manny-jestem 13.04.12, 22:24 wpolityce.pl/artykuly/17159-dlaczego-niemcy-znow-zyskuja-tak-wazna-role-w-dziele-przeobrazenia-sil-zbrojnych-rosj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Wraca stare 13.04.12, 22:37 Jest wzmozona aktywnosc Rosjan na wielu polach (blokada rozwiazania w Syrii, przygotowywanie sie na ofensywe na Kaukaz w razie ataku Iranu, wzmozona aktywnosc wywiadu rosyjskiego...). Wszystko to pozwala myslec, ze wraca stara Rosja. Imperialna, bezczelna i niebezpieczna. PF Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wraca stare 14.04.12, 00:15 polski_francuz napisał: > Jest wzmozona aktywnosc Rosjan na wielu polach (blokada rozwiazania w Syrii, pr > zygotowywanie sie na ofensywe na Kaukaz w razie ataku Iranu, wzmozona aktywnosc > wywiadu rosyjskiego...). > > Wszystko to pozwala myslec, ze wraca stara Rosja. Imperialna, bezczelna i niebe > zpieczna. A jaka Rosja miałaby być? Słaba i strachliwa? Wyczuwam zdziwienie, którego nie rozumiem. Czegóż innego po silnym państwie można się spodziewać, skoro odbudowująca się po komunie Polska usiłuje wpływać na swe bliższe (Ukraina) i dalsze (Gruzja) otoczenie i być regionalnym liderem? S. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Jesli pytasz 14.04.12, 09:18 jaka Rosje wole, to wole Rosje slaba a Polske silna PF Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jesli pytasz 14.04.12, 23:10 polski_francuz napisał: > jaka Rosje wole, to wole Rosje slaba a Polske silna Ja też bym wolał być młody i zdrowy, ale winą, iż jest inaczej nie obarczam Tuska. S. Odpowiedz Link Zgłoś
piq zagraniczne kontrakty w zbrojeniach... 14.04.12, 02:10 ...własnej armii mają dwa końce i każdy mniej więcej zorientowany to wie (poza może panem Szatkowskim). Może dla przykładu podam takie F4, F5 i F14 w Iranie (pan Szatkowski o tym nie wie? ojej; Iran dałby kupę forsy za części do tomcata). Albo znajomość oprogramowania, które się samemu stworzyło, które jest na wyposażeniu przeciwnika. Albo możliwość umieszczenia kunia trojańskiego czy też "programowanej śmierci" w systemach dowodzenia, które się wyprodukowało. Jeśli jest prawdą to, co napisał, to wnioski są takie: ruscy nie planują w perspektywie kilkudziesięciu (20-30) lat zaangażowania militarnego w Europie. Nie kupuje się hajtechowej broni (razem z serwisowaniem, hahaha) od krajów NATO planując jakiś konflikt z którymkolwiek krajem NATO. Natomiast ruscy mają najwyraźniej w porach wobec możliwej przewagi technologicznej Chin i ewentualnego a dla nich być może bardzo prawdopodobnego konfliktu na dalekim wschodzie. I taki jest najbardziej prawdopodobny przekaz tych transakcji. Można to nazwać drugim Rapallo, czemu nie? Ale bić na alarm nie ma sensu. I jeszcze nie dając żadnych rozsądnych recept na wzmocnienie siły odstraszającej Polski (co świadczy o tym, że pan Szatkowski nie ma pojęcia, co wynika z konfliktów zbrojnych końca XX-pocz. XXI wieku). Najwyraźniej nie jest już ignorantem, lecz początkującym dyletantem, czyli coś tam coś tam, ale dla picu, a nie naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: zagraniczne kontrakty w zbrojeniach... 14.04.12, 04:39 piq napisał: > ...własnej armii mają dwa końce i każdy mniej więcej zorientowany to wie (poza > może panem Szatkowskim). Może dla przykładu podam takie F4, F5 i F14 w Iranie ( > pan Szatkowski o tym nie wie? ojej; Iran dałby kupę forsy za części do tomcata) > . Albo znajomość oprogramowania, które się samemu stworzyło, które jest na wypo > sażeniu przeciwnika. Albo możliwość umieszczenia kunia trojańskiego czy też "pr > ogramowanej śmierci" w systemach dowodzenia, które się wyprodukowało. Jeśli jes > t prawdą to, co napisał, to wnioski są takie: ruscy nie planują w perspektywie > kilkudziesięciu (20-30) lat zaangażowania militarnego w Europie. Nie kupuje się > hajtechowej broni (razem z serwisowaniem, hahaha) od krajów NATO planując jaki > ś konflikt z którymkolwiek krajem NATO. > Ale piq co to ma do rzeczy? Piszesz tak jakbys nie wiedzial co to bylo Rapallo i jakie byly jego konsekwencje. Przeciez to co napisales to wspiera teze Rapalla a nie obala. Ale bić na alarm nie ma sensu. I > jeszcze nie dając żadnych rozsądnych recept na wzmocnienie siły odstraszającej > Polski (co świadczy o tym, że pan Szatkowski nie ma pojęcia, co wynika z konfl > iktów zbrojnych końca XX-pocz. XXI wieku). == Na to niestety za pozno. Zbyt daleko posunieta kaczofobia zbyt wielkiej ilosci wyborcow zamknela droge manewru. Odpowiedz Link Zgłoś
piq człowieku, wszak w kawałku, który opuściłeś... 14.04.12, 22:33 ...cytując, napisałem jak byk: "Można to nzwać drugim Rapallo, czemu nie?" Czy ty czytasz posty, czy tylko je otwierasz, żeby koniecznie skomentować? > Na to niestety za pozno. Zbyt daleko posunieta kaczofobia zbyt wielkiej ilosci > wyborcow zamknela droge manewru. Piszesz dyrdymały, kaczofobia nie ma tu nic do rzeczy, bo w pewnych sprawach smoleńszczaki z michnikowcami pieją zgodnym chórem, podczas gdy to Palikot ma rację na spółę z Komorowskim. Na przykład w tej. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: człowieku, wszak w kawałku, który opuściłeś.. 15.04.12, 00:20 piq napisał: > ...cytując, napisałem jak byk: "Można to nzwać drugim Rapallo, czemu nie?" Czy > ty czytasz posty, czy tylko je otwierasz, żeby koniecznie skomentować?== I co z tego ze tak napisales jak tresc postu sugeruje jakbys w ogole nie wiedzial co to bylo i jakie konsekwencje mialo Rapallo. > Piszesz dyrdymały, kaczofobia nie ma tu nic do rzeczy, bo w pewnych sprawach sm > oleńszczaki z michnikowcami pieją zgodnym chórem, podczas gdy to Palikot ma rac > ję na spółę z Komorowskim. Na przykład w tej. No dobrze , a ja mysle ze Ty pleciesz androny. Mozemy tak w kolko. Odpowiedz Link Zgłoś
piq ja swoje androny umiem uzasadnić,... 15.04.12, 04:35 ...np. tow. Palikot zwrócił słusznie uwagę, że umiejętność posługiwania się bronią w Polsce jest statystycznie 10-krotnie niższa niż w Czechach i że należy doprowadzić do poszerzenia możliwości posiadania broni palnej przez ludność, co zwiększy zdolność odstraszającą państwa. Bul kilka lat temu wygłosił podobną kwestię w wywiadzie radiowym. Tymczasem największymi wrogami rozszerzenia dostępu do broni palnej są michnikowcy i smoleńszczycy. Ty natomiast takimi postami jak zamieściłeś powyżej idziesz w zaparte tam, gdzie nie masz racji, nie dając ani pół dowodu. A ta oto głupota to jest kuriozum: > I co z tego ze tak napisales jak tresc postu sugeruje jakbys w ogole nie wiedzi > al co to bylo i jakie konsekwencje mialo Rapallo. Zwłaszcza że post wcześniej napisał ty, biedaku: > Przeciez to co napisales to wspiera teze Rapalla a nie obala. Widać nie rozumiesz ani tego co ja piszę, ani tego co sam piszesz, manny. Dyrdymały, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: ja swoje androny umiem uzasadnić,... 15.04.12, 05:55 piq , wiesz co, ta kaczofobia chyba naprawde juz totalnie przezarla Twoj proces wnioskowania , a przy okazji, czytania ze zrozumieniem. > Ty natomiast takimi postami jak zamieściłeś powyżej idziesz w zaparte tam, gdzi > e nie masz racji, nie dając ani pół dowodu.== O co ide niby w zaparte i na co niby nie dalem dowodu. Przeciez ja jedynie twierdze ze to co piszesz kompletnie nie ma sensu w kontekscie dyskusji o Rapalle. A ta oto głupota to jest kuriozum: > Zwłaszcza że post wcześniej napisał ty, biedaku: > > Przeciez to co napisales to wspiera teze Rapalla a nie obala. -- No przeciez w tym poscie gdzie napisalem to Zdanie wczesniej napisalem to: " Piszesz tak jakbys nie wiedzial co to bylo Rapallo i jakie byly jego konsekwencje. Przeciez to co napisales to wspiera teze Rapalla a nie obala. " Co pozniej jedynie powtorzylem w nastapenym poscie. To ma Twoich barkach lezy uzasadnienie jak gadanie o Polaikocie i reszta ma sie w ogole do tezy o drugim Rapalle. Niby dajesz dowody tylko takie , ktore nie sa na temat. Skrytykuj teze o Rapalle dowodami, ktore sa na temat i wtedy pogadamy. Dopoki tego nie zrobisz to po raz trzeci powtarzam ze wyglada na to ze pojecia nie masz co to w ogole Rapallo bylo. > > I co z tego ze tak napisales jak tresc postu sugeruje jakbys w ogole nie > wiedzi > > al co to bylo i jakie konsekwencje mialo Rapallo. "Wokol klamstwa skupiaja sie bowiem ludzie jak muchy przy plastrze miodu, a slowa basniarza pachna jak kadzidlo, choc siedzi on w gnoju na rogu ulicy. A od prawdy ludzie stronia." Sinuhe, syn Senmuta. <a href "forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25220" target="_blank">RPON</a> Odpowiedz Link Zgłoś
piq manny, nie dość, że nie rozumiesz,... 16.04.12, 00:59 ...co sam piszesz, nie rozumiesz co ja piszę, to jeszcze nie rozumiesz, co jest napisane w linkowanym przez ciebie materiale. To, że idziesz w zaparte jest oczywiste, gdyż usiłujesz się wykręcić durnym argumentem, że: > Niby dajesz dowody tylko takie , ktore nie sa na temat. Skrytykuj teze > o Rapalle dowodami, ktore sa na temat i wtedy pogadamy. Dopoki tego nie zrobisz > to po raz trzeci powtarzam ze wyglada na to ze pojecia nie masz co to w ogole > Rapallo bylo. Czyli uważasz, że skoro piszę: "Można to nazywać drugim Rapallo" (które to zdanie z wdziękiem dywizji ruskich czołgów ominąłeś cytując ze mnie), to jednocześnie uważam, że nie można się tego nazywać drugim Rapallo. Osobliwe, manny, i to właśnie nazywamy "pójściem w zaparte", czyli zaprzeczasz oczywistościom. Ośmieszyłeś się, bratku, co tu dużo ukrywać. A co do linkowanego tekstu tego niekompetentnego biedaka Szatkowskiego okazuje się, że go albo nie przeczytałeś, albo nie rozumiesz. Jeśli znajduje się tam temat "co to jest układ z Rapallo" i obszerna dyskusja tegoż zagadnienia, to to udowdnij. Będzie trudno, bo tego tam nie ma. Natomiast jest pseudofachowe roztrząsanie transakcji niemiecko-rosyjskich oraz francusko-rosyjskich na rynku uzbrojenia, a potem biedaczek Szatkowski troska się, co z tego wynika dla Polski oraz że trzeba się natychmiast ratować (tylko - jako niekompetentny nominat do spółki skarbu państwa - nie wie jak). A zatem ja napisałem na temat linkowanego przez ciebie, biedaczku manny, tekstu, a ty chcesz ze mną dyskutować o układzie z Rapallo, a właściwie o tym, że nie wiem, co to układ z Rapallo, gdyż napisałem "Można to nazywać drugim Rapallo, czemu nie?". Zrobiłeś, manny, żenujący wygłup. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Robisz glupawe uniki 16.04.12, 15:04 Bo przeciez z pierwszego mojego postu wynika ze chodzi mi wlasnie o teze Rapalla czyli wspolpracy rosyjsko-niemieckiej i jakie ma to konskwencje dla Polski. Ty zas uciekles w returyczne androny o artykule , co moglbym zrozumiec jeszcze w pierwszym poscie, ale i w drugim i w trzecim przeciez wyraznie daje znac o czym chce gadac a Ty uciekasz od tego przy okazji wchdozac w swoje zwykle, a juz dosc nuzace, retoryczne wyjazdy. Prawdopodbnie dlatego ze dyskusja o tym jak glupia polityka PO jest w sytuacji zaciesniajacej sie wspolpracy Niemiec i Rosji po prostu nie jest czyms w co chcesz wchodzic. wiec, jak to zwykle u kaczofobow jest, latwiej atakowac interlokutora niz wyrazic sie w meritum. Wsadziles od samego poczatku glowe w piasek ratujesz sie tekscikami ze ja nie rozumiem co czytam. Nudne to juz. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem PS. Jedyne zdanie w miare na temat 16.04.12, 15:22 "Jeśli jest prawdą to, co napisał, to wnioski są takie: ruscy nie planują w perspektywie kilkudziesięciu (20-30) lat zaangażowania militarnego w Europie. Nie kupuje się hajtechowej broni (razem z serwisowaniem, hahaha) od krajów NATO planując jakiś konflikt z którymkolwiek krajem NATO" 1. Oparte jest na mysleniu "dobronadziejowym". Dlaczego tlumaczyl nie bede bo bedac zwyklym glupolem n atle Twojego intelektu nie bede sugerowal ze sam nie potrafisz do tego dojsc. 2. Zaklada ze wspolpraca niemiecko-rosyjska moze byc niebezpieczna tylko od strony wojskowej. Co jest po prostu piramidalna glupota szczegolnie w sytuacji kiedy mamy do czynienia z rzadem polskim , ktora cala swoja polityke zagraniaczna oparl na trzymaniu sie niemieckiej spodniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_zizka skoro tak uważasz, manny,... 16.04.12, 19:06 ...to oczywiście ci wolno dalej się ośmieszać, ja ci nie mogę w tym przeszkodzić. Ale pomagać nie będę, bo mi cię szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem A to Ty piq? 16.04.12, 23:50 Bo myslalem ze nigdy nie pisujesz pod pacynami. Niech bedzie ze sie osmieszam. Jest takie powiedzenie. Ten sie smieje kto sie smieje ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: ja swoje androny umiem uzasadnić,... 15.04.12, 11:41 piq napisał: > Tymczasem największymi wrogami rozszerzenia dostępu > do broni palnej są michnikowcy i smoleńszczycy. Kto to są "smoleńszczycy" i skąd wiadomo o ich stosunku do dostępu do broni palnej? Odpowiedz Link Zgłoś
piq smoleńszczycy to grupa polityczna,... 16.04.12, 00:47 ...której główną propozycją dla państwa polskiego jest doprowadzenie do przyjęcia jednego z akceptowanych przez nich stwierdzeń o przyczynach katastrofy tu154 w Smoleńsku jako obowiązującego. Jednocześnie odrzucają jedyny oczywisty powód: nieprzestrzeganie przepisów bezpieczeństwa przez urzędników i wojskowych Państwa Polskiego. Jarosław Kaczyński o dostępie do broni palnej na swoim blogu, 18 marca ubr. jaroslawkaczynski.salon24.pl/288337,odpowiedzi-na-niektore-z-komentarzy-c-d#comment_4132307 "Powiem szczerze, nie jestem zwolennikiem ułatwiania dostępu, może wręcz jestem zwolennikiem jeszcze bardziej rygorystycznego traktowania dostępu do broni palnej, bo wiem o tym, że w Polsce bardzo wielu przestępców z różnych względów dysponowało legalnie bronią. A broń palna jest jednak dla życia ludzkiego, a w lepszym wariancie zdrowia, niezwykle groźna. Doświadczenia amerykańskie są, łagodnie mówiąc, nie najlepsze, a szwajcarskie – cóż, proszę wybaczyć, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że istnieją różnice kulturowe czy coś takiego jak zasób kulturowy. To jest różnica, jeśli gdzieś powszechne szkolnictwo wprowadzono dziesięć pokoleń temu, a gdzieś wiele pokoleń później i to też, uczciwie mówiąc, niespecjalnie konsekwentnie, bo jeszcze sam pamiętam czasy, kiedy ludzie z niepełnym podstawowym stanowili znaczny procent społeczeństwa. To trzeba po prostu brać pod uwagę, nic się na to nie poradzi. Żeby mieć w dyspozycji broń, trzeba być człowiekiem w pełni przewidywalnym i w pełni odpowiedzialnym, nawet w takiej sytuacji, która się zdarza większości ludzi, a już na pewno większości mężczyzn, czyli pod wpływem alkoholu. Nie może być tak, że kłótnie sąsiedzkie będą kończyły się sięganiem, w wypadku Szwajcarów, po broń maszynową, bo taką mają w domach. Tam, z tego co mi wiadomo, o ile to się zdarza, to niezmiernie rzadko. Nie jestem pewien, czy w Polsce nie zdarzałyby się wesela, na których by się ostro postrzelano. Jednak pięść, nawet silna, jest nieporównanie mniej groźna niż broń. Trzeba to brać pod uwagę, trzeba brać pod uwagę skutki i społeczeństwo, takie, jakie jest, a nie, jakie byśmy chcieli, żeby było. Trzeba wierzyć, że można je zmienić, to jest różnica między mną a ludźmi, którzy dzisiaj rządzą Polską – oni nie bardzo wierzą, że to, co u nas nie jest przedmiotem dumy można zmienić w jedno czy dwa pokolenia, a ja w to głęboko wierzę." Jarosław Kaczyński jest najwybitniejszym ideologiem smoleńszczyzmu, więc to chyba wyczerpuje kwestię "dostęp do broni w ujęciu smoleńszczyków". Odpowiedz Link Zgłoś
piq swoją drogą ciekawa opinia ekstraPolaka ... 16.04.12, 01:07 ... o własnym "nieodpowiedzialnym" narodzie. Identyczna jak przy zamknięciu na kłódkę przed Polakami dokumentacji IPNu poprawkami do projektu Ustawy o IPN w 2006 roku. Jak widać, dla ekstraPolaka Czesi są mądrzejsi, bardziej przewidywalni i nie biją się po alkoholu oraz się nie awanturują, więc mogą mieć dziesięciokrotnie więcej broni na 1000 mieszkańców niż Polacy, bo Polacy to durnie. A brednie o faktach związanych z bronią w Szwajcarii i USA nie do pobicia. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: zagraniczne kontrakty w zbrojeniach... 14.04.12, 23:16 manny-jestem napisał: > > Ale bić na alarm nie ma sensu. I jeszcze nie dając żadnych rozsądnych recept na > > wzmocnienie siły odstraszającej Polski (co świadczy o tym, że pan Szatkowski nie ma > > pojęcia, co wynika z konfliktów zbrojnych końca XX-pocz. XXI wieku). == > > Na to niestety za pozno. Zbyt daleko posunieta kaczofobia zbyt wielkiej ilosci > wyborcow zamknela droge manewru. O jakim to manewrze piszesz? Jakież to manewry były możliwe w IV RP, które nie są możliwe w III RP? Czy masz na myśli takie skuteczne działania Kaczyńskich jak protesty w sprawie Rury? S. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: zagraniczne kontrakty w zbrojeniach... 15.04.12, 10:42 piq napisał: > pan Szatkowski o tym nie wie? ojej; Sądzę, że doskonale o tym wie, tylko tak mu pasuje napisać, a nie inaczej. Jako były człowiek Wassermanna, posunięty za ewidentny konflikt interesów, kopniakiem (ani w górę, ani w dół, po prostu - w bok) do Bumaru, mówią gryzonie, że niezbyt się koncernowi przysłużył. > ruscy nie planują w perspektywie > kilkudziesięciu (20-30) lat zaangażowania militarnego w Europie. Dlatego to chrzanienie o "drugim Rapallo" bardzo mnie rozbawiło. Być może doszli do wniosku, że tyloletnie pieprzenie się z taką Czeczenią stanowi poważny uszczerbek na ich wizerunku. Mnie Czeczenia wisi równie, co i Gruzja (zniknięcie wody Borjomi jakoś przeżyłem). Bliżej mam np. Kosowo i prędzej to będzie jakiś problem. Ponadto zainteresowany jestem tak zwaną stabilizacją ogólnoświatową, a kontrakt rusko-niemiecki - jako umacniający równowagę - najwyraźniej jej sprzyja. Dlatego raczej cieszy mnie to "rapaello", niż martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Trojkat rownoramienny 15.04.12, 10:53 W ramach stabilizacji ogolnoswiatowej pod koniec 2ws. oddano Polske pod rosyjski wplyw. Moj entuzjazm do niej trzyma sie zatem dosc w ryzach. Kiedys znalazlem piekne zdanie do pozadanej strategii Polski do obu sasiadow: miec lepsze stosunki z kazdym z nich niz oni miedzy soba. Te piekna strategia jest chyba z poczatku lat 90-tych. I dzisiaj jest jasne, ze udalo sie jej osiagnac, jesli o Rosjan chodzi przynajmniej. Co do Niemiec, to sadze, ze stosunki sa dobre, ale nie lepsze niz Niemiec w stosunku do Rosjan. PF Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: zagraniczne kontrakty w zbrojeniach... 15.04.12, 11:40 A prawdziwy pokój i "stabilizacja ogólnoświatowa" zapanowałaby jakby Polskę podzielono jak podczas rozbiorów pod koniec XVIII wieku. Ale by było pięknie! No i spokojnie! Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Muszę się poważnie zastanowić, 15.04.12, 17:52 czy jest mi do czegoś potrzebne państwo w takim akurat kształcie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Zajrzyj 15.04.12, 20:39 na forum Swiat by poczuc jaka bedzie Polska pod dominacja rosyjska. PF Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Zajrzyj 19.04.12, 08:49 Czy Polacy zasługują na własną państwowość, to kwestia otwarta: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11568261,Absurd_na_Euro__loteria_w_drodze_pociagiem_z_lotniska.html A ten buracki pawian Struzik wciąż jest marszałkiem województwa mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś