17.01.16, 11:32
Właśnie dostałem informację z banku. No, kilka tygodni temu.

"Zgodnie z wymogami FATCA, PKO Bank Polski SA został zarejestrowany na stronie internetowej Urzędu Skarbowego Stanów Zjednoczonych Ameryki (www.irs.gov/) pod następującymi danymi:
Nazwa: POWSZECHNA KASA OSZCZEDNOSCI BP SA
Model: IGA 1A
Numer GIIN (Global Intermediary Identification Number): WPIM0Q.00000.LE.616
Status FATCA: REGISTERED DEEMED COMPLIANT FFI"

"Ustawa nakłada na PKO Bank Polski S.A. obowiązek identyfikowania amerykańskich rachunków raportowanych poprzez identyfikację swoich Klientów pod kątem posiadania statusu podatnika Stanów Zjednoczonych Ameryki oraz przekazywania informacji o amerykańskich rachunkach raportowanych. Procedury identyfikacji i weryfikacji dotyczyć będą wszystkich Klientów PKO Banku Polskiego S.A.
Na podstawie przepisów Ustawy, PKO Bank Polski S.A. zobowiązany jest w szczególności do pozyskania (...) oświadczeń o spełnieniu lub niespełnieniu warunków definicji podatnika Stanów Zjednoczonych Ameryki."

Platfusy uchwalili w marcu 2015, Brąk podpisał, weszło w życie 1 grudnia (Dz.U. z 2015 poz. 1712), tylko dziwnie cicho jakoś było o tym.

www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe/0307-o-co-chodzi-z-fatca-11485/
Obserwuj wątek
    • drag_merlin Re: FATCA 02.04.16, 09:30
      Dostałem to samo z Getin Noble Bank !
      Ja mam udowadniać, że nie jestem podatnikiem USA? i jeszcze tracić czas idąc do banku ?
      Bank napisał cytuję: "suma środków na rachunkach przekroczyła 50 tys. USD", nie równowartość 50 tys USD w złotówkach po jakimś tam kursie albo w przeliczeniu na...
      Nic nie wypełniam, bo konta w Dolarach nigdy nie miałem i niech tylko spróbują mi zablokować konto.
      Swoją drogą, za chwilę upomną się o podobne może Francuzi, Niemcy czy inni Senegalczycy.
      Chyba pi.....i Jankesi powinni wiedzieć czy kiedykolwiek byłem w USA.
    • qwardian Re: FATCA 02.04.16, 10:42
      Nie było cicho, ja o tym wiedziałem, ale ominąłem w zgrabny i legalny sposób...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka