miriam_ja
05.04.11, 23:54
Jakiś czas temu poprosiłam grono studentów zgłębiających tajniki medycyny, z orientacją na psychiatrię i psychologie kliniczną, o zajrzenie na to forum i zorientowanie się, co to, u kogo i dlaczego. No i mam wyniki bo oni także mają sporo roboty ...
Otóz diagnosis brzmi: na forum Aquanet GW w okresie od listopada ubiegłego roku do kwietnia br zauważono głównie osoby z zaburzeniem ukierunukowanym w stronę choroby afektywnej dwubiegunowej lub z zaburzeniem osobowości typu borderline.
Osoby cierpiące na tzw dwubiegunową wykazywały charakterystyczne dla zaburzenia fazy: maniakalna, hipomaniakalna i depresyjna. Wiele wypowiedzi świadczy o trafności postawionej diagnozy. Ponadto triumfuje w wypowiedziach zaburzenie poczucia własnej wartości kompensowane agresją wypowiedzi lub pozorną dokładnością, wręcz "fachowością", elokwencją, z powoływaniem się na cytaty, adresy stron etc. To głównie osoby zaburzone w przestrzeni osobowości z ukierunkowaniem na borderline.
Wpisy o zbliżającej się rocznicy smoleńskiej oraz o sprawach mniejszości narodowych w RP zostały określone jako swiadczące o fazie hipomaniakalnej osób piszących. Niestety, pojawiają się wpisy świadczące o zaburzeniu schizofrenicznym, i tu już bywa bardzo smutno...
Co stosowac? Dla tzw "depresyjnych" popularne leki z grupy SSRI, dla dwubiegunowych - zaleznie od "górki" czy "dołka" - leki z grupy neuroleptyków lub tzw stabilizatory nastroju, także farmakologia łączona. Niewykluczone elektrowstrząsy u depresyjnych ale tu trzeba zdrowego serca i tak dalej. Doraźnie, w lekkich przypadkach: hydroxizinum (chyba, że wiek podeszły i jaskra...) albo - sporadycznie - leki z grupy benzodiazepin typu afobam. Rynek farmaceutyczny jest systematycznie wzbogacany nowymi propozycjami dla osób z zaburzeniami, które zostały wymienione.
Poważnie potraktowana kuracja trwa podobno pół roku, w zalezności od reakcji pacjenta na leki. Do tego dołączamy zwykle psychoterapię indywidualną/grupową (określa psycholog) behavioralną - kognitywną.
Spytałam, jaki sens ma psychoterapia "na lekach" - jeśli pacjent nie myśli racjonalnie? Odpowiedź: nikt piszący systematycznie na tym forum nie myśli racjonalnie, tak więc włączenie leku wyhamowywującego będzie jak najbardziej korzystne dla rokowań.
ps. Większośc nicków "ma" diagnoze postawiona na podstawie własnych wpisów. Bardzo pouczające dla studentów.
Cztery nicki zostały określone jako przypadki cieżkie, nadające się do hospitalizacji stacjonarnej.
Spokojnej nocy.