Gość: Jagnieszka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.04, 22:54 Ja chyba będę głosowała na Leppera. Niech ktoś nareszcie rozwali tę oligarchię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jagnieszka Sama sobie się dziwię. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.04.04, 23:14 Ale wyniki sondaży to nie przypadek. To efekt żmudnych piętnastoletnich wysiłków polskiej klasy politycznej en bloc. Pora na owocobranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANALIZA ! IP: 68.152.174.* 10.04.04, 01:58 Cytat: Tak, ale Unia jest oparta na złożonych, często konfliktowych, ale fundamentalnie przyjaznych negocjacjach - z czegoś się rezygnuje, aby coś uzyskać w zamian. Unijny proces podejmowania decyzji nie może przetrwać systematycznych konfrontacji destruktywnych dla wspólnoty opartej na zaufaniu, na porozumieniach, destruktywnych dla myślenia w kategoriach całej Unii. KOMPLETNA BZDURA ! AUTOR NIE CHCE DOSTRZEC, ZE DLA POLSKI UNIA JEST CELEM A DLA FRANCJI I NIEMIEC TYLKO SRODKIEM DO WLASNYCH CELOW. Cytat: Po wybuchu sprawy Rywina Marek Barański z "Trybuny" sformułował tezę, która choć w szczegółach fałszywa, w swej zasadniczej części okazała się prawdziwa. Powiedział, że ujawniona afera to cios wymierzony w SLD i w samego Millera. To oczywiście nie było intencją "Gazety" czy Adama Michnika, czego wielokrotnie dowodził. BZDURA ! MICHNIK Z ZEMSTY UZYL HAKA NA MILLERA !!! ALE NIE DOCENIL SILY RYKOSZETU W NIEGO SAMEGO(MICHNIKA) oraz SLD. Cytat: Zawsze byłem przeciw dyskryminacji i dekomunizacji, ale uważałem, że istnieje moralny i historyczny problem oddania sprawiedliwości tym, którzy cierpieli. TO ZDANIE MOWI SAMO ZA SIEBIE KOGO REPREZENTUJE SMOLAR I JAKICH RZADOW ZYCZY POLAKOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analizer_ok Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: 212.58.63.* 10.04.04, 02:01 Gość portalu: analityk napisał(a): > Cytat: > Tak, ale Unia jest oparta na złożonych, często konfliktowych, > ale fundamentalnie przyjaznych negocjacjach - z czegoś się rezygnuje, > aby coś uzyskać w zamian. Unijny proces podejmowania decyzji nie > może przetrwać systematycznych konfrontacji destruktywnych dla > wspólnoty opartej na zaufaniu, na porozumieniach, destruktywnych > dla myślenia w kategoriach całej Unii. > > KOMPLETNA BZDURA ! > AUTOR NIE CHCE DOSTRZEC, ZE DLA POLSKI UNIA JEST CELEM > A DLA FRANCJI I NIEMIEC TYLKO SRODKIEM DO WLASNYCH CELOW. > > Cytat: > Po wybuchu sprawy Rywina Marek Barański z "Trybuny" sformułował tezę, > która choć w szczegółach fałszywa, w swej zasadniczej części okazała się prawdz > iwa. > Powiedział, że ujawniona afera to cios wymierzony w SLD i w samego Millera. > To oczywiście nie było intencją "Gazety" czy Adama Michnika, > czego wielokrotnie dowodził. > > BZDURA ! > MICHNIK Z ZEMSTY UZYL HAKA NA MILLERA !!! > ALE NIE DOCENIL SILY RYKOSZETU W > NIEGO SAMEGO(MICHNIKA) oraz SLD. > > Cytat: > Zawsze byłem przeciw dyskryminacji i dekomunizacji, ale uważałem, > że istnieje moralny i historyczny problem oddania sprawiedliwości tym, > którzy cierpieli. > > TO ZDANIE MOWI SAMO ZA SIEBIE KOGO > REPREZENTUJE SMOLAR I JAKICH RZADOW > ZYCZY POLAKOM. slusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzec Moje największe rozczarowanie: Adam i jego kółko IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.04, 09:05 Słowa p. Smolara: "Są politycy, którzy przypisują sobie monopol na patriotyzm. Używa się języka, w którym posiadanie odmiennej opinii staje się zdradą. Z ignorancji czyni się przepis na nowoczesność. " odnoszą się w 200% do Adama M. i kręgu GW. I to jest moje największe rozczarowanie w ostatnich 15 latach. Więcej niż rozczarowanie: to klęska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypolonizm Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleńcami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 17:15 Nigdy nie byłem za LPR, smieje się z O. Rydzyka-Pecyka, ale to co teraz strzeliła GW to juz jest poniżej poziomu rynsztoku. > Jarosław Kurski: Za niecały miesiąc Polska wchodzi do Unii, a państwo jest w głębokim kryzysie. Kto dziś rządzi? JAKI KRYZYS? JAK TO KTO RZADZI? RZAD, SEJM, SENAT, ADMINISTRACJA PUBLICZNA- PRACUJE I DZIALA. NIE JESTESMY HAITI. OPAMIETAJCIE SIE W SWOICH GLUPICH SLOWACH!!!!! Nie ma "głębokiego kryzysu". Nie istnieje. Sa problemy społeczne i ekonomiczne, ale bez przesady - renty są na czas, złotówka nie waha się tak mocno by była destabilizacj, mamy dobre wskaźniki ekonomiczne.A że są spory polityczne??? Taka jest polityka-jak by się nie spierali to by był PRL. >Nachodzi mnie zwątpienie, czy Polacy w ogóle potrafią administrować własnym państwem ZA TAKI TEXT W OPINOTWORCZEJ GAZECIE TO POWINIEN BYC Trybunał Stanu. Jarek, czy potrafisz sam administrować własnymi myślami??? Czy w tę samą triumfalistyczną logikę daje się wpisać hasło "Nicea albo śmierć"? - Bez Iraku nie byłoby walki o "Niceę". TOTALNA GLUPOTA. Dalej nie chciało mi się już czytać... A co do fenomenu leppera, to ludzie nie są głupi. Wiedzą że tylko wypędzenie dotyczczasowych polityków spowoduje zmiany. Wywalili Solidarnosc - nie wyszlo na dobre. Wywalili UW - nie wyszlo na dobre Wywalili PSL - nie wyszlo na dobre Teraz wywala SLD - bedzie Lepper. Istnieje grupa ludzi uwazajaca ze maja monopol na wladze, na madrosc na poglady uwazaja ze dzieki marketingowi i manipulacjach socjotechnicznych rodem z USA i Izraela potrafia staerowac ludzmi. Otorz nie. Oprocz Michnika istnieje lepszy mainpulator - LEPPER. On ma juz z 35% poparcia. Ciekawe ile ma Michnik? 0.3% Przykre jest to ze tak to sie skonczylo.Pomyslec tylko ze kiedys Michnik i inni walczyli o wolna Polske. Doprowadzili do tego ze urodzil sie Lepper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autorytet Moralny Re: Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleń IP: *.arts.ed.ac.uk 10.04.04, 18:20 Święte słowa: tworzenie nastroju katastrofy, klęski, sugerowanie załamania się instytucji państwowych jest skrajnie idiotycznym i nieodpowiedzialnym działaniem w który niestety nie tylko GW się specjalizuje. To ma społecznie destrukcyjne skutki i m.in. jest jednym z ważnych powodów wzrostu popularności Leppera który ma nas ratować przed ową zagładą na progu której stoimy. Polacy bez wątpienia umieją administrować własnym państwem, może nie ją jeszcze najlepsi na świecie, ale że idzie im całkiem niezle pomimo wielu słabości wstarczy się przekonać podróżując nieco po świecie czy czytając trochę zagraniczne gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: publicysta Re: Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleń IP: 141.158.65.* 10.04.04, 18:43 Gość portalu: Autorytet Moralny napisał(a): > Święte słowa: tworzenie nastroju katastrofy, klęski, sugerowanie załamania się > instytucji państwowych jest skrajnie idiotycznym i nieodpowiedzialnym > działaniem w który niestety nie tylko GW się specjalizuje. To ma społecznie > destrukcyjne skutki i m.in. jest jednym z ważnych powodów wzrostu popularności > Leppera który ma nas ratować przed ową zagładą na progu której stoimy. > > Polacy bez wątpienia umieją administrować własnym państwem, może nie ją jeszcze > > najlepsi na świecie, ale że idzie im całkiem niezle pomimo wielu słabości > wstarczy się przekonać podróżując nieco po świecie czy czytając trochę > zagraniczne gazety. slusznie ! ale to juz mielismy w naszej historii ! wrogowie zewnetrzni i wewnetrzni udawadnianiali stale, ze nie umiemy sie rzadzic, ze nie zasluzylismy na wlasne panstwo, ze tylko inni maja monopol na rzadzenie nami ! Zapominaja , ze prze 400 lat bylismy mocarstwem europejskim, wzorem tolerancji dla zachodu, prekursorami demokracji w europie. odnosnie nastrojow wystarczy pojechac do niemiec, czy nawet tylko poczytac niemiecka prase aby stwierdzic, ze tamtejsze nastroje spoleczne jezeli nie sa gorsze to napewno nie lepsze niz w Polsce ! tam zalamalo sie panstwo dobrobytu i opieki spolecznej. Tamtejsze spoleczenstwo odbiera to jako katastrofe i zamach na prawa obywatelskie ! Podobnie jest we Francji ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypolonizm ciesze się,że też to widzicie! Już myślałem.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 22:43 ...ze jest z nami źle. Szkoda tylko, że widać to lepiej i wyraźniej z UK i DE czy USA a nie z Warszawy... Pozdrawiam Trzeźwych ! A może to chodzi o nasze kompleksy?? Nasze porównania z "zorganizowanymi" niemcami i "bogatymi" amerykanami. Wejdziemy do unii i każdy zobaczy jakie jaja są w Niemczech i innych "kwitnących" krajach. PS Niemcy panicznie się boją naszej zaradności i przedsiębiorczości-wiem o tym co nieco. b.DDR to wielki niewypał z 25% bezrobociem i średnią wieku 60 lat. I nie chodzi wcale o to ,że każde auto potrafimy ukraść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autorytet Moralny Re: ciesze się,że też to widzicie! Już myślałem.. IP: *.arts.ed.ac.uk 12.04.04, 12:36 Na pewno kompleksy, poza tym nieco ahistoryczne odnoszenie się do najlepiej rozwiniętych krajów na świecie a przede wszytskim natura naszych elit, szczególnie tych których przykładem jest pan Smolar. One z historycznych względów swoją pozycję budują w opozycji do "ludu" podkreślając swoją wyższość "cywilizacyjną", moralną, kompetencję w "europejskości". Stąd konieczne jest podkreślanie dystansu dzielącego wtajemniczononych od całej reszty, tego jakoby pogrążającego się w zapaści, "dzikiego" kraju, który od populistów i innych niebezpieczeństw uratować mogą tylko atestowani Europejczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypolonizm True. Dobrze to podsumowałeś. O to chodziło. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 17:20 czy w IXX w. nie było tak samo? I w czasach po-konstytucji 3go Maja? No i w latach 50tych? Gdy wmawiali "ludowi", że tylko atestowani socjaliści z Z.S.R.R. potrafią nauczyć pisać niepiśmiennego chłopa... ehhh na szczęście jest to dziś wolny kraj i każdy sam wyciąga wnioski. Pocieszę Polonusów - dzisiejsi młodzi ludzie to rewelacja ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: ciesze się,że też to widzicie! Już myślałem.. IP: *.bb.online.no 12.04.04, 23:48 Gdzie w Warszawie siedza atestowani Europejczycy Wybiore sie tam i porozmawiam. Mowie 100x lepiej niz pisze niestety taka mala prawda.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleń IP: *.bb.online.no 11.04.04, 13:45 Tu chyba nareszcie! zaczyna sie co naprostowywac w tym FORUM Pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohio o co walczyl Michnik IP: *.nas12.saint-louis1.mo.us.da.qwest.net 11.04.04, 21:42 "antypolonizm" napisal: "Przykre jest to ze tak to sie skonczylo.Pomyslec tylko ze kiedys Michnik i inni walczyli o wolna Polske." Z Adamem Michnikiem zetknalem sie po raz pierwszy w 1968 roku i moge powiedziec, ze z cala pewnoscia nigdy nie walczyl on o wolna Polske. Michnik i spolka walczyli o obalenie ZSRR, a to zupelnie co innego, jak zreszta widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brudenver Re: Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleń IP: *.nas33.thornton1.co.us.da.qwest.net 12.04.04, 06:01 Oj,prawda boli, oj boli idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotic Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.nyc2.dsl.speakeasy.net 10.04.04, 10:49 Smolar: ....... Dziś potrzebne są nie jak najszybsze wybory, lecz wspólny, przyjęty przez partie demokratyczne program minimum ratowania finansów publicznych, ograniczenia patologii politycznych - po to, by wyjść z kryzysu społecznego zaufania. .......... Przeciez to jest jawna proba reanimacji trupa SLD !!!!!!!! POLSCE POTRZEBNE SA NATYCHMIASTOWE WYBORY !!!!!!!! to jedyny sposob aby przywrocic porzadek spoleczny i utrzymac panstwowosc polska !!!!! wymiatajac smieci !!! Smolar jako lewak i jako zwolennik rozkladu panstwa polskiego preferuje jego zanik a tym samym latwiejsze podporzadkowanie wladzom brukselskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 10.04.04, 14:14 Gość portalu: robotic napisał(a): POLSCE POTRZEBNE SA NATYCHMIASTOWE WYBORY !!!!!!!! > to jedyny sposob aby przywrocic porzadek spoleczny > i utrzymac panstwowosc polska !!!!! Człowieku, ale jak z tego gówna które jest do dyspozycji cokolwiek wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolcowy Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.nyc2.dsl.speakeasy.net 10.04.04, 15:18 Gość portalu: ex napisał(a): > Gość portalu: robotic napisał(a): > POLSCE POTRZEBNE SA NATYCHMIASTOWE WYBORY !!!!!!!! > > to jedyny sposob aby przywrocic porzadek spoleczny > > i utrzymac panstwowosc polska !!!!! > > Człowieku, ale jak z tego gówna które jest do > dyspozycji cokolwiek wybrać? Nie ma wyjscia ! Trzeba probowac wybrac ! Inaczej narod utonie w tym gownie z czerwonki, ktore mu juz siega po nos !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sikorski Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.bb.online.no 11.04.04, 13:41 Do tego samego wniosku doszedlem czytajac wypowiedzi z innego artykolu zamieszczonego w GW i wcale nie jestem az tam zaangazowany w kokieterie tych czy innych tzw Medialnych Michnikow Too jest zenujace ze ktos za nas widzi "prawdziwe watrosci" i "prawdziwych politykow" Lekcewazy mity o naszych Patriotach i nadaje ton wywiadom jakby to conajmniej byly chwyty w polityce majacej na celu skolonizowanie karaju. Beszczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lord cox Bzdurna ta twoja analiza oparta na wydumaniach. Ta IP: *.medwln01.nj.comcast.net 12.04.04, 05:38 Taki z ciebie analityk jak z koziej dupy traba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Bzdurna ta twoja analiza oparta na wydumaniac IP: *.bb.online.no 13.04.04, 00:12 kumu ublizasz bo analizuje lecz nie tu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brudenver Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.nas33.thornton1.co.us.da.qwest.net 12.04.04, 05:58 Ty jestes typowym patriotom iditom, ale nie lecz sie, tacy tez sa potrzebni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Brawo Smolar! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 12:12 Wreszcie ktoś odważył się powiedzieć otwartym tekstem o tym, co wyprawiają z naszym krajem natchnione mocarstwowymi wizjami pożal się Boże quasi elity. Aż dziw, że sklejona z nimi gazeta Michnika puściła to drukiem. "Grupy uczepione władzy próbują wykroić kawał tortu medialnego za pomocą państwa" - to przecież o środowisku Agory"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan K. Górski nornik z klubu Leppera IP: *.asm.bellsouth.net 11.04.04, 23:12 Drogi Panie/Droga Pani "mountain vole", zamiatający/zamiatająca korytarze na Stanowym Uniwersytecie Montana: Jak tam postępy w tworzeniu klubu miłośników Leppera i Tomsona w Montanie? Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciubary a propos, czy LPR to skrót od Lepper? IP: 213.25.112.* 09.04.04, 23:13 bo moze to jest jakiś kod moze znak moze nadszedl juz czas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Kraksa polskiej polityki IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 23:40 Bardzo podoba mi sie ten wywiad i zgadzam sie z glownymi tezami pana Smolara. Moze troche watpliwosci budzi czesc dotyczaca polityki zagranicznej w odniesieniu do Ameryki i Europy. Jest tutaj szersza chyba sprawa wiazaca sie z zaostrzajaca sie rywalizacja europejsko-amerykanska, w ktorej troche nieswojo i wbrew sobie, mysle, byloby opowiedziec sie zdecydowanie po stronie francusko-niemieckiej (nie wiem, czy slusznie byloby powiedziedziec europejskiej. Ale moze trzeba bylo, jak sugeruje pan Smolar, utrzymywac pozycje zyczliwej obu (trzem?) stronom neutralnosci? Tak sie zachowali, w wiekszosci, inni sredni i mali i nie wiem, czy konieczne bylo, jak sie to teraz mowi, wystepowanie przed szereg (szczegolnie ze jak pan Smolar mowi o tych imperialnych tonach to cos niestety na rzeczy jest). Zgadzam sie takze prawie calkowicie z tezami pana Smolara w jego ocenie sytuacji wewnetrznej. Troche mi szkoda, ze z rozgrywajacych dzisiaj wylicza SLD, partie Marka Borowskiego, ze rozwiazania, inicjatywy, oczekuje od prezydenta Kwasniewskiego, a nie wspomina np o Platformie Obywatelskiej. A przeciez jest to jedyna partia BEZ zagran populistycznych (pomijam niektore nienadzwyczajne pomysly Jana Rokity). I pewnie niestety trzeba sie zgodzic z tym, ze PO raczej Andrzeja Leppera sama nie zatrzyma, ale takze TRZEBA sie zgodzic z tym, ze BEZ Platformy Obywatelskiej Andrzeja Leppera sie NA PEWNO nie zatrzyma. Podoba mi sie pomysl wspolnego programu minimum, gdyby doszlo do przyspieszonych wyborow to moze zawiazanie Wielkiej Koalicji (PO, PiS, Socjaldemokracja), troche sie tylko obawiam, czy to nie za wielkie oczekiwania od naszej klasy politycznej? Czy ONI sa do tego w ogole zdolni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezdolny Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.am.poznan.pl 10.04.04, 10:49 Ja rozumieć, tobie się podoba Smolar ! Ty zawsze szanujesz braci. Siebie nie szanujesz , ale myślisz , że inni cię uszanują ! Dlatego nie szanujesz jedynego człowieka, który udowodnił Polsce że można z niej było zrobić najlepszy byznes w Europie !!!!( vide; stocznia szczecińska) ale to się do twego móźdżka nie przebiło ! I dlatego masz kraksę bo niedowidzisz ! i widzisz jeno Leperea i PO ( czytaj różowych, co to elegancko Zobrę w pole wyprowadzili) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.acn.waw.pl 10.04.04, 18:28 Gość portalu: Niezdolny napisał(a): > Ja rozumieć, tobie się podoba Smolar ! > Ty zawsze szanujesz braci. Siebie nie szanujesz , ale myślisz , że inni cię > uszanują ! > Dlatego nie szanujesz jedynego człowieka, który udowodnił Polsce że można z > niej było zrobić najlepszy byznes w Europie !!!!( vide; stocznia szczecińska) > ale to się do twego móźdżka nie przebiło ! > I dlatego masz kraksę bo niedowidzisz ! > i widzisz jeno Leperea i PO ( czytaj różowych, co to elegancko Zobrę w pole > wyprowadzili) Ty nic nie rozumieć wielpnickowy trepie, ty powtarzać głupoty, ty mieć trudnosci ze zrozumieniem prostych tekstów. Do budy buraku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarli Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 10.04.04, 00:27 Smolar ty Żydzie ty byś Polskę sprzedał za garść srebrników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Przecież Lepper to idealny produkt IP: *.acn.waw.pl 10.04.04, 00:57 Jest lepszy niz Kwach, Rokita, Miller i reszta razem wzięci. On ma ich w małym palcu. Bo w II PRL nie ma meżów stanu. Są sami populiści - złodzieje. A Lepper jest po prostu mistrzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re:Kraksa czy raczej juz po kraksie IP: *.icpnet.pl 10.04.04, 02:03 W kraju gdzie politycy sie scigaja o posady i apanaze , gdzie publicznosc jest potrzebna raz na cztery lata do oddania glosow , gdzie Prezydent reprezentuje typowy wishfullthinkizm ,nie oczekujmy ze wyskoczy z kapelusza mąż stanu i uzdrowi sytuacje.Musimy my wszyscy jako Narod zlikwidowac to rozdwojenie miedzy naszą pseudo wielkoscią na pokaz a smiesznościa . Elity polityczne to jest nasze odbicie , to lustro naszych cech narodowych.To polskie "nie damy ani guzika" ktore daje nawet dzisiaj tyle wynaturzen , fanfaronady , naiwnosc polityczna , arogancje i hochsztaplerke miedzynarodową .Ale zeby wychowac to "Nowe spoleczenstwo " potrzebna jest praca od podstaw , myslenie dla kraju a nie dla grupki kolegow , z ktorymi łacza tylko wspolne interesy.A pamietajmy ze czas gra na naszą niekorzyść , bo na swiecie tez wszystko się zmienia w blyskawicznym tempie . Mozemy sie obudzić któregoś dnia i zobaczyc , że ci nasi nieprzystosowani połaczyli sily ze sfrustrowanymi i juz zadna sila ich nie powstrzyma przed dzialaniami nieobliczalnymi.Bo jesli nie teraz panowie politycy to raczej juz nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re:Kraksa czy raczej juz po kraksie IP: *.bb.online.no 13.04.04, 00:18 Robisz jeden blad ostatni Walesa sie jeszce nie urodzil. Skromnie tu mowiac 4 x 19.00 w sobote w TVP i nie ma problemu.. wssztsko sie zmieni polecam sie na przyszlosc jesli ?? NIE!!! takowa istniejei bedzie istniec. Ty sobie nie zdajesz sprawy jak to frajda posadzic glupkow z elty na dupie czterema wywiadami na ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eques de Ślepow-Wr Re: Czyście pogłupieli,"Oni" tylko na to czekają, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 02:04 abyśmy na Leppera głosowali,to Ich Dupek i Wykidajło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mości Pogorzelski Re: Pan tu Panie hr. stoły na święta zastawiasz, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 02:06 a i w politykę sie bawisz , a ja gore,a ja gore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Pan tu Panie hr. stoły na święta zastawiasz, IP: *.bb.online.no 14.04.04, 23:09 Vivat Semper Wolny Stan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja facet chrzani bez sensu IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.04.04, 03:26 po pierwsze-placimy za brak dekomunizacji. Trzeba bylo to cale czerwone pajeczarstwo odstawic na lat dziesiec od wszelkich funkcji panstwowych i samorzadowych. Nawet gdyby jeden sprawiedliwy byl poszkodowany, caly ten czerwony chlam by nie mial czasu sie uwlaszczyc. "Jak sie ma miekkie serce, to trzeba miec twarda dupe". Tak uslyszalem w 81 gdy mnie wypier.. z pracy za dzialalnosc w Solidarnosci. Nic dodac, nic ujac. Wina Walesy i Mazowieckiego bylo zanidbanie prawodawstwa i reformy podatkowej. Placimy do tej pory. Po trzecie - roz... na cztery wiatry 75% biurokracji - urzedow centralnych, srednich i lokalnych. Ta mafia kosztuje wprost krocie i jest glownym filarem korupcji w Polsce. Na koniec- jak chce sie zrobic ojcu na zlosc i odmrozic sobie uszy, to prosze bardzo. LLL (lizacy laske Leppera) sami beda plakac. Z wlasne i nie przymuszonej winy. Polsce potrzebny jest facet z jajami a nie 90% magister ksywka Prezydent. Nikt nam nic nie da, musimy jeszcze raz zawinac rekawy i zaczac od poczatku. Autorytetow w Polsce nie ma, KK jest tak samo zdeprawowany jak dowolna odmiana PZPR (SLD, partia Borowskiego, Pola, etc). Juz wole Korwina, przynajmniej ekonomia sie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boom Ten wywiad to jakis belkot... IP: 5.3.1R* / *.ihug.com.au 10.04.04, 05:45 cos w rodzaju "jestem za, a nawet przeciw..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: facet chrzani bez sensu IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 10.04.04, 07:34 Gość portalu: to ja napisał(a): > po pierwsze-placimy za brak dekomunizacji.< > Z zasady, wszelkie "braki" są przejawem niewiedzy. Zatem, istnieją okoliczności, obiektywnie usprawiedliwaiające ten stan rzeczy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: facet chrzani bez sensu IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.04.04, 10:00 albo sie zyje z zasadami, placac za to, albo sie kurwimy i mieszamy z przestepcami. Aby usiasc do Okraglego Stolu trzeba bylo sobie usmarowac rece czerwonym gownem. Ja bym Jaruzelskiemu czy Kiszczakowi reki nie podal. A Adas i bruderszafcik wypil i biznesik zrobil. Mozna tak, mozna inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja nie bruderszaft IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 10.04.04, 17:08 Zwolennicy wieszania komunistów na latarniach nie chcą przyjąć do widomości, że w 1989 roku takie pomysły mogły się skończyć tylko krawawą łaźnią. Przecież oni mieli wojsko, milicję, SB, armię sowiecką (w Polsce, w Kaliningradzie, na Białorusi), banki, przemysł, dystrybucję. Oni mieli wszystko, a my tylko dobre chęci. Okrągły Stół był niemal cudem - czerwony oddał władzę dobrowolnie, coś niewyobrażalnego. A potem dekomunizacji nie dało się przeprowadzić, bo nasz naród głosował uparcie na postkomunistów. Jedyny parlament, w którym nie mieli większości, rozwiązał Wałęsa po obaleniu rządu Suchockiej przez Krzaklewskiego. Poza tym Adaś żadnego biznesiku nie robił, to kłamstwo. Odmówił przyjęcia należnych mu udziałów w Agorze o wartości 125 milionów nowych złotych. Można mu zarzucać, że wybaczył komuchom (ciekawe, że to chrześcijanie najchętniej mu zarzucają wybaczanie) i nawet z nimi pije, ale nie można pazerności na kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Głos mojego Taty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.04.04, 10:39 Ja pamiętam trochę, ale Tata Okrągły Stół pamięta dobrze. I mówi tak: 1. Ani w roku 1989, ani w 1990, ani w 1991 - gdy dekomunizacja była teoretycznie możliwa - nie istnieli publicznie żadni zwolennicy wieszania komunistów na latarniach. Świadczą o tym relacje świadków z różnych opcji i obozów (polityków, związkowców, historyków, socjologów) oraz zszywki ówczesnych gazet i gazetek, dostępne dziś bez przeszkód w zbiorach bibliotek, z Biblioteką Narodową na czele. 2. Owszem, wielu poważnych ludzi pragnęło wówczas dekomunizacji, ale miała ona polegać na odnoszącym się do kilku tysięcy najwyższych funkcjonariuszy partyjno- państwowych PRL zakazie piastowania przez okres jednej sejmowej kadencji kilku tysięcy najważniejszych stanowisk publicznych w III RP. To właśnie autorów takich pomysłów nazywano wówczas "chorymi z nienawiści" i "pałającymi żadzą zemsty oszołomami", którzy "poprzez odpowiedzialność zbiorową pragną pozbawić niewinne osoby ich obywatelskich praw". Straszono, iż zacznie się od dzielenia ludzi na lepszych i gorszych, a skończy się na wieszaniu. Właśnie tak powstał (został stworzony) mit o dekomunizacji jako wieszaniu na latarniach. Tata mówi, że to wszystko też jest w relacjach świadków i w zszywkach gazet. 3. Tata mówi, iż dekomunizacji nie dało się przeprowadzić wcale nie dlatego, iż naród uparcie głosował na komunistów (chodzi o lata 1989-1991!), tylko dlatego, że byli jej zdecydowanie przeciwni ówcześni "nasi" demiurgowie polityczni (Geremek, Kuroń, Mazowiecki, Michnik, Smolar i dziesiątki innych). Tata mówi, że najdobitniej świadczą o tym zszywki "Gazety Wyborczej" z tamtych lat. 4. Co się Adama Michnika tyczy, to - według Taty - istotnie, osobisty majątek nigdy go specjalnie nie interesował, natomiast zawsze interesowała go władza (w znaczeniu: rząd dusz). Jak wiadomo, władzy bez pieniędzy nie da się sprawować, ale to temat na odrębną dyskusję. Na marginesie: Michnik, kiedy chce, dostaje z Agory tyle pieniędzy, ile sobie akurat zażyczy, sto tysięcy, milion albo dziesięć milionów, złotówek, euro albo dolarów, bez różnicy. 5. Byłabym wdzięczna za wskazanie konkretnego i weryfikowalnego źródła informacji o rzekomej - cytuję - "rezygnacji przez Michnika z należnych mu udziałów w Agorze o wartości 125 mln zł". Jakiś oficjalny dokument z okresu samouwłaszczenia się tej spółki? Jakiś komunikat Zarządu Agory SA z okresu jej wchodzenia na giełdę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohio Re: Głos mojego Taty IP: *.nas12.saint-louis1.mo.us.da.qwest.net 11.04.04, 21:50 Tat jest zapewne moim rowiesnikiem, bo mam takie same wspomnienia i taki sam poglad na to, co wydarzylo sie w 1989 i wkrotce potem. Dodam jeszcze, ze okres stanu wojennego zostal wykorzystany przez Kiszczaka na zastapienie autentycznych ludowych przywodcow Solidarnosci wyznaczonymi przez niego (Kiszczaka) "opozycjonistami", ktorzy tak naprawde nigdy nie byli w opozycji do idei komunizmu, a tylko do jego berzdiej parszywych praktyk. Po tej podmianie Okragly Stol byl pestka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan K. Gruba Kreska IP: *.asm.bellsouth.net 11.04.04, 13:56 Lansowana przez Michnika Gruba Kreska zostawiła komunistów nie tylko w dobrym zdrowiu, ale także przy pieniądzach. Ponieważ to nie wystarczała, Michnik napisał skandaliczny artykuł "Czerwoni i Czarni" stawiając na jednej płaszczyźnie Kościół z czerwonymi oprawcami i złodziejami. Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Gruba Kreska IP: *.bb.online.no 13.04.04, 00:08 No tojuz jest fenomanalna glupota spoleczna Ciemnota cywilizacyjna kpiny z moralu i podstaw demokracji. tzn ze Pan mIchnik jest: nie tylko w CIA ale w Mossadzie i uwazna tak jak BBc ze maryska byla zgwalcona przez rzymskiego zolnierza i moze nam to wydrukowac 24 XII do wiczerzy i z dzicimi i wnuczetami i pokazac kraskowke aby nasze aniloki sie zaczely upwniac poprzez dzaitak i pytac czy chrzescijanstwo top porno cay religia. Rodacy wezcie i puknijcie sie 12 KG mlotem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: bruderszaft IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.04.04, 14:47 dekomunizacja nie znaczy wiezsania, wyraznie napisalem, odstawienie od wladzy na pewien okres czasu. Nis nie stalo na drodze do dekomunizacji, po objeciu resortow silowych przez przeciwnikow pezetpeeru. Przeciwnikami byla krypto-lewica laicka i katolicka. Wmawiano nam, ze tak jest swiatowo. Jaki masz dowod, ze Adas nie ma kasy? To ze ubiera sie jak dziad, nie jest dowodem. Romek Abramowicz tez sie goli, ubiera w starocie. Skad Agora i Michnik wzieli na rozwiniecie interesu, kupno gazety id? Adas siedzial w pudle, jezeli wybaczyl czerwonym i jeszcze z nimi chla, jego sprawa. Czemu jednak odmawiac ludzion skrzywdzonym przez komune prawa do rewanzu? czemu mamy przestepcom darowac? Komuna byla systemem kryminalnym i za to powinna byc rozliczona, tak jak rozliczono nazistow w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Pan naprawdę nie wie, jak powstała Agora??? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.04.04, 15:00 Ci, co chcą wiedzieć, wiedzą. Wszystko zostało opisane w jedynej dotychczas (mimo upływu 15 lat!!!) książce o rodowodzie Agory, pt. "Gazeta Wyborcza. Początki i okolice". Szczegóły: www.remuszko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: facet chrzani bez sensu IP: *.bb.online.no 13.04.04, 00:23 Retoryka i wizualizacja gora. Podstawy naturalnej postawy ludzi w cywilizacji ludzkosci i zdrowy rozsadek moralnosc w oparciu o znajomosc duszy Polakow i ich miejsca w Unii tradycji ekonomicznych to moze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosso W demokracji KONIECZNA jest opozycja IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.04, 08:50 Rzetelna analiza p. Smolara, choć w sprawie EU zbyt idealistyczna. EU jest strukturą NIEDEMOKRATYCZNą, niesłychanie sztywną i niesłychanie skorumpowaną. Problemem Europy jest i to, że EU posiada za dużo uprawnień stojących zdecydowanie ponad i wbrew interesom wielu państw, a wprowadzenie Euro zabrało poszczególnym państwom ostatecznie możliwość jakiejkolwiek kontroli własnych rynków. Instynktowny dystans Polski wobec Niemiec i Francji jest uzasadniony historycznie, ale nie zapominajmy, że także Niemcy i Francja prowadzą politykę zagraniczną opartą na starych, historycznych aliansach: rozbicie Jugosławii, próba stworzenia obeicanej jeszzce przez Hitlera "Wielkiej Albanii", podbicie Europy wschodniej i południowej przze Niemcy (I Austrię!), przy czym Francja trzyma się (historcycznie!) Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk.S Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.04, 09:40 Z całym szacunkiem dla GW i dla p. Smolara ale czy nie powinniście się zastanowić czy aby nie przesadzacie. Czy nie ma kogoś innego w tym kraju z którym można porozmawiać na te tematy. Piszę te słowa zanim przeczytałem tekst ale szlag mnie trafił jak znowu zobaczyłem Smolara, podkreślam, którego cenie bardzo, podobnie jak GW, której jestem czytelnikiem od 1-go numeru. Zapewne jeżeli ktoś to przeczyta co napisałem powie "o co temu facetowi chodzi??" ale mnie poprostu nie chce się tego wyjaśniać, ręce mi opadają jak ktoś (czyt. GW) uważa mnie (czytelnika) za kretyna, którego można w sposób prymitywny "urobić". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleżanka z ławy.. "o co temu facetowi chodzi??" - o posadkę IP: *.asm.bellsouth.net 11.04.04, 16:44 Dziwny jest ten tekst. Najpierw myślałam, że Olek za dużo wypalił marychy albo też zaniedbał wizyty u psychiatry. Przeczytałam jeszcze raz, i znalazłam parę „przemyśleń” Olka pasujących do pewnego schematu popularnego na uniwersytetach i w redakcjach antyglobalistycznych publikatorów, np. 1. „Tylko dlaczego wybraliśmy właśnie ulokowanie naszej zbrojnej solidarności tam, gdzie postanowiła zaatakować administracja Busha, pod wpływem neokonserwatystów, aby doprowadzić do radykalnych przemian na Bliskim Wschodzie? Gdy zarazem Waszyngton nic nie robił w sprawie znacznie groźniejszego dla świata i regionu konfliktu izraelsko-palestyńskiego?” Dlaczego Olek używasz terminu „neokonserwatyści”, który jest pokrętnie używany zamiast „Żydzi”? Wszyscy wiemy, jaką popularnością wśród dzisiejszej lewicy cieszą się „Protokoły Mędrców Syjonu” i inne teorie konspiracyjne. Olek, powinieneś być jednak mądrzejszy od oszołomów i wiedzieć, że po 11 września 2001 KAŻDA administracja USA prowadziłaby dokładnie taką sama politykę wobec Al.-Kaidy i popierających ją państwa muzułmańskich. Dlaczego Olek napisałeś, że Waszyngton nic nie zrobił w sprawie konfliktu izraelsko-palestyńskiego? Czyżbyś zapomniał o spotkaniu Busha, Sharona i Abbasa w Jordanii w lipcu 2003 roku? Pamięć zawodzi? Olek, zacznij wsuwać łebki śledziowe, to przypomnisz sobie, jak potem Arafat wymanewrował Abbasa. Kurski jest wyjątkowym debilem, że nie skontrował Twoich kłamstw. 2. „Z Europy odpływaliśmy za ocean. Pisałem już dawniej, że ręka wyciągnięta do Niemiec po pomoc na szczycie w Kopenhadze zgięła się w geście Kozakiewicza parę tygodni później, gdy premier Miller podpisał tzw. list ośmiu wymierzony we Francję i w Niemcy, z którymi łączył nas symboliczny Trójkąt Weimarski. Nasz wybór umocnił się wraz z decyzją o uczestniczeniu w wojnie w Iraku jako jedyne poza Wielką Brytanią państwo europejskie! Potem dumni objęliśmy kontrolę nad przydzieloną nam strefą okupacyjną.” Olek – pomyśl, że Niemcy są ogarnięci po raz pierwszy po 1945 roku falą nacjonalizmu. Jest to kraj, gdzie najpopularniejszym politykiem jest facet z wykształceniem niepełnym średnim, były bojówkarz terrorystycznej organizacji komunistyczne, z zawodu taksówkarz. Lepper przy nim to geniusz intelektu (tylko bez taryfy ulgowej i tych panienek, rzucających majtki na scenę – tylko robi to Berger z kurwikami). Dlaczego polską racją stanu ma być przemilczanie wypowiedzi niemieckich polityków, np. „Niemiecki żołnierz NIGDY nie będzie służył pod polskim dowództwem”? Czy powinniśmy przyklaskiwać, jak ten zawszony profesorek Rau, Prezydent IV Rzeszy łamie zasady i pokazuje się na zjeździe Związku Wypędzonych po to aby zdobyć głosy dla lewactwa? Czyż nie powinniśmy się dziwić, że minister sprawiedliwości IV Rzeszy oświadcza, że Bush to Hitler? Czyżbyś zapomniał, Oleczku, że to krew amerykańskich żołnierzy ocaliła nas od Schroedera i Fischera? Obejrzyj sobie „Pianistę” i „Boże Skrawki” i zobaczysz tam swoich ulubieńców w najlepszej formie. 3. „Zawsze byłem przeciw dyskryminacji i dekomunizacji, ale uważałem, że istnieje moralny i historyczny problem oddania sprawiedliwości tym, którzy cierpieli. Konieczności posługiwania się wyrazistym językiem ocen moralnych dla osądzenia wyborów i postaw w czasach PRL. Dziś chodzi mi o konsekwencje praktyczne, o to, co się dzieje z SLD. Czy to, co Marek Borowski nazywa dziś - mówiąc o SLD - "strukturą reprodukującą afery", nie ma źródeł w owej ciągłości z czasami PRL? Jego partia to zresztą pierwsza próba zerwania tej ciągłości.” Skąd nagle taka miłość do Borowskiego? Przecież ta menda rządziła z komuchami od początku. Walczy teraz o kasę i stołki pozorując odcięcie się od Millera. Jeśli uważasz, Oleczku, że Borowski „próbuje zerwać ciągłość”, powiedz skarbeńko, czy Ty kiedykolwiek zerwałeś „ciągłość” z komuną? 4. „Gdzie się dotknęło, okazywało się, że mamy do czynienia z przestępstwami lub z wykorzystywaniem wpływów dla celów partyjnych, koteryjnych czy prywatnych. To, co wielu naiwnym - do których i ja się zaliczałem - wydawało się paranoją prawicy, która często tak właśnie postrzegała SLD, potwierdzało się.” Paranoja prawicy? No tak, Le Monde napisał 10 lat temu, że paranoidalna prawica zarzuca Hutu w Rwandzie ludobójstwo. Le Monde i rządzący we Francji socjaliści uznali, że w Rwadzie jest walka klas uciśnionych Hutu z „białoruczkami” Tutsi. No cóż, wymordowano maczetami około miliona niewinnych a w CNRS pewno w tym czasie prowadziłeś wykłady o humanitarnym leninizmie. Nie czepiaj się prawicy, Oleczku, nie czepiaj się. Myj tylko rączki myśląc o tym, ile krwi niewinnych ludzi przelała lewica po 1945 roku. Co się tak przejmujesz SLD? Masz tam wielu kumpli? Wstyd Ci pomyśleć, dlaczego UD/UW odpłynęła w nicość i dlaczego Michnik, tak popularny na początku afery Rywina spadł niżej niż Miller w notowaniach, kiedy opowiedział o swoich cotygodniowych wódeczkach z Urbanem? Oleczku, co Cię tak martwi niestabilność polskich rządów? We Włoszech przez 12 lat było gorzej, partie się rozpadły Mortadela (Prodi) był kiedyś mafioso u chadeków, potem jego mafijne powiązania przydały się komunistom a teraz Fischerowi i Unii Europejskiej. Kit im (polskim politykom) w ucho, niech sobie kradną ale niech nie wprowadzą 100% podatków, 0% wzrostu i obowiązkowego szczepienia na wściekliznę. Chcesz recepty? Zacznij organizować referendum odrzucające obecną wersję ordynacji wyborczej (Michnik-Geremek) i zastąpienie jej przez okręgi jednomandatowe i wybory co dwa lata. Gwarantuję ci, Oluniu, że po 8 latach Polska będzie miała najlepszy parlament w Europie. Wszyscy to wiedzą, ale ponieważ wymiotłoby to większość tzw. polityków, to nie ma na co liczyć, że bez referendum się uda. Może razem z Geremkiem i Adasiem byś to zaproponował Oleczku, czyżbyś występował o lepszą pracę lub na szefa CNRS? Może marzy Ci się posadka redaktora naczelnego nowej gazety Frontu Antyimperialistycznego? Twój wywiad wyraźnie jest skierowany do komisji wybierającej kandydatów na takie stanowisko. Koleżanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4 Re: "o co temu facetowi chodzi??" - o posadkę IP: *.udn.pl 12.04.04, 09:10 Mocne, jak dla mnie trochę zbyt. Nigdy nie odmówię dobrej woli "Michnikom i Geremkom", dodałbym "Kuroniom". Dla mnie i moich dzieci, którym to przkażę pozostaną wspaniałymi symbolami walki o wolną Polskę. Śledzę fakty na bieżąco od kilkunastu lat i żadna "koleżanka" ich nie zmieni. Co do diagnozy polskiej gospodarki (przypominającej wzór włoski) to pełna zgoda. Mam pełną świadomość jej słabosci a mimo to od niemal roku obstawiam hosse (na GPW) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleżanka Re: "o co temu facetowi chodzi??" - o posadkę IP: *.asm.bellsouth.net 13.04.04, 01:20 Nikt nie odbierze ludziom z KORu i innych przedsierpniowych organizacji ich odwagi i rozruszania myślenia politycznego w Polsce. Okres Solidarności i Stanu Wojennego też miał wielu bohaterów o których nie wolno zapomnieć. Niestety, to samo towarzystwo "przeprało" Okrągły Stół i lata po nim. Nikt nie jest idelny, ale ślepota na możliwości oraganizacji przestępczej (PZPR) stworzyła wielkie fortuny właścicieli firm Nomenklatura, SA. Widać, że to dawnym bohaterom nie przeszkadza, bo niektórzy blisko przyjaźnią się z dawnymi oprawcami a obecnymi milionerami (np. Michnik z Urbanem). Koleżanka z ławy szkolnej Gość portalu: 4 napisał(a): > Mocne, jak dla mnie trochę zbyt. Nigdy nie odmówię dobrej woli "Michnikom i > Geremkom", dodałbym "Kuroniom". Dla mnie i moich dzieci, którym to przkażę > pozostaną wspaniałymi symbolami walki o wolną Polskę. Śledzę fakty na bieżąco > od kilkunastu lat i żadna "koleżanka" ich nie zmieni. > > Co do diagnozy polskiej gospodarki (przypominającej wzór włoski) to pełna > zgoda. Mam pełną świadomość jej słabosci a mimo to od niemal roku obstawiam > hosse (na GPW) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.ols.vectranet.pl 10.04.04, 09:57 Pan Smolar nie mówi dla kogo budujemy tę Polskę w budowie ? Ja uwazam ,że Polske chca zawłaszczyć syjonisci, bo to co sie dzieje w tej chwili ,cała publicystyka GW i mieszanie ludziom w głowach, to zmierzanie własnie w tym kierunku.Działalność prezydenta /mędrca z Syjonu/ i przejmowanie władzy, poprzez rozwalanie rządu, i wskazywanie swego człowieka na premiera jest takim krokiem w kierunku zawłaszczania Polski przez syjonistów.Opanowanie urzędów centralnych i firm oraz NBP doprowadza do odbierania Polakom mozliwości rządzenia .A lansowanie w GW tezy,że Polacy nie potrafia rządzic ma za zadanie wyeliminowania Polaków zewsząd gdzie jeszcze są.Ten artykuł też ma określone zadanie do wykonania.Ale coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawe z tego co sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artu2004 Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 10:08 No to wtedy dopiero bedzie nowa oligarchia. Rzady kretynów ktore skończĄ Polskę na jakimś śmietniku z bezwartościowymi 900 zł w kieszeni ktore obiecuje wódz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.acn.waw.pl 10.04.04, 11:36 No, wreszcie dali się Smolarowi wygadać. Jak bili w wojenne bębny rok temu, nie było dla niego łamów. Nawet dla Smolara! Człowieka z tzw. towarzystwa, nie jakiegoś oszołoma. Teraz panowie z Wyborczej nie ośmieszajcie się już relacjami i komentarzami do porażki w Iraku. Zamiast tego przygotowujcie się na całowanie dupy Lepperowi, bo walnie się do jego obecnej potęgi przyczyniliście, chociażby swoimi kombinacjami z Millerem i jego drużyną. Mówiąc krótko, diagnoza Smolara trafna, szkoda tylko że (jak zwykle) na raka proponuje aspirynę. Nie ma przebacz, szykuje się wyborcza jatka i będzie bolało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podziw Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.am.poznan.pl 10.04.04, 12:05 Pacan podziwia tego z "towarzystwa" mniejszości nie pomnę już jakiej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henas Kurski tym wiesz tyle o polityce, IP: 62.233.169.* 10.04.04, 12:50 co ja o 'czarnych dziurach' w kosmosie. Dodam, żeby było dla Ciebie jasne, że się astromomią nie interesuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.04.04, 13:09 przekonał mnie pan Smolar do Leppera. SAMOOBRONA i tylko SAMOOBRONA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samoobroniony Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 13:15 A ja wolę Anitke Błochowiak - zwłaszcza w kostiumie kapielowym. Duża kobieta. i potrafi wydymać Rokitę i Ziobre za jednym zamachem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Re: Kraksa polskiej polityki IP: 62.233.222.* 10.04.04, 13:41 NOT TOLERANCE (POLSKA NIE JEST PARADISUS JUDAERORUM )FUCKA......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Re: Kraksa polskiej polityki IP: 62.233.222.* 10.04.04, 13:50 A. LEPPER NA PREZYDENTA.BOLSZEWICY Z PO,PIS SLD ITP.WON GŁOSUJE TYLKO NA SAMOOBRONE .ROK 1920 POLAK PAMIĘTA BIAŁYSTOK(NIE BYŁO JĘZYKA POLSKIEGO) MR.BLUNSZTAIN,LEMAN,ZINGER,BERMAN,BUCHHOLTZ,GOLDSTEIN,GRUNDBAU,STOLZMAN WON DO KIBUCU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Twoje poparcie dla Samoobrony !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 14:41 Andrzej Lepper, aby zaistniec w polityce nie dostał nagrody Nobla ani pożyczki z Moskwy. Nie ma kolekcji doktoratów i na pewno nie wygra konkursu pięknosci. Pomimo tego, jeżeli widzisz w programie Samoobrony szansę dla siebie, przyjdź do nas. Nasz program jest dostępny w Internecie. Samoobrona potrzebuje Ciebie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też Polak DOBRA ANALIZA IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 14:50 Bardzo trafny, wywarzony i rozumny opis sytuacji w jakiej się znajdujemy oraz przyczyn za nią stojących Aleksandra Smolara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyr Re: DOBRA ANALIZA IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 14:53 Musimy zacząć działać wszyscy wspólnie, ramię w ramię. Musimy pamiętać, że jesteśmy JEDNYM społeczeństwem. Jesteśmy wszyscy sobie nawzajem rodakami. I musi nami kierować ROZUM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buzi Re: DOBRA ANALIZA IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 10.04.04, 17:10 Zgadzam się z Tobą, tylko że warzy się piwo, argumenty się waży. Buzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cc Re: Twoje poparcie dla Samoobrony !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 14:51 Trzeba głosować na Samoobronę. W polityce gorzej już być nie może, a tylko Lepper daje nadzieję na przetrzepanie "klasy politycznej". PO jest grupą skorumpowanych przemalowańców i tylko idiota uwierzyłby w jakiekolwiek słowa Jana Marii Donalda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Co się stanie, gdy Lepper wygra? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.04, 14:55 To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona" przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd? Może ktoś podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach przykłady Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią? Bo pan Miller mówił w telewizji, że nic się nie stanie. Obowiązuje przecież Konstytucja, działają ustawy, istnieje demokratyczny i sformalizowany tryb zmieniania prawa oraz podejmowania decyzji - czego się zatem bać? Vox populi, vox Dei... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyr Re: Twoje poparcie dla Samoobrony !! IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 14:56 Gość portalu: Marek napisał(a): > Andrzej Lepper, aby zaistniec w polityce nie dostał nagrody Nobla ani pożyczki > z Moskwy. Nie ma kolekcji doktoratów i na pewno nie wygra konkursu pięknosci. > Pomimo tego, jeżeli widzisz w programie Samoobrony szansę dla siebie, przyjdź > do nas. > Nasz program jest dostępny w Internecie. Samoobrona potrzebuje Ciebie !!! Za to Lepper jest człowiekiem Kremla w Polsce. I zrealizuje tegoż Kremla interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Z uporem: co się stanie, gdy Lepper wygra? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.04, 14:58 To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona" przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd? Może ktoś podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach przykłady Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią? Bo pan Miller mówił w telewizji, że nic się nie stanie. Obowiązuje przecież Konstytucja, działają ustawy, istnieje demokratyczny i sformalizowany tryb zmieniania prawa oraz podejmowania decyzji - czego się zatem bać? Vox populi, vox Dei... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIchał Powiem Ci, co się stanie IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 10.04.04, 16:50 Jagnieszko, masz rację, Lepper nie będzie w stanie przeprowadzić żadnego ze swoich postulatów (typu druk pieniędzy, likwidacja rezerwy walutowej, konfiskata majątków, nacjonalizacja banków, wypisanie Polski z UE, 900 złotych dla każdego itp. brednie), które spowodowałyby katastrofę gospodarczą. Ale samo jego dojście do władzy będzie oznaczało brak perspektyw dla Polski, więc spowoduje ucieczkę kapitału, gwałtowną dewaluację złotego (czyli wzrost zadłużenia zagranicznego), wybuch inflacji (bo import zdrożeje) - czyli ogólny kryzys finansowy. Będziemy mieli recesję nawet, jeżeli Leper nic nie zrobi. A Polsce potrzebne są szybkie i zdecydowane reformy, nawet plan Hausnera to za mało. Ale masz rację - vox populi, vox Dei. Chcesz biedy dla siebie i swoich dzieci - głosuj na Leppera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Nic sie nie stanie.3lata nic nierobienia Leppera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 17:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: Powiem Ci, co się stanie IP: *.kabel.telenet.be 11.04.04, 01:22 Lepper nie będzie w stanie przeprowadzić żadnego ze > swoich postulatów (typu druk pieniędzy, likwidacja rezerwy walutowej, > konfiskata majątków, nacjonalizacja banków, wypisanie Polski z UE, 900 złotych > dla każdego itp. brednie), które spowodowałyby katastrofę gospodarczą. Ale samojego dojście do władzy będzie oznaczało brak perspektyw dla Polski, więc > spowoduje ucieczkę kapitału, gwałtowną dewaluację złotego (czyli wzrost > zadłużenia zagranicznego), wybuch inflacji (bo import zdrożeje) - czyli ogólny > kryzys finansowy. Będziemy mieli recesję nawet, jeżeli Leper nic nie zrobi. A > Polsce potrzebne są szybkie i zdecydowane reformy, nawet plan Hausnera to za > mało. Apokaliptyczne wizje strachu wyciagane sa regularnie w wyborach. Pamietam w latach 80-ch panikarskie wizje w USA w przypadku gdyby trzeciorzedny komediant, skory do nacisniecia guzika atomowego i niewatpliwej wojny z ZSRR, dorwal sie do wladzy prezydenckiej. Co to bedzie jak tego typu zero stanie sie prezydentem?? Nazwisko komedianta - Ronald Reagan, jedna z najwybitniejszych postaci XX wieku...Strach ma wielkie oczy. Poza tym, byc moze wlasnie kryzys, solidny, typu argentynskiego, jest tym co potrzebne jest aby oprzytomniec i odrzucic gleboko zakorzenione socjalistyczne idee stale rozrastajacego sie panstwa, wysysajacego srodki i energie obywateli w imie opiekunczych kolektywnych mrzonek. Historia uczy ze aparat panstwa opiekunczego zawsze sie powieksza w warunkach "demokratycznych" i jedyna nadzieja na zasadnicza strukturalna zmiane jest wlasnie stadium ostrego kryzysu. Do ktorego spowodowania, przyznaje, Lepper sie niezle nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staus_quo NIC SIE NIE STANIE OBOJETNIE KTO PRZEJMIE WLADZE ! IP: 141.158.65.* 10.04.04, 19:07 Gość portalu: Jagnieszka napisał(a): > To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona" > przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd? > Może ktoś podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach przykłady > Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią? > Bo pan Miller mówił w telewizji, że nic się nie stanie. Obowiązuje przecież > Konstytucja, działają ustawy, istnieje demokratyczny i sformalizowany tryb > zmieniania prawa oraz podejmowania decyzji - czego się zatem bać? > Vox populi, vox Dei... nic sie nie stanie, obojetnie kto przjmie wladze ! a to z tej prostej przyczyny, ze zaden rzad nie jest wszechmocny i nie naleje z pustego .... i to nie tylko w Polsce tak sie dzieje. w obecnym swiecie wolnorynkowym, panstwem rzadza potezne banki, koncerny, konglomeraty, kartele uklady itd. nikt nie jest w stanie nie tylko tych ukladow przejzec ale tez pojac ! Nawet jezeli Lepper bedzie chcial dotrzymac slowa wyborcom to i tak nie bedzie w stanie tego przeprowadzic. Odnosnie karania aferzystow i zlodziei ktorzy okradli polska substancje narodowa wypracowana przez pokolenia, to nikt nie robil tego w pojedynke, i zbyt wiele wplywowych osob jest zaiteresowanych aby do tego nie dopuscic, nie mowiac o tym ze slady sa dawno zatarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Z uporem: co się stanie, gdy Lepper wygra? IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.04.04, 01:00 majac wiekszosc w Sejmie Samoobrona zmieni prawo (zgodnie z Konstytucja), co wcale nie musi byc dla ogolu ludzi dla panstwa korzystne. Lepper jest agentem moskiewskim. To odszczep od PZPR, bardziej arogancki i bardziej radykalny niz SLD. W ten sposob post-komunisci wydaja sie oaza spokoju i piramida intelektu. Glosowanie na Leppera jest glosowaniem za nastepnym zniewoleniem Polski pod rzadami Moskwy. Zastanow sie, komu jest na reke polityczny bandytyzm Leppera i Samoobrony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lord cox Trafiles w sedno sprawy. Po przejeciu wladzy przez IP: *.medwln01.nj.comcast.net 12.04.04, 05:44 Lenina w 1917, nikt nie zdawal sobie sprawy, ze dokonala sie rewolucja. Uwazano to za jeszcze jedna zmiane rzadu. Co sie pozniej dzialo, wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokto Re: Kraksa polskiej inteligencji IP: *.chello.pl 10.04.04, 15:09 , która potrfi popierac tylko i wyłącznie lewicę. To co się u nas stało, dowodzi o fikcji jaką jest bezkrwawa rewolucja. Nie ma niczego, oprócz PZPR tu i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
123core Re: Kraksa jagnieszki 10.04.04, 15:30 Twoje marne wypociny są żałosne.LUdzie(trzoda) samoobrony w parlamęcie należą do najbogatszych a tak w ogóle F*** it all Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: Kraksa jagnieszki IP: *.pkobp.pl 13.04.04, 14:36 No, hyba , rze w parlamęcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co za brednie. Re: Kraksa polskiej polityki IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 10.04.04, 17:21 Ten Smolar to zwykly pieczeniarz, który robi w Gazecie Zaborczej za arbitra. Cale szczescie, z tych jego geszefciarskich oczu nie da sie ukryc obawy (strachu?)przed spolecznym buntem w stylu Kosciuszkowskiego Powstania, tyle ze na czele z jakims wspolczesnym Feliksem przy spuscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech w Re: Kraksa polskiej polityki IP: 80.108.199.* 10.04.04, 17:30 co za pierdoly facet jestes typowym eatowcem od prania mozgu -dla jakich pieniedzy to robisz -rubli czy euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman SMOLAR !!!! CZYTAJ HISTORIE EUROPY !!!! IP: *.tnt1.waterloo.ia.da.uu.net 10.04.04, 19:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4 List otwarty IP: *.udn.pl 10.04.04, 20:37 „To, co wielu naiwnym - do których i ja się zaliczałem - wydawało się paranoją prawicy, która często tak właśnie postrzegała SLD, potwierdzało się. „ -- Niestety, wciąż jest Pan naiwny, Aleksandrze Smolar. A czy zdaje Pan sobie sprawę, ile m.in. Pańska naiwność kosztowała wielu Polaków? To pokrótce opiszę moją historię, z pewnością jedną z wielu. Jeszcze na studiach w 90r założyliśmy z kolegą firmę elektroniczną (komp. i nie tylko). W 93r pomnożyliśmy dziesięciokrotnie obroty. W 94r kooperant, jak się później okazało nieuczciwy i były SB-ek, wyłudził od nas pieniądze i korzystając ze starych znajomości nasłał na nas PG i UKS. Ci, korzystając z nadzwyczajnych uprawnień, jakie dziwnym trafem dawało im prawo oskarżyli nas o Bóg wie co i pobrali miliardowe (wówczas) prowizje (z budżetu, a jakże!) Wszystkie sprawy w NSA po latach wygraliśmy i budżet od nas g.. dostał. Firma jednak straciła kontrahentów, płynność, zbankrutowała. My straciliśmy dorobek ciężkiej wieloletniej harówy (czasem po 14g/dobę). Straciliśmy wszystko a nawet więcej, bo zostaliśmy z długami. Nigdy Pan się nie dowie, co wtedy człowiek czuje. Byliśmy młodymi idealistami i zaufaliśmy nowej władzy (teraz jestem najskuteczniej wyleczonym idealistą na świecie). A takich przypadków w III RP było i jest ogrom. I tak miałem szczęście, że NSA oczyścił z zarzutów. Władza ludzi skorumpowanych po uszy siedzących w starych PRL-owskich układach sięga również samych korzeni systemu sądowniczego w Polsce. Nie każdy miał takie "szczęście" w NSA. Mimo tego nie uważam, by w 90r mieli rację Kaczyńscy, prący do I Wojny na Górze (obecnie chyba mamy II). Wobec skrajnej naiwności Pana i Pańskiej formacji oni reprezentowali inną skrajność: dekomunizacja zamiast reform wolnorynkowych (do dzisiaj nazywając się prawicą mają socjalistyczny program gospodarczy). Po co chcieliście kopać się z koniem i walczyć z Wałęsą? Nie lepiej było wciągnąć go do gry? Czy zachowanie cnoty przez Mazowieckiego (nie chciał być malowanym premierem i konsultować z Wałęsą swoich posunięć) było warte tej wojny i zahamowania reform strukturalnych w Polsce? Nie lepiej było dać Wałęsie poczucie, że pociąga za sznurki w imię skuteczności działań strategicznych? Dlaczego chcieliście, o naiwności, być wiernymi ustaleniom okrągłostołowym, gdy realia, które go ukształtowały przestały obowiązywać? Sam Okrągły Stół to wydarzenie historyczne i pozytywne, ale odkupienie w jego cieniu win komunistom to głupota i naiwność. Chociaż należy zaznaczyć, że za uwłaszczenie nomenklatury to odpowiedzialna jest tzw. prawica, która to swoim oszołomstwem i nieodpowiedzialnym awanturnictwem umożliwiła już w 93r powrót PRLowskich towarzyszy do władzy. Tyle geneza Pana naiwności. Obecnie ma ona ciąg dalszy. Tym razem najwyraźniej idealizuje Pan UE. Owszem, to dla nas historyczna szansa, ale traktowanie UE jak klubu dżentelmenów, którzy nigdy ze sobą nie walczą a jedynie ustalają, negocjują kompromisy to... no właśnie, kolejny odcinek naiwności polskich elit z pod znaku UW. Zawsze głosowałem na UW (wcześniej na Mazowieckiego, potem UD). I nadal będę głosował na UW, ponieważ to jedyny klub polityczny w Polsce o którym mogę powiedzieć, że jego nadrzędną wartością jest uczciwość i prawdziwy a nie udawany patriotyzm. Ale naiwnymi idealistami, pięknoduchami to chyba zostaniecie do usranej śmierci. Przypominacie mi telewidza, który ogląda film przyrodniczy i zachwyca się pięknem i harmonią natury. Nie zauważa jednak, że pod tym "cudownym" pozorem kryje się ostra walka, śmierć jednych jest życiem (pożywieniem) innych. Chwila nieuwagi i słabszy wypada z gry, zwanej życiem. To prawda, że cywilizacja powstała na bazie tworzenia reguł walki o byt. Próbujemy wyeliminować formy ostateczne, czyli zabijanie. I o to właśnie chodzi, Wspólnota Węgla i Stali powstała na gruzach doświadczeń dwóch wojen. Aby wyeliminować ich przyczyny stworzono Wspólny Rynek. Ale do diaska, walka o byt pozostała, tylko przyjęła formę konkurencji na polu gospodarczym. Któryś oszołom w poście wyżej w jednym punkcie ma rację, UE jest środkiem do celu a nie celem samym w sobie. Dlatego hasło "Nicea albo śmierć" budzi we mnie mieszane uczucia: z jednej strony prawdziwą siłą państw w UE jest zdolność do tworzenia koalicji i w jej ramach zawieranie kompromisów a nie liczba głosów. Z drugiej strony Europa w pośpiechu przyjmując konstytucję wbrew nam potraktowała nas jak niewarte uwagi pomietło. Gdyby nie Rokita to Giertych albo Kaczyński wysunąłby takie, co tu nie mówić nośne hasło i przejął ładnych kilka dodatkowych punktów w sondażach. Z dwojga złego wolę to pierwsze. Kolejna rzecz to walka z Lepperem. Chce Pan z tym prostakiem walczyć w białych rękawiczkach jak Mazowiecki z Wałęsą w 90r. To absurd. Przecież Pan to przerabiał, dlaczego chce Pan powielać dawne błędy? Jedyna droga to cierpliwe demaskowanie, ujawnianie faktów o Lepperze tak, by z czasem dotarło do ludzi, że jest on tylko kolejnym złodziejem, który krzyczy "łapaj złodzieja". A jak dorwie się do władzy to będzie kradł jeszcze bardziej od poprzedników. Nie chodzi o straszenie społeczeństwa, tylko cierpliwe tłumaczenie, że jego tzw, program to stek bzdur sprzeczny z elementarną arytmetyką. O ekonomii to jego wyborcy nie mają zielonego pojęcia, ale liczyć to chyba powinni umieć. Hiperinflację po dodrukowaniu pieniędzy też powinni pamiętać z 88r. Natomiast nie widzę szans na dżentelmeński spór na programy, gdyż niewykształcony wyborca Leppera niewiele z tego zrozumie. Po za tym do tego obie strony sporu muszą być tymi dżentelmenami wrażliwymi na argumenty. Reasumując, walki (słowo tak panu obce?) w stylu Rokity z programu radia ZET nie unikniemy, by wygrać z Lepperem. Należy tylko robić to konsekwentnie. Alternatywą jest oddanie władzy Lepperowi i poczekać aż sam się skompromituje, ale koszty tego mogą być olbrzymie. I na koniec, jest Pan osobą bardzo wykształconą, nie dorastam Panu do pięt. Ale proszę pamiętać, że ilość wiedzy niekoniecznie determinuję umiejętność wysnuwania poprawnych wniosków. Wiedza ogólna, ale ze zrozumieniem relacji przyczynowo-skutkowych zachodzących w otaczającej nas bogatej rzeczywistości może być bardziej skuteczna w prognozowaniu najbliższej przyszłości. A właśnie to jest główną funkcją wiedzy. Jeżeli dopiero afera Rywina uświadomiła Panu ogrom korupcji w Polsce to niestety dyskryminuje to Pana jako politologa. To dla mnie szok. Niemniej jednak dziękuję za szczerość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: List otwarty IP: 68.152.174.* 10.04.04, 20:58 Gość portalu: 4 napisał(a): > „To, co wielu naiwnym - do których i ja się zaliczałem - wydawało się par > anoją > prawicy, która często tak właśnie postrzegała SLD, potwierdzało się. „ > -- > Niestety, wciąż jest Pan naiwny, Aleksandrze Smolar. A czy zdaje Pan sobie > sprawę, ile m.in. Pańska naiwność kosztowała wielu Polaków? To pokrótce opiszę > moją historię, z pewnością jedną z wielu. Jeszcze na studiach w 90r założyliśmy > .............. .............. ten naiwny, ciagle ideowo zakochany w swojej uw, lewicowiec, ma jeszcze nadzieje wylewajac przy tym morze masochistycznych lez, chociaz brutalna rzeczywistosc pare razy dala mu po d.. widac jednak, ze chyba jeszcze za malo ? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4 Re: List otwarty IP: *.udn.pl 11.04.04, 08:30 Jestem autentycznym prawicowcem... w poglądach ekonomicznych. Codziennie, grając skutecznie na giełdzie rzeczywistość weryfikuje, czy mam rację. Natomiast nie znoszę takich malowanych "prawicowców" o socjalistycznych poglądach na gospodarkę a których jedyną "prawicowością" jest trzymanie się sutanny proboszcza jak sukienki mamusi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Pytam z uporem: co KONKRETNIE stanie się? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.04, 20:48 Gdy Lepper wygra z innymi? To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona" przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd? Może ktoś podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach przykłady Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią? Bo pan Miller mówił w telewizji, że nic się nie stanie. Obowiązuje przecież Konstytucja, działają ustawy, istnieje demokratyczny i sformalizowany tryb zmieniania prawa oraz podejmowania decyzji - czego się zatem bać? Vox populi, vox Dei... Odpowiedz Link Zgłoś
123core Upór masz bo z ich młodzieżówki jesteś!!!!!!!!!!!! 10.04.04, 20:55 Świnie na ulicy,gnojowica na chodnikach a Lepper(czy to polskie nazwisko?)w namietnikowskim skacze w laczkach po kanapach.F*** it all Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Do jagnieszki: Co KONKRETNIE stanie się? IP: *.gdynia.mm.pl 11.04.04, 00:37 Gość portalu: Jagnieszka napisał(a): > Gdy Lepper wygra z innymi? > To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona" > przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd? > Może ktoś podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach przykłady > Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią? ************************* Postawiłaś niedobre pytanie. Właściwe pytanie brzmi: co się nie stanie? Samoobrona jest w tej chwili sytuacji dziecka, które narzeka na rodziców, że nie kupują jej takich zabawek, jakie mają inne dzieci. A więc rodzice mówią: masz tu wszystkie pieniądze i zapłać za mieszkanie, żywność itp. Samoobrona jest w sytuacji pracownika, który krytykuje szefa, że prowadzi firmę źle. A więc rada nadzorcza powierza szefowanie owemu pracownikowi. Wtedy okazuje się, że nie jest tak wesoło, bo są np. kredyty do spłacenia. Pozostaje kreatywna księgowość, ale ona ma krótkie nogi. Powyższe przykłady są dużym uproszeniem. Ale istnieje analogia. Lech Wałęsa. Gość zasłużony, charyzmatyczny - prawdziwy trybun ludowy. I co? Ano to, że Lech Wałęsa obiecywał: drugą Japonię, puścić bandytów w skarpetkach, każdemu po 100 tys. Wyszło odwrotnie. Czy Lech Wałęsa kłamał? Nie - on święcie w to wierzył. Jednak nie znał siły biurokracji (tej pozytywnej i negatywnej) i nie miał umocowań prawnych pozwalających na jednoosobowe decyzje. Tu o biurokracji pozytywnej - system prawny i urzędniczy działa jak amortyzator - nie pozwalający nieprzemyślanym decyzjom na destabilizację i anarchizację państwa. Gdzie popełnił błąd Wałęsa? Nie wziął pod uwagę układu odniesienia, w którym miał działać. Deklaracje okazały się pustymi obietnicami. Co obiecuje Lepper? Obiecuje np. rozwiązanie Rady Polityki Pieniężnej i bardziej elastyczną politykę pieniężną (dodrukowywanie banknotów?). Nie mam zamiaru polemizować na temat słuszności takiej polityki. Wiem natomiast jedno: RPP jest organem konstytucyjnym i do jej usunięcia niezbędna jest zmiana Konstytucji RP. Skąd przewodniczący Lepper weźmie głosy na taką zmianę? Pojęcia nie mam. Ma też Lepper kilka innych rewolucyjnych pomysłów (renegocjacja umów unijnych - po 1 maja to będzie równie skuteczne, jak intercyza po ślubie). Równie nierealnych z tego samego powodu. Więc co się KONKRETNIE stanie? Ano nic. Bo przewodniczący Lepper zabrnie w ślepą uliczkę niemożności. Jednak to nie jest kwestia zasadnicza. Mnie nie interesuje czy przewodniczący Lepper ma świadomość owej niemożności czy też zwyczajnie nabija wyborców w butelkę? Mnie interesuje tylko jedno: już dziś wiem, że Lepper nie dotrzyma obietnic. Jeszcze jeden świeży przykład. Premier Hiszpanii - Aznar. Miał wszystkie atuty, a przegrał. Bo oszukał mieszkańców Hiszpanii w jednej tylko sprawie. Wyborców przestały interesować racje stanu. Jeżeli więc przewodniczący Lepper obieca dwuprocentową obniżkę podatków i powie, że w myśl teorii Laffera przyniesie to dodatkowe pieniądze do budżetu, to ja mogę mu uwierzyć, bo jako ewentualny premier będzie mógł to przeforsować. Ale na razie Lepper może mi obiecywać: śnieg w lipcu oraz wysyp truskawek w styczniu. Gruszki na wierzbie obiecywał Miller. Wystarczy, że jeden punkt programu będzie nierealny, to całość zapewnień przedwyborczych uznam za blagę. Radzę więc zejść do parteru w kwestii oczekiwań i punkt po punkcie zweryfikować chciejstwo Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Wszystko chcesz udowadniac przez analogie... IP: 69.156.10.* 11.04.04, 01:27 To ze wczoraj padalo, nie jest warunkiem koniecznym i wystarczajacym ze disiaj bedzie padac. Dzisiaj moze ale nie musi. To ze Walesie cos sie nie udalo wcale nie znaczy ze Lepperowi sie nie uda. Moze mu sie nie udac ale takze moze mu sie udac, itd. Ekonomia i polityka nie sa naukami scislymi sa raczej 'sztuka' i jest w nich duzo kreatywnej 'tworczosci'. Co za roznica jeden 'artysta' albo drugi, moze w koncu trafimy na prawdziwego artyste. Kto szuka nie bladzi, mowi stare polskie przyslowie. Piszesz takze ze: "Mnie interesuje tylko jedno: już dziś wiem, że Lepper nie dotrzyma obietnic." Po pierwsze, to albo cie interesuje albo wiesz, zdecyduj sie. Po drugie, to nie wydaje mi sie zebys byl jasnowidzem, bo tak naprawde to nikt nie moze wiedziec, chyba ze jestes demagogiem i poprostu improwizujesz. Dosyc dawno temu okolo 2500 lat temu, co prawie kazdy wiesniak wie, Grecy wymyslili logike i ona do dzisiaj obowiazuje. Jak nie wiesz to zapytaj wiesniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Wszystko chcesz udowadniac przez analogie... IP: *.gdynia.mm.pl 12.04.04, 07:14 Gość portalu: Janek napisał(a): > Piszesz takze ze: "Mnie interesuje tylko jedno: już dziś wiem, że Lepper > nie dotrzyma obietnic." > Po pierwsze, to albo cie interesuje albo wiesz, zdecyduj sie. > Po drugie, to nie wydaje mi sie zebys byl jasnowidzem, bo tak naprawde to nikt > nie moze wiedziec, chyba ze jestes demagogiem i poprostu improwizujesz. > Dosyc dawno temu okolo 2500 lat temu, co prawie kazdy wiesniak wie, Grecy > wymyslili logike i ona do dzisiaj obowiazuje. Jak nie wiesz to zapytaj > wiesniakow. ************************ Na razie zaszczyciłeś mnie jedynie demagogią. Przedstaw choć jeden argument, którym wskażesz, że Lepperowi może się udać. Jak Lepper zmieni Konstytucję? Ekonomia nie jest nauką zbyt ścisła. Owszem. Ale rzeczowe biznesplany są podstawą do udzielania kreydtów. Również społecznych. Zgodnie logiką Greków, zadałem bardzo konkretne pytania, a Ty mi mówisz, że "może znajdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan K. "Zgodnie logiką Greków" ???????? IP: *.asm.bellsouth.net 13.04.04, 01:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI Re: Do jagnieszki: Co KONKRETNIE stanie się? IP: *.bb.online.no 11.04.04, 13:57 Moim marzenim byloby miec Lecha walese co dzienie rano na FORUM w TV lub radio Odpowiedz Link Zgłoś