Dodaj do ulubionych

Śmiały eksperyment. Chyba nieznany w tzw. ...

03.11.15, 22:12
... cywilizowanym świecie.

"Czegoś takiego jeszcze nie słyszałam! Kandydatka na premiera zamiast układać swój gabinet wyjeżdża na urlop"

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,19129412,czegos-takiego-jeszcze-nie-slyszalam-kandydatka-na-premiera.html#BoxNewsLink

Ale nie ma się co martwić. Gabinet umebluje jej Banda Czworga.
Obserwuj wątek
    • oleg3 Też mam kserówkę 04.11.15, 10:32
      Ty Wikul, jak twierdzi Luka, nie masz poglądów tylko xero. Odpowiadam adekwatnie.

jakubowska.salon24.pl/677773,co-z-tym-rzadem
      Podobno ornitolog nie musi umieć fruwać, ale chociaż powinien wiedzieć jak to się dzieje, że ptaki latają. Części braci dziennikarskiej wydaje się, że wie i grzmi, pouczając polityków, co powinni robić.

P.S.
      Życiorys Aleksandry Jakubowskiej jest w tym tekście plusem dodatnim. Całokształt - tu i teraz - mnie nie interesuje.
    • oleg3 Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 10:49
      Nasza Konstytucja porządek i tryb tworzenia Rządu opisuje w sposób dość wyczerpujący. Art. 154 i 155 rzecze, iż Pan Prezydent Rzeczypospolitej desygnuje Prezesa Rady Ministrów, który w ciągu 14 dni od dnia pierwszego posiedzenia nowo wybranego Sejmu proponuje skład Rady Ministrów, powoływany przez Pana Prezydenta. Następnie w ciągu 14 dni tak wskazana Rada Ministrów odbiera od Sejmu Wotum Zaufania. Gdy tego Wotum nie uzyska, Sejm proponuje Prezesa Rady Ministrów, który znów przedstawia skład Rządu do powołania Prezydenckiego. W ciągu 14 dni od powołania Rada Ministrów składa przed Sejmem wniosek o udzielenie Wotum zaufania. Gdy tego Wotum nie uzyska Prezydent wybiera kandydata na Prezesa Rady Ministrów, który proponuje skład Rady, po czym po uzyskaniu nominacji Prezydenckiej Rada Ministrów występuje o Wotum zaufania. Gdy tego Wotum nie uzyska, wtedy dopiero następuje wniosek Prezydenta o rozwiązanie Parlamentu.
      grudqowy.salon24.pl/677815,czym-rozni-sie-rzad-autorski-od-rady-ministrow
      I jeszcze ...

Nie ma nic w Konstytucji o tym, że skład Rządu ma zatwierdzić Jarosław Kaczyński, czy też leader partii rządzącej. Nie ma nic o tym w Konstytucji, że to Jarosław Kaczyński ma wskazać członków Rządu. Nie ma też w Konstytucji nic o tym, że to leader zwycięskiej partii ma być Prezesem Rady Ministrów. Beata Szydło wskazuje kandydatów na członków Rady Ministrów i jako całość taka Rada Ministrów stara się o wotum zaufania ze strony Sejmu. Beata Szydło będzie odpowiedzialna za to jakich członków do Rządu powołała. Jeżeli powoła w skład Rządu osoby nieodpowiedzialne, nie nadające się na to stanowisko to jeżeli takie osoby popełnią czyny zabronione, które doprowadzą że osoba odpowiedzialna za nie – Prezes Rady Ministrów Beata Szydło stanie przed Trybunałem Stanu, to nawet w takiej sytuacji Beata Szydło nie będzie mogła się bronić takim argumentem, że to nie był jej „Rząd autorski” tylko Rząd który jej nakazał powołać Jarosław Kaczyński. Nic z tych rzeczy. Z chwilą gdy na dokumencie zatytułowanym „Wniosek do Pana Prezydenta Rzeczypospolitej o powołanie niżej wskazanych osób w skład Rady Ministrów” znajdzie się podpis Pani Beaty Szydło, osoby wcześniej desygnowanej przez Pana Prezydenta na Prezesa Rady Ministrów, to ona bierze w całości odpowiedzialność za powołany rząd i taki rząd zawsze będzie jej Rządem autorskim.
      • andrzejg Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 11:25
        Wszystko się zgadza poza jednym. Skoro to jest jej rząd autorski, to dlaczego nie jest osobą wiodącą przy tworzeniu tego rządu? Do tej pory partia wiodąca w porozumieniu z prezydentem wskazywała premiera i to ta osoba tworzyła swój własny rząd prowadząc konsultacje z różnymi stronami. Ostatnio takim był chyba Marcinkiewicz ( bo Tusk i Kaczyński byli prezesami swoich partii i ich nie liczymy) . Czy Marcinkiewicz był aż tak ubezwłasnowolniony, jak teraz Szydło?

Przy takim trybie wyłaniania rządu dziwię się Pani Szydło. Albo kamikadze, albo nawiedzona, jak talib jakiś, gotowa do samowysadzenia dla dobra sprawy.

A.
        • oleg3 Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 12:23
          andrzejg napisał:

> Czy Marcinkiewicz był aż tak ubezwłasnowolniony, jak teraz Szydło?

A co to jest za pytanie? Premier musi uzyskać votum zaufania. Każdy premier. A jak już uzyska to ma ołówek*. O Marcinkiewicza pytaj Izabell.

Wy platfusi macie kurzą pamięć. W 2005 premierem miał być Rokita nie Tusk. I Tusk zrobił wszystko by Rokita został niedoszłym premierem z Krakowa. Sorry Winetu.

• andrzejg Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 12:58
            oleg3 napisał:

> A co to jest za pytanie? Premier musi uzyskać votum zaufania. Każdy premier. A
            > jak już uzyska to ma ołówek*. O Marcinkiewicza pytaj Izabell.
            >
            > Wy platfusi macie kurzą pamięć. W 2005 premierem miał być Rokita nie Tusk. I Tu
            > sk zrobił wszystko by Rokita został niedoszłym premierem z Krakowa. Sorry Winet
            > u.
            >
            >

A w Ameryce murzynów biją...
            Marcinkiewicz był PiSowskim premierem, nie POwskim. Chyba tu się zgodzisz?
            Tak więc, co tu ma do rzeczy jego późniejsza wolta polityczna i rodzinna?

W 2005 roku miał być Rokita, ale przerżnęli wybory i nie był. Tak więc nie możemy nic powiedzieć o ewentualnym zachowaniu Tuska i Marii przy tworzeniu rządu .

Marcinkiewicz jest jak najbardziej adekwatnym porównaniem. Pytanie jest zasadne i je powtórzę:
            Czy Marcinkiewicz był tak samo ubezwłasnowolniony przy tworzeniu rządu jak Szydło?

Dla mnie sytuacja z tworzeniem rządu Pani Szydło jest kuriozalna. Człowiek biorący na siebie odpowiedzialność za rząd ma ograniczony wpływ na jego tworzenie. To chyba cos nie tak?
            A.
            • oleg3 Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 13:21
              andrzejg napisał:

> W 2005 roku miał być Rokita, ale przerżnęli wybory i nie był.

Ale wtedy platfusom nic nie przeszkadzało, że premier nie będzie szefem partii? Zasady są elastyczne czyli antypisowskie!
              • andrzejg Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 13:35
                oleg3 napisał:

> andrzejg napisał:
                >
                > > W 2005 roku miał być Rokita, ale przerżnęli wybory i nie był.
                >
                > Ale wtedy platfusom nic nie przeszkadzało, że premier nie będzie szefem partii?
                > Zasady są elastyczne czyli antypisowskie!

Nie rozumiesz mnie, albo specjalnie tak kluczysz.

Czy ja gdzieś napisałem, że przeszkadza mi fakt wyłonienia premiera spośród członków partii/koalicji. Nie napisałem tego.

Nie przeszkadza mi ,że premierem będzie kobieta i nie przeszkadza mi , że to nie będzie prezes zwycięskiej partii

Mogą sobie powoływać premiera jakiego chcą. Mogą nawet zaproponować Tuska ( ma doświadczenie ). Chodzi mi o sposób traktowania przyszłego premiera i jego małego wpływu na tworzenie rządu. Moim zdaniem, to przyszły premier powinien mieć wiodący głos przy proponowaniu kandydatów do rządu, bo w końcu ma stworzyć zespół zgranych ludzi. Oczywiście te propozycje podlegają konsultacji partyjnej. A jak mamy z panią Szydło?
                • oleg3 Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 15:57
                  > Chodzi mi o sposób traktowania przyszłego premiera
                  Współczujące serduszko! To jest charakterystyczna cecha platfusów, uwoli i czytelników GW. Przypomnisz mi kto wręczył prezydencką nominację (przyszłemu) Bulowi z komentarzem o strażniku żyrandola? Kaczor to pewne. Tylko który?
                  • andrzejg Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 16:19
                    Dzisiaj jesteś wyjątkowo złośliwy. Coś źle poszło, bo przecież nie przejmujesz się tym, że pani Szydło będzie faktycznie p.o. premiera, albo premierem technicznym?

Co ma wspólnego Komorowski jako strażnik żyrandola z Szydło? Jak dobrze pamiętam , to określenie o strażniku żyrandola Tusk rzucił przed wyłonieniem kandydata PO na stanowisko premiera. Czy Tusk meblował kancelarię wybranego już prezydenta?

Ucieszny jesteś z tym uciekaniem do różnych przykładów z innymi osobami i z brakiem szacunku do nich. Cóż to zmienia w sprawie pani Szydło? Lżej?

PiS ma większość i niech robi sobie co chce, niech tworzy rząd jak chce, ale nie wcieraj mi ciemnoty, że to jest normalna sytuacja, gdy kandydat na premiera biorący później na siebie całą odpowiedzialność jest zmarginalizowany podczas negocjacji (tutaj wewnątrzpartyjnych)

A.
                    • oleg3 Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 16:54
                      andrzejg napisał:

> Dzisiaj jesteś wyjątkowo złośliwy. Coś źle poszło, bo przecież nie przejmujesz
                      > się tym, że pani Szydło będzie faktycznie p.o. premiera, albo premierem technicznym?

Antykaczyści delegitymizują rząd jeszcze przed jego powołaniem. Na wszelkie możliwe sposoby, w tym sprzeczne z logiką i zasadami demokracji. Ciekawe jak długo wytrzymają antykacze media bez rządowych konfitur. I co będą głosiły jak PO się rozsypie, a PSL odwróci sojusze w Sejmikach. Szydło jest be, a porównywalna z nią pod każdym względem Kopacz to najlepszy premier tysiąclecia (no prawie najlepszy, bo No 1 to Tusk). Wierzysz w te bzdety Andrzeju?
                      • andrzejg Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 17:29
                        Wierzę w szantaż finansowy (media) i polityczny nowych władz.
                        Ponadto nie trzeba słuchać komentarzy politycznych, aby widzieć jaką rolę szykują dla Szydło. A Kopacz była super? Proszę Cię o jedno. Jak dyskutujesz, to nie przypisuj propagandy politycznej swojemu adwersarzowi. Nie jeden raz napisałem, że Kopacz okazała się 'cienkim Bolkiem"

A.
                        • oleg3 Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 17:38
                          andrzejg napisał:

> Wierzę w szantaż finansowy (media) i polityczny nowych władz.

Nie idzie o szantaż. Wystarczy, że spółki i urzędy kontrolowane przez rząd zmienią zestaw prenumerowanych gazet i zaczną się ogłaszać w innych mediach. A media publiczne - jak zawsze - padną łupem zwycięzcy.

> Ponadto nie trzeba słuchać komentarzy politycznych, aby widzieć jaką rolę szyku
                          > ją dla Szydło. A Kopacz była super? Proszę Cię o jedno. Jak dyskutujesz, to nie
                          > przypisuj propagandy politycznej swojemu adwersarzowi. Nie jeden raz napisałem
                          > , że Kopacz okazała się 'cienkim Bolkiem"
                          To nie była uwaga o charakterze osobistym. Szło mi o nuty prorządowej (jeszcze mamy rząd Kopacz) propagandy. A rzecz jest praktyczna i stosunkowo trudna do rozwiązania (PAD, PBS, Jarkacz). Zapraszam do lektury Lisickiego (link w poprzednim poście).
                          • andrzejg Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 18:19
                            oleg3 napisał:

> andrzejg napisał:
                            >
                            > > Wierzę w szantaż finansowy (media) i polityczny nowych władz.
                            >
                            > Nie idzie o szantaż. Wystarczy, że spółki i urzędy kontrolowane przez rząd zmie
                            > nią zestaw prenumerowanych gazet i zaczną się ogłaszać w innych mediach. A med
                            > ia publiczne - jak zawsze - padną łupem zwycięzcy.
                            >

No i jak myślisz? Od tego zwiększy się poczytność innych gazet ? Gospodarskie podejście polega na tym, że reklama musi być skuteczna, czyli dotrzeć do jak największej liczby odbiorców. Inaczej jest to rozrzutność. Przeniesienie reklam do innych gazet nie zwiększy ich poczytności, bo czytelnicy nie kupują gazet dla reklam.

Tak samo TV. Jak spieprzą TV programowo to najlepsza reklama PiSu im nie pomoże.

A.
                            • oleg3 Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 18:27
                              > No i jak myślisz? Od tego zwiększy się poczytność innych gazet ?

Nie. Za to na pewno poprawi się ich sytuacja finansowa, a GW czy Newsweek pójdą pod młotek. Ja oczywiście jestem za likwidacją spółek i ogłoszeń. Ale tu i teraz to (zakupy ogłoszeń i prenumeraty) jest narzędzie rządzenia.

• andrzejg Re: Kserówka z Konstytucji 04.11.15, 21:29
                                oleg3 napisał:

> Nie. Za to na pewno poprawi się ich sytuacja finansowa, a GW czy Newsweek pójdą
                                > pod młotek. Ja oczywiście jestem za likwidacją spółek i ogłoszeń. Ale tu i ter
                                > az to (zakupy ogłoszeń i prenumeraty) jest narzędzie rządzenia.
                                >
                                >
                                To gdzie będzie pisywał? Na forum Naszego Dziennika?

• benek231 No i wyszlo faszystowskie szydlo, Andrzeju :O) 04.11.15, 22:14
                                  Kilka dni temu pisalem, ze niektorzy z naszych kolegow przyczaili sie i - zamiast zdzierac klawiature w dyskusjach, w ktorych notorycznie dostaja baty - zdecydowali, iz poczekaja az PiS doprowadzi do ponownego cenzurowania forow GW. Majac swych ludzi w charakterze tzw. moderatorow nie beda juz musieli widywac wpisow takich jak moje, ktorego choc cenzura uwali skoro prokuratura moze sobie skoczyc.

No i prosze z naszego pedofila wyszedl maly hitlerek: zlikwidowac opozycje, poczynajac od ich gazet.

Ten gnoj Oleg3 nie lezal mi od dawna, od dawna nie zgadzal mi sie jako postac. A on po prostu tylko udawal kogos innego niz jest (np. fana klasykow liberalnej ekonomii) by z tych mylacych pozycji moc atakowac PO. Uznal debil, ze to pobozne forum jest miejscem do uprawiania polityki - takze poprzez maskowanie sie i uprawianie wallenrodyzmow. No istny Kaczor po prostu. Tyle, ze szuja znacznie mniejszego kalibru. Ot szujka, po prostu. Ch...owinka.
                                  • oleg3 Całuj mnie w ... czoło UBeńku :O) n/t 05.11.15, 08:28

• oleg3 Re: Kserówka z Konstytucji 05.11.15, 08:53
                                  andrzejg napisał:

> To gdzie będzie pisywał? Na forum Naszego Dziennika?

Nie sądzę by Forum było znaczącą cząstką (biznesowego) imperium Agory. Agora ma jakiś właścicieli, inwestorów i nie wszyscy będą spokojnie patrzeć aż "misja" zeżre cały kapitał. Mogą/muszą wcześniej zrobić bolesną restrukturyzację. Nie sądzę by zlikwidowali Forum. Mogą/muszą zmienić styl.
                                  • andrzejg Nadal uważasz, że wszystko jest w porządku 07.11.15, 08:30
                                    to znaczy w porządku jest, ale czy to jest prawidłowy porządek

Rezydencja Belweder – Klonowa. Czwartkowy wieczór. To tutaj w tajemnicy spotkali się najważniejsi dziś politycy w Polsce: prezes PiS Jarosław Kaczyński (66 l.) i prezydent Andrzej Duda (43 l.). Trwająca 5 godzin narada odbyła się na finiszu układania rządu Beaty Szydło (52 l.), ale przyszłej pani premier nie zaproszono.

www.fakt.pl/politycy/tajne-spotkanie-dudy-i-kaczynskiego-ukladaja-rzad-beaty-szydlo,artykuly,589101.html
                                    • oleg3 Re: Nadal uważasz, że wszystko jest w porządku 07.11.15, 11:18
                                      Interesuję się polityką. Prawdopodobnie ponadprzeciętnie. Nie potrafię jednak zrozumieć ekscytacji związanej ze zdarzeniem rutynowym, wręcz banalnym. Prezydent spotyka się z liderem zwycięskiej w wyborach partii. I rozmawiają - o zgrozo! - 5 godzin. Sam na sam. Bez kamer, bez świadków (?). To z pewnością spisek skierowany przeciw przyszłemu premierowi, którego obaj panowie namaszczą.
        • oleg3 Z historii IIIRP 04.11.15, 12:45
          andrzejg napisał:
          > Przy takim trybie wyłaniania rządu dziwię się Pani Szydło. Albo kamikadze, alb
          > o nawiedzona, jak talib jakiś, gotowa do samowysadzenia dla dobra sprawy.

Mam nadzieję, że potrafisz porównać listę przewodniczących SLD z listą premierów wywodzących się z SLD.

Przewodniczący SLD
          od 15 kwietnia 1999 do 6 marca 2004 – Leszek Miller
          od 6 marca 2004 do 18 grudnia 2004 – Krzysztof Janik
          od 18 grudnia 2004 do 29 maja 2005 – Józef Oleksy
          od 29 maja 2005 do 31 maja 2008 – Wojciech Olejniczak
          od 31 maja 2008 do 10 grudnia 2011 – Grzegorz Napieralski
          od 10 grudnia 2011 – Leszek Miller

pl.wikipedia.org/wiki/Premierzy_Polski#Prezesi_Rady_Ministr.C3.B3w
          • andrzejg Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 13:01
            oleg3 napisał:

>
            > Mam nadzieję, że potrafisz porównać listę przewodniczących SLD z listą premieró
            > w wywodzących się z SLD.
            >
            > Przewodniczący SLD
            > od 15 kwietnia 1999 do 6 marca 2004 – Leszek Miller
            > od 6 marca 2004 do 18 grudnia 2004 – Krzysztof Janik
            > od 18 grudnia 2004 do 29 maja 2005 – Józef Oleksy
            > od 29 maja 2005 do 31 maja 2008 – Wojciech Olejniczak
            > od 31 maja 2008 do 10 grudnia 2011 – Grzegorz Napieralski
            > od 10 grudnia 2011 – Leszek Miller
            >

no i ?
            Była taka sytuacja jak z Szydło?

• oleg3 Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 13:18
              andrzejg napisał:
              > Była taka sytuacja jak z Szydło?

Nie była. Bo żaden premier z SLD nie był kobietą. Ale gdybyśmy poszukali czy zawsze przewodniczący SLD był premierem .... . A jakbyśmy sobie przypomnieli szefową jakiej partii była premier Suchocka to musielibyśmy zamknąć dziób.
              • andrzejg Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 13:29
                oleg3 napisał:

> andrzejg napisał:
                > > Była taka sytuacja jak z Szydło?
                >
                > Nie była. Bo żaden premier z SLD nie był kobietą. Ale gdybyśmy poszukali czy za
                > wsze przewodniczący SLD był premierem .... . A jakbyśmy sobie przypomnieli szef
                > ową jakiej partii była premier Suchocka to musielibyśmy zamknąć dziób.
                >

Czegoś nie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o to , że premierem ma być kobieta. To jest nieistotne.
                Chodzi o sposób tworzenia rządu, z praktycznym pominięciem samego przyszłego premiera.

Nie mówimy o przypadkach gdy premierami zostawali szefowie partii ( co dla mnie jest naturalne ) , tylko o przypadkach gdy premierami były inne osoby . Czy potrafisz podać przykład takiego ubezwłasnowolnienia jak w przypadku pani Szydło?

Załóżmy, że Ty masz zostać premierem, a ja jestem prezesem naszej partii. Pozwoliłbyś wysłać się na urlop, albo nie uczestniczyć w rozmowach z prezydentem w rozmowach dotyczących Twojego przyszłego rządu?

• wikul Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 13:59
                  Szkoda "dyskutować z durniem. Rznie głupa próbując przy okazji obrażać innych.
                  Nie zauważył że Szydle meblują gabinet bez jej na to wpływu. To tak jakby dyrektorowi czy prezesowi narzucili skład całego kierownictwa firmy. Jest gorzej niż myślałem że będzie.
                  Kto PiS dotyka temu rozum znika.
                  • oleg3 Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 15:07
                    wikul napisał:

> Szkoda "dyskutować z durniem.

Szkoda. Zaraz przyniesie kolejne zero!.

A tak przy okazji. Mógłbyś wskazać ministra desygnowanego do własnego rządu przez premier Suchocką?
                    • wikul Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 15:38
                      oleg3 napisał:

> A tak przy okazji. Mógłbyś wskazać ministra desygnowanego do własnego rządu prz
                      > ez premier Suchocką?

A co ma qrwa Suchocka do tego wątku, chamski spisiały matole?
                      A teraz won! Bez odbioru!
                      • oleg3 Chamstwo plus ignorancja! 04.11.15, 15:46
                        wikul napisał:

> oleg3 napisał:
                        > > A tak przy okazji. Mógłbyś wskazać ministra desygnowanego do własnego
                        > > rządu prz ez premier Suchocką?

> A co ma qrwa Suchocka do tego wątku, chamski spisiały matole?
                        > A teraz won! Bez odbioru!

Klasyczny przykład wikulowej retoryki. Chamstwo plus ignorancja!
                    • andrzejg Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 15:58
                      oleg3 napisał:

>
                      > A tak przy okazji. Mógłbyś wskazać ministra desygnowanego do własnego rządu prz
                      > ez premier Suchocką?
                      >
                      >

Czy da się porównać oba przypadki?
                      Rząd Suchockiej będący wynikiem koalicji kilku partii ( 5?) z rządem Szydło ?
                      Czy Suchocka wyjechała na urlop w czasie trwania negocjacji, czy brała w nich czynny udział?
                      Powiem szczerze , że nie pamiętam zbyt dokładnie jak to wtedy było.

Załóżmy jednak, że Suchocka zostałą zmarginalizowana i odsunięta od uczestnictwa w tworzeniu rządu. Co to zmienia w ocenie pani Szydło? Lżej na duszy, że nie ona pierwsza?

A.

A,
                      • andrzejg info z TV 04.11.15, 16:03
                        mniej więcej takie

gorące nazwiska na liście ....dziś rozmowy z kandydatami prowadzi nie tylko prezes PiS i jego współpracownicy, ale dołączyła kandydatka na premiera, pani Szydło

z tego wnoszę,że rząd ułożony i pani Szydło może się zapoznać ze składem
                        • oleg3 Re: info z TV 04.11.15, 16:15
                          andrzejg napisał:

> z tego wnoszę,że rząd ułożony i pani Szydło może się zapoznać ze składem

I odmówić. Nie ma przymusu bycia premierem.
                          • andrzejg Re: info z TV 04.11.15, 16:20
                            oleg3 napisał:

> andrzejg napisał:
                            >
                            > > z tego wnoszę,że rząd ułożony i pani Szydło może się zapoznać ze składem
                            >
                            > I odmówić. Nie ma przymusu bycia premierem.
                            >

Ja na jej miejscu tak bym zrobił , nawet ze świadomością o końcu kariery politycznej
                            • benek231 Wygrala wybory wiec w nagrode wymyslili :O) 04.11.15, 20:31
                              dla niej prezent. "Idz sobie kobito na urlop. odpocznij, gdyz kampania istotnie byla mordercza, a wiec nalezy ci sie, a my ci tutaj przygotujemy siurpryze - bo jakas nagroda nalezy ci sie z cala pewnoscia." A co wymyslili - dowiemy sie w piatek.

Tymczasem rozni pismacy nic tylko ten piasek w tryby, jakby nie rozumieli, ze tryby sa od tego by gladko sie krecic, a nie na odwrot - zgrzytac, zacinac sie, i nie dzialac.
                      • oleg3 Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 16:13
                        andrzejg napisał:

> Załóżmy jednak, że Suchocka zostałą zmarginalizowana i odsunięta od uczestnictwa
                        > w tworzeniu rządu. Co to zmienia w ocenie pani Szydło? Lżej na duszy, że nie
                        > ona pierwsza?

O ile jako obywatela (choć nie demokratę, a może właśnie dlatego) ubodło mnie publiczne określenie, przez urzędującego premiera i szefa rządzącej partii, głowy państwa jako "strażkika żyrandola" to zwisają mi sposoby wyłaniania przez zwycięską partię (koalicję) rządu. Ma on być legalny i tyle. Legalny czyli sformułowany w sposób zgodny z Konstytucją.
                        • andrzejg Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 16:22
                          To określenie ubodło Cię , bo wtedy prezydentem był Lech Kaczyński, czy tak w ogóle?
                          • oleg3 Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 16:27
                            andrzejg napisał:

> To określenie ubodło Cię , bo wtedy prezydentem był Lech Kaczyński, czy tak w
                            > ogóle?

Nie szło o Kaczyńskiego. Prezydent jest głową państwa. Publiczne deprecjonowanie jego roli to chamstwo. Wyobraź sobie, że Tusk zechce w 2020 czy 2025 kandydować. Ten cytat będzie mu towarzyszył przez całą kampanię i całą (ewentualną) kadencję.
                            • andrzejg Re: Z historii IIIRP 04.11.15, 16:28
                              oleg3 napisał:

> Nie szło o Kaczyńskiego. Prezydent jest głową państwa. Publiczne deprecjonowani
                              > e jego roli to chamstwo. Wyobraź sobie, że Tusk zechce w 2020 czy 2025 kandydow
                              > ać. Ten cytat będzie mu towarzyszył przez całą kampanię i całą (ewentualną) kad
                              > encję.
                              >

Masz tu całkowitą rację.

• oleg3 Jeszcze jedna xerówka 04.11.15, 17:27
      Żeby wygrać, PiS musiał - oprócz znanych i wyrazistych polityków takich jak sam prezes partii, Antoni Macierewicz czy Joachim Brudziński - pokazać nowe twarze, zrezygnować z radykalnego języka, poszukać raczej menadżerów i sprawnych zarządców, niż wizjonerów i ideologów. Takie podejście okazało się skuteczne. Dzięki niemu udało się, z jednej strony zachować poparcie stałego, twardego elektoratu, ale także, co było kluczem do zwycięstwa, pozyskać centrowych wyborców i zdobyć znaczącą przewagę nad PO.

W tym sensie jednak zwycięzcy stali się zakładnikami swego nowego wizerunku. Rzeczą bowiem oczywistą jest to, że dla sprawnego i skutecznego rządzenia Polską najlepszym kandydatem na premiera byłby Jarosław Kaczyński. Inne rozwiązania, niezależnie od oceny zdolności i kompetencji różnych kandydatów, są z natury rzeczy gorsze. Jednak skoro w całej kampanii przedstawiano Beatę Szydło jako nową premier, nie sposób się z tego teraz wycofać. I to mimo negatywnych przykładów z historii: dwa razy, kiedy to lider chciał kierować pracą gabinetu z tylnego siedzenia, zakończyły się niepowodzeniem. To właśnie Marian Krzaklewski walnie przyczynił się do osłabienia pozycji Jerzego Buzka i upadku AWS, podobnie decyzja o tym, by stanąć na czele rządu PiS zamiast Kazimierza Marcinkiewicza, pozwoliła zachować władzę nad partią Kaczyńskiemu w 2006 roku. Nie mam zatem wątpliwości, że sytuacja, w której po prawej stronie zaczną funkcjonować trzy ośrodki władzy - jednym będzie prezes partii, drugim prezydent, a trzecim premier - na dłuższą metę nie jest dobra.
      Paweł Lisicki
    • a12a2a ŁŻESZ i stosujesz propagandową politykę wrzutek 04.11.15, 18:34
      lemingu i/lub umyślny z PO (opłacany od posta w ramach tzw. schetynówki).
      Powtarzasz jak na leminżą papugę przystało wrzutki kreowane przez cyngli mediów Agory SA i ITI.
      Pani Szydło przez ostatnie kilka miesięcy prowadziła heroiczną kampanię wyborczą. Podwójną; prezydencką i parlamentarną. Obie wygrane dla JEJ partii politycznej.
      Co jest zaskakującego w tym, że po takim wysiłku - zarówno fizycznym, jak i psychicznym - wzięła sobie kilka dni urlopu na odpoczynek; choćby na wyspanie się? Tym bardziej, iż to pokrywa się z długim weekendem związanym Świętem Wszystkich Świętych i Dniem Zmarłych
      Ciołku POwski, negujesz istnienie i użyteczność telekomunikacji, stacjonarnej i komórkowej, internetu i Skype'a?
      Negujesz pojęcie partnerstwa i zaufania, nieznanego w paramafijnym środowisku POwiaków?
      Pani Beata wraz z JaRkiem (Panem Jarkiem, dla cIEBIE, ciołku) w niedzielę czy pon. była na Wawelu. Natomiast od wczoraj, już wypoczęta, wróciła do gry jako LIDERKA PiSu i przyszła Pani Premier RP!
      • a12a2a N-i-e-s-ł-y-s-z-a-l-n-A to stała się ta cyngielka 04.11.15, 18:42
        agorowa Wielowieyska i jej lewackie radyjko dla lemingów, gejów i lesbijek.
        Niech jeszcze tylko przyszły rząd odetnie Agorze SA ten rządowy cycek reklamowo-ogłoszeniowo-subwencyjny, a michnikowszczyzna będzie żarła własne zadki.

gmyz.dorzeczy.pl/id,7467/Gnauck-GW-stracila-na-znaczeniu.html
      • piq TW Jar w dzień Wszystkich Świętych nie był... 04.11.15, 20:45
        ...na Wawelu, cyngielku. Przywlokła się Paskuda i Swołocz na grób "ukochanego brata" dopiero w poniedziałek w nocy.
    • benek231 Jeli ona we wszystkim zgadza sie z Kaczorem...:O) 04.11.15, 19:14
      to niby dlaczego mialaby miec problemy ze skladem rzadu, ktory dla niej Kaczor wybierze. Malo tego, bo skoro zarowno ona jak Duda, i Kaczor zgadzaja sie we wszystkim z biskupami, to jaki niby rzad bedzie lepszy od rzadu zasugerowanego przez biskupow. A gdzie jest powiedziane, ze tak nie wolno? Jakie niby problemy moze miec ze skladem rzadu zarowno Szydlo, jak i Duda skoro tam jak w najlepszej, zgodnej , kochajacej sie rodzinie - ma byc wpolpraca i bez problemow to z cala pewnoscia bedzie.

Dziennikarze pyskuja, ze to terminy i tak dalej, a gdzie niby w knstytucji napisane jest, ze np. nie moze Kaczor dawac wszystkim, za kare, klapsow na gole dupy. No gdzie?
      • wikul Re: Jeli ona we wszystkim zgadza sie z Kaczorem.. 05.11.15, 17:58
        Polecam poniższy link. Do pisiaków te proste prawdy nie trafiają a wywołują jakąś straszliwą histerię. Mnie to zwisa ale cisi wielbiciele tej formacji za wszelką cenę próbują usprawiedliwiać te głupie postepowanie szukając analogii historycznych. Szkoda że nie z czasów Cyrankiewicza i Jaroszewicza.

PiS w 10 dni zniszczył "projekt Szydło", który budował przez 11 miesięcy. 5 kroków do ośmieszenia przyszłej premier

natemat.pl/160701,pis-w-10-dni-zniszczyl-projekt-szydlo-ktory-budowal-przez-11-miesiecy-5-krokow-do-osmieszenia-przyszlej-premie

Przy okazji. Niech największy "mądrala" tego forum nauczy się pisać po polsku. Nie pisze się xerówka a kserówka bo w j.polskim w zasadzie nie używa się litery "x". Szczególnie na początku wyrazu. sjp.pl/kser%C3%B3wka
        • oleg3 Poradnia językowa 05.11.15, 18:11
          wikul napisał:

> Przy okazji. Niech największy "mądrala" tego forum nauczy się pisać po polsku. Nie pisze się xerówka a kserówka bo w j.polskim w zasadzie nie używa się litery "x". Szczególnie na początku wyrazu. sjp.pl/kser%C3%B3wka

A jak się pisze dupek?
          • wikul Re: Poradnia językowa 06.11.15, 12:18
            oleg3 napisał:

> A jak się pisze dupek?

Zerknij na swój podpis, będziesz wiedział Wolaku.
            • oleg3 Re: Poradnia językowa 06.11.15, 14:50
              No i widzisz. Niczego poza xerowaniem nie potrafisz.
              • wikul Re: Poradnia językowa 06.11.15, 15:38
                oleg3 napisał:

> No i widzisz. Niczego poza xerowaniem nie potrafisz.

Nawet pisać po polsku nie umiesz a mądrzysz się ...
                • oleg3 Re: Poradnia językowa 06.11.15, 15:45
                  Napisałem więcej tekstów niż w życiu przeczytałaś xerokopiarko.
                  • andrzejg aby Was udobruchać 06.11.15, 16:11
                    ξέρω po grecku, to wiedzieć
                  • wikul Re: Poradnia językowa 06.11.15, 16:13
                    oleg3 napisał:

> Napisałem więcej tekstów niż w życiu przeczytałaś xerokopiarko.

To tym bardziej świadczy o twojej tępocie że to czytanie nawet j. polskiego cię nie nauczyło. Ale czytaj, czytaj ...
                    • xiazeluka Re: Poradnia językowa 07.11.15, 11:29
                      To tym bardziej świadczy o twojej tępocie że to czytanie nawet j. polskiego cię nie nauczyło.

Powyższe zdanie zawiera kilka błędów (interpunkcyjnych, stylistycznych etc.). Widać, że to nie ksero, lecz Twoje autorskie dzieło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka