Dodaj do ulubionych

na dobranoc o Sarmacie

29.10.09, 23:38
Szymon Starowolski o wojowniku sarmackim Wlodzimierzu Wolynskim. Komentarz jutro:
"Wlodzimierz Wolynski

Jezeli zbierzemy razem wszystkie zalety ciala I ducha wraz z pomyslnoscia, to niewatpliwie Wlodzimierz, syn nieslubny ksiecia Rusi Swiatoslawa i jego naloznicy Maluszy, przewyzsza chwala wojenna nie tylko wodzow rownych sobie, ale i znakomitszych. Jezeli bowiem chcemy wyliczac tych, ktorzy starli sie z nim wrecz, to z pewnoscia okaze sie, ze prawie wszystkich zabil albo wzial do niewoli, albo, zadawszy wielka kleske, zmusil do ucieczki. Po smiercie zas ojca zostal takze ksieciem nowogrodzkim, gdyz ojciec za zycia rozdzielil cale swe panstwo pomiedzy swoich slubnych synow, jaropelka i Olega. Kraina ruska rozlozona jest szeroko na ziemiach Sarmacji Europejskiej i azjatyckiej. W dawnych czasach cala czcila jednego wladce. Potem podzielona zostala na prowincje i satrapie, podlegajace wladzy dynow ksiaziat. Za najwyzszego wsrod nich uwazano tego, ktory byl wladca Kijowa. Teraz, gdy Kijow przeszedl pod panowanie krola polskiego, dynastia ruska podzielila sie na dwa odlamy. Prawie cala ta czesc, ktora jest po obu stronach Donu i rozciaga sie daleko w glab Azji, ma wlasnego ksiecia; nazywamy go wielkim ksieciem moskiewskim. Wlodzimierz, plonac zadza panowania, podstepem zgladzil obu braci i zawladnawszy cala Rusia uzaleznil od siebie w wyniku wojny sasiednich Bulgarow, Chorwatow, Wiatyczow, Dulebow, i Jadzwingow. Pomyslnie wojowal z Pieczyngami i odebral cesarzom Konstantynopola Korsun, miasto nad Morzem Czarnym, ktore Sabellicus nazwal Chersoniem (oddla go jednak pozniej, pojawszy za zone siostre cesarzy Bazylego i Konstantyna Anne, przyjawszy ponadto zgodnie z umowa wiare chrzescijanska). Uniesiony pycha wobec tak wielkiego powodzenia, nieustannie niepokoil pobliskie posiadlosci Polski. Wreszcie, odparty przez Mieszka, podzielil cale swoje panstwo pomiedzy dwunastu synow: najstarszemu Wyszeslwowi dal Nowogrod, Izslawowi- Polock, Swiatopelkowi- Turow, Jaromirowi- Rostow, Jaroslawowi- Twer, Glebowi- Murom, Swiatoslawowi- grody Drewlan, Wsielodowi- Wlodzimierz, Mscislawowi Tmutorakan, Sudzislawowi- Pskow, Pozwizdowi- Wolyn, Borysowi wreszcie Smolensk. Dla siebie zostawil Kijow, stolice. Tam, gdy zywil pobozne i pokojowe zamiary , zskoaczyla go smierc, w roku Chrystusowym 1008. Cialo wyniszczone dlugim wysilkiem nie moglo juz sprostac sile ducha. Ludzie byli zdania, ze, gdyby mu losy pozwolily zyc dluzej, niewatpliwie dorownalby slawa dawnym wielkim wodzom. Nikt bowiem, jak podaja ruscy pisarze, z wieksza od niego powaga i roztropnoscia nie ocenial wszystkich spraw wojny, nikt pomyslaniej od nie nie rozstrzygal niepewnych przypadkow. Nikt nie okazywal woekszej pogardy dla niebezpieczenstwa, nikt nie walczyl bardziej zaciekle. Cialo jego pokazuja Rusini, zlozone w podziemnej jaskini pod Kijowem, zwanej Pieczara, pomiedzy grobami innych bohaterow. Za dawnych bowiem czasow mieli zwyczaj chwac ciala swych wladcow tylko w jaskiniach ciagnacych sie daleko pod ziemia. Na jego urni kladziemy aki zaszczytny napis:
Ta mala urna kryje wielkiego wodza Rusi, Wlodzimierza. Zrodzony z nieprawego zwiazku, zawladnal rowniez w sposob nizgodny z prawem dziedzictwem ojca, odebrawszy je braciom. Wynagrodzil jedno wielkim czynami wojennymi, drugie zas wprowadzeniem religii. On pierwszy sposrod ruskich ksiazat obmyty zostal w swietym zrodle chrztu, ludom mieszkajacym nad zimnym Dnieprem ukazal swiatlo prawdy i szerzyl imie slugi Chrystusa ta, gdzie na wybrzezach Morza Czarnego mieszka dziki geta. Pragnac slawy, poskromil zbrojnie dzikie ludy, nienawykle do posluszenstwa komukolwiek: Dulebow, Jadzwingow, Wiatyczow, Pieczyngow, Bulgarow i Chorwatow, mieszkajacych po obu stronach Karpat i nad Dunajem. Sam jeden poddal ich pod swoje jarzmo. Wladcow greckich, ktorych panowanie rozciagalo sie szeroko, doprowadzil do pokoju lub do rpzymierza opartego na pokrewienstwie. Imie Sarmacji uczynil strasznym, odniosl zwyciestwa nad wszystkimi dokola wrogami. Tak we wszystkim osiagnawszy powodzenie i szczescie, gdy jako starzec rozrzadzil swoj domi gdy gotowal sobie po tylu tryumfach i zdobyczach spokojne zycie, zszedl z tego swiata, aby radowac sie niebem. Bylo to roku 1008 od Dziewiczego Narodzenia. Jezeli jestes pobozny, Ty, ktory wchodzisz do tego podziemia, zmow pacierz nad prochami tego wielkiego bohatera."
Obserwuj wątek
    • jaceq Re: na dobranoc o Sarmacie 30.10.09, 00:27
      pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82odzimierz_Wo%C5%82y%C5%84ski
      Zapyziałe miasteczko, jednak nadal dominuje polski charakter. Ale na odbijanie
      się nie wybieram.
      • manny-jestem Re: na dobranoc o Sarmacie 30.10.09, 13:32
        tem Wlodzimierz Wolynski to blad ktory przy kopiowaniu musialem popelnic. Chodzi
        o Wlodzimierza Wielkiego Kijowskiego. Wiec napisze pozniej jesli zobacze
        jakiekolwiek zainteresowanie.
        • oleg3 Re: na dobranoc o Sarmacie 30.10.09, 13:44
          > Wiec napisze pozniej jesli zobacze jakiekolwiek zainteresowanie.

Ja jestem zainteresowany. smile
          • marouder.eu Podlizuch!/nt 30.10.09, 14:51

• manny-jestem Juz chcesz ten watek 30.10.09, 15:04
              tez zepsuc?
              • marouder.eu Podlizuch, to podlizuch, wiadomo:) 30.10.09, 15:06
                Ale zebys ty sie Olesiem podpieral?
                • manny-jestem Kolejny argument wyssany z palca 30.10.09, 15:09
                  Gdzie sie nim podpieram na ten przyklad?
                  • marouder.eu W tym watku? 30.10.09, 15:14
                    By go moc chwalebnie kontynuowac?
                    • manny-jestem Znaczy co? 30.10.09, 15:16
                      Niby to ja poprosilem Olega zeby sie tu wpisal?

Padlo Ci na glowe juz totalnie?

I co zreszta Ci to przeszkadza ze on sie tu wpisal? Nie moze byc zainteresowany
                      tematyka?

Jesli Tobie sie nie podoba nikt Cie tu nie prosi.
                      • marouder.eu Olus sie z wlasnej nieprzymuszonej.. 30.10.09, 15:19
                        ..woli podlizujesmile
                        Przegral w starciu z Pozarskim, wiec wiesza pod ciebiesmile Nie mowie, ze to jest
                        dla mnie niezrozumialesmile
                        • manny-jestem Jak chorgiewka na wietrze 30.10.09, 15:25
                          byle tylko dmuchac. Przed chwila pisales ze ja sie nim podpieram. Teraz juz cos
                          odwrotnego. Tak to jest z Toba marouder. Bedziesz w dwoch kolejnych postach
                          pisal odmienne rzeczy byle tylko gadac a o przyznaniu sie do bledu to juz nawet
                          nie ma co mowic.
                        • pro100 Re: Olus sie z wlasnej nieprzymuszonej.. 30.10.09, 15:27
                          marouder.eu napisał:

> Przegral w starciu z Pozarskim, wiec

a to jest w ogóle możliwe? no chyba że w konkurencji miotania guvienkami
                          • marouder.eu Owszem, Olo, podobnie jak Maniek.. 30.10.09, 15:31
                            ..i Grubber dysponuje najczesciej sielnym przekonaniem, miast argumentamismile
                            • manny-jestem Re: Owszem, Olo, podobnie jak Maniek.. 30.10.09, 15:40
                              Niby to Ty masz takie silne argumenty ze najpierw musisz wyczekac az te oponenta
                              znikna bez sladu zeby potem bezkarnie bzdety wypisywac?
                              • marouder.eu Maniek, ty moim zdaniem moglbys.. 30.10.09, 15:43
                                .. pod jakims pseudo pisywac political and social fictionsmile
                                • manny-jestem taaak 30.10.09, 15:48
                                  Bo to ja za rozstrzygajacy argument uzylem ze sie gdzies urodzilemsmile)))

Urodzilem sie na Slasku i nie robi to ze mnie ani fachowca od historii Slezan
                                  ani tez eksperta od powstan slaskich.

Marouder cienierz jestes bo ani w pyskowce ani w meritum nie nadazasz. jedyne co
                                  ostatnio potrafisz robic to pluc. A i to jak komus zalezy to Cie odstawi gdzie
                                  nalezy.

Mowie Ci schodzisz do poziomu pozarskiego. Niedlugo jedyne slowa w Twoim zasobie
                                  beda "antysemita" i przeklenstwa.
                                  • marouder.eu Wiesz Maniek, dziwnie sie z toba gada:) 30.10.09, 15:55
                                    Sam pjordolisz osobiste trzy-po-trzy, nadto od dwu dni jakies zyczeniowe
                                    zawoalowane pjordoly, by mnie szlag zabral a mnie, badz Pozarskiemu to
                                    przypisujesz. Dla mnie to se pisz co chcesz i kiedy chcesz, Maniussmile
                                    • manny-jestem Pisalem osobiscie jedynie do Pozarskiego 30.10.09, 15:58
                                      Ty wyjechales na mnie.

I gdzie to pisalem zeby szlag Ciebie zabral???

Totalnie ocipiales juz????
                                      • marouder.eu Pisales osobiscie do mnie.. 30.10.09, 16:22
                                        ..np. ze :
                                        - mialem jakies klopot i sie stowarzyszam, co wyjdzie mi bokiem
                                        - ze ulegam presjom
                                        - ze wyklikalem twoj watek
                                        - ze nie posiadam wiedzy historycznej
                                        - ze jestem labilny
                                        etc.
                                        Co pisales do Danki, niech ci ona sama powie.
                                        Kabotyn sie z ciebie zrobil, Manieksmile
                                        • manny-jestem Re: Pisales osobiscie do mnie.. 30.10.09, 16:24
                                          A wszystko byla to odpowiedz na twoje bzdurne ataki.

Piszesz na poziomie rynsztoku wylacznie ostatnio i taki sie stales.

No a gdzie o tym zeby Ciebie szlag trafil niby napisalem?

Doszedles do poziomu Pozarskiego nie tylko intelektualnie ale i w obludzie i
                                          zaklamaniu.
                                          • marouder.eu Kabotyn:) 30.10.09, 16:29
                                            Kabotyn i niedouczony glupiecsmile
                                            Predzej po lewaku bym spodziewal sie podobnych okreslen.. milego forumowania z
                                            Olesiem, Gruberem, Splitkiem i Vickysmile
                                            • manny-jestem Ja wiem maruder 30.10.09, 16:33
                                              ze to ze braki w iedzy wyszly najbardziej Ciebie ubodla. Nic bardziej Cie nie
                                              wkurza niz szpila w milosc wlasna.

Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak smieszne sa Twoje proby obrazania.

Zauwaz ze ja nigdy nie uzurpowalem sobie wiekszej wiedzy na polach ktore wiem ze
                                              Ty znasz lepiej.

Moge byc wiele ale nie jestem idiota.
                                              • marouder.eu kabotyn, aktorek przylizany:) 30.10.09, 16:40
                                                Wyobraz sobie, ze nie, ze nie masz racji. Ja, gdy chce sie czegos nauczyc a
                                                chocby menel posiadl te kwalifikacje, ucze sie od menela.
                                                Druga rzecz sobie wyobraz, ze wiem np. o jakims twoim, mojego znajomego
                                                przeciez, problemie i w sposob nikczemny, bez zwiazku z tematyka watkow
                                                sugeruje, ze twoje wypowiedzi w sposob prosty sa skutkiem problemow osobistych,
                                                o ktorych wiem i ktorym wspolczuje.
                                                Nu, to to ty, Maniussmile
                                                • manny-jestem Co za zaklamany obludnik 30.10.09, 16:45
                                                  przeciez te problemy to Ty od razu na samym poczatku wyciagnales.

Co za typek jestes. Najpierw poczekales aby zniknal watek ktory z natury rzeczy
                                                  przeczyl argumentacji ktora chciales uzyc. Potem jak zniknal to wyjechales na
                                                  mnie uzywajac idtotycznej argumentacji. Potem wspomniales swoje problemy.
                                                  Napisales tam przeciez otwarcie ze cie "nieszczescie spotkalo" na co ja
                                                  odpowiedzialem od razu ze nie chce o tym gadac i dopiero jak wciaz jezdziles po
                                                  mnie aby sie przysluzyc pozarskiemu i grupie to zaczalem oddawac.

A teraz w zaklamany sposob chcesz sobie zyskac sympatie.

Obrazilem PFa . Ty juz Pozarski bis jestes po prostu.
                                                  • marouder.eu EOT, Manius 30.10.09, 16:49
                                                    Od tej pory na rozmowe z soba wyciagniesz mnie jedynie w sytuacji, gdy swoim
                                                    sposobem idiotycznie zaatakujesz kogos z moich znajomych.
                                                    Byesmile
                                                  • manny-jestem Ale zaklamanie 30.10.09, 16:53
                                                    Specjalnie to wtedy sam wyciagnales co? Zeby potem moc sie do tego odwolywac.

Co za dno.

I przyjazn sie dalej z chlamem. It suits you perfectly.
                          • oleg3 Re: Olus sie z wlasnej nieprzymuszonej.. 30.10.09, 15:41
                            pro100 napisał:

> a to jest w ogóle możliwe?

Marudny podpiera się Kotletem bo sam dostał wpie...i teraz, w ramach
                            autokompensaty, poświęca mi prawie każdy post.
                            • marouder.eu Chcialbys, tlumoku:)/nt 30.10.09, 15:56

• pro100 Re: Olus sie z wlasnej nieprzymuszonej.. 30.10.09, 16:04
                              oleg3 napisał:

> pro100 napisał:
                              >
                              > > a to jest w ogóle możliwe?
                              >
                              > Marudny podpiera się Kotletem bo sam dostał wpie...i teraz, w ramach
                              > autokompensaty, poświęca mi prawie każdy post.
                              >
                              ale wzmacnia w kotletu paranoje supnując że pozarski w DYSKUSJI mógł był wygrać. tak sie nie robi nawet wrogu.
                              • marouder.eu Re: Olus sie z wlasnej nieprzymuszonej.. 30.10.09, 16:11
                                Z Olusiem wygrac jest prostosmile Posiada wiedze i umiejetnosci na poziomie
                                licealisty obojetnie w jaki by zasob tematyczny nie wchodzilsmile
                                • oleg3 Re: Olus sie z wlasnej nieprzymuszonej.. 30.10.09, 16:21
                                  Koniecznie napisz to sobie jeszcze z tysiac razy. Może wtedy sam w to uwierzysz. Oczywiste jest, że dorobiłeś się "kompleksu olega". Ile mi dzisiaj poświęciłeś postów?
                                  • marouder.eu Olusiu, w miejsce "kompleksu" przyjmij, ze.. 30.10.09, 16:52
                                    ..ty mnie cieszysz swoimi wypowiedziami, ergo jestes mi rozrywkasmile
                                    Tak bedzie prosciejsmile
                                    • zapalleon Re: Olusiu, w miejsce "kompleksu" przyjmij, ze.. 31.10.09, 10:50
                                      marouder.eu napisał:

> ..ty mnie cieszysz swoimi wypowiedziami, ergo jestes mi rozrywkasmile
                                      > Tak bedzie prosciejsmile

Ty też mnie cieszysz pajacyku.
                • oleg3 Re: Podlizuch, to podlizuch, wiadomo:) 30.10.09, 15:13
                  Marudny, interesują mnie różne sprawy, nie tylko spór o antysemityzm. W tym
                  wątku interesuje mnie taka sprawa (mam nadzieję, że Manny cos o tym napisze).

Po śmierci Włodzimierza Chrobry dwukrotnie rozbił wareskie drużyny książąt
                  ruskich. A byli to nie byle jacy zabijacy. Wnoszę więc, że wcześni Piastowie
                  mieli swoich zabijaków i byli to fachowcy nie gorsi od Waregów. Pytanie brzmi:
                  skąd się to wzięło?
                  • marouder.eu Re: Podlizuch, to podlizuch, wiadomo:) 30.10.09, 15:17
                    Wareskie, curwa, a jakie on mial, jak nie wareskie? Jego tatus czym wyniszczyl Mazowsze, Malopolske i Slask?
                    • manny-jestem Re: Podlizuch, to podlizuch, wiadomo:) 30.10.09, 15:22
                      Sprawa jest bardziej skomplikowana. Chrobry Waregow w druzynach oczywiscie mial.
                      Byl zwycieskim wodzem i mial w dodatku szerokie koneksje. Rycerze do druzyn
                      zjezdzali mus sie nie tylko ze Skadnynawii.

Co do Mieszka sprawa jest bardziej dyskusjna bo jego brat Czcibor to bardziej
                      tluk sie z Waregami niz wspolpracowal i na ile zolnierze warescy stanowili o
                      sile druzyn Mieszkowych to juz bardziej debatowalne jest. Nie przecze ze mial
                      wojow skadnynawskich ale calkiem mozliwe ze mniejszy to byl procent i to sporo
                      niz wtedy na Rusi na przyklad. Materialy nie sa jednoznaczne.
                      • marouder.eu Re: Podlizuch, to podlizuch, wiadomo:) 30.10.09, 15:26
                        Maniek, ja pochodze z Pomorza. Z okresu z przed tysieczecznego roku na Pomorzu
                        znajduje sie prawie wylacznie gockie lub pozniejsze skandynawskie pochowki i
                        zwiazane z nimi artefaktysmile
                        • manny-jestem A to ma niby co udowodnic? 30.10.09, 15:39
                          W czasach Mieszka na Wolinie rzadzili sie slowianscy Wieleci a na Pomorzu
                          slowianscy Pomorzanie. Najblizsza twierdza wikingow byl Jomsborg. Nie znam
                          dokladnie stanu badan wykopaliskowych na Pomorzu ale czytalem prace ze Slowianie
                          przede wszystkim palili swoich zmarlych co by wiele tlumaczylo. Sa jakies slady
                          pochowkow skandynawskich w Wielkopolsce?
                          • marouder.eu Re: A to ma niby co udowodnic? 30.10.09, 15:48
                            Owszem, sa..nadto proszempana, prosze sobie odnalezc teksty o tym, w jaki sposob
                            Mieszko sholdowal reszte ziem, ktore pozniej stanowily Polske, jak spalil i
                            wyrznal wiekszosc grodow, by pozniej w tej samej najczesciej okolicy stawiac wlasne.
                            • manny-jestem Re: A to ma niby co udowodnic? 30.10.09, 15:50
                              Daj link do tych prac. Chetnie przeczytam i moze sie doucze. Z tego co pamietam
                              to zrodla zarowno niemieckie jak i Ibrahim ibn jakub o Wikingach w oddzialach
                              Mieszka nic nie mowia.
                            • rycho7 "humanisci" abnegaci 31.10.09, 14:27
                              marouder.eu napisał:

> jak spalil i wyrznal wiekszosc grodow, by pozniej w tej samej
                              > najczesciej okolicy stawiac wlasne.

Od lat nie potrafie pojac uporu z jakim "humanisci" powtarzaja ta
                              bzdure. Grodziska mialy konstrukcje ziemno drewniana. Zewnetrzna
                              strona byla oblepiana glina i regularnie zraszana woda. W takich
                              warunkach drewno pruchnialo blyskawicznie. Palenie pruchna nie bylo
                              zbyt walecznym zajeciem. Jak Mieszko chcial miec wladze to musial
                              przymusic swych poddanych do budowy grodzisk co pokolenie.

Przylaczanie poprzez koligacje rodzinne bylo wtedy bardziej
                              rozpowszechnione. Jak juz przylaczyl to mogl sie wdac w
                              chrzescianska monogamie.
                        • zapalleon Re: Podlizuch, to podlizuch, wiadomo:) 31.10.09, 10:47
                          marouder.eu napisał:

> Maniek, ja pochodze z Pomorza. Z okresu z przed tysieczecznego roku na Pomorzu
                          > znajduje sie prawie wylacznie gockie lub pozniejsze skandynawskie pochowki i
                          > zwiazane z nimi artefaktysmile

Pochodzisz od małpy.
                  • manny-jestem Re: Podlizuch, to podlizuch, wiadomo:) 30.10.09, 15:17
                    Odpowiedz na to pytanie jest krotka i prosta. Mieli swoich Waregow wink
            • zapalleon Wazeliniarz!/nt 31.10.09, 10:44
          • manny-jestem Re: na dobranoc o Sarmacie 30.10.09, 15:04
            Na lunchu wiec napisze.
            • manny-jestem Nic nie napisze 30.10.09, 16:22
              Bo i tak sie skonczy o geniuszu marudy, niedoli pozarskiego i w ogole.
              • marksistowski o sarmacie co s*ra w gacie 31.10.09, 22:32
                tak tak
    • bywszy1 Re: na dobranoc o Chazarce+ 01.11.09, 02:28
      voisvet.ru/2008/03/29/kagan_rusi_vladimir__krasno_solnyshko.html

neopravoslavie.narod.ru/istoriya.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka