Dodaj do ulubionych

Kraksa polskiej polityki

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.04, 22:54
Ja chyba będę głosowała na Leppera. Niech ktoś nareszcie rozwali tę
oligarchię.
Obserwuj wątek
    • Gość: mountain vole biedactwo... IP: *.dn179.umontana.edu 09.04.04, 23:01
      • Gość: Jagnieszka Sama sobie się dziwię. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.04.04, 23:14
        Ale wyniki sondaży to nie przypadek. To efekt żmudnych piętnastoletnich
        wysiłków polskiej klasy politycznej en bloc.
        Pora na owocobranie.
        • Gość: analityk KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANALIZA ! IP: 68.152.174.* 10.04.04, 01:58
          Cytat:
          Tak, ale Unia jest oparta na złożonych, często konfliktowych,
          ale fundamentalnie przyjaznych negocjacjach - z czegoś się rezygnuje,
          aby coś uzyskać w zamian. Unijny proces podejmowania decyzji nie
          może przetrwać systematycznych konfrontacji destruktywnych dla
          wspólnoty opartej na zaufaniu, na porozumieniach, destruktywnych
          dla myślenia w kategoriach całej Unii.

KOMPLETNA BZDURA !
          AUTOR NIE CHCE DOSTRZEC, ZE DLA POLSKI UNIA JEST CELEM
          A DLA FRANCJI I NIEMIEC TYLKO SRODKIEM DO WLASNYCH CELOW.

Cytat:
          Po wybuchu sprawy Rywina Marek Barański z "Trybuny" sformułował tezę,
          która choć w szczegółach fałszywa, w swej zasadniczej części okazała się prawdziwa.
          Powiedział, że ujawniona afera to cios wymierzony w SLD i w samego Millera.
          To oczywiście nie było intencją "Gazety" czy Adama Michnika,
          czego wielokrotnie dowodził.

BZDURA !
          MICHNIK Z ZEMSTY UZYL HAKA NA MILLERA !!!
          ALE NIE DOCENIL SILY RYKOSZETU W
          NIEGO SAMEGO(MICHNIKA) oraz SLD.

Cytat:
          Zawsze byłem przeciw dyskryminacji i dekomunizacji, ale uważałem,
          że istnieje moralny i historyczny problem oddania sprawiedliwości tym,
          którzy cierpieli.

TO ZDANIE MOWI SAMO ZA SIEBIE KOGO
          REPREZENTUJE SMOLAR I JAKICH RZADOW
          ZYCZY POLAKOM.
          • Gość: analizer_ok Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: 212.58.63.* 10.04.04, 02:01
            Gość portalu: analityk napisał(a):

> Cytat:
            > Tak, ale Unia jest oparta na złożonych, często konfliktowych,
            > ale fundamentalnie przyjaznych negocjacjach - z czegoś się rezygnuje,
            > aby coś uzyskać w zamian. Unijny proces podejmowania decyzji nie
            > może przetrwać systematycznych konfrontacji destruktywnych dla
            > wspólnoty opartej na zaufaniu, na porozumieniach, destruktywnych
            > dla myślenia w kategoriach całej Unii.
            >
            > KOMPLETNA BZDURA !
            > AUTOR NIE CHCE DOSTRZEC, ZE DLA POLSKI UNIA JEST CELEM
            > A DLA FRANCJI I NIEMIEC TYLKO SRODKIEM DO WLASNYCH CELOW.
            >
            > Cytat:
            > Po wybuchu sprawy Rywina Marek Barański z "Trybuny" sformułował tezę,
            > która choć w szczegółach fałszywa, w swej zasadniczej części okazała się prawdz
            > iwa.
            > Powiedział, że ujawniona afera to cios wymierzony w SLD i w samego Millera.
            > To oczywiście nie było intencją "Gazety" czy Adama Michnika,
            > czego wielokrotnie dowodził.
            >
            > BZDURA !
            > MICHNIK Z ZEMSTY UZYL HAKA NA MILLERA !!!
            > ALE NIE DOCENIL SILY RYKOSZETU W
            > NIEGO SAMEGO(MICHNIKA) oraz SLD.
            >
            > Cytat:
            > Zawsze byłem przeciw dyskryminacji i dekomunizacji, ale uważałem,
            > że istnieje moralny i historyczny problem oddania sprawiedliwości tym,
            > którzy cierpieli.
            >
            > TO ZDANIE MOWI SAMO ZA SIEBIE KOGO
            > REPREZENTUJE SMOLAR I JAKICH RZADOW
            > ZYCZY POLAKOM.

slusznie.
            • Gość: Marzec Moje największe rozczarowanie: Adam i jego kółko IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.04, 09:05
              Słowa p. Smolara: "Są politycy, którzy przypisują sobie monopol na patriotyzm.
              Używa się języka, w którym posiadanie odmiennej opinii staje się zdradą. Z
              ignorancji czyni się przepis na nowoczesność. " odnoszą się w 200% do Adama M.
              i kręgu GW. I to jest moje największe rozczarowanie w ostatnich 15 latach.
              Więcej niż rozczarowanie: to klęska.
            • Gość: antypolonizm Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleńcami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 17:15
              Nigdy nie byłem za LPR, smieje się z O. Rydzyka-Pecyka, ale to co teraz
              strzeliła GW to juz jest poniżej poziomu rynsztoku.

> Jarosław Kurski: Za niecały miesiąc Polska wchodzi do Unii, a państwo jest w
              głębokim kryzysie. Kto dziś rządzi?

JAKI KRYZYS? JAK TO KTO RZADZI? RZAD, SEJM, SENAT, ADMINISTRACJA PUBLICZNA-
              PRACUJE I DZIALA. NIE JESTESMY HAITI. OPAMIETAJCIE SIE W SWOICH GLUPICH
              SLOWACH!!!!! Nie ma "głębokiego kryzysu". Nie istnieje. Sa problemy społeczne i
              ekonomiczne, ale bez przesady - renty są na czas, złotówka nie waha się tak
              mocno by była destabilizacj, mamy dobre wskaźniki ekonomiczne.A że są spory
              polityczne??? Taka jest polityka-jak by się nie spierali to by był PRL.

>Nachodzi mnie zwątpienie, czy Polacy w ogóle potrafią administrować własnym
              państwem

ZA TAKI TEXT W OPINOTWORCZEJ GAZECIE TO POWINIEN BYC Trybunał Stanu. Jarek, czy
              potrafisz sam administrować własnymi myślami???

Czy w tę samą triumfalistyczną logikę daje się wpisać hasło "Nicea albo
              śmierć"?

- Bez Iraku nie byłoby walki o "Niceę".

TOTALNA GLUPOTA.

Dalej nie chciało mi się już czytać...

A co do fenomenu leppera, to ludzie nie są głupi. Wiedzą że tylko wypędzenie
              dotyczczasowych polityków spowoduje zmiany.

Wywalili Solidarnosc - nie wyszlo na dobre.
              Wywalili UW - nie wyszlo na dobre
              Wywalili PSL - nie wyszlo na dobre
              Teraz wywala SLD - bedzie Lepper.

Istnieje grupa ludzi uwazajaca ze maja monopol na wladze, na madrosc na poglady
              uwazaja ze dzieki marketingowi i manipulacjach socjotechnicznych rodem z USA i
              Izraela potrafia staerowac ludzmi.

Otorz nie. Oprocz Michnika istnieje lepszy mainpulator - LEPPER. On ma juz z
              35% poparcia. Ciekawe ile ma Michnik? 0.3%

Przykre jest to ze tak to sie skonczylo.Pomyslec tylko ze kiedys Michnik i inni
              walczyli o wolna Polske. Doprowadzili do tego ze urodzil sie Lepper.
              • Gość: Autorytet Moralny Re: Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleń IP: *.arts.ed.ac.uk 10.04.04, 18:20
                Święte słowa: tworzenie nastroju katastrofy, klęski, sugerowanie załamania się
                instytucji państwowych jest skrajnie idiotycznym i nieodpowiedzialnym
                działaniem w który niestety nie tylko GW się specjalizuje. To ma społecznie
                destrukcyjne skutki i m.in. jest jednym z ważnych powodów wzrostu popularności
                Leppera który ma nas ratować przed ową zagładą na progu której stoimy.

Polacy bez wątpienia umieją administrować własnym państwem, może nie ją jeszcze
                najlepsi na świecie, ale że idzie im całkiem niezle pomimo wielu słabości
                wstarczy się przekonać podróżując nieco po świecie czy czytając trochę
                zagraniczne gazety.
                • Gość: publicysta Re: Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleń IP: 141.158.65.* 10.04.04, 18:43
                  Gość portalu: Autorytet Moralny napisał(a):

> Święte słowa: tworzenie nastroju katastrofy, klęski, sugerowanie załamania się
                  > instytucji państwowych jest skrajnie idiotycznym i nieodpowiedzialnym
                  > działaniem w który niestety nie tylko GW się specjalizuje. To ma społecznie
                  > destrukcyjne skutki i m.in. jest jednym z ważnych powodów wzrostu popularności
                  > Leppera który ma nas ratować przed ową zagładą na progu której stoimy.
                  >
                  > Polacy bez wątpienia umieją administrować własnym państwem, może nie ją jeszcze
                  >
                  > najlepsi na świecie, ale że idzie im całkiem niezle pomimo wielu słabości
                  > wstarczy się przekonać podróżując nieco po świecie czy czytając trochę
                  > zagraniczne gazety.

slusznie !
                  ale to juz mielismy w naszej historii !
                  wrogowie zewnetrzni i wewnetrzni
                  udawadnianiali stale, ze nie umiemy sie rzadzic,
                  ze nie zasluzylismy na wlasne panstwo,
                  ze tylko inni maja monopol na rzadzenie nami !
                  Zapominaja , ze prze 400 lat bylismy mocarstwem
                  europejskim, wzorem tolerancji dla zachodu,
                  prekursorami demokracji w europie.

odnosnie nastrojow wystarczy pojechac do niemiec,
                  czy nawet tylko poczytac niemiecka prase
                  aby stwierdzic, ze tamtejsze nastroje spoleczne
                  jezeli nie sa gorsze to napewno nie lepsze
                  niz w Polsce ! tam zalamalo sie panstwo dobrobytu
                  i opieki spolecznej. Tamtejsze spoleczenstwo
                  odbiera to jako katastrofe i zamach na prawa
                  obywatelskie !
                  Podobnie jest we Francji !
                  • Gość: antypolonizm ciesze się,że też to widzicie! Już myślałem.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 22:43
                    ...ze jest z nami źle. Szkoda tylko, że widać to lepiej i wyraźniej z UK i DE
                    czy USA a nie z Warszawy...

Pozdrawiam Trzeźwych !

A może to chodzi o nasze kompleksy?? Nasze porównania z "zorganizowanymi"
                    niemcami i "bogatymi" amerykanami.

Wejdziemy do unii i każdy zobaczy jakie jaja są w Niemczech i
                    innych "kwitnących" krajach.

PS
                    Niemcy panicznie się boją naszej zaradności i przedsiębiorczości-wiem o tym co
                    nieco. b.DDR to wielki niewypał z 25% bezrobociem i średnią wieku 60 lat. I nie
                    chodzi wcale o to ,że każde auto potrafimy ukraść...
                    • Gość: Autorytet Moralny Re: ciesze się,że też to widzicie! Już myślałem.. IP: *.arts.ed.ac.uk 12.04.04, 12:36
                      Na pewno kompleksy, poza tym nieco ahistoryczne odnoszenie się do najlepiej
                      rozwiniętych krajów na świecie a przede wszytskim natura naszych elit,
                      szczególnie tych których przykładem jest pan Smolar. One z historycznych
                      względów swoją pozycję budują w opozycji do "ludu" podkreślając swoją
                      wyższość "cywilizacyjną", moralną, kompetencję w "europejskości". Stąd
                      konieczne jest podkreślanie dystansu dzielącego wtajemniczononych od całej
                      reszty, tego jakoby pogrążającego się w zapaści, "dzikiego" kraju, który od
                      populistów i innych niebezpieczeństw uratować mogą tylko atestowani
                      Europejczycy.
                      • Gość: antypolonizm True. Dobrze to podsumowałeś. O to chodziło. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 17:20
                        czy w IXX w. nie było tak samo?
                        I w czasach po-konstytucji 3go Maja?
                        No i w latach 50tych? Gdy wmawiali "ludowi", że tylko atestowani socjaliści z
                        Z.S.R.R. potrafią nauczyć pisać niepiśmiennego chłopa... smile

ehhh na szczęście jest to dziś wolny kraj i każdy sam wyciąga wnioski.

Pocieszę Polonusów - dzisiejsi młodzi ludzie to rewelacja !
                      • Gość: SIKORSKI Re: ciesze się,że też to widzicie! Już myślałem.. IP: *.bb.online.no 12.04.04, 23:48
                        Gdzie w Warszawie siedza atestowani Europejczycy
                        Wybiore sie tam i porozmawiam.
                        Mowie 100x lepiej niz pisze niestety taka mala prawda..
                • Gość: SIKORSKI Re: Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleń IP: *.bb.online.no 11.04.04, 13:45
                  Tu chyba nareszcie! zaczyna sie co naprostowywac w tym FORUM
                  Pozdrawiam i zycze powodzenia
              • Gość: ohio o co walczyl Michnik IP: *.nas12.saint-louis1.mo.us.da.qwest.net 11.04.04, 21:42
                "antypolonizm" napisal:

"Przykre jest to ze tak to sie skonczylo.Pomyslec tylko ze kiedys Michnik i
                inni walczyli o wolna Polske."

Z Adamem Michnikiem zetknalem sie po raz pierwszy w 1968 roku i moge
                powiedziec, ze z cala pewnoscia nigdy nie walczyl on o wolna Polske. Michnik i
                spolka walczyli o obalenie ZSRR, a to zupelnie co innego, jak zreszta widac.
              • Gość: brudenver Re: Nie wiem kim są ci ludzie w GW, ale są szaleń IP: *.nas33.thornton1.co.us.da.qwest.net 12.04.04, 06:01
                Oj,prawda boli, oj boli idioto.
          • Gość: robotic Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.nyc2.dsl.speakeasy.net 10.04.04, 10:49
            Smolar:
            .......
            Dziś potrzebne są nie jak najszybsze wybory,
            lecz wspólny, przyjęty przez partie demokratyczne
            program minimum ratowania finansów publicznych,
            ograniczenia patologii politycznych - po to,
            by wyjść z kryzysu społecznego zaufania.
            ..........

Przeciez to jest jawna proba reanimacji trupa SLD !!!!!!!!
            POLSCE POTRZEBNE SA NATYCHMIASTOWE WYBORY !!!!!!!!
            to jedyny sposob aby przywrocic porzadek spoleczny
            i utrzymac panstwowosc polska !!!!!
            wymiatajac smieci !!!

Smolar jako lewak i jako zwolennik
            rozkladu panstwa polskiego
            preferuje jego zanik a tym samym
            latwiejsze podporzadkowanie wladzom
            brukselskim.

• Gość: ex Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 10.04.04, 14:14
              Gość portalu: robotic napisał(a):
              POLSCE POTRZEBNE SA NATYCHMIASTOWE WYBORY !!!!!!!!
              > to jedyny sposob aby przywrocic porzadek spoleczny
              > i utrzymac panstwowosc polska !!!!!

Człowieku, ale jak z tego gówna które jest do
              dyspozycji cokolwiek wybrać?
              • Gość: stolcowy Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.nyc2.dsl.speakeasy.net 10.04.04, 15:18
                Gość portalu: ex napisał(a):

> Gość portalu: robotic napisał(a):
                > POLSCE POTRZEBNE SA NATYCHMIASTOWE WYBORY !!!!!!!!
                > > to jedyny sposob aby przywrocic porzadek spoleczny
                > > i utrzymac panstwowosc polska !!!!!
                >
                > Człowieku, ale jak z tego gówna które jest do
                > dyspozycji cokolwiek wybrać?

Nie ma wyjscia !
                Trzeba probowac wybrac !
                Inaczej narod utonie
                w tym gownie z czerwonki,
                ktore mu juz siega po nos !!!!!
          • Gość: Sikorski Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.bb.online.no 11.04.04, 13:41
            Do tego samego wniosku doszedlem czytajac wypowiedzi z innego artykolu
            zamieszczonego w GW i wcale nie jestem az tam zaangazowany w kokieterie tych
            czy innych tzw Medialnych Michnikow
            Too jest zenujace ze ktos za nas widzi "prawdziwe watrosci" i "prawdziwych
            politykow"
            Lekcewazy mity o naszych Patriotach i nadaje ton wywiadom jakby to conajmniej
            byly chwyty w polityce majacej na celu skolonizowanie karaju.
            Beszczelne.
          • Gość: lord cox Bzdurna ta twoja analiza oparta na wydumaniach. Ta IP: *.medwln01.nj.comcast.net 12.04.04, 05:38
            Taki z ciebie analityk jak z koziej dupy traba.
            • Gość: xxx Re: Bzdurna ta twoja analiza oparta na wydumaniac IP: *.bb.online.no 13.04.04, 00:12
              kumu ublizasz bo analizuje lecz nie tu
          • Gość: brudenver Re: KOMPLETNIE BZDURNA LEWACKO-ANTYPOLSKA ANAL IP: *.nas33.thornton1.co.us.da.qwest.net 12.04.04, 05:58
            Ty jestes typowym patriotom iditom, ale nie lecz sie, tacy tez sa potrzebni
          • Gość: Iza Brawo Smolar! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 12:12
            Wreszcie ktoś odważył się powiedzieć otwartym tekstem o tym, co wyprawiają z
            naszym krajem natchnione mocarstwowymi wizjami pożal się Boże quasi elity. Aż
            dziw, że sklejona z nimi gazeta Michnika puściła to drukiem. "Grupy uczepione
            władzy próbują wykroić kawał tortu medialnego za pomocą państwa" - to przecież
            o środowisku Agory"!
      • Gość: Jan K. Górski nornik z klubu Leppera IP: *.asm.bellsouth.net 11.04.04, 23:12
        Drogi Panie/Droga Pani "mountain vole", zamiatający/zamiatająca korytarze na
        Stanowym Uniwersytecie Montana:

Jak tam postępy w tworzeniu klubu miłośników Leppera i Tomsona w Montanie?

Jan K.
    • Gość: ciubary a propos, czy LPR to skrót od Lepper? IP: 213.25.112.* 09.04.04, 23:13
      bo moze to jest jakiś kod
      moze znak

moze nadszedl juz czas...

• Gość: Andrzej Kraksa polskiej polityki IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 23:40
      Bardzo podoba mi sie ten wywiad i zgadzam sie z glownymi tezami pana Smolara.
      Moze troche watpliwosci budzi czesc dotyczaca polityki zagranicznej w
      odniesieniu do Ameryki i Europy. Jest tutaj szersza chyba sprawa wiazaca sie
      z zaostrzajaca sie rywalizacja europejsko-amerykanska, w ktorej troche
      nieswojo i wbrew sobie, mysle, byloby opowiedziec sie zdecydowanie po stronie
      francusko-niemieckiej (nie wiem, czy slusznie byloby powiedziedziec
      europejskiej. Ale moze trzeba bylo, jak sugeruje pan Smolar, utrzymywac
      pozycje zyczliwej obu (trzem?) stronom neutralnosci? Tak sie zachowali, w
      wiekszosci, inni sredni i mali i nie wiem, czy konieczne bylo, jak sie to
      teraz mowi, wystepowanie przed szereg (szczegolnie ze jak pan Smolar mowi o
      tych imperialnych tonach to cos niestety na rzeczy jest).
      Zgadzam sie takze prawie calkowicie z tezami pana Smolara w jego ocenie
      sytuacji wewnetrznej. Troche mi szkoda, ze z rozgrywajacych dzisiaj wylicza
      SLD, partie Marka Borowskiego, ze rozwiazania, inicjatywy, oczekuje od
      prezydenta Kwasniewskiego, a nie wspomina np o Platformie Obywatelskiej. A
      przeciez jest to jedyna partia BEZ zagran populistycznych (pomijam niektore
      nienadzwyczajne pomysly Jana Rokity). I pewnie niestety trzeba sie zgodzic z
      tym, ze PO raczej Andrzeja Leppera sama nie zatrzyma, ale takze TRZEBA sie
      zgodzic z tym, ze BEZ Platformy Obywatelskiej Andrzeja Leppera sie NA PEWNO
      nie zatrzyma.
      Podoba mi sie pomysl wspolnego programu minimum, gdyby doszlo do
      przyspieszonych wyborow to moze zawiazanie Wielkiej Koalicji (PO, PiS,
      Socjaldemokracja), troche sie tylko obawiam, czy to nie za wielkie
      oczekiwania od naszej klasy politycznej? Czy ONI sa do tego w ogole zdolni?
      • Gość: Niezdolny Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.am.poznan.pl 10.04.04, 10:49
        Ja rozumieć, tobie się podoba Smolar !
        Ty zawsze szanujesz braci. Siebie nie szanujesz , ale myślisz , że inni cię
        uszanują !
        Dlatego nie szanujesz jedynego człowieka, który udowodnił Polsce że można z
        niej było zrobić najlepszy byznes w Europie !!!!( vide; stocznia szczecińska)
        ale to się do twego móźdżka nie przebiło !
        I dlatego masz kraksę bo niedowidzisz !
        i widzisz jeno Leperea i PO ( czytaj różowych, co to elegancko Zobrę w pole
        wyprowadzili)
        • Gość: . Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.acn.waw.pl 10.04.04, 18:28
          Gość portalu: Niezdolny napisał(a):

> Ja rozumieć, tobie się podoba Smolar !
          > Ty zawsze szanujesz braci. Siebie nie szanujesz , ale myślisz , że inni cię
          > uszanują !
          > Dlatego nie szanujesz jedynego człowieka, który udowodnił Polsce że można z
          > niej było zrobić najlepszy byznes w Europie !!!!( vide; stocznia szczecińska)
          > ale to się do twego móźdżka nie przebiło !
          > I dlatego masz kraksę bo niedowidzisz !
          > i widzisz jeno Leperea i PO ( czytaj różowych, co to elegancko Zobrę w pole
          > wyprowadzili)

Ty nic nie rozumieć wielpnickowy trepie, ty powtarzać głupoty, ty mieć
          trudnosci ze zrozumieniem prostych tekstów. Do budy buraku !
    • Gość: czarli Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 10.04.04, 00:27
      Smolar ty Żydzie ty byś Polskę sprzedał za garść srebrników
    • Gość: x Przecież Lepper to idealny produkt IP: *.acn.waw.pl 10.04.04, 00:57
      Jest lepszy niz Kwach, Rokita, Miller i reszta razem wzięci. On ma ich w małym
      palcu. Bo w II PRL nie ma meżów stanu. Są sami populiści - złodzieje. A Lepper
      jest po prostu mistrzem.
      • Gość: obserwator Re:Kraksa czy raczej juz po kraksie IP: *.icpnet.pl 10.04.04, 02:03
        W kraju gdzie politycy sie scigaja o posady i apanaze , gdzie publicznosc jest
        potrzebna raz na cztery lata do oddania glosow , gdzie Prezydent reprezentuje
        typowy wishfullthinkizm ,nie oczekujmy ze wyskoczy z kapelusza mąż stanu i
        uzdrowi sytuacje.Musimy my wszyscy jako Narod zlikwidowac to rozdwojenie miedzy
        naszą pseudo wielkoscią na pokaz a smiesznościa . Elity polityczne to jest
        nasze odbicie , to lustro naszych cech narodowych.To polskie "nie damy ani
        guzika" ktore daje nawet dzisiaj tyle wynaturzen , fanfaronady , naiwnosc
        polityczna , arogancje i hochsztaplerke miedzynarodową .Ale zeby wychowac
        to "Nowe spoleczenstwo " potrzebna jest praca od podstaw , myslenie dla kraju a
        nie dla grupki kolegow , z ktorymi łacza tylko wspolne interesy.A pamietajmy ze
        czas gra na naszą niekorzyść , bo na swiecie tez wszystko się zmienia w
        blyskawicznym tempie . Mozemy sie obudzić któregoś dnia i zobaczyc , że ci nasi
        nieprzystosowani połaczyli sily ze sfrustrowanymi i juz zadna sila ich nie
        powstrzyma przed dzialaniami nieobliczalnymi.Bo jesli nie teraz panowie
        politycy to raczej juz nigdy.
        • Gość: SIKORSKI Re:Kraksa czy raczej juz po kraksie IP: *.bb.online.no 13.04.04, 00:18
          Robisz jeden blad ostatni Walesa sie jeszce nie urodzil.
          Skromnie tu mowiac 4 x 19.00 w sobote w TVP i nie ma problemu..
          wssztsko sie zmieni
          polecam sie na przyszlosc jesli ?? NIE!!! takowa istniejei bedzie istniec.
          Ty sobie nie zdajesz sprawy jak to frajda posadzic glupkow z elty na dupie
          czterema wywiadami na ekranie.
    • Gość: eques de Ślepow-Wr Re: Czyście pogłupieli,"Oni" tylko na to czekają, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 02:04
      abyśmy na Leppera głosowali,to Ich Dupek i Wykidajło.
      • Gość: Mości Pogorzelski Re: Pan tu Panie hr. stoły na święta zastawiasz, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 02:06
        a i w politykę sie bawisz , a ja gore,a ja gore.
        • Gość: SIKORSKI Re: Pan tu Panie hr. stoły na święta zastawiasz, IP: *.bb.online.no 14.04.04, 23:09
          Vivat Semper Wolny Stan
    • Gość: to ja facet chrzani bez sensu IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.04.04, 03:26
      po pierwsze-placimy za brak dekomunizacji. Trzeba bylo to cale czerwone
      pajeczarstwo odstawic na lat dziesiec od wszelkich funkcji panstwowych i
      samorzadowych. Nawet gdyby jeden sprawiedliwy byl poszkodowany, caly ten
      czerwony chlam by nie mial czasu sie uwlaszczyc.
      "Jak sie ma miekkie serce, to trzeba miec twarda dupe". Tak uslyszalem w 81 gdy
      mnie wypier..
      z pracy za dzialalnosc w Solidarnosci.
      Nic dodac, nic ujac.
      Wina Walesy i Mazowieckiego bylo zanidbanie prawodawstwa i reformy podatkowej.
      Placimy do tej pory.
      Po trzecie - roz... na cztery wiatry 75% biurokracji - urzedow centralnych,
      srednich i lokalnych. Ta mafia kosztuje wprost krocie i jest glownym filarem
      korupcji w Polsce.
      Na koniec- jak chce sie zrobic ojcu na zlosc i odmrozic sobie uszy, to prosze
      bardzo. LLL (lizacy laske Leppera) sami beda plakac. Z wlasne i nie przymuszonej
      winy.
      Polsce potrzebny jest facet z jajami a nie 90% magister ksywka Prezydent.
      Nikt nam nic nie da, musimy jeszcze raz zawinac rekawy i zaczac od poczatku.
      Autorytetow w Polsce nie ma, KK jest tak samo zdeprawowany jak dowolna odmiana
      PZPR (SLD, partia Borowskiego, Pola, etc).
      Juz wole Korwina, przynajmniej ekonomia sie poprawi.
      • Gość: Boom Ten wywiad to jakis belkot... IP: 5.3.1R* / *.ihug.com.au 10.04.04, 05:45
        cos w rodzaju "jestem za, a nawet przeciw..."
      • Gość: samsob Re: facet chrzani bez sensu IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 10.04.04, 07:34
        Gość portalu: to ja napisał(a):

> po pierwsze-placimy za brak dekomunizacji.<
        >
        Z zasady, wszelkie "braki" są przejawem niewiedzy. Zatem, istnieją
        okoliczności, obiektywnie usprawiedliwaiające ten stan rzeczy.
        pzdr.
        • Gość: to ja Re: facet chrzani bez sensu IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.04.04, 10:00
          albo sie zyje z zasadami, placac za to, albo sie kurwimy i mieszamy z
          przestepcami. Aby usiasc do Okraglego Stolu trzeba bylo sobie usmarowac rece
          czerwonym gownem.
          Ja bym Jaruzelskiemu czy Kiszczakowi reki nie podal. A Adas i bruderszafcik
          wypil i biznesik zrobil.
          Mozna tak, mozna inaczej.
          • Gość: a ja nie bruderszaft IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 10.04.04, 17:08
            Zwolennicy wieszania komunistów na latarniach nie chcą przyjąć do widomości, że
            w 1989 roku takie pomysły mogły się skończyć tylko krawawą łaźnią. Przecież oni
            mieli wojsko, milicję, SB, armię sowiecką (w Polsce, w Kaliningradzie, na
            Białorusi), banki, przemysł, dystrybucję. Oni mieli wszystko, a my tylko dobre
            chęci. Okrągły Stół był niemal cudem - czerwony oddał władzę dobrowolnie, coś
            niewyobrażalnego. A potem dekomunizacji nie dało się przeprowadzić, bo nasz
            naród głosował uparcie na postkomunistów. Jedyny parlament, w którym nie mieli
            większości, rozwiązał Wałęsa po obaleniu rządu Suchockiej przez Krzaklewskiego.
            Poza tym Adaś żadnego biznesiku nie robił, to kłamstwo. Odmówił przyjęcia
            należnych mu udziałów w Agorze o wartości 125 milionów nowych złotych. Można mu
            zarzucać, że wybaczył komuchom (ciekawe, że to chrześcijanie najchętniej mu
            zarzucają wybaczanie) i nawet z nimi pije, ale nie można pazerności na kasę.
            • Gość: Jagnieszka Głos mojego Taty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.04.04, 10:39
              Ja pamiętam trochę, ale Tata Okrągły Stół pamięta dobrze. I mówi tak:
              1. Ani w roku 1989, ani w 1990, ani w 1991 - gdy dekomunizacja była
              teoretycznie możliwa - nie istnieli publicznie żadni zwolennicy wieszania
              komunistów na latarniach. Świadczą o tym relacje świadków z różnych opcji i
              obozów (polityków, związkowców, historyków, socjologów) oraz zszywki ówczesnych
              gazet i gazetek, dostępne dziś bez przeszkód w zbiorach bibliotek, z Biblioteką
              Narodową na czele.
              2. Owszem, wielu poważnych ludzi pragnęło wówczas dekomunizacji, ale miała ona
              polegać na odnoszącym się do kilku tysięcy najwyższych funkcjonariuszy partyjno-
              państwowych PRL zakazie piastowania przez okres jednej sejmowej kadencji kilku
              tysięcy najważniejszych stanowisk publicznych w III RP. To właśnie autorów
              takich pomysłów nazywano wówczas "chorymi z nienawiści" i "pałającymi żadzą
              zemsty oszołomami", którzy "poprzez odpowiedzialność zbiorową pragną pozbawić
              niewinne osoby ich obywatelskich praw". Straszono, iż zacznie się od dzielenia
              ludzi na lepszych i gorszych, a skończy się na wieszaniu. Właśnie tak powstał
              (został stworzony) mit o dekomunizacji jako wieszaniu na latarniach.
              Tata mówi, że to wszystko też jest w relacjach świadków i w zszywkach gazet.
              3. Tata mówi, iż dekomunizacji nie dało się przeprowadzić wcale nie dlatego, iż
              naród uparcie głosował na komunistów (chodzi o lata 1989-1991!), tylko dlatego,
              że byli jej zdecydowanie przeciwni ówcześni "nasi" demiurgowie polityczni
              (Geremek, Kuroń, Mazowiecki, Michnik, Smolar i dziesiątki innych). Tata mówi,
              że najdobitniej świadczą o tym zszywki "Gazety Wyborczej" z tamtych lat.
              4. Co się Adama Michnika tyczy, to - według Taty - istotnie, osobisty majątek
              nigdy go specjalnie nie interesował, natomiast zawsze interesowała go władza (w
              znaczeniu: rząd dusz). Jak wiadomo, władzy bez pieniędzy nie da się sprawować,
              ale to temat na odrębną dyskusję. Na marginesie: Michnik, kiedy chce, dostaje z
              Agory tyle pieniędzy, ile sobie akurat zażyczy, sto tysięcy, milion albo
              dziesięć milionów, złotówek, euro albo dolarów, bez różnicy.
              5. Byłabym wdzięczna za wskazanie konkretnego i weryfikowalnego źródła
              informacji o rzekomej - cytuję - "rezygnacji przez Michnika z należnych mu
              udziałów w Agorze o wartości 125 mln zł". Jakiś oficjalny dokument z okresu
              samouwłaszczenia się tej spółki? Jakiś komunikat Zarządu Agory SA z okresu jej
              wchodzenia na giełdę?
              • Gość: ohio Re: Głos mojego Taty IP: *.nas12.saint-louis1.mo.us.da.qwest.net 11.04.04, 21:50
                Tat jest zapewne moim rowiesnikiem, bo mam takie same wspomnienia i taki sam
                poglad na to, co wydarzylo sie w 1989 i wkrotce potem. Dodam jeszcze, ze okres
                stanu wojennego zostal wykorzystany przez Kiszczaka na zastapienie
                autentycznych ludowych przywodcow Solidarnosci wyznaczonymi przez niego
                (Kiszczaka) "opozycjonistami", ktorzy tak naprawde nigdy nie byli w opozycji do
                idei komunizmu, a tylko do jego berzdiej parszywych praktyk. Po tej podmianie
                Okragly Stol byl pestka.
            • Gość: Jan K. Gruba Kreska IP: *.asm.bellsouth.net 11.04.04, 13:56
              Lansowana przez Michnika Gruba Kreska zostawiła komunistów nie tylko w dobrym
              zdrowiu, ale także przy pieniądzach. Ponieważ to nie wystarczała, Michnik
              napisał skandaliczny artykuł "Czerwoni i Czarni" stawiając na jednej
              płaszczyźnie Kościół z czerwonymi oprawcami i złodziejami.

Jan K.
              • Gość: SIKORSKI Re: Gruba Kreska IP: *.bb.online.no 13.04.04, 00:08
                No tojuz jest fenomanalna glupota spoleczna
                Ciemnota cywilizacyjna kpiny z moralu i podstaw demokracji.
                tzn ze Pan mIchnik jest:
                nie tylko w CIA ale w Mossadzie
                i uwazna tak jak BBc ze maryska byla zgwalcona przez rzymskiego zolnierza i
                moze nam to wydrukowac 24 XII do wiczerzy i z dzicimi i wnuczetami i pokazac
                kraskowke aby nasze aniloki sie zaczely upwniac poprzez dzaitak i pytac czy
                chrzescijanstwo top porno cay religia.
                Rodacy wezcie i puknijcie sie 12 KG mlotem
            • Gość: to ja Re: bruderszaft IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.04.04, 14:47
              dekomunizacja nie znaczy wiezsania, wyraznie napisalem, odstawienie od wladzy na
              pewien okres czasu.

Nis nie stalo na drodze do dekomunizacji, po objeciu resortow silowych przez
              przeciwnikow pezetpeeru.
              Przeciwnikami byla krypto-lewica laicka i katolicka. Wmawiano nam, ze tak jest
              swiatowo.
              Jaki masz dowod, ze Adas nie ma kasy? To ze ubiera sie jak dziad, nie jest
              dowodem. Romek Abramowicz tez sie goli, ubiera w starocie.
              Skad Agora i Michnik wzieli na rozwiniecie interesu, kupno gazety id?
              Adas siedzial w pudle, jezeli wybaczyl czerwonym i jeszcze z nimi chla, jego
              sprawa. Czemu jednak odmawiac ludzion skrzywdzonym przez komune prawa do
              rewanzu? czemu mamy przestepcom darowac? Komuna byla systemem kryminalnym i za
              to powinna byc rozliczona, tak jak rozliczono nazistow w Niemczech.
              • Gość: Jagnieszka Pan naprawdę nie wie, jak powstała Agora??? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.04.04, 15:00
                Ci, co chcą wiedzieć, wiedzą.
                Wszystko zostało opisane w jedynej dotychczas (mimo upływu 15 lat!!!) książce o
                rodowodzie Agory, pt. "Gazeta Wyborcza. Początki i okolice". Szczegóły:
                www.remuszko.pl
      • Gość: SIKORSKI Re: facet chrzani bez sensu IP: *.bb.online.no 13.04.04, 00:23
        Retoryka i wizualizacja gora.
        Podstawy naturalnej postawy ludzi w cywilizacji ludzkosci i zdrowy rozsadek
        moralnosc w oparciu o znajomosc duszy Polakow i ich miejsca w Unii
        tradycji ekonomicznych to moze
    • Gość: Rosso W demokracji KONIECZNA jest opozycja IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.04, 08:50
      Rzetelna analiza p. Smolara, choć w sprawie EU zbyt idealistyczna. EU jest
      strukturą NIEDEMOKRATYCZNą, niesłychanie sztywną i niesłychanie skorumpowaną.
      Problemem Europy jest i to, że EU posiada za dużo uprawnień stojących
      zdecydowanie ponad i wbrew interesom wielu państw, a wprowadzenie Euro zabrało
      poszczególnym państwom ostatecznie możliwość jakiejkolwiek kontroli własnych
      rynków. Instynktowny dystans Polski wobec Niemiec i Francji jest uzasadniony
      historycznie, ale nie zapominajmy, że także Niemcy i Francja prowadzą politykę
      zagraniczną opartą na starych, historycznych aliansach: rozbicie Jugosławii,
      próba stworzenia obeicanej jeszzce przez Hitlera "Wielkiej Albanii", podbicie
      Europy wschodniej i południowej przze Niemcy (I Austrię!), przy czym Francja
      trzyma się (historcycznie!) Afryki.
    • Gość: Henryk.S Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.04, 09:40
      Z całym szacunkiem dla GW i dla p. Smolara ale czy nie powinniście się
      zastanowić czy aby nie przesadzacie. Czy nie ma kogoś innego w tym kraju z
      którym można porozmawiać na te tematy. Piszę te słowa zanim przeczytałem tekst
      ale szlag mnie trafił jak znowu zobaczyłem Smolara, podkreślam, którego cenie
      bardzo, podobnie jak GW, której jestem czytelnikiem od 1-go numeru. Zapewne
      jeżeli ktoś to przeczyta co napisałem powie "o co temu facetowi chodzi??" ale
      mnie poprostu nie chce się tego wyjaśniać, ręce mi opadają jak ktoś (czyt. GW)
      uważa mnie (czytelnika) za kretyna, którego można w sposób prymitywny "urobić".
      • Gość: Koleżanka z ławy.. "o co temu facetowi chodzi??" - o posadkę IP: *.asm.bellsouth.net 11.04.04, 16:44
        Dziwny jest ten tekst. Najpierw myślałam, że Olek za dużo wypalił marychy albo
        też zaniedbał wizyty u psychiatry. Przeczytałam jeszcze raz, i znalazłam
        parę „przemyśleń” Olka pasujących do pewnego schematu popularnego na
        uniwersytetach i w redakcjach antyglobalistycznych publikatorów, np.

1. „Tylko dlaczego wybraliśmy właśnie ulokowanie naszej zbrojnej solidarności
        tam, gdzie postanowiła zaatakować administracja Busha, pod wpływem
        neokonserwatystów, aby doprowadzić do radykalnych przemian na Bliskim
        Wschodzie? Gdy zarazem Waszyngton nic nie robił w sprawie znacznie
        groźniejszego dla świata i regionu konfliktu izraelsko-palestyńskiego?”

Dlaczego Olek używasz terminu „neokonserwatyści”, który jest pokrętnie używany
        zamiast „Żydzi”? Wszyscy wiemy, jaką popularnością wśród dzisiejszej lewicy
        cieszą się „Protokoły Mędrców Syjonu” i inne teorie konspiracyjne. Olek,
        powinieneś być jednak mądrzejszy od oszołomów i wiedzieć, że po 11 września
        2001 KAŻDA administracja USA prowadziłaby dokładnie taką sama politykę wobec
        Al.-Kaidy i popierających ją państwa muzułmańskich.

Dlaczego Olek napisałeś, że Waszyngton nic nie zrobił w sprawie konfliktu
        izraelsko-palestyńskiego? Czyżbyś zapomniał o spotkaniu Busha, Sharona i
        Abbasa w Jordanii w lipcu 2003 roku? Pamięć zawodzi? Olek, zacznij wsuwać
        łebki śledziowe, to przypomnisz sobie, jak potem Arafat wymanewrował Abbasa.
        Kurski jest wyjątkowym debilem, że nie skontrował Twoich kłamstw.

2. „Z Europy odpływaliśmy za ocean. Pisałem już dawniej, że ręka wyciągnięta do
        Niemiec po pomoc na szczycie w Kopenhadze zgięła się w geście Kozakiewicza parę
        tygodni później, gdy premier Miller podpisał tzw. list ośmiu wymierzony we
        Francję i w Niemcy, z którymi łączył nas symboliczny Trójkąt Weimarski. Nasz
        wybór umocnił się wraz z decyzją o uczestniczeniu w wojnie w Iraku jako jedyne
        poza Wielką Brytanią państwo europejskie! Potem dumni objęliśmy kontrolę nad
        przydzieloną nam strefą okupacyjną.”

Olek – pomyśl, że Niemcy są ogarnięci po raz pierwszy po 1945 roku falą
        nacjonalizmu. Jest to kraj, gdzie najpopularniejszym politykiem jest facet z
        wykształceniem niepełnym średnim, były bojówkarz terrorystycznej organizacji
        komunistyczne, z zawodu taksówkarz. Lepper przy nim to geniusz intelektu
        (tylko bez taryfy ulgowej i tych panienek, rzucających majtki na scenę – tylko
        robi to Berger z kurwikami). Dlaczego polską racją stanu ma być przemilczanie
        wypowiedzi niemieckich polityków, np. „Niemiecki żołnierz NIGDY nie będzie
        służył pod polskim dowództwem”? Czy powinniśmy przyklaskiwać, jak ten zawszony
        profesorek Rau, Prezydent IV Rzeszy łamie zasady i pokazuje się na zjeździe
        Związku Wypędzonych po to aby zdobyć głosy dla lewactwa? Czyż nie powinniśmy
        się dziwić, że minister sprawiedliwości IV Rzeszy oświadcza, że Bush to
        Hitler? Czyżbyś zapomniał, Oleczku, że to krew amerykańskich żołnierzy ocaliła
        nas od Schroedera i Fischera? Obejrzyj sobie „Pianistę” i „Boże Skrawki” i
        zobaczysz tam swoich ulubieńców w najlepszej formie.

3. „Zawsze byłem przeciw dyskryminacji i dekomunizacji, ale uważałem, że
        istnieje moralny i historyczny problem oddania sprawiedliwości tym, którzy
        cierpieli. Konieczności posługiwania się wyrazistym językiem ocen moralnych dla
        osądzenia wyborów i postaw w czasach PRL. Dziś chodzi mi o konsekwencje
        praktyczne, o to, co się dzieje z SLD. Czy to, co Marek Borowski nazywa dziś -
        mówiąc o SLD - "strukturą reprodukującą afery", nie ma źródeł w owej ciągłości
        z czasami PRL? Jego partia to zresztą pierwsza próba zerwania tej ciągłości.”

Skąd nagle taka miłość do Borowskiego? Przecież ta menda rządziła z komuchami
        od początku. Walczy teraz o kasę i stołki pozorując odcięcie się od Millera.
        Jeśli uważasz, Oleczku, że Borowski „próbuje zerwać ciągłość”, powiedz
        skarbeńko, czy Ty kiedykolwiek zerwałeś „ciągłość” z komuną?

4. „Gdzie się dotknęło, okazywało się, że mamy do czynienia z przestępstwami
        lub z wykorzystywaniem wpływów dla celów partyjnych, koteryjnych czy
        prywatnych. To, co wielu naiwnym - do których i ja się zaliczałem - wydawało
        się paranoją prawicy, która często tak właśnie postrzegała SLD, potwierdzało
        się.”

Paranoja prawicy? No tak, Le Monde napisał 10 lat temu, że paranoidalna
        prawica zarzuca Hutu w Rwandzie ludobójstwo. Le Monde i rządzący we Francji
        socjaliści uznali, że w Rwadzie jest walka klas uciśnionych Hutu
        z „białoruczkami” Tutsi. No cóż, wymordowano maczetami około miliona
        niewinnych a w CNRS pewno w tym czasie prowadziłeś wykłady o humanitarnym
        leninizmie. Nie czepiaj się prawicy, Oleczku, nie czepiaj się. Myj tylko
        rączki myśląc o tym, ile krwi niewinnych ludzi przelała lewica po 1945 roku.

Co się tak przejmujesz SLD? Masz tam wielu kumpli? Wstyd Ci pomyśleć,
        dlaczego UD/UW odpłynęła w nicość i dlaczego Michnik, tak popularny na początku
        afery Rywina spadł niżej niż Miller w notowaniach, kiedy opowiedział o swoich
        cotygodniowych wódeczkach z Urbanem?

Oleczku, co Cię tak martwi niestabilność polskich rządów? We Włoszech przez 12
        lat było gorzej, partie się rozpadły Mortadela (Prodi) był kiedyś mafioso u
        chadeków, potem jego mafijne powiązania przydały się komunistom a teraz
        Fischerowi i Unii Europejskiej. Kit im (polskim politykom) w ucho, niech sobie
        kradną ale niech nie wprowadzą 100% podatków, 0% wzrostu i obowiązkowego
        szczepienia na wściekliznę. Chcesz recepty? Zacznij organizować referendum
        odrzucające obecną wersję ordynacji wyborczej (Michnik-Geremek) i zastąpienie
        jej przez okręgi jednomandatowe i wybory co dwa lata. Gwarantuję ci, Oluniu,
        że po 8 latach Polska będzie miała najlepszy parlament w Europie. Wszyscy to
        wiedzą, ale ponieważ wymiotłoby to większość tzw. polityków, to nie ma na co
        liczyć, że bez referendum się uda. Może razem z Geremkiem i Adasiem byś to
        zaproponował

Oleczku, czyżbyś występował o lepszą pracę lub na szefa CNRS? Może marzy Ci
        się posadka redaktora naczelnego nowej gazety Frontu Antyimperialistycznego?
        Twój wywiad wyraźnie jest skierowany do komisji wybierającej kandydatów na
        takie stanowisko.

Koleżanka
        • Gość: 4 Re: "o co temu facetowi chodzi??" - o posadkę IP: *.udn.pl 12.04.04, 09:10
          Mocne, jak dla mnie trochę zbyt. Nigdy nie odmówię dobrej woli "Michnikom i
          Geremkom", dodałbym "Kuroniom". Dla mnie i moich dzieci, którym to przkażę
          pozostaną wspaniałymi symbolami walki o wolną Polskę. Śledzę fakty na bieżąco
          od kilkunastu lat i żadna "koleżanka" ich nie zmieni.

Co do diagnozy polskiej gospodarki (przypominającej wzór włoski) to pełna
          zgoda. Mam pełną świadomość jej słabosci a mimo to od niemal roku obstawiam
          hosse (na GPW)
          • Gość: Koleżanka Re: "o co temu facetowi chodzi??" - o posadkę IP: *.asm.bellsouth.net 13.04.04, 01:20
            Nikt nie odbierze ludziom z KORu i innych przedsierpniowych organizacji ich
            odwagi i rozruszania myślenia politycznego w Polsce. Okres Solidarności i
            Stanu Wojennego też miał wielu bohaterów o których nie wolno zapomnieć.
            Niestety, to samo towarzystwo "przeprało" Okrągły Stół i lata po nim. Nikt nie
            jest idelny, ale ślepota na możliwości oraganizacji przestępczej (PZPR)
            stworzyła wielkie fortuny właścicieli firm Nomenklatura, SA. Widać, że to
            dawnym bohaterom nie przeszkadza, bo niektórzy blisko przyjaźnią się z dawnymi
            oprawcami a obecnymi milionerami (np. Michnik z Urbanem).

Koleżanka z ławy szkolnej

Gość portalu: 4 napisał(a):

> Mocne, jak dla mnie trochę zbyt. Nigdy nie odmówię dobrej woli "Michnikom i
            > Geremkom", dodałbym "Kuroniom". Dla mnie i moich dzieci, którym to przkażę
            > pozostaną wspaniałymi symbolami walki o wolną Polskę. Śledzę fakty na bieżąco
            > od kilkunastu lat i żadna "koleżanka" ich nie zmieni.
            >
            > Co do diagnozy polskiej gospodarki (przypominającej wzór włoski) to pełna
            > zgoda. Mam pełną świadomość jej słabosci a mimo to od niemal roku obstawiam
            > hosse (na GPW)
    • Gość: Stan Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.ols.vectranet.pl 10.04.04, 09:57
      Pan Smolar nie mówi dla kogo budujemy tę Polskę w budowie ? Ja uwazam ,że
      Polske chca zawłaszczyć syjonisci, bo to co sie dzieje w tej chwili ,cała
      publicystyka GW i mieszanie ludziom w głowach, to zmierzanie własnie w tym
      kierunku.Działalność prezydenta /mędrca z Syjonu/ i przejmowanie władzy,
      poprzez rozwalanie rządu, i wskazywanie swego człowieka na premiera jest takim
      krokiem w kierunku zawłaszczania Polski przez syjonistów.Opanowanie urzędów
      centralnych i firm oraz NBP doprowadza do odbierania Polakom mozliwości
      rządzenia .A lansowanie w GW tezy,że Polacy nie potrafia rządzic ma za zadanie
      wyeliminowania Polaków zewsząd gdzie jeszcze są.Ten artykuł też ma określone
      zadanie do wykonania.Ale coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawe z tego co sie
      dzieje.
    • Gość: artu2004 Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 10:08
      No to wtedy dopiero bedzie nowa oligarchia. Rzady kretynów ktore skończĄ Polskę
      na jakimś śmietniku z bezwartościowymi 900 zł w kieszeni ktore obiecuje wódz.
    • Gość: Wojtek Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.acn.waw.pl 10.04.04, 11:36
      No, wreszcie dali się Smolarowi wygadać. Jak bili w wojenne bębny rok temu, nie
      było dla niego łamów. Nawet dla Smolara! Człowieka z tzw. towarzystwa, nie
      jakiegoś oszołoma. Teraz panowie z Wyborczej nie ośmieszajcie się już relacjami
      i komentarzami do porażki w Iraku. Zamiast tego przygotowujcie się na całowanie
      dupy Lepperowi, bo walnie się do jego obecnej potęgi przyczyniliście, chociażby
      swoimi kombinacjami z Millerem i jego drużyną. Mówiąc krótko, diagnoza Smolara
      trafna, szkoda tylko że (jak zwykle) na raka proponuje aspirynę. Nie ma
      przebacz, szykuje się wyborcza jatka i będzie bolało.
      • Gość: Podziw Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.am.poznan.pl 10.04.04, 12:05
        Pacan
        podziwia tego z "towarzystwa" mniejszości nie pomnę już jakiej !
    • Gość: henas Kurski tym wiesz tyle o polityce, IP: 62.233.169.* 10.04.04, 12:50
      co ja o 'czarnych dziurach' w kosmosie. Dodam, żeby było dla Ciebie jasne, że
      się astromomią nie interesuję
    • Gość: zbyszek Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.04.04, 13:09
      przekonał mnie pan Smolar do Leppera.
      SAMOOBRONA i tylko SAMOOBRONA.
      • Gość: Samoobroniony Re: Kraksa polskiej polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 13:15
        A ja wolę Anitke Błochowiak - zwłaszcza w kostiumie kapielowym. Duża kobieta. i
        potrafi wydymać Rokitę i Ziobre za jednym zamachem
    • Gość: POLAK Re: Kraksa polskiej polityki IP: 62.233.222.* 10.04.04, 13:41
      NOT TOLERANCE (POLSKA NIE JEST PARADISUS JUDAERORUM )FUCKA.........
    • Gość: POLAK Re: Kraksa polskiej polityki IP: 62.233.222.* 10.04.04, 13:50
      A. LEPPER NA PREZYDENTA.BOLSZEWICY Z PO,PIS SLD ITP.WON GŁOSUJE TYLKO NA
      SAMOOBRONE .ROK 1920 POLAK PAMIĘTA BIAŁYSTOK(NIE BYŁO JĘZYKA POLSKIEGO)
      MR.BLUNSZTAIN,LEMAN,ZINGER,BERMAN,BUCHHOLTZ,GOLDSTEIN,GRUNDBAU,STOLZMAN WON DO
      KIBUCU.
    • Gość: Marek Twoje poparcie dla Samoobrony !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 14:41
      Andrzej Lepper, aby zaistniec w polityce nie dostał nagrody Nobla ani pożyczki
      z Moskwy. Nie ma kolekcji doktoratów i na pewno nie wygra konkursu pięknosci.
      Pomimo tego, jeżeli widzisz w programie Samoobrony szansę dla siebie, przyjdź
      do nas.
      Nasz program jest dostępny w Internecie. Samoobrona potrzebuje Ciebie !!!
      • Gość: też Polak DOBRA ANALIZA IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 14:50
        Bardzo trafny, wywarzony i rozumny opis sytuacji w jakiej się znajdujemy oraz
        przyczyn za nią stojących Aleksandra Smolara.
        • Gość: hyr Re: DOBRA ANALIZA IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 14:53
          Musimy zacząć działać wszyscy wspólnie, ramię w ramię. Musimy pamiętać, że
          jesteśmy JEDNYM społeczeństwem. Jesteśmy wszyscy sobie nawzajem rodakami.
          I musi nami kierować ROZUM.
        • Gość: Buzi Re: DOBRA ANALIZA IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 10.04.04, 17:10
          Zgadzam się z Tobą, tylko że warzy się piwo, argumenty się waży. Buzi
      • Gość: Cc Re: Twoje poparcie dla Samoobrony !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 14:51
        Trzeba głosować na Samoobronę. W polityce gorzej już być nie może, a tylko Lepper daje nadzieję na
        przetrzepanie "klasy politycznej". PO jest grupą skorumpowanych przemalowańców i tylko idiota
        uwierzyłby w jakiekolwiek słowa Jana Marii Donalda.
      • Gość: Jagnieszka Co się stanie, gdy Lepper wygra? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.04, 14:55
        To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona"
        przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd?
        Może ktoś podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach przykłady
        Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią?
        Bo pan Miller mówił w telewizji, że nic się nie stanie. Obowiązuje przecież
        Konstytucja, działają ustawy, istnieje demokratyczny i sformalizowany tryb
        zmieniania prawa oraz podejmowania decyzji - czego się zatem bać?
        Vox populi, vox Dei...
      • Gość: hyr Re: Twoje poparcie dla Samoobrony !! IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 14:56
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Andrzej Lepper, aby zaistniec w polityce nie dostał nagrody Nobla ani
        pożyczki
        > z Moskwy. Nie ma kolekcji doktoratów i na pewno nie wygra konkursu pięknosci.
        > Pomimo tego, jeżeli widzisz w programie Samoobrony szansę dla siebie, przyjdź
        > do nas.
        > Nasz program jest dostępny w Internecie. Samoobrona potrzebuje Ciebie !!!

Za to Lepper jest człowiekiem Kremla w Polsce. I zrealizuje tegoż Kremla
        interesy.
    • Gość: Jagnieszka Z uporem: co się stanie, gdy Lepper wygra? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.04, 14:58
      Vox populi, vox Dei...
      • Gość: MIchał Powiem Ci, co się stanie IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 10.04.04, 16:50
        Jagnieszko, masz rację, Lepper nie będzie w stanie przeprowadzić żadnego ze
        swoich postulatów (typu druk pieniędzy, likwidacja rezerwy walutowej,
        konfiskata majątków, nacjonalizacja banków, wypisanie Polski z UE, 900 złotych
        dla każdego itp. brednie), które spowodowałyby katastrofę gospodarczą. Ale samo
        jego dojście do władzy będzie oznaczało brak perspektyw dla Polski, więc
        spowoduje ucieczkę kapitału, gwałtowną dewaluację złotego (czyli wzrost
        zadłużenia zagranicznego), wybuch inflacji (bo import zdrożeje) - czyli ogólny
        kryzys finansowy. Będziemy mieli recesję nawet, jeżeli Leper nic nie zrobi. A
        Polsce potrzebne są szybkie i zdecydowane reformy, nawet plan Hausnera to za
        mało.
        Ale masz rację - vox populi, vox Dei. Chcesz biedy dla siebie i swoich dzieci -
        głosuj na Leppera!
        • Gość: .. Nic sie nie stanie.3lata nic nierobienia Leppera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 17:18
        • Gość: cynik Re: Powiem Ci, co się stanie IP: *.kabel.telenet.be 11.04.04, 01:22
          Lepper nie będzie w stanie przeprowadzić żadnego ze
          > swoich postulatów (typu druk pieniędzy, likwidacja rezerwy walutowej,
          > konfiskata majątków, nacjonalizacja banków, wypisanie Polski z UE, 900 złotych
          > dla każdego itp. brednie), które spowodowałyby katastrofę gospodarczą. Ale
          samojego dojście do władzy będzie oznaczało brak perspektyw dla Polski, więc
          > spowoduje ucieczkę kapitału, gwałtowną dewaluację złotego (czyli wzrost
          > zadłużenia zagranicznego), wybuch inflacji (bo import zdrożeje) - czyli ogólny
          > kryzys finansowy. Będziemy mieli recesję nawet, jeżeli Leper nic nie zrobi. A
          > Polsce potrzebne są szybkie i zdecydowane reformy, nawet plan Hausnera to za
          > mało.

Apokaliptyczne wizje strachu wyciagane sa regularnie w wyborach. Pamietam w
          latach 80-ch panikarskie wizje w USA w przypadku gdyby trzeciorzedny komediant,
          skory do nacisniecia guzika atomowego i niewatpliwej wojny z ZSRR, dorwal sie do
          wladzy prezydenckiej. Co to bedzie jak tego typu zero stanie sie prezydentem??

Nazwisko komedianta - Ronald Reagan, jedna z najwybitniejszych postaci XX
          wieku...Strach ma wielkie oczy.

Poza tym, byc moze wlasnie kryzys, solidny, typu argentynskiego, jest tym co
          potrzebne jest aby oprzytomniec i odrzucic gleboko zakorzenione socjalistyczne
          idee stale rozrastajacego sie panstwa, wysysajacego srodki i energie obywateli w
          imie opiekunczych kolektywnych mrzonek. Historia uczy ze aparat panstwa
          opiekunczego zawsze sie powieksza w warunkach "demokratycznych" i jedyna
          nadzieja na zasadnicza strukturalna zmiane jest wlasnie stadium ostrego kryzysu.
          Do ktorego spowodowania, przyznaje, Lepper sie niezle nadaje big_grin
      • Gość: staus_quo NIC SIE NIE STANIE OBOJETNIE KTO PRZEJMIE WLADZE ! IP: 141.158.65.* 10.04.04, 19:07
        Gość portalu: Jagnieszka napisał(a):

> To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona"
        > przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd?
        > Może ktoś podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach przykłady
        > Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią?
        > Bo pan Miller mówił w telewizji, że nic się nie stanie. Obowiązuje przecież
        > Konstytucja, działają ustawy, istnieje demokratyczny i sformalizowany tryb
        > zmieniania prawa oraz podejmowania decyzji - czego się zatem bać?
        > Vox populi, vox Dei...

nic sie nie stanie,
        obojetnie kto przjmie wladze !

a to z tej prostej przyczyny, ze zaden
        rzad nie jest wszechmocny i nie naleje
        z pustego ....
        i to nie tylko w Polsce tak sie dzieje.

w obecnym swiecie wolnorynkowym, panstwem rzadza
        potezne banki, koncerny, konglomeraty, kartele
        uklady itd. nikt nie jest w stanie nie tylko
        tych ukladow przejzec ale tez pojac !

Nawet jezeli Lepper bedzie chcial dotrzymac
        slowa wyborcom to i tak nie bedzie w stanie
        tego przeprowadzic.

Odnosnie karania aferzystow i zlodziei
        ktorzy okradli polska substancje narodowa
        wypracowana przez pokolenia,

to nikt nie robil tego w pojedynke,
        i zbyt wiele wplywowych osob jest
        zaiteresowanych aby do tego nie dopuscic,
        nie mowiac o tym ze slady sa dawno zatarte.

• Gość: to ja Re: Z uporem: co się stanie, gdy Lepper wygra? IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.04.04, 01:00
        majac wiekszosc w Sejmie Samoobrona zmieni prawo (zgodnie z Konstytucja), co
        wcale nie musi byc dla ogolu ludzi dla panstwa korzystne.
        Lepper jest agentem moskiewskim. To odszczep od PZPR, bardziej arogancki i
        bardziej radykalny niz SLD. W ten sposob post-komunisci wydaja sie oaza spokoju
        i piramida intelektu.
        Glosowanie na Leppera jest glosowaniem za nastepnym zniewoleniem Polski pod
        rzadami Moskwy.
        Zastanow sie, komu jest na reke polityczny bandytyzm Leppera i Samoobrony?
        • Gość: lord cox Trafiles w sedno sprawy. Po przejeciu wladzy przez IP: *.medwln01.nj.comcast.net 12.04.04, 05:44
          Lenina w 1917, nikt nie zdawal sobie sprawy, ze dokonala sie rewolucja. Uwazano
          to za jeszcze jedna zmiane rzadu. Co sie pozniej dzialo, wiemy.
    • Gość: kokto Re: Kraksa polskiej inteligencji IP: *.chello.pl 10.04.04, 15:09
      , która potrfi popierac tylko i wyłącznie lewicę.
      To co się u nas stało, dowodzi o fikcji jaką jest bezkrwawa rewolucja.
      Nie ma niczego, oprócz PZPR tu i teraz.
      • 123core Re: Kraksa jagnieszki 10.04.04, 15:30
        Twoje marne wypociny są żałosne.LUdzie(trzoda) samoobrony w parlamęcie należą
        do najbogatszych a tak w ogóle F*** it all
        • Gość: ktosik Re: Kraksa jagnieszki IP: *.pkobp.pl 13.04.04, 14:36
          No, hyba , rze w parlamęcie...
    • Gość: Co za brednie. Re: Kraksa polskiej polityki IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 10.04.04, 17:21
      Ten Smolar to zwykly pieczeniarz, który robi w Gazecie Zaborczej za arbitra.
      Cale szczescie, z tych jego geszefciarskich oczu nie da sie ukryc obawy
      (strachu?)przed spolecznym buntem w stylu Kosciuszkowskiego Powstania, tyle ze
      na czele z jakims wspolczesnym Feliksem przy spuscie.
    • Gość: wojciech w Re: Kraksa polskiej polityki IP: 80.108.199.* 10.04.04, 17:30
      co za pierdoly facet jestes typowym eatowcem od prania mozgu -dla jakich
      pieniedzy to robisz -rubli czy euro
    • Gość: Roman SMOLAR !!!! CZYTAJ HISTORIE EUROPY !!!! IP: *.tnt1.waterloo.ia.da.uu.net 10.04.04, 19:00
    • Gość: 4 List otwarty IP: *.udn.pl 10.04.04, 20:37
      „To, co wielu naiwnym - do których i ja się zaliczałem - wydawało się paranoją
      prawicy, która często tak właśnie postrzegała SLD, potwierdzało się. „
      --
      Niestety, wciąż jest Pan naiwny, Aleksandrze Smolar. A czy zdaje Pan sobie
      sprawę, ile m.in. Pańska naiwność kosztowała wielu Polaków? To pokrótce opiszę
      moją historię, z pewnością jedną z wielu. Jeszcze na studiach w 90r założyliśmy
      z kolegą firmę elektroniczną (komp. i nie tylko). W 93r pomnożyliśmy
      dziesięciokrotnie obroty. W 94r kooperant, jak się później okazało nieuczciwy i
      były SB-ek, wyłudził od nas pieniądze i korzystając ze starych znajomości
      nasłał na nas PG i UKS. Ci, korzystając z nadzwyczajnych uprawnień, jakie
      dziwnym trafem dawało im prawo oskarżyli nas o Bóg wie co i pobrali miliardowe
      (wówczas) prowizje (z budżetu, a jakże!) Wszystkie sprawy w NSA po latach
      wygraliśmy i budżet od nas g.. dostał. Firma jednak straciła kontrahentów,
      płynność, zbankrutowała. My straciliśmy dorobek ciężkiej wieloletniej harówy
      (czasem po 14g/dobę). Straciliśmy wszystko a nawet więcej, bo zostaliśmy z
      długami. Nigdy Pan się nie dowie, co wtedy człowiek czuje. Byliśmy młodymi
      idealistami i zaufaliśmy nowej władzy (teraz jestem najskuteczniej wyleczonym
      idealistą na świecie). A takich przypadków w III RP było i jest ogrom. I tak
      miałem szczęście, że NSA oczyścił z zarzutów. Władza ludzi skorumpowanych po
      uszy siedzących w starych PRL-owskich układach sięga również samych korzeni
      systemu sądowniczego w Polsce. Nie każdy miał takie "szczęście" w NSA.

Mimo tego nie uważam, by w 90r mieli rację Kaczyńscy, prący do I Wojny na Górze
      (obecnie chyba mamy II). Wobec skrajnej naiwności Pana i Pańskiej formacji oni
      reprezentowali inną skrajność: dekomunizacja zamiast reform wolnorynkowych (do
      dzisiaj nazywając się prawicą mają socjalistyczny program gospodarczy). Po co
      chcieliście kopać się z koniem i walczyć z Wałęsą? Nie lepiej było wciągnąć go
      do gry? Czy zachowanie cnoty przez Mazowieckiego (nie chciał być malowanym
      premierem i konsultować z Wałęsą swoich posunięć) było warte tej wojny i
      zahamowania reform strukturalnych w Polsce? Nie lepiej było dać Wałęsie
      poczucie, że pociąga za sznurki w imię skuteczności działań strategicznych?
      Dlaczego chcieliście, o naiwności, być wiernymi ustaleniom okrągłostołowym, gdy
      realia, które go ukształtowały przestały obowiązywać? Sam Okrągły Stół to
      wydarzenie historyczne i pozytywne, ale odkupienie w jego cieniu win komunistom
      to głupota i naiwność. Chociaż należy zaznaczyć, że za uwłaszczenie
      nomenklatury to odpowiedzialna jest tzw. prawica, która to swoim oszołomstwem i
      nieodpowiedzialnym awanturnictwem umożliwiła już w 93r powrót PRLowskich
      towarzyszy do władzy.

Tyle geneza Pana naiwności. Obecnie ma ona ciąg dalszy. Tym razem najwyraźniej
      idealizuje Pan UE. Owszem, to dla nas historyczna szansa, ale traktowanie UE
      jak klubu dżentelmenów, którzy nigdy ze sobą nie walczą a jedynie ustalają,
      negocjują kompromisy to... no właśnie, kolejny odcinek naiwności polskich elit
      z pod znaku UW. Zawsze głosowałem na UW (wcześniej na Mazowieckiego, potem UD).
      I nadal będę głosował na UW, ponieważ to jedyny klub polityczny w Polsce o
      którym mogę powiedzieć, że jego nadrzędną wartością jest uczciwość i prawdziwy
      a nie udawany patriotyzm. Ale naiwnymi idealistami, pięknoduchami to chyba
      zostaniecie do usranej śmierci. Przypominacie mi telewidza, który ogląda film
      przyrodniczy i zachwyca się pięknem i harmonią natury. Nie zauważa jednak, że
      pod tym "cudownym" pozorem kryje się ostra walka, śmierć jednych jest życiem
      (pożywieniem) innych. Chwila nieuwagi i słabszy wypada z gry, zwanej życiem.

To prawda, że cywilizacja powstała na bazie tworzenia reguł walki o byt.
      Próbujemy wyeliminować formy ostateczne, czyli zabijanie. I o to właśnie
      chodzi, Wspólnota Węgla i Stali powstała na gruzach doświadczeń dwóch wojen.
      Aby wyeliminować ich przyczyny stworzono Wspólny Rynek. Ale do diaska, walka o
      byt pozostała, tylko przyjęła formę konkurencji na polu gospodarczym. Któryś
      oszołom w poście wyżej w jednym punkcie ma rację, UE jest środkiem do celu a
      nie celem samym w sobie. Dlatego hasło "Nicea albo śmierć" budzi we mnie
      mieszane uczucia: z jednej strony prawdziwą siłą państw w UE jest zdolność do
      tworzenia koalicji i w jej ramach zawieranie kompromisów a nie liczba głosów. Z
      drugiej strony Europa w pośpiechu przyjmując konstytucję wbrew nam potraktowała
      nas jak niewarte uwagi pomietło. Gdyby nie Rokita to Giertych albo Kaczyński
      wysunąłby takie, co tu nie mówić nośne hasło i przejął ładnych kilka
      dodatkowych punktów w sondażach. Z dwojga złego wolę to pierwsze.

Kolejna rzecz to walka z Lepperem. Chce Pan z tym prostakiem walczyć w białych
      rękawiczkach jak Mazowiecki z Wałęsą w 90r. To absurd. Przecież Pan to
      przerabiał, dlaczego chce Pan powielać dawne błędy? Jedyna droga to cierpliwe
      demaskowanie, ujawnianie faktów o Lepperze tak, by z czasem dotarło do ludzi,
      że jest on tylko kolejnym złodziejem, który krzyczy "łapaj złodzieja". A jak
      dorwie się do władzy to będzie kradł jeszcze bardziej od poprzedników. Nie
      chodzi o straszenie społeczeństwa, tylko cierpliwe tłumaczenie, że jego tzw,
      program to stek bzdur sprzeczny z elementarną arytmetyką. O ekonomii to jego
      wyborcy nie mają zielonego pojęcia, ale liczyć to chyba powinni umieć.
      Hiperinflację po dodrukowaniu pieniędzy też powinni pamiętać z 88r. Natomiast
      nie widzę szans na dżentelmeński spór na programy, gdyż niewykształcony wyborca
      Leppera niewiele z tego zrozumie. Po za tym do tego obie strony sporu muszą być
      tymi dżentelmenami wrażliwymi na argumenty. Reasumując, walki (słowo tak panu
      obce?) w stylu Rokity z programu radia ZET nie unikniemy, by wygrać z Lepperem.
      Należy tylko robić to konsekwentnie. Alternatywą jest oddanie władzy Lepperowi
      i poczekać aż sam się skompromituje, ale koszty tego mogą być olbrzymie.

I na koniec, jest Pan osobą bardzo wykształconą, nie dorastam Panu do pięt. Ale
      proszę pamiętać, że ilość wiedzy niekoniecznie determinuję umiejętność
      wysnuwania poprawnych wniosków. Wiedza ogólna, ale ze zrozumieniem relacji
      przyczynowo-skutkowych zachodzących w otaczającej nas bogatej rzeczywistości
      może być bardziej skuteczna w prognozowaniu najbliższej przyszłości. A właśnie
      to jest główną funkcją wiedzy. Jeżeli dopiero afera Rywina uświadomiła Panu
      ogrom korupcji w Polsce to niestety dyskryminuje to Pana jako politologa. To
      dla mnie szok. Niemniej jednak dziękuję za szczerość.

• Gość: krytyk Re: List otwarty IP: 68.152.174.* 10.04.04, 20:58
        Gość portalu: 4 napisał(a):

> „To, co wielu naiwnym - do których i ja się zaliczałem - wydawało się par
        > anoją
        > prawicy, która często tak właśnie postrzegała SLD, potwierdzało się. „
        > --
        > Niestety, wciąż jest Pan naiwny, Aleksandrze Smolar. A czy zdaje Pan sobie
        > sprawę, ile m.in. Pańska naiwność kosztowała wielu Polaków? To pokrótce
        opiszę
        > moją historię, z pewnością jedną z wielu. Jeszcze na studiach w 90r
        założyliśmy
        >
        ..............
        ..............

ten naiwny, ciagle ideowo
        zakochany w swojej uw, lewicowiec,
        ma jeszcze nadzieje
        wylewajac przy tym
        morze masochistycznych lez,
        chociaz brutalna rzeczywistosc
        pare razy dala mu po d..

widac jednak, ze chyba jeszcze
        za malo ? ...
        • Gość: 4 Re: List otwarty IP: *.udn.pl 11.04.04, 08:30
          Jestem autentycznym prawicowcem... w poglądach ekonomicznych. Codziennie,
          grając skutecznie na giełdzie rzeczywistość weryfikuje, czy mam rację.
          Natomiast nie znoszę takich malowanych "prawicowców" o socjalistycznych
          poglądach na gospodarkę a których jedyną "prawicowością" jest trzymanie się
          sutanny proboszcza jak sukienki mamusi...
    • Gość: Jagnieszka Pytam z uporem: co KONKRETNIE stanie się? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.04, 20:48
      Gdy Lepper wygra z innymi?
      Vox populi, vox Dei...
      • 123core Upór masz bo z ich młodzieżówki jesteś!!!!!!!!!!!! 10.04.04, 20:55
        Świnie na ulicy,gnojowica na chodnikach a Lepper(czy to polskie nazwisko?)w
        namietnikowskim skacze w laczkach po kanapach.F*** it all
      • Gość: maruda Do jagnieszki: Co KONKRETNIE stanie się? IP: *.gdynia.mm.pl 11.04.04, 00:37
        Gość portalu: Jagnieszka napisał(a):

> Gdy Lepper wygra z innymi?
        > To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona"
        > przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd?
        > Może ktoś podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach przykłady
        > Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią?

Postawiłaś niedobre pytanie. Właściwe pytanie brzmi: co się nie stanie?

Samoobrona jest w tej chwili sytuacji dziecka, które narzeka na rodziców, że nie
        kupują jej takich zabawek, jakie mają inne dzieci. A więc rodzice mówią: masz
        tu wszystkie pieniądze i zapłać za mieszkanie, żywność itp.

Samoobrona jest w sytuacji pracownika, który krytykuje szefa, że prowadzi firmę
        źle. A więc rada nadzorcza powierza szefowanie owemu pracownikowi. Wtedy okazuje
        się, że nie jest tak wesoło, bo są np. kredyty do spłacenia. Pozostaje kreatywna
        księgowość, ale ona ma krótkie nogi.

Powyższe przykłady są dużym uproszeniem. Ale istnieje analogia. Lech Wałęsa.
        Gość zasłużony, charyzmatyczny - prawdziwy trybun ludowy. I co?
        Ano to, że Lech Wałęsa obiecywał: drugą Japonię, puścić bandytów w skarpetkach,
        każdemu po 100 tys. Wyszło odwrotnie.
        Czy Lech Wałęsa kłamał? Nie - on święcie w to wierzył. Jednak nie znał siły
        biurokracji (tej pozytywnej i negatywnej) i nie miał umocowań prawnych
        pozwalających na jednoosobowe decyzje. Tu o biurokracji pozytywnej - system
        prawny i urzędniczy działa jak amortyzator - nie pozwalający nieprzemyślanym
        decyzjom na destabilizację i anarchizację państwa.

Gdzie popełnił błąd Wałęsa? Nie wziął pod uwagę układu odniesienia, w którym
        miał działać. Deklaracje okazały się pustymi obietnicami.

Co obiecuje Lepper? Obiecuje np. rozwiązanie Rady Polityki Pieniężnej i
        bardziej elastyczną politykę pieniężną (dodrukowywanie banknotów?). Nie mam
        zamiaru polemizować na temat słuszności takiej polityki. Wiem natomiast jedno:
        RPP jest organem konstytucyjnym i do jej usunięcia niezbędna jest zmiana
        Konstytucji RP. Skąd przewodniczący Lepper weźmie głosy na taką zmianę? Pojęcia
        nie mam.
        Ma też Lepper kilka innych rewolucyjnych pomysłów (renegocjacja umów unijnych -
        po 1 maja to będzie równie skuteczne, jak intercyza po ślubie). Równie
        nierealnych z tego samego powodu.

Więc co się KONKRETNIE stanie? Ano nic. Bo przewodniczący Lepper zabrnie w ślepą
        uliczkę niemożności. Jednak to nie jest kwestia zasadnicza. Mnie nie interesuje
        czy przewodniczący Lepper ma świadomość owej niemożności czy też zwyczajnie
        nabija wyborców w butelkę? Mnie interesuje tylko jedno: już dziś wiem, że Lepper
        nie dotrzyma obietnic.

Jeszcze jeden świeży przykład. Premier Hiszpanii - Aznar. Miał wszystkie atuty,
        a przegrał. Bo oszukał mieszkańców Hiszpanii w jednej tylko sprawie. Wyborców
        przestały interesować racje stanu.

Jeżeli więc przewodniczący Lepper obieca dwuprocentową obniżkę podatków i powie,
        że w myśl teorii Laffera przyniesie to dodatkowe pieniądze do budżetu, to ja
        mogę mu uwierzyć, bo jako ewentualny premier będzie mógł to przeforsować.

Ale na razie Lepper może mi obiecywać: śnieg w lipcu oraz wysyp truskawek w
        styczniu. Gruszki na wierzbie obiecywał Miller. Wystarczy, że jeden punkt
        programu będzie nierealny, to całość zapewnień przedwyborczych uznam za blagę.

Radzę więc zejść do parteru w kwestii oczekiwań i punkt po punkcie zweryfikować
        chciejstwo Leppera.
        • Gość: Janek Wszystko chcesz udowadniac przez analogie... IP: 69.156.10.* 11.04.04, 01:27
          To ze wczoraj padalo, nie jest warunkiem koniecznym i wystarczajacym ze disiaj
          bedzie padac. Dzisiaj moze ale nie musi.
          To ze Walesie cos sie nie udalo wcale nie znaczy ze Lepperowi sie nie uda. Moze
          mu sie nie udac ale takze moze mu sie udac, itd.
          Ekonomia i polityka nie sa naukami scislymi sa raczej 'sztuka' i jest w nich
          duzo kreatywnej 'tworczosci'. Co za roznica jeden 'artysta' albo drugi, moze w
          koncu trafimy na prawdziwego artyste. Kto szuka nie bladzi, mowi stare polskie
          przyslowie.
          Piszesz takze ze: "Mnie interesuje tylko jedno: już dziś wiem, że Lepper
          nie dotrzyma obietnic."
          Po pierwsze, to albo cie interesuje albo wiesz, zdecyduj sie.
          Po drugie, to nie wydaje mi sie zebys byl jasnowidzem, bo tak naprawde to nikt
          nie moze wiedziec, chyba ze jestes demagogiem i poprostu improwizujesz.
          Dosyc dawno temu okolo 2500 lat temu, co prawie kazdy wiesniak wie, Grecy
          wymyslili logike i ona do dzisiaj obowiazuje. Jak nie wiesz to zapytaj
          wiesniakow.
          • Gość: maruda Re: Wszystko chcesz udowadniac przez analogie... IP: *.gdynia.mm.pl 12.04.04, 07:14
            Gość portalu: Janek napisał(a):

> Piszesz takze ze: "Mnie interesuje tylko jedno: już dziś wiem, że Lepper
            > nie dotrzyma obietnic."
            > Po pierwsze, to albo cie interesuje albo wiesz, zdecyduj sie.
            > Po drugie, to nie wydaje mi sie zebys byl jasnowidzem, bo tak naprawde to nikt
            > nie moze wiedziec, chyba ze jestes demagogiem i poprostu improwizujesz.
            > Dosyc dawno temu okolo 2500 lat temu, co prawie kazdy wiesniak wie, Grecy
            > wymyslili logike i ona do dzisiaj obowiazuje. Jak nie wiesz to zapytaj
            > wiesniakow.

Na razie zaszczyciłeś mnie jedynie demagogią. Przedstaw choć jeden argument,
            którym wskażesz, że Lepperowi może się udać. Jak Lepper zmieni Konstytucję?

Ekonomia nie jest nauką zbyt ścisła. Owszem. Ale rzeczowe biznesplany są
            podstawą do udzielania kreydtów. Również społecznych.

Zgodnie logiką Greków, zadałem bardzo konkretne pytania, a Ty mi mówisz, że
            "może znajdzie".

• Gość: Jan K. "Zgodnie logiką Greków" ???????? IP: *.asm.bellsouth.net 13.04.04, 01:22
        • Gość: SIKORSKI Re: Do jagnieszki: Co KONKRETNIE stanie się? IP: *.bb.online.no 11.04.04, 13:57
          Moim marzenim byloby miec Lecha walese co dzienie rano na FORUM w TV lub radio
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka