jaceq 13.04.14, 14:35 Chyba już pora przybić jakieś tezy na drzwiach kościoła w Jasienicy. Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaceq Re: Tezy 14.04.14, 08:18 Przy Floriańskiej 3, jeśli już, a nie 2A. Tezy przybija się porządnie, do drzwi kościoła, a nie pierwszej-lepszej budy. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Tezy 14.04.14, 08:35 jaceq napisał: > Przy Floriańskiej 3, jeśli już, a nie 2A. Tezy przybija się porządnie, do drzwi > kościoła, a nie pierwszej-lepszej budy. To zależy od tego, czy się walczy z głupim biskupem, czy od razu z całym kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Tezy 14.04.14, 08:46 Nie sądzę. Luter też początkowo (jak przybijał swoje) nie walczył z całym Kościołem (instytucją). Widział tylko wokół siebie to, co widział. Nie wiem, czy wówczas przypuszczał, że sacro-biznes z odpustami to lokalna sprawa lokalnego biskupstwa, czy już wtedy wiedział, że jest globalna. Podobnie w przypadku warszawsko-praskim; to nie jest wybryk pojedynczego biskupa-idioty, tylko takich jest więcej. Nie słyszałem, by Hoser spotkał się z jakimś potępieniem ze strony KE. Mam nadzieję, że potępienie takie przyjdzie ze strony kurii rzymskiej, ale może nawet się o tym nie dowiem, bo na Floriańskiej własne brudy kiszą pod dywanem. Ponadto, masa ludzi co niedziela przechodzi przez drzwi nr 3. Drzwi nr 2A oglądają nieliczni, a ci, co oglądają, nie będą podcinać gałęzi, na której siedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Tezy 14.04.14, 16:45 jaceq napisał: > Nie sądzę. Luter też początkowo (jak przybijał swoje) nie walczył z całym Kości > ołem (instytucją). Widział tylko wokół siebie to, co widział. Nie wiem, czy wów > czas przypuszczał, że sacro-biznes z odpustami to lokalna sprawa lokalnego bisk > upstwa, czy już wtedy wiedział, że jest globalna. Może i masz rację. 39.Zachwalać ludowi obfitą łaskę odpustów, a jednocześnie zalecać prawdziwy żal i pokutę, jest to rzecz nad wszelką miarę trudna nawet dla najbardziej uczonych teologów. > Drzwi nr 2A oglądają nieliczni, a ci, co oglądają, nie będą podcinać gałęzi, na której siedzą. Widzę, że zgadzacie się z Gwardianem. Rzadkość. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Tezy 16.04.14, 00:03 > Widzę, że zgadzacie się z Gwardianem. Rzadkość. Wcale nie taka znów rzadkość. Jeśli słusznie prawi o klamce przy Floriańskiej, to mam udawać, że śnieg jest zielony? Mogę tylko dodać: na pohybel temu gównu wiszącemu u klamki na Floriańskiej. Bezpieka w Polsce przed 89 strasznie sfuszerowała sprawę. Świat byłby dziś o wiele piękniejszy, gdyby tak z 80 % ówczesnych styropianowych "bochatyrów" od lat gryzło piach. Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej Jacku, nie trać nadziei 16.04.14, 01:15 jaceq napisał: Bezpieka w Polsce przed 89 strasznie sfuszerowała sprawę. Świat byłby dziś o wiele piękniejszy, gdyby tak z 80 % ówczesnych styropianowych "bochatyrów" od lat gryzło piach. Jest pewna szansa, że Władimir Władimirowicz naprawi błędy swych poprzedników oraz byłych polskich kolegów. Wojny trzydziestoletniej z tego nie będzie, ale może znów - ku uldze cywilizowanego świata - porządek zapanuje w Warszawie, że o Kijowie nie wspomnę. Ale nie mam pewności, czy przybijanie jakichś manifestów na drzwiach tego kościoła przyspieszy realizację Twego marzenia o nowym, wspaniałym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Może (nawet na pewno) nie jestem zbyt porządny 16.04.14, 21:37 Błądzisz, koleżko forumowy, jak prąd błądzący. Mnie nie chodzi o postulowany przez Ciebie "porządek", ale raczej o jego nadmiar, z tendencją rosnącą. Wolę anarchię, jaka była za anarchisty Rakowskiego M.F. To wcale nie było takie trudne, wystarczyło tylko rozumieć, co się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej Dziś jest Wielki Piątek 18.04.14, 20:18 jaceq napisał: Błądzisz, koleżko forumowy, jak prąd błądzący. Mnie nie chodzi o postulowany przez Ciebie "porządek", ale raczej o jego nadmiar, z tendencją rosnącą. Wolę anarchię, jaka była za anarchisty Rakowskiego M.F. To wcale nie było takie trudne, wystarczyło tylko rozumieć, co się czyta. Ja świetnie rozumiem, co czytam. Co więcej, świetnie rozumiem, co piszę - i zwykle nie jestem w tym osamotniony. Przywołany przeze mnie fragment nie pozostawia pola dla dowolności interpretacyjnych - być może poza precyzyjną definicją styropianowych "bochatyrów". Sądząc z emocjonalnego tonu Twej wypowiedzi nie wykluczam, że Tobie zdarza się najpierw dać upust, a dopiero później ewentualnie zrozumieć, coś spłodził. Nie mam dziś czasu ani ochoty na zbaczanie w polemiki na temat błogosławieństw (precyzyjnie zaplanowanej i sterowanej) anarchii Rakowskiego, Sekuły, Wilczka, Gawronika, Bagsika e tutti quanti. Muszę jednak przyznać, że dzisiejsze opresyjne państwo bezwzględnie mści się m.in. na dwóch ostatnich herosach wolnego rynku: Gawronik niedawno kiblował za niespłaconą grzywnę, Bagsika ponownie aresztowano kilka dni temu. Dziś jest Wielki Piątek, dla luteran najważniejszy dzień w kalendarzu liturgicznym - zasłaniają kirem nie tylko krzyże w świątyniach, ale też lustra w domach, by nie ukazało się w nich w dniu śmierci Boga oblicze Szatana. Z tej okazji dedykuję Ci taki obrazek - sądzę, że w pewnym sensie może stanowić pointę naszej rozmowy: No to, tego... Wesołych Świąt - Alleluja i do przodu! To mówiłem ja, Jeni. Ochrzczony ateista, ale nie fanatyk. W żadną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Dziś jest Wielki Piątek 19.04.14, 09:05 Bierz przykład z tych biednych ludzi, których uczy się pokory skracając "mebelek" corocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Na marginesie 14.04.14, 17:44 Szukając dla celów pognębienia Cię (nie udało się) dokładnego tekstu tez Lutra www.racjonalista.pl/kk.php/s,1481 trafiłem też na taką stronę www.sciaga.pl/tekst/91538-92-najwazniejsze_tezy_marcina_lutra Zwróć uwagę na ocenę przydatności tej bzdury, w lewym górnym rogu - 80% I taka jest ogólnie rozpowszechniana wiedza. Co tu się dziwić ogólnemu poziomowi dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Tezy 14.04.14, 10:27 Na klamce do tych drzwi zawieszonych jest tuzin polityków wszystkich opcji, uważajcie żeby wam nie przytrzasnęli paluszków... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Tezy 15.04.14, 23:57 Już nie da się przybić tez w Jasienicy. Budynek ów nie jest już kościołem. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15805316,Kuria__Kosciol_w_Jasienicy_zamkniety__Ks__Lemanski_.html "Kuria Biskupia Warszawsko-Praska z głębokim bólem informuje, że w związku z wydarzeniami, które miały miejsce w parafii Narodzenia Pańskiego w Jasienicy, kościół parafialny pozostanie zamknięty od dnia dzisiejszego, tj. 15 kwietnia 2014, do odwołania" - poinformował we wtorek rzecznik prasowy Diecezji Warszawsko-Praskiej Mateusz Dzieduszycki. Kara dla łowiecek, że nie dały się strzyc pod włos. Jak wiele łowiecek zmądrzeje i - przynajmniej - przejdzie na protestantyzm, który ma o kilka rzędów wielkości bliżej do chrześcijaństwa, niż tzw. "polacki" katolicyzm, albo inaczej "choseryzm"? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Tezy 16.04.14, 11:10 jaceq napisał: > Kara dla łowiecek, że nie dały się strzyc pod włos. Jak wiele łowiecek zmądrzej > e i - przynajmniej - przejdzie na protestantyzm, który ma o kilka rzędów wielko > ści bliżej do chrześcijaństwa, niż tzw. "polacki" katolicyzm, albo inaczej "cho > seryzm"? Te killka rzędów wielkości to m.in. nakaz traktowania Biblii dosłownie, z czego bierze się fakt, że kreacjonizm powstał własnie na gruncie protestantyzmu. Dobry protestant musi być kreacjonistą, natomiast dobry katolik - nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Tezy 16.04.14, 21:55 dachs napisał: > kreacjonizm powstał własnie na gruncie protestantyzmu Niespecjalnie. Kreacjonizm powstał na gruncie judaizmu, jeśli już. Aczkolwiek pierwociny kreacjonizmu można znaleźć w religiach dużo starszych, niż judaizm. Oczywiście protestantyzm był reformą konserwatywną, jednak postępową o tyle, że swoje główne założenia (np. absolutne potępienie katolickiego świętokupstwa) opierał na Nowym Testamencie, a nie Starym. > nakaz traktowania Biblii dosłownie Masz oczywiście rację. Istnieją sekty, mieszczące się w definicji szeroko rozumianego protestantyzmu, które swój system moralności opierają praktycznie na księdze Deuteronomii, której lektura nie jest zalecana przed i w trakcie śniadania. Niemniej ja miałem raczej na myśli tych protestantów, którzy nakazy Deuteronomii mają w tym poważaniu nazywanym głębokim. Aczkolwiek też mają za uszami więcej spalonych czarownic, niż tacy np. katolicy. Prawdopodobnie strasznie się przejęli nakazem Exodusa, 22:17. Czemu tak wybiórczo? A nie mam pojęcia. > Dobry protestant musi być kreacjonistą, natomiast dobry katolik - nie może. Wytłumacz to temu katolikowi, który uważa się za dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Tezy 16.04.14, 23:42 Powstało coś bez kreacjonizmu, autora, planu i organizacji, bi ja nic takiego nie znam. Biblia jest tylko instrukcją obsługi wydanej przez użytkowników naszej planety, oraz instrukcji warunków zachowania bezpieczeństwa.. Papa Paweł II był pod wpływem rewelacji Dawkinsa, typowe postępowe bzdury kosciola zwanego postępowym... Odpowiedz Link Zgłoś