Dodaj do ulubionych

co zapamiętałem z debaty?

17.05.15, 22:05
1. Bronek wytrąbił potężną szklankę wody. Duda jej nie tknął (może bał się trutki?).
2. Bronek podrapał się w szczególne miejsce dla mężczyzny (kamerzysta z nie zdążył uciec z kamerą).
3. Ugrzeczniony Duda z głupim uśmieszkiem, i pierwszy raz zobaczyłem złą twarz Bronka przez kilka sekund.
4. Z żadnym z nich nie chciałbym pójść na imprezę, bo nudzą właśnie.
Obserwuj wątek
    • dachs Re: co zapamiętałem z debaty? 17.05.15, 22:53
      Nie objąłem wszystkich punktów, bo komputer mam tyłem do telewizora, więc musiałem się kręcić. Ale com złapał, tym się dzielę.
      1. Polityka wschodnia: Duda podziękował za przybycie (Pisiactwu się wydaje, że każdy musi natychmiast meldować się na każde zawołanie), ale za życzenia to cham już nie. Reszta same ogólniki (+ Komorowski)
      2. Filary bezpieczeństwa: O mądrych inicjatywach w polityce zagranicznej wprawdzie dużo mówił, ale ani jednej nie zaproponował. (+K)
      3. Wydatki na armię: Duda kłamie – nie rząd Tuska, a Obama się wycofał z tarczy. (+K)
      4. Obronność: Wymienienie funkcji Komorowskiego w związku z obronnością - punkt dla Dudy. (+D)
      5. Leader regionu Trzeba prowadzić naszą politykę zagraniczną – ogólnik do kwadratu. Stosunki z krajami bałtyckimi – wyważanie otwartych drzwi, Wspólna polityka ze Słowacją, Węgrami i Czechami to akurat dzisiaj polityka prorosyjska. (+K)
      6. Zgoda narodowa: Ślicznie Duda mówił o jej potrzebie - sama prawda. Ale jedno przypomnienie , że PiS odmówił udziału w radzie bezpieczeństwa narodowego obaliło wszystko w gruzy. (+K)
      7. Praca dla młodych Wspomnienie Komorowskiego o inicjatywie powołanej przedwczoraj (referenda) chybione. (+D)
      8. Beneficjenci : Duda musiał skretynieć, ale Haszowi się to na pewno spodobało, bo nie wie, że Kaczyński jest wśród tych skorzystali na transformacji najwięcej. Dodatkowo Komorowski wypunktował go za "ojczyznę wolna racz nam zwrócić Panie". (+K)
      9. Starzenie się: Duda wkłada w usta Komorowskiemu słowa których nie powiedział, a następnie z tym dyskutuje. Gadanie o pracy aż do śmierci – czysta bzdura wobec dłuższych lat życia. (+K)
      10. JOW-y i referenda: żaden nie odpowiedział na pytanie. Duda konsekwentnie za referendum. I teraz za JOW-ami. (+K)
      11. Naród-Suweren: Komorowski się wykręca, nieprzekonywający. (+D)
      12. Jawność finansów partii: Duda obiecał, że się zwróci o wyjaśnienia. Ale czy go posłuchają? Co do ekspertyz w sprawie OFU to ciągnięte za włosy. Komorowski punktuje SKOK-ami (+K)
      13. Dlaczego mamy złe prawo: Żaden nie dał odpowiedzi. Duda ma przewagę z racji bycia w opozycji. Konkretów nie ma, ale (+D)
      Pytania wzajemne:
      D:Jedwabne: remis
      K: Kiedy Duda mówi prawdę (+K)
      (zakłócenia)
      K: Dlaczego Duda mówił głosem niemieckich zielonych gdy chciał mandatu europejskiego. Duda tłumaczy się dość żałośnie (+K)
      D: Realizacja obietnic wyborczych PO: a gdzie trzy miliony mieszkań (remis zw wskazaniem na K)
      K: In vitro – co za idiota doradził Komorowskiemu ten temat? (+D)

D: Pytanie o przeszłość Komorowskiego - kwestia radykalizmu absolutnie na korzyść Komorowskiego,
      K: Kiedy pan jest sobą: Duda ripostując mądrze wykorzystał niemądre posuniecie z ogłoszeniem referendum, ale potem nie miał nic do powiedzenia tylko się obrazić (+K)

Facit: W ostatnim oświadczeniu powoływanie się Dudy na krew Polaków było zwyczajnie niesmaczne.
      Generalnie rzec biorąc Komorowski był spokojniejszy, bardziej przekonywający, ale nie pewny siebie. Duda strasznie nerwowy, a kompleksy musi mieć strasznie skoro powołuje się na swój doktorat. Zresztą używał też argumentu, że Kaczyński był profesorem prawa.
      My w Warszawie mówimy do takich - nie jedź pan basem.
      • perla uważam Borsuku, że ta debata niczego nie zmieni 17.05.15, 23:16
        ci co byli za Bronkiem będą za nim, ci co byli za Dudusiem będą za nim.
        O wyniku wyborów zadecyduje pogoda.
        Jeżeli nie będzie ani grilowa ani burzowa to wygra Bronek właśnie.
        • dachs Re: uważam Borsuku, że ta debata niczego nie zmie 17.05.15, 23:23
          perla napisał:

> ci co byli za Bronkiem będą za nim, ci co byli za Dudusiem będą za nim.
          > O wyniku wyborów zadecyduje pogoda.
          > Jeżeli nie będzie ani grilowa ani burzowa to wygra Bronek właśnie.

Zgadzam się z Tobą w stu procentach.
          Ale narodowi się jakieś widowisko należy, a tu gladiatorzy za darmo.
          • perla Re: uważam Borsuku, że ta debata niczego nie zmie 17.05.15, 23:32
            dachs napisał:

> Zgadzam się z Tobą w stu procentach.
            > Ale narodowi się jakieś widowisko należy, a tu gladiatorzy za darmo.

Bronek wygrał o tyle, że pierwszy raz od dluższego czasu nie skompromitował się (poza tym drapaniem, ale nie każdy to wychwycił), co może spowodować powrót części jego elektoratu.
            Sprawa jest otwarta.
            Idę spać bo jutro wyjątkowo ciężki dzień psychicznie - pogrzeb kogoś bliskiego.
            Dobranoc Borsuku właśnie.
            • dachs Re: uważam Borsuku, że ta debata niczego nie zmie 17.05.15, 23:40
              perla napisał:

> Sprawa jest otwarta.
              > Idę spać bo jutro wyjątkowo ciężki dzień psychicznie - pogrzeb kogoś bliskiego.

Tym bardziej dobrej nocy
          • astra18 Re: uważam Borsuku, że ta debata niczego nie zmie 18.05.15, 06:51
            dachs napisał:

> perla napisał:
            >
            > > ci co byli za Bronkiem będą za nim, ci co byli za Dudusiem będą za nim.
            > > O wyniku wyborów zadecyduje pogoda.
            > > Jeżeli nie będzie ani grilowa ani burzowa to wygra Bronek właśnie.
            >
            > Zgadzam się z Tobą w stu procentach.
            > Ale narodowi się jakieś widowisko należy, a tu gladiatorzy za darmo.

Igrzyska to mogą być w czwartek, w TVN-ie.
    • qwardian Re: co zapamiętałem z debaty? 18.05.15, 01:46

: co zapamiętałem z debaty?

Jedną tylko sprawę, to jest niedorzeczny argument o blokowaniu etatu na uczelni, Komorowski, albo nie wie, albo kłamie, bo przy urlopie bezpłatnym etat na uczelni jest otwarty. Bardzo chamskie i natrętne pytanie samo w sobie kłamliwe i pokrętne.

Niech Duda pozostanie sobą, nikt nie może robić mu zarzutów z powodu bycia eleganckim, a argument jest odsunąć złodziei od koryta i nieeleganckich polityków jak Komorowski, czy Niesiołowski...
      • astra18 Re: co zapamiętałem z debaty? 18.05.15, 06:31
        qwardian napisał:

"Jedną tylko sprawę, to jest niedorzeczny argument o blokowaniu etatu na uczelni
        > , Komorowski, albo nie wie, albo kłamie, bo przy urlopie bezpłatnym etat na ucz
        > elni jest otwarty. Bardzo chamskie i natrętne pytanie samo w sobie kłamliwe i p
        > okrętne."

Sztab mu taki wykręt przygotował, a niestety Duda gapowato rozdziawił gębę, może zatkało go na skutek chamstwa tej wypowiedzi, fakt jest taki że taka pani Wiesia z dawnego GS-u wie, że innym blokuje etat.
        • qwardian Re: co zapamiętałem z debaty? 18.05.15, 16:02

Sytuacja w tej sprawie wygląda następująco...

"W tej sprawie wypowiedział się też rzecznik Uniwersytetu Jagiellońskiego Adrian Ochalik. W rozmowie z RMF24 przyznał, że uczelnia zatrudniła na miejsce Dudy osobę go zastępującą. Otrzymała ona jednak umowę na czas określony, od 2014 do 2017 roku. Rzecznik podkreślił też, że "uczelnia jest zobowiązana do udzielenia bezpłatnego urlopu każdemu pracownikowi, który został posłem czy senatorem". Dziennik Ustaw jest w tej kwestii jednak bardziej precyzyjny. Wynika z niego, że uczelnia jest zmuszona, ale tylko, gdy poseł lub senator złoży w tej sprawie wniosek."
          • andrzejg popatrzcie na to z punktu widzenia pracodawcy 18.05.15, 16:15
            bo jako pracobiorcy często zapominacie o drugiej stronie.

Kogo znajdzie pracodawca na miejsce wybitnego fachowca jakim jest Duda?
            Kogo zatrudni na umowę na zastępstwo, do tego na czas określony?
            Z pewnocią nie będzie to fachowiec klasy Dudy.
            Czyli jak? Nie mamy do czynienia z blokowaniem etatu? Przynajmniej z jego ograniczeniem?

Idziemy dalej. Zatrudniacie chętnego na czas okreslony i co dalej?
            Szkolić go czy nie? Wydacie pieniądze na szkolenie człowieka wiedząc, że w każdej chwili może on być zwolniony z pracy? Powiedzmy, że zaryzykujecie i będziecie szkolić. NIe przejdzie wam przez głowę, że ten człowiek pójdzie do innej pracy, jeżeli znajdzie lepsze warunki - chocby pracę na czas nieokreslony?

No i jak? Jest to pełnowartosciowy etat?
            • oleg3 Re: popatrzcie na to z punktu widzenia pracodawcy 18.05.15, 17:03
              Nie bierzesz Andrzeju pod uwagę specyfiki pracodawcy. Uczelnia to z założenia pracodawca oferujący zatrudnienie czasowe. Po drugie nie bierzesz pod uwagę wartości marketingowej. W-ce minister sprawiedliwości ( minister w KP, eurodeputowany i - być może- prezydent RP) na liście pracowników to dla uczelni wielki bonus.
              • qwardian Re: popatrzcie na to z punktu widzenia pracodawcy 18.05.15, 17:40

oleg3 napisał:

Tym bardziej, że tawariszcz słowem nie zająknął się troską o pracodawcę, bredził coś o blokowaniu młodym kariery. Druga rzecz, że grafen Dudy też rzeczywistością nie ma wiele wspólnego, bo chodzi o technologię jego wytwarzania, a nie sam produkt...
                • andrzejg Re: popatrzcie na to z punktu widzenia pracodawcy 18.05.15, 17:56
                  niedopracowali temat
              • andrzejg Re: popatrzcie na to z punktu widzenia pracodawcy 18.05.15, 17:55
                Nie znam się na uczelnianej specyfice. Byc może odstaje ona od życia jak każdy normalny profesor.
                Może i jest to bonus dla uczelni, ale mimo to jest to w pewnym sensie blokada, a na pewno obniżenie wartości miejsca pracy
            • qwardian Re: popatrzcie na to z punktu widzenia pracodawcy 18.05.15, 17:09

andrzejg napisał:

> bo jako pracobiorcy często zapominacie o drugiej stronie.

Towarzysza Komorowskiego nie przekonasz, miał z Platformą osiem lat żeby zmienić ten komunistyczny przepis, ale pewnie towarzysz Nałęcz go odwiódł bo sam z niego korzysta. Towariszcz Komorosyjski powinien jednak popisać sie znajomością bolszewickich ukazów na których stoi straży...

Musiałeś mnie chyba pomylić Andrzeju z jakimś innym qwardianem bo ten zawsze stoi po stronie pracodawców...
    • dicksmith Luksemburg 18.05.15, 05:12
      "bo o ile wiem jeszcze Luksemburga nie przyłączyliście do Polski"
      • astra18 Gowin 18.05.15, 06:39
        K - zarzut dla prawicowego koalicjanta ( a nie członka PiS - u jak sugerował K )o rewolucji w sądownictwie, zapominając że w tym czasie Gowin był ministrem w rządzie Tuska.
    • xiazeluka Re: co zapamiętałem z debaty? 18.05.15, 07:10
      Podobnie jak Borsuk Mła oglądał debatę plecami, niemniej nawet bez wizji jedno rzuca się w oczy: to było starcie Tymochowicza z Szydło. Pą Prezydą recytował bez zająknięcia wszystkie chamskie zagrywki, których nauczył go "specjalista od wizerunku", czyli nowoczesna odmiana Gebelsa. Niewątpliwie agresywność "safanduły otoczonego przez fajtłapów" zaskoczyła Dudusia. Mimo to dzielnie dotrzymywał pola, aczkolwiek tego odcinka Kabaretonu z pewnością nie wygrał. Tym bardziej, że zakończenie miał żenujące, z tą krwią przelewaną etc.

• astra18 Re: co zapamiętałem z debaty? 18.05.15, 07:31
        xiazeluka napisała:

"to było starcie Tymochowicza z Szydło. Pą Prezydą recytował b
        > ez zająknięcia wszystkie chamskie zagrywki, których nauczył go "specjalista od
        > wizerunku", czyli nowoczesna odmiana Gebelsa.'

Taki niby myk?Latający Tymochowicz po kilku studiach telewizyjnych,walący w Komorowskiego, to tak dla odwrócenia uwagi?
        "Na mieście gadają" że Miśka wypożyczyli, i to by się zgadzalo z ogólną linią jego przekazów medialnych.
        • xiazeluka Re: co zapamiętałem z debaty? 18.05.15, 07:45
          Bronek leciał czystym Tymochowiczem. Czy to tylko myk, czy odrobiona lekcja, żaden się na razie nie przyzna.
          • dachs Luka i Astra 18.05.15, 08:16
            xiazeluka napisała:

> Bronek leciał czystym Tymochowiczem. Czy to tylko myk, czy odrobiona lekcja, ża
            > den się na razie nie przyzna.

To nie Tymochowicz. On się nazywa Tyszkiewicz i nie jest bratem Tymochowicza.
            • astra18 Re: Luka i Astra 18.05.15, 08:23
              dachs napisał:

> xiazeluka napisała:
              >
              > > Bronek leciał czystym Tymochowiczem. Czy to tylko myk, czy odrobiona lekc
              > ja, ża
              > > den się na razie nie przyzna.
              >
              > To nie Tymochowicz. On się nazywa Tyszkiewicz i nie jest bratem Tymochowicza.

Piszesz o wersji oficjalnej,Szydło też ma na plecach Bielana, choć niepotwierdzone ale i niezaprzeczone.
    • oleg3 Święto Demokracji 18.05.15, 09:46
      Mieliśmy wczoraj Święto Demokracji. Bo, wbrew rozpowszechnionym poglądom, to nie głosowanie jest kulminacją. Jest nią d e b a t a. Święta Debata chciałoby się napisać. Nie chciałbym rozwodzić się o zawodnikach i trenerach. Moim zdaniem debatę wygrał PBK, a wybory wygra EAD.

Ja o zasadach tej debaty. Z góry wiadomo, że argumenty merytoryczne są bez znaczenia. Proszę mi wskazać geniusza, który w półtorej minuty zaprezentuje założenia polityki bezpieczeństwa i poda konkretne rozwiązania. To może być tylko spektakl.
      • andrzejg Re: Święto Demokracji 18.05.15, 14:03
        oleg3 napisał:

>
        > Ja o zasadach tej debaty. Z góry wiadomo, że argumenty merytoryczne są bez znac
        > zenia. Proszę mi wskazać geniusza, który w półtorej minuty zaprezentuje założen
        > ia polityki bezpieczeństwa i poda konkretne rozwiązania. To może być tylko spek
        > takl.
        >
        >

Pełna zgoda i to był spektakl z chęcią zaskoczenia przeciwnika. Komorowskiemu chyba lepiej się to udało. Zapamiętałem jęknięcia Dudy "panie prezydencie, panie prezydencie" po oskarżeniu o blokowanie etatu, czyli wykazaniu hipokryzji...

MOżna wymieniać tak dalej, ale z pewnością debata nie jest do prezentacji programów. Ja na miejscu prowadzących miejsce debaty zrobiłbym na ringu bokserskim.

A.
        • oleg3 Re: Święto Demokracji 18.05.15, 14:33
          < Ja na miejscu prowadzących miejsce debaty zrobiłbym na ringu bokserskim.

Nie aż tak Andrzeju. Umiejętność doboru i prezentacji argumentów, praca w stresie są częścią profesji polityka. Ale nie całą profesją. My wyborcy powinniśmy o tym pamiętać.

Duda - moim zdaniem - bardziej obawiał się reprymendy trenera niż przegrania debaty. Nie jest jeszcze graczem. Nie miał luzu, nie korzystał z inteligencji. Starał się grać wyuczoną rolę. Debatę przegrał, ale klęski nie poniósł. Pewnie zostanie prezydentem. Za 5 lat to on będzie dominował w debatach.

Przypomnę - najlepszą moim zdaniem - debatę: Tuska z Kwaśniewskim (przed wyborami parlamentarnymi 2007). Cytuję z pamięci:

Tusk - Czy pan wie jak się w Polsce zakłada firmę?
          Kwach - Nie wiem. Wiem jak się zakłada partię. Wiem jak się wygrywa wybory prezydenckie.

• andrzejg Re: Święto Demokracji 18.05.15, 15:15
            Sądzę,że Komorowski ma wielkie szanse odrobić zaległości z kampanii sprzed I tury. Patrząc po sobie (choć nie jestem najlepszym przykłądem zwolennika Komorowskiego) po debacie niejako odzyskał moje zaufanie i dowiód,że nie jest zdziadziałym ofermą potrzebującym suflerki w rozmowie z ludźmi. Czytałem, że będzie duzo jeździł i mobilizował swój elektorat w zachodnich województwach. Zależy jak to zrobi ( bo o nagłośnienie nie musimy sie sprzeczać ?). Reszta zależy (jak to trafnie określił Perła) od pogody. Oby nie była grilowa i burzowa, to rozleniwione lemingi poczłapią i oddadzą swój głos. Komorowski może wygrać i zacznie się cyrk ze sfałszowanymi wyborami
            • qwardian Re: Święto Demokracji 18.05.15, 17:45

andrzejg napisał:

> zacznie się cyrk ze sfałszowanymi wyborami

Ten czynnik zupełnie się załamał, nikt nie ma najmniejszej już chęci fałszowania wyborów na rzecz Bronisława Komorowskiego. O to jestem zupełnie spokojny...
    • wikul Re: co zapamiętałem z debaty? 18.05.15, 10:56
      Nic nie zapamiętałem bo nie oglądałem. Wybrałem sport w którym działo się o wiele więcej rzeczy ciekawszych.
      Zainteresowała mnie opinia z Waszyngtonu, wszak Amerykanie słyną z debat prezydenckich.
      Na ile jest obiektywna - nie wiem. Czy pomoże Komorowskiemu - też nie wiem. Przekonamy się 24.05.2015.

wyborcza.pl/1,143644,17936279,Komorowski_wygral__Duda_byl_drugi__a_nawet_trzeci_.html#BoxGWImg
      • prudernik co sklerotyk fan PO zapamiętałby z debaty?Nic aGW 18.05.15, 11:03
        musi takiemu wdrukować co ma myśleć...

Nie wiedziałeś co masz napisać ale wiedziałeś instynktownie, że musisz zasłonić
        moje wpisy bez ich czytania. Gadzi móżdżek siedlisko emocji gadom wystarcza do przeżycia...Tobie nie powinien ale pod rządami wystarcza

Grafem musi emigrować.
        • wikul Czy mógłbyś, chamie pisiasty, uwolnić nas ... 18.05.15, 11:12
          ... od swojej słownej plugawej sraczki.
          • prudernik Re: Czy mógłbyś, chamie pisiasty, uwolnić nas ... 18.05.15, 11:34
            trafnie nazwałeś swoją własną i kolesi tfurczość.

A nie moglibyście KOLESIE Z SITW uwolnić Polaków od biegunki bezradności Waszego łajdackiego rządzenia?

Sienkiewicz - szef MSW by zniszczyć Święto Niepodległości Narodu Polskiego nakazał służbom spalić budkę policjanta pod Rosyjską Ambasadą.

A kto nakazał spalić wóz TVN pod obstawą policji?.....ks. dr Ojciec Dyrektor?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka