Dodaj do ulubionych

P a m i ę t a j c i e !!!

17.05.15, 09:16
Za Dudą idzie do nas PIS,
chowając się bardzo dokładnie za jego plecami.

Obserwuj wątek
    • prudernik Jak ta suflerka Bula tak chowa się PiS za A.Dudą 17.05.15, 09:19
      DOBREEEEEEEEEEEE!
      • prudernik wysyłąjcie SMSy, telfny, faxy-ratujcie WSI du.pę 17.05.15, 09:21
        ale już. Bo Kaczor wyaresztuje wszystkich złodziei i łapówkarzy!
      • wikul Jak ta suflerka podpowiada. Dobreeeee! 17.05.15, 09:25
        Zresztą, jaki kandydat taka suflerka.

www.fakt.pl/polityka/andrzej-duda-tez-ma-suflerke-szydlo-podpowiada-dudzie,artykuly,545099.html
    • wikul Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 09:53
      Kiedyś w swojej karygodnej naiwności sądziłam, że jak dorośnie młode pokolenie urodzone po 1989 roku, ludzie niepamiętający komuny, ludzie niepamiętający, że wyjazd do Norwegii na saksy w wakacje był wielką radością, że ci młodzi ludzie, którzy podróżują i znają języki, więc rozmawiają z mieszkańcami innych krajów, wiedzą, że wszędzie życie wiąże się z ciężką pracą, i sądziłam, że ci młodzi ludzie nie będą sierotami po komunie z roszczeniowym podejściem do kraju. Myliłam się okrutnie.
      W tej kampanii prezydenckiej, a jestem uważnym obserwatorem wszystkich kampanii od 1989 roku, rzuciły mi się w oczy cztery sprawy. Niewykształcenie obywatelskie Polaków, ordynarny populizm kandydata Andrzeja Dudy, obezwładniająca nieumiejętność poprowadzenia kampanii przez sztab Bronisława Komorowskiego oraz, nazwę to eufemistycznie, choć wolałabym użyć grubszego słowa, niedostatki rozsądku dziennikarzy.
      My Polaki - nieboraki
      Nasłuchawszy się wczoraj do upojenia relacji TVN24 ze spacerów kandydatów na prezydentów, doszłam do wniosków, które przeraziły mnie samą.
      Prezydent jest obwiniany o wszystko. O to, że żona jednego pana oskarżyła go o pedofilię i widuje się z córką tylko 2 godziny w tygodniu. O to, że jedna pani jest inwalidką od urodzenia i jest jej ze wszystkim ciężko, co dobrze rozumiem, ale to nie jest wina prezydentury kogokolwiek. O to, że młodzian po studiach (przypuszczam, że modny kierunek marketing i zarządzanie, bo każdy by wolał zarządzać, to oczywiste ) nie jest w stanie sobie zaraz po tychże studiach znaleźć tak satysfakcjonującej finansowo roboty, żeby go było od razu stać na wszystko, oraz o dziesiątki coraz bardziej niedorzecznych rzeczy.
      Wysłuchałam tego wszystkiego po wielekroć, bo dziennikarze chyba dostają niezwykłego wzbudzenia, gdy widzą, jak jakiś smarkacz wydziera się na Prezydenta, i puszczają to co pół godziny, więc wysłuchałam i zadumałam się smętnie nad mizerią umysłową Polaków... Na całym świecie ludzie biorą kredyty i szukają lepszej roboty. Tylko u nas niebożęta są tym zdruzgotane... Zgroza! My Polaki - nieboraki.
      Ciekawe, co by powiedział ten chłopiec, gdyby w Polsce, tak jak na przykład w USA albo Wielkiej Brytanii, studia były płatne i gdyby nie miał zamożnych rodziców i już w wieku 18 lat musiałby brać kredyt na te studia, po ich zakończeniu nie znalazłby od ręki fantastycznej pracy na wysokim stanowisku, spłacając jeszcze kredyt za studia musiałby wziąć następny na kupno mieszkania lub je wynajmować (w USA dwudziestopięciolatek mieszkający z rodzicami, którzy go karmią i ubierają, to ktoś, kogo nie weźmie żadna dziewczyna, bo jest to podejrzany cudak).
      Mój Boże, taki młody człowiek chyba nie dałby rady! ...

wyborcza.pl/1,95892,17925587,Mlodzi_roszczeniowa_postawe_wobec_wlasnego_Panstwa.html#ixzz3aJztchMD
      • wikul "Biedni studenci na robotach w Norwegii" 17.05.15, 09:57
        Beata Szydło, jak zwykle ze ściśniętymi szczękami, drwi ze spacerów urzędującego Prezydenta. To ja, bez ściśniętych szczęk, zadrwię ze spacerów Dudy i jego serdecznej troski, z jaką pochyla się nad codziennymi kłopotami Polaków, jak ten Janosik nie przymierzając, jak ten troskliwy ojciec narodu, któremu serce wyje z rozpaczy, gdy widzi, że młody człowiek jest zmuszany do wzięcia kredytu!

Okłamywanie społeczeństwa, że jak Duda zostanie Prezydentem RP to będzie tu raj na ziemi, jest wyjątkowo perfidną i ohydną zagrywką.

Duda naprawi wszystko, inwalidzi wstaną z wózków, wredne żony okłamujące sądy nie znajdą wiary i zostaną odesłane do ciężkiej cholery, ubranka dziecięce będą fantastycznie tanie, studenci nie będą musieli wyjeżdżać w wakacje na roboty do Norwegii, tylko będą się byczyć trzy miesiące na garnuszku mamusi, a młody człowiek mający pierwszą pracę od ręki za gotówkę kupi mieszkanko, zaraz potem fajne autko, jak już to będzie miał, to natychmiast znajdzie superdziewczynę, z którą na pierwszy urlop pojedzie na Karaiby! Bo tak jest na świecie według dużej części Polaków, a że w Polsce tak nie jest, to jest oczywista osobista wina Komorowskiego. ...

wyborcza.pl/1,95892,17925587,Mlodzi_roszczeniowa_postawe_wobec_wlasnego_Panstwa.html#ixzz3aNeLGjac
        • wikul "Wszędzie sitwa i złodzieje" 17.05.15, 10:05

Co robi Duda? Duda w prostacki sposób żeruje na niewyplenionej postawie roszczeniowej Polaków, a także żywi swoją kampanię ich nieszczęściami i kłopotami. Takiego steku populistycznych haseł nie słyszałam chyba nigdy. Retoryka Dudy jest najoczywistsza - wolą ludu jest dostać za darmo albo chociaż za grosze, a ja was wysłucham, wysłucham i dam wam to, czego żądacie.
          Zacytuję tu niesłychanie zjadliwy, ale także niesłychanie prawdziwy tekścik mojego kolegi Piotra, który ładnie oddaje sens ostatniego pomysłu kandydata Dudy: "Masz problem? Nie stać cię na wino? Pogoda nie dopisuje? Szef cię opieprzył bez powodu? Nie dostałeś podwyżki? Długi weekend za krótki? Wycięli ci nie tę nerkę? Obsługa sklepu jest nieuprzejma? Sprzedali ci nieświeże mięso? Twój telefon ma słaby zasięg? Żona cię zdradza? Windows znów się zawiesza? Za długie kolejki na poczcie? Firma nie prosperuje jak należy? Strzyka cię w kościach? Masz problem z erekcją? Zupa jest za słona? Nie przejmuj się! Te i inne problemy rozwiąże DudaPomoc!".
          Kiedyś, w swojej karygodnej naiwności, sądziłam, że jak dorośnie młode pokolenie urodzone po 1989 roku, ludzie niepamiętający komuny, ludzie niepamiętający, że wyjazd do Norwegii na saksy w wakacje był wielką radością, ludzie mający dostęp do wszystkiego, co jest zrobione na świecie, i do wszystkiego, o czym się na świecie mówi i pisze, ludzie, którzy podróżują i znają języki, więc rozmawiają z mieszkańcami innych krajów i wiedzą, że wszędzie życie wiąże się również z ciężką pracą czy przeróżnymi kłopotami życiowymi, sądziłam, że ci młodzi ludzie nie będą sierotami po komunie z roszczeniowym podejściem do kraju.

Niestety, myliłam się okrutnie. Roszczeniową postawę wobec własnego Państwa wyssali z mlekiem matek i przyswoili dwadzieścia lat, wysłuchując od ojców, jak to "Państwo ma dać", "Państwo mnie okrada", "Wszędzie sitwa i złodzieje", "Podatki za wysokie!" i tym podobnych utyskiwań.

wyborcza.pl/1,95892,17925587,Mlodzi_roszczeniowa_postawe_wobec_wlasnego_Panstwa.html#ixzz3aJztchMD
          • wikul "Co ty możesz zrobić dla swojego kraju" 17.05.15, 10:08
            Nawet taki laik ekonomiczny jak ja wie, że budżet państwa to niemal to samo co budżet domowy, tylko w skali makro, co się do niego włoży, to się z niego wyjmie. Niestety, młode pokolenie w dużej części tego nie wie i traktuje Państwo tak, jak traktowali rodzice PRL, czyli jako opresanta, złodzieja, kogoś, kto powinien tak wszystko regulować, żeby każdy miał prawo do wszystkiego. Frazesy, banały, nierealne obietnice, żerowanie na nieszczęściach obywateli - tak, to jest wielka ohyda.

Wobec tego tu nie przyjmie się nigdy piękne hasło J.F. Kennedy'ego: "Nie pytaj, co twój kraj może zrobić dla ciebie, zapytaj, co ty możesz zrobić dla swojego kraju".
            Duda szaleje po kraju, ogląda nakrętki i śrubki, powtarza mantrę o służbie społeczeństwu, wymądrza się o polskim cukrze i węglu, peroruje o krwiożerczych bankach, użala się nad pracownikami marketów zmuszanymi do jazdy na wózkach widłowych...

• wikul Nie napadniemy na Dudę na ulicy, bucząc czy wrzesz 17.05.15, 10:11
              A w sztabie Bronisława Komorowskiego... Napisałam do nich kilka dni temu, mając nadzieję, że to dotrze do sztabu Prezydenta, albo że u nich ktoś rozsądny sam na to wpadnie. Nie wpada.
              Jest masa młodych ludzi z grupy wiekowej wyborców - kukizowców, którzy jednak posługują się rozsądkiem i nie są wychowani w negacji wszystkiego oraz nie wyssali z mlekiem matek postkomunistycznej, roszczeniowej postawy. To są np. moje dzieci czy przyjaciele moich dzieci, czy dzieci moich znajomych i przyjaciół. Młodzi, rozsądni ludzie, choć często dziwacznie ubrani, słuchający dziwacznej muzy, mówiący własnym językiem, mający własne, często też dziwaczne pragnienia i życiowe plany. Ale wciąż posługujący się rozsądkiem, inteligentni, weseli, dowcipni.
              Marzyłam, żeby ktoś ze sztabu PBK wpadł na ten niespecjalnie skomplikowany pomysł i wykorzystał w spotach prezydenckich właśnie TYCH ludzi, tych młodych, rozumnych fajnych ludzi, którzy powiedzą swoim językiem, że zagłosują na Bronisława Komorowskiego!
              Żeby Komorowski nie pokazywał się wyłącznie jako lekko przynudzający wujek w garniturze, ale jako człowiek, na którego mogą głosować młodzi ludzie.
              Sztab jednak uważa, że prowadzanie Komorowskiego po ulicach i stacjach metra wystarcza, a to, połączone ze słabym przygotowaniem tych wędrówek, okazuje się wręcz szkodliwe. My nie napadniemy na Dudę na ulicy, bucząc czy wrzeszcząc na niego, oni nie zawahają się wysłać agresywnych prowokatorów.

My, wyborcy Komorowskiego, "dewianci" jak ładnie nas określił jeden z dziennikarzy "wyklętych", czy "osoby o niskiej inteligencji", jak był łaskaw powiedzieć sam Prezes, jesteśmy pięknoduchami z zasadami, nie bardzo potrafimy zachowywać się żenująco i prostacko. Duda i to "wygrywa". ...

wyborcza.pl/1,95892,17925587,Mlodzi_roszczeniowa_postawe_wobec_wlasnego_Panstwa.html#ixzz3aNhlthSK
              • wikul Piskliwy młodzian, który nie chce do Norwegii - .. 17.05.15, 10:13
                Słowo o dziennikarzach. Oglądam spotkania z gośćmi, których zapraszają do studiów. Słucham komentarzy. Zwracam uwagę na to, kogo zapraszają do programów. Widzę, jakie wydarzenia uważają za najważniejsze danego dnia. I cisną mi się na klawiaturę bardzo grube słowa, od których użycia z trudem się powstrzymuję.

Tabloidyzacja mediów osiągnęła poziom dla mnie nieakceptowalny, wielokrotne pokazywanie ludzi agresywnych i niezbyt mądrych w celu wzbudzenia emocji, pogoń za najtańszą sensacją, a niedostrzeganie spraw istotnych, nieprostowanie ewidentnych kłamstw, które wygłaszają w studiu politycy, kompletna nieumiejętność prowadzenia choć w miarę kulturalnej rozmowy czy plecenie po prostu zwyczajnych bredni, oto tylko ułamek tego, co mam do zarzucenia sporej części dziennikarzy.

Najbardziej eksponowanym niusem dnia jest młody człowiek, o którym już pisałam, piskliwie uskarżający się, że musi w wakacje jechać popracować do Norwegii.

Rany boskie, przecież nie jesteście idiotami! Dlaczego uparliście się nas, widzów, uważać za idiotów?! Czemu sądzicie, że wrzaski przekrzykujących się polityków, że tania sensacja, że najlepiej jakaś awantura czy chlapnięcie przez gościa czegoś chamskiego, gościa, który zresztą nie ma nic mądrego do powiedzenia, to jest właśnie to, czego oczekujemy od programów informacyjnych? ...

wyborcza.pl/1,95892,17925587,Mlodzi_roszczeniowa_postawe_wobec_wlasnego_Panstwa.html#ixzz3aNiKlpFl
                • wikul Kocham Polskę i zależy mi na jej dobru 17.05.15, 10:15
                  Po co to wszystko napisałam? Dlatego że nie mogę się uwolnić od miłości do mojego kraju i kierowała mną naprawdę szczera i głęboka troska o to, co się w nim będzie działo za kilka miesięcy. Polska to nie scena w Jarocinie, jak wydawało się Kukizowi, to nie sitwa złodziei i nierobów, którą należy wystrzelać, jak sądzi Korwin, Polska także nie zasługuje na eksperymentowanie z technicznym Prezydentem, którego każde posunięcie będzie sterowane przez Jarosława Kaczyńskiego, którego oderwanie się od rzeczywistości i przebywanie głównie w świecie własnych urojeń, fobii, traum i marzeń o zemście jest widoczne gołym okiem od wielu lat.

Nie tylko ja kocham Polskę i zależy mi na jej dobru. Zróbmy coś z tym. Wybory to nie jest zabawa, zwłaszcza w tak niepewnej sytuacji, jaka jest obecnie w Europie. Nie można zgodzić się na niesłychanie niebezpieczne eksperymenty na kraju.

Idź na wybory i zagłosuj mądrze.

wyborcza.pl/1,95892,17925587,Mlodzi_roszczeniowa_postawe_wobec_wlasnego_Panstwa.html#ixzz3aNizB4vu
      • ciocia_piqa Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 10:14
        Trafna, ze wszech miar, diagnoza. No i jeszcze jedna myśl głęboka a refleksyjna mnie naszła - ci "nieszczęśnicy" żyjący w wolnym kraju o możliwościach zupełnie nieosiągalnych dla mojego pokolenia łatwo oddają się w łapska manipulantów, roztaczających nierealne wizje. Lepperyzm Dudy nie powinien do nikogo rozsądnego trafiać. Wszak był już Lepper i w obywatelach powinien pozostać choćby ślad jego prostackich manipulacji. Żałosny jest fakt, że Kościół nie przestrzega obywateli przed partiami populistycznymi, że nie można liczyć na głos rozsądku z tamtej strony. Dowodzi to ponad wszelką wątpliwość, że purpuraci dostrzegli w PiS możliwość jeszcze większego obłowienia się. Ci, którzy postawili na gniewnego Kukiza, by uniknąć wyboru miedzy dżumą a cholerą, w większości ludzie młodzi, kształcący się albo już wykształceni nie zdają sobie sprawy, że wybierają trąd. Cieszę się, że nie jestem już młody i że nie będę musiał obserwować agonii mojej Ojczyzny przez głupotę moich współziomków.

• wikul Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 10:19
          ciocia_piqa napisała:

> Żałosny jest fakt, że Kościół nie przestrzega obywa
          > teli przed partiami populistycznymi, że nie można liczyć na głos rozsądku z tam
          > tej strony. Dowodzi to ponad wszelką wątpliwość, że purpuraci dostrzegli w PiS
          > możliwość jeszcze większego obłowienia się. Ci, którzy postawili na gniewnego K
          > ukiza, by uniknąć wyboru miedzy dżumą a cholerą, w większości ludzie młodzi, ks
          > ztałcący się albo już wykształceni nie zdają sobie sprawy, że wybierają trąd. C
          > ieszę się, że nie jestem już młody i że nie będę musiał obserwować agonii mojej
          > Ojczyzny przez głupotę moich współziomków.

Polski Kościół w swojej większości zawsze postawi na opcję wygodną dla siebie. Zbyt mało jest w polskim Kościele ludzi pokroju papieża Franciszka.
          • astra18 Re: P a m i ę t a m y !!!! 17.05.15, 10:32
            www.rp.pl/artykul/1014916.html
            Pani specjalistka od plastików.
        • jerycho666 narzedzie milosierdzia: mizerykordia 17.05.15, 15:35
          ciocia_piqa napisała:

> Cieszę się, że nie jestem już młody i że nie będę musiał obserwować agonii mojej
          > Ojczyzny przez głupotę moich współziomków.

Ja jestem widocznie na tyle mlodszy, ze mam lepszy wzrok I agonie "Ojczyzny"/macochy obserwuje od paru dziesiatkow lat. Nie powiem, ze od zawsze ani od poczatku. Przejrzalem I tak za pozno.

Co do frazy koncowej to przyslowiowe jest, ze Polak przed szkoda I po szkodzie ...
    • perla ciotka może być spokojna, ja nie zapomnę nigdy 17.05.15, 11:38
      8 lat złodziejstwa, nepotyzmu i nieudaczności w wykonaniu PO właśnie.
      • dachs Re: ciotka może być spokojna, ja nie zapomnę nigd 17.05.15, 12:20
        perla napisał:

> 8 lat złodziejstwa, nepotyzmu i nieudaczności w wykonaniu PO właśnie.

Tak jest, czas dopuścić do tego PiS.
        • qwardian Re: ciotka może być spokojna, ja nie zapomnę nigd 17.05.15, 13:28

Nie ma sprawy Borsuku, jeżeli pokryjesz dług Platformy w budżecie na sumę tysiąc miliardów złotych to zastanowię się nad Twoją propozycją...
          • dachs Re: ciotka może być spokojna, ja nie zapomnę nigd 17.05.15, 14:46
            qwardian napisał:

>
            > Nie ma sprawy Borsuku, jeżeli pokryjesz dług Platformy w budżecie na sumę tysią
            > c miliardów złotych to zastanowię się nad Twoją propozycją...

To nie chcesz, żeby się PiS nachapał?
          • wikul Re: ciotka może być spokojna, ja nie zapomnę nigd 17.05.15, 14:55
            qwardian napisał:

> Nie ma sprawy Borsuku, jeżeli pokryjesz dług Platformy w budżecie na sumę tysią
            > c miliardów złotych to zastanowię się nad Twoją propozycją...

Nie musisz się zastanawiać. Zapoznaj się z faktami (jak umiesz czytać) i przestań bredzić.

c.wrzuta.pl/wi4789/97b20d1300144e5e4d20acb1/0/pis_po_sld_pkb
        • ciocia_piqa Re: ciotka może być spokojna, ja nie zapomnę nigd 17.05.15, 14:00
          dachs napisał:

> perla napisał:
          >
          > > 8 lat złodziejstwa, nepotyzmu i nieudaczności w wykonaniu PO właśnie.
          >
          > Tak jest, czas dopuścić do tego PiS.

Myślę, że taki czas nigdy nie nadejdzie. Nie wolno PiSowi składać daniny z Ojczyzny. Nie są godni, perfidni kłamcy i cynicy.

• ciocia_piqa Re: ciotka może być spokojna, ja nie zapomnę nigd 17.05.15, 13:56
        perla napisał:

> 8 lat złodziejstwa, nepotyzmu i nieudaczności w wykonaniu PO właśnie.

Propaganda. Cyniczna pisowska propaganda. W Kraju, gdzie sądy i prokuratura są niezależne i pełnią obowiązki, złodzieje siedzą w więzieniach lub oczekują na wyroki. Nieudaczność.... kiedy pomyślę jakim nieudacznikiem był pisowski prezydent to nikt ze znanych mi osób nie spełnia warunków by nazwać go nieudacznikiem. Wreszcie nepotyzm... zdarzały się przypadku nepotyzmu. Pewna pani profesor, Gilowska jej było? została usunięta z Platformy za nepotyzm. PiSowi nie przeszkadzało by przyjąć ją w szeregi. Słabiutkie te twoje argumenty niczym piwo perła właśnie. Perła - export.
        A na marginesie - wiesz dokąd to coś eksportują? smile

• qwardian Re: ciotka może być spokojna, ja nie zapomnę nigd 17.05.15, 14:13

Takich Amber Gold Platfo-przekrętów musiało być na worki pieniędzy jeżeli w kasie brakuje tysiąc miliardów. Prezes Jarosław już trenuje rękę którą będzie okładał żelaznym prętem barki złodziei..
    • jerycho666 PiS zlustruje wszystkich Polakow 17.05.15, 15:27
      ciocia_piqa napisała:

> Za Dudą idzie do nas PIS,

Wlasnie dlatego zaglosuje na Dude. Bedzie kraina powszechnej szczesliwosci. Dlaczego krowa ma zdechnac jedynie sasiadowi?
      • ciocia_piqa Re: PiS zlustruje wszystkich Polakow 17.05.15, 15:29
        jerycho666 napisała:

> ciocia_piqa napisała:
        >
        > > Za Dudą idzie do nas PIS,
        >
        > Wlasnie dlatego zaglosuje na Dude. Bedzie kraina powszechnej szczesliwosci. Dla
        > czego krowa ma zdechnac jedynie sasiadowi?

Wątpię czy zagłosujesz w ogóle.

• jerycho666 grozba karalna? 17.05.15, 15:42
          ciocia_piqa napisała:

> Wątpię czy zagłosujesz w ogóle.

Aluzju ponial. Na wszelki przypadek doniose prokuraturze o dlugosci twoich rak. Bedzie to interesujace dla nich niezaleznie kto wygra.

Swoja droga prezentujesz POwskie panstwo prawa.
          • ciocia_piqa Re: grozba karalna? 17.05.15, 15:46
            jerycho666 napisała:

> ciocia_piqa napisała:
            >
            > > Wątpię czy zagłosujesz w ogóle.
            >
            > Aluzju ponial. Na wszelki przypadek doniose prokuraturze o dlugosci twoich rak.
            > Bedzie to interesujace dla nich niezaleznie kto wygra.
            >
            > Swoja droga prezentujesz POwskie panstwo prawa.

Nie histeryzuj, Rychu. Wyraziłem wątpliwość, czy zechcesz fatygować się dla Polski.
            Uważasz się za tak ważnego, że ktoś chciałby się na Ciebie zamachnąć? A skąd weźmiesz mgłę? wink

• jerycho666 Re: grozba karalna? 17.05.15, 16:01
              ciocia_piqa napisała:

> Wyraziłem wątpliwość, czy zechcesz fatygować się dla Polski.

Blisko konsulatu jest doskonala wloska knajpka. Warto sie pofatygowac.

> Uważasz się za tak ważnego, że ktoś chciałby się na Ciebie zamachnąć?

Nikt nie jest dostatecznie maly aby uniknac podlosci zaczadzonych aktywistow.

> A skąd weźmiesz mgłę? wink

Z rana mieszam ja z helem ale nie wstrzasam. Jak spojrze to moge zmrozic powietrze nad Sachara.

PO po 8 latach skonczyla sie pokora. Dlatego warto kopnac zdechlego kota aby nie zawadzal na drodze. Moze sie puszyc na miedzy.

Pyszni, niePOkorni sa niezdolni do analizy swych bledow bo ich nie popelniaja zgodnie ze swoja definicja.

Bedzie koalicja POPiS gdy wejda premiera burleski, burmistrz wolski, Kukiz i JKM. Cienko bedziesz spiewac?
    • wikul Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 15:36
      Wicepremierem rządu PiS został Andrzej Lepper, wykształcenie niepełne zawodowe, z kilkoma wyrokami. Człowiek, o którym sam prezes mówił, że jest "politycznym awanturnikiem". Lider ugrupowania, z którym ta partia nigdy nie zamierzała zawrzeć koalicji.

Jakimi kompetencjami merytorycznymi legitymował się premier Roman Giertych, gdy obejmował stanowisko ministra edukacji, poza niechęcią do twórczości Witolda Gombrowicza? Jakimi osiągnięciami w polityce zagranicznej, wiedzą o dyplomacji, obyciem w świecie dysponowała szefowa MSZ Anna Fotyga? Co o zarządzaniu Ministerstwem Rolnictwa, systemem dopłat i o funduszach wiejskich wiedział geodeta Krzysztof Jurgiel?

A czy pamięta pan prezes przesłuchanie przed sejmową komisją finansów publicznych pisowskiego kandydata na prezesa Narodowego Banku Polskiego Sławomira Skrzypka, podczas którego posłowie wypytywali, go o podstawowe terminy ekonomiczne? No jak wówczas poszło?

Spójrzmy na absolwenta oceanografii Witolda Marczuka, który po kierowaniu strażą miejską w Warszawie został szefem Służby Wywiadu Wojskowego MON. Działo się to w okresie wojny w Afganistanie i Iraku. Od razu został zresztą nominowany na generała brygady. Nawet Napoleon awansował wolniej. ...

wyborcza.pl/1,75968,16682471,Rzad_PiS_to_dopiero_byli_fachowcy.html#ixzz3aP1H8GRn
      • ciocia_piqa Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 15:43
        Pamiętamy!

... ale taka Astra nie pamięta. Albo tak przesiąkła pisizmem - leninizmem, że możesz jej pluć w oczy a ona powie, że to deszcz pada.

• ciocia_piqa Jeszcze jedno... 17.05.15, 15:54
          https://m.natemat.pl/c31ea415bede44dba1f29d90f9e0775c,640,0,0,0.jpg

Andrzej Duda przedstawia się jako kandydat nowocześniejszy od staroświeckiego wujka Komorowskiego.

Jak się ta nowoczesność objawia?

Tak jak na zdjęciach z Zembrzyc. Andrzej Duda klęczy przed jakąś zadziwiającą panią, przedstawiającą się jako mistyczka, a ta - wyciągając z foliowego zawiniątka mazidło, które sama uznaje za święte - smaruje mu nim czoło. Najwyraźniej kandydat na urząd Prezydenta RP również uznaje je za święte, bo nie tylko nie protestuje, ale przed tą panią z zadowoleniem klęczy.

Klęczeć przez paniami nie grzech, ale istnieje obawa, że jeśli Andrzej Duda zostanie prezydentem, każe klęczeć i mnie. A ja na to ochoty nie mam.

Zdjęcie jest z zeszłego roku. Andrzej Duda przyjechał do Zembrzyc, by syryjska mistyczka Myrna Nazzour pobłogosławiła go przed wyborami do parlamentu europejskiego.

- To było dla mnie wielkie przeżycie jako człowieka wierzącego - mówił wówczas człowiek, który za kilka dni może stać się głową państwa. - Myrna Nazzour jest obdarzona wielkim darem od Boga. To zaszczyt, że mogłem się z nią spotkać.

No to tyle w temacie nowoczesnej Polski, którą Duda chce nam zbudować. Nie wiem, jak wy, ale ja w takim razie chcę jeszcze pożyć w tej staroświeckiej - bez mistyczek i świętości wyciąganych z folii.

andrzejsaramonowicz.natemat.pl/142805,dlaczego-nie-zaglosuje-na-andrzeja-dude
          • wikul Re: Jeszcze jedno... 17.05.15, 16:04
            ... Który z kandydatów odpowiada polskim wyobrażeniom o roli prezydenta - głowy państwa i zwierzchnika sił zbrojnych? Na ile Bronisław Komorowski zdoła uświadomić wyborcom, że wybór prezydenta nie służy wcale "zmianie systemu", bo prezydent jest z definicji tego systemu strażnikiem? Na ile dotrze do Polaków przed telewizorami, że w sprawowaniu tej funkcji nie liczy się miły uśmiech, ale silny charakter, nie młodość - ale doświadczenie życiowe i zawodowe, nie deklaracje o "polityce odważnej" - lecz autorytet poza granicami kraju.
            I na koniec - że na tym stanowisku istotniejsze jest to, że prezydent ma poglądy stałe, a nie dostosowuje je do okoliczności i wyborców.

Głowa państwa nie jest w stanie rozwiązać problemów górników, rolników, pielęgniarek, sprzedawczyń w marketach czy kredytobiorców frankowych - jak sugeruje Andrzej Duda.

Tyle że wielu wyborców bardzo chciałoby dać się uwieść. Wielu oczekuje nadziei. Co z tego, że fałszywej. ...

wyborcza.pl/1,75968,17926971,Uwodzenie_i_charakter.html#ixzz3aP88GRf3
            • jerycho666 JOW 17.05.15, 16:10
              wikul napisał:

> I na koniec - że na tym stanowisku istotniejsze jest to, że prezydent ma pogląd
              > y stałe, a nie dostosowuje je do okoliczności i wyborców.

Nie bylem dzis na mszy i juz dopadlo mnie nieszczescie: slepota mi ustepuje. Pamiec tez jak u staruszka, nie zamulam sie pamietliwoscia dupereli.
          • jerycho666 Polska oprawcow ksiedza Jerzego 17.05.15, 16:07
            ciocia_piqa napisała:

> Nie wiem, jak wy, ale ja w takim razie chcę jeszcze pożyć w tej staroświeckiej - bez mi
            > styczek i świętości wyciąganych z folii.

Z Diedom Morozom i czerwonymi gwiazdami. Ja juz za PO nie nadazam.
            • ciocia_piqa Re: Polska oprawcow ksiedza Jerzego 17.05.15, 16:32
              Obrzydziłbyś przyjęcie u Lukullusa...

• astra18 Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 17:47
          ciocia_piqa napisała:

> Pamiętamy!
          >
          > ... ale taka Astra nie pamięta. Albo tak przesiąkła pisizmem - leninizmem, że m
          > ożesz jej pluć w oczy a ona powie, że to deszcz pada.

A widzisz - każdy ma swoją metodę, jedni dyskutują a drudzy plują i jeszcze się tym chwalą.
          >
          • ciocia_piqa Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 18:13
            astra18 napisała:

> ciocia_piqa napisała:
            >
            > > Pamiętamy!
            > >
            > > ... ale taka Astra nie pamięta. Albo tak przesiąkła pisizmem - leninizmem
            > , że m
            > > ożesz jej pluć w oczy a ona powie, że to deszcz pada.
            >
            > A widzisz - każdy ma swoją metodę, jedni dyskutują a drudzy plują i jeszcze się
            > tym chwalą.
            > >

Brednie.

... ale to ci się spodoba:

Nie popierasz Dudy, nie możesz służyć do mszy. "Przy ołtarzu mogą być tylko nieskalani poparciem dla Komorowskiego"

W kościele, a tym bardziej przy ołtarzu jest już tylko miejsce dla osób głosujących na Andrzeja Dudę, a popieranie Bronisława Komorowskiego to "poglądy wykluczające" możliwość służenie do mszy i przyjmowania Komunii Świętej - tak uznano w jednej z parafii w diecezji łódzkiej, gdzie wieloletniego lektora wyrzucono za to, iż nie wstydził się swoich poglądów i głosował na urzędującą głowę państwa.

Skalani Komorowskim
            Tę bulwersującą historię dyskryminacji i presji wywieranej na wyborców Bronisława Komorowskiego przez część Kościoła sympatyzującego z Andrzejem Dudą oraz Prawem i Sprawiedliwością, ujawniła w niedzielę na swoim facebookowym profilu socjolog Małgorzata Bilska. Badaczka opisała historię swojego znajomego, którzy od prawie pół wieku jest ministrantem, a od dwudziestu lat służył jako lektor w trakcie nabożeństw odbywających się w parafii przy jednym z zakonów żeńskich.

Od wielu lat ta współpraca układała się wyśmienicie, ale w niedzielę mężczyzna otrzymał od zakonnic niespodziewany telefon, w którym te poinformowały go, iż pozwolą mu już służyć przy ołtarzu, ponieważ dowiedziano się o jego poglądach politycznych. Niegodnych - zdaniem zakonnic - prawdziwego katolika.

Dosłownie kilkanaście minut temu otrzymałem od Sióstr telefon, z informacją, że "dziękują mi za ministranturę, ponieważ dowiedziały się, że krytycznie odnoszę się do kandydatury pana Dudy i że jawnie poparłem i popieram pana Komorowskiego, a przy ołtarzu mogą być tylko osoby nieskalane, tym bardziej przystępujące do Komunii świętej, a moje poglądy mnie wykluczają".

Dobre, nieprawdaż? Tu całość

• astra18 Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 18:32
              ciocia_piqa napisała:

" Dobre, nieprawdaż? Tu całość"

Bardzo dobre - ktoś, gdzieś, komuś, dzwoni tylko w którym kościele to tylko ty wieszsmile
            • dachs Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 19:05
              Ja z Astrą mam wprawdzie całkowicie rozbieżne poglądy, ale mam wrażenie, że ona jednak myśli.
              W odróżnieniu od Cioci.
              Zastanawiam się, jaki jeszcze kretynizm Ciocia jest w stanie łyknąć.
              • ciocia_piqa Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 20:18
                dachs napisał:

> Ja z Astrą mam wprawdzie całkowicie rozbieżne poglądy, ale mam wrażenie, że ona
                > jednak myśli.
                > W odróżnieniu od Cioci.
                > Zastanawiam się, jaki jeszcze kretynizm Ciocia jest w stanie łyknąć.

Solidarność macic? (metafora)

• dachs Re: P a m i ę t a j c i e !!! 17.05.15, 22:56
                  ciocia_piqa napisała:

> Solidarność macic? (metafora)
                  Ciocia z Astrą? Wolne żarty
    • wikul Re: P a m i ę t a j c i e !!! 18.05.15, 13:21
      Duda zapomniał albo go źle poinformowali bo nakłamał o grafenie.

technologie.gazeta.pl/internet/1,138228,17938051,Jak_naprawde_jest_z_polskim_grafenem_i_czego_podczas.html#MT2
      • ciocia_piqa Re: P a m i ę t a j c i e !!! 18.05.15, 14:51
        Według mojej subiektywnej oceny Duda przegrał ten pojedynek. Zbyt wiele, nieprzyzwoitego wręcz, populizmu z dużą dawką cynicznego uśmiechu. Grzecznościowe formułki, wygłaszane pod adresem miłościwie nam panującego Komorowskiego, brzmiały nieszczerze.

• wikul "Polska - republika wyznaniowa" 19.05.15, 12:28
      To nie żart, taki pomysł ma przyszły ewentualny współpracownik A. Dudy w jego kancelarii.

"Należy przekształcić izbę wyższą parlamentu w reprezentację osób zaufania publicznego, w tym przedstawicieli Kościołów chrześcijańskich z dominującą reprezentacją Episkopatu Kościoła katolickiego" - to pomysł współpracownika Dudy, posła PiS Krzysztofa Szczerskiego.

Krytycy kandydatury Andrzeja Dudy podnoszą jego niesamodzielność oraz zasłanianie miłym uśmiechem niesympatycznych twarzy polityków PiS stanowiących ideowe i organizacyjne zaplecze jego potencjalnej prezydentury. On sam zaprzecza sugestiom, jakoby to Antoni Macierewicz i Joachim Brudziński mieli być głównymi postaciami jego kancelarii. Wymienił jednak dwa nazwiska swoich przyszłych doradców, wśród nich posła PiS Krzysztofa Szczerskiego. Warto więc poznać poglądy na państwo i jego pożądany kształt głoszone przez osobę mogącą mieć na ten kształt istotny wpływ.

Otóż jego zdaniem powinno to być państwo wyznaniowe. Ściślej - republika wyznaniowa. Tak właśnie: "Polska - republika wyznaniowa", zatytułował artykuł dla pisma "Pressje", w którym wyłożył swoje polityczne credo. Republika wyznaniowa to formuła znana szerzej w postaci republiki islamskiej. Szczerski modyfikuje ją w ten sposób, że miałaby to być republika katolicka. Narzędziem służącym zaprowadzeniu tej odmiany państwa wyznaniowego ma być, według postulatów Szczerskiego, dyktatura. Konkretnie: "dyktatura Ewangelii". Albowiem w Polsce "nadszedł czas rewolucji fundamentalistycznej". Konkretnie oznacza to np. oddanie biskupom bezpośredniego wpływu na władzę ustawodawczą ("należy przekształcić izbę wyższą parlamentu w reprezentację osób zaufania publicznego, w tym przedstawicieli Kościołów chrześcijańskich z dominującą reprezentacją Episkopatu Kościoła katolickiego"). A ponadto "należy przeprowadzić konsekwentną reformę prawa - w tym kodeksowego, które zaczęłoby egzekwować wartości wynikające z katalogu cnót chrześcijańskich". W ten sposób Polska stworzy oryginalny system, w którym "to, co niemoralne, jest karalne". A niemoralne jest to, co niezgodne z doktryną katolicką. ...

wyborcza.pl/1,75968,17941530,Naiwne_karpie.html#ixzz3aZwVJfv5
      • prudernik Polska republika wyznaniowa CONTRA etyka i zasady 19.05.15, 12:34
        DWIE POLSKI
        POLSKA ZASAD MORALNYCH - POLSKA BEZPRAWIA I CHAMSTWa

PLATFUSERIA stawiajaca na wulgarne chamstwo i perfidne oszczerstwa:
        "wyborcy są zainteresowani odnową kraju w obywatelskim stylu, ale nie w stylu autorytarnym ala Jarek".

Coś w tym jest.
        Polacy napawają się chamstwem, kłamstwem i złodziejstwem.
        Polacy nie chcą grzeczności, prawdy i sprawiedliwości.

To jest dziwne, że pomimo tylu strat, ludzie nadal wierzą, jak Pan mówi, w odnowę kraju w platformersko-obywatelskim stylu. Dopóki nie przemówi do nas twarda rzeczywistość, nie będzie lepiej. Dopóki chamskie słowa będą w kraju miały większą wagę od faktów nie będzie demokracji, ale będzie dalej chamstwo, kłamstwo i złodziejstwo.
        KONSTANCJUSZ11:33
        • jerycho666 Re: Polska republika wyznaniowa CONTRA etyka i za 22.05.15, 15:41
          prudernik napisał(a):

>

My Szatany mozemy sie cieszyc jedynie chamstwem, kłamstwem i złodziejstwem. Mamy jakikolwiek inny wybor? Warto z nami rozmawiac?

• ciocia_piqa Re: "Polska - republika wyznaniowa" 19.05.15, 12:50
        Od dawna twierdzę, że PiS jest partią założoną przez Kościół Katolicki. To z Kościoła PiS czerpie ogromne fundusze na liczne bilboardy, na autobusy i opłacanie świty przydupasów i ochroniarzy. Mając poparcie w Epidiaskopie czują się buńczuczni i pewni swego. Aktualny kandydat na prezydenta jest gorąco polecany z ambon - mam informacje od zaprzyjaźnionych katolików.

Czytałem wczoraj w papierowym wydaniu, że oficjalna gazeta Episkopatu - Gość Niedzielny, prowadzi ostrą kampanię za Dudą. Jak wiadomo tygodnik ten sprzedawany jest w kościołach i niech nikt nie waży się, pod groźbą uznania go za wariata, twierdzić, że kościół nie łamie ustaleń Konkordatu i wtrąca się w politykę państwa.

Czy po ciemnych latach zwierzchnictwa sowieckiego zasługujemy na zwierzchnictwo innego okupanta, groźniejszego bo mającego ogromny wpływ na zindoktrynowane owieczki wierzące, że (metafora) wystawianie tyłka do łojenia zapewni im miejsce w niebie? Do tej pory uważałem, że religia, przynajmniej w naszym kraju to niegroźne hobby dla starszych pań. Widzę, że bardzo się myliłem. Oni sięgają po co raz więcej. Pamiętajcie zanim durną rączką wrzucicie głos na przedstawiciela okupanta.

• wikul Re: P a m i ę t a j c i e !!! 22.05.15, 15:26
      Parę lat temu ostrzegałem z tych łamów przed skłonnością pewnego polskiego ugrupowania politycznego do faszyzowania. Mój wysoki przyjaciel uważał, że przesadzam. Dziś zaryzykuję opinię, że stoimy być może u progu innej cywilizacji, a na pewno stoimy wobec wyboru cywilizacji. Choć dla mnie to trochę jak w „Solaris” Lema, ów twórczy ocean, który generuje dowolne fizyczne kształty, jak mu się podoba. Tyle, że bez akcentów humoru, takich, jak w naszym życiu politycznym.

U nas kandyduje aż na prezydenta człowiek jak z Lema, wymyślony, którego nazwiska parę miesięcy temu nikt nie znał. Bez dorobku jakiejkolwiek znanej komukolwiek działalności społecznej, bez życiorysu, bo takiej działalności nie można nikomu wstecz wymyślić. Nie mając się czym chwalić, może tylko źle mówić o innych. Stworzył go z niczego Jarosław Kaczyński, za co należą mu się wyrazy podziwu, bo to się jeszcze nikomu nie udało. Ale to nie dziwne, on sam jest z innej cywilizacji niż my.
      Samemu kandydatowi, Andrzejowi Dudzie, należą się słowa uznania za odgrywaną rolę. Inteligentny, wygadany, kłamie jak z nut na wszelkie tematy, o których nie ma pojęcia, jest urodzonym, utalentowanym demagogiem, który już nauczył się, jak bałamucić tłumy, pozostaje wszelako człowiekiem sztucznym, mechanizmem cybernetycznym, ustawionym i sterowanym przez Kaczyńskiego (ustawionym tylko na za długie przemówienia). Jest w tym jakieś znamię czasu – poczekajmy trochę, a zobaczymy konkurenta złożonego wyłącznie z metalowych i plastykowych elementów, naładowanego elektronicznymi przewodami, w bezprzewodowym kontakcie z otoczeniem i swoim Kaczyńskim, który go może wyłączyć, kiedy za długo mówi.

Jeśli wygra, rządzić będzie Jarosław Kaczyński nie tylko Andrzejem Dudą. Nie po to go stworzył, by oddać mu władzę. W sprzyjającej sytuacji mógłby żywić i większe ambicje. Pan Bóg na razie nie nabrał kompleksów z powodu konkurencji w dziele Tworzenia, czyli w tworzeniu osobników gatunku ludzkiego, jak tylko też zdziwił Go swego czasu Kaczyński, wyręczając Go w naukach z Jasnej Góry. Ale ze wszystkim nawet Pan Bóg musi się liczyć. Choć ma jednak przed sobą jakieś perspektywy. Ojcowie paulini i sam Kaczyński zakładali, że Wszechmocny nie potrzebuje poczucia humoru. Rzeczywiście, tylko ateista mógł wyobrażać sobie, co będzie, kiedy Pan Bóg zacznie się śmiać razem z wyborcami…

studioopinii.pl/stefan-bratkowski-wybor-polski/
    • lauriane Re: P a m i ę t a j c i e !!! 22.05.15, 15:31
      L. Alez tych prorokow sie namnozylo....
      J.C.
      • jerycho666 Re: P a m i ę t a j c i e !!! 22.05.15, 15:38
        lauriane napisał:

> L. Alez tych prorokow sie namnozylo....

Coz, taki mamy klimat. Nigdy nie sadzilem, ze Stefan Bratkowski na zlosc babci posiadaczki dowodu osobistego zechce sobie odmrozic uszy. Widocznie opary styropianu poczynily w jego mozgu nieodwracalne zmiany.
      • wikul Re: P a m i ę t a j c i e !!! 22.05.15, 17:23
        lauriane napisał:

> L. Alez tych prorokow sie namnozylo....
        > J.C.

Proroków jak proroków ale ile pisowskich trolli się namnożyło. Gdy się doda do tego pisowskiego sraczkomiota to będzie komplet.
        • wikul Re: P a m i ę t a j c i e !!! 22.05.15, 17:44
          Saramonowicz: Parę dni i zaprzeczam samemu sobie. Wybieram nie-Dudę

Druga debata, w połączeniu z pierwszą, pokazała prawdziwą twarz Dudy, czyli jej brak.
          Wystarczyło parę dni, bym zaprzeczył samemu sobie. Napisałem po pierwszej turze, że nie wystarczy mnie postraszyć Andrzejem Dudą, bym poszedł głosować na Bronisława Komorowskiego. Zwłaszcza jeśli nie objawi jakiegoś programu dla polskiej inteligencji. Wydawało mi się, że Duda nie jest aż tak przerażający, jak go malują. Że jedynie - parafrazując Mickiewicza - śmieszy, tumani, przestrasza.

Ale w ostatnim tygodniu zdarzyła się okoliczność nowa, którą ukazały dwie telewizyjne debaty prezydenckie: dość uodporniony na straszenie mnie Dudą przez jego przeciwników okazałem się całkowicie bezbronny wobec straszenia mnie Dudą

Byłoby dla Dudy znacznie lepiej, żeby się ze sobą tak ostentacyjnie nie ujawniał. Żeby się - na wzór i podobieństwo Jarosława Kaczyńskiego - próbował ukryć i rozmyć na czas kampanii. Bronisław Komorowski - który swój wizerunek publiczny sympatycznego niedorajdy zaczerpnął zapewne od starego francuskiego komika Pierre'a Richarda ("Pechowiec", "Jestem nieśmiały, ale się leczę") - dawał wystarczająco dużo powodów, by stracić do niego cierpliwość. By zatęsknić za zmianą. Choćby i taką, która prezydenta analogowego zastąpi cyfrowym.

Do czasu telewizyjnych debat udawało się Dudzie ukrywać Dudę z powodzeniem. Owszem, zjeździł całą Polskę wzdłuż i wszerz, spotykając się z wyborcami, ale takie spotkania (co wie każdy, kto choć odrobinę zna się na tworzeniu widowisk publicznych) to spektakl z rodzaju "światło i dźwięk", gdzie liczy się wyłącznie forma, nie treść. I jedyne, co się da poznać w blasku reflektorów i łopocie flag z nazwiskiem kandydata, to jego objazdowy hologram odtwarzający sam siebie w wersji zaprogramowanej wcześniej przez własny sztab wyborczy. ...

wyborcza.pl/1,75968,17964331,Saramonowicz__Pare_dni_i_zaprzeczam_samemu_sobie_.html#ixzz3aslvH7nL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka