Dodaj do ulubionych

Bardzo interesujący artykuł

12.09.15, 23:34
o stosowaniu "broni D" (demograficznej) w kontekście inwazji islamistycznej V kolumny na cywilizację. Ciekawa analiza zachowań poszczególnych państw (zwłaszcza Saudyjskiej) i przypomnienie o mało znanych faktach, przemilczanych skwapliwie tak przez michniczyznę-blumsztajniznę, jak i przez niszę typu "wpotylicę", "od.rzeczy" czy sakiewkowszczyznę:

www.defence24.pl/255493,wojna-hybrydowa-atak-bronia-d-na-europe#

Autor jest niezależnym dziennikarzem, prawnikiem i podróżnikiem (tak pisze o sobie na Tłyterze).
"Zajmuję się sprawami międzynarodowymi zarówno jako dziennikarz jak i analityk oraz prawnik. Jestem autorem licznych artykułów dot. w szczególności Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji Centralnej, a także publikacji naukowej ”Międzynarodowa jurysdykcja karna – szansą dla Afryki?” (Studia Międzynarodowe, Kwartalnik I/2004, Wydział Stosunków Międzynarodowych, Wyższa Szkoła Handlowa w Radomiu). W 2010 roku prowadziłem wykłady na Universite Panafricaine de la Paix w Uvirze, prowincja Kivu Sud w Demokratycznej Republice Kongo. Jestem też autorem licznych reportaży z regionów objętych konfliktami zbrojnymi, które są publikowane w mediach, z którymi współpracuję: Rzeczpospolitej, Tygodniku Powszechnym, Polska The Times i na portalu Defence24.pl, a także artykułów podróżniczych publikowanych w Poznaj Świat. Jestem również autorem analiz międzynarodowych sporządzanych m.in. dla Instytutu Kościuszki. Byłem też prelegentem na seminarium „Walka Kurdów z Państwem Islamskim” zorganizowanym przez Koło Naukowe Sił i Służb Specjalnych Akademii Obrony..."

Sporo pisze o Bliskim Wschodzie. Czytam z zainteresowaniem:

www.defence24.pl/tag/witold-repetowicz
Obserwuj wątek
    • jerycho666 praktyka norweskich Jugendamt'ow 13.09.15, 06:26
      jaceq napisał:

> o stosowaniu "broni D" (demograficznej)

Bron mozna odwrocic. Gdy delikwent nie ma pracy to laduje w obozie (polskim koncentracyjnym oczywiscie, lub na platnej (dla mnie) licencji). Oboz nie zapewnia warunkow do posiadania i wychowywania dzieci. Dzieci laduja w rodzinach zastepczych. Za dziecmi wedruje znaczna czesc zasilku dla V kolumny.
      • polski_francuz V kolumna islamu 13.09.15, 09:11
        to przemysl prezerwatyw i pigulek przeciwciazowych. I tak, ostateczny cios w rase aryjska Niemiec zostal zadany te pigulka. W latach 70-tych o ile pamietam. Niemiecki przemysl chemiczny porzucil pozycje rasowo-narodowe dla czestej uciechy i zyskow z nia zwiazanych.

Ci chemicy, pracowalem z nimi lata i zawsze czulem, ze sie nie zastanawiaja do konca...

PF
        • jerycho666 Re: V kolumna islamu 13.09.15, 11:35
          polski_francuz napisał:

> to przemysl prezerwatyw i pigulek przeciwciazowych.

Widze, ze twoje uczelnie wymagaly od ciebie swiecen abys mogl miec kontakt z mlodzieza. Tak to mozesz dowcipnie ponizej 12 roku zycia.

Inteligencja ludzkosci jest zdecydowanie przereklamowana. To z paradoksu Moraveca.

Gdyby z ludzmi dalo sie porozmawiac to nalezaloby zaczac od przeciwienstwa twojej tytulowej tezy. Politycznie poprawnie wole cieplym moczem.

Ciekawe czy odczuwasz wiez duchowa z immamami. Bo ja widze jak na dloni.
          • polski_francuz Re: V kolumna islamu 13.09.15, 12:17
            "Ciekawe czy odczuwasz wiez duchowa z immamami. Bo ja widze jak na dloni."

Cos w tym jest. Kilka razy w tygodniu przez 1.5 h mowisz co chcesz i mlodzi cie sluchaja. I niech no tylko sprobuja zwatpic w ywoja madrosc! To juz im dasz popalic.

Na szczescie jestem tylko 20 lat w tej sytuacji. Wyobraz sobie tych co na uczelni zostali i nie nie przezyli bezrobocia, niecheci do cudzoziemcow itp itd. Poza tym, zdarzalo mi sie raz czy dwa zmieniac uczelnie i zmieniac wyklady. A jak zmienisz to przez 4-5 lat materia panuje nad toba a nie ty nad materia.

W konkluzji, moge powiedziec o sobie, ze jestem imamem liberalnym i znajacym zyciesmile

Pozdro

PF
            • kalllka Re: V kolumna islamu 13.09.15, 12:54
              Ha! Ty, przez komun
              • kalllka Re: V kolumna islamu 13.09.15, 13:23
                Upss, przepraszam za plot.
                Nieujarzmiony jeszcze -odruch robota:
                wtranzalac się ze swoim zdaniem, przed człowiekiem/
            • kalllka Re: V kolumna islamu 13.09.15, 13:02
              Nie masz wrażenia, pf, ze się wciąż summitujesz?
              /pod ciężarem wielkiej mocy obliczeniowej,rycha/

Ps. Ale efekt takich lekcji /tańca towarzyskiego/ taki, ze sie słyszy, gdy się w Berlinie, Londynie, Paryżu,.,śmieją,
              • polski_francuz Re: V kolumna islamu 13.09.15, 13:29
                "Nie masz wrażenia, pf, ze się wciąż summitujesz?"

Pierwsze jest podloze historyczne siegajace wyboru specjalnosci na Elektronice. Bylem w takiej sytuacji, ze mpoglem wybrac co chce, ale nie wiedzialem co wybrac. I mi kolega poradzil: idz na technologie a bedziesz chodzil w bialym fartuchu a cybernetycy to musza czyscic sobie rece wybrudzone smarem automatow. Ale poniewczasie sie okazalo, ze przemysl potrzebuje glownie cybernetykow i automatykow. I wybralem nie to co trzeba bylo. I teraz mam kompleksy wobec cyberentykow.

Poza tym rycha zrozumiec nie jest latwo. Trzeba umiec analizowac jego wpisy jak poezje nowoczesna albo jak pismo swiete. A ja tak nie potrafie pisac. I co chce powiedziec jest dosc wiernie przetworzone na pismo. No wiec nie dosc, ze cybernetyk, to jeszcze poeta.

I mam jeszcze kilka innych kompleksow, o ktorych Ci powiem przy innej okazji.

A w koncu, to lubie rycha i on chyba mnie tez troche. I chce, zeby pisal na forum a nie je porzucal. No wiec jest troche wyrachowania.

PF

• jerycho666 Re: V kolumna islamu 13.09.15, 14:12
                  polski_francuz napisał:

> cybernetycy to musza czyscic sobie rece wybrudzone smarem automatow.

Przyznam, ze nigdy nie mialem niczego przeciw zabrudzeniu sobie rak. Pracowalem troche w rolnictwie, wiec moglo to byc nawet zabrudzenie sobie rak gownem. Absolutnie nie kierowalem sie tym przy wyborze specjalizacji. Teraz to nawet nie pamietam czym sie kierowalem. Moze ambicja, ze to najtrudniejsze. Ale nie jestem pewien, ze faktycznie byla taka opinia i rzeczywistosc.

W zawodzie nie przepracowalem ani dnia. Od razu wystartowalem jako informatyk, a to byla sasiednia (blizniacza) specjalnosc. Chyba tylko jeden z moich kolegow pracowal przez pare lat w zawodzie. Byl uparty ale w koncu musial zrezygnowac. Ksiegowi wygrywaja z inzynierami. Nie jest pociecha, ze wlasnie ci ksiegowi laduja potem w wiezieniach, bez udzialu automatykow.

> przemysl potrzebuje glownie cybernetykow i automatykow.

Moze wspolczesny. Ja tego nie sledze po skonczeniu studiow. Raz w zyciu mialem zadanie automatyka. Zupelnie sie nie dogadalem z pracodawca. Chcial oszczedzic na tym aby komputer domyslal sie w zastepstwie wylacznikow krancowych. Najtaniej byloby aby sam ze soba gral w rosyjska ruletke.

> I teraz mam kompleksy wobec cyberentykow.

Z podanych powyzej powodow nie warto. Ja postudiowalem sobie na wlasna reke sporo nauk spolecznych. Bo lubie. Cybernetyka w tych zastosowaniach mnie oszalamia. Na studiach mialem swiadomosc uniwersalnosci tego narzedzia. Ale dopiero w praktyce docenilem. Musze przyznac, ze najbardziej sobie cenie teksty cybernetykow w zakresie medycyny. Lekarze to nieuki. Oczywiscie uczac sie na lekarza trzeba sie napracowac wiecej niz w wielu innych fachach. Natomiast brak im procesowego myslenia i intuicji w probabilistyce. Wychodzi tak jak zwykle. Smuta. Cybernetycy pokazuja perelki rozumowania. Byc moze nie do pojecia dla niecybernetykow.

> Poza tym rycha zrozumiec nie jest latwo. Trzeba umiec analizowac jego wpisy
                  > jak poezje nowoczesna albo jak pismo swiete.

Byc moze wynika to ze sposobu myslenia cybernetykow. Uzywania skrotow hermetycznych dziedzinowo. Moze przekraczasz Rubikon liczac w pamieci rownania operacyjne. Zamiast czystej tabliczki widzisz otwarta ksiege. Tak wszystko jest napisane. Wraz z osobista dla ciebie dedykacja od Enki Eriduskiego.

> A ja tak nie potrafie pisac.

Akurat ja pisac prawie w ogole nie potrafie. Mialem przez wiele lat szkole najlepszego pisania na formacie A4 (calosc). Staralem sie jeszcze tak pisac na poczatku taplania sie w szambonecie. Zauwazylem jednak, ze nie ma dla kogo. Wniej wiecej w tym samym czasie zauwazylem to samo w realu. Obecnie mam czesto radoche, gdy milcze i ukladam sobie w glowie katastrofe finansowa rozmowcy za 2-3 lata. Milczenie jest zlotem gdy nie maja mi zamiaru placic za mowienie brzeczacym srebrem. Konsulting jest najdrozszym przedsiewzieciem. Widze, ze placa prawnikom osiem razy wiecej niz minimalna godzinowa stawka informatyka. Uwazaja, ze informatykom placic nie potrzeba. Za 2-3 lata straca na tych "oszczednosciach" miliony euro. Przyjmuje, ze taki jest plan. Nastepny ksiegowy do pierdla?

> A w koncu, to lubie rycha i on chyba mnie tez troche. I chce, zeby pisal na for
                  > um a nie je porzucal. No wiec jest troche wyrachowania.

Zebys zostal agientem Tomkiem to musilelbysmy jeszcze obalic kilka piw z gwinta na miejskim murku. Lubienie bysmy ugruntowali.
                • kalllka Re: V kolumna islamu 13.09.15, 15:00
                  Aha. Uważasz wiec, ze cybernetycy, którzy ci wcześniej "zle" poradzili, teraz radzą ci "dobrze"?

_rychu, moim zdaniem, pisze w sposób "zmanierowany"- wymagajacy maxymalnej uwagi, powiedziałabym, ze calkowicie pochłaniający, odwracający uwagę od okoliczności.,
                  Zamieniając, pozycje, równorzędnych dyskutantow, w role: mistrz- uczeń, używa Moraveca, jak precedensu w walce o emocjonalna przewagę, decydująca /o powodzeniu/ w sieci.pl.

Jak to było ze mną, hmm-
                  Ja najcześciej wpadałam w pułapkę jego "manieryzmu",gdy chcąc zrozumieć przyjmowałam, z góry, to, jak mówi, za ., mądre.
                  Nadawałam mu /niezasłużona równorzędna dyskusja/ pozycje mistrza. Nadawałam oczywiście, po to, by, nie mogąc zrozumieć co oczywiste przy tal skomplikowanym sposobie obliczeniowym, po ludzku wykalkulować z jego odpowiedzi, czy moja była prawidłowa., choć w 10%., no i tak, budując w sobie przekonanie ze to co rych, pisze jest ,za mądre / dla przeciętniaka/ budowałam dla niego dysproporcje w dochodzeniu do wiedzy.
                  A ty, jak myślisz, PF jest coś na rzeczy, z tego co pisze. Czy to tylko moje wrażenie, ze cybernetyczny paradoks buduje sens -logike human being?
                  • polski_francuz Re: V kolumna islamu 13.09.15, 15:43
                    Dlatego chce go zobaczyc. Instynkt walecznego empiryka. A On sie ciut migasmile

Mysle, kallko, ze jestes uczciwa w dyskusji. I chetnie z Toba rozmawiam. A na pytanie, kto jest szef, nie kaz mi odpowiadac. Zbyt lubie i zbyt dobrze znam kobity by na ten sliski teren wchodzicsmile

Pozdro

PF
                    • kalllka Re: V kolumna islamu 13.09.15, 16:42
                      Nie, PF, nie pytałam kto jest szef. Zapytałam co myślisz o moim toku rozumowania. moja kobiecość, tez nie oczekiwała od ciebie komplementów,, choć jak zwykle jestes nad wyraz biegly, w komplementowaniu, zamykajac komplementowanym drogę do podważenia zasadności komplementów.,
                      Anyway,
                      zapytałam co myślisz , o wykorzystywanym przez rycha, w dyskusjach o nowoczesnym ogladzie świata, paradoksie Moraveca.
                      Czy jego glowna idea- kłótliwości /obliczeniowej/ może jeszcze budować mądrość /szefa/
                      • jerycho666 Ur Kaśdim 13.09.15, 17:04
                        kalllka napisała:

> Czy jego glowna idea- kłótliwości /obliczeniowej/ może jeszcze budować mądro
                        > ść /szefa/

Obawiam sie, ze z paradoksu Moraveca wysaczasz jedynie emocje.

"Budować mądrość /szefa/" nie tylko mozna ale wrecz trzeba. Co by to tylko mialo znaczyc. Ja w kazdym razie nie odbieram tego osobiscie. A przynajmniej tak mi objawiajac doradza Enki Eriduski. Oplaca sie wspolnie wioslujac doplynac do celu. A w szczegolnosci doplywac tak dlugo aby cel byl wlasciwy a nie teoretycznie wydumany. Wiedza o tym skad wyplynelismy moze bardzo pomoc.
                        • jerycho666 dusza szajkasza z Komarna? 13.09.15, 17:16
                          jerycho666 napisała:

> Oplaca sie wspolnie wioslujac doplynac do celu.

Jak to los zatacza kregi. Co Drakul myslal o drakarze?
                        • qwardian Re: Ur Kaśdim 13.09.15, 17:57

katonnajmlodszy.files.wordpress.com/2012/03/blumsztajn.jpg
                          Czy Enki Eriduski wypowiada się na temat zbędnego balastu...

--
                          Jeden Osadnik, Jeden Nabój. One Settler, One Bullet - Pan Africanist Congress (PAC)
                          • jerycho666 Re: Ur Kaśdim 13.09.15, 19:17
                            qwardian napisał:

> Czy Enki Eriduski wypowiada się na temat zbędnego balastu...

Z definicji balast jest zbedny, wiec po co objawiac?

Podchodzac funkcjonalnie (od strony hasla) wystarczy wypowiedziec Amen. Czy nie o to ewolucji chodzi?

Zrob jednak rachunek sumienia czy haslowo nie obraziles patronki Zimnego Lecha, Ninkasi.
                            • jerycho666 od drugiej strony 13.09.15, 19:24
                              jerycho666 napisała:

> qwardian napisał:
                              >
                              > > Czy Enki Eriduski wypowiada się na temat zbędnego balastu...

Z drugiej strony Grecy pisali o nim jako Posejdonie. Patronie zbędnych balastow. Lub chwil gdy balasty stawaly sie zbedne.

Zamierzam jeszcze poszukac w Bajkale. Lub nastepnych koncach tego kija (kadyceusza).
                        • kalllka Re: Ur Kaśdim 13.09.15, 19:05
                          I tu mnie masz. Emocje.
                          Nie mogę w czytanej, jeszcze raz, definicji znaleźć tego co poprzednio podsunela mi wyobraźnia-< " kłótliwości" > obliczeniowej.
                          Ale odtwarzam proces myślowy, posługując
                          -Od dupy strony- i przykładam do miejsc, wiec pewnie za jakiś czas wyjaśnię, skąd mi sie emocje / przywidzenia/ wzięły.

• jerycho666 gwiezdny nawigator 13.09.15, 19:56
                            kalllka napisała:

> skąd mi sie emocje / przywidzenia/ wzięły.

Moravec dyplomatycznie stanal na rzesach bo niemozebnie skopal ludzka pyche. Nie musisz sie wiec tlumaczyc, ze nie stanelas z nim w jednym szeregu od pierwszego wejrzenia.

Odnalazlem, dla mnie brakujace ogniwo, Posejdona Atlantydy.
                            www.google.com/maps/dir/Chelyabinsk,+Chelyabinsk+Oblast,+Russia/Nura/Yeniseysk,+Krasnoyarsk+Krai,+Russia/Kashi(Kaxgar),+Xinjiang,+China/@47.3867289,57.8135829,4300907m/data=!3m2!1e3!4b1!4m26!4m25!1m5!1m1!1s0x43c592cb104a3a8d:0xef224a2a6d1711bf!2m2!1d61.4368431!2d55.1644419!1m5!1m1!1s0x4227b9a35abb6877:0x509949fbc597e761!2m2!1d62.30035!2d48.883629!1m5!1m1!1s0x5cce04a30d52033b:0xa7495ac05325661!2m2!1d92.1867687!2d58.4501!1m5!1m1!1s0x3892e9fa14219859:0xddf7c15e8b3150d3!2m2!1d75.989755!2d39.4704!3e0?hl=en
                            www.esd.ornl.gov/projects/qen/lake.html
                            Podobno jezyk przodkow Enki Eriduskiego ma zwiazki z proto-jezykami Tybetu.

Stad na mapce Kashi(Kaxgar), Xinjiang, China. Takze matecznik islamskiej V kolumny. Wszystko przez mego guru Timura Kulawego.
                            • jerycho666 przebiegunowienie 13.09.15, 20:12
                              jerycho666 napisała:

> Odnalazlem, dla mnie brakujace ogniwo

A to doskonaly dowcip dla ociplaczy:

www.worlddreambank.org/S/SHIVERIA.HTM
                              Jeszcze znacznie lepsza mapka dla Posejdona. Wyjasnia zasolenie od polnocy.

en.wikipedia.org/wiki/West_Siberian_Plain
                              • jerycho666 czapki z glow 13.09.15, 20:52
                                www.cosmicelk.net/mammothhunters.htm
                                Doceniam katorznicza prace kobiet przy wytwarzaniu kurtek dla mysliwych.
                              • qwardian Re: przebiegunowienie 13.09.15, 21:31

Faktycznie grubość powłoki śnieżnej nie jest tak bardzo zależna od niskich temperatur tylko opadów, niska temperatura obniża ich występowanie. Klimat z kolei zależny jest od aktywności Słońca i kąta przechylenia wobec osi (tilt), oraz spowodowane tym prądy morskie. Cyklicznie jesteśmy w trendzie wyższych temperatur, dla Północy do dobrze wróży bo będziesz pił rodzime wina poza Rieslingiem, pod warunkiem oczywiście, że ich uprawą będą się zajmowali ludzie światli. Dla północnej Afryki nadchodzi bryndza, co tu więcej pisać, kiedy widać.
                                • jerycho666 Re: przebiegunowienie 13.09.15, 21:41
                                  qwardian napisał:

> Cyklicznie jesteśmy w trendzie wyższych temperatur

W 1500 letnim cyklu jestesmy w 175 roku wzrostu. Do przegiecia pozostalo 200 lat. Religianci chca abysmy placili od tego podatek.

> dla Północy do dobrze wróży bo będziesz pił rodzime wina poza Rieslingiem

en.wikipedia.org/wiki/Ninkasi
                                  Hymn to Ninkasi wyjasnl mi odpowiedzialnosc Ewy w Tabrizie.

> uprawą będą się zajmowali ludzie światli.

Wiekszosc mi znanych nie miala swiecen. Niektore nawet nie nosily burek.

> Dla północnej Afryki nadchodzi bryndza, co tu więcej pisać, kiedy widać.

Musi Panabozicek tyka reka Midasa. To jego ukochane miejsce.
                      • polski_francuz Re: V kolumna islamu 14.09.15, 07:29
                        Musze sie zastanowic i odpowiem troche pozniej. Mam ciezki tydzien.

Pozdro

PF
                        • polski_francuz Re: V kolumna islamu 14.09.15, 07:39
                          Powinienem sprecyzowac, ze to wpis dla kallki.

PF
                          • jerycho666 nie w judkowej jaczejce 14.09.15, 07:48
                            polski_francuz napisał:

> Powinienem sprecyzowac, ze to wpis dla kallki.

Publikacja GroSSa bez mozliwosci komentowania odrzuca mnie od tej zydowskiej hucpy. Zmieniam lokal.
                            • polski_francuz Re: nie w judkowej jaczejce 14.09.15, 08:59
                              Kazda okazja jest dobra by zarobic. O to tu ciagle biega: o odszkodowania dla Izraela od Polski. I wredne slowa Grossa sa na miare wrednej akcje znieslawiania.

PF
                        • polski_francuz Slowo sie rzeklo, kobylka u plota 14.09.15, 20:29
                          "A ty, jak myślisz, PF jest coś na rzeczy, z tego co pisze. Czy to tylko moje wrażenie, ze cybernetyczny paradoks buduje sens -logike human being?"

Wiec przeczytalem raz jeszcze uwazanie Rycha i jescze paradoks Moraveca, ktorego nieznalem. I moja odpowiedz jest taka, ze Rycho i ja mowimy innym jezykiem.

Co jest moze banalne i szkoda o tym pisac. Tyle, ze ja uwazam, ze uwagi Rycha sa niekiedy, gesto celne i zrozumiale. Ale juz sie zaczynam cieszyc, ze go juz rozumiem jezyk jego sie gmatwa i staje sie wieloznaczny.

I moge go jedynie ocenic w moich kategoriach. I w moich kategoriach Rycho sie "ukrywa pod slowami". Bo pewnie wie, ze jest podobny do nas. Ale nie chce tego pokazacsmile

Ale to cenny i interesujacy partner do dyskusji, ktory zmusza do myslenia i wyjscia ze swoich torow rozumowania. Co dla immamowi jedynie rzadko sie przydarzasmile

PF
                    • pikrat Re: V kolumna islamu 14.09.15, 09:52
                      polski_francuz napisał:

> Dlatego chce go zobaczyc. Instynkt walecznego empiryka. A On sie ciut migasmile
                      >
                      > Mysle, kallko, ze jestes uczciwa w dyskusji. I chetnie z Toba rozmawiam. A na p
                      > ytanie, kto jest szef, nie kaz mi odpowiadac. Zbyt lubie i zbyt dobrze znam kob
                      > ity by na ten sliski teren wchodzicsmile
                      >
                      > Pozdro
                      >
                      > PF

Zdziwiłbyś się, Peefie, gdybyś zechciał te Kallkie zobaczyć. To prawdziwa baba z jajami. Dosłownie. smile
                  • jerycho666 Re: V kolumna islamu 13.09.15, 16:50
                    kalllka napisała:

> Zamieniając, pozycje, równorzędnych dyskutantow, w role: mistrz- uczeń

Moze to wychodzi samo z siebie, szczegolnie, ze nie mam zamiaru kogokolwiek przekonywac. W szambonecie przeszlo mi to bardzo dawno.

> używa Moraveca, jak precedensu w walce o emocjonalna przewagę

Mnie Moravec przekonal. Przez lata po poznaniu jego paradoksu przekonuje sie jak jest on sluszny i jak oszczednie, dyplomatycznie sformulowal paradoks. Empirycznie 90% tego co czytamy to klamstwa. To sie nazywa cywilizacja. Powod do dumy?

> przyjmowałam, z góry, to, jak mówi, za ., mądre.

Naukowo powinnas przyjmowac do weryfikacji.

> A ty, jak myślisz, PF jest coś na rzeczy, z tego co pisze. Czy to tylko moje w
                    > rażenie, ze cybernetyczny paradoks buduje sens -logike human being?

I tak i nie. W paradoksie na piedestale stawiana jest ewolucja. To ewolucja, a nie sam paradoks, mowi o sensie ludzkiego istnienia. Rekomenduje w tym zakresie doglebne studia na temat ludu Hadza, z Tanzanii. Ich bog nie wyganial z raju, sami tez sie nie dali wygnac. Poznanie ich raju wiele mowi o sensie ludzkiego istnienia. Jednak studia musza byc uczciwie doglebne. Wraz z rozumieniem naszej symbiozy z bakteriami. Kazdy szczegol jest istotny.
    • benek231 Istotnie interesujaca analiza sytuacji :O) 13.09.15, 23:26
      tylko co ona zmienia w przypadku uchodzcow. Pomiedzy ktorymi niewatpliwie jest tzw."element", niemniej ktorych zdecydowana wiekszosc to normalni ludzie uchodzacy badz migrujacy za chlebem.

W dalszym ciagu uwazam, ze tym ludziom nalezy pomagac, na ile tylko mozna. Tyle, ze ja wczesniej, przy innych okazjach, zaznaczalem, ze widze te pomoc na warunkach strony udzielajacej gosciny, a nie na warunkach uchodzcow.
      Cieszy mnie wiec, ze Dania zaczela stawiac sprawe twardo (podobnie jak Norwegia, nawiasem mowiac), i nie zostawia otwartych drzwi jak Szwecja - dla wszystkich, jak leci.
      Bo ja problem goscinnosci panstw widze podobnie jak goscinnosc osob prywatnych. Udzielam komus gosciny, czy schronienia, ale ten ktos ma obowiazek poszanowania obyczajow i regul obowiazujacych w moim domu. Nie wyobrazam sobie tego, ze bez mojej zgody sciaga ten ktos, do mojego domu, pociotkow i znajomych, bo jak zywie jednego to pewnie wypruje zyly dla dziesieciu. Tak dobrze to nie ma.
      Ci uchodzcy zachowuja sie jak szopy pracze pozywiajace sie z misek przydomowych kotow ktore dokarmialem. Najpierw byl jeden szop, pozniej dwa, nastepnie caly gang, a jeszcze pozniej trzy gangi. Tyle ze to sa zwierzeta niewiele rozumiejace z tego co obowiazuje w swiecie ludzi. Przychodza bo jest jedzenie i odchodza gdy go braknie. Od ludzi oczekiwalbym jednak wiecej.

Uwazam, ze - wziawszy pod uwage trudnosci integracyjne muzulmanow - musza oni trafic do obozow przejsciowych, jako element tymczasowo zamieszkujacy dany kraj. Do obozow w ktorych zapewniona im bedzie nalezyta opieka, i standard zycia, polaczone z edukacja jezyka i przygotowaniem chetnych pod katem pracy zarobkowej. Warunek pracy musi byc warunkiem wyjscia z obozu, a poza nim nie moga byc ciezarem dla spoleczenstwa. A jak sie nie podoba to won z powrotem nikt ich nie trzyma.

Jako skrajny liberal nie uznaje jednak czegos takiego jak liberalizm nieograniczony. Czegos takiego po prostu nie moze byc, gdyz w zawsze - w ktoryms momencie - jest on ograniczony moimi interesami.
      • krates-8 Re: Istotnie interesujaca analiza sytuacji :O) 14.09.15, 00:59
        właśnie na to liczą wszyscy zainteresowani
        turcja, salafici, isis, al-kaida, ci którzy zarabiają na przemycie, skorumpowani urzędnicy obławiający się na łapówkach we wszystkich krajach szlaku migracji
        liczą na to że europa będzie przyjmować i pomagać
        a fala imigrantów będzie płynąć
        to jest w sumie fascynujące
        najsensowniejszy sposób to pomagać na miejscu
        tam są rzeczywisci uchodźcy, tam jest brakujące 50% kobiet i dzieci
        tam za te same pieniądze można pomóc 4x większej liczbie nieszczęścników
        ciekawe dlaczego eurobiurokraci nie chcą pomóc większej liczbie uchodżców
        i dlaczego napędzają swoją durną polityką cały ten diabelski młyn
      • jerycho666 plan likwidacji waluty euro 14.09.15, 07:37
        benek231 napisał:

> pomoc na warunkach strony udzielajacej gosciny, a nie na warunkach uchodzcow.

Zgodnie z ustaleniami ONZ, czyli wspolnymi dla spolecznosci miedzynarodowej, status uchodzcy konczy sie w obozie w Turcji. Dalej jest poszukiwany listem gonczym za ucieczke z KonzLager.

Kolektyw potepia Towarzysza, ze nie skorzystal w mozliwosci milczenia z pozycji USraelskich. Dlugie lapska Mossadu nie mieszaja w ISIS?
        • krates-8 Re: plan wyjścia niemiec z unii /nt 14.09.15, 07:51

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka