Dodaj do ulubionych

Nie chca sie wychylac

10.11.15, 21:06
I szefuncio woli wystawic Czechow na krytyke Zachodu.

Sprytne

PF
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Nie chca sie wychylac 10.11.15, 21:10
      polski_francuz napisał:

> I szefuncio woli wystawic Czechow na krytyke Zachodu.
      >
      > Sprytne
      >
      > PF

No nie wiem. Takie tchórzostwo nie zawsze popłaca.
      • polski_francuz Re: Nie chca sie wychylac 10.11.15, 21:15
        Szefuncio podpadl chorobami zakaznymi. Glosy prasowe na zachodzie byly raczej negatywne po wyborach PiSu.

Staraja sie teraz o uspokojenie opinii publicznej na zachodzie i podstawiaja Czechow na linie ognia.

Pretekst jest bardzo dobry: wlasnie nastepuje zmiana rzadu.

Ocena, j.w.: sprytne.

PF
        • wikul Re: Nie chca sie wychylac 10.11.15, 21:23
          Sprytne ale niczego na dłuższą metę nie załatwia. Prędzej czy później przyjdzie stanąć przed resztą Europy a nie przed polskimi wyborcami.
          • polski_francuz Strategia uciszania 10.11.15, 21:27
            Jak by zaczeli od wielu krytyk to byloby gorzej. To racja, ze spryt spraw nie rozwiazuje. Ale cisza medialna jest lepsza od ostrzalu mediow.

A oni wlasnie "uciszaja" jak juz Andrzej napisal.

PF
    • qwardian Re: Nie chca sie wychylac 10.11.15, 21:42

Polski Francuzie jest oczywiste, że w sprawie uchodźców wracamy do stanowiska Grupy Wyszehradzkiej (Ani kroku do tyłu), a skoro Czechy przewodniczą tej grupie, będą nas reprezentować. Wspólnie będzie łatwiej, a już sąsygnały, że dołączą inne państwa naszego regionu. Tak się buduje Międzymorze...
      • wikul Re: Nie chca sie wychylac 10.11.15, 21:52
        qwardian napisał:

> Polski Francuzie jest oczywiste, że w sprawie uchodźców wracamy do stanowiska G
        > rupy Wyszehradzkiej (Ani kroku do tyłu), a skoro Czechy przewodniczą tej
        > grupie, będą nas reprezentować. Wspólnie będzie łatwiej, a już sąsygnały, że d
        > ołączą inne państwa naszego regionu. Tak się buduje Międzymorze...

Nie rozśmieszaj ludzi nierealnymi marzeniami. Nie ma stanowiska Grupy Wyszehradzkiej.
        Wszyscy maja swoje własne interesy.
        • qwardian Re: Nie chca sie wychylac 10.11.15, 22:49

wikul napisał:

> Wszyscy maja swoje własne interesy.

Z pewnością masz na myśli Frau Kopatsch, która zdradziła polskie interesy i naszej wesołej i zwartej grupki w której nam tak dobrze. To drugi powód dla którego Kopatsch nie mogła pojechać na szczyt i spojrzeć naszym serdecznym przyjaciołom w oczy.
          • wikul Re: Nie chca sie wychylac 10.11.15, 22:59
            qwardian napisał:

> Z pewnością masz na myśli Frau Kopatsch, ...

Wręcz przeciwnie, mam na myśli Frau Schydllo
    • krates-8 Re: Nie chca sie wychylac 11.11.15, 00:15
      to chyba z łaciny powiedzenie:
      "pismo(list) się nie rumieni"
      podobnie posłaniec
      jest takie powiedzenie we francuskim?
      • krates-8 „Epistola non erubescit” 11.11.15, 00:17
        znalazłem - to cyceron
        • jenisiej Epistola non erubescit - rękopisy nie płonią się;) 11.11.15, 05:56
          krates-8 napisał:
          znalazłem - to cyceron

Znalazłem - to Bułhakow. Cóś w podobie napisał. Nie jestem pewien, czy dokładnie w tym sensie wink Po polsku mawia się: papier jest cierpliwy. Tym bardziej internet. Nie płonie wink

Sorry, rozpirzam wątek, ale wolę figle od politycznej bieżączki.
          • polski_francuz Re: Epistola non erubescit - rękopisy nie płonią 11.11.15, 07:44
            Wnosze, ze dalem gdzies ciala. Nie badzta tacy, powiedzcie gdzie?

PF
            • jenisiej Nie przejmuj się. 11.11.15, 21:48
              polski_francuz napisał:
              Wnosze, ze dalem gdzies ciala.

Masz zbyt niską samoocenę? Psychoterapia to nie na forum tym.

Nie badzta tacy, powiedzcie gdzie?

Oj tam, oj tam. Może nie skumałeś, co chciał powiedzieć Krates? Ja to rozumiem tak: nie ma powodu, by Bohuslav Sobotka miał się wstydzić za dr Ewę. Co prawda od starożytnych Greków (a zapewne i wcześniej) niekiedy skracano o głowę posłańców przynoszących złe wieści, ale jesteśmy wszak Europejczykami. Nie wierzę, że Tusk czy Angela będą się mścić na Sobotce z powodu pryncypialnego stanowiska p. Kopacz.

A posty niżej - to figle są właśnie. Luźno związane z tematem. Regulamin nie zabrania wink

Pozdrawiam.
              • krates-8 dobrze rozumiesz kratesa 8) /nt 12.11.15, 01:20

• polski_francuz Przejmuje się 12.11.15, 07:11
                "Masz zbyt niską samoocenę?"

Raczej pisze n/t ktory bardziej czuje niz znam. Wiedze o dzisiejszjesz Polski mam z prasy internetowej, dyskusji na forum i z kolegami polskimi i z prawie-corocznych wizyt. Troche mala baza i mozna sie latwo rabnac.

W szczegolnosci trudno mi jeszcze ciagle zrozumiec taki brutalny upadek PO i powrot do wladzy PiS-u.

No wiec sie przejmuje.

PF
          • ada08 rękopisy nie płonią się, ale poeci się płonią! 11.11.15, 07:48
            jenisiej napisał:

> krates-8 napisał:
            > znalazłem - to cyceron
            >
            > Znalazłem - to Bułhakow.

Znalazłam - to Wieszcz

Ledwiem ciebie zobaczył, jużem się zapłonił...

A w ogóle to nic tak honoru kobiety nie płoni jak atrament
            a.

• jenisiej Atrament i rękopisy dwa. 11.11.15, 21:00
              ada08 napisała:
              A w ogóle to nic tak honoru kobiety nie płoni jak atrament.

Znalazłem - to Dołęga-Mostowicz:

Biedny Donald! Pewno myśli, że o nim zapomniałam. Miałam szaloną pokusę wysłać doń list, lecz powstrzymałam się w ostatniej chwili. Przypomniało mi się stare mądre przysłowie, że nic tak nie plami kobiety jak atrament. List zawsze może trafić w czyjeś niepowołane ręce, jak ostatnio miałam tego dowód. (Własnemi palcyma tę cytatę wklepywałem, może są jakieś błędy - jeni).

A w ogóle to atrament często powoduje zamęt. Niekiedy także w życiu mężczyzny.

À propos rękopisów, polskich Francuzów (pozdro) czy francuskich Polaków: czy przestudiowałaś już, Ado, ostatnią autentyczną i kompletną wersję arcydzieła — w nowym tłumaczeniu? Porównałaś dzień po dniu, strona po stronie, zdanie po zdaniu z kanonicznym do dziś przekładem Chojeckiego? Hehe, wiem, głupie żarty wink

No, ale wspólnymi siłami zdołaliśmy rozpirzyć wątek ;-(

Serdeczności smile

-
              • polski_francuz Pani Paradowska 11.11.15, 21:37
                Nie widzi sprytu. Widzi budzenie niesmaku i wstyd. A takze mozliwosc, ze prezydent Duda bojkotowal Donalda Tuska a zatem Europesmile

Eh ciezko jest szukac pozytywow u tych co w Polsce u wladzy.

PF
                • jenisiej My, polscy Polacy, jesteśmy dość subtelni... 12.11.15, 00:16
                  ...w porównaniu z francuskimi Francuzami.

Nawet ta wiedźma (sorry, nie cierpię) Paradowska chyba dość oględnie pisze na temat tych pierdół, o których za tydzień zapomnimy (całości nie czytałem, daruj).

Ty się, polski Francuzie, nie martw o naszą kulturę polityczną. My - z drobnymi wyjątkami - próbujemy załatwiać nasze sprawy i prać brudy we własnym domu. Ty lepiej posłuchaj, co Wasza Maryna wali między oczy Twojemu Prezydentowi na forum Europarlamentu: Marine Le Pen, au nom du groupe ENF: – Merci Madame Merkel de nous faire le plaisir de venir aujourdhui avec votre vice-chancelier, administrateur de la province France... Haha! Itd, itp. Polecam zresztą całą debatę.

A ten Twój prezydent, wbrew pozorom, symboliczną przemoc chce stosować wobec naszych braci muzułmanów - karmić ich wieprzowiną i poić winem, zamiast kebaba i jogurtu.

Jak tak dalej pójdzie, naród francuski wkurzy się i spełni się proroctwo Houellebecqa. Czego Ci nie życzę.

;-(
                  • wikul Re: My, polscy Polacy, jesteśmy dość subtelni... 12.11.15, 00:35
                    https://cdn2.se.smcloud.net/t/photos/t/254675/marsz-niepodleglosci-memy_19559604.jpg
                  • polski_francuz Re: My, polscy Polacy, jesteśmy dość subtelni... 12.11.15, 07:28
                    I chwalic Boga.

Marine ciagle sie profiluje wykrzykami przekupy i ciagle zyskuje nowych elektorow. Obawy budzi jej program ekonomiczny: podobny do narodowego-socjalizmu bo beda nacjonalizacje przemyslu. A ja, po PRL-u, nie wierze, ze panstwo potrafi adminstrowac firmami.

Jej nowi elektorzy sa wlasnie z tej czesci spoleczenstwa i tych francuskich regionow, ktore upadly ekonomicznie wlasnie.

Jej dojscie do wladzy, byloby dosc podobne do dojscia do wladzy Hitlera. Tyle, ze Hitler rozkrecil ekonomie placac za prace dla uzytku ogolnego (m.in. autostrady) z kasy panstwa. Kasa panstwa francuskiego jest zadluzona na 2 000 mld € i nie ma srodkow na taki program. Przejdziemy wiec, plynnie, do fazy pogonienia cudzoziemcow. Tyle, ze Francja sie doludniala przez cudzoziemcow od wielu generacji. I niezbyt widze jak ich bedzie gonic.

No wiec jej program jest kulawy. Tyle moge teraz powiedziec.

PF

• benek231 Sprytne to czy nie - to sie dopiero okaze :O) 11.11.15, 22:12
      Bo jesli zostana podjete jakies decyzje ktore beda Polsce nie na reke, to ja pierwszy zarzuce Dudzie, ze to przez niego - bo go tam nie bylo, choc byc powinien. Gdyby byl to moglby cos zmienic, a tak wiadomo - nieobecni nie maja racji.
      • dicksmith Re: Sprytne to czy nie - to sie dopiero okaze :O) 12.11.15, 04:04
        ty UBenku52 to sobie możesz zagrać w klipę z Mulatem
    • dicksmith najpierw trzeba wykopać Kopacz 12.11.15, 04:01
      a ta baba przywarła tyłkiem do stołka i nie daje się ruszyć, kombinuje co by tu jeszcze zakosić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka