polski_francuz 12.04.16, 19:00 Czyli cos z zycia francuskiego profesora: Pytanie: znajdz x Odpowiedz: jest tu... PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dicksmith Re: Humor poprawianych kopii 13.04.16, 00:21 taki poziom teraz macie na uniwersytecie po przyjęciu muzułmańskich uchodźców? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Humor poprawianych kopii 13.04.16, 07:28 O systemie edukacjnym we Francji moglbym wiele powiedziec. Ale, zacznijmy od wyjasnienia: ta kopia pochodzi z Le Figaro i zgaduje, ze jest ze szkoly podstawowej lub z coll?gue. Jesli o poziom chodzi, to moge tylko porownac ze szkolami mojej mlodosci. I moja PWr byla niezla w porownaniu z zachodnimi uczelniami (australijska w to wlaczajac). Ale, jak wiesz system edukacyjny odpowiada, w jakis sposob mentalnosci narodu. PF Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Humor poprawianych kopii 13.04.16, 15:54 Identyczny dowcip widziałem kiedyś w polskiej wersji językowej. Problemem - dla mnie - nie są błędy uczniów. Koszmar zaczyna się, kiedy trzeba poprawiać nauczyciela. W elementarnych sprawach. W Polsce właśnie doszliśmy do etapu, że nauczyciele ( ci młodzi, wymodleni, bez wirusa komunizmu) prezentują żenujący dla nas (starych prl-owskich maturzystów ! pamiętasz mity bo przedwojennej maturze) poziom wiedzy ogólnej. A i z tą zawodową nie jest dobrze. Nauczycielka geografii (to w szkole podstawowej robi jako przedmiot "Przyroda") odrzuciła - na kartkówce - prawidłową odpowiedź na pytanie: jakie morza łączą cieśniny duńskie. Syn odpowiedział, że Bałtyk z Morzem Północnym. Według nauczycielki Bałtyk - Morze Norweskie. Jako ojciec pochwaliłem syna i zaleciłem mu konformizm czyli nierobienie rabanu. I stał się cud, nauczycielka przyznała się do błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Humor poprawianych kopii 13.04.16, 16:13 Nie zdarzyla mi sie jeszcze "dowcipna" kopia. Zdarza sie dosc czesto, ze studenci pisza ze sie zakalapuckali w obliczeniach i ze widza, ze ich rezultaty nie maja sensu. Biore to wowczas im na plus. W koncu, gdybym dostal "dowcipna" kopie to bym chyba dal jakas ninajgorsza note "na zachete". Bo, dla mnie, samokrytyka i poczucie humoru sa waznym elementu sukcesu zyciowego. I nalezy je honorowac. PF Odpowiedz Link Zgłoś