Dodaj do ulubionych

Rocznicowo

31.07.12, 13:19
Trochę długie, więc dla zainteresowanych tylko link:

predatorxl.salon24.pl/437568,10-najglupszych-tez-hagiografii-draki-warszawskiej-44
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Rocznicowo 31.07.12, 15:38
      Trzymasz linię! Rocznicowo. wink
      Warto to przypominać, bez względu na bieżący odbiór. Wysyłanie dzieci z kilofami na bunkry to była zbrodnia.

Cytat
      + powstańców pozbawionych broni należy uzbroić po zęby w „siekiery łomy i kilofy” [Chruściel]

• manny-jestem Powtroka z historii 31.07.12, 16:27
      Pfrowadzic po raz kolejny dyskusje kiedy i tak teraz kazdy z nas wie gdzie stoi jest troche bez sensu.
      • oleg3 Re: Powtroka z historii 01.08.12, 12:31
        manny-jestem napisał:

> Pfrowadzic po raz kolejny dyskusje kiedy i tak teraz kazdy z nas wie gdzie stoi
        > jest troche bez sensu.

Dziwna wypowiedź jak na historyka i konserwatystę.
        W swoim młodzieńczym okresie fascynowałem się bohaterskimi powstańcami, ale mi przeszło. Stoję twardo na gruncie krakowskiej szkoły historycznej i nie znoszę zamilczania dziejów naszej narodowej głupoty. Pewnie nie jestem patriotą, bo nie gloryfikuję Powstań Narodowych. Ba, nawet Konstytucję 3 Maja uważam za bezpośrednią przyczynę upadku I RP. Więcej: uważam, że Targowiczanie mieli (politycznie!) rację. Zrozumiał to - niestety za późno sam Hugo Kołłątaj.
        • jaceq Re: Powtroka z historii 01.08.12, 15:27
          oleg3 napisał:

> Ba, nawet Konstytucję 3 Maja uważam za bezpośrednią przyczynę upadku I RP.

A nie sądzisz, że gdyby Sobieski udał się pod Wiedeń stanąć po całkiem innej stronie, niż stanął, to dzisiaj nie byłoby Rosji, historia nie znałaby pojęć "rozbiory Polski", pies z kulawą nogą nie słyszałby o Leninach-Stalinach, Hitler mógłby być nikomu nie znanym potomkiem muzułmańskich chłopów-niewolników z pogranicza francusko-osmańskiego, a Europa jednoczyłaby się pod berłami światłych monarchii itd?
        • manny-jestem Re: Powtroka z historii 01.08.12, 15:40
          oleg3 napisał:

> Dziwna wypowiedź jak na historyka i konserwatystę. -

Niby dlaczego?

> W swoim młodzieńczym okresie fascynowałem się bohaterskimi powstańcami, ale mi
          > przeszło. Stoję twardo na gruncie krakowskiej szkoły historycznej i nie znoszę
          > zamilczania dziejów naszej narodowej głupoty. --

Ja tez nie. Jednak kazdy z nas ma swoje zdanie kiedy ta glupota sie objawiala.

Ba, nawet Konstytucję 3 Maja uważam za bezpoś
          > rednią przyczynę upadku I RP. Więcej: uważam, że Targowiczanie mieli (polityczn
          > ie!) rację. =

To akurat pisze od lat na forum. Targowiczanie mieli racje tylko nie tlumaczy to jednego: ucieczki pod spodnice Katarzyny.
          >
          >
          >
        • sz0k Re: Powtroka z historii 01.08.12, 18:40
          oleg3 napisał:

> Ba, nawet Konstytucję 3 Maja uważam za bezpoś
          > rednią przyczynę upadku I RP.

Eeee?
          • jaceq Re: Powtroka z historii 01.08.12, 22:46
            sz0k napisał:

> oleg3 napisał:

>
            > Eeee?

Akurat najbezpośredniejszą przyczyną upadku RP No 1 była mentalność targowiczan, wyznawany przez nich system "wartości" (politycznych i - że się tak wyrażę - finansowych) z "jak trwoga to do Kaśki" włącznie.
    • piq ekstra,... 31.07.12, 16:40
      ...jak zwykle.
    • pikrat Re: Rocznicowo 31.07.12, 21:29
      Zgadzam sie calkowicie z trescia tego rocznicowego opracowania i ciesze sie, ze nieco pod prad pisowszczyzny plyniesz. Plyniesz takze pod prad katomartyrologizmu stosowanego, ktory czerpie radosc z ilosci nieboszczykow czasem wieksza niz z niedzielnej tacy. Ci przebiegli dranie wiedza, ze na martyrologii robi sie kase wiec taki obiektywny glos i nazwanie rzeczy po imieniu wielce sa chwalebne. Powstanie bylo zbrodnia i powinno sie zmienic nazwy ulic, noszacych imie zbrodniarzy odpowiedzialnych za smierc miasta i jego mieszkancow.
    • xiazeluka Plotki z frontu 01.08.12, 15:33
      Hurrapatrioci rzetelnie i z głęboką uwagą nie przeczytali tego, co w pocie czoła ku czci napisałem. Zamiast marnować czas, osobistą odwagą dokonali rzeczy niezwykłych:

1. Zarobiłem bana na dwóch blogach S24.
      2. Tamże zostałem precyzyjnie zidentyfikowany jako "sowieciarz", redaktor "Żołnierza Wolności" oraz wybitny sqórwesyn (miałem czelność powoływać się na emigracyjnego historyka Poboga-Malinowskiego, Nowaka-Jeziorańskiego oraz tekst przysięgi żołnierza AK).
      3. Na innym portalu miejscowa organizacja patriotyczna zgłosiła niewinny wpis Mła do administracji.
      4. Na kolejnym wyczytałem, że "xiazeluka jak co roku plugawie rozkraczył swój ryj"
      5. Kilkunastu innych wytrawnych ekspertów nauk historycznych zarzuciło Mła niewiedzę (pewnie dlatego, że Mła podaje źródła swoich twierdzeń, a eksperci nie).
      6. W dwóch miejscach mam obiecany wpyerdól.

Obchody uroczystej rocznicy w toku.
      • dachs Serdecznie gratuluje Wasza X-ca Mość 01.08.12, 17:18
        Pozwole sobie, do wyrazów zwykłego szacunku i sympatii dla Waszej X-cej Mości dołaczyć wyrazy podziwu za zgromadzenie tak licznych i bezpośrednich dowodów słuszności poglądów
        W.X. Mości.
        • piq ciekawe, że Japończycy jakoś nie obchodzą... 01.08.12, 18:38
          ...z dumą i pompą rocznic zrzucenia bomby na Hiroszimę. Przecież samorozpruwanie sobie brzuchów to ich narodowa bohatersko-historyczna specjalność. Skutek był mniej więcej ten sam co w Warszawie, tylko straty mniejsze.
          • wikul Re: ciekawe, że Japończycy jakoś nie obchodzą... 01.08.12, 20:21
            piq napisał:

> ...z dumą i pompą rocznic zrzucenia bomby na Hiroszimę. Przecież samorozpruwani
            > e sobie brzuchów to ich narodowa bohatersko-historyczna specjalność. Skutek był
            > mniej więcej ten sam co w Warszawie, tylko straty mniejsze.

Nie wiem co nazywasz dumą i pompą ale obchodzą, obchodzą.

konflikty.wp.pl/kat,1020227,title,Japonia-sklada-hold-ofiarom-bomb-atomowych-film,wid,13673318,wiadomosc_wideo.html

www.990px.pl/index.php/2010/08/09/hiroszima-i-nagasaki-65-rocznica/
            • dachs Są analogie. 01.08.12, 21:30
              Japonia składa hołd ofiarom bomb atomowych, a Polacy składają hołd ofiarom bezsensownej walki.
              Różnica jest w tym, że Japończycy nie składają hołdu Amerykanom.
              • manny-jestem Re: Są analogie. 01.08.12, 21:57
                Uzywajac tej logiki bezsensowne jest to co zrobil Sw. Szczepan, Sw. Joanna D'Arc, i inni swieci meczennicy Kosciola. Nie, nie robie z powstancow warszawskich swietych, ale, jak piszemy o sensie, to warto sie zastanowic co na ten temat mysleli ci co rbali duzial i dlaczego to robili. To od razu inaczej stawia sprawe sensu w odniesieniu do meczennikow. Byc moze wziac nalezy to pod uwage jak dyskutujemy o powstancach. Byc moze oni widzieli sens w walce o wolnosc.

Co mnie dziwi ze wiodaca role w krytyce powstancow wioda tutejsi forumowi "wolnosciowcy". Warto byc moze sie zastanowic kto bardziej rozumial co to jest wolnosc.
                • piq wolność narodu na pewno... 01.08.12, 22:07
                  ...nie zyskuje na wytraceniu elitarnej warszawskiej struktury AK i państwa podziemnego. Bo to była elita. Dla wolności narodu na pewno nie jest korzystna utrata stu kilkudziesięciu tysięcy cywilnych ludzi ze stolicy państwa plus niepowetowane straty kulturowe i materialne. Podobnie wykonano wyniszczenie własnych elit wskutek powstania styczniowego. Obydwa są przykładem kompletnego braku sensu.
                  • manny-jestem Re: wolność narodu na pewno... 01.08.12, 22:38
                    Wszystko wskazuje na to ze ta elita chciala walczyc.

Wiec albo widzieli sens w tym co chcieli albo nasza elita to byla banda kretynow.
                    • jaceq Elita '44 01.08.12, 23:58
                      to byli kaprale podchorąży, a nie pułkownicy dyplomowani.
                    • piq Gajcy z Baczyńskim nie dostawali... 02.08.12, 04:09
                      ...raportów wywiadu na biurko ani szyfrogramów z Londynu. Oni dostawali rozkazy. Pewnie byli i tacy, co nie widzieli w tym sensu, a walczyli, ponieważ byli żołnierzami (trudno było widzieć w tym sens dość szybko). Za to, co się stało z nimi i z miastem odpowiadają ci, co te rozkazy wydali (lub nie wydali). Nie trzeba być historykiem, żeby to pojąć i nie opowiadać wydajemisiów.
                      • manny-jestem Dobrze, zgoda 03.08.12, 21:26
                        Tylko ze blad dowodztwa nie oznacza ze wypne tylek na tych ktorzy walczyli. Tym bardziej ze ciezko pluc na cel o ktory walczyli.
                        • rycho7 Re: Dobrze, zgoda 03.08.12, 21:42
                          manny-jestem napisał:

> Tylko ze blad dowodztwa nie oznacza ze wypne tylek na tych ktorzy walczyli.

Dowodztwo sredniego szczebla zgodnie z "zalozeniami batalii" wyprowadzalo uzbrojone kolumny marszowe po paru dniach. Ja chetnie wypinam tylek na tych ktorzy z wlasnej woli pastwili sie pozniej nad miastem i cywilami.

> Tym bardziej ze ciezko pluc na cel o ktory walczyli.

Czyli konkretnie? O storpedowanie Jalty i zwyciestwo III Rzeszy? Bo Jalta byla celem bez watpienia. A moze celem jak zwykle byl realizm polityczny?
                    • xiazeluka Re: wolność narodu na pewno... 02.08.12, 09:57
                      elita chciala walczyc

Chęć walki nie może być alibi dla zbrodni.
                      • oleg3 Czytam w dzisiejszej rzepie 02.08.12, 10:10
                        www.rp.pl/artykul/9157,921230-Przed-godzina-W.html
                        Dlaczego cywilne władze Polskiego Państwa Podziemnego nie zostały poinformowane o wybuchu Powstania Warszawskiego - kulisy odsłania publicysta i historyk

Ten historyk to Maciej Kledzik ( nie znam, nie jestem ze środowiska)

Po krytyce dowództwa wojskowego, na wszelki wypadek dodaje - ni z gruchy ni z pietruchy - końcowy akapit.

Cytat
                        Gdyby powstanie nie rozpoczęło się w sposób zorganizowany, Niemcy zdusiliby lokalne ogniska powstańcze, które i tak by wybuchły, gdyż stan napięcia w podziemnej armii przekroczył dopuszczalne granice. Zamienione w twierdzę miasto zostałoby zrównane z ziemią przez Rosjan.

• xiazeluka Re: Czytam w dzisiejszej rzepie 02.08.12, 10:15
                          Końcowy akapit jak tak głupi, że nawet nie ma potrzeby się nad jego autorem pastwić.
                          • manny-jestem Re: Czytam w dzisiejszej rzepie 03.08.12, 21:27
                            Sprobuj sie popastwic. Moze choc chwilke pomyslisz o tym. Mam nadzieje ze ta chwila pomyslunku dobrze Ci zrobi choc bardzo watpie.
                      • manny-jestem Re: wolność narodu na pewno... 03.08.12, 21:23
                        A kto, tak dokladnie, popelnil zbrodnie?
              • wikul Re: Są analogie. 01.08.12, 22:46
                dachs napisał:

> Japonia składa hołd ofiarom bomb atomowych, a Polacy składają hołd ofiarom bez
                > sensownej walki.
                > Różnica jest w tym, że Japończycy nie składają hołdu Amerykanom.

Polacy składają hołd bohaterskiej walce. Ciekawe że coraz wiecej ludzi na świecie to docenia a w Polsce coraz wiecej ludzi to hm... kontestuje.
            • piq brak analogii jest dość prosty... 01.08.12, 22:31
              ...wikul: Japończycy czczą pamięć ofiar, ale nie fetują przy tej okazji dowództwa armii japońskiej oraz polityków cesarstwa Japonii z tego czasu, którzy postanowili zginąć jak samuraje nie bacząc na to, że w ciężkich nalotach na miasta japońskie już zginęły setki tysięcy ludzi, a armia jest za słaba, by stawić czoło przeciwnikowi.
              • manny-jestem Re: brak analogii jest dość prosty... 01.08.12, 22:39
                Czy dowodztwo AK chcialo zginac czy chcialo wygrac?
                • jaceq Re: brak analogii jest dość prosty... 01.08.12, 23:21
                  > Czy dowodztwo AK chcialo zginac czy chcialo wygrac?

Otóż są co do tego pewne wątpliwości.

Oczywiście, dowództwo chciało uratować swoje dupska (co się udało), ale chciało tez zginąć, nie osobiście oczywiście, ale nadstawiając dupska swoich niższych stopniem przedstawicieli (co też się udało).

Rzeczywiście, nie wiem, jak oceniali swoje szanse na wygraną (znane są tylko ich pijarowe wypowiedzi) - ale sądząc z ich realizmu i twardego stąpania po ziemi w kwestii ocalenia własnych cennych skór - raczej marnie, ze wskazaniem, że nie brali zwycięstwa w ogóle pod uwagę.
              • wikul Re: brak analogii jest dość prosty... 01.08.12, 22:54
                piq napisał:

> ...wikul: Japończycy czczą pamięć ofiar, ale nie fetują przy tej okazji dowó
                > dztwa armii japońskiej oraz polityków cesarstwa Japonii z tego czasu, którzy po
                > stanowili zginąć jak samuraje
                nie bacząc na to, że w ciężkich nalotach na m
                > iasta japońskie już zginęły setki tysięcy ludzi, a armia jest za słaba, by staw
                > ić czoło przeciwnikowi.

W przeciwieństwie do ciebie nie wiem co w duszach Japończyków gra ale z tego co do mnie dotarło to wielu Japończyków odczuwa dumę ze swojej tamtej armii i jej dowódców.
                O niekwestionowanym autorytecie cesarza nie wspomnę.
                • piq no i co z tego,... 02.08.12, 04:14
                  ...że odczuwają dumę z rzezi Nankinu na przykład? Nadal w Hiroszimie w rocznicę czci się pamięć ofiar, a nie dowódców japońskiej armii czy też tych, co to zaplanowali wojnę z USA..
              • 7em Re: brak analogii jest dość prosty... 02.08.12, 12:43
                dziwne zważywszy, że wciąż darzą boską czcią Cesarza...

ps
                fajna ruska menażeria się tu zebrała. Jak ku... lemury na wyspie w chorzowskim zoo.
                • oleg3 Re: brak analogii jest dość prosty... 02.08.12, 13:01
                  > fajna ruska menażeria się tu zebrała. Jak ku... lemury na wyspie w chorzowskim
                  > zoo.

A konkretnie 7-ko?
                  Ciebie też pp (Prawdziwi Patrioci) wytarzają w smole i pierzu. A co najmniej ogolą głowę.
                  • manny-jestem Re: brak analogii jest dość prosty... 03.08.12, 21:22
                    oleg3 napisał:

> Ciebie też pp (Prawdziwi Patrioci) ==

A kto dokladnie na forum jest Prawdziwym Patriota? Czy ktos kto nie uwaza ze patriotyzm jest passe od razu sie kwalifikuje?
                    • rycho7 Re: brak analogii jest dość prosty... 03.08.12, 21:37
                      manny-jestem napisał:

> A kto dokladnie na forum jest Prawdziwym Patriota?

To chyba proste. Prawdziwy jest przekonany, ze jedynie on sam ma monopol na patriotyzm. Reszta to Platni Zdrajcy Pacholki Moskwy, ostatnio nawet zamiennie z moherami. Etykietki sa tanie i rozrzucane dywanowo z kukuruznikow.

> patriotyzm jest passe

Patriotyzm jest przekretem ideolo majacym zastapic lenne zaopatrzenie potomnych poleglych. To slowa zerujace platna zlotem cene krwi.

Patriotyzm to genialny przekret wobec odmozdzonej tluszczy.
                • pikrat Re: brak analogii jest dość prosty... 02.08.12, 13:05
                  7em napisał:

Zawsze twierdzilem, ze praca w serwerowni naraza twoje watle mozgowie na zbyt silne promieniowanie elektromagnetyczne nie sadzilem jednak, ze jest do tego stopnia szkodliwe.

PS Wciaz w ruchu oazowym? wink
      • jaceq Re: Plotki z frontu 01.08.12, 23:28
        Dołączam się do gratulacji. Lista wydarzeń frontowych rzeczywiście imponująca (nie wiem, czy bardziej imponująca, niż na froncie smoleńskim). Za ciekawe artykuły oczywiście - dziękuję, jednak niemniej ciekawe są niektóre komentarze tzw. "targowicy patriotycznej". Jak się idzie ulicą, to dobrze jest wiedzieć, co się też może kłębić pod niektórymi czaszkami, zwłaszcza tymi samonazywanymi "patriotycznymi".
      • benek231 No to w koncu wiesz jak to jest :O) 03.08.12, 20:49
        Przed laty autor zlinkowanego watku zadal jedynie pytanie dot. sensu Powstania, a przesledz tylko jakie yoby slano jemu.
        Twojej obecnosci w tamtym watku jakos nie zauwazylem smile

forum.gazeta.pl/forum/w,13,7275882,7275882,Czy_decyzja_o_Powstaniu_Warszawskim_.html
        • dachs Przepraszam, Krzysiu 03.08.12, 21:20
          benek231 napisał:

> Przed laty autor zlinkowanego watku zadal jedynie pytanie dot. sensu Powstania,
          > a przesledz tylko jakie yoby slano jemu.
          > Twojej obecnosci w tamtym watku jakos nie zauwazylem smile

Nie wiedziałem, że brak moich yobów będzie Cię aż przez 9 lat prześladował.
          Że stanie się taką traumą, nie śmiałbym nawet przypuszczać.
          Przykro mi, po prostu
          Postaram się w najbliższym czasie nadrobić to karygodne zaniedbanie.
          Serdecznie pozdrawiam, bądź dobrej myśli.
          borsuk
        • dachs Aha 03.08.12, 21:38
          benek231 napisał:

> Przed laty autor zlinkowanego watku zadal jedynie pytanie dot. sensu Powstania,
          > a przesledz tylko jakie yoby slano jemu.
          > Twojej obecnosci w tamtym watku jakos nie zauwazylem smile

Ja Twojej też. A mogłeś przecież wesprzeć Krzysia.
    • rycho7 jaja kobyly 01.08.12, 19:47
      xiazeluka napisała:

> Trochę długie

Wysoce sobie cenie Mociumpana usilowania oswiecenia czerni. Tezy popieram chyba wszystkie bowiem nie konotowalem sprzeciwow na biezaco czytajac.

Do powstania mam stosunek prywatno-rodzinny. Z pelna swiadomoscia przypadkowosci mego zaistnienia. Ostatnio rozpiera mnie duma z osobiscie stworzonej retoryki iz jestem potomkiem zdrajcow stanu Panstwa Kaczynskich. Bierze sie to z poznania inteligentnych, logicznych decyzji dowodcow nizszego szczebla. Zaistnialem bo moje rodzicielstwo nie zginelo patriotycznie nie wykonujac niewykonalnych rozkazow. Dowiedzialem sie o tym z conajmniej 60-letnim opoznieniem.

Ostatnio przestalem domagac sie oceny zbrodniczosci rozkazow wydanych przez osobnikow wymagajacych leczenia psychiatrycznego. Z luboscia pragne dostosowywac sie do wspolczesnych aberacji kreacji retoryk.

Problemem jest wspieranie "myslenia" mitycznego. Co ksiadz/ksiaze czyni bezrefleksyjnie. Za sensowne uwazam tu ustepowanie werbalnego pola. Szkoda czasu.

Decyzja wywolania powstania warszawskiego ma wiekowa tradycje aberacji decyzyjnych. Poczynajac od powtornej chrystianizacji w 966 roku.
    • cepekolodziej Re: Rocznicowo 01.08.12, 20:01

Poniżej:
    • wikul Re: Rocznicowo 02.08.12, 10:58
      Bez wdawania się w szczegóły poznajmy dumnego tatusia - idiotę.

wyborcza.pl/duzy_kadr/56,97904,12235665,Godzina__W__w_Warszawie.html
      • cepekolodziej Re: Rocznicowo 02.08.12, 12:31
        A tzw. pomnik tzw. Małego Powstańca -
        • wikul Re: Rocznicowo 02.08.12, 12:36
          cepekolodziej napisał:

> A tzw. pomnik tzw. Małego Powstańca -
        • rycho7 nieprawdziwy 03.08.12, 21:04
          cepekolodziej napisał:

> A tzw. pomnik tzw. Małego Powstańca -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka