Dodaj do ulubionych

Nowoczesna liderem w sondażu dla IBRIS

16.12.15, 13:12
Sondaż sondażowi nie jest równy. Pewnie niebawem pokaże się inny, w którym PiS będzie liderem. To nie jest tak ważne. Istotna jest tendencja spadkowa w popularności PiSu. Oby tak się utrzymała i doszła do żelaznego elektoratu, który szacuję na 15 %. Niby nic to nie zmieni, bo PiS ma większość w Sejmie i będzie sobie rządził nie patrząc na sondaże, ale jednak jakiś hamulec jest. Być może zrobią ten sam błąd co aktualnie przebudzeni i uciekający od PiSu - prześpią sygnały ostrzegawcze?

Polak mądry po szkodzie. Czemuś biedny, boś głupi.
Jakie przysłowia jeszcze pasują do obecnej sytuacji?

A.
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Nowoczesna liderem w sondażu dla IBRIS 16.12.15, 14:02
      Słusznie Andrzeju zauważasz, że
      > Sondaż sondażowi nie jest równy.
      > PiS ma większość w Sejmie i będzie sobie rządził nie patrząc na sondaże

Sondaże to materiały medialne. Z zaletami (szybkość, aktualność) i wadami ( płytkość, powierzchowność). Jeszcze niedawno słyszałem w TV - i to od lewicowych profesorów - , że PiS jest na lata nie do ruszenia. Taki jest przechył, odchylenie prawicowo-nacjonalistyczne.

• piq to kolejny taki z tendencją PiSu do tracenia,... 16.12.15, 14:51
      ...co jest o tyle szokujące, że zwykle partia wygrywająca wybory przez co najmniej pół roku korzysta z efektu zwycięzcy, czyli ma poparcie większe niż w wyborach. Tak mieli na przykład platfusi w każdej wygranej kadencji. Zdaje się, że od kiedy kontakt z elektoratem przeszedł z rąk Szydło, która zrobiła praktycznie w pojedynkę dwa świetne wyniki wyborcze, w ręce towarzysza prezesa, to sukces SZydły poszedł się odbywać stosunki płciowe. Próbą odwrócenia tego było orędzie Szydły, ale ponieważ jej to napisali "zakonnicy" z PC, to dupa z tego wyszła jeszcze większa.
      • oleg3 Re: to kolejny taki z tendencją PiSu do tracenia, 16.12.15, 14:59
        > kiedy kontakt z elektoratem przeszedł z rąk Szydło, która zrobiła praktycznie
        > w pojedynkę dwa świetne wyniki wyborcze, w ręce towarzysza prezesa

Coś w tym jest piqu. Ale nie wierzę w to, że Petru przegonił PiS. Na razie publiczna telewizja korzysta z ostatnich dni wolności i wali w kaczora. Za miesiąc - dwa to się zmieni. TVN i Polsat też spokornieją.
        • andrzejg Re: to kolejny taki z tendencją PiSu do tracenia, 16.12.15, 15:17
          oleg3 napisał:

> Na razie publ
          > iczna telewizja korzysta z ostatnich dni wolności i wali w kaczora. Za miesiąc
          > - dwa to się zmieni. TVN i Polsat też spokornieją.
          >
          >

Taką tendencję uważasz za dobrą?
          Jeszcze trochę, a wprowadzą cenzurę wzorem komuny. Jednak mamy trochę inne czasy. Zagłuszanie Wolnej Europy wobec internetu to pikuś, a i tak nic nie dało. Ludzie przestaną oglądać reżimowe telewizje i przyjdzie im nakazowo zlecać wykupywanie reklam. Już przebąkują o płaceniu prywatnych stacji na publiczną. O taki rynek walczyłeś?

• andrzejg o rynku 16.12.15, 15:21
            Czytałem gdzieś propozycję ustawy oświatowej , która zakłada większe uprawnienia kuratorów, tak aby mógł zablokować działania samorządów w kwestii szkolnictwa. Ponadto kuratorzy mają być z nadania rządu...Czyli czystej wody centralizacja, która obejmie wiele innych dziedzin. Jeszcze trochę i będziemy mieli do czynienia z nacjonalizacją i planami czteroletnimi.

Taki model Ci odpowiada?
            • oleg3 Re: o rynku 16.12.15, 17:11
              andrzejg napisał:

> Czytałem gdzieś propozycję ustawy oświatowej , która zakłada większe uprawnieni
              > a kuratorów, tak aby mógł zablokować działania samorządów w kwestii szkolnictwa
              > . Ponadto kuratorzy mają być z nadania rządu...Czyli czystej wody centralizacja
              > , która obejmie wiele innych dziedzin. Jeszcze trochę i będziemy mieli do czyni
              > enia z nacjonalizacją i planami czteroletnimi.
              >
              > Taki model Ci odpowiada?

Nie rozumiem co cię dziwi. Takie posunięcie mieści się w "filozofii" PiS. Kurator to zawsze był urzędnik "z nadania rządu". Tak jakbyś miał pretensje, że Szydło mianuje wojewodów.
              • andrzejg Re: o rynku 16.12.15, 18:38
                oleg3 napisał:

>
                > Nie rozumiem co cię dziwi. Takie posunięcie mieści się w "filozofii" PiS. Kurat
                > or to zawsze był urzędnik "z nadania rządu". Tak jakbyś miał pretensje, że Szyd
                > ło mianuje wojewodów.
                >

Nie pytałem o filozofię PiS, tylko o Twoją.
                Podany przykład pokazuje jasno kierunek zmian. Centralizacja z silną władzą urzędnika.
                To Twoja filozofia?
                • oleg3 Re: o rynku 16.12.15, 18:56
                  andrzejg napisał:

> Nie pytałem o filozofię PiS, tylko o Twoją.

Akurat w kwestii kuratorów PiS ma moje poparcie. Zauważ, że spór nie dotyczy zakresu wolności obywatela tylko kompetencji różnych organów administracji. Bo ja traktuję "samorządy" jako emanacje państwa. I łatwiej wyegzekwować sprawiedliwość od jednego urzędnika niż od pięciu, z których każdy mówi: to kolega.
          • oleg3 Re: to kolejny taki z tendencją PiSu do tracenia, 16.12.15, 15:26
            andrzejg napisał:

> Jeszcze trochę, a wprowadzą cenzurę wzorem komuny.

Jaką cenzurę. Po prostu publiczna telewizja będzie nadać na pisowską nutę. Teraz nadaje na nutę nowoczesną i peselowską. Wypie... dyrekcję, szefów redakcji i część dziennikarzy. Pozostali odkryją w sobie patriotyczny zapał.
            • bobislaw.borboje Re: to kolejny taki z tendencją PiSu do tracenia, 16.12.15, 18:37
              > Po prostu publiczna telewizja będzie nadać na pisowską nutę.

Za pieniądze wszystkich obywateli (teraz ci, co nie chcą, nie oglądają i nie płacą). Oraz za pieniądze nadawców prywatnych.

To zmierza w tym kierunku, żeby w każdym domu był telewizor, którego nie da się ani wyłączyć, ani przyciszyć. Jak u Orwella. PiS dąży do takiego rozwiązania.
        • piq sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne,... 16.12.15, 15:23
          ...ale wpływają na samo ugrupowanie rządzące. Ja bym na miejscu prezia bardziej przestraszył się tego, że taki Warzecha oświadczył iż się "wypisuje". Facet który bezlitośnie yebał platfusów się wypisuje z popierania posunięć prezesa. Nie sądzę, żeby on jeden. Ponoć inni dziennikarze "nieżelaźni" zaczęli się prywatnie buntować, jak do mnie dochodzą słuchy. Zagrożenie dla władzy PiSu nie tkwi w opozycji czy demonstracjach KOD, tylko w nim samym.
          • oleg3 Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 17:21
            To są zwykłe reguły polityki, władzy. Z pewnością pękła pewna koalicja, która dała jarkaczowi pełnię władzy. Koalicja medialna, bo nie wiem jak ją nazwać. Od Rydzyka do Warzechy. Z moim skromnym udziałem jako tego internetowego sympatyka, jednego z całej wielkiej chmury. Gdyby nie Kukiz15 nie dawałbym PiSowi szans na 4-letnie rządy. Ale twardy układ jest taki, że, po spodziewanej anihilacji peło, jarkacz dostanie większość konstytucyjną.
            • bobislaw.borboje Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 18:40
              > Gdyby nie Kukiz15

No tam też się zaczyna dziać. Tzw. narodowe skrzydło Kupi...wców już nie za bardzo chce to firmować.
              • oleg3 Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 19:06
                bobislaw.borboje napisał:

> No tam też się zaczyna dziać. Tzw. narodowe skrzydło Kupi...wców już nie za bardzo chce to firmować.

Tak. Narodowcy już przebierają nogami, by przyłączyć się do Petru. Podobno już zamówili unijne flagi. Mają tylko jeden warunek: ich liderem będzie Roman Giertych.
                • bobislaw.borboje Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 20:11
                  "O założeniu Narodowo-Demokratycznego Zespołu Parlamentarnego poinformował inicjator jego powołania Robert Winnicki (Kukiz'15).
                  Winnicki powiedział na konferencji prasowej w Sejmie, że zespół ma się zajmować upamiętnianiem ważnych rocznic i postaci związanych z ideą narodową, kwestią tożsamości narodowej w XXI wieku, klasyczną i endecką myślą gospodarczą."

Nie słyszałeś, że Pis nienawidzi endecji?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19355643,winnicki-chce-promowac-w-sejmie-tradycje-endecji-i-zaklada-zespol.html
          • wikul Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 17:54
            Ale ważne są tendencje a tych nic już nie odwróci. Bezczelność i zachłanność PiS zaczęła przerażać ich miękki elektorat i ludzi którzy nie interesowali się polityką ale albo uwiedzeni obiecankami albo nie, zagłosowali na PiS. I to jest efekt kuli śnieżnej, która przybiera gdy czytają o sobie obelgi i bzdury. W sobotę kolejne demonstracje. Obawiam się że tak będzie już w najbliższym trudnym do zdefiniowania czasie.
            Obrońców pisowskkiej dobrej zmiany zapraszam na Fejsbook. Tam się gotuje, tam ludzie którzy nigdy nie interesowali się polityką teraz brylują a co piszą o Kaczyńskim & Co lepiej nie przytaczać.
            • oleg3 Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 18:07
              wikul napisał:

> Ale ważne są tendencje a tych nic już nie odwróci.

Ciekawe. Bardzo ciekawe. Niekoniecznie prawdziwe. Napisałbym głupie.
              • oleg3 Do Wikula 16.12.15, 18:50
                > Ale ważne są tendencje a tych nic już nie odwróci.
                Zaraz rzucisz się na mnie jak jeździec bez głowy. Nazwiesz arogantem, pisiorkiem i tak dalej. Pozwalasz sobie wyrokować o, mądrzejszych od ciebie, używających "X" co podobno jest nie po polsku. Nawet w kwestii ilości alternatyw miałeś coś do powiedzenia.

W przypływie dobrego humoru wyjaśnię ci niestosowność łączenia rzeczownika tendencje z przymiotnikiem nieodwracalne. Tendencja, to w ogóle jest coś miękkiego, odwracalnego. W tendencji nie ma czegoś koniecznego, nieodwracalnego. Grawitacja jest nieuchronna, obowiązuje zawsze i wszędzie. A wzrost ceny ziemniaków nie musi spowodować spadku ich sprzedaży. Wzrost ceny wywołuje tendencję spadku popytu. Tendencja może zadziałać, może nie zadziałać. Może też - oczywiście - zmienić kierunek.

Nieodwracalne są fakty. Kowalski umarł i już nic tego nie zmieni. Kowalski choruje (tendencja ku śmierci) i nagle wyzdrowiał ( tendencja ku życiu).
                • wikul Przyganiał kocioł garnkowi ... 16.12.15, 19:55
                • wkkr Jak sieczepiać, to sie czepiać 17.12.15, 08:01
                  Wielkość siły z jaką przyciągaja sie dwa ciała zalezy między innymi od ich masy (odległość pomijam bo w tym przykładzie nie ma ona znaczenia). W tej sytuacji jeśli zaczniesz tyć , to twoej wzajemne przyciąganie zie z Ziemią zwieszy się. Jeśli wiec wykazujesz tendencję do zwiekszania masy, równiez twoje odziaływanie grawitacyjne z otoczeniem takatendencje wykazuje. Dlatego twój przykład z grawitacja jest nie trafiony.
                  Cena ziemniaków w warunkach swobodnej wymiany i stabilnego pieniadza kształtuje sie tak by zaistniała równowaga pomiędzy popytem i podażą.
                  Jeśli więc cena ziemnaków zostanie w sztuczny sposób podniesiona, to popyt na nie spadnie.
                  To nie ma innej możliwości. Zwłaszcza, że istnieją produkty zastępcze (ludzie zaczna żreć wiecej chleba, kaszy itp). Jesli nie wierzysz, to kup na giełdzie 10 to pyt, pojedź na targ i wywal cenę 20% wyższą niż konkurencja. Przekonasz się że odpowiedz popytu na twoją podaz bedzie znikoma.
                  ===
                  • oleg3 Re: Jak sieczepiać, to sie czepiać 17.12.15, 08:22
                    Nie kompromituj się Abstrakt.
                    • oleg3 Re: Jak sieczepiać, to sie czepiać 17.12.15, 09:36
                      oleg3 napisał:

> Nie kompromituj się Abstrakt.

Przepraszam, że uzasadnienie będzie dopiero teraz, ale musiałem przerwać forumowanie.

Napisałem coś takiego:

Cytat
                      Grawitacja jest nieuchronna, obowiązuje zawsze i wszędzie. A wzrost ceny ziemniaków nie musi spowodować spadku ich sprzedaży.

Nie zajmowałem się matematycznym modelem grawitacji. Stwierdziłem tylko, że grawitacja jest nieuchronna. Twoje wywody o sile ciążenia grubego olega nie mogą mnie skompromitować, w ogóle nie odnoszą się do mojej wypowiedzi.

Jesteś kolejną już osobą próbującą polemizować ze mną na forum w temacie ekonomia z zamiarem zrobienia ze mnie głupca. To są próby żałosne, zwłaszcza jeżeli są podejmowane przez osoby nieskażone refleksją ekonomiczną. Wyobraź sobie Abstrakt, że po wzroście cen ziemniaków popyt na nie gwałtownie wzrośnie. Jak to się dzieje?

Zasada, znana jako prawo popytu i podaży, głosi, że wzrost ceny powoduje spadek popytu. W takiej formie jest ono znane dziennikarzom i domorosłym ekspertom. W rzeczy samej głosi ono, że przy innych niezmienionych warunkach wzrost ceny powoduje spadek popytu. I tak popyt na ziemniaki wzrośnie choć cena wzrosła, bo:
                      - jest wojna
                      - jest inflacja, hiperinflacja
                      - jest zaraza ziemniaczana
                      - jest głód
                      - nie ma chleba, kaszy, makaronu
                      ...
              • wikul Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 19:54
                oleg3 napisał:

> Ciekawe. Bardzo ciekawe. Niekoniecznie prawdziwe. Napisałbym głupie.

Głupie to są twoje wypociny Każdy może marzyć. Przypadek Jarosława K. które raczej powinieneś nazwać Marzenia Olega trzeciego czyli Jak sobie mały Oleg obecną politykę wyobraża.
            • bobislaw.borboje Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 18:48
              To prawda, że karnawał Pisu był króciutki (Fałszydło już płacze, że nie dostała swoich 100 dni), ale z trwałymi tendencjami to bym poczekał. Zobaczymy, co będzie z tzw. uchodźcami w przyszłym roku. Przecież Pis wygrał drastycznie nie tyle frajerstwem obecnej opozycji, co właśnie uchodźcami. Wykorzystał, że elektorat był przeciwny obłąkanej polityce UE i PO w temacie tych tam "uchodźców", był przeciwny pierdzieleniu tzw. majnstrymowych mediów z poparciem tej kretyńskiej polityki, przeciwny cenzurowaniu głosów przeciwnych (GW to oficjalna tuba PO), przeciwny wyzywaniu przez użytecznych idiotów od ksenofobów, faszystów itp. I Pis wziął i wygrał.
              • qwardian PiS zdobywa rząd serc i dusz... 16.12.15, 19:04

Utwór „Przeżyj to sam” zespołu Lombard został bezprawnie wykorzystany przez KOD. Komitet przeprosił muzyków.

Czytaj więcej: www.gloswielkopolski.pl/artykul/9192345,hit-lombardu-wykorzystany-podczas-manifestacji,id,t.html

Jestem oburzona!!! Spadkobiercy czerwonej zarazy wycierają sobie gębę utworem mojego ojca - Natalia Niemen o wykorzystaniu przez KOD hitu „Dziwny jest ten świat”

Natalia Niemen nie kryje oburzenia tym, że KOD wykorzystał na swoich politycznych manifestacjach 12 grudnia utwór jej ojca.

wpolityce.pl/m/gwiazdy/275219-jestem-oburzona-spadkobiercy-czerwonej-zarazy-wycieraja-sobie-gebe-utworem-mojego-ojca-natalia-niemen-o-wykorzystaniu-przez-kod-hitu-dziwny-jest-ten-swiat
                Cieszę się, że nasza Pani Premier zaczyna łapać z kim ma do czynienia i zaczyna adresować opozycję jak sforę psów, a nie jak zwykłych ludzi..
                • wikul Re: PiS traci rząd serc i dusz... 16.12.15, 20:09
                  Zamiast wprowadzać ludzi w błąd zapoznaj się ze stanowiskiem syna twórcy piosenki.

poznan.wyborcza.pl/poznan/1,36037,19347501,spadkobierca-autora-tekstu-przezyj-to-sam-oburzony-oswiadczeniem.html

... i byłej wokalistki zespołu. Może trochę ochłoniesz.

poznan.wyborcza.pl/poznan/1,36037,19348329,malgorzata-ostrowska-jestem-polka-gorszego-sortu.html
                  • bobislaw.borboje Re: PiS traci rząd serc i dusz... 16.12.15, 20:13
                    W tym Lombardzie tam się kiedyś trochę pożarli o "prawa" do "dorobku".
                    • wikul Re: PiS traci rząd serc i dusz... 16.12.15, 23:12

> W tym Lombardzie tam się kiedyś trochę pożarli o "prawa" do "dorobku".

To prawda i stąd pewnie to zamieszanie. Trochę na zasadzie co było pierwsze jajo czy kura.
              • wikul Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 19:59

> To prawda, że karnawał Pisu był króciutki (Fałszydło już płacze, że nie dostała
                > swoich 100 dni), ale z trwałymi tendencjami to bym poczekał. Zobaczymy, co będ
                > zie z tzw. uchodźcami w przyszłym roku. Przecież Pis wygrał drastycznie nie tyl
                > e frajerstwem obecnej opozycji, co właśnie uchodźcami. Wykorzystał, że elektora
                > t był przeciwny obłąkanej polityce UE i PO w temacie tych tam "uchodźców", był
                > przeciwny pierdzieleniu tzw. majnstrymowych mediów z poparciem tej kretyńskiej
                > polityki, przeciwny cenzurowaniu głosów przeciwnych (GW to oficjalna tuba PO),
                > przeciwny wyzywaniu przez użytecznych idiotów od ksenofobów, faszystów itp. I
                > Pis wziął i wygrał.

Kurdupel oszalał a ludzi to wścieka. Nie tylko nie docenia wykształconych i inteligentnych ale ich ustawicznie obraża. Zaglądasz na Fejsbook?
                • bobislaw.borboje Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 20:07
                  Nie, nie zaglądam. I nie planuję. Udaję, że nie zauważam takich wynalazków.
                  • wikul Re: sondaże z poparciem nie są bezpośrednio ważne 16.12.15, 20:11

> Nie, nie zaglądam. I nie planuję. Udaję, że nie zauważam takich wynalazków.

To wyjątkowa sytuacja, warto ...
            • wkkr trendy zawsze można odwrócić 17.12.15, 07:43

wystarczy że PiS zacznie zachowywać się normalnie.
              Sam bym na nich zagłosował (bo PO mnie wqrwiła) gdyby byli partią ludzi normalnych.
              A to jest partia szaleńców bez zasad, gotowych zrobic każde świnstwo dla pieniędzy i zaszczytów.
    • qwardian Re: Nowoczesna liderem w sondażu dla IBRIS 16.12.15, 17:02

Populizm. PiS dostał mandat do rządzenia, a nie oglądania się na słupki...
      • andrzejg kropka Ci się zawieruszyła 16.12.15, 17:07
        qwardian napisał:

>
        > Populizm PiS dostał mandat do rządzenia, a nie oglądania się na słupki...
      • wkkr Populizm to drugie imię PiS 17.12.15, 07:34
        nie ma takiej rzeczy której PiS nie obieca przed wyborami by zwiększyć swoje sznase na zwycięstwo.
        Po wyborach okazuje sie że nie do końcca ma być tak różowo bo...
        - 500zł ale nie dla bagatych, nie na pierwsze, pieniadze odbierane osobiście, pierwszego dnia miesiaca w godzinach 1-4 nad ranem (PiS lubi życie nocne), na dworcu centralnym w Warszawie w kasie która znajduje sie w cześci dworca której remont potrwa przez najbliższe 4 lata.
        - darmowe leki nie dla wszystkich tylko biednych, okazuje sie że dla PiS 1000zl emerytury to bogactwo bo zgodnie z przyjetymi przez nich zasadami znana mi osoba z 1000zł emerytury na darmowe leki sie nie załapie.
        - podwyższenie kwoty wolnej od podatku tak, ale jeszcze nie teraz.... "terez" to pojęcie bardzo względne....
        - zamiast obiecanego zwiększenia wydatów na armię "przjesciowe obniżenie"
        Mógłbym tak dalej, ale nie o to chodzi. PiS jest skrajnie populistyczny a mimo to swoimi autorytarnymi zapędami twoni cały kapitał polityczny zdobyty kosztem potworych obietnic.
        A dzieje sie tak dlatego, że PiS dostał mandat do rządzenia ale nie do łamania konstytucji i rozpieprzania państwa.
        Ludziom generalnie kształt naszego państwa odpowiada. Gdyby PiS w czasie kampanii uczciwie powiedział co chce zrobić to dostał by z 15% poparcia.
        ========
        Niekt nie zwraca uwagi na to, że poraz pierwszy od 25 lat rządzi rząd który w wyborach poparła mniejszość wyborców. wczesniej rżadziły kolalicje w sumie zawsze majace powyżej 50%.
        To co zrobił PiS to jest oszustwo wyborcze.
        • qwardian Re: Populizm to drugie imię PiS 17.12.15, 09:13

wkkr napisał:

> To co zrobił PiS to jest oszustwo wyborcze.

Cały czas to powtarzam. Bez Ojca Michnika, który wypromował marksistę Zandberga na niecały tydzień przed wyborami, PiS u władzy by nie był. Michnik ostatecznie rozpirzył komunę, a tak skonstruowany plan wybacza oszustwo, bo nic gorszego od czerwonych nie ma...
    • krates-8 Re: Nowoczesna liderem w sondażu dla IBRIS 17.12.15, 02:12
      kaczyński przecież zupełnie świadomie i z premedytacja nakręca bijatykę
      jak słusznie zauwazył oleg
      radykalna i głęboka polaryzacja sceny politycznej leży w interesie pis-u
      drugiej strony zresztą też
      dlatego będą się napie...ć zajadle i bez sensu
      dopóki każdy obywatel nie zostanie wku...ony na tyle
      żeby głosować bez wahania na jednych lub drugich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka