Dodaj do ulubionych

Korupcja jest złem

IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 11.02.01, 15:15
Już samo dyskutownie o tym, czy korupcja jest moralna, czy też nie - jest niemoralne. Dawanie, a tym bardziej branie łapówek jest po prostu złem. O czym tu dyskutować. Raz w życiu dałem łapówkę - 12 lat temu niejakiemu doktorowi Jankowiakowi - neurologowi, a teraz się tego wstydzę. Od tego czasu nie znam pojęcia łapówki. Dobrze by było aby wszelkie działania władz różnego szczebla nie kończyły się w tej materii na dsykusjach ale na konkretnych działaniach. Po pierwsze trzeba stworzyć prawo i przepisy takie, które uniemożliwią sytuacje korupcjogenne. Im większy gąszcz przepisów i koncesji wszelkiego rodzaju tym częściej mamy do czynienia z łapówkarstwem. Musi wymrzeć pokolenie "homo sovieticus" abyśmy zrozumieli, że bez łapówek też można żyć twórczo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Leszek Re: Korupcja jest złem IP: 212.27.72.68, 195.96.10.* 21.02.01, 09:23
      jestem obywatelem UNI od 21 lat. Wyjechalem, poniewaz sytuacja w naszym kraju wydawala mi sie beznadziejna dla czlowieka chcacego czegos dokonac, lub stwozyc, chyba ze z wlasnej woli skorumpowalbym sie dla systemu.
      Poniewaz nie chcialem sprzedac sie komunistycznemu " diablowi ", wiec wolalem oposcic ten system, aby rozpoczac od nowa - i to z niemalymi problemami, chociaz w Polsce oferowano mi wiele i bez wysilku, bylebym sie tylko sprzedal.
      Dzisiaj jest podobnie, tylko pod innymi sztandarami. Nie przewiduje ze w najblizszej przyszlosci sie cos zmieni, bo prawo to jedno, a ludzka mentalnosc - to drugie. Jestesmy narodem cwaniakow, malych oszustow, ksenofobow i bioracych/dajacych lapowki. Sam podrozojac po Polsce spotykam sie od policjantow drogowki z propozycjami " dolozenia cos do paszporciku, to pogadamy ".
      Nasza moralnosc, patriotycznosc, pracowitosc i.t.d. umarla i przepoczwazylismy sie w mutanta dzikiego kapitalizmu porownywalnego z innymi mutantami w Rosji, Ameryce Lacinskiej i tym podobnym krajom. Wiem co mowie, bo bylem prezesem dwoch firm w Polsce przez trzy lata na poczatku lat 90- tych. Nie spotkalem wtedy ani jednego uczciwego Polaka robiacego interesy. Kazdy chcial kogos wykolowac, a przynajmniej Urzad Finansowy, co nie traktuje sie w Polsce jak oszustwa, tylko jako "zaradnosc". Oceniam Polske z zewnetrznej perspektywy i wiem co mysla o tym inni.
      W krajach UNI jest tez korupcja, ale na duzo wyzszych szczeblach i za nieporownywalnie wyzsze pieniadze. Nie dotyczy ona jednak dziedzin zycia codziennego tak jak ma to miejsce w Polsce,
      W Polsce korupcja jest jak grzyb, ktory nas niszczy od srodka, a grzyb sie zniszczys nie da, mozna go tylko zachamowac
      Leszek

system
      system zla i sprobowac na nowo
      • Gość: marek Re: Korupcja jest złem IP: *.gazeta.pl 22.02.01, 19:04
        A jak tu robic interesy przy takich podatkach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka