Dodaj do ulubionych

Brak reakcji w "GW" na POLACTWO Ziemkiewicza

IP: *.acn.pl 01.09.04, 18:18
Właśnie skończyłem czytać POLACTWO Ziemkiewicza, precyzyjny i klarowny wywód
o tym, jak my, Polacy, stalismy się polactwem, jak i dlaczego do tego doszło,
dlaczego rzeczywistość po 1989 wygląda jak wygląda itd (Rafał A. Ziemkiewicz,
wyd. Fabryka Słów, Lublin 2004). Autor wiele miejsca poświęca
Michnikowi, "michnikowszczyźnie", GW, Familii itd i, mówiąc delikatnie, jego
opinia o wyżej wymienionych nie jest pochlebna. W związku z tym bardzo byłem
ciekaw, co na to GW i Michnik. Okazuje się, że nic! W archiwum tekstów GW
zapytanie o "polactwo" daje jedno trafienie i nie jest to bynajmniej
polemika, tylko...notka biograficzna Ziemkiewicza. Podobnie na forum. Czy
rzeczywiście brak reakcji? Czy może źle szukam?
A ponadto, po prostu: czytałaś? czytałeś? Zgadzasz się, nie zgadzasz?

Pozdrawiam
Marcin XXX

Obserwuj wątek
    • Gość: adamm Re: Brak reakcji w "GW" na POLACTWO Ziemkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 18:39
      Można na różne sposoby negować oponenta, kogoś, kogo się nie lubi. Na przyklad
      nie zauważać go, traktować jak powietrze. Za RAZ nikt nie stoi, wiec GW moze
      wlasciwie go olac. Co też czyni.
    • kropka_leje No coz, nie mowmy a moze o tym zapomna... 01.09.04, 18:55
    • Gość: Mitch Bochannon Re: Brak reakcji w "GW" na POLACTWO Ziemkiewicza IP: *.strong / 213.186.71.* 01.09.04, 18:59
      Ja juz zamowilem, dostane za pare dni. Niemniej czytajac recenzje zastanawiam
      sie ile jeszcze Ziemkiewicz pociagnie w Tok FMie.
    • Gość: buhaha Ziemkiewicz - UFOlog :) IP: *.multicon.pl 01.09.04, 19:22
      Zawsze śmieszył mnie ten gość. Pisze książki o UFO to napisał i o Polakach.
      Ziemkiewicz to taki Korwin-Mikke. Tyle że troche mlodszy.
      • Gość: Mitch Bochannon Re: Ziemkiewicz - UFOlog :) IP: *.strong / 213.186.71.* 01.09.04, 19:27
        > Pisze książki o UFO to napisał i o Polakach.

Ale znowuz to nie tak odlegle od siebie zagadnienia.
      • Gość: blq buhahahaha, ale kretyn! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 21:38
        czy naprawde na tym forum musza sie pojawiac ludzie co gowno wiedza? albo
        inaczej: czy musza pisac akurat o tym, o czym gowno wiedza?

Rafal Ziemkiewicz pisze nie ksiazki o UFO, a bardzo logicznie napisana
        fantastyke bliskiego zasiegu. Gdzie cala futurologia jest tylko pretekstem do
        tego, by pokazac jak przeszlosc zniszczyla terazniejszosc i moze zniszczyc
        przyszlosc. o ile sie nie otrzasniemy, nie naprawimy czagos, poki jeszcze czas.

Ziemkiewicz jest wspolczesnym Mickiewiczem. To geniusz, ktorego takie karly
        umyslowe jak to anonimowe "coś" powyzej nigdy nie zrozumieja.

• aleksander_krzeszowice NAPISANE W SPOSÓB SPRAWNY I CIEKAWY ... 01.09.04, 20:12
      ... a co do przedstawienia "michnikowszczyzny" , raczej trudno sie było
      spodziewac czegos innego od dziennikarza prawicowego "Głosu Polskiego".
      • janusz2_ Re: NAPISANE W SPOSÓB SPRAWNY I CIEKAWY ... 01.09.04, 20:17
        aleksander_krzeszowice napisał:

> ... a co do przedstawienia "michnikowszczyzny" , raczej trudno sie było
        > spodziewac czegos innego od dziennikarza prawicowego "Głosu Polskiego".

Trochę upraszczasz.

pl.wikipedia.org/wiki/Rafa%C5%82_Aleksander_Ziemkiewicz
        Rafał A. Ziemkiewicz (urodzony 13 września 1964 roku w Piasecznie koło
        Warszawy) to polski pisarz science-fiction, laureat nagrody im. Janusza A.
        Zajdla za powieści Pieprzony los kataryniarza (1995) i Walc stulecia (1998)
        oraz za opowiadanie Śpiąca królewna (1996). Ukończył polonistykę na
        Uniwersytecie Warszawskim.

Pracował jako dziennikarz i publicysta m.in. w radiu Wawa, PR IV i "Gazecie
        Polskiej", gdzie kierował działem publicystyki. Od kilku lat jest niezależnym
        publicystą, chociaż nie ukrywa swych sympatii do Unii Polityki Realnej.
        Publikuje m.in w "Newsweeku", "Rzeczpospolitej" i "Gazecie Polskiej". Jest też
        gospodarzem programu publicystycznego radia TOK FM i stałym komentatorem w
        cyklicznym programie "Loża prasowa" w telewizji TVN24. Za swoją publicystykę
        otrzymał w 2002 roku presiżową nagrodę Kisiela."
        • aleksander_krzeszowice Re: NAPISANE W SPOSÓB SPRAWNY I CIEKAWY ... 01.09.04, 20:20
          Odniosłem się tutaj Szanowny Panie do głównego pytania , a nie do biografii
          autora .
          • janusz2_ Re: NAPISANE W SPOSÓB SPRAWNY I CIEKAWY ... 01.09.04, 20:26
            aleksander_krzeszowice napisał:

> Odniosłem się tutaj Szanowny Panie do głównego pytania , a nie do biografii
            > autora .

Tak, stwierdzileś:
            "... a co do przedstawienia "michnikowszczyzny" , raczej trudno sie było
            spodziewac czegos innego od dziennikarza prawicowego "Głosu Polskiego"."

Ponieważ Ziemkiewicz publikuje taże w Rzepie i Newsweeku, to chciałbym Ci zadać
            pytanie, czego wg. Ciebie można się spodziewać, odnosnie
            przedstawienia "michnikowszczyzny" od dziennikarza "Rzeczpospolitej"
            i "Newsweeka"?
            • Gość: ¥ Re: NAPISANE W SPOSÓB SPRAWNY I CIEKAWY ... IP: *.bit / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 20:34
              No przeciez najbardziej obiektywny obraz 'michnimowszczyzny' daje nam Gazeta
              Wyborcza, naj-szlachetniejsza, naj-swiatlejsza i naj-obiektywniejsza nasza
              codzienna gazeta wink, niedoscigniony wzor dla innych gazet i czasopism nie
              tylko polskich, amen.

• janusz2_ Re: NAPISANE W SPOSÓB SPRAWNY I CIEKAWY ... 01.09.04, 20:55
                Gość portalu: ¥ napisał(a):

> No przeciez najbardziej obiektywny obraz 'michnimowszczyzny' daje nam Gazeta
                > Wyborcza, naj-szlachetniejsza, naj-swiatlejsza i naj-obiektywniejsza nasza
                > codzienna gazeta wink, niedoscigniony wzor dla innych gazet i czasopism nie
                > tylko polskich, amen.
                >

Pięknie powiedziane... smile
                • Gość: sysysy jestem w trakcie IP: 62.233.188.* 01.09.04, 21:23
                  podoba mi się
                  jasno i przejżyście, bez zamydlania

ale też smutna lektura; ukazuje jak głęboko zakorzeniona jest przyczyna obecnej
                  sytuacji, społeczeństwo feudalne, pańszczyźniane, skomunizowane a teraz
                  michniczone i giertyszone

po lekturze "Polactwa" niestety straciłem wiarę że to się zmieni...
    • Gość: Marcin XXX Re: Brak reakcji w "GW" na POLACTWO Ziemkiewicza IP: *.acn.pl 01.09.04, 21:57
      Gwoli prawdy: na forum jednak o Polactwie trochę było... Co nie zmienia faktu,
      że w samej Gazecie jednak nie, i to ani poważnej polemiki ani nawet w stylu:

Próżnoś repliki się spodziewał/
      Nie dam ci prztyczka ani klapsa/
      Nie powiem nawet pies cię jebał/
      Bo to mezalians byłby dla psa

(to chyba Tuwim, ale nie dam głowy, cytuję też z pamięci)

Ale jestem pewien, że to po prostu przeoczenie, tyle się w końcu, prawda, tego,
      dzieje i Beylin (koniecznie!) jednak zripostuje albo chociaz odwinie.

Marcin XXX
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka