Dodaj do ulubionych

American dream Manny'ego

06.06.11, 07:47
Plaga porzuceń zaczęła się około dwóch lat temu. Coraz więcej ludzi nie miało pieniędzy na pogrzeb swoich krewnych (wydatek rzędu kilku tysięcy dolarów), dlatego kostnice zaczęły zapełniać się porzuconymi ciałami. Szczególnie w biedniejszych miejscach, takich jak Detroit, gdzie jedna trzecia mieszkańców żyje poniżej progu ubóstwa. Miasto - słynne centrum przemysłu samochodowego - było wśród najbardziej dotkniętych przez kryzys metropolii w USA. Jesienią 2009 roku w kostnicy Wayne County w Detroit leżało 67 porzuconych przez rodziny ciał (średnia porzuconych przed wybuchem kryzysu oscylowała wokół 10). Niektórzy porzuceni czekali na pogrzeb miesiącami, rekordzista - dwa lata.
wyborcza.biz/biznes/1,101716,9698862,Porzucone_zwloki__przejete_domy__bieda____Amerykanski.html
====================
A ty tu o jakiejś udecji. Walcz o nową ojczyznę a Polskę zostaw Polakom. Z tymi tu oszołomami i jedna idiotką poradzimy sobie sami.smile
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: American dream Manny'ego 06.06.11, 10:14
      matelot napisał:

> Plaga porzuceń zaczęła się około dwóch lat temu. Coraz więcej ludzi nie miał
      > o pieniędzy na pogrzeb swoich krewnych (wydatek rzędu kilku tysięcy dolarów), d
      > latego kostnice zaczęły zapełniać się porzuconymi ciałami. Szczególnie w biedni
      > ejszych miejscach, takich jak Detroit, gdzie jedna trzecia mieszkańców żyje pon
      > iżej progu ubóstwa. Miasto - słynne centrum przemysłu samochodowego - było wśró
      > d najbardziej dotkniętych przez kryzys metropolii w USA. Jesienią 2009 roku w k
      > ostnicy Wayne County w Detroit leżało 67 porzuconych przez rodziny ciał (średni
      > a porzuconych przed wybuchem kryzysu oscylowała wokół 10). Niektórzy porzuceni
      > czekali na pogrzeb miesiącami, rekordzista - dwa lata.

> wyborcza.biz/biznes/1,101716,9698862,Porzucone_zwloki__przejete_domy__bieda____Amerykanski.html
      > ====================
      > A ty tu o jakiejś udecji. Walcz o nową ojczyznę a Polskę zostaw Polakom.
      > Z tymi tu oszołomami i jedna idiotką poradzimy sobie sami.smile

Tak jest dobrze, bo nie ma socjalistycznych zasiłków pogrzebowych. Co się będzie państwo kłopotać o zwłoki swych obywateli. Co najwyżej może je zutylizować na karmę dla psów.

S.
      • wkkr W Polsce zasiłki do niedawna miały rozmiary 06.06.11, 11:34
        bizantyjskie.
        Z dwojga złego wolę system amerykański.
        • snajper55 Re: W Polsce zasiłki do niedawna miały rozmiary 06.06.11, 14:06
          wkkr napisał:

> bizantyjskie.
          > Z dwojga złego wolę system amerykański.

Teraz zostały okrojone i jest to system lepszy od amerykańskiego. Oczywiście nie dla przeciwników rozwiązań socjalnych.

S.
          • matelot Re: W Polsce zasiłki do niedawna miały rozmiary 06.06.11, 20:38
            snajper55 napisał:

> wkkr napisał:
            >
            > > bizantyjskie.
            > > Z dwojga złego wolę system amerykański.
            >
            > Teraz zostały okrojone i jest to system lepszy od amerykańskiego. Oczywiście ni
            > e dla przeciwników rozwiązań socjalnych.
            >
            > S.
            ==================
            Widzisz, Snajper... są ludzie, dla których im gorzej tym lepiej. Jeżeli "system amerykański" to ten z utylizacją... sad
      • matelot Re: American dream Manny'ego 06.06.11, 20:36
        snajper55 napisał:

> Tak jest dobrze, bo nie ma socjalistycznych zasiłków pogrzebowych. Co się będzi
        > e państwo kłopotać o zwłoki swych obywateli. Co najwyżej może je zutylizować na
        > karmę dla psów.
        >
        > S.
        ==================
        Horror, Snajperze! To ludziska walą do tej Hameryki by sobie poprawić byt a tam po śmierci nie mają szans na ludzki pochówek. Stanowczo ta Hameryka u nas przereklamowana.sad
    • benek231 Facet troche knoci tez :O) 06.06.11, 20:52
      "W odróżnieniu od przemysłu motoryzacyjnego rynek nieruchomości, którego krach wywołał kryzys, ciągle nie odbił się od dna."

Jak ktos takiego babola walnie to podejrzanie patrze na wszystko co napisal. Autor nie odroznia skutkow od przyczyn, albowiem krach rynku nieruchomosci byl skutkiem kryzysu a nie jego przyczyna. Kryzys zaczal sie znacznie wczesniej i poglebial sie wraz z wyprowadzaniem sie wytworczosci do Chin(glownie). Amerykanie tracili miejsca pracy, roslo bezrobocie, nie bylo tylu co zwykle chetnych do kupowania domow. Ktos wopadl na pomysl rozruszania rynku zachetami latwych kredytow. Tylko te kredyty nalezalo splacac, a bezrobotni raczej nie mieli z czego. No i krach. smile
      Poczatek masowej ucieczki pracy do Chin zbiegl sie w czasie z poczatkiem zaciagania przez Busha pozyczek od Chin - na finansowanie wojny w Afganistanie i Iraku.
      • perla Krzysiu, mylisz się co do Chin 06.06.11, 22:47
        problem leży w zdegenerowanej USA. To kraj imigrantów jest. I oni zasypali się tą imigracją.
        Zobacz, w tym roku zostałem obywatelem USA.
        To sięga lat 90-tych, gdy kolega na imprezie alkoholowej wyciągnął wnioski do loterii wizowej. Okazało się, że wygrałem tylko ja. Ale ja ani myślałem tam jechać. Ale koledzy byli chętni. No i jeden z nich pojechał tam na moim imieniu i nazwisku, z moją zieloną kartą i paszportem. Miał tam znajomych i oni, niby mnie, załatwili we wniosku, że on, czyli ja, jest wysoko wyspecjalizowanym cieślą. No i pojechał. Znajomi go gościli przez miesiąc a potem radź sobie sam. Robił na budowie za 5 czy też 6 dolarów na godzinę. Aż wpadły tam amerykańskie związki zawodowe. I odkryły, iż ktoś z takimi kwalifikacjami jako cieśla to minimum 25 dolarów za godzinę. Przy tej stawce dorobił się w tamtych czasach tyle, że po 3 latach wrócił do Polski i założył farmaceutyczny interes i teraz prosperuje znakomicie.
        Niemniej pozostała luka, i na moje papiery robili nielegalni z Meksyku i z innego syfu. Ja o tym w ogóle bym nie wiedział, gdybym tego kolegi nie spotkał w Zakopanem. Powiedział mi, że ja tam cały czas pracuję w Szikago jako cieśla. Zainteresowałem się tym, i koledzy mi pomogli. Okazało się, że są przepisy, iż w danej sytuacji jaką mam w USA mogę przysięgę złożyć na obywatelstwo z tłumaczem. Diabła by mi ich obywatelstwo gdyby nie fakt, iż dzięki temu niebawem emeryturę amerykańską będę miał, bo jacyś nielegalni kolorowi robią nadal na moje typowo słowiańskie nazwisko. Oni mają kasę a ja składki.
        Taki kraj upadnie o ile nie wezmą się do roboty i nie zaczną Chiny zasypywać swoimi towarami.
        Zresztą, niech upada, nie upada, byle przyszłą emeryturę płacili właśnie.
        • matelot Re: Krzysiu, mylisz się co do Chin 06.06.11, 22:52
          Wyobraźnię, Perła, to ty masz, nie powiem smile
          • perla Re: Krzysiu, mylisz się co do Chin 06.06.11, 22:57
            matelot napisał:

> Wyobraźnię, Perła, to ty masz, nie powiem smile

podziwiaj. Nie tylko moją wyobraźnię ale i amerykańską rzeczywistość. Nigdy bym na to nie wpadł gdyby nie amerykański system, na którym w ogóle się nie znam a znają się ci co tam robili właśnie.
            • matelot Re: Krzysiu, mylisz się co do Chin 06.06.11, 23:09
              perla napisał:

> matelot napisał:
              >
              > > Wyobraźnię, Perła, to ty masz, nie powiem smile
              >
              > podziwiaj. Nie tylko moją wyobraźnię ale i amerykańską rzeczywistość. Nigdy bym
              > na to nie wpadł gdyby nie amerykański system, na którym w ogóle się nie znam a
              > znają się ci co tam robili właśnie.
              =================
              Tak sobie pomyślałem właśnie, nie odbiegając zanadto od kontekstu, że gdyby któryś z tych robotników, co na twojej green card pracują na twoją emeryturę od wuja Sama , był zszedł z tego świata to mógłbyś, jako ktoś bez rodziny, spoczywać w chłodzonym kontenerze i czekać na poprawę koniunktury nawet kilka lat. lub zamienić się w pokarm dla piesków tych bankierów, którzy wysmażyli kryzys w USA właśnie. Wtedy marzenie o amerykańskiej emeryturze wzięłoby w łeb właśnie.
        • wolomin_w_nocy Re: Krzysiu, mylisz się co do Chin 06.06.11, 23:11
          Fajna opowiastka. Ale ten fragment:

perla napisał:

Robił n
          > a budowie za 5 czy też 6 dolarów na godzinę. Aż wpadły tam amerykańskie związki
          > zawodowe. I odkryły, iż ktoś z takimi kwalifikacjami jako cieśla to minimum 25
          > dolarów za godzinę.

jest trochę za bardzo hardcorowy.
      • matelot Re: Facet troche knoci tez :O) 06.06.11, 22:53
        benek231 napisał:

> "W odróżnieniu od przemysłu motoryzacyjnego rynek nieruchomości, którego krach
        > wywołał kryzys, ciągle nie odbił się od dna."
        >
        > Jak ktos takiego babola walnie to podejrzanie patrze na wszystko co napisal. Au
        > tor nie odroznia skutkow od przyczyn, albowiem krach rynku nieruchomosci byl
        > skutkiem kryzysu a nie jego przyczyna
        . Kryzys zaczal sie znacznie wczesnie
        > j i poglebial sie wraz z wyprowadzaniem sie wytworczosci do Chin(glownie). Amer
        > ykanie tracili miejsca pracy, roslo bezrobocie, nie bylo tylu co zwykle chetnyc
        > h do kupowania domow. Ktos wopadl na pomysl rozruszania rynku zachetami latwych
        > kredytow. Tylko te kredyty nalezalo splacac, a bezrobotni raczej nie mieli z c
        > zego. No i krach. smile
        > Poczatek masowej ucieczki pracy do Chin zbiegl sie w czasie z poczatkiem zaciag
        > ania przez Busha pozyczek od Chin - na finansowanie wojny w Afganistanie i Irak
        > u.
        >
        ===============
        Krzysiu, z tymi nieruchomościami sprawa jest dość jasna, ale kontenery pełne nieboszczyków... to jednak szokujące.
    • manny-jestem Nie mam najmniejszej ochoty 07.06.11, 17:42
      tracic czas na korekte debilizmow, ktore wychodza z pod pior "pismakow" tej gazety.
      • matelot Re: Nie mam najmniejszej ochoty 07.06.11, 17:51
        manny-jestem napisał:

> tracic czas na korekte debilizmow, ktore wychodza z pod pior "pismakow" tej gaz
        > ety.

==================
        A szkoda bo moglibyśmy dowiedzieć się prawdy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka