Dodaj do ulubionych

'Naziole i Weimar' by Cezary Michalski

15.09.10, 17:48
www.krytykapolityczna.pl/CezaryMichalski/NazioleiWeimar/menuid-291.html
'(...) Hitler chętnie nazywał Weimar kondominium brytyjsko-francuskim, powtarzał, że Niemcy są przez demokrację zniewoleni, a jednocześnie startował w każdych wyborach, do których tylko był dopuszczany (jeśli akurat nie siedział w więzieniu za jakąś próbę puczu). Po czym, o ile w tych wyborach akurat nie wygrywał, a nie wygrywał właściwie prawie nigdy, natychmiast po „wieczorze wyborczym” ogłaszał polityków zwycięskich, tych, którzy go pokonali, tych, na których zagłosowała większość Niemców, politykami nieniemieckimi, niegodnymi Niemiec, uprawiającymi wobec obcych mocarstw „politykę na kolanach”, wybranymi przez nieporozumienie i na skutek manipulacji ze strony liberalnych mediów i obcych potęg, publicznie żądał, by „zniknęli z niemieckiego życia”… itp. itd.(...)'

Michalski zabawil sie w porownania. Smieszno-straszny tekst.
Ale nie bardzo mi do smiechu sad
Przyznam ze sceny z piatkowego wieczornego marszu z pochodniami w wykonaniu PiS (i popierajacych) ... tez kazaly mi sie zastanowic ... skad ja to znam ? dlaczego tak okropne skojarzenia ? dlaczego ludzie idacy z tymi pochodniami takich skojarzen nie maja ? sad

tete

Obserwuj wątek
    • gini Re: 'Naziole i Weimar' by Cezary Michalski 15.09.10, 17:53
      Dlaczego maja miec skojarzenia jakies, skoro dopbrze wiesz, ze nie chodzi o nazizm.Manipulujesz sobie .
      • off_nick Harcerze też z pochodniami chodzą, 15.09.10, 17:56
        czy są naziolami?
        • t_ete Re: Harcerze też z pochodniami chodzą, 15.09.10, 18:01
          off_nick napisała:

> czy są naziolami?

A jakie okrzyki harcerze wznosza w tych marszach z pochodniami .............?

tete
        • t_ete Nalecz podobnie 15.09.10, 18:12
          www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/polska/nalecz--sytuacja-pod-krzyzem-jak-narodowy-socjalizm,64628,1
          (...)- Jak patrzyłem w telewizji na ten wieczór niby pamięci►, te pochodnie zapalone, ten tłum pełen emocji, ale też i nienawiści, to miałem jak najgorsze skojarzenia - mówił Nałęcz o wydarzeniach z 10 września - Nie polskie, całe szczęście. Wiadomo, kto w Europie zaczął mącić ludzkie umysły, posługując się pochodnią, światłem, dźwiękiem, nienawiścią, skrajną emocją. To jest niestety narodowy socjalizm. I to trzeba powiedzieć, żeby przed tym też przestrzegać - zaznaczył polityk."

Widac nie jestem jedyna osoba ktora miala takie skojarzenia ...

tete
          • gini Re: Nalecz podobnie 15.09.10, 18:19
            t_ete napisała:

> www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/polska/nalecz--sytuacja-pod-krzyzem-jak-narodowy-socjalizm,64628,1
            > (...)- Jak patrzyłem w telewizji na ten wieczór niby pamięci, te pochodn
            > ie zapalone, ten tłum pełen emocji, ale też i nienawiści, to miałem jak najgors
            > ze skojarzenia - mówił Nałęcz o wydarzeniach z 10 września - Nie polskie, całe
            > szczęście. Wiadomo, kto w Europie zaczął mącić ludzkie umysły, posługując się p
            > ochodnią, światłem, dźwiękiem, nienawiścią, skrajną emocją. To jest niestety na
            > rodowy socjalizm. I to trzeba powiedzieć, żeby przed tym też przestrzegać - zaz
            > naczył polityk."
            >
            > Widac nie jestem jedyna osoba ktora miala takie skojarzenia ...
            >
            > tete

Nie odpowiadam za cudze skojarzenia ,ale przeciez nie chodzi o jedno dokopac PIS i Kaczynskiemu,zawsze sie znajdzie ktos usluzny, Wajda, Kute, Majewski, Bartoszewski, teraz dolaczyl jakis Michalski i komuch Nalecz, zapomnial juz ile komuchy maja ofiar na sumieniu?
            Nic Ci sie Tete nie kojarzylo jak krzyczeli Twoi ulubiency o dozynaniu wa tahy?Nic Ci sie nie kojarzylo jak Twoj ulubieniec Paliknot mowil publicznie, ze trzeba zastrzelic i wypatroszyc Kaczynskiego?
          • mate_lot Re: Nalecz podobnie 15.09.10, 18:36
            Podzielam ten głos w całej rozciagłosci, znaczy głos Nałecza. Demokracja traci kiedy szumowiny wychodzą na ulice z pochodniami w wygłaszane są kategoryczne stwierdzenia.
      • t_ete Re: 'Naziole i Weimar' by Cezary Michalski 15.09.10, 18:02
        gini napisała:

> Dlaczego maja miec skojarzenia jakies, skoro dopbrze wiesz, ze nie chodzi o naz
        > izm.Manipulujesz sobie .

Nie zdazylas przeczytac Michalskiego ?

tete
        • gini Re: Tak, czy siak bylismy ostatnim pokoleniem, kt 15.09.10, 18:08
          t_ete napisała:

> marouder_eu napisał:
          >
          > > ....bilo sie na ulicach, Tete
          >
          > I mam nadzieje ze nastepne pokolenia nie beda musialy lac sie na ulicy smile Przec
          > iez o to szlo (m.innymi)
          >
          > tete

Jakim ostatnim, ja mam trzech synow))

A co krzyczeli hil Itler?Co konkretnie, ?
    • marouder_eu Aha, Michalski tez bral udzial w zadymach:) 15.09.10, 18:08
      Jest pierwszym mezem Manki Gretkoskiejsmile
      • t_ete Re: Aha, Michalski tez bral udzial w zadymach:) 15.09.10, 18:14
        marouder_eu napisał:

> Jest pierwszym mezem Manki Gretkoskiejsmile

Czy prowadzisz jakis spis powszechny zadymiarzy z lat 80-tych ? wink Nie mam nic przeciwko.

tete
        • hasz0 ___jak mozna gadac o POrownanıach a nıe sprawach? 15.09.10, 18:53
          ktore sıe ZAMIATA, FALSZUJE,
          ZAMILCZA,
          PARAWANUJE na sposobıkı NKWD\NSDAP
          wycyzelowane w PRL ı dopıeszczone w IIIRP

_________jaja se robıcıe z POwaznych spraw? zbawıajac sıe jak dzıcıaczkı w "asocjacje"
          "porownanka" BYLE NIE GADAC O KONKRETACH ze przestepcow nıe tyklko sıe chronı ale namaszcza na prezydentow mıast?

a nawet......KARWA MAC.........ıq=?

Kar____"nowscy" ı s-ka sıe nıe boja bo karaja
        • polazrski Re: Aha, Michalski tez bral udzial w zadymach:) 15.09.10, 19:18
          t_ete napisała:

> marouder_eu napisał:
          >
          > > Jest pierwszym mezem Manki Gretkoskiejsmile
          >
          > Czy prowadzisz jakis spis powszechny zadymiarzy z lat 80-tych ? wink Nie mam nic
          > przeciwko.
          >
          > tete

Nie, chce powiedziec, ze ma naocznych swiadkow swojego kombatanctwa. Z pewnoscia zagrozi, ze przysle nam swiadectwa z podpisami.wink
    • perla nie bój się tak Tete 15.09.10, 18:51
      nocy kryształowej u nas nie będzie bo Żydów brak jest.
      A ten cytat co wkleiłaś to wyjątkowo kiepska manipulacja dla durniów.
      Wynika z niego jakoby Adolf wielokrotnie siedział w pudełku i non stop robił pucze. A siedział tylko raz i tylko raz pucz zrobił. Poza tym, nieprawdą jest, że atakował wszystkich zwycięskich polityków. Poza komunistami rzecz jasna. Adolf objął władzę dzięki kolacji z Partią Ludową. A propos, to ci się akurat z niczym nie kojarzy? smile))
      Nieprawdą jest również, ze startował we wszystkich wyborach "do których był tylko dopuszczony" właśnie.
      • t_ete Re: nie bój się tak Tete 15.09.10, 23:43
        tekst Michalskiego to zabawa w porownania ; nie jest pisany 'smiertelnie serio'

ale marsz z pochodniami i takie hasla ... sa serio chyba ; budza demony nienawisci sad
        ja mam chyba alergie na palenie kukiel, ksiazek, plakatow i takie marsze ...

tete
      • wikul Nie bój się tak Perła 29.09.10, 20:24
        perla napisał:

> nocy kryształowej u nas nie będzie bo Żydów brak jest.
        > A ten cytat co wkleiłaś to wyjątkowo kiepska manipulacja dla durniów.
        > Wynika z niego jakoby Adolf wielokrotnie siedział w pudełku i non stop robił pu
        > cze. A siedział tylko raz i tylko raz pucz zrobił. Poza tym, nieprawdą jest, że
        > atakował wszystkich zwycięskich polityków. Poza komunistami rzecz jasna. Adolf
        > objął władzę dzięki kolacji z Partią Ludową. A propos, to ci się akurat z nicz
        > ym nie kojarzy? smile))
        > Nieprawdą jest również, ze startował we wszystkich wyborach "do których był tyl
        > ko dopuszczony" właśnie.

Pretensje do prostego że ma garbate dzieci. Zgłoś się do Michalskiego, publicysty bardzo życzliwemu Kaczyńskiemu. Strachu może jeszcze nie ma, ale Prezes robi wszystko by Polaków przestraszyć.
        • snajper55 Re: Nie bój się tak Perła 30.09.10, 00:06
          wikul napisał:

> Pretensje do prostego że ma garbate dzieci. Zgłoś się do Michalskiego, publicys
          > ty bardzo życzliwemu Kaczyńskiemu. Strachu może jeszcze nie ma, ale Prezes robi
          > wszystko by Polaków przestraszyć.

Delegalizacji SLD kiedyś już się domagał. Teraz wzywa do zejścia ze sceny najważniejszych polityków PO. Jak tu skojarzenia mają się nie nasuwać ?

S.
    • polazrski Re: Stare, ale jare. 15.09.10, 19:15
      www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=kraj&name=2833
      Cezary Michalski – odzyskał spokój ducha, główny ideolog prawicowców. Nikt tak ładnie nie potrafi wyjaśnić, że „naszym” należy się wszystko, a innym nic.

Z glownego ideologa prawicowcow na publicyste lewackiej Krytyki Politycznej. Niezla wolta Czarka.
    • benek231 Od narodowego socjalizmu do nazizmu droga :O) 15.09.10, 19:47
      dosc daleka. Pomim skojarzen wywolanych pochodniami. Nawiasem mowiac dla mnie od dawna PiS jawi sie jako typowa partia narodowo-socjalistyczna. Pochodnie nie byly mi do tego potrzebne. Ich ideologia opiera sie na wartosciach (katolicko)-narodowych, polaczonych z typowo socjalistycznymi ideami tzw. sprawiedliwosci spolecznej. Przy okazji, narodowymi-socjalistami byli takze polscy przedwojenni komunisci. Od dzisiejszego kaczyzmu odrozniala by ich nieobecnosc katolickosci, ale taki Gomula to zupelny Kaczor byl.

Skojarzenia Nalecza czy Michalskiego sa wiec mocno przesadzone, ale nie tak znow calkiem od rzeczy. Doskonale pamietam zapedy Kaczorow na podporzadkowanie sobie Trybunalu Konstytucyjnego. A pomysl z pochodniami obliczony byl na wywarcie wrazenia. Na wielu ludzi dziala tajemniczosc i sila tego rodzaju przemarszow.

• eres2 A mówią, że historia (nie) lubi się powtarzać. 30.09.10, 00:40
      forum.gazeta.pl/forum/w,13,116703206,116703206,Prezesa_Kaczynskiego_nowatorska_strategia_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka