Gość: babariba IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 10:54 polecam jeden adres na Nowym Świecie www.k-k.pl/kosiarz/teraz_polska.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mosze Czesc babariba... IP: 5.3.1R* / *.cust.bezeqint.net 06.08.04, 15:07 Juz dawno nie widzialem ciebie tutaj, troche brakowales... Ta strona to jakas dziwna, pisze "uciekajcie Amerykanie od wyspy arabskiej"... Widac tez plonaca Izraelska falge, to jest znicz zwyciestwa nad stworzeniami, ktorzy podobni sa do ludzi, ale nie nazywac ich tak jak juz zauwazylec chyba! Tutaj w Izraelu "sa kamienie z miedzi i nerwy zelazne".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw S Re: Czesc babariba... IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 06.08.04, 18:18 Uznaje racje Izraela do istnienia i prawo Zydow do wlasnej obrony. Nie jestem ani prosemita ani antysemita. Jako historyk uwazam, ze Zydzi zasluzyli na Izrael chocby z powodu wygrania kilku wojen z 10-krotnie liczebniejszym wrogiem. Obrazek jak obrazek; moze powoduje wzrost zadowolenia u muzulmanskich analfabetow ale na pewno nie zmieni faktu, ze w nastepnym konflikcie 5 mln. Zydow przeciwko 100 mln. sasiadujacych Arabow (tylko z Egiptu, Syrii, Libanu i Jordanii)wygrac moze tylko jedna strona czyli Izrael. Panstwo jest lepiej zorganizowane, uzbrojone i nie ma milionow km2 innych arabskich sasiadow za soba a tylko morze. Zadziwiajace jednak jak obie grupy etniczne i obie religie uwazaja siebie za wybrancow Boga (Yahwe albo Allaha) i jak jednoczesnie siebie nienawidza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Tak to jest juz dawno... IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 06.08.04, 20:33 ... moj drogi. Nie zalezy w co wierzysz, dlaczego morduja i gwalca. Sa mordercy z kazdej religii tylko maja wymowke - ze nie sa winni, tylko ofiary winne, oni tylko pomagali wskoczyc ofiarze do grobu...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw S. Re: Tak to jest juz dawno... IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.08.04, 00:00 Wydaje mi sie, ze Ty nie jestes moshe tylko Abdullah. Znam przeciez ludzi ktorzy sluzyli w armii izraelskiej. Gdyby Izraelczycy mysleli tak jak Ty to juz dawno nie mieliby swojego panstwa. Bylo takie powiedzenie w Polsce o pewnych pilkarzach" ze lataja w majtkach Legii a graja dla Polonii". To oddaje twoja postawe znakomicie. Po co udajesz moshe, synu pustyni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Jestem ten sam, tylko realny... IP: 5.3.1R* / *.red.bezeqint.net 07.08.04, 00:09 Ja zyje tutaj, ty myslisz inaczej i rozumiesz inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw S. Re: Jestem ten sam, tylko realny... IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.08.04, 06:15 Jesli to prawda, ze mieszkasz w Izraelu to, jesli takich jak Ty jest tam duzo, panstwo to rozpadnie sie z hukiem. Zadna cywilizacja nie przetrwala bez wiary w swija wyzszosc kulturalna. Jak napisalem jestem historykiem a wiec ucze sie z tego co bylo. Nie mam sympatii ani antypatii wzgledem Izraela choc doceniam wartosc jego istnienia dla trzymania wrogow USA w pewnym szachu. jednakze, z punktu widzenia Zydow (oprocz skrajnie religijnych, czekajacych na Mesjasza) Izrael jest jak Eden. Kraj jest przepiekny. Nie bylem tam ale widzialem videa i zdjecia. Przeciez to byla w wiekszosci slabo zaludniona polpustynia z Beduinami i malymi miasteczkami arabskimi oraz osadnikami Zydowskimi tu i owdzie. To co Zydzi zrobili w ciagu tak krotkiego czasu, pomimo wojen, wydatkow wojskowych, trzymania calej ludnosci w stalym pogotowiu itd, nie ma precedensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Nie rozumiem ciebie...? IP: 5.3.1R* / *.cust.bezeqint.net 07.08.04, 07:09 Czy mozesz napisac otwarcie co ja pisalem ze tobie wychodzi ze jestem przeciwko moim kraju... Mysle ze zle zrozumiales mnie i caly czas jestes w bledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: Nie rozumiem ciebie...? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.04, 18:04 Stanislaw jasno napisal ci ze "twoim kraju" jest bliski wschod. W Polsce co najwyzej robisz krecia robote w imie podporzadkowania islamowi. > Czy mozesz napisac otwarcie co ja pisalem ze tobie wychodzi ze jestem przeciwko > > moim kraju... > Mysle ze zle zrozumiales mnie i caly czas jestes w bledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Panie Stanislawie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.04, 17:50 Pewnie nie umknelo Ci ze Izrael jest dokladnie tam gdzie niegdys byli krzyzowcy. Dlaczego zatem ponad trzystuletnia obecnosc krzyzowcow jest uwazana za blad? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 a kto tak uważa? 07.08.04, 18:10 Błąd to to że się dali wykurzyć stamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atra Re: a kto tak uważa? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.04, 19:46 Ja tez tak uwazam, ale gdyby Pan przejrzal podreczniki historii dla dzieci w USA to zrozumialby Pan o czym pisze. > Błąd to to że się dali wykurzyć stamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: a kto tak uważa? 08.08.04, 07:23 Sz. P. Astro Podręczniki do historii są propagandą a nie źródłem wiedzi o dawnych dziejach. ******* W Polsce historia podręcznikowa to pasmo zwycięzkich wojen i bitew lub tych przegranych których konsekwencje nie dają sie przemilczeć. Wtedy stajemy sie szalchetną ofiarą która odniosła MORALNE zwycięstwo. To tyle jesli chodzi o podręczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw S. Re: Panie Stanisławie IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.08.04, 18:40 Widzisz abstrakt, kazda religia (oprocz tych co uwiedly lokalnie) nie jest abstarktem lecz konkretem. Inaczej mowiac, Bog (lub bogowie )nigdy nie byl naprawde przyczyna wojen. Chodzilo zawsze o te "male" szczegoly w rozumieniu jego istoty. Nazywano to heresjami, sektami, odszczepiencami itp. Ludzkosc generalnie miala tendencje do wierzenia w Wyzsze (Nadprzyrodzone) sily. Tak naprawde, jedynym ruchem ateistycznym byl komunizm. Chociaz i w nim zamiast herezji powstawaly rozne interpretacje i w koncu tez sie mordowano. Rzecz wiec w tym, ze jesli nawet (jak chce tego Watykan z polskim papiezem) judaisci, chrzescijanie i mahometanie sa bracmi w Bogu, to w rzeczywistosci historycznej nigdy nie mialo to zadnego znaczenia. Zauwazmy, ze logicznie, jesli bracmi w Bogu sa muzulmanie i chrzescjanie to, tym bardziej, bracmi w Bogu sa protestanci i katolicy. Idac dalej tym logicznym torem myslenia jeszcze bardziej kalwini sa bracmi luteranow, itd. mozna tak dlugo. W koncu zanotowano ponad 3 tys. roznych sekt w chrzescjijanstie. Nie przeszkadzalo to jednak w mordowaniu nawet "najblizszych w interpretacji Boga" braci. Zostawmy wiec Boga boskim rozwazaniom a zjmijmy sie obrona wartosci swiata Zachodniego przed mahometanami. Morduja nas przeciez w imie Allaha, chociaz nawet w ich monotesistycznej, absolutnie nietolerancyjnej interpretacji nalezymy do towarzystwa zwanego "ludzmi ksiegi (pisma)" razem z judaistami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Sorki...nadal nic nie rozumiem... IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 07.08.04, 23:56 Czy mozesz napisac po polsku o co Tobie chodzi, co pisales wiemy wszystko. Ty chcesz powiedziec co innego...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw S. Re: Sorki...nadal nic nie rozumiem... IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 08.08.04, 00:23 Czego nie rozumiesz synu Dawida? Kto pyta nie bladzi, kto puka temu bedzie otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Panie Stanisławie 08.08.04, 07:28 Zgadzam się końcowym pańskim wnioskie (o obronie świata zachodniego) Lecz Boga ja nie zostawie bo go zwyczajnie lubię. Pozdrawiam. P.S. Ja podchodzę do tego inaczej. Nie mieszam Boga z religiami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gini Re: Czesc babariba... IP: 62.205.89.* 08.08.04, 08:13 Izraelska jednostka opancerzona wkroczyła do Rafah PAP 08-08-2004, ostatnia aktualizacja 08-08-2004 01:54 8.8.Gaza (PAP/AFP) - Opancerzona jednostka izraelska wjechała w nocy z soboty na niedzielę do obozu uchodźców w Rafah na południu Strefy Gazy - podały palestyńskie źródła bezpieczeństwa Według tych źródeł, kilkanaście pojazdów opancerzonych i cztery buldożery posuwają się w głąb jednego z sektorów obozu Rzecznik armii izraelskiej potwierdził najazd na obóz i podkreślił, że celem operacji jest ochrona drogi przebiegającej wzdłuż pobliskiej granicy z Egiptem Według UNWRA - agendy ONZ zajmującej się niesieniem pomocy dla palestyńskich uchodźców, od wybuchu Intifady we wrześniu 2000 roku armia izraelska zburzyła około 1500 domów w Rafah i w samym obozie uchodźców. (PAP) klm/ 3494 ********** Tez sie zastanawiam czy ci co zburzyli te 1500 domow w Rafach to stworzenia podobne do ludzi ale nazwac ich tak nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: Teraz Polska IP: *.marketscore.com / *.sj4.marketscore.com 07.08.04, 07:05 to nawet ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gini Re: Teraz Polska IP: 62.205.89.* 08.08.04, 08:18 Podejrzany taksówkarz" powodem odwołania lotu izraelskich linii El-Al PAP 06-08-2004, ostatnia aktualizacja 06-08-2004 21:51 Załoga samolotu izraelskich linii El- Al, obsługująca lot Londyn-Tel Awiw musiał spędzić dodatkową noc w Londynie po tym jak nie chciała jechać na lotnisko taksówką z szoferem, który wydał się podejrzany - poinformowała w piątek izraelska kompania Nie mogąc znaleźć innej taksówki, pilot i załoga spóźnili się na swój lot z lotniska Heathrow i musieli, podobnie jak pasażerowie, przenocować w brytyjskiej stolicy - głosi dalej komunikat firmy, dodając, że wydarzenie miało miejsce w miniony wtorek "Wskutek złej pogody, panującej tego dnia w Londynie, załoga nie mogła sprowadzić na czas innej taksówki, co spowodowało przesunięcie lotu na następny dzień" - wyjaśniał rzecznik El-AL Nie podał on, co sprawiło, że załoga uznała taksówkarza za "podejrzanego" Jednak izraelski dziennik "Haarec" napisał, że "podejrzany kierowca" posiadał rysy twarzy osoby pochodzącej z "Bliskiego Wschodu". (PAP) mbe/ ro/ yy/ 2520 ******* Nie zazdroszcze zyc w ciaglym strachu, ale jak sie ma nieczyste sumienie to tak juz jest niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś