Dodaj do ulubionych

Raport Millera

29.07.11, 11:56
Według ustaleń komisji wyjaśniającej okoliczności katastrofy smoleńskiej załoga Tu-154 M nie chciała lądować, a jedynie wykonywała próbne podejście do lądowania. Eksperci podkreślili jednak, że "w tej konfiguracji" piloci nie mieli szans na odejście na autopilocie. Komisja nie stwierdziła nacisków na załogę, by wymusić lądowanie.
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10027848,Raport_Millera__Nie_stwierdzono_naciskow_na_zaloge.html
No i co Panzer? Chyba nie będziesz kwestionował ustaleń Komisji?
Obserwuj wątek
    • oleg3 Panzer 29.07.11, 11:57
      Sorki, to nie to forum.
      • superspec Tak to nie to forum.:)/nt 31.07.11, 11:53

• manny-jestem Co do naciskow 29.07.11, 13:22
      Czy osoby , ktore deklarowaly ze przeprosza za forsowanie tej tezy beda w stanie to uczynic?
      • oleg3 Re: Co do naciskow 29.07.11, 13:27
        Nie sądzęwink
        Raport niczego nie zmieni. Opinia o winie została już ugruntowana. Każdy zostanie przy swoim, co oczywiście dotyczy też zwolenników skrajnych poglądów po drugiej stronie lustra.
        • t_ete ja 29.07.11, 18:21
          'forsowalam' presje sytuacji ale nie przeprosze bo raport to potwierdzil ;

mysle sobie ze znaczaca liczba dowodcow powinna odejsc z armii ; przeciez to bezposrednio od nich zalezalo jak realizowane sa zalecenia ; wysylali kwity z wlasnym podpisem ze jest OK a bylo jak bylo sad koszmar ... bagno jakies, panstwo w panstwie ; procedury po to by je lamac ? zalecenia do kosza i jazda ... jest gorzej niz myslalam sad

tete
          • oleg3 Re: ja 29.07.11, 18:51
            t_ete napisała:

> 'forsowalam' presje sytuacji ale nie przeprosze bo raport to potwierdzil ;

A ktoś negował "presję sytuacji'?
            A jak tam z teorią "ląduj dziadu"?
            • t_ete Re: ja 29.07.11, 19:03
              oleg3 napisał:

> A ktoś negował "presję sytuacji'?

Jasne ze negowano. Ze piloci to nie male dziewczynki i ze radza sobie z trudnymi sytuacjami.

> A jak tam z teorią "ląduj dziadu"?

Nie wyznawalam takiej teorii.

Od poczatku uznalam ze pod 'presja sytuacji' zlamano procedury (proba ladowania przy koszmarnych warunkach pogodowych). Oponenci podnosili ze bylo to jedynie - podejscie (co dopuszczaja procedury). Ale na moja babska logike to bylo idiotyczne. Po co robic podejscie przy takich warunkach pogodowych (potwierdzonych przez pilota Jaka) ? Po co tracic czas i paliwo - przeciez trzeba bylo od razu smigac na zapasowe ... No ale ta presja czasu, wazne osoby, wazne uroczystosci ...

Nie wiedzialam jedynie ze az tyle procedur zlamano sad ze moga byc az takie konsekwencje braku szkolen sad ze tak lekko traktowano ludzkie zycie sad

tete

• oleg3 Re: ja 29.07.11, 19:08
                t_ete napisała:
                > Od poczatku uznalam ze pod 'presja sytuacji' zlamano procedury (proba ladowani
                > a przy koszmarnych warunkach pogodowych).
                I sądzisz, że dzisiejszy raport potwierdza Twoje teoryjki?
                • t_ete Re: ja 29.07.11, 21:19
                  oleg3 napisał:

> I sądzisz, że dzisiejszy raport potwierdza Twoje teoryjki?

Oczywiscie sama sobie zrobilam raport szydelkiem. Szkoda tylko ze nie wydziergalam takich pieknych wzorkow jak niektorzy faceci : o bombach termobarycznych, uprowadzeniu samolotu czy sztucznej mgle.

Moze powyzlosliwiaj sie do autorow paranoiczno-spiskowych, co ?

tete

• gini Re: ja 29.07.11, 23:01
                    t_ete napisała:

> oleg3 napisał:
                    >
                    > > I sądzisz, że dzisiejszy raport potwierdza Twoje teoryjki?
                    >
                    > Oczywiscie sama sobie zrobilam raport szydelkiem. Szkoda tylko ze nie wydzierga
                    > lam takich pieknych wzorkow jak niektorzy faceci : o bombach termobarycznych, u
                    > prowadzeniu samolotu czy sztucznej mgle.
                    >
                    > Moze powyzlosliwiaj sie do autorow paranoiczno-spiskowych, co ?
                    >
                    > tete
                    >
                    >
                    >

Tyle, ze Miller powiedzial wyraznie, ze nie zlamali zadnych procedur, decydujac sie na probne podejscie , nie bylo zadnych naciskow zadnej presji, robili to co do nich nalezalo.

Jeszcze troche, jeszcze troche i prawda na jaw wyjdzie, bo Miller i jego eksperty tez nie mowia calej prawdy, chociaz i tak odwazyli sie bakbnac conieco o winie kontrolerow, szkoda, ze jasno nie powiedzieli tego co napisali w uwagach do makowego raportu, ze lotnisko powinno byc zamkniete.
                • jaceq Re: ja 29.07.11, 22:58
                  oleg3 napisał:

> I sądzisz, że dzisiejszy raport potwierdza Twoje teoryjki?

To nie jest kwestia sądzenia. On je zwyczajnie potwierdził, te teoryjki.
      • manny-jestem Tu tez naleza sie przeprosiny 29.07.11, 14:36
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10028599,Raport_Millera__Klotni_Blasika_z_Protasiukiem_przed.html
      • dachs Re: Co do naciskow 29.07.11, 20:22
        manny-jestem napisał:

> Czy osoby , ktore deklarowaly ze przeprosza za forsowanie tej tezy beda w stanie
        > to uczynic?

W stanie byłbym, ale nie zrobię. Przynajmniej na razie. Bo nie widzę powodu.
        Przeproszę dopiero wtedy, gdy zrozumiem dlaczego, przy tej cholernej mgle, piloci zamiast od razu polecieć gdzie indziej, zagłebiali sie w tę zupę aż do wysokości decyzji.
        • jaceq Re: Co do naciskow 29.07.11, 23:27
          dachs napisał:

> manny-jestem napisał:
          >
          > > Czy osoby , ktore deklarowaly ze przeprosza za forsowanie tej tezy beda w
          > stanie
          > > to uczynic?
          >
          > W stanie byłbym, ale nie zrobię. Przynajmniej na razie. Bo nie widzę powodu.
          > Przeproszę dopiero wtedy, gdy zrozumiem dlaczego, przy tej cholernej mgle, pilo
          > ci zamiast od razu polecieć gdzie indziej, zagłebiali sie w tę zupę aż do wysok
          > ości decyzji.

Dokładnie tak. Trudno uznać, że załoga to był komplet samobójców, z pojęciem jak się lata we mgle gorszym, niż kierowca świeżo po kursie na prawo jazdy. Sam fakt zagłębiania powinien postawić komisji pytanie "dlaczego?" Odpowiedź w zasadzie może być tylko jedna.
      • piq a czy osoby, które forsowały debilne teorie... 29.07.11, 20:23
        ...o zamachu też będą w stanie przeprosić? Jak wszyscy, to wszyscy, babcia też.

Albo się przyjmuje raport w pełni, albo w pełni odrzuca - komisja nie może być tu wiarygodna (bo nam to pasuje), a tam niewiarygodna (bo tam nam pasuje przeciwnie).

• oleg3 Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 29.07.11, 21:27
          piq napisał:

> Albo się przyjmuje raport w pełni, albo w pełni odrzuca -

Ja przyjmuję. I nie znalazłem tezy Komisji z którą bym się nie zgadzał, czy to teraz czy w przeszłości.
          • gini Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 29.07.11, 23:03
            oleg3 napisał:

> piq napisał:
            >
            > > Albo się przyjmuje raport w pełni, albo w pełni odrzuca -
            >
            > Ja przyjmuję. I nie znalazłem tezy Komisji z którą bym się nie zgadzał, czy to
            > teraz czy w przeszłości.
            >

A ja nie przyjmuje, bo klamia na dzien dobry chocby z tym, ze uchod dziala tylko w powiazaniu z ils co jest nieprawda.

Mowil o tym Fiszer, mowil i Milkiewicz wczesniej.
          • manny-jestem Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 29.07.11, 23:29
            oleg3 napisał:

> Ja przyjmuję. I nie znalazłem tezy Komisji z którą bym się nie zgadzał, czy to
            > teraz czy w przeszłości.
            >
            Przeczytales caly dokument?
            • oleg3 Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 08:35
              manny-jestem napisał:
              > Przeczytales caly dokument?

Nie. I nie zamierzam go studiować. Pisałem o tezach: w domyśle o tezach przedstawionych na prezentacji.

P.S.

Nie wiem gdzie o tym napisać, niech będzie tu. Jak przewidywałem nikt nie dostosował swoich opinii do Raportu Millera, a powtarzanie po raz kolejny dyskusji nie ma sensu. Przepraszam, ale nie odpowiem na parę kierowanych do mnie postów. Dla mnie kwestia wyjaśnienia przyczyn katastrofy jest zamknięta. Pozostaje wątek odpowiedzialności karnej, dyscyplinarnej i służbowej. Chamska i głupia hipoteza "ląduj dziadu" została wykluczona. Tanie psychologizowanie mnie nie kręci.
              • andrzejg Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 09:47
                oleg3 napisał:

> Chamska i głupia hipoteza "ląduj dziadu" została wykluczona. Tanie psychologizowanie mnie nie kręci.
                >
                >

Prawdopodobnie komisje też nie kręciło psychologizowanie i stąd nie ma wątku o bezpośrdnim nacisku. Proponuję zrobic test ,który podrzuciłem Mannemu.

Chamskiego 'ląduj dziadu' nie było. Było za to bardziej subtelne.
                No ale papier raportu tego nie przyjął.

A.
                • oleg3 Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 10:37
                  andrzejg napisał:

> Prawdopodobnie komisje też nie kręciło psychologizowanie i stąd nie ma wątku o
                  > bezpośrdnim nacisku. Proponuję zrobic test ,który podrzuciłem Mannemu.

Raport dobitnie stwierdza, że wszystkie decyzje podejmowane przez załogę były prawidłowe. O czym mam jeszcze dyskutować? O kwestii złego ich wykonania. Byli po prostu kiepsko wyszkoleni i od lat łamali procedury. Zamiast jałowego dywagowania o wpływie przełożonego za plecami zastanów się choćby nad tym:
                  "Lotnicy z 36. pułku łamali wskazania systemu TAWS, który ostrzega o niebezpiecznym zbliżaniu się samolotu do ziemi. Od 2008 r. do 10 kwietnia 2010 r. w pułkowych samolotach włączał się aż 125 razy. Raptem kilka razy lotnicy musieli się tłumaczyć przełożonym, dlaczego do tego doszło."
                  www.rp.pl/artykul/615247,694848-Mozna-wskazac-winnych-tragedii-.html
                  • andrzejg Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 12:03
                    Zastanawiające jest ,że obecność przełozonego za plecami nie powstrzymała pilotów przed łamaniem procedur. Procedury swoje , a ludzie swoje. Coś jak HACCAPem. Dopiero jak coś się stanie ,to wielkie larum.Błasik powinien opierdzielić towarzystwo za zachowania niezgodne nie tylko z procedurami,ale i ze zdrowym rozsądkiem.

A.
                    • gini Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 13:57
                      andrzejg napisał:

> Zastanawiające jest ,że obecność przełozonego za plecami nie powstrzymała pilot
                      > ów przed łamaniem procedur. Procedury swoje , a ludzie swoje. Coś jak HACCAPem.
                      > Dopiero jak coś się stanie ,to wielkie larum.Błasik powinien opierdzielić towa
                      > rzystwo za zachowania niezgodne nie tylko z procedurami,ale i ze zdrowym rozsąd
                      > kiem.
                      >
                      > A.

Po pier'wsze nie lamali procedur, po drugie nie jest takie pewne czy gen BNlasik byl w kabinie, jakos nie ma strenogramow.

Ty pewnie swoim pracownikom w ogole na oczy sie nie pokazujesz,bo przeciez to takie stresujace dla nich.

Czytaj troche zamiast wypisywac glupoty i sie osmieszac.
                      • jureek Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 14:04
                        gini napisała:

> Czytaj troche zamiast wypisywac glupoty i sie osmieszac.

A Ty już przeczytałaś od deski do deski? Podziwiam.
                        Jura
                        • gini Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 14:46
                          jureek napisał:

> gini napisała:
                          >
                          > > Czytaj troche zamiast wypisywac glupoty i sie osmieszac.
                          >
                          > A Ty już przeczytałaś od deski do deski? Podziwiam.
                          > Jura

Jestem w trakcie czytania wlasnie.
                          Milo, ze wpadles jak zwykle, sie do mnie cvzepnac, trolliku,.
                          • jureek Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 15:19
                            gini napisała:

> Milo, ze wpadles jak zwykle, sie do mnie cvzepnac, trolliku,.

Nie pochlebiaj sobie, że z Twojego powodu tu zaglądam. Lubię Cię, ale nie aż tak smile
                            Jura
                            • gini Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 15:25
                              jureek napisał:

> gini napisała:
                              >
                              > > Milo, ze wpadles jak zwykle, sie do mnie cvzepnac, trolliku,.
                              >
                              > Nie pochlebiaj sobie, że z Twojego powodu tu zaglądam. Lubię Cię, ale nie aż ta
                              > k smile
                              > Jura

Za kazdym razem gdy tu wpadam masz zawsze jakas szpile dla mnie.

Pisz na temat watku, panie cenzor, to czy czytalam raport czy nie moja sprawa, ja Andrzejpowi napisal&am ogolnie zeby czytal.

Jednym slowem odczep sie ode mnie .

papatki
                              • jureek Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 16:45
                                gini napisała:

> Za kazdym razem gdy tu wpadam masz zawsze jakas szpile dla mnie.

Kłamczuszek jesteś, ale i tak Cię lubię smile
                                Jura
                      • andrzejg Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 15:09
                        Pewnie,że chodzę i wywieram tak ogromną presję,że robia wszystko jak należy
                        Żadnemu przez głowe nie przejdzie robić coskolwiek niezgodnie z recepturą, czy technologią
                        Widać Błasik miał teprocedury gdzieś głeboko, skoro piloi zachowywali sie nieracjonalnie

A.
                        • gini Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 15:23
                          andrzejg napisał:

> Pewnie,że chodzę i wywieram tak ogromną presję,że robia wszystko jak należy
                          > Żadnemu przez głowe nie przejdzie robić coskolwiek niezgodnie z recepturą, czy
                          > technologią
                          > Widać Błasik miał teprocedury gdzieś głeboko, skoro piloi zachowywali sie niera
                          > cjonalnie
                          >
                          > A.

Czlowieku, przeciez oni nie lamali zadnych procedur!!!
                          A w ogole obecnosc gen Blasika w kabinie jest problematyczna.

To co wiemy wiemy od ruskich, nikt przeciez nie byl przy znalezieniu Jego ciala, a piloci byli na swoich miejscach w kokpicie zapieci w pasy.
                          Nie pisz bzdur bo sie osmieszasz.

Jeszcze jedno nie porownuj swojej piekarenki do samolotu)))
                          • andrzejg Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 15:25
                            masz jeszcze cos do dodania?

A.
                            • gini Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 16:18
                              andrzejg napisał:

> masz jeszcze cos do dodania?
                              >
                              > A.

Czekam na ciebie az wykazesz, ze gen Blasik byl w kabinie, i napiszesz jakie procedury zlamali piloci.
                              • gini Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 16:31
                                Komisja stwierdziła, że załoga miała prawo wykonać podejście do lądowania do WM
                                wg zasad określonych w RL-2006 § 23, ust. 16. Zapisy zawarte w § 48 nie zabraniają takiego
                                działania, w ust. 3 nakazując przerwanie wykonania zadania w sytuacji, gdy dalszy lot ze
                                względu na bezpieczeństwo jest niemożliwy. Lot wg przepisów IFR może odbywać się do
                                wysokości określonej jako DA(DH) lub MDA(MDH) wyłącznie wg wskazań przyrządów
                                i występująca powyżej tej wysokości mgła w żaden sposób nie obniżała poziomu
                                bezpieczeństwa wykonywanego podejścia. Po przejściu wysokości decyzji w dół ma
                                zastosowanie § 19 ust. 24 pkt 4 i 5 RL-2006.

Str 224 raportu millera
                                ************************************************************************
                                Widzisz Andrzejku nie zlamali zadnych procedur,mieli prawo zejsc do wysokosci decyzji.

Lepiej sie zastanow co z ruskimi dlaczego blednie ich naprowadzali do ostatniej chwili, dlaczego pomimo zlych warunkow, pomimo nieudanym dwukrotnym odejsciu ila nie zamkneli po prostu lotniska, do czego mieli prawo, na co jednak nie dala zgody M%oskwa.
                                • piq olali TAWS, to wystarczy,... 30.07.11, 18:50
                                  ...żeby stwierdzić, że olali procedury.

> działania, w ust. 3 nakazując przerwanie wykonania zadania w sytuacji, gdy dals
                                  > zy lot ze
                                  > względu na bezpieczeństwo jest niemożliwy. Lot wg przepisów IFR może odbywać si
                                  > ę do
                                  > wysokości określonej jako DA(DH) lub MDA(MDH) wyłącznie wg wskazań przyrządów
                                  • gini Re: olali TAWS, to wystarczy,... 30.07.11, 18:54
                                    piq napisał:

> ...żeby stwierdzić, że olali procedury.
                                    >
                                    > > działania, w ust. 3 nakazując przerwanie wykonania zadania w sytuacji, gd
                                    > y dals
                                    > > zy lot ze
                                    > > względu na bezpieczeństwo jest niemożliwy. Lot wg przepisów IFR może odby
                                    > wać si
                                    > > ę do
                                    > > wysokości określonej jako DA(DH) lub MDA(MDH) wyłącznie wg wskazań przyrz
                                    > ądów

Glupi zarozumialy bufonie z Krakowa, tlumaczyl Miller jak komu dobremu, ze tego lotniska w taws nie bylo, wiec nie dzialal poprawnie.
                                    Jakos nikt z was sie nie zast(anowi, nad ruskimi, a dalam link z RZEPY,najlepiej walic w pilotow nie obronia sie.

qrestwo w kazdym calu.
                                    PY
                                    • andrzejg Re: olali TAWS, to wystarczy,... 30.07.11, 18:59
                                      masz jeszcze coś do dodania?
                                      • gini Re: olali TAWS, to wystarczy,... 30.07.11, 19:27
                                        andrzejg napisał:

> masz jeszcze coś do dodania?

RAPORT MILLERA: Lotnisko w Smoleńsku nie było w bazie danych systemu TAWS
                                    • oleg3 Re: olali TAWS, to wystarczy,... 30.07.11, 19:16
                                      gini napisała:

> tlumaczyl Miller
                                      Chodzi o ignorowanie „Pull up”. Ostrzeżenie "Terain ahead" nie odpowiadało rzeczywistości bo drugi pilot nie wprowadził do systemu informacji, że w Smoleńsku jest lotnisko (7.10.11 zrobił to Protasiuk jako drugi pilot).

www.tvn24.pl/0,1712244,0,1,rodziny-niektorych-ofiar--dziennikarze-_-za-chwile-raport-millera,wiadomosc.html
                                      10:54. TAWS wygenerował komunikat Terain ahead. Samolot znajdował się powyżej ścieżki zniżania, TAWS nie sygnalizował tego, bo nie był przygotowany do lądowania w Smoleńsku. Mapa obejmowała teren, ale nie miała w bazie lotniska w Smoleńsku.

11:12. Załoga ignorowała ostrzeżenia TAWS „Pull up” i ignorowała błędy kapitana
                            • wikul Re: a czy osoby, które forsowały debilne teorie.. 30.07.11, 19:52
                              andrzejg napisał:

> masz jeszcze cos do dodania?
                              >
                              > A.

Przepraszam że sie wcinam, ale nie dyskutuj z tłumokiem. Ta sama niezachwiana pewność siebie, ta sama mantra o ośmieszaniu, ten sam brak samokrytycyzmu.
        • manny-jestem Przeczytaj ten raport 29.07.11, 23:26
          i zastanow sie czy rzeczywiscie daje on podstawy do odrzucenia tezy o zamachu.

Zeby bylo jasne. Tezie o zamachu nie holduje ani tez nie holdowalem. Odnosze sie jedynie do Twojej sugestii jakoby raport Millera przedstawial dowody ktore teza ta by unicestwialy.
          • jureek Re: Przeczytaj ten raport 30.07.11, 08:41
            manny-jestem napisał:

> i zastanow sie czy rzeczywiscie daje on podstawy do odrzucenia tezy o zamachu.
            >
            > Zeby bylo jasne. Tezie o zamachu nie holduje ani tez nie holdowalem. Odnosze si
            > e jedynie do Twojej sugestii jakoby raport Millera przedstawial dowody ktore te
            > za ta by unicestwialy.

Podziwiam Twoją umiejętność szybkiego czytania.
            Jura
      • andrzejg Re: Co do naciskow 30.07.11, 09:42
        manny-jestem napisał:

> Czy osoby , ktore deklarowaly ze przeprosza za forsowanie tej tezy beda w stani
        > e to uczynic?

Serio nie widzisz pewnej formy nacisku?
        Życzę Ci doświadczenia w pracy z szefem zaplecami oczekującym wykonania polecenia.
        Odczujesz na własnej skórze , to zrozumiesz.

A.
        • wikul Re: Co do naciskow 30.07.11, 20:00
          andrzejg napisał:

> Serio nie widzisz pewnej formy nacisku?
          > Życzę Ci doświadczenia w pracy z szefem zaplecami oczekującym wykonania polecen
          > ia.
          > Odczujesz na własnej skórze , to zrozumiesz.
          >
          > A.

Miałem za sobą kilka razy szefa nad głową i wiem jak to wpływa deprymujaco. Dlatego gdy sam zostałe kierownikiem, unikałem takich sytuacji.
    • pan.banzai A reszta? 29.07.11, 13:33
      Znaczy sie reszta optujaca tu za naciskami, przez miesiace wyczekujaca na nagrania rozmow miedzy Kaczynskimi, plujaca na gen. Blasika, informujaca szeroko, bo przeciez i poza tym forum o kaczej winie za lot, za jego termin, za jego przebieg..wieszajaca psy na ludziach, ktorzy, choc z nie mojej parafii", bo jestem agnostykiem, modlili sie po prostu pod krzyzem i pragneli utrwalenia w pamieci smierci prezydenta, parlamentarzystow oraz generalicji.

Jak reszcie dzis kojarzy sie slynny tutaj i kiedys fetowany obywatel Taras, czlowiek, ktoremu moze daliby napiwek, ale nawet na piwo nie zaprosili?
      • jaceq Re: A reszta? 29.07.11, 13:46
        > plujaca na gen. Blasika

No, po pierwszej lekturze wyrazić pogląd skłonny bym był, że gdyby Błasik przeżył ten zam... znaczy: katastrofę, to by zapewne powinien stanąć z zarzutami przed sądem, co powinno też dotyczyć pewnego cywilnego ministra ON, który zginął i oczywiście jednego, który żyje, tak przejeżdżając się po samej górze, bez ruszania na razie szczebla dowódców pułków. No i wawelskiego durnia, który takiej nominacji generalskiej sobie zażyczył, bo brat zabronił mu współpracować z cywilnym kierownictwem MON.

Smutne, że chłopaki najmniej winni, jak to z pionkami bywa, niedouczeni, zmęczeni, zahukani i poddani presji, wyjdą na winnych.
        • oleg3 Z tym się zgodzę 29.07.11, 13:54
          jaceq napisał:

> gdyby Błasik przeżył ten zam... znaczy: katastrofę, to by zapewne powinien stanąć z
          > zarzutami przed sądem, co powinno też dotyczyć pewnego cywilnego ministra ON, który
          > zginął i oczywiście jednego, który żyje,

To tylko początek listy.
          • jaceq Re: Z tym się zgodzę 29.07.11, 13:59
            oleg3 napisał:

> To tylko początek listy.

Tak, powinna być długa. Lista zwierzchników, którzy wprowadzili takie "obyczaje", którzy nic nie zrobili nawet wobec Mirosławca, bo pewnie uważali, że to norma, albo że jakoś to będzie przy odrobinie szczęścia, a limit pecha na XXI wiek z naddatkiem wyczerpał Mirosławiec.
            • manny-jestem FArsa jest to 29.07.11, 14:08
              ze 15 miesiecy po wydarzeniu Klich i Arabski sa wciaz ministrami.
              • oleg3 Re: FArsa jest to 29.07.11, 14:11
                manny-jestem napisał:

> ze 15 miesiecy po wydarzeniu Klich i Arabski sa wciaz ministrami.

A Janicki dostał gwiazdkę za perfekcyjne przygotowanie wizyty.
                • manny-jestem Po tym raporcie 29.07.11, 14:20
                  chyba jasne dla w maire obiektynwych obserwatorow jest to ze rzad Tuska nadaje sie jedynie do dymisji.
                  • oleg3 Re: Po tym raporcie 29.07.11, 14:21
                    Eee tam. Dzisiaj Tusk da katu głowę Klicha i chwatit.
                    • manny-jestem Do dymisji przed wyborami 29.07.11, 14:30
                      z glosnym biciem w piersi zeby wyborcy uslyszeli i wiedzieli.

Tego wymagalby honor. Tyle ze dzis to jest puste slowo.
                  • jaceq Re: Po tym raporcie 29.07.11, 15:19
                    manny-jestem napisał:

> rzad Tuska nadaje sie jedynie do dymisji.

Jest to bardzo kiepski rząd:

Cytat
                    - Rząd premiera Tuska zastał Polskę analogową, zostawia cyfrową - stwierdził w środę minister infrastruktury Cezary Grabarczyk.

A jaki proponujesz w zamian? Napieralskiego?
                • jaceq Re: FArsa jest to 29.07.11, 23:33
                  oleg3 napisał:

> A Janicki dostał gwiazdkę za perfekcyjne przygotowanie wizyty.

Nie widzę związku z czynnościami Janickego a wydarzeniami w kabinie pilotów.
                  BOR niewiele miał do czynienia z procedurami stosowanymi (bądź olewanymi) w 36 specpułku.
                  I wreszcie, Janicki nie był podwładnym Błasika.
                  • jaceq Błąd Janickiego 29.07.11, 23:51
                    jest oczywisty i polegał na tym, że powinien zameldować przed wylotem: "Panie Prezydencie, nie mamy załogi zdolnej odbyć ten lot. I w związku z tym nie dojdzie on do skutku." Oczywiście, Janicki mógł być wprowadzony w błąd. Pytanie: przez kogo? Kandydatem oczywistym wydaje się generalicja; dowództwo pułku i dowództwo PSP. Mogły być też naciski polityczne: "puśćcie go, niech leci, bo znowu będzie brzęczał, że go ubezwłasnowolniamy, niech leci w cholerę, może znowu jakoś się uda".
        • pan.banzai I jeszcze dalej w glab! 29.07.11, 14:04
          Az do samicy homo erectus, ktora poczela i urodzila mutanta w postaci homo sapiens sapiens!
          Tak trzymac!
          • jaceq Kiedyś to się zaczęło... 29.07.11, 14:23
            Sekretarze KC latali jak koty z pęcherzami. A żaden mimo to się nie rozbił.
            • wikul Re: Kiedyś to się zaczęło... 29.07.11, 19:54
              jaceq napisał:

> Sekretarze KC latali jak koty z pęcherzami. A żaden mimo to się nie rozbił.

Ale nie było kampanii wyborczych żeby latać we mgle na pseudolotnisko.
              • oleg3 Re: Kiedyś to się zaczęło... 29.07.11, 20:00
                wikul napisał:
                > Ale nie było kampanii wyborczych żeby latać we mgle na pseudolotnisko.

Zapomniałeś o katastrofie w Mierosławcu.
                • jaceq Re: Kiedyś to się zaczęło... 29.07.11, 22:57
                  oleg3 napisał:

> Zapomniałeś o katastrofie w Mierosławcu.

Sądzę, że katastrofa w Mirosławcu wynikała (też) z niejakiej rutyny, że Pan Bóg jak zwykle z pobłażliwością patrzy na wyczyny polskich lotników (niedouczonych, zmęczonych itp.) zmuszanych przez generalicję do cyrkowych wyczynów bez rozpiętej pod spodem siatki ratunkowej.

Katastrofa w Smoleńsku to jednak coś odrobinę innego. Ssanie Jarosława na propagandowy sukces było zbyt wielkie. Postawił na to życie brata i się przewiózł, rzecz jasna nie tylko ze swojej winy, ale się przewiózł. Poniósł drastycznie wysoki koszt, a - wydawałoby się - powinien wiedzieć, jak jest. Chyba, że go oszukiwano na potęgę, i to nie Tusk i spółka, ale np. BBN, Szczygło i pałacowa generalicja.
    • hordol obojetne jaka jest faktyczna przyczyna 29.07.11, 19:04
      panstwo polskie to twór beznadziejnie słaby
      • wikul Re: obojetne jaka jest faktyczna przyczyna 29.07.11, 19:55
        hordol napisała:

> panstwo polskie to twór beznadziejnie słaby

W przeciwieństwie do Grecji, Norwegii, Włoch itd.
    • benek231 Re: Raport Millera 29.07.11, 20:52
      oleg3 napisał:

Komisja nie stwierdziła nacisków na zało
      > gę, by wymusić lądowanie.

*A jak niby mogla stwierdzic skoro jej tam nie bylo, oraz nie bylo np. tasmy z rozkazem Kaczora, badz Blasika, by pilot ladowal albo mu jaja urwa.

Nie oznacza to jednak, ze pilot nie byl pod presja, a juz szczegolnie pod obecnosc Blasika w kabinie. Co bylo tu wielokrotnie dyskutowane.
      • jaceq Re: Raport Millera 29.07.11, 23:05
        benek231 napisał:

> nie bylo np. tasmy z rozkazem Kaczora, badz Blasika, by pilot ladowal albo mu jaja urwa.

Z tego co wiemy, to komisja nadmienić raczyła o wykonanych trzech telefonach via satelita. Na ich temat komisja powiedziała: "nie zdradzimy wam treści rozmów, ale wierzcie nam, te rozmowy nie stanowią dowodu na naciski w samolocie". Mogę się z tym zgodzić, że nie było nacisków bezpośrednich, ale rozmowy telefoniczne w obecności osób trzecich jakoś łatwo się roznoszą przez zamknięte drzwi. Nacisków nie ma, powstaje atmosfera presji, niewypowiedziana groźba bez słów.

Nie widzę powodu zmieniania sygnaturki. Nie brzmi ona "jak nie wylądujecie, to was zaјеbіę". Brzmi trochę inaczej:
        • gini Czego nie wyjasnila komisja Millera 29.07.11, 23:22
          www.rp.pl/artykul/694729-Wciaz-nie-wiadomo--czemu-kontroler-podawal-bledne-dane.html
          Kwestia nieprawidłowych informacji z wieży prawdopodobnie nigdy nie zostanie do końca wyjaśniona. Powód? Brak filmu wideo rejestrującego to, co działo się 10 kwietnia na wieży lotniska Siewiernyj w Smoleńsku. A kamera powinna nagrywać to, co na ekranie radarów widział kontroler sprowadzający tupolewa.

Rosjanie wskazywali, że powodem braku filmu było "skręcenie (zwarcie) przewodów pomiędzy kamerą a magnetowidem". Jednak w piątek polscy eksperci przyznali, że sprawa nie jest tak oczywista.

– Pierwsza informacja od Rosjan wskazywała, iż przekazano zapis prokuraturze, druga była inna, że nie zachowało się nic – mówił Maciej Lasek, członek Komisji Badania Wypadków Lotniczych Lotnictwa Państwowego.

Komisja nie rozwiała również wątpliwości związanych z tym, że przy tak trudnych warunkach atmosferycznych kontrolerzy nie wydali decyzji o zamknięciu lotniska.

Czy faktycznie chodziło tylko o obawę przed podjęciem decyzji, czy było to stanowisko przekazane kontrolerom przez osobę z zewnątrz? Zresztą wątek ewentualnych nacisków wywieranych na kontrolerów lotniska Siewiernyj został ujęty w raporcie bardzo ogólnie.
          • manny-jestem Ten artykul 29.07.11, 23:30
            powinien przeczytac Piq.
          • melord Re: Czego nie wyjasnila komisja Millera 31.07.11, 09:30
            dlaczego wystartowali z W-wy znajac wstepnie kiepskie warunki atm.nad Smolenskiem
            dlaczego nie odlecieli na lotnisko zpasowe(skoro juz ktos wymusil start) kiedy dostali potwierdzenie o fatalnej pogodzie
            • oleg3 Re: Czego nie wyjasnila komisja Millera 31.07.11, 11:01
              Może byś się zapoznał ze stanem faktycznym zamiast powielać stare propagandowe brednie!

melord napisał:

> dlaczego wystartowali z W-wy znajac wstepnie kiepskie warunki atm.nad Smolenskiem
              • oleg3 Re: Czego nie wyjasnila komisja Millera 31.07.11, 11:20
                Prognoza pogody

Przed wylotem tupolewa były dwie polskie prognozy pogody.

Jedną przygotował dyżurny meteorolog lotniska z 36. pułku, drugą starszy synoptyk Centrum Hydrometeorologicznego Sił Zbrojnych. Ta druga była znacznie gorsza (choć powyżej minimów).

Jednak – mimo obowiązku – dyżurny meteorolog 36. pułku nie przekazał jej załodze i nie potrafił wytłumaczyć komisji, dlaczego polegał tylko na swojej nietrafionej prognozie.
                www.rp.pl/artykul/694848.html?print=tak

oleg3 napisał:

> Może byś się zapoznał ze stanem faktycznym zamiast powielać stare propagandowe
                > brednie!

> melord napisał:

> > dlaczego wystartowali z W-wy znajac wstepnie kiepskie warunki atm.nad Smolenskiem
                • melord Re: Czego nie wyjasnila komisja Millera 31.07.11, 12:08
                  powiedzmy.ze zgadzam sie z odp. na pierwsze pytanie
                  co z drugim..dlaczego nie ladowali na lotnisku zapasowym?
                  • oleg3 Re: Czego nie wyjasnila komisja Millera 31.07.11, 12:17
                    melord napisał:

> powiedzmy.ze zgadzam sie z odp. na pierwsze pytanie
                    > co z drugim..dlaczego nie ladowali na lotnisku zapasowym?

Znasz może choć pobieżnie raport Millera? Wydaje mi się, że nie. Według Komisji załoga podjęła nad Białorusią decyzję o próbnym podejściu i ją realizowała z wiadomym skutkiem. Gdyby odeszli na drugi krąg odlecieliby na zapasowe lotnisko.
    • rusek111111 komisja burdenki 30.07.11, 10:54
      szkoda bylo tego urzednika gdy belkotal o rzeczach nie istnejacych wcale, hipotezach nie popartych niczym innym oprocz wytycznymi od ryzego naczalnika lub gdy unikal odpowiedzi na pytania ruskich pismakow. razem ze zmarlym kaczynskim, ipn i michnikorywinem bedzie jednym z symboli przekrecania historyi i faktow na uzytek politycznej propagandy, zalosny a pozyteczny idiota od brudnej roboty. bedzie tez nauczka ruskim, nich wiedza jak sie ufa polaczkam.
      ciekawymi ruchami sie wykazal pan bul, turkasy beda z niego zadowoleni i napewno polakam sie odwdziecza, ale sie marzy szlachcicowi slawa rozjemcy to se uzywa stanowiska. na tym tle tusek jest rozluzniony i zbierajacy szumowiny zewszad tak jakby mu ich brakowalo, chociazby ten obywatel brytyjski zdradek ktory sie msci na internautach ze na zydowce sie chajtnal. kaczynski.j. jakis nie wyrazny sie zrrobil, starzeje sie albo mu kotka alik zdechla i nima gostek partnera do zabawy, mogli by towarzysze brudnosiewscy jakiego zoozwierzaka mu spodarowac na swieto 22 lipca. u sld wsio w żopie kak wsegda, 'stare ludki na trudne czasy', psl podtwierdzil miano partyi intelektualistow wysokiego lotu, gest im w droge i na szczescie. szkoda ze w tym cyrku zabraklo leperowatych i gertychowatych, ale nie dla psa kielbasa,hehe
      • rusek111111 Re: komisja burdenki 30.07.11, 10:57
        sorki, to nie ten portal.
        • andrzejg aleś sie po rusku narabał 30.07.11, 14:51
          rusek111111 napisał:

> sorki, to nie ten portal.

hehe

A.
          • 7em Re: aleś sie po rusku narabał 31.07.11, 04:01
            kacapy instalują swoich do moderowania opinii publicznej w internecie?
            --
            • rusek111111 Re: aleś sie po rusku narabał 31.07.11, 12:07
              7em napisał:
              > kacapy instalują swoich do moderowania opinii publicznej w internecie?

gorzej, kacapy zainstalowali swoich w wiekszosci miediow polskich. naprzyklad dzisiaj zdarzyl sie wypadek w ktorym zginelo piec mlodych polakow i z osiem utonelo w rosji, gw na pierwszej strone podaje wiadomosc z rosji, tvn24 na pasku 'pilnie', udzielaja sie dziennikarze z moskwy polanski, radziwikujewicz w radiach i tv, o polskiej tragedii na drodze krotkie relacyi ze niby jechali na gelde wymienic swoj 15-letni samochod na nowszy 13-letni i nic, zadnych ekspertow od spraw ruchu drogowego, psychologow, urzednikow.
              czyli dla tych kacapskich mediow smierc wycieczkowych zapijaczonych ruskow nosicieli hiv'a jest bardziej warta uwagi niz twoja wysokiego, wysportowanego blondyna o niebieskich oczetach ze slonskim rodowodem, gdyby sie tobie zmarlo tragicznie.
              kacapskie media nie podaja informacji waznej dla polakow jaka jest niewatpliwie podrozy sluzbowe pana prezydenta, ostatnio na kaukaz podrozowal i cisza.
              nie mam tv trwam i radio maria tamte media pewnie relacyanuja szczegolowo wyzyty oficjalne prezydenta rpuncertain
            • marouder_1 Rusek od lat pisze na forach Gazety.. 01.08.11, 03:09
              ..mieszka w Polsce, pracuje i tu placi podatki! Ma takie same prawo mowic o polskich sprawach jak kazdy z nas, a napewno lepsze od Kretyna52, ktory przeciez nawet nie odwiedza dawnej ojczyzny!
          • rusek111111 Re: aleś sie po rusku narabał 31.07.11, 11:48
            andrzejg napisał:

> rusek111111 napisał:
            >
            > > sorki, to nie ten portal.
            >
            > hehe
            >
            > A.

aha
            'po polsku' mylil bym fora.
      • marouder_1 Ty, Rusek coraz bardziej piszesz jak Polak 01.08.11, 03:05
        ..nie jak Russkij, choc moze ci nie w smak moja ocena..

Przy tym zauwazysz zawsze swiezym dosc okiem pare elementow konkretnej sprawy, ktorych ja np., czlowiek tu cokolwiek zasiedzialy, przyzwyczajony, nie dostrzegam.

Nu, spasibosmile
        • rusek111111 Re: Ty, Rusek coraz bardziej piszesz jak Polak 01.08.11, 14:13
          ty to zawsze trafiasz w sedno, nic przed toba sie nie ukryje.
          tak jest, wykorzystuje ten portal dla wiekszego zglebienia jazyka polskogo, z racyi obiektywniej potoczno-gwarowo-buraczanego.
          szczegolnie upodobalem dla tych nedznych celow ten forum gdyz czuje sie tu jak w rodzinie, (wprawie wszyscy sa ode mnie starsi wiekiem, tacy wujki i cioty, no moze szokjest albo malolat albo staruszek zachowawszy wigor malolata, i pani z siedziby ue maks 25-latka), nie ma takiego innego miejsca na portalu agorowym gdzie tak jaskrawo sie uwypukla braterstwo ducha a niekiedy i ciala.
          czuje sie tu wspaniale tez z innych powodow, bo jako osoba w stanie ciaglym sie uczacym, zafascynowany jestem ta roznorodnoscia autochoniczna tego tajemniczego miejsca internautowego. wzoruje sie na tych wszystkich ktorzy sie tu udzielaja, a sa to i zydzi i niemcy i ukraincy z ziem odzyskanych i slonzaki i kaszubi i bialorusini i kundli i rasowe egzemplarze i ich wszystkich jednoczy polska. dla mnie ich polski jezyk jest ta odskocznia z ktorej sie poznaje tworczosc miśkiwiczow i sinkiwiczow, ale napewno jako osoba madra i spotrzegliwa zauwazyles jak ladnie sie posluguja jezykiem polskim obecni tu osoby narodowosci kazdej innej niz polska, i zauwaz ze nawet nie placa podatku.
          ten pikny niemiecko-slonzaski akcent akwanetowski po polskiemu lub nawet waszyngtonsko-zydowski a nawet australijsko-aborygenski to niesamowite robi wrazenie na osobie ktora czeka dluga droga do oponowania polskogo jazyka w stopniu ichniejszym.
          natomiast twoja skladnia jezykowa jest na tyle niedoscignionym wzorem (nie zwazajac na twe nawet pochodzenie) ze pozostaje mi tylko ja podziwac i sie zachwycac tyz ja.
          da, musze wiele sie uczyc a jeszcze wiecej wykorzeniwac ze swej osobowosci roznego rodzaju imperialne popedy wpajane mi w czasie zsylki radzieckiej a wtedy nie bede grymasil gdy prawdziwy polak (pochodzenia kuj wie jakiego) zaapeluje o okupacye polski przez kogos tam dla dokopania komus tamtemu, dada musze sie starac byc tak elastyczna osobowoscia.
          ale licze tyz na ciebie maruder, czuwaj i badz gotow do poswiecenia, z panem bogem, amen.

smile
    • lisekrudy Re: Raport Millera 01.08.11, 02:15
      A dlaczego w ogole robili probne podejscie, skoro mieli juz wiedze (od pilotow Jaka-40), ze na lotnisku nie ma warunkow do ladowania?

(Ponadto, o ile pamietam, to indywidualne minimum dla kapitana samolotu wynosilo 120 m. Czyli zejscie na 100 m (a w rzeczywistosci znacznie nizej, czego nie byli swiadomi) i tak bylo zlamaniem przepisow).

L.
      • gini Re: Raport Millera 01.08.11, 06:58
        lisekrudy napisał:

> A dlaczego w ogole robili probne podejscie, skoro mieli juz wiedze (od pilotow
        > Jaka-40), ze na lotnisku nie ma warunkow do ladowania?
        >
        > (Ponadto, o ile pamietam, to indywidualne minimum dla kapitana samolotu wynosil
        > o 120 m. Czyli zejscie na 100 m (a w rzeczywistosci znacznie nizej, czego nie b
        > yli swiadomi) i tak bylo zlamaniem przepisow).
        >
        > L.

Nie klamù rudy

Jedynak zaznaczył, że w raporcie i pracach analitycznych komisja wykazała dokładnie, że załoga rozpoczęła proces podejścia do lądowania, określając, że będzie go kontynuowała do osiągnięcia minimalnej wysokości zniżania. - Jest to zgodne z przepisami, regulaminem lotów obowiązującym wtedy w lotnictwie wojskowym i nie jest to niebezpieczne - wyjaśnił.
      • gini Re: Raport Millera nie klam rudy 01.08.11, 06:59
        lisekrudy napisał:

> A dlaczego w ogole robili probne podejscie, skoro mieli juz wiedze (od pilotow
        >
        > (Ponadto, o ile pamietam, to indywidualne minimum dla kapitana samolotu wynosil
        > o 120 m. Czyli zejscie na 100 m (a w rzeczywistosci znacznie nizej, czego nie b
        > yli swiadomi) i tak bylo zlamaniem przepisow).
        >
        > L.

-www.rp.pl/artykul/15,695346_Specjalisci-o-slowach-probne-podejscie-do-ladowania-.html-
        Jedynak zaznaczył, że w raporcie i pracach analitycznych komisja wykazała dokładnie, że załoga rozpoczęła proces podejścia do lądowania, określając, że będzie go kontynuowała do osiągnięcia minimalnej wysokości zniżania. - Jest to zgodne z przepisami, regulaminem lotów obowiązującym wtedy w lotnictwie wojskowym i nie jest to niebezpieczne - wyjaśnił.

PAP

https://niepoprawni.pl/files/images/szachownica.jpg
        --
      • oleg3 Re: Raport Millera 01.08.11, 07:22
        lisekrudy napisał:

To są pytania retoryczne. Ograniczę się do cytatu:

No, natomiast powiem szczerze, że możecie spróbować, jak najbardziej.

Konsultacje z załogą JAK-a
        tvp.info/informacje/polska/zobacz-stenogramy-prezydenckiego-tu154/1875462
    • pro100 cuda ogłaszają 01.08.11, 07:34
      www.youtube.com/watch?v=Dwo3L_9UZYc&feature=player_embedded#at=238
      lemingi do dzieła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Powiązane tematy