Dodaj do ulubionych

Wichrzyciele

25.06.12, 09:51
https://bi.gazeta.pl/im/d0/23/b7/z12002256X,24-06-2012--Kalkow--Odsloniecie-makiety-prezydenckiego.jpg
https://bi.gazeta.pl/im/ae/23/b7/z12002222X,24-06-2012--Kalkow--Odsloniecie-makiety-prezydenckiego.jpg

Bez komentarza.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12002813,Odslonieto_10_metrowego_tupolewa___To_wspolny_pomnik.html
Obserwuj wątek
    • pikrat Re: Wichrzyciele 26.06.12, 09:02
      Chyba zaczne jak Cep rozmawiac sam z soba.
      • st.lucas Re: Wichrzyciele 26.06.12, 12:39
        pikrat napisał:

> Chyba zaczne jak Cep rozmawiac sam z soba.

To bylaby juz choroba!
        Jako lekarz nie moge do tego dopuscic.
        I nie dopuscilem. smile
        • pikrat Re: Wichrzyciele 26.06.12, 12:42
          Samolocik sie podoba?
          • st.lucas Re: Wichrzyciele 26.06.12, 12:53
            pikrat napisał:

> Samolocik sie podoba?

Fajny...
            Przypomina mi "dzielo" innego proboszcza: plastikowy pomnik JPII
            w Ochotnicy Gornej, powleczony pozlotka...
            Pieknosc nad pieknosciami!
            Aze dzielo kosztowne byc musialo, a i pozlotka nienajtansza,
            to proboszczyna sie zadluzyl, a potem powiesil. Powaznie.
            Popelnil samobojstwo. Podobno byl hazardzista.
            Bardzo przykra sprawa.
            Ale tak mi sie skojarzyla, bo to podobny poziom, ze tak powiem, gustu. smile
            • pikrat Re: Wichrzyciele 26.06.12, 13:12
              Milo sie z Toba gawedzi. Czyzbys reprezentowal Kosciol Lagiewnicki? wink
              • st.lucas Re: Wichrzyciele 26.06.12, 17:44
                pikrat napisał:

> Milo sie z Toba gawedzi. Czyzbys reprezentowal Kosciol Lagiewnicki? wink

Zdecydowanie TAK.

Z tym, ze kiedy krakowski hierarcha (jedyny kardynal bez doktoratu) postanowil
                dokonac swietokradczego pochowku i zbeszczeszczenia wawelskiego wzgorza,
                bylem gotow powybijac szyby w jego palacu biskupim.
                Na przeszkodzie stanela odleglosc - prawie 700km Richtung West.
            • wikul Re: Wichrzyciele 26.06.12, 14:38
              st.lucas napisał:

> Fajny...
              > Przypomina mi "dzielo" innego proboszcza: plastikowy pomnik JPII
              > w Ochotnicy Gornej, powleczony pozlotka...
              > Pieknosc nad pieknosciami!
              > Aze dzielo kosztowne byc musialo, a i pozlotka nienajtansza,
              > to proboszczyna sie zadluzyl, a potem powiesil. Powaznie.
              > Popelnil samobojstwo. Podobno byl hazardzista.
              > Bardzo przykra sprawa.
              > Ale tak mi sie skojarzyla, bo to podobny poziom, ze tak powiem, gustu. smile

Czy proboszcz był na liście Staniszkis ?
              • st.lucas Re: Wichrzyciele 26.06.12, 17:54
                wikul napisał:

> Czy proboszcz był na liście Staniszkis ?

Tego nie wiem, ale ponoc znajdowal sie na liscie dluznikow.

Smutne jest oczywiscie samobojstwo.
                Smutne pozostaja jednakze rowniez dokonania zywych i umarlych
                "samodzierzawcow" parafii - czesto to po prostu karykatura sztuki sakralnej.

Tymczasem juz sw.Jan od Krzyza pisal, ze staranie o jej wysoki poziom jest obowiazkiem.
                Jakkolwiek laska Boza nie zalezy od "pedzla", poziom artystyczny
                dziel sztuki sakralnej powinien byc wysoki. Po drodze do Polski przeejdzam
                przez Drezna, gdzie w GemäldeGalerie znajduje sie Madonna Sekstynska...

Czy jednak samolot (tez z reszta karykatura Tupolewa) to w ogole dzielo sakralne?
                Betonowy koszmarek w narodowych barwach ze zdjeciami w srodku...
                Polski Kosciol zostal zdominowany przez polska wies i to tlumaczy jego
                "zaczadzenie" PiSem (okreslenie zastosowane przez biskupa Pieronka).
    • jaceq No, ale 27.06.12, 00:18
      Polskie Siły Powietrzne wzbogaciły się niechcący o jeden egzemplarz bombowca Tu-154M. Tym samym wzrosła zdolność bojowa polskiej armii.
      Był pewien generał, który świetnie nadawałby się do dowodzenia flotą samolotów wykonanych w tej technologii. Niestety, już nie żyje.
    • marouder.com.pl Czemu wichrzyciele? 27.06.12, 03:48
      Co prawda zauwazylem na..na..cholera wie jak sie nazywa te wdzianko, w ktore oblokl sie Pan ksiadz, powiedzmy wiec, zem zauwazyl na piersi ksiezej orzelka bialego na czerwonym tle, ale zeby to zaraz brac za wichrzycielstwo?

Wierzy chlopina w orzelka? Niech go Bog obdarzy zdrowiem, dlugim zyciem a posluge w dzieciach niech mu wynagrodzi.

Ja tam nie jestem pazerny!
      • jaceq Re: Czemu wichrzyciele? 27.06.12, 09:29
        > na piersi ksiezej orzelka bialego na czerwonym tle

Reprezentant Polski w kropieniu na odległość.
      • pikrat Re: Czemu wichrzyciele? 27.06.12, 10:37
        Prawie sam sobie odpowiedziales, Panie Krakower. Gdyby ten przebieraniec modlil sie za ofiary katastrofy nie spotkalby sie z moim zainteresowaniem, ale ten orzel na przebraniu, quasipatriotyczne teksty, obliczone na wywolanie gniewu ludu, ktorego przedstawicielka w stroju ludowym kleczy nie zdajac sobie sprawy z tego, ze jest sprytnie manipulowana, to wichrzycielstwo piatego stopnia w skali pieciostopniowej.
        • wikul The creepiest monument ever: 27.06.12, 18:34
          Mamorial erected to air desaster thad killed Polish president and 96 others ... in the shape of the plane that killed them (Daily Mail).

Coś pięknego. Niedługo cały swiat będzie podziwiał to cudo.

deser.pl/deser/1,111857,12024128,Brytyjski_tabloid_o_gipsowym_tupolewie_z_Kalkowa_.html
          • st.lucas Tischner mial racje. 27.06.12, 19:53
            Sp. ks. prof. Jozef Tischner mial racje: to sekta.

Zwracam uwage, ze z okienka samolotu zerka promiennie "Gosiu"
            czyli Przemyslaw Gosiewski, rozwodnik, ale "zaorlonym" kaplanom
            to nie przeszkadza. Podobnie jak nie przeszkadza prawie milion zlotych,
            ktore zmarnowal zyjacy niekanonicznie kurdupel na peron we Wloszczowej.
            No, jest ta pociecha, ze juz wiecej nie zmarnuje.

A wspaniale "dzielo" betonowo-lotnicze powstalo ze skladek tych,
            co mieli ochote je wznosic. Szkoda tylko, ze w poblizu ladnego kosciolka.

Na zdjeciach widac, jak mi sie zdaje, druga zone Gosiewskiego.
            No coz, Zbigniew Ziobro - swego czasu numer 2 w rzekomo chrzescjanskiej partii -
            zyl w najlepsze na kocia lape z telewizyjna wladczynia.
            Czlonkom sekty wolno!

Ciekawy jestem jak Ojdyr Inwestor nawiedziwszy kiedys to dzielo
            przelknie stojaca we wejsciu do samolociku "wiedzme"?
            • a000000 Re: Tischner mial racje. 27.06.12, 20:00
              st.lucas napisał:

> Ciekawy jestem jak Ojdyr Inwestor nawiedziwszy kiedys to dzielo
              > przelknie stojaca we wejsciu do samolociku "wiedzme"?

takiś oblatany w kwestiach kościoła a nie wiesz???? Zakrzyknie: APAGE!!!

Podobnie jak nie przeszkadza prawie milion zlotych,
              > ktore zmarnowal zyjacy niekanonicznie kurdupel na peron we Wloszczowej.

nie tak dawno w TV mówiło, że ten peron OŻYWIŁ miasteczko... i zastanawiano się, czy by i w innych miejscach perony dla pociągów nie pobudować... w celu pobudzenia inicjatyw mieszkańców. Bezrobocie się zmniejszyło, bo Włoszczowianie ruszyli do roboty!!! mają połączenie kolejowe, to mogą dojeżdżać...

• st.lucas Re: Tischner mial racje. 27.06.12, 21:07
                a000000 napisała:

> nie tak dawno w TV mówiło, że ten peron OŻYWIŁ miasteczko... i zastanawiano się
                > , czy by i w innych miejscach perony dla pociągów nie pobudować... w celu pobud
                > zenia inicjatyw mieszkańców. Bezrobocie się zmniejszyło, bo Włoszczowianie rusz
                > yli do roboty!!! mają połączenie kolejowe, to mogą dojeżdżać...

No nie wiem. Slyszalem zupelnie cos innego: Ekspresy, dla ktorych postawiono
                peron nie zatrzymuja sie juz we Wloszczowej - bo sie nie oplacalo!
                I bylo to z reszta od poczatku wiadomo, ze sie dla 0-2 w(y)siadajacych osob
                zatrzymywanie pociagu i budowa dla niego peronu nie oplaci.
                Zwyczajnie zmarnowane pieniadze podatnikow.

Ale z punktu widzenia kampanii wyborczej PiSu we Wloszczowej - strzal w 10!
                • a000000 Re: Tischner mial racje. 27.06.12, 23:48
                  st.lucas napisał:

>Ekspresy, dla ktorych postawiono
                  > peron nie zatrzymuja sie juz we Wloszczowej - bo sie nie oplacalo!

nie wiem, w TV mówili, że ten peron to był dobry pomysł. Nie wiem, czy ekspresy się tam zatrzymują, ale pewnie inne pociągi tak - co powoduje ożywienie w miasteczku.
                  • jaceq Re: Tischner mial racje. 02.07.12, 23:59
                    a000000 napisała:

> nie wiem, w TV mówili, że ten peron to był dobry pomysł.

To świetny pomysł. Jeszcze 3241 peronów w Polsce i Polska może zacznie jakoś wyglądać. Tylko dlaczego pierwszy - akurat tam, w miejscu na 3239 pozycji na liście potrzeb?

> Nie wiem, czy ekspresy się tam zatrzymują, ale pewnie inne pociągi tak - co powoduje ożywienie w miasteczku.

Ożywienie ekspress, z którego nikt nie wysiada, istotnie powoduje. Zwłaszcza, jak donośnie zatrąbi. O 4-ej rano. Cała mieścina się ożywia, dotąd przez całą noc martwa.

Ja, jadąc ekspressem, nie życzyłbym sobie, żeby ów zatrzymywał się w każdej pierwszej-lepszej dziurze, której udało się wypromować polityka z tzw. lokalną siłą przebicia. Jadąc ekspressem, który zamiast pędzić zatrzymuje się w Zadupiu, mam ochotę owego polityka przekląć, używając imienia jego mamusi nadaremno.
          • a000000 Re: The creepiest monument ever: 27.06.12, 19:54
            wikul napisał:

> Coś pięknego. Niedługo cały swiat będzie podziwiał to cudo.

niech podziwia. Na zdrowie. Zawszeć to lepsze niż "artystyczna instalacja" Nieznalskiej dającej wyraz swej dezaprobaty dla klejnotów partnera...
            • pikrat Re: The creepiest monument ever: 27.06.12, 20:08
              No wiec, moim zdaniem, obie 'instalacje' do dupy!
              • a000000 Re: The creepiest monument ever: 27.06.12, 20:12
                pikrat napisał:

> No wiec, moim zdaniem, obie 'instalacje' do dupy!

a owszem. Tyle, że gdyby ten "samolot" wystawić w jakimś muzeum jako dzieło - to byłby wrzask pod niebiosa - i byłby to słuszny wrzask. Ale skoro stoi na prywatnej działce - to... każdy ma prawo do swojego "krasnala". Nie sądzisz?
                • st.lucas Re: The creepiest monument ever: 27.06.12, 21:35
                  a000000 napisała:

> pikrat napisał:
                  >
                  > > No wiec, moim zdaniem, obie 'instalacje' do dupy!
                  >
                  > a owszem. Tyle, że gdyby ten "samolot" wystawić w jakimś muzeum jako dzieło - t
                  > o byłby wrzask pod niebiosa - i byłby to słuszny wrzask. Ale skoro stoi na pryw
                  > atnej działce - to... każdy ma prawo do swojego "krasnala". Nie sądzisz?

Zwlaszcza w KALKOWIE...
                  Pasowalby tez w STOLCU.

Nikt nie kwestionuje prawa do "krasnali" (nomen omen).
                  Tak jak nikt nie zabrania prawem nikomu ciamkac, ani puszczac bakow.
                  Po prostu kwestionowana jest estetyka tego "zjawiska".
                  • a000000 Re: The creepiest monument ever: 27.06.12, 23:49
                    st.lucas napisał:

> Po prostu kwestionowana jest estetyka tego "zjawiska".

estetyka, powiadasz... no cóż, de gustibus....
                    • t_ete :) 28.06.12, 19:17
                      masz racje Ado, bardzo mi sie Twoja mysl podoba :

kazdy ma prawo do swojego krasnala smile

tyle ze akurat pod tym 'krasnalem' ludzie sie modla, ksiadz 'krasnala' kropi - i to mnie odrobine przeraza ...

ze tez troche zdrowego rozsadku ludzi nie powstrzymalo sad
                      lepiej mniej niz wiecej (w niektorych sytuacjach) ; lepsza bylaby prosta tablica poswiecona pamieci tych, ktorzy zgineli w katastrofie niz jakies wygibasy, ktore sprowadzaja cala historie (pewnie z dobra intencja projektodawcow i wykonawcow) - do absurdu

dlatego powiem : szkoda sad

tete
                      • pikrat Re: :) 29.06.12, 12:27
                        To nie jest mysl Ady. Jej mysli podazaja zwykle innym toremuncertain

Samolot to cos w rodzaju zemsty rozpolitykowanego kleru wraz z msciwymi i pomstujacymi niektorymi czlonkami rodzin ofiar katastrofy. To gatunek specyficzny i w specyficzny sposob pojmujacy religie podobnie jak w specyficzny sposob kaplani obrzadku smolenskiego pojmuja swoje powolanie. Typowi chlopscy synowie. Mentalnie skrzywieni w zwiazku z pochodzeniem i zadne seminarium tego nie zmieni. Moze biskupi powinni interweniowac, ale oni tez w swej masie z wsi polskiej, wesolej smile
                        • t_ete Re: :) 29.06.12, 12:47
                          pikrat napisał:

> To nie jest mysl Ady. Jej mysli podazaja zwykle innym toremuncertain

Ale 'tym razem' wink gotowa jestem przyznac jej racje - z prawem do wlasnego krasnala we wlasnym ogrodku. Ada, pomimo ze sie z nia w roznych sprawach nie zgadzam - ma (moim zdaniem) zdrowy dystans do krasnali smile

> Samolot to cos w rodzaju zemsty rozpolitykowanego kleru wraz z msciwymi i pomst
                          > ujacymi niektorymi czlonkami rodzin ofiar katastrofy. To gatunek specyficzny i
                          > w specyficzny sposob pojmujacy religie podobnie jak w specyficzny sposob kaplan
                          > i obrzadku smolenskiego pojmuja swoje powolanie. Typowi chlopscy synowie. Menta
                          > lnie skrzywieni w zwiazku z pochodzeniem i zadne seminarium tego nie zmieni. Mo
                          > ze biskupi powinni interweniowac, ale oni tez w swej masie z wsi polskiej, weso
                          > lej smile

No nie wiem. Mysle ze to gust fatalny, po prostu. Widzi sie wokol przyklady : prywatne domy, wnetrza mieszkan, to w jaki sposob ludzie aranzuja przestrzen wokol domow, jak sie ubieraja ... Tyle ze jesli cos 'nie wkracza' w przestrzen publiczna - moge machnac reka. Kazdy ma prawo do swojego gargamela czy krasnala. Kazdy moze sie osmieszac na wlasne konto. Jego rzecz.

Gdy powstaje maszkaronowaty kosciol, pomnik, hotel, restauracja ... to mnie bardziej gryzie.

tete

• pikrat Re: :) 01.07.12, 10:18
                            Moze inaczej - Ada nie napisala nic w tym watku.smile

Skad sie bierze zly gust? - Pytanie w nawiazaniu do chlopskiego, w wiekszosci, pochodzenia kleru.
                            Gdyby ten koszmarek nie powstal w 'przestrzeni publicznej' to w ogole by mnie nie obchodzil. Argumenty w stylu 'na mojej prywatnej posesji moge postawic co chce' do mnie nie trafiaja.
                            • a000000 Re: :) 01.07.12, 12:40
                              pikrat napisał:

> Skad sie bierze zly gust?

a co to jest ten "zły gust"??? kto decyduje o tym, co ma być gustowne, a co nie? aktualny dyktator mody? a może minister kultury? No i dlaczego MNIE musi się koniecznie podobać to, na co ktoś uczony/ustosunkowany/bogaty mi wskaże...

Sądzę, że są ludzie, którzy z zachwytem patrzą na swoje dzieło i kwiaty wokół samolociku sadzą... dopóki z tym nie wchodzą do mojego ogródka - cześć im i chwała... mają konstytucyjne prawo do publicznego wyrażania swoich poglądów.

Tu by trzeba ręce załamać nad kondycją polskich artystów - plastyków, gdyż to oni tworzą te wszystkie koszmarki. W ten sposób to oni kształtują "gust" robotniczo-chłopskich mas....
                              To samo dotyczy sztuki muzyką współczesną zwanej.... na wspomnienie której niedobrze mi się robi....

• a000000 Re: :) 01.07.12, 12:45
                                pikrat napisał:

>Gdyby ten koszmarek nie powstal w 'przestrzeni publicznej' to w ogole by mnie nie obchodzil.

powstał w przestrzeni prywatnej. Nie musisz tam chodzić i oglądać.

W przestrzeni publicznej natomiast ganiają różne marsze równości. Bardzo mi to przeszkadza, ale trudno... mają takie samo prawo do demonstracji jak i inni. Również ci, którzy pogardliwie "narodem smoleńskim" są zwani....

• pikrat Re: :) 01.07.12, 14:50
                                  a000000 napisała:

> pikrat napisał:
                                  >
                                  > >Gdyby ten koszmarek nie powstal w 'przestrzeni publicznej' to w ogole by m
                                  > nie nie obchodzil.
                                  >
                                  > powstał w przestrzeni prywatnej. Nie musisz tam chodzić i oglądać.

Zastanawiam sie jaki interes ma osoba z uporem maniaka broniaca koszmarka. Czy z rownym zapalem i tymi samymi argumentami bronic bedziesz Nergala gdyby co?
                                  Powiedzmy, ze kupi on posiadlosc obok tej 'Golgoty NP' i bedzie od rana do wieczora nadawal swoje utwory 'w przestrzeni prywatnej'.
                                  >
                                  > W przestrzeni publicznej natomiast ganiają różne marsze równości. Bardzo mi to
                                  > przeszkadza, ale trudno... mają takie samo prawo do demonstracji jak i inni. Ró
                                  > wnież ci, którzy pogardliwie "narodem smoleńskim" są zwani....
                                  >

Na pogarde 'narod smolenski' sobie solidnie zapracowal i uczciwie zasluzyl.
                                  • a000000 Re: :) 01.07.12, 23:49
                                    pikrat napisał:

> Zastanawiam sie jaki interes ma osoba z uporem maniaka broniaca koszmarka.

zabawny jesteś. Nie bronię koszmarka, tylko prawa do podziwiania tegoż. Rozumiesz? Ty masz prawo do podziwiania Nergala (też koszmarek!!!) , zaś tamci ludzie mają prawo do podziwiania swojego koszmarka.

> Na pogarde 'narod smolenski' sobie solidnie zapracowal i uczciwie zasluzyl.

tak samo mówili naziści planując holokaust.

• pikrat Re: :) 01.07.12, 14:43
                                a000000 napisała:

> pikrat napisał:
                                >
                                > > Skad sie bierze zly gust?
                                >
                                > a co to jest ten "zły gust"??? kto decyduje o tym, co ma być gustowne, a co ni
                                > e? aktualny dyktator mody? a może minister kultury? No i dlaczego MNIE musi się
                                > koniecznie podobać to, na co ktoś uczony/ustosunkowany/bogaty mi wskaże...
                                >
                                Przekora z Ciebie wychodzi. W tym samym kosciele masz ten samolocik i Piete. Nikt nie powie, ze Pieta to kicz.

> Sądzę, że są ludzie, którzy z zachwytem patrzą na swoje dzieło i kwiaty wokół s
                                > amolociku sadzą... dopóki z tym nie wchodzą do mojego ogródka - cześć im i chw
                                > ała... mają konstytucyjne prawo do publicznego wyrażania swoich poglądów.
                                >
                                Nikt konstytucyjnych praw nie kwestionuje. Ja rowniez korzystam z konstytucyjnego prawa do krytyki. Nie nawoluje do karania debili, przeciwnie, laskawie zgadzam sie by obok mnie zyli.

> Tu by trzeba ręce załamać nad kondycją polskich artystów - plastyków, gdyż to o
                                > ni tworzą te wszystkie koszmarki. W ten sposób to oni kształtują "gust" robotni
                                > czo-chłopskich mas....

Znasz nazwisko 'tworcy' samolotu z betonu?

> To samo dotyczy sztuki muzyką współczesną zwanej.... na wspomnienie której nied
                                > obrze mi się robi....
                                >
                                >
                                • jaceq Re: :) 01.07.12, 17:00
                                  pikrat napisał:

> Znasz nazwisko 'tworcy' samolotu z betonu?

Ponoć Андрей Никoлaевич Тyпoлев. Nie żyje już od 40 lat.
                                  • pikrat Re: :) 01.07.12, 19:37
                                    jaceq napisał:

> pikrat napisał:
                                    >
                                    > > Znasz nazwisko 'tworcy' samolotu z betonu?
                                    >
                                    >
                                    > Ponoć Андрей Никoлa
                                    > евич Тyпoлев. Nie żyje ju
                                    > ż od 40 lat.
                                    >

Ten to byl konstruktorem bombowca z duralu. Ja pytalem o 'projektanta' tego czegos z betonu.smile
                                    Moze to byla byla przewodniczaca kola gospodyn wiejskich, bo proporcji to nie zachowano.
                            • t_ete przepraszam Ade i Azerke :( 02.07.12, 21:46
                              pikrat napisał:

> Moze inaczej - Ada nie napisala nic w tym watku.smile

Myslalam 'Azerka', napisalam Ada. Przepraszam obydwie Panie i oczywiscie - Ciebie, ze namieszalam.

> Skad sie bierze zly gust? - Pytanie w nawiazaniu do chlopskiego, w wiekszosci,
                              > pochodzenia kleru.

A drugie i trzecie pokolenia zly gust ... dziedzicza ? wink Nie zgadzam sie.
                              Samo 'pochodzenie' nie czyni z czlowieka estety a dziecinstwo przy krowach nie pozbawia wyczucia.

> Gdyby ten koszmarek nie powstal w 'przestrzeni publicznej' to w ogole by mnie n
                              > ie obchodzil. Argumenty w stylu 'na mojej prywatnej posesji moge postawic co ch
                              > ce' do mnie nie trafiaja.

No dobrze. Powiem inaczej. Traktuje to z przymruzeniem oka. Czasem sie irytuje a czasem odpuszczam. O gargamelach i paskudach mam swoje zdanie. Ich tworcy to jedno a podziwiacze - drugie. Ciekawe zjawisko smile

tete

• pikrat Re: przepraszam Ade i Azerke :( 03.07.12, 09:26
                                Nie ma za co przepraszac, Szanownasmile
                                Kiepski gust kleru w pierwszym pokoleniu, nie w trzecim. Kler, przynajmniej oficjalnie, sie nie rozmnazasmile
                                Prywatna przestrzen to sypialnia. Podworko moglo by byc za wysokim i szczelnym murem. Wtedy niech by powstal tam caly dywizjon bezguscia.
                                • t_ete Re: przepraszam Ade i Azerke :( 05.07.12, 23:52
                                  pikrat napisał:

> Nie ma za co przepraszac, Szanownasmile
                                  > Kiepski gust kleru w pierwszym pokoleniu, nie w trzecim. Kler, przynajmniej ofi
                                  > cjalnie, sie nie rozmnazasmile

Hmmm ... nie moge sie zgodzic. Kiepski gust wystepuje czasem w pierwszym a czasem w kolejnym pokoleniu. I z pochodzeniem niekoniecznie sie wiaze.
                                  Czy kler sie rozmnaza ? W niektorych przypadkach pewnie tak. Ale tajnie.

> Prywatna przestrzen to sypialnia. Podworko moglo by byc za wysokim i szczelnym
                                  > murem. Wtedy niech by powstal tam caly dywizjon bezguscia.

Pikracie ... przeciez dostrzegasz bezguscie wokol ... nawet to z prywatnych posesji wylazi dziarsko bo wlasciciele nie chca kryc swych 'skarbow' za murem, wszak sa dumni z tego co osiagneli. Hotele z kolumnadami, pseudogoralskie dworki rozsiane po Polsce, nadete knajpy ... to tez prywatne skarby wlascicieli smile I maja klientow ! Ba ... ludzie urzadzaja sobie tam imprezy rodzinne ... z radoscia robia fotki na tle palm, piramid czy greckich swiatyn. Bezguscie dla bezguscia Pikracie wink

Nie bede sie wiec mocno czepiac jakiegos ksiedza oraz goracych serc z jego parafii.

Ten pomnik jest ohydny. Jeden z wielu ohydnych pomnikow w naszym kraju. Ale tu przynajmniej zaden 'artysta' nie probuje sciemniac.... jak w przypadku tych koszmarkow, ktore powstaja z namaszczeniem specjalnych komisji oraz wladz samorzadowych sad

tete
                                  • pikrat Re: przepraszam Ade i Azerke :( 06.07.12, 10:03
                                    Male nieporozumienie. Piszac o pierwszym pokoleniu mialem na mysli chlopskich synow, ktorzy nie wyniesli z domu zamilowania do piekna bo nikt nie potrafil im wskazac co jest dobre a co nie.
                                    To jest to pierwsze pokolenie nierozmnazalnych. Nie chcialem bys odniosla wrazenie, ze gust jest przekazywany genetycznie smile

A bezguscie wokol? - tego cale mnostwo. Zachecam do klikniecia w ten link:

raider55.blox.pl/html
                                    Zgadzam sie, ze czepianie sie ksiedza moze uchodzic za nieeleganckie, ale on ma spory wplyw na spora grupe ludzi. Powinien byc od tych prostaczkow madrzejszy. Wybral źle.
                                    No i te narodowe symbole. To koktail zlozony z bezguscia i obrazania symboli narodowych.
                                    Wobez takich zachowan nie powinnismy, uwazam, przechodzic obojetnie.
                                    • t_ete Re: przepraszam Ade i Azerke :( 07.07.12, 11:39
                                      pikrat napisał:

> A bezguscie wokol? - tego cale mnostwo. Zachecam do klikniecia w ten link:

Dziekuje za link smile makabreski naprawde ...

> Zgadzam sie, ze czepianie sie ksiedza moze uchodzic za nieeleganckie, ale on ma
                                      > spory wplyw na spora grupe ludzi. Powinien byc od tych prostaczkow madrzejszy.

Niestety. Chcialoby sie by ludzie ktorzy wplyw na innych maja (lub wielkie pieniadze) - promieniowali madroscia, rozwaga, poczuciem estetyki ...
                                      A ksiadz ze swoim brakiem smaku czy moze asertywnosci wobec patriotycznie rozentuzjazmowanych obywateli - moze byc wg. mnie - krytykowany jak kazdy inny czlek.
                                      Nie jest przeciez kserokopiarka nawiedzonych pomyslow ... Nie chcial ? Nie potrafil ?

> Wybral źle.
                                      > No i te narodowe symbole. To koktail zlozony z bezguscia i obrazania symboli na
                                      > rodowych.Wobez takich zachowan nie powinnismy, uwazam, przechodzic obojetnie.

Tak.
                                      Ja mam w ogole alergie na tandete. Zwykle musze uwazac by nie przylozyc za mocno. Sama sobie zalecam powsciagliwosc wink

tete

• pikrat Re: The creepiest monument ever: 28.06.12, 09:29
                  a000000 napisała:

> pikrat napisał:
                  >
                  > > No wiec, moim zdaniem, obie 'instalacje' do dupy!
                  >
                  > a owszem. Tyle, że gdyby ten "samolot" wystawić w jakimś muzeum jako dzieło - t
                  > o byłby wrzask pod niebiosa - i byłby to słuszny wrzask. Ale skoro stoi na pryw
                  > atnej działce - to... każdy ma prawo do swojego "krasnala". Nie sądzisz?

Prawo ma. Kazdy ma prawo sie osmieszyc, ale Tobie przynajmniej nie wypada by stac za osmieszaniem sie ludzi kosciola choc to akurat idioci. Stanowisko 'sw Lukasza, w tej sprawie bardzo mi sie podoba. Jak z pewnoscia zauwazylas mnie w tym wszystkim bulwersuje cos innego. Bulwersuje mnie wyrazne dazenie do jeszcze glebszego podzialu spoleczenstwa przy uzyciu barw narodowych i godla a do tego krzyza i kropidla. To powinno oburzac ludzi wierzacych i patriotow.
                  • a000000 Re: The creepiest monument ever: 28.06.12, 10:18
                    pikrat napisał:

Bulwersuje mnie wyrazne dazenie do jeszcze gl
                    > ebszego podzialu spoleczenstwa przy uzyciu barw narodowych i godla a do tego kr
                    > zyza i kropidla.

widzisz... TAKI jest polski ludek... barwy narodowe należą nie tylko do politpoprawnych "postępowców", którzy sobie uzurpują prawo do dyktowania innym co dla tych innych dobre...

Gdyby ksiądz protestował przeciw inicjatywie wiernych - byłoby to wtrącanie się do polityki, manipulowanie świadomością narodową... Ksiądz pełni rolę służebną - wierni proszą o pokropek - ksiądz kropi... Sądzę, że ten akurat maszkaronowaty pomnik jest ważny dla społeczności miasteczka (w końcu wyłożyli kasę!!!!) - dlaczego nie wolno im zamanifestować SWOICH poglądów? Bo co? bo "lewackim postępowcom" się nie podobają? Konstytucja daje prawo również i ciemnemu ludowi do wyrażania opinii i do manifestowania...

Nie jestem zwolennikiem czynności ośmieszających ludzi kościoła..... ale zawsze będę bronić ich prawa do wolności słowa i wyrażania opinii. PRAWA nie naruszają, więc niech sobie na każdym metrze kwadratowym pomnik stawiają. A że pomnik-maszkaron??? Już Ci mówiłam: de gustibus.... istnieje grupa ludzi, którzy instalacją Nieznalskiej się zachwycają.... którzy dostają kociokwiku gdy słyszą ryki Nergala... że już o artystce Dodzie nie wspomnę... JA gustuję w innych sektorach artystycznych.... ale jeśli komu to miłe?

Nie, mnie to nie oburza.... jedynie staram się zachować dystans wobec tego rodzaju "ludowości".

• pikrat Re: The creepiest monument ever: 03.07.12, 19:47
                      a000000 napisała:

> pikrat napisał:
                      >
                      > Bulwersuje mnie wyrazne dazenie do jeszcze gl
                      > > ebszego podzialu spoleczenstwa przy uzyciu barw narodowych i godla a do t
                      > ego kr
                      > > zyza i kropidla.
                      >
                      > widzisz... TAKI jest polski ludek...[ciach] do tego miejsca jakby krytycznie o 'polskim ludku' a teraz.................. a teraz wychodzi szydelko z woreczka:::::::::::

barwy narodowe należą nie tylko do politpo
                      > prawnych "postępowców", którzy sobie uzurpują prawo do dyktowania innym co dla
                      > tych innych dobre...

Inwektywka 'politpostepowcy' ooooooooooo! to godne gadzinowki samego Rydzyka. A taka byla z Pani porzadna dziewczyna......... Nie ma sily, czym sie w plebanii nasiaknie w mlodosci tym sie na starosc traci smile
                      >

> Gdyby ksiądz protestował przeciw inicjatywie wiernych - byłoby to wtrącanie się
                      > do polityki, manipulowanie świadomością narodową... Ksiądz pełni rolę służebną
                      > - wierni proszą o pokropek - ksiądz kropi... Sądzę, że ten akurat maszkaronowa
                      > ty pomnik jest ważny dla społeczności miasteczka (w końcu wyłożyli kasę!!!!) -
                      > dlaczego nie wolno im zamanifestować SWOICH poglądów? Bo co? bo "lewackim postę
                      > powcom" się nie podobają? Konstytucja daje prawo również i ciemnemu ludowi do w
                      > yrażania opinii i do manifestowania...

I znow teraz z przymiotnikiem. Oj, psuje sie watrobka paniusi. czy to juz grzech czy tylko preludium do grzechu? ............ ze tez taki niedowiarek musi pania katoliczke (wciaz jeszcze) pouczac. Kochana, masz mnie kochac jak siebie samego. Ale i tak jest good. Inwektywki to oznaka slabosci argumentow. Caluski smile
                      >
                      > Nie jestem zwolennikiem czynności ośmieszających ludzi kościoła..... ale zawsze
                      > będę bronić ich prawa do wolności słowa i wyrażania opinii. PRAWA nie narusza
                      > ją, więc niech sobie na każdym metrze kwadratowym pomnik stawiają. A że pomnik-
                      > maszkaron??? Już Ci mówiłam: de gustibus.... istnieje grupa ludzi, którzy insta
                      > lacją Nieznalskiej się zachwycają.... którzy dostają kociokwiku gdy słyszą ryki
                      > Nergala... że już o artystce Dodzie nie wspomnę... JA gustuję w innych sektora
                      > ch artystycznych.... ale jeśli komu to miłe?
                      >
                      > Nie, mnie to nie oburza.... jedynie staram się zachować dystans wobec tego rodz
                      > aju "ludowości".
                      >
    • jaceq Nawiasem mówiąc, 03.07.12, 00:03
      ten "pomnik" to jest wyjątkowe gòwno, w dodatku uwłaczające pamięci ofiar.
      • pikrat Re: Nawiasem mówiąc, 03.07.12, 09:21
        jaceq napisał:

> ten "pomnik" to jest wyjątkowe gòwno, w dodatku uwłaczające pamięci ofiar.
        >

Ten 'pomnik' ma upamietniac niektore tylko ofiary. Zapewne te, ktorym by sie podobal o czym swiadczy inicjatywa ich najblizszych wsparta urzednikami Pana Boga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka