pro100 25.01.10, 07:25 wiadomosci.onet.pl/2117130,12,szoah_to_zydowski_wymysl,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cepekolodziej Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 07:51 Trzeba by zobaczyć tekst w oryginale. "Invenzione" niekoniecznie znaczy "wymysł". To raczej "wynalazek". Już to zmienia sens wypowiedzi. X. Pieronek nie jest gościem z mojej bajki, ale widać, że ktoś zabrał się do roboty, żeby człowieka zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 14:13 cepekolodziej napisał: > > Trzeba by zobaczyć tekst w oryginale. "Invenzione" niekoniecznie znaczy > "wymysł". To raczej "wynalazek". Już to zmienia sens wypowiedzi. > Zalezy od kontekstu.Invenzione moze znaczyc wynalazek, w przenosni pomysl,wybieg, rowniez inwencja, fantazja, wytwor fantazji jak i wymysl, zmyslenie, bajka Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej tekst wypowiedzi x. Pieronka 25.01.10, 08:23 X. Pieronek w odpowiedzi na jakiś komentarz/wypowiedź prezesa rzymskiej gminy żydowskiej Riccardo Pacifici: "Il signor Pacifici? Racconta barzellette e dice cose fuori della realtà: questa storia della Polonia antisemita é falsa, una invenzione": lo afferma Monsignor Tadeusz Pieronek, Vescovo Polacco e legato a Giovanni Paolo II da amicizia. Spiega il Vescovo: " credo che per un corretto e serio dibattito storico, libero da pregiudizi e vittimismi, gli ebrei dovrebbero chiedersi e domandarsi: che cosa fecero gli ebrei americani e le forze alleate in guerra per evitare quelle tragedie?. Poco o niente". Resta il fatto che spesso( ed anche ingiustamente, da quanto abbiamo potuto direttamente constatare nella Polonia, nazione quanto mai nobile, disponibile all'amicizia e al dialogo con tutti) si accusa la Polonia di sentimenti antisemiti: " é un luogo comune assolutamente falso. Me lo hanno chiesto durante una conferenza che detti a Los Angeles e anche una giornalista francese. La Polonia non ha mai nutrito, tanto meno lo fa, ... ... sentimenti contrari agli ebrei. Chi presenta in questo modo la nostra nazione, é ingiusto e sbaglia. La trovo una invenzione offensiva per il nostro popolo". Ma da che cosa dipende questa voce?: " da persone che la storia non la hanno studiata. Nei campi di concentramento é innegabile che la maggior parte dei morti furono ebrei, ma nella lista ci sono zingari polacchi, italiani e cattolici. Dunque non é lecito impossessarsi di quella tragedia per fare della propaganda. La shoa come tale é una invenzione ebraica, si potrebbe allora parlare con la stessa forza e fissare una giornata della memoria, anche per le tante vittime del comunismo, dei cattolici e cristiani perseguitati e così via. Ma loro, gli ebrei, godono di buona stampa perché hanno potenti mezzi finanziari alle spalle, un enorme potere e l'appoggio incondizionato degli Stati Uniti e questo favorisce una certa arroganza che trovo insopportabile". Ritiene che ,almeno in parte, la shoa sia strumentalizzata?: " certo che lo é. Viene usata come arma di propaganda e per ottenere vantaggi spesso ingiustificati. Lo ribadisco, non é storicamente vero che nei lager siano morti solo ebrei, molti furono polacchi, ma queste verità oggi vengono quasi ignorate e si continua con questa barzelletta nei confronti della Polonia. Lo ripeto, se Pacifici in Tv dalla vostra Annunziata, ha fatto affermazioni sulla Polonia, farebbe bene a informarsi meglio. Ha raccontato una barzelletta". Eccellenza, ritiene che oggi gli israeliani rispettino i diritti umani verso i palestinesi?: " vedendo le immagini di quel muro é innegabile affermare che si commette una colossale ingiustizia nei confronti dei palestinesi che sono trattati come animali e i loro diritti umani sono a dir poco violati. Ma di queste cose, complici le lobbies internazionali, si parla poco. Si faccia una giornata della memoria anche per loro. Certo, tutto questo non smentisce la vergogna dei campi di concentramento e le aberrazioni del nazismo". tinyurl.com/yhmvg55 Ciekawe, co z tego tekstu będą wydobywać różni. "Invenzione" pojawia się trzy razy. Pierwsze dwa razy w znaczeniu "wymysł": "questa storia della Polonia antisemita é falsa, una invenzione", i: "Chi presenta in questo modo la nostra nazione, é ingiusto e sbaglia. La trovo una invenzione offensiva per il nostro popolo". Po raz trzeci - w znaczeniu "wynalazek". Nawet nie znając włoskiego (tłumacz Google'a na podorędziu), domyślam się, że chodzi nie o to, że Holokaust jest "wymysłem", ale że sposób opowiadania o nim, z pominięciem innych ofiar totalitarnej przemocy, jest "wynalazkiem". Tutaj: "Nei campi di concentramento é innegabile che la maggior parte dei morti furono ebrei, ma nella lista ci sono zingari polacchi, italiani e cattolici. Dunque non é lecito impossessarsi di quella tragedia per fare della propaganda. La shoa come tale é una invenzione ebraica, si potrebbe allora parlare con la stessa forza e fissare una giornata della memoria, anche per le tante vittime del comunismo, dei cattolici e cristiani perseguitati e così via." Używając tłumacza Google'a nie warto żądać przekładu na j. polski: wyniki są skandaliczne. Przekład na języki angielski, francuski czy niemiecki są w miarę OK. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Rozpoczyna się sezon łowiecki 25.01.10, 08:51 W Dzienniku: Pieronek: Holokaust? "Żydowski wymysł" Tu ---> Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Rozpoczyna się sezon łowiecki 25.01.10, 09:22 W Gazecie Wyborczej: "Bp Pieronek: Szoah jako zagłada tylko Żydów to ich wymysł" Tu ---> I to jest precyzyjniejsze. Ale i tak będzie musiał rzeczony usprawiedliwiać się, że nie jest wielbłądem. Ciekawe, jakie będą reakcje prasy światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Rozpoczyna się sezon łowiecki 25.01.10, 11:43 cepekolodziej napisał: > I to jest precyzyjniejsze. Ale i tak będzie musiał rzeczony > usprawiedliwiać się, że nie jest wielbłądem. > Tu już początek. Ale to i tak daremny wysiłek: Słowo ptakiem wylata, a powraca wołem. Pieronek tłumaczy: Dziennikarz dopowiedział kilka rzeczy. To nie moje poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Rozpoczyna się sezon łowiecki 25.01.10, 11:53 Bp Pieronek: Nie powiedziałem, że Holokaust wymyślili Żydzi oraz: Pieronek: Nie jestem antysemitą Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Rozpoczyna się sezon łowiecki 25.01.10, 09:35 W tym miejscu jakiś idiota (idiotka?) wykasował link do materiału z Gazety Wyborczej, zatytułowanego w sposób dokumentujący, że zrozumiano intencję wypowiedzi bpa Pieronka: Bp Pieronek: Szoah jako zagłada tylko Żydów to ich wymysł Ale inne media węszą ofiarę. Polskie Radio dla Zagranicy: Holocaust was a Jewish invention, says top Polish bishop In remarks that will outrage Jews the world over, Bishop Pieronek said that in his opinion the memory of the Holocaust is often used as a “propaganda weapon” by Israel. Samospełniająca się przepowiednia? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: tekst wypowiedzi x. Pieronka 25.01.10, 12:29 cepekolodziej napisał: > Po raz trzeci - w znaczeniu "wynalazek". Nawet nie znając włoskiego (tłumacz Go > ogle'a na podorędziu), domyślam się, że chodzi nie o to, że Holokaust jest "wym > ysłem", ale że sposób opowiadania o nim, z pominięciem innych ofiar totalitarne > j przemocy, jest "wynalazkiem". Czy biskup Pieronek udzielając tego wywiadu mówił po włosku ? Jeśli nie, to analizowanie niuansów włoskiej wersji jest pozbawione sensu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: tekst wypowiedzi x. Pieronka 25.01.10, 12:38 Teraz x. Pieronek twierdzi, że chodziło mu o to, że samo słowo Szoa (Shoah) zostało wymyślone przez Żydów. Jakoś tak. Ale ja zaczynam podejrzewać, że szanowny biskup może w istocie rzeczy nie władać sprawnie włoszczyzną (choć może być przekonany, że płynnie i w ogóle świetnie), i że wobec tego tu się kryją nieporozumienia. Coś jak z Wałęsą i polszczyzną. Pieronek : włoszczyzna = Wałęsa : polszczyzna -- Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: tekst wypowiedzi x. Pieronka 25.01.10, 22:52 cepekolodziej napisał: > Teraz x. Pieronek twierdzi, że chodziło mu o to, że samo słowo Szoa > (Shoah) zostało wymyślone przez Żydów. Jakoś tak. > > Ale ja zaczynam podejrzewać, że szanowny biskup może w istocie rzeczy > nie władać sprawnie włoszczyzną (choć może być przekonany, że płynnie > i w ogóle świetnie), i że wobec tego tu się kryją nieporozumienia. > Coś jak z Wałęsą i polszczyzną. > > Pieronek : włoszczyzna = Wałęsa : polszczyzna Albo mówił po polsku, co przetłumaczono na włoski, a teraz z powrotem na polski, choć polecane było także tłumaczenie na angielski tudzież inne języki. Po kilku takich tłumaczeniach robionych przez tłumaczy niewiadomej jakości można własnego tekstu nie poznać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: tekst wypowiedzi x. Pieronka 25.01.10, 23:28 Zdumienie i kontrowersje wywołał w Polsce wywiad, jaki bp Tadeusz Pieronek udzielił włoskiemu portalowi internetowemu Pontifex Roma. W nieautoryzowanej rozmowie biskup odniósł się głównie do opinii prezesa rzymskiej gminy żydowskiej Riccardo Pacificiego, którego zdaniem Polacy to antysemici. Bp Pieronek miał rzekomo powiedzieć włoskiemu dziennikarzowi, że Szoah wymyślili Żydzi. W poniedziałek dementował przypisane mu słowa. Po południu szef www.pontifex.roma.it Bruno Volpe w specjalnym oświadczeniu z całą uczciwością przyznał, że bp Pieronek nigdy nie negował historycznego istnienia Szoah. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Biskup Pieronek 25.01.10, 10:20 nie zostanie Człowiekiem Roku Gazety Wyborczej. Bp Pieronek nudząc się na emeryturze udziela wywiadów włoskim portalom internetowym. Była już burza po wypowiedzi o skokach w bok Berlusconiego. I te burze są najśmieszniejsze. Mało, a właściwie nic, wiemy o kontekstach wypowiedzi Pieronka skierowanych do Włochów, ale newsy trafiają na czołówkę wszystkich mediów w Polsce. Co do meritum wypowiedzi biskupa. Powiedział to co jest (jeszcze!) oczywiste dla każdego rozgarniętego człowieka. O formie nic nie mogę napisać bo nie znam ani języka włoskiego ani lokalnego kolorytu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg mądry Polak po szkodzie 25.01.10, 12:29 ale nie Pieronek - To są słowa autora tekstu, ja takich rzeczy nie mówiłem - tak w rozmowie z TOK FM biskup Tadeusz Pieronek dementuje, jakoby miał twierdzić, że Szoah to "żydowski wymysł". - To nie są moje przekonania, takich poglądów nie głosiłem. Albo autor ich nie zrozumiał albo sobie dopowiedział. Mam na to dowód, bo poprzedni wywiad tego samego autora też był nadinterpretacją i wyrażaniem jego poglądów w oparciu o pewne zdania, które ode mnie usłyszał - tłumaczy biskup. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7490317,Pieronek_tlumaczy__Dziennikarz_dopowiedzial_kilka.html miał biskup doswiadczenie z dziennikarzem i jego nadinterpretacja , a mimo tego zgodził się na zamieszczenie wywiadu bez autoryzacji? No to ma teraz.Tłumaczy sie jak uczniak. A. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 _Andrzej! €urobiskup o Ci jest! O nich Kochanowski 25.01.10, 12:49 __________nic nie pisał!!!!!!!!!!!!!! ________________________________________________________________ Tu ma dla ciebie wersety nieszatańskiej prawdy! prosto od Twoich popleczników: ________________________________________________________________ "Odp.: Żyd za Polaka Dziękuję ci, Polaku, żeś mnie wydał Niemcom. Dziękuję ci, Polaku, żeś zagarnął mój majątek. Dziękuję ci Polaku, żeś mnie skopał konającego w powojennych pogromach. Dziękuję ci, Polaku, że mi ustawicznie przypominasz, że mnie nienawidzisz. odpowiedz 2010-01-25 12:21 ~swój Odp.: Żyd za Polaka Trzeba by jeszcze przypomiec Polakowi rok 1968 jak była wtedy miłośc do Żydów. odpowiedz 2010-01-25 11:58 ~to_ja Odp.: Żyd za Polaka Tak był taki jeden ŻYD nazywał się JEZUS katoliku- POLAKU . wiadomosci.wp.pl/kat,1017099,sort,0,title,Bp-Tadeusz-Pieronek-Szoah-to-zydowski-wymysl,wid,11888613,opinie.html Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: _Andrzej! €urobiskup o Ci jest! O nich 25.01.10, 13:59 idiota i pomawiacz wypad A. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ____________________________co miałeś z polskiego? 25.01.10, 19:16 _________nic nie zrozumiałeś jak zwykle?............ Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 14:43 nie rozumiem o czym ten rejwach, co powiedzial biskup co nie jest prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 16:19 vicky17 napisała: > nie rozumiem o czym ten rejwach, co powiedzial biskup co nie jest prawda? rejwach to się dopiero zrobi jak sanhedryn da wytyczne hasbarszczekom jak pluć pod wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 17:46 pro100 napisał: > > > rejwach to się dopiero zrobi jak sanhedryn da wytyczne hasbarszczekom jak pluć > pod wiatr. a oni dotychczas nie pluja pod wiatr? zobacz jak skuteczna jest obrona interesow izraela. co rok i statystyki mowia wciaz to samo: najmniej popularny kraj na swiecie. tyle szmalu i wysilku ile oni wydaja na tych hasbarszczykow, ba ponoc wsrod nich sa nawet ludzie wyksztalceni..i co..i wychodzi nam mamzer z baleronem w roli glownej. kon by sie usmial i z ich polszczyzny i wulgaryzmow, bo zdaje sie te tylko opaowali do perfekcji. tresci niestety zadnej nie umieja przekazac,procz niesterawnej propagandy zakrapianej chamstwem... Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 21:24 vicky17 napisała: > a oni dotychczas nie pluja pod wiatr? no plują pod wiatr, ale metoda się liczy czyli jak . czy w przykucu z prysiudami, czy też np z butelką na głowie (dla odwrócenia uwagi). jak na moje rozeznanie to obstawiałbym zmilczenie pieronka, a za jakiś czas wystrzał z boku na początku z pozoru nijak nie zwiazany z tą wypowiedzią. na razie szabesgoj perła wyjechał z "kocham peerela" dla odciagniecia uwagi. cd na pewno sobie obejrzymy w wykonaniu naszego forumoweg ansambla z niezapomnianą solistką33 w roli głównej amantki, chórku w składzie ofnik, amamamit, halabardnik aridnaenta. problem z naczelnym amantem, maruda mocno aspiruje ale cosik nadal w niełasce. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 21:32 pro100 napisał: > trzał z boku na początku z pozoru nijak nie zwiazany z tą wypowiedzią. na razie > szabesgoj perła wyjechał z "kocham peerela" dla odciagniecia uwagi. cd na pewn > o sobie obejrzymy w wykonaniu naszego forumoweg ansambla z niezapomnianą solist > ką33 w roli głównej amantki, chórku w składzie ofnik, amamamit, halabardnik ari > dnaenta. problem z naczelnym amantem, maruda mocno aspiruje ale cosik nadal w n > iełasce. > no wywolales wilka z lasu..naczelny amant sie pojawil,widac narescie podlaczyli mu te kable, na szczecinskim pacyfiku. wyjechal bardzo ambitnie z hlaskowym skowytem,zapominajac o stawiskach i jego rowerach faktycznie teatrzyk zielona,utuczona ges ma dzis niezle POpisy a w nim sami POlacy, ma sie rozumiec, broniacy prawa do noszenia gaci i picia w bramach Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 21:41 problem z naczelnym amantem, maruda mocno aspiruje ale cosik nadal w n > iełasce. ale chłopina sie mocno stara. może więc przyjdzie chwila gdy ochłap z pańskiego balkonu mu spadnie dum spiramus speramus > Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 21:47 aaki napisała: > > ale chłopina sie mocno stara. > może więc przyjdzie chwila gdy ochłap z pańskiego balkonu mu > spadnie > dum spiramus speramus > > ach ta milosc wszak "amor est vitae essentia" Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 zdaje się, 26.01.10, 13:12 że primabalerina33 dalej ślabizuje nad hebrajskim tekstem wytycznych hasbarskich. strach sie bać co z tego tłumaczenia wyniknie. google translator lepszy i szybszy. albo trzeba było od razu zamówić tekst po kantońsku. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Wytyczne 26.01.10, 13:19 już są. Co prawda nie znam wytycznych, ale linia jest znana. Cytat skandaliczna, antysemicka i antyizraelska wypowiedź „polskiego biskupa” jest szeroko nagłaśniana i komentowana. Żydzi wymyślili Holokaust, żeby nim kupczyć - exposé „polskiego biskupa” przylgnęło do niego na amen, choćby nie wiadomo jak się tłumaczył. Wszyscy wiedzą, o co chodzi - nie ma sensu bawić się w Wersal. Nie mogło być gorszego momentu dla opublikowania tych bredni. Można się domyślać, że biskup chciał komuś nabruździć - w ramach „polskiego piekiełka” - tu miejsce na historie spiskowe. Powiem jedno: w taki właśnie prosty sposób przegrywa się kampanie wizerunkowe. piekiełko z biskupem Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: oczywista oczywistość 25.01.10, 16:45 trzeba byc polskim intelektualista zeby robnac takie dwa zdania: 1. opinie o polskim antysemityzmie rozpowszechniają "osoby, które nie uczyły się historii". 2. Szoah jako taki to żydowski wymysł. ======================= przypomina to troche islamistow niszczacych koscioly w protescie przeciwko papiezowi okreslajacemu islam jako religie nie pokojowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ależ to wasz idol był do niedawna patrz reakcja AG 25.01.10, 19:18 oczywiście, że bp Pieronek - nie może mieć na myśli ani Was kolesi Scana anii Grossa. ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: ależ to wasz idol był do niedawna patrz reakc 26.01.10, 14:30 hasz0 napisał: > > oczywiście, że bp Pieronek - nie może mieć na myśli ani Was > kolesi Scana anii Grossa. > ======================== pie...k pieronek nie moze miec niczego na mysli. bowiem ten zydoski wyrodek jez pozbawiony mozgu. zpolaczkowal sie i mysli dupa. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Mam Zerek a Ty jaką rolę spełniasz w tym zespole? 26.01.10, 15:04 vicky17 napisała: > a oni dotychczas nie pluja pod wiatr? no plują pod wiatr, ale metoda się liczy czyli jak - czy w przykucu z prysiudami, - czy też np z butelką na głowie (dla odwrócenia uwagi). jak na moje rozeznanie to obstawiałbym zmilczenie pieronka, a za jakiś czas wystrzał z boku na początku z pozoru nijak nie zwiazany z tą wypowiedzią. - na razie szabesgoj perła wyjechał z "kocham peerela" dla odciagniecia uwagi. cd na pewno sobie obejrzymy w wykonaniu naszego forumowego - ansambla z niezapomnianą - solistką33 w roli głównej amantki, - chórku w składzie o fnik, amamamit, halabardnik aridnaenta. problem z naczelnym amantem, maruda mocno aspiruje ale cosik nadal w niełasce. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Mam Zerek a Ty jaką rolę spełniasz w tym zes 26.01.10, 17:23 - na razie szabesgoj perła wyjechał z "kocham peerela" dla odciagniecia uwagi. Ty jestes facet chory. Myślałem,że tylko do mnie masz takie durne pretensje.Czy trudno ci sobie wyobrazic,że Perła napisał o sprawie , która po prostu go zbulwersowała? Może lubi pochlać na imprezach? A ty zaraz odciągnął uwagę. Sciągnij te klepy z oczu A. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: DrukujWłoski portal Pontifex odpowiada 26.01.10, 14:15 na stanowisko bpa Pieronka Szef Pontifex Roma Bruno Volpe wydał oświadczenie w związku z wypowiedzią bp Tadeusza Pieronka dementującą swoją rzekomą opinię na temat Szoah i Żydów, które zamieścił w niedzielę włoski portal katolicki. - Niewątpliwie w obozach koncentracyjnych umierali w większości Żydzi, ale na liście są też Polacy, Cyganie, Włosi i katolicy. Nie wolno więc zawłaszczać tej tragedii, by uprawiać propagandę - czytamy w opublikowanym w niedzielę wywiadzie polskiego hierarchy dla włoskiego katolickiego portalu. W poniedziałek bp Pieronek częściowo się od tych słów zdystansował. www.fronda.pl/news/czytaj/wloski_portal_pontifex_odpowiada_na_stanowisko_bpa_pieronka Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re:Dobra rada dla Zydow 26.01.10, 14:59 od ZydaPosluchajcie i zniknie antysemityzm w Polsce. Title: Jewish leaders in Poland? Jews in Poland??? Name: Ami Israel Goldman City: Sao Paulo, Brazil State: We, Jews are REALLY stupid. Don`t we ever learn? Poles hate us so waht are we doing there? Let them freeze in Hell and let`s get out form there for good. www.haaretz.com/hasen/spages/1145017.html Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re:Dobra rada dla Zydow 26.01.10, 16:54 cyniol napisał: > od ZydaPosluchajcie i zniknie antysemityzm w Polsce. > > > > Title: Jewish leaders in Poland? Jews in Poland??? > Name: Ami Israel Goldman > City: Sao Paulo, Brazil State: > We, Jews are REALLY stupid. Don`t we ever learn? Poles hate us so waht are we > doing there? Let them freeze in Hell and let`s get out form there for good. > > www.haaretz.com/hasen/spages/1145017.html > toć w ogóle ich nie ma w polsce. tłumaczą ci hasbarszczyki od lat a ty nic. a taki np kupa powiatowy to na pewno kałmuk, psia kupa jego mać, no w ostatecznosci ewenek. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re:Dobra rada dla Zydow 26.01.10, 17:08 pro100 napisał: > > > toć w ogóle ich nie ma w polsce. tłumaczą ci hasbarszczyki od lat a ty nic. a t > aki np kupa powiatowy to na pewno kałmuk, psia kupa jego mać, no w ostatecznosc > i ewenek. > ta powiatowa kupa faktycznie iscie polska sie wydaje,choc do innej polki-dody, jeszcze mu daleko, w obwodzie biustu. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re:Dobra rada dla Zydow 26.01.10, 17:37 pro100 napisał: > toć w ogóle ich nie ma w polsce. tłumaczą ci hasbarszczyki od lat a ty nic. a t > aki np kupa powiatowy to na pewno kałmuk, psia kupa jego mać, no w ostatecznosc > i ewenek. Ich liczba jest zmienna. Jednego dnia wychodza z szafy, a innego chowaja sie w niej. Zalezy od pogody No one knows exactly how many Jews there are in the population of present-day Poland, a country of 38.5 million people, said Schudrich. "Estimates are anywhere from 20,000-50,000 and the criteria is anecdotal," he explained. Odpowiedz Link Zgłoś