najzupełniej gołosłownie rozmaite zbrodnie. Pow > szechne jest u antysemitów żądanie, by wyeliminować z naszej cywilizacji wszyst > ko, co żydowskie. Że są to wszystko haniebne zabobony, powinno być jasne." > > oleg, wiesz o czym mowie a w koncu jak wiadomo rasism idzie w kazdym kierunku i jest propagowany rowno i w takiej samej intensywnosci przez kazda nacje.nie ma tu wyjatkow i zydow ten wyjatek rowniez nie obejmuje. ciagle paplanie o jednej formie rasizmu jest wytartym frazesem i tyle, tyle,ze to skrzywienie poproawnosci politycznej jest popularne wsrod postepowych dziennikarzy polskich rowniez. jesli juz to zacytuj lysiaka,wszak jest on dosc wybitnym znawca tematu rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re:Przed Achmedem Erecjanie... 24.10.09, 21:56 ..uciekaja do schronow. www.youtube.com/watch?v=TLpqqpeYDZs Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 24.10.09, 20:35 oleg3 napisał: > Nie jest to żadne "propagandowe badziewie" tylko opis rzeczywistości. i owszem. ale akurat durnowaty dość. i owszem używają wiary do walki. jak każdy. sie np zapytaj czego żydy szukały po zakrystiach w latach osiemdziesiątych? ateizmu? michnik dopiero jak gazetkie trzymał w garści, oglądnął kartoteki tw swoje i kolegów odważył się nawijać o klechistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym watku 24.10.09, 20:39 Mysle, ze lepiej gdybys dal pod dyskusje jeden artykul a pozniej ewentualnie drugi. Moze tak poszloby latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 24.10.09, 20:43 A nie, gini. Oba. Bo ja tak jak i autor nie "lubię" Grossa a "lubię" Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 24.10.09, 21:00 oleg3 napisał: > A nie, gini. Oba. Bo ja tak jak i autor nie "lubię" Grossa a "lubię" Izrael. > przyjmijmy na chwilę, że ty i autor macie identyczne widzenie lunetowe "lubię izrael" (albo i nie - że jest to racjonalne). autora już nie spytam (a ciebie mogę) jakie argumenty za tym stoją? może naprzod ratio a potem emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 24.10.09, 21:10 pro100 napisał: Napisałem "lubię". Tu jest mało emocji. Z Grossem jak sądzę sprawa jest oczywista - idzie o wyłudzenie szmalu i zwiększenie wpływów "religii H". Jeżeli idzie o Izrael to ma on wszelkie prawo do obrony, poza tym bliżej mi do judaizmu (żydostwa) niż do islamu (Arabów). Wojna zawsze jest brudna i nie widzę by Izrael był "bardziej brudny" niż druga strona. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 24.10.09, 21:15 oleg3 napisał: > pro100 napisał: > Jeżeli idzie > o Izrael to ma on wszelkie prawo do obrony, poza tym bliżej mi do judaizmu (żyd > ostwa) niż do islamu (Arabów). Wojna zawsze jest brudna i nie widzę by Izrael b > ył "bardziej brudny" niż druga strona. to slabo widzisz oles. izrael ma prawo do obrony,ale nie biala karte do dowolnego zabijania kazdego cywila,do nielegalnej okupacji,do przetrzymywania ludzi bez procesow i do dowolnej interpretacji swych rzekomych praw na arenie miedzynarodowej. wszak ONZ,ktory stworzyl to panstwo go nie uznaje w obecnych granicach,czyli to nie swiat jest winien temu co tam sie dzieje,ale izrael,ze ignoruje miedzynarodowe prawa,ktore sa narzucane innym panstwom. > Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 24.10.09, 21:23 oleg3 napisał: > o Izrael to ma on wszelkie prawo do obrony, poza tym bliżej mi do judaizmu (żyd > ostwa) niż do islamu (Arabów). przetłumaczmy na polski - najeźdźca ma wszelkie prawo do obrony terytoriów zczysczczonych etnicznie i dalszej roboty w tym kierunku gdzie i kiedy mu się spodoba. dotyczy to wszelkich tego typu przypadków czy tylko ten jeden wyjątek dla izraela przewidujesz? (no bo bliżej mi do ... niż ... - emocje?) Wojna zawsze jest brudna i nie widzę by Izrael b > ył "bardziej brudny" niż druga strona. > tu akurat argument by byc jednakowo blisko (daleko) obu stron Odpowiedz Link Zgłoś
gini ReKto popiera i finansuje Izrael? 24.10.09, 21:38 Rybinski, solidaryzuje sie z Szewachem Weissem, pisze, ze panstwa oscienne, finansuja, Palestynczykow,zgoda, tyle, ze Izrael tez ma poparcie, i to duze poparcie USA.Przypomnijcie sobie, rezolucje ONZ non stp odrzucane, byc moze Rybinski napisal ten artykul z sympatii dla Weissa, co nie znaczy ze ja mam w czambul popierac to co napisal Rybinski poniewaz Go lubie. Bardzo lubie rowniez Wildsteina, zgadzam sie z Nim prawie we wszystkim, ale co do wojny w Iraku, juz moje zdanie bylo calkiem odmienne. Jeszcze jedno, kocham Polske, ale wcale nie podoba mi sie to co sie dzieje w Polsce, pytam wiec, mam zamknac oczy, i pisac politycy, ktorzy, klamia kradna sa ok bo to sa Polacy? Otoz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 08:23 pro100 napisał: przetłumaczmy na polski - najeźdźca ma wszelkie prawo do obrony terytoriów zczy > sczczonych etnicznie i dalszej roboty w tym kierunku gdzie i kiedy mu się spodo > ba. dotyczy to wszelkich tego typu przypadków czy tylko ten jeden wyjątek dla i > zraela przewidujesz? Żydzi byli ludnością napływową (w zdecydowanej większości) w Palestynie w okresie (powiedzmy) 1850-1950. Minęło już trochę czasu i parę pokoleń. Teraz mają prawo do swojej części Palestyny i nic tego nie zmieni. > (no bo bliżej mi do ... niż ... - emocje?) Emocje grają w Tobie. Łatwo ustalić, że Żydzi wnieśli wielki wkład w naszą (moją i Twoją) cywilizację, wkład o wiele większy niż wyznawcy islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 08:39 oleg3 napisał: > Żydzi byli ludnością napływową (w zdecydowanej większości) w Palestynie w okres > ie (powiedzmy) 1850-1950. Minęło już trochę czasu i parę pokoleń. Teraz mają pr > awo do swojej części Palestyny i nic tego nie zmieni. Zgodnie z Twoja "logika" zmieni naplyw innej ludnosci i troche czasu. Ja zaliczam naplyw Palestynczykow i jakies 3000 lat ich tam obecnosci. Ja antysemita zaliczam Semitom. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 09:11 rycho7 napisał: > Zgodnie z Twoja "logika" zmieni naplyw innej ludnosci i troche czasu. Oczywiście. Tylko by ta "inna ludność" napłynęła trzeba by wyrzucić Żydów. Do morza, na Madagaskar czy do Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 goscinne piece Treblinki witaja 25.10.09, 09:50 oleg3 napisał: > Oczywiście. Tylko by ta "inna ludność" napłynęła trzeba by > wyrzucić Żydów. Do morza, na Madagaskar czy do Europy? Nie uwazam abym celem mojego zycia bylo wyjasnianie bledow ideologji syjonizmu. Zydom DOBRZE sie zylo przez 500 lat przed powstaniem syjonizmu. Nie musieli sobie psuc dobrych stosunkow z goszczacymi ich narodami. Wspolczesnie moga sobie wyemigrowac do USA. Wielu by chcialo byc na ich miejscu, tak jak w 1968 w PRL. Ziemia 11 plemion Izraela nie nalezy do 12-tego plemienia Judy. Palestynczycy sa potomkami plemion Izraela. Ja nie godze sie na okradanie mnie i okradanie innych. Poza wyjatkiem gdy okradam ja. Niech judki zastosuja dintojre do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 08:58 oleg3 napisał: > pro100 napisał: > przetłumaczmy na polski - najeźdźca ma wszelkie prawo do obrony terytoriów zczy > > sczczonych etnicznie i dalszej roboty w tym kierunku gdzie i kiedy mu się > spodo > > ba. dotyczy to wszelkich tego typu przypadków czy tylko ten jeden wyjątek > dla i > > zraela przewidujesz? > Żydzi byli ludnością napływową (w zdecydowanej większości) w Palestynie w okres > ie (powiedzmy) 1850-1950. Minęło już trochę czasu i parę pokoleń. Teraz mają pr > awo do swojej części Palestyny i nic tego nie zmieni. > > Nikt zdaje sie ,ie kwestionuje tego, ze zydzi maja prawo do swojej czesci Palestyny.Zapominasz jednak, ze muzulmanie tez maja takie prawo. Zapomniales , ze zydzi wciaz buduja nowe osiedle, wbrew wszystkim. Dajesz prawo zydom do obrony, wiec gdzie prawo, dla muzulmanow do obrony swojej ziemi. > > > (no bo bliżej mi do ... niż ... - emocje?) > Emocje grają w Tobie. Łatwo ustalić, że Żydzi wnieśli wielki wkład w naszą (moj > ą i Twoją) cywilizację, wkład o wiele większy niż wyznawcy islamu. > Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 09:08 pl.wikipedia.org/wiki/Masakra_w_Sabrze_i_Szatili Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 09:11 histmag.org/?id=2370 Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 09:21 Gini, nawet jeżeli to spojrzenie na historię jest zobiektywizowane, w co mocno wątpię, to jest to historia. Nie może to usprawiedliwiać ani terroru skierowanego wobec Zachodu i Izraela ani planu wrzucenia Żydów do morza. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 09:39 Ja nie usprawiedliwiam, terroru, ale terroru panstwowego w wykonaniu Izraela usprawiedliwic nie moge. To z wyrzucaniem Zydow do morza to bylo dawno, a Palestynczycy sa non stop zabijani i wyrzucani. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 09:46 Arogancja Izraela, sszantaz, kazdy kto nie zgadza sie z polityka tego panstwa to antysemita. A tak na marginesie widzisz Oleg, o pierwszym artkule zero dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 09:16 gini napisała: > Nikt zdaje sie ,ie kwestionuje tego, ze zydzi maja prawo do swojej czesci > Palestyny. Do obrony tej swojej części też? >Zapominasz jednak, ze muzulmanie tez maja takie prawo. A gdzie ja kwestionowałem prawo muzułmanów do urządzenia swojej części Palestyny po swojemu? > Dajesz prawo zydom do obrony, wiec gdzie prawo, dla muzulmanow do obrony swojej > ziemi. Ja każdemu przyznaję prawo do obrony. >zydzi wciaz buduja nowe osiedle, wbrew wszystkim. Czasem budują, czasem burzą. Budowę uważam za błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 09:48 oleg3 napisał: > Żydzi byli ludnością napływową (w zdecydowanej większości) w Palestynie w okres > ie (powiedzmy) 1850-1950. Minęło już trochę czasu i parę pokoleń. Teraz mają pr > awo do swojej części Palestyny i nic tego nie zmieni. > tzn po ilu latach uznajemy status quo, a dokad w prawie walka o swoje? > > > (no bo bliżej mi do ... niż ... - emocje?) > Emocje grają w Tobie. Łatwo ustalić, że Żydzi wnieśli wielki wkład w naszą (moj > ą i Twoją) cywilizację, wkład o wiele większy niż wyznawcy islamu. > mógłbyś to uszczegółowić? bo tezę odwrotną to robota dla dziesieciolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Alhambra 25.10.09, 10:56 Nie rozumiem gini o co Ci chodzi. Cywilizacja europejska (zachodnia) uformowała się w toku konfrontacji m.in. z islamem. Za pośrednictwem Arabów (a i Żydów, którzy pośredniczyli w kontaktach chrześcijańsko-islamskich) przejęła Arystotelesa i algebrę. Przejęła i przetworzyła, a nie po prostu skonsumowała. Ani Arystoteles ani algebra nie były produktami cywilizacji islamu. Arabowie też nie przejęli. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 10:47 pro100 napisał: > tzn po ilu latach uznajemy status quo, a dokad w prawie walka o swoje? To Twój dylemat. Ja go nie mam. Przyznaję każdemu prawo walki o swoje. I Izraelowi i Palestyńczykom. > mógłbyś to uszczegółowić? bo tezę odwrotną to robota dla dziesieciolatka. A po co miałbym uszczegóławiać? Jest to oczywista oczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 11:01 oleg3 napisał: > A po co miałbym uszczegóławiać? Jest to oczywista oczywistość. > że żydowstwo wniosło więcej do cywilizacji niźli arabstwo? trzeba by nieźle się natężyć by tego dowieść. toć nawet w kwestii wyłącznie religijnej islam więcej z judaizmu przeniósł niż chrześcijaństwo (miszmasz judaizmu, mitraizmu i lokalnego pogaństwa). w swiecie starożytnym żydzi to pastuchy kóz bez specjalnych osiagnięć naukowych czy technologicznych. zadupie świata. a odrodzenie wiedzy poprzez kontakty właśnie z arabami i islamem. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 11:49 pro100 napisał: > że żydowstwo wniosło więcej do cywilizacji niźli arabstwo? Do naszej cywilizacji. > odrodzenie wiedzy poprzez kontakty właśnie z arabami i islamem. Jakie tam "odrodzenie". Za pośrednictwem Arabów dotarła do Europy (o czym już pisałem) algebra i logika (Arystotelesa). Ale to Europejczycy je przetworzyli. Spróbuj wyobrazić sobie cywilizację białego człowieka bez Żydów. A znajdź mi jakiegoś ważnego Araba. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 16:05 oleg3 napisał: > Spróbuj wyobrazić sobie cywilizację białego człowieka bez Żydów. A znajd > ź mi jakiegoś ważnego Araba. > > odwrotnie olku,zydzi bez cywilizacji bialego czlowieka nic by nie zdzialali. wszak to oni mieszkali po roznych ich krajach a nie odwrotnie. nie zapomnij,ze po ty by rozwijala sie mysl tworcza potrzeba jakiego takiego spokoju i prosperity,inaczej nic nikt nie tworzy bo mysli jedynie o przezyciu. poza tym nie powiesz mi,ze starozytny egipt rozwijal sie dlatego,ze byli w nim zydzi czy bialy czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 16:49 Coś mi się zdaje, że mówimy o różnych sprawach. W tym wątku nie interesuje mnie dyskusja kto tam wniósł większy wkład w cywilizację, tylko proste przyjęcie oczywistego faktu, ze cywilizacja zachodnia ma istotny pierwiastek żydowski, a nie ma islamskiego. Jest oparta na chrześcijaństwie czyli czerpie inspiracje z żydowskiej Biblii a nie z islamskiego Koranu. Jezus był Żydem, Paweł z Tarsu też. I Marks, Freud, Einstein, a nawet Friedman i Mises. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 nie to tygrysy lubia najbardziej 25.10.09, 17:09 oleg3 napisał: > cywilizacja zachodnia ma istotny pierwiastek żydowski Zydowska obsesja nagosci doprowadzila do zlikwidowania lazni w sredniowieczu. Spadl dramatycznie poziom higieny i rozszalaly sie zarazy. Nie da sie ukryc, ze winni byli Zydzi. Nie zatruwajac studnie lecz zatruwajac umysly poprzez wlaczenie Tory do Biblii. Dla ateisty zlo hebrajskich falszywek wyraza sie przez katolska oblude. > Jezus był Żydem, Paweł z Tarsu Na szczescie Zydami nie byli Atylla Hun i DzinGisHan, a takze wielu innych. Naszym szczesciem bylo to, ze woleli podbic centrum cywilizowanego swiata czyli Chiny i Indie. Nas uznali za biedny zascianek. Mieli racje. Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 17:35 oleg3 napisał: > Coś mi się zdaje, że mówimy o różnych sprawach. W tym wątku nie interesuje mnie > dyskusja kto tam wniósł większy wkład w cywilizację, tylko proste przyjęcie > oczywistego faktu, ze cywilizacja zachodnia ma istotny pierwiastek żydowski, a > nie ma islamskiego. hm, wydaje sie , że fundament judaizmu (stary testament, tora) zarówno chrzescijanie jak i zydzi dzisiejsi lekko traktują, dla jednych liczy się nowy dla drugich talmud w kazdym razie wspólnej logiki nie widać. powiedzmy że cywilizacja zachodnia ma pierwiastek żydowski jako jeden z wielu innych (ważniejszych). chrześcijaństwo było traktwane przez europejczyków utylitarnie jako czynnik unifikacji państwa, idealne narzedzie pomocnicze do sprawowania władzy, zaś fundament teologiczny - monoteizm per noga. i do dziś ta rola jest widoczna. Jest oparta na chrześcijaństwie czyli czerpie inspiracje z > żydowskiej Biblii a nie z islamskiego Koranu. Jezus był Żydem, Paweł z Tarsu > też. I Marks, Freud, Einstein, a nawet Friedman i Mises. > pomieszałeś szkodników, hutzpiarzy z przyzwoitymi ludźmi, ale niech ta. ale makaron do europy dotarł przez arabów. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 20:10 oleg3 napisał: > Coś mi się zdaje, że mówimy o różnych sprawach. W tym wątku nie interesuje mnie > dyskusja kto tam wniósł większy wkład w cywilizację, tylko proste przyjęcie > oczywistego faktu, ze cywilizacja zachodnia ma istotny pierwiastek żydowski, a > nie ma islamskiego. Jest oparta na chrześcijaństwie czyli czerpie inspiracje z > żydowskiej Biblii a nie z islamskiego Koranu. Jezus był Żydem, Paweł z Tarsu > też. I Marks, Freud, Einstein, a nawet Friedman i Mises. > po pierwsze Biblia to Nowy i Stary Testament,a wiec nie sami zydzi jeno,po drugie jako chrzescijanie nie wierzymy w czlowieka Jezusa,ktory byl zydem. cywilizacja zachodnia czerpie inspiracje z roznych kultur,miedzy innymi starozytnego egiptu,grecji,rzymu ba nawet chin,a to ,ze zydzi wniesli wen wklad zawdzieczaja wlasnie temu gdzie zyli,a nie temu,ze byli zydami. poza tym o paru tych "wybitnych" to lepiej nie wposminac,bo wcale tacy wybitni nie byli ..vide marks,czy freud . Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 20:40 nowy testament wzieli ze starego, glupoto chodzaca... hehehehe.... rochellinska nie wierzy w jezusa, ktory byl zydem... przerob go na polaka... Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 20:58 a ja myślałam,że biblia to stary i nowy testament że nowy ma korzenie w starym myslałam,,że Maria i Józef,a zatem również Jezus byłi z rodu Dawida ze judaizm i chrześciajństwo zrodziły sie z jednego pnia,mówi sie ,ze i islam konkretnie od Abrahama potem te relgie się odzieliły i każda poszła w swoją stronę ale rachelka tu rewelacje opowiada ale wiadomo jak widzi słowo Zyd rozum jej odbiera.)) co do Marksa i Freuda co by o nich nie myśleć zrewolicjonizowali świat i nie mylić myśli Marksa z tym co potem robli komuniści mieniący się marskistami Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 25.10.09, 17:09 jezuuuuuuuuuu...... ale sie znow glupota polala z ciebie, rochellina.... nu w kazdym zdaniu, w kazdym..... - "bez cywilizacji bialego czlowieka nic by nie zdzialali".... zydzi to nie biali? czerwoni? czarni? zolci? - "... oni mieszkali po roznych ich krajach.... ze po ty by rozwijala sie mysl tworcza potrzeba jakiego takiego spokoju i prosperity,inaczej nic nikt nie tworzy bo mysli jedynie o przezyciu" a mieszkanie "po roznych krajach" to przeszkadza w dzialaniu jakimkolwiek.... to ty znaczy sie nie dzialasz tam u siebie w usa, nie? jasne, jasne..... np zydzi w polsce mieszkali okolo 1000 lat, to naprawde nie mieli czasy na zadne tworcze mysli i dzialalnosc... tylko co sie tutaj od lat wydzierasz, ze zydzi w polsce tak dobrze mieli, tak sie bogacili i nigdy sie nie odwdzieczyli polakom??? a wiesz.... zydzi to wszedzie tacy sami... tak ze zyli np we francji, niemczech, wloszech, anglii, holandii etc etc etc po kilkaset lat i tam sie tez nie mieli czasu na zadne tworze mysli i dzialalnosc... chociaz tez sie drzesz, jak to zydzi okradali cala europe i sie na niej bogacili... starozytny egipt, idiotko do kwadratu, nie rozwijal sie dlatego, ze byli w nim zydzi, ale zydzi dolozyli tam swoja cegielke, jak zreszta wszedzie indziej na swiecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 24.10.09, 21:45 oleg3 napisał: > A nie, gini. Oba. Bo ja tak jak i autor nie "lubię" Grossa a "lubię" Izrael. > A co to ma do rzeczy?Kazdy artykul tyczy innych spraw, i pierwszy naturalnie schodzi na dalszy plan, a dla mnie jest wazniejszy. Nie da sie dwoch roznych spraw wsadzic do jednego worka Olegu. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dwa artykuly, nie da sie ich ocenic w jednym 24.10.09, 21:52 Dyskusja na tema Izraela wrze, a co z pirwszym artykulem?Finito, a szkoda bo dla nas Polakow wazniejszy jest wlasnie ten pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 24.10.09, 20:42 pro100 napisał: >michnik dopiero jak gazetkie trzymał w garści, oglądnął kartoteki >tw swoje i kolegów odważył się nawijać o klechistanie. Chętnie o tym podyskutuje, przy okazji. Nie widzę jednak żadnego związku ani z tekstem M.R. ani ze stosunkiem do Izraela (przypomnę kazus Edelmana). Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 24.10.09, 20:54 oleg3 napisał: > pro100 napisał: > > >michnik dopiero jak gazetkie trzymał w garści, oglądnął kartoteki > >tw swoje i kolegów odważył się nawijać o klechistanie. > > Chętnie o tym podyskutuje, przy okazji. Nie widzę jednak żadnego związku ani z > tekstem M.R. ani ze stosunkiem do Izraela (przypomnę kazus Edelmana). > rzecz o wierze i walce. temat nader prostacko i jednostronnie potraktowany przez autora felietonu. do łatwego zastosowania jako odwrotka. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 24.10.09, 21:43 zapomniales... PS. Według powszechnie obowiązującej wersji Jerozolima od wypędzenia Żydow w roku 70 przez Rzymian do roku 1948, do powstania państwa Izrael była miastem arabskim. To nieprawda. Według Encykopaedia Brittannica z roku 1848, w tym czasie mieszkało w Jerozolimie 7120 Żydów, 5 tysięcy Arabów i 3390 chrześcijan. Francuski "Inicateur de la Terre Saine" z roku 1876 podaje ludnościowy skład miasta - 12 tysięcy Żydow, 7560 muzułmanów i 5470 chreścijan. "Kalendarz Palestyński" 1896 wylicza mieszkancow: 28 112 Żydów, 9560 muzułmanów i 8748 chrześcijan. Pierwszy urzędowy spis przeprowadzili Brytyjczycy w 1922 roku- w Jerozolimie żyło wtedy 33 971 Żydów, 13 413 muzułmanów i 14 699 chrześcijan. Podczas kolejnego spisu (1931) Żydow było 51 222, muzułmanów 19 894, chrześcijan 19 335. W roku utworzenia panstwa Izrael, 1948, Żydow było 100 tys., muzułmanów 40 tys. a chrześcijan 25 tys. I tak jest z wieloma legendami, na których budowana jest idelogia konfliktu, powszechnie uchodzącymi za fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Antysemityzm pod maską antyizraelskości? 25.10.09, 08:15 amamit napisała: > zapomniales... Nie zapomniałem. Wyraźnie napisałem w poście otwierającym, że cytuję fragmenty. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski czy erekcjanie to zboki z ciągłym wzwodem? 24.10.09, 18:46 tak tak Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Wątek dla Erecjan 24.10.09, 19:25 Olus,olus,sami erekcjanie ci sie wpisuja.)) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Wątek dla Erecjan 24.10.09, 20:02 3 rzeczy mi sie szalenie spodobaly w tym watku.... - sam tytul.... widze, ze forumowicze ereca istnieja i maja nawet na aqua przyjeta nazwe erecjanie.... pieknie.... - zdanie doskonale z pierwszego urywka: "kiedy spytać Żyda co sądzi o Żydach, powie, że to naród wybrany, naród poetów i filozofów. A co sądzi o Mośku? To złodziej, oszust, nie powierzyłbym mu złotówki. Kiedy spytać Polaka o to samo, odpowie, że Żydzi to naród krętaczy i oszustów, ale Mosiek to złoty człowiek, któremu można powierzyć cały majątek." - zdanie doskonale z drugiego uyrywka: "... niech powiedzą od razu, z kim można się porozumiewać. Z szaleńcami, ktorzy wierzą, że jak się wysadzą w powietrze, pójdą do raju z dziewicami, czy z ich szefami, dla których pokój oznaczałby koniec dobrych calkiem dochodów. Nie udawajcie idiotów, chyba, że jednak nimi jesteście." Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Wątek dla Erecjan 24.10.09, 20:13 dana33 napisała: > "... niech powiedzą od razu, z kim można się porozumiewać. Z szaleńcami, ktorzy > wierzą, że jak się wysadzą w powietrze, pójdą do raju z dziewicami, czy z ich > szefami, dla których pokój oznaczałby koniec dobrych calkiem dochodów. Nie > udawajcie idiotów, chyba, że jednak nimi jesteście." > zasada jest taka, że rozmawia się z tym kto JEST. wszystko inne to wymówki by nie rozmawiać. ps spróbuj wyobrazić sobie argumenty drugiej strony by NIE rozmawiać Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Wątek dla Erecjan 24.10.09, 20:18 pro100 napisał: > zasada jest taka, że rozmawia się z tym kto JEST. wszystko inne to wymówki by n > ie rozmawiać. > ps spróbuj wyobrazić sobie argumenty drugiej strony by NIE rozmawiać zasada tego forum jest jedna..niezaleznie kto z NAS co napisze to erecjanska chuliganeria to zaswinia. wszak oni chca zamienic to i inne fora giewu w getta palestynskie,ktorymi oni zarzadzaja. niestety jeszcze im sie to nie udalo,choc giewu robi co moze by ich wesprzec w tej zaszczytnej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 z uwagami 24.10.09, 20:40 vicky17 napisała: > pro100 napisał: > > > > zasada jest taka, że rozmawia się z tym kto JEST. wszystko inne to wymówk > i by n > > ie rozmawiać. > > ps spróbuj wyobrazić sobie argumenty drugiej strony by NIE rozmawiać > > zasada tego forum jest jedna..niezaleznie kto z NAS co napisze to erecjanska > chuliganeria to zaswinia. wszak oni chca zamienic to i inne fora giewu w getta > palestynskie,ktorymi oni zarzadzaja. niestety jeszcze im sie to nie udalo,choc > giewu robi co moze by ich wesprzec w tej zaszczytnej roli. bym się jeszcze wstrzymał. zadałem pytanie o granice empatii. odpowie albo nie (co też jakąś odpowiedzią) bez przesądzanie z góry treści ew odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Re: Wątek dla Erecjan 25.10.09, 08:02 "erecjanska chuliganeria"....A jak myszko-vicky nazwiesz siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
perla wątpię aby Szewach Weiss mówił prawdę 24.10.09, 21:58 że ktoś z nim zerwał przyjaźń z powodu rozprawy z bandytami w Gazie. To poślizg pewnie z emocji. Natomiast faktem jest, iż lewactwo zupełnie bezkrytycznie popiera muslim, a tych z Gazy to już zupełnie. Ktoś powinien im uświadomić w końcu jakie muslim mają zamiary względem również ich właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: wątpię aby Szewach Weiss mówił prawdę 24.10.09, 22:04 perla napisał: > Natomiast faktem jest, iż lewactwo zupełnie bezkrytycznie popiera muslim, a tyc > h > z Gazy to już zupełnie. Ktoś powinien im uświadomić w końcu jakie muslim mają > zamiary względem również ich właśnie. mysle,ze podobne slowa miala dawno temu propaganda goebbelsa,ktora tez oskarzala lewakow,ze nie popierali ich ideologii czystki etnicznej. wszak kazdy wie,ze zabijani ludzie pewnej rasy powinni jeszcze oprawcom podziekowac za to,ze maja zaszczyt byc przez nich zabijani. taki gieroj izraelski,ktory nacisnie guziczek z bomka fosforowa jest wszak kims godnym do nasladowania,a czlowiek,ktorego ta bombka spali zywcem jest jedynie terrorysta. swietna logika,typowo prawicowych oszlomow prowojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: wątpię aby Szewach Weiss mówił prawdę 24.10.09, 22:12 vicky17 napisała: > mysle,ze podobne slowa miala dawno temu propaganda goebbelsa,ktora tez oskarzal > a > lewakow,ze nie popierali ich ideologii czystki etnicznej. wszak kazdy wie,ze > zabijani ludzie pewnej rasy powinni jeszcze oprawcom podziekowac za to,ze maja > zaszczyt byc przez nich zabijani. taki gieroj izraelski,ktory nacisnie guziczek > z bomka fosforowa jest wszak kims godnym do nasladowania,a czlowiek,ktorego ta > bombka spali zywcem jest jedynie terrorysta. uważasz więc Vicky, że Żydzi powinni robić tak jak muslim, czyli ostrzeliwać Gazę rakietami domowej produkcji, i wysadzać się w autobusach w Gazie? Wtedy byłoby dla ciebie ok? > swietna logika,typowo prawicowych oszlomow prowojennych. no tak... Widzisz Vicky, bo ja to chcę wojny. Oczywiście światowej i koniecznie nuklearnej właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: wątpię aby Szewach Weiss mówił prawdę 24.10.09, 22:17 perla napisał: > uważasz więc Vicky, że Żydzi powinni robić tak jak muslim, czyli ostrzeliwać > Gazę rakietami domowej produkcji, i wysadzać się w autobusach w Gazie? > Wtedy byłoby dla ciebie ok? mysle,ze eliminacja przeciwnika jest u nich znacznie lepiej postawiona niz u muslim,plus tacy jak ty uwazaja zabitych cywilow za terrorystow,bo smieli nie lubic zgotowanego im losu. wszak gdybys ty tam mieszkal i twoja rodzina zostala spalona fosforem na pewno bys nie byl antysemita,tylko sam byz do ONZ na piechote poszedl by ten uznal granice izraela,a te jak wiadomo byly legalnie zdobyte w walce z samymi terrorystami. swietna logika,myslisz jak goebbels wlasnie. > > > swietna logika,typowo prawicowych oszlomow prowojennych. > > no tak... > Widzisz Vicky, bo ja to chcę wojny. Oczywiście światowej i koniecznie nuklearne > j > właśnie. nie tylko ty jej chcesz,ale twoi pupilkowe rowniez i robia wszystko by do niej doszlo. problem jest jeden,co bedzie jak inni beda tak samo myslec jak wy i uznaja was za terrorystow,wszak wszystko jak widac zalezy od zdania takiego a nie innego oszoloma. Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: wątpię aby Szewach Weiss mówił prawdę 24.10.09, 22:28 vicky17 napisała: > mysle,ze eliminacja przeciwnika jest u nich znacznie lepiej postawiona niz u > muslim, czyżby? Żydzi nie wpadli na pomysł aby wyrżnąć samolotami w budynki USA. Czyli państwa w którym mieszkasz i które cię przyjęło gdy brak kiełbasy w polskich sklepach był dla ciebie nie do zniesienia. A teraz jak już tam jesteś to zachowujesz się jak zdrajca. Bo kiedy Amerykanie ginęli w WTC to Palestyńczycy, którym bez wazeliny wchodzisz, tańczyli z radosci na ulicazh. > plus tacy jak ty uwazaja zabitych cywilow za terrorystow, to nie ja. To ci co zrobili zamachy w NY, Londynie czy Madrycie. > wszak gdybys ty tam mieszkal to nie głosował bym na bandytów z Hamasu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: wątpię aby Szewach Weiss mówił prawdę 24.10.09, 22:36 perla napisał: > > czyżby? Żydzi nie wpadli na pomysł aby wyrżnąć samolotami w budynki USA. Czyli > państwa w którym mieszkasz i które cię przyjęło gdy brak kiełbasy w polskich > sklepach był dla ciebie nie do zniesienia. > A teraz jak już tam jesteś to zachowujesz się jak zdrajca. Bo kiedy Amerykanie > ginęli w WTC to Palestyńczycy, którym bez wazeliny wchodzisz, tańczyli z radosc > i > na ulicazh. > > > plus tacy jak ty uwazaja zabitych cywilow za terrorystow, > > to nie ja. To ci co zrobili zamachy w NY, Londynie czy Madrycie. > > > > wszak gdybys ty tam mieszkal > > to nie głosował bym na bandytów z Hamasu właśnie. nie ja tu jestem zdrajca,wszak mieszkajac w polsce jadasz koszernie a nie polsko,wiec nie rob tu za kaznodzieje swietoszka skoro pod opieke rebe wlazles ty,nie ja. nie uwazam,ze ktos kto jest przeciwko dowolnemu mordowaniu cywilow,w tym kobiet,starcow i dzieci jest zdrajca,mysle,ze jest nim ten,kto pod plaszczykiem slepego szowinizmu i poprawnosci politycznej, popiera dowolne bandziorstwa i zadymy swiatowe. wszak nie ja mowie tego typu slowa a juz to samo w stosunku do zydow ty bys odczul jako antysemityzm i lewactwo. by the way,ty zdaje sie popierasz rowniez bandytow kachanowcow,bo glosisz ich teorie wlasnie,wiec uwazaj bys nie oplul wlasnej brody skoro juz naplules pod wiatr wlasnie. a tu twoje motto,twojego idealu patrioty izraelskiego,kraju,ktory ty jako polak slepo popierasz,a ktory nie wiedziec czemu jest najmniej lubiany na swiecie i nie jest nawet uznany przez tych,ktorzy go stworzyli. perelka wlasnie..cu nie tak jak to ponizej i twoje goebbelsowskie propagandowe,bzdety? "ja ci powiem: mnie wszystko jedno co sie tam dzialo... mnie wszystko jedno, ile tam bylo zabitych sqrwieli i ilu cywili....mnie tez wszystko jedno ile dzieci tam zginelo..dana33" Odpowiedz Link Zgłoś
perla strasznie się Vicky zaplułaś, upsss... 24.10.09, 22:45 zapętliłaś znaczy się. Ja ani lubię ani nie lubię Israela. Natomiast uważam, że to państwo to kluczowy sojusznik naszej cywilizacji w walce ze wściekłymi islamistami. Poza tym, Żydów jest coś około 25 milionów na świecie i cóż oni mogą nam zagrozić? Tym bardziej, ze nie są misyjni? Ale muslim jest ponad miliard, i są misyjni. Israel to nasza cywilizacja, choć przyznam że z rożnymi odchyłami. Natomiast muslim to cywilizacja nie do pogodzenia z naszą właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: strasznie się Vicky zaplułaś, upsss... 24.10.09, 22:53 perla napisał: > zapętliłaś znaczy się. > Ja ani lubię ani nie lubię Israela. Natomiast uważam, że to państwo to kluczowy > sojusznik naszej cywilizacji w walce ze wściekłymi islamistami. > Poza tym, Żydów jest coś około 25 milionów na świecie i cóż oni mogą nam > zagrozić? Tym bardziej, ze nie są misyjni? Ale muslim jest ponad miliard, i są > misyjni. > Israel to nasza cywilizacja, choć przyznam że z rożnymi odchyłami. Natomiast > muslim to cywilizacja nie do pogodzenia z naszą właśnie. ja sie zaplulam..chyba ty galopowales na koniku goebbelsa nieco przyszybko jak na swoje mozliwosci. wsadzanie kazdego do tego samego wora by wybielic zwykla agresje i stosowanie zbiorowej odpowiedzialnosci do kazdego mieszkanca jakiegos regionu,to moim zdaniem nic innego tylko slepy i chory szowinizm. wszak idac za twoim tokiem rozumowania,jesli w lublinie jest paru lobuzow,to kazdy ponosi odpowiedzialnosc za to co oni robia i kazdy moze byc wyeliminowany w najbardziej brutalny sposob,jako terrorysta albo ich zwolennik, bo nic nie zrobil by ich zastopaowac. no coz dla mnie to bandziorstwo a dla ciebie to zrozumiala polityka,ba sprawiedliwa. rozgrzeszasz dowolne bandziorstwo pod warunkiem,ze ofiarami sa muslim a nie zydzi. poza tym nie bardzo rozumiem,widzac kim jestes i co robiles na forum dosc glosno i w wielu wypadkach dosc nieprzyjemnie dla wielu osob postronnych,twa obsesje z tym,ze ja wyjechalam z polski bo mi kielbasa nie smakowala. powiem ci nieco dobitniej,nie smakowala mi nie tylko komusza kielbasa,ktorej jak widac tobie nie zbywalo,ale rowniez nie odpowiadala mi zasciankowa komusza mentalnosc paru dyktatorow,ktorzy uzurpowali sobie jak paru na tym forum, do posiadania na wlasnosc czesci mojego narodu. masz racje do dzis mam w glebokim powazaniu tego typu bohaterow,mieniacych sie jako prawdziwi patrioci jakiegos ladu. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: strasznie się Vicky zaplułaś, upsss... 24.10.09, 23:28 perla napisał: > zapętliłaś znaczy się. > Ja ani lubię ani nie lubię Israela. Natomiast uważam, że to państwo to kluczowy > sojusznik naszej cywilizacji w walce ze wściekłymi islamistami. > Poza tym, Żydów jest coś około 25 milionów na świecie i cóż oni mogą nam > zagrozić? Tym bardziej, ze nie są misyjni? Ale muslim jest ponad miliard, i są > misyjni. > Israel to nasza cywilizacja, choć przyznam że z rożnymi odchyłami. Natomiast > muslim to cywilizacja nie do pogodzenia z naszą właśnie. Ty pierdla oczywiscie wliczasz tych 6 milionow Zydow,ktorych Polacy uratowali w czasie wojny. Ale to blad jest wlasnie, bo Zydow na swiecie jest miedzy 13 i 15 milionow. Wszystko masz w tym pdf-ie. www.simpletoremember.com/vitals/world-jewish-population.htm Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: wątpię aby Szewach Weiss mówił prawdę 24.10.09, 22:28 po pierwsze: domestic nie znaczy domowy, homemade tez nie ma znaczenia tylko domowej produkcji... raczej chodzi o slowo "rodzimy, krajowy"... po drugie: uzywaja nie tylko rakiet qassam... a i tych jest kilka typow... Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: wątpię aby Szewach Weiss mówił prawdę 24.10.09, 22:55 Natomiast faktem jest, iż lewactwo zupełnie bezkrytycznie popiera muslim, a tyc > h Tu masz zupelna racje!Tylko jezeli spogladniemy na to ze strony ludzi cywilizowanych czy jest to normalnie ze Izrael wybudowal mur spedzil tam Palestynczykow ktorych ziemie okupuje ,wlazi tam jak do dziczyzny na wybiegu strzela i znowu wychodzi? Czy tego nie mozna przyrownac do getta warszawskiego na ktore to wspomnienia tak sierdza sie Zydzi. Ciagle te pokazywanie na moslemow jako na tych ktorzy zabieraja nasze miejsca pracy a nie wskazywanie na banki ktore grabia co sie da i do tego niszcza miejsca pracy?Czy to nie przypomina czarnego piatku z 1929 roku. www.sciaga.pl/tekst/5476-6-swiatowy_kryzys_gospodarczy_1929_1933 Czy to nie jest ta sama sceneria? Ci Zydzi tu na forum to tylko krzykacze ktorzy to musza sie dowartosciowac na rynku Izraelskim ale glowni sprawcy calego kryzysu siedza dalej na polstrowanych fotelikach w bankach USA liczac na to ze sa tak daleko ze rozliczenie ich nie dotknie tak jak w 1939 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: wątpię aby Szewach Weiss mówił prawd 24.10.09, 23:20 Perla znow na mieszal, sprawa islamu, to jedno; to co sie dzieje, w Izraelu to sprawa druga. Nawet, gdy Izrael wytlucze wszystkich Palestynczykow, to zostana jeszcze inni muzulmanie, ktorzy beda emigrowac do Europy, i beda jeszcze bardziej nienawidzic. Daj sobie perla spokoj z lewactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: wątpię aby Szewach Weiss mówił prawd 24.10.09, 23:25 gini napisała: > Perla znow na mieszal, sprawa islamu, to jedno; to co sie dzieje, w Izraelu to > sprawa druga. > Nawet, gdy Izrael wytlucze wszystkich Palestynczykow, to zostana jeszcze inni > muzulmanie, ktorzy beda emigrowac do Europy, i beda jeszcze bardziej nienawidzi > c. > Daj sobie perla spokoj z lewactwem. perla ,jak kazdy tu izraleczyk,ma skret w jedna strone i nie widzi co napedza ten brutalny islam najbardziej. jest akcja i jest reakcja,tyle,ze jest rowniez koniec kazdej niesprawiedliwosci a ta widac gdzie ma miejsce. nie ma mowy o popieraniu skrajnego islamu,ale rowniez nie ma mowy o popieraniu skrajnego szowinizmu w imie swych rasistowskich idealow. to co sie dzieje na BW jest chore i nie moze byc rozwiazane kolejnymi wojnami prowadzonymi przez izrael. w koncu taka polityka nigdy,nigdzie nie zdala egazaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard Szewach to wykladowca na uczelni Rydzyka... 24.10.09, 22:45 .... i tak tanczy jak mu Tadzio każe. ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard Szewach musi dorabiać w Polsce u Rydzyka bo...... 24.10.09, 22:49 ... głodowa izraelitkowska emeryturka na życie mu niestarcza Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 _________________odrzućcie naruzucany Wam podzial! 25.10.09, 11:52 Perła: _____Ty nie czytałeś Feliksa Konecznego - Polaka?________ Którego tezy bez cytatów i wiedzy o Nim powielają naukowi wizjonerzy np. Fukuyama czy Hunginkton _Napisałeś bzdurę, którą dziecko z 7-klasy obali swym IQ!!!!!_ """" Poza tym, Żydów jest coś około 25 milionów na świecie i cóż oni mogą nam zagrozić? Tym bardziej, ze nie są misyjni? Ale muslim jest ponad miliard, i są misyjni. Israel to nasza cywilizacja, choć przyznam że z rożnymi odchyłami. Natomiast muslim to cywilizacja nie do pogodzenia z naszą właśnie. """ Ani nie 25 mln, mogą nam zagrozić? piszesz NIE bo juz swego dokonali?...mylisz się mój bracie Kainie! dalej mi grozisz!!! nie są misyjni bo walczą z "aby polską" Polską? i RM i każdym katolikiem =KK? IZRAEL to nasza cywilizacja?__sam pisałeś o "odchyłach"... dodaj że powstał dzięki terrorystom! Co do tej pory zrobili Polsce Muslimy? "całowali" ino czołgi? _______________IQ=?________________ Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Re: _________________odrzućcie naruzucany Wam pod 25.10.09, 11:53 " w zachodnich społeczeństwach dokonuje się proces integracyjny, w wyniku którego powstaje biurokratyczna struktura ponadmiędzynarodowa. Struktura ta poniekąd zamyka horyzont polityczny dążeń jednostkowych, grupowych i państwowych." Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Skowyt po utracie dominacji Watykanu. 25.10.09, 16:13 hasz0 napisał: > " w zachodnich społeczeństwach dokonuje się proces integracyjny, w > wyniku którego powstaje biurokratyczna struktura > ponadmiędzynarodowa. Struktura ta poniekąd zamyka horyzont > polityczny dążeń jednostkowych, grupowych i państwowych." Skowyt po utracie dominacji Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Rybiński 25.10.09, 11:58 Zacytuj co pisywał o ruskich, a ja wkleje wyśmyśli dostajewskiego o polakach. Tyle są warte słowa i wydumane autorytety, bliad'. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski erekcjanin to żydowski impotent o erekcji.... 25.10.09, 16:59 .... ciągle marzący. ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś