Dodaj do ulubionych

Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki

18.12.16, 12:40
Czuję się, jakby wróciło moje dzieciństwo.
Zamiast Gomułki mamy Jarosława Fasolę, zamiast członków wysuniętych za ramienia na czoło mamy Szydło, Dudę i stado pomniejszych misewiczopiotrowiczów.
Język ten sam: wichrzyciele, warchoły, prowokatorzy, określone siły. Czekam na rewanżystów i rewizjonistów.
Obserwuj wątek
    • boblebowsky Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 12:44
      man_sapiens napisał:

> Czuję się, jakby wróciło moje dzieciństwo.
      > Zamiast Gomułki mamy Jarosława Fasolę, zamiast członków wysuniętych za ramienia
      > na czoło mamy Szydło, Dudę i stado pomniejszych misewiczopiotrowiczów.
      > Język ten sam: wichrzyciele, warchoły, prowokatorzy, określone siły. Czekam na
      > rewanżystów i rewizjonistów.

Jaruzelski też w cenie:)
      aszdziennik.pl/119045,szydlo-czy-jaruzelski-porownalismy-ich-wystapienia-cytat-po-cytacie-nie-uwierzycie-co-wyszlo,1
      • man_sapiens Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 12:49
        "Stara, dobra szkoła" - tak już pisiacy mówili o PRLowskiej prokuraturze.
        Bierut, Gomułka, Gierek, Jaruzelski - to też jedna, stara szkoła. Dla Jarosława K. najwyraźniej dobra szkoła.
        • boblebowsky Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 12:55
          man_sapiens napisał:

> "Stara, dobra szkoła" - tak już pisiacy mówili o PRLowskiej prokuraturze.
          > Bierut, Gomułka, Gierek, Jaruzelski - to też jedna, stara szkoła. Dla Jarosława
          > K. najwyraźniej dobra szkoła.
          >

Dobra nie dobra, to po prostu jego świat, innego nie zna, i piszę to bez żadnego przekąsu.
          Za dużo tych podobieństw, żeby mógł się tego wyprzeć.
          • x2468 Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 13:12
            Bardziej Mykoły Diomki vel Mieczysława Moczara.
    • dr.krisk Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 13:09
      Ja też mam takie odczucie - to wszystko już był. "Destabilizacja państwa", "określone elementy".
      Miałem nadzieję, że ta koszmarna nowomowa dla czerepów rubasznych przeznaczona zniknęła razem z PRL. Ale się myliłem. PRL zresztą też wraca. Ostatnio próbowałem dokupić kawałek ziemi - nie da rady, nie jestem rolnikiem. Nasz PRL-bis wtrynił się pomiędzy mnie i mojego sąsiada: on chce sprzedać, ja chcę kupić. Nie da rady. Zakazano.
    • wariant_b Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 15:17
      man_sapiens napisał:
      > Czuję się, jakby wróciło moje dzieciństwo.

To jednak jakiś postęp jest.

Za IV RP patrząc i słuchają Ziobry miałem nieodparte odczucie, jakby to nie był
      okres gomułkowszczyzny, a jeszcze poprzedni. Dokładnie ta mentalność.

Dla Kaczyńskiego do tej pory nie bardzo umiałem znaleźć analogię,
      ale chyba znalazłem - jeszcze jeden okres w historii wcześniej.
    • mariner4 Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 16:10
      Te przygłupy z PiS nawet własnych tekstów nie potrafią wymyślić.
      No i pajac kurdupla jako mediator!
      M.
      • iza.bella.iza "Próba destabilizacji państwa" 18.12.16, 16:36
        "Próba destabilizacji państwa" - TVPInfo mówi słowami Jaruzelskiego.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21135297,proba-destabilizacji-panstwa-protesty-i-awantura-w-sejmie.html
    • man_sapiens Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 17:07
      A pamiętacie jak Gomułka nasyłał na studentów w marcu 68 "aktyw robotniczy"?
      To też jest reaktywowane! Brudziński na czele "aktywu PiS".
      Czego nam jeszcze brakuje? "Bananowa młodzież", "syjoniści" - ciekawe, kiedy to sobie Kaczyński przypomni.
      • moralny_karzel Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 17:16
        man_sapiens napisał:

> A pamiętacie jak Gomułka nasyłał na studentów w marcu 68 "aktyw robotniczy"?
        > To też jest reaktywowane! Brudziński na czele "aktywu PiS".
        > Czego nam jeszcze brakuje? "Bananowa młodzież", "syjoniści" - ciekawe, kiedy to
        > sobie Kaczyński przypomni.

Ja pamiętam marzec 68 dlatego muszę ci przypomnieć słowa Franza Maurera
        www.youtube.com/watch?v=fC3OM5lBm0g
        • wariant_b Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 20:26
          > Ja pamiętam marzec 68

Prezes też pamięta - towarzysz Jasiński świadkiem.
      • buldog2 Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 18:33
        Dziś już nic nie brakuje, jest komplet.
        Byłem dziś na demonstracji pod TK i pod Sejmem. Opowiadań o syjonistach i Syjamie nie słyszałem, ale PiS nazwał nas demonstrantów "wyspecjalizowanymi bojówkami". W końcu, przekaz dzienny ten sam: Bierz go!
        Marzy się PiSowi "Ochota na wołkow" - "Obława"

Ale nie są już wszechmocnymi myśliwymi ustalającymi reguły gry.

Policjantka zapytana przeze mnie (na podejściu do demonstracji), czy dużo ludzi przyszło, z uśmiechem odpowiedziała tak.

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1
    • qqazz Język polityki jest jaki jest 18.12.16, 17:19
      Ukształtował się dawno temu, ciężko wymyślać coś nowego.
      Nic dziwnego, że będą podobieństwa, kto by się nie wypowiadał.

pozdrawiam
    • iza.bella.iza Jojo jak Cyrankiewicz! 18.12.16, 17:23
      - Jeżeli będą próbowali doprowadzić do anarchii, jeżeli będą próbowali doprowadzić do destabilizacji polskiego parlamentu, jeżeli doprowadzą do sytuacji, która będzie sytuacją bezpośredniego zagrożenia ładu i porządku w Polsce, to wtedy nie zawahamy się, nie zawahamy się wezwać państwa do poparcia - mówi Brudziński, a zgromadzeni odpowiadają skandując "Pomożemy! Pomożemy!".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,114871,21137843.html#MT
    • horpyna4 Re: Nowomowa PiSu czerpie z tradycji Gomułki 18.12.16, 20:36
      Skoro dla Piotrowicza wciąż jesteśmy PRL, to ja jestem "element antysocjalistyczny" i "pełzający kontrrewolucjonista". Wraca nowe.

A jak Kaczyński zaczyna przemawiać, to mam wrażenie, że zaraz usłyszę coś na temat granicy na Odrze i Nysie, bo to była obsesja Gomułki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka