Dodaj do ulubionych

Stany wojenne

05.12.15, 07:44
Czyli podobienstwa i roznice miedzy dwoma stanami wojennymi pod ktorymi zylem.

I jeden i drugi mial cos wspolnego z pewna grupa w narodzie. W Polsce byli to zwolennicy Solidarnosci, ktorzy poczuli sie wladzami Polski mimo, ze nie mieli jej narzedzi. Te narzedzia byly w taki czy inny sposob sterowane z zewnatrz. We Francji (stan wojenny po 13 listopada) jest dosc podobnie, tyle ze ci sterujacy nie sa legalnym panstwem ale bardziej panstwo-podobna kreacja.

Co z winnymi stanow? Ano ci Polscy byli podobni do innych obywateli, ci francuscy maja arabskie rysy.

Jak sie zachowuje wladza? Ano, w Polsce wladza miala o wiele wiecej przeciwnikow. Wychodzili czesto na ulice. Tych przeciwnikow wladzy we Francji nie widac o jedynie o nich slychac. I jeden prezydent i drugi robili marsowe miny a prezydent francuski odwiedza zolnierzy, ktorzy walcza z panstwo-podobnym tworem.

Jak sie zyje w stanie wojennym? Ano w Polsce zycie sie dosc zatrzymalo. We Francji zyje sie dalej bez wiekszych zmian. Chociaz sie stan wojenny, zwany Vigipirate, czuje jak sie cos chce zorganizowac.

W koncu, jak sie to skonczy? Ano w Polsce sie skonczylo dobrze: postepem ekonomicznym i spolecznym. Jak sie to we Francji skonczy jeszcze nie wiem. Ale sadze raczej, ze raczej skonczy sie to regresem politycznym (dojscie blondynek do wladzy) i dalszym zwolnieniem postindustrialnej ekonomii.

PF
Obserwuj wątek
    • pro100 Re: Stany wojenne 05.12.15, 08:29
      polski_francuz napisał:
      ak sie to we Francji skonczy jeszcze nie wiem. Ale sadze
      > raczej, ze raczej skonczy sie to regresem politycznym (dojscie blondynek do wla
      > dzy) i dalszym zwolnieniem postindustrialnej ekonomii.
      >
      któś chwieruta łódką i robi dziury. włącza się homeostaza pomimo przeciwdziałań (kwestia czy nie za późno?)
      • jerycho666 Re: Stany wojenne 05.12.15, 12:55
        pro100 napisał:

> włącza się homeostaza pomimo przeciwdziałań
        > (kwestia czy nie za późno?)

Proponuje modly za kopalnie zamkniete przez Thacher. Aby Bog wypelnil je nowiutkim weglem.
        • pro100 Re: Stany wojenne 05.12.15, 13:23
          jerycho666 napisała:

> pro100 napisał:
          >
          > > włącza się homeostaza pomimo przeciwdziałań
          > > (kwestia czy nie za późno?)
          >
          > Proponuje modly za kopalnie zamkniete przez Thacher. Aby Bog wypelnil je nowiut
          > kim weglem.
          nie rżnij głupa tępą piłą - rzecz o socjologii . wągiel inną razą.
          ps pono jehowi arkują na serio - ty od nich zgapiłeś czy oni od ciebie?
          ps2 wesprzyj francziego, inaczej ULEGŁOŚĆ. jako litwin powinien dziarsko knuć, ewentualnie dla zmyły z miną ponurą.
          • jerycho666 Re: Stany wojenne 05.12.15, 15:14
            pro100 napisał:

> ps pono jehowi arkują na serio

Z jehowami mam czesty kontakt. Ewangelizuja na trasie moich codziennych spacerow. Sa jedynymi z ktorymi rozmowa nie jest strata czasu. Ja ich nie nawracam, a mnie nie da sie nawrocic. Wiem, ze chca stworzyc Krolestwo Boze na Ziemi. Populisci, bo w Biblii ponoc stoi czarno na bialym, ze w raju zmiesci sie 144 tysiace. Chyba uraja ziemie lub ziemniaki, o ile jest roznica. Sprawe arki utrzymuja wobec mnie w absolutnej tajemnicy.

Ja o arce pisuje metaforycznie. To ziemianka na odpowiedniej wysokosci nad poziomem morza. No i odleglosci od brzegu utrudniajacej tsunami. Istotne jest tez towarzystwo chetnych blondynek. Cos trzeba robic w ciemnosciach stanu wojennego planowanego na lata.

> ps2 wesprzyj francziego, inaczej ULEGŁOŚĆ. jako litwin powinien dziarsko knuć,
            > ewentualnie dla zmyły z miną ponurą.

Zadnego knucia. Serce na dloni. Taka tradycja mizerykordii z onyksu ksiegowanych przy pomocy kipu.

Franczi moze ewentualnie zaprojektowac dla drukarki 3D formy do odlewania polfabrykatow onyksowych. Wykanczanie pukaniem blondynek.
            • pro100 Re: Stany wojenne 08.12.15, 12:57
              jerycho666 napisała:

> Ja o arce pisuje metaforycznie. To ziemianka na odpowiedniej wysokosci nad pozi
              > omem morza. No i odleglosci od brzegu utrudniajacej tsunami. Istotne jest tez t
              > owarzystwo chetnych blondynek. Cos trzeba robic w ciemnosciach stanu wojennego
              > planowanego na lata.
              kobitom trzeba zapewnić stałe zajęcie. jak się nudzą to doznają rozdwojenia języka i rosną im zęby jadowe. wszelkie zastosowania ditlenku chloru znasz jak mniemam. pierwsze primo woda pitna. z wysokością bym nie przesadzał. 200-300 przyoceanicznie ze 60 mnpm pribałtikie. w głąb odpowiednio 100-200 km i 10-50. jak będzie więcej to i tak ze wszystkiego dupa i ino tybetańczycy ostaną. szkoda zachodu
              >
    • jerycho666 przeoczenie o odchyleniu rasowym 05.12.15, 12:53
      polski_francuz napisał:

> w Polsce sie skonczylo dobrze: postepem ekonomicznym i spolecznym.

Jest dla mnie jasne, ze poprawnie politycznie nie wspomniales o wyprzedaniu za 10% wartosci majatku narodowego, czyli wspolnego wszystkich podatnikow kamieniokupy.

Wspominanie o bedeficjentach tych zakupow jest oczywiscie rasowo sliskie. Stawia cie tam gdzie stoja blondynki. Deklaruje, ze od pewnego wieku wszelka bezplciowosc staje sie dla mnie przezroczysta. Z mojej strony nic ci wiec nie grozi.

Ale Genialny Stratrg jest wiecznie zywy. Pedzony mysim olejem.
      • polski_francuz Cwaniacy i banksterzy 05.12.15, 13:40
        Blondynki mnie nie obronia przed kapitalem, Wall Street i londynska City. Ta starsza, Marine, nawet po angielski nie leci. I przypomina w tym polskiego szefuncia.

Jak dopasc kapital to jest pytanie z zupelnie innej dzialki.

Uproszczona odpowiedz jest taka: nie da sie go dopasc.

PF
        • jerycho666 Re: Cwaniacy i banksterzy 05.12.15, 15:36
          polski_francuz napisał:

> Uproszczona odpowiedz jest taka: nie da sie go dopasc.

Odpowiedz jest prostsza niz myslisz. Papierki lub elektrony w ukladach elektronicznych sa ekwiwalentami zaufania. Wystarczy przestac ufac. Swoje zaufanie przelac na co innego. Za genialnosc tegoz nalezy mi sie zaplata zlotym szescianem o boku 70 metrow. Nie pamietam czy czasem nie 17 metrow. Cos takego jak wspolczesna komunalka. Cale dotychczasowe wydobycie.

Co do zaufania sklaniam sie do maksymy gnostyckiego Chrystusa "kto nie z nami, ten przeciwko nam". Cale szczescie, ze technologie znacznie sie rozwinely od czasow Timura Kulawego.

PS pod szescianem umieszcze mikroskopijna tabliczke "pamieci Natana Rotschilda".
          • polski_francuz Re: Cwaniacy i banksterzy 05.12.15, 15:48
            "Co do zaufania sklaniam sie do maksymy gnostyckiego Chrystusa "kto nie z nami, ten przeciwko nam"

No coz, kiedy mnie kolezanki na Monashu kiedys pytaly "komu Ty naprawde ufasz" odpowiedzialem im szczerze "ufam glownie sobie i staram sie przede wszystkim sobie podobac".

Troche sie smialy, ale powiedzialy "fair enough".

Tylko, jak juz tak zrobimy, ze kazdy bedzie tylko sobie ufal, czy spoleczenstwo mogloby istniec? Podobaja mi sie Niemcy, gdyz ci na dole wierza, ze ci na gorze zasluguja na to tam byc. I na ogol maja, do tego racje.

Ale niekiedy sie myla.

PF
            • jerycho666 Re: Cwaniacy i banksterzy 05.12.15, 15:57
              polski_francuz napisał:

> I na ogol maja, do tego racje.

To jest najwazniejsze. Ale i tu w rachunku ciagnionym sa dwa modele. Transparentnosc lub uznanie, ze brak im kompetencji do oceny czy ich indywidualna racja wspolgra z racja spoleczna i/lub gatunkowa, ewentualnie planetarna.

Problem religijnej wiary w kompetentnosc oraz homeostazy korporacji waadzy.
    • krates-8 znaj proporcyją mocium panie 05.12.15, 22:50
      primo, we francyi nie ma stanu wojennego
      wszystko inne te z jest całkiem inne
      za czytanie ulotki grozi ci 3 lata w pierdlu??
      nie byłeś w polszy ad 1982
      czy skleroza ci doskwiera
      • polski_francuz Co kraj to stan 06.12.15, 08:27
        mamy stan wyjatkowy i policja ma doadatkowe prawa. Moze, o ile pamietam pierwsza strzelac (a nie w swojej obronie) i wchodzic do domow bez pukania.

Ulotki beda pewnie po arabsku. A kto zna arabski?

PF
    • dicksmith Re: Stany wojenne 06.12.15, 05:32
      > Ano w Polsce sie skonczylo dobrze: postepem ekonomicznym i spolecznym.

Wcale nie skończyło się dobrze. Nie zrealizowano zamierzeń ze stanu wojennego takich jak "a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści".
      • polski_francuz Re: Stany wojenne 06.12.15, 08:30
        Spoko, szefunciu juz wie co robi. Pelna zemsta nastapi po konsolidacji jego wladzy.

PF
    • dicksmith stan wojenny to za mało 07.12.15, 01:03
      Francja potrzebuje nowej rewolucji francuskiej. Blondynki na barykady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka