Dodaj do ulubionych

Frajerzy płacący ZUS

14.11.12, 12:44
Drogi Czytelniku,

Jeśli jesteś osobą prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Jeśli nie zapłaciłeś składek ZUS na własne ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy za okres 1 stycznia 1999 r. - 28 lutego 2009 r., składki te zostaną umorzone.

To jednak nie wszystko. Abolicja obejmie również odsetki za zwłokę, opłaty prolongacyjne, koszty upomnień, opłaty dodatkowe oraz naliczone koszty egzekucyjne. Umorzenia nie będą traktowane jako przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, a możliwość wystąpienia z wnioskiem o umorzenie ma dotyczyć także spadkobierców. Tak wynika z poselskiego projektu ustawy o umorzeniu należności powstałych z tytułu niezapłaconych składek na ubezpieczenia społeczne osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą (druk nr 382), który 9 listopada został prawie jednomyślnie przegłosowany przez Sejm.

Przy abolicji osoby prowadzące działalność gospodarczą mają zostać podzielone na 2 grupy.

...

Pierwsza grupa – to osoby, które zaprzestały prowadzenia działalności gospodarczej do 1 września 2012 r. Ci przedsiębiorcy nie podlegają ustawie o pomocy publicznej, dlatego też zostaną objęci abolicją w momencie wejścia w życie ustawy.

Druga grupa – to osoby, które nadal prowadzą działalność gospodarczą. Dlatego też muszą poczekać na notyfikację ustawy przez Komisję Europejską.

placewfirmie.pl/nowosci-2012/400-tys-przedsiebiorcow-nie-zaplaci-zaleglych-skladek-zus?wipx1=WN-65-34852&utm_term=list_1&SYS=399&utm_source=164&utm_medium=eletter&utm_campaign=6230&utm_content=37737#

Proponuję 3 grupę. - Frajerzy płacący ZUS .

Przyzam szczerze,że należę do tej 3 grupy. Wiadomość o abolicji zszokowała mocno, bo wychodzi na to ,że państwo popiera tezę o głupcach uczciwie płacących wszelkie zobowiązania. Jeżeli ta ustawa wejdzie w życie ,to żądam dodania tam punku o zwrocie zapłaconych składek ZUS przez wszystkich uczciwie działających na rynku.Okazuje się,że państwo popiera szarą strefę,która przez te dziesięć lat jakie ma objąć abolicja była konkurencyjna do innych miedzy innymi przez obniżanie kosztów poprzez niepłacenie sładek.
Wielu fryzjerów,piekarzy, slusarzy, mechaników i innych drobnych usługodawców dostawało cięgi od nieuczciwej konkurencji i w nagrodę za wytrwałość i utrzymywanie państwa dostaną teraz od niego w mordę.

A.

P.S.

K....a!
Obserwuj wątek
    • rycho7 witamy w zyciu 14.11.12, 14:10
      andrzejg napisał:

> nagrodę za wytrwałość i utrzymywanie państwa dostaną teraz od niego w mordę.

Bolanda nie respektuje "pacta sunt servanda". Panstwo to jest potrzebne jedynie aby Genialny Strateg krzywil ryja.
    • perla Re: Frajerzy płacący ZUS 14.11.12, 14:21
      andrzejg napisał:

> Okazuje się,że państwo popiera szarą strefę,która przez te dziesięć lat ja
      > kie ma objąć abolicja była konkurencyjna do innych miedzy innymi przez obniżani
      > e kosztów poprzez niepłacenie sładek.

tu się mylisz. Szara strefa nie jest nigdzie zarejestrowana więc żadne składki się nie należą.
      Ta abolicja dotyczy płatników zarejestrowanych.
      Poza tym, szara strefa przynosi czasami o wiele większe wpływy do budżetu niż zarejestrowani, co potwierdziła kiedyś jedna z ministro Tuskowa. Słowem, więcej szacunku dla szarej strefy.

> Wielu fryzjerów,piekarzy, slusarzy, mechaników i innych drobnych usługodawców d
      > ostawało cięgi od nieuczciwej konkurencji i w nagrodę za wytrwałość i utrzymywa
      > nie państwa dostaną teraz od niego w mordę.

j/w.
      Jest to konflikt między zarejestrowanymi a nie między zarejestrowanym a szarą strefą.

> K....a!

ja bym dodał "mać" bo faktycznie jako regularnie płacący zostałeś wydymany przez państwo właśnie.
      • oleg3 Re: Frajerzy płacący ZUS 14.11.12, 15:06
        Słuszne uwagi, Perła. Dodam jeszcze, że abolicja dotyczy składek "za siebie" i nie obejmuje składek za pracowników i zleceniobiorców. A dla budżetu może to być zyskowne. Niektórzy oczyszczeni wyjdą z szarej strefy i coś tam zapłacą.

Andrzej ma rację, że takie abolicje podważają zaufanie do państwa i sensowność płacenia składek.
        • andrzejg Re: Frajerzy płacący ZUS 14.11.12, 15:35
          oleg3 napisał:

> Słuszne uwagi, Perła. Dodam jeszcze, że abolicja dotyczy składek "za siebie" i
          > nie obejmuje składek za pracowników i zleceniobiorców. A dla budżetu może to by
          > ć zyskowne. Niektórzy oczyszczeni wyjdą z szarej strefy i coś tam zapłacą.

Dal budżetu byłaby zyskowna bieżaca egzekucja nalezności.

>
          > Andrzej ma rację, że takie abolicje podważają zaufanie do państwa i sensowność
          > płacenia składek.

Mam powazny spadek zaufania. 10 lat nie potrafić nic zrobić z problemem? To przez następne 10 lat znów nic nie zrobią. Tylko nie płacić , majatek ukryć, i czekac na abolicję, bo to będzie zyskowne dla budżetu

A.
      • andrzejg Re: Frajerzy płacący ZUS 14.11.12, 15:30
        perla napisał:

>
        > tu się mylisz. Szara strefa nie jest nigdzie zarejestrowana więc żadne składki
        > się nie należą.
        > Ta abolicja dotyczy płatników zarejestrowanych.

Podmioty zarejestrowane i nie płacące podatków i składek działaja tak jakby były w szarej strefie, tylko (jak okazuje się dzisiaj ) niejako legalnie. Jaka to dla mnie różnica, czy konkurent jest zarejestrowany , czy tez nie , skoro obaj nie płacą składek , obniżając sobie koszty?

A.

P.S.
        mać
        • babariba-babariba a mnie przed kilku laty... 14.11.12, 17:26
          ...ZUS oskubał na łyso, jak kibola jakiegoś. Przy pomocy Sądu Okręgowego. Bo nie wyrejestrowałem działalności gospodarczej. chociaż oprócz zapisów w rejestrze żadnej działalności nie było.
          Na nic były dla sądu zaświadczenia z Urzędu Skarbowego, że nie płacę podatków, bo działalność gospodarcza nie istnieje.
          ZUS i sąd uznali, że haracz się ZUS-owi należy jak psu miska.
          Ze sporej ilości flaszek musiałem zrezygnować, jak mi zagrozili, że komornika wyślą na pensję mojej piękniejszej połowy.
          • andrzejg Re: a mnie przed kilku laty... 14.11.12, 17:44
            za słabo się ukrywałeś. Teraz spłynęłaby na Ciebie łaska abolicji

A.
    • polski_francuz Ulgi dla nieuczciwych 14.11.12, 15:57
      Dosc podobnie zrobil Sylvio Berlusconi we Wloszech oglaszajac amenstie dla uciekinierow podatkowych.

Panstwo pewnie zyskuje ale morale uczciwych straci.

Czy to znaczy, ze warto sie stac nieuczciwym? Zapytaj sam siebie.

PF
      • rycho7 wobec siebie? 14.11.12, 16:56
        polski_francuz napisał:

> Czy to znaczy, ze warto sie stac nieuczciwym? Zapytaj sam siebie.

Ja sie pytam.

Czy mam byc nieuczciwy wobec siebie? Wobec swoich interesow?

Czy mam byc nieuczciwy wobec zasad? Zasad, ktorych nie przestrzega panstwo, nie przestrzega spoleczenstwo, ktorego panstwo jest emanacja. No bo dla kogo jest abolicja? Dla czlonkow tego spoeczenstwa i dla budzetu, z ktorego korzysta to spoeczenstwo.
        • pikrat Antypody zalu za grzechy........... 14.11.12, 17:07
          To niebywle. Do tej pory zalowano za grzechy a teraz niektorzy zaluja, ze byli uczciwi i praworzadni. Powstaje pytanie czy byli by uczciwi gdyby nie strach przed konsekwencjami nieprzestrzegaia prawa. Bo moja wiara w bezinteresowna uczciwosc jakos tak w tym momencie umarla.
          • rycho7 Re: Antypody zalu za grzechy........... 14.11.12, 17:39
            pikrat napisał:

> Powstaje pytanie czy byli by uczciwi gdyby nie strach przed konsekwencjami
            > nieprzestrzegaia prawa.

Moge Ci odpowiedziec uczciwie jedynie za siebie. Poza tym, ze ewentualnie narod to JA.

Bylem (kiedys) mlody i naiwny. Wierzylem w spoleczenstwo i w zasady jakie czynia nasze zycie w spoleczenstwie znosniejszymi. Empiria odarla mnie z tej wiary. Konsekwencji sie nie boje. Najgorsze co mi moze panstwo zrobic to mnie zabic. Ja i tak umre i to jest wlasnie moja sila.
          • andrzejg Re: Antypody zalu za grzechy........... 14.11.12, 17:49
            widac ,że niektórzy nie obawiali sie nawet konsekwencji prawa ,które okazało się niekonsekwentne

Tak mi sie przypomina 'Ballado o koniach' Młynarskiego

Ten woźnica dnia każdego
            Myślał, mrużąc ślepia złe:
            Skarcę konia niegrzecznego,
            Gotów jeszcze kopnąć mnie!

Lecz cóś przecież począć muszę
            Albo z kozła ruszać precz,
            Autorytet się mnie kruszy,
            Autorytet ważna rzecz...

Jupi jupi w mordę jaj,
            Autorytet, ważna rzecz!

Po czym w stajni, już przy żłobie
            Ten woźnica bat swój brał,
            Brał go tęgo w dłonie obie
            I... grzecznego konia prał...

A do niegrzecznego mawiał,
            Strojąc głos na srogi ton:
            Jak się będziesz, draniu, stawiał,
            To zarobisz tak jak on!

Ty jupi jupi, szkapo ty!
            I zarobisz tak jak on!

Z tej balladki smakowitej
            Niech popłynie morał w świat:
            Gdy mieć pragnie autorytet
            Bandzior, co ma w ręku bat.

Kto się stawia ten ma z tego
            Mimo wszystko jakiś zysk,
            A kto słucha i ulega,
            Ten najpierwszy bierze w pysk...

• polski_francuz Interes 14.11.12, 18:38
          panstwa tzn spolecznosci nie zawsze jest zgodny z interesem jednostki.

W tym wypadku tak jest i jedynia ofiara, ktora jest uczciwosc, wydaje mi sie godna pozalowania.

PF
          • rycho7 Re: Interes 14.11.12, 19:17
            polski_francuz napisał:

> nie zawsze

Problemem jest natezenie tego "nie zawsze". Rachunek zyskow i strat. Rachunek krzywd.

Panstwo jest silniejsze (zdecydowanie), stac je na to aby ocenic czy jeszcze mu sie to oplaca. Zaczyna sie od tego, ze musi zdecydowac czy chce. Czy nie jest za pozno.
            • polski_francuz Wszystko jest wzgledne 14.11.12, 19:39
              w trojkacie weimarskim, Polska ma panstwo najbardziej burdeliczne krajem na co wlasnie Angrzej narzeka, Francja najbardziej rozrzutne (75% podatku dla najbogatszych) a Ty zyjesz w panstwie najlepiej zorganizowanym.

Nie narzekaj zatem. Masz Staatsgewalt ale od tego gwaltu nie cierpisz.

PF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka