hasz0 20.12.09, 17:01 forum.gazeta.pl/forum/w,13,104615123,104615123,_Okazuje_sie_ze_Jan_Liwacz_wiezil_Zydow_slusarzy.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hasz0 chylę czoło 20.12.09, 17:04 Re: Jestem przeciwna beatyfikacjom, off_nick 20.12.09, 16:53 Odpowiedz Jasne, jasne, wszyscy się mylą, bo do czego to podobne,żeby KK pomagał Żydom? Albert Einstein też się mylił? Cytat Jedynie Kościół stanął w kategoryczny sposób na drodze kampanii Hitlera prowadzącej do zdławienia prawdy. Przedtem nigdy nie miałem jakiegoś specjalnego zainteresowania Kościołem, ale teraz czuję wielką sympatię i podziw, ponieważ jedynie Kościół miał odwagę i wytrwałość stać po stronie intelektualnej prawdy i moralnej wolności. Z tego powodu zmuszony jestem wyznać, że to, czym kiedyś pogardzałem, teraz w pełni chwalę. I Chaim Weizmann? Cytat Stolica Święta użycza swej potężnej pomocy gdzie tylko może, by złagodzić los moich prześladowanych współwyznawców. I Moshe Sharett? Cytat Powiedziałem, że moim pierwszym obowiązkiem będzie podziękowanie mu, a przez niego Kościołowi katolickiemu, w imieniu społeczności żydowskiej, za wszystko, co uczynili w różnych krajach, by ratować Żydów. Isaak Herzog też się mylił? Cytat Lud Izraela nigdy nie zapomni, co Jego Świątobliwość i jego znakomici przedstawiciele, pobudzeni wiecznymi zasadami religii, która kształtuje sam fundament prawdziwej cywilizacji, czynią dla naszych nieszczęśliwych braci i sióstr w tej najtragiczniejszej godzinie naszej historii, co jest żywym dowodem Boskiej Opatrzności na tym świecie I na koniec pomyłka Elio Toaffa: Cytat Bardziej niż wszyscy inni, wspomina Elio Toaff, włoski Żyd, który przeżył Holocaust, a później został głównym rabinem Rzymu, mieliśmy sposobność doświadczyć wielkiej współczującej dobroci i wielkoduszności papieża podczas tych nieszczęśliwych lat prześladowania i terroru, kiedy wydawało się, że nie ma już dla nas ucieczki. Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś