oleg3
05.07.16, 18:28
- Jarosław Kaczyński jawi mi się jako Ryszard III - wyznaje w rozmowie z portalem gazeta.pl Olbrychski. Tę postać historyczną Szekspir przedstawił w swojej kronice jako istne monstrum! Ryszard według dramaturga przypominał ropuchę albo pająka z wielkim brzuchem: miał ogromne oczy, krótką szyję, włosy rosnące na plecach, garb, skurczone ramię. Nie czuł się w pełni mężczyzną, a skoro nie mógł kochać i być kochany, postanowił knować spiski i czynić złe intrygi.
Zostawmy Polskę. Co prywatnie sprawia, że się pan unosi nad ziemią? Jazda konna?
- O tak, koń frunie! Bez jazdy konnej ja bym sobie nie wyobrażał życia. Jeżdżę co najmniej cztery razy w tygodniu. Inaczej byłbym mniej zdrowy. I koń też. To potrzebne i jemu, i mnie.
Co to panu daje?
- Szczęście. Arabscy poeci twierdzą zresztą, że prawdziwe szczęście można znaleźć właśnie na grzbiecie wierzchowca. Niczego nie ujmując kobietom, oczywiście.
Odczuwam też przyjemność widza, który ogląda piękny film, albo gdy widzę świetnie grających aktorów w teatrze. Jestem bardzo wdzięcznym i dobrym widzem. No i namiętnym czytelnikiem. Przy moim stoliku nocnym jest chyba ze 30 książek, które biorę zależnie od nastroju. Czasem czytam tę samą po raz kolejny.
Jakie ma pan jeszcze życiowe przyjemności?
- Ja po prostu lubię żyć. Jak powiedział Tołstoj, ?największym szczęściem w życiu jest żyć?. Zachłannie to realizuję. I z wiekiem mi ta zachłanność nie mija, może nawet rośnie. Bo wiem, co jest ważne. I jak to krótko trwa. Jak się szybko kończy.
Krystyna Demska-Olbrychska, żona Daniela Olbrychskiego, potrąciła na pasach starszą kobietę. Na szczęście ofiara nie odniosła obrażeń zagrażających życiu.
Do wypadku doszło we wtorek rano w Brwinowie. Krystyna Demska-Olbrychska i Daniel Olbrychski jechali na mszę pogrzebową byłej żony aktora - Moniki Dzienisiewicz-Olbrychskiej.
To kolejny przykry incydent w rodzinie Olbrychskich. W październiku zeszłego roku Daniel Olbrychski usłyszał wyrok za jazdę po pijanemu. Aktorowi zostało zabrane prawo jazdy na trzy lata, a także musiał zapłacić grzywnę w wysokości 10 tys złotych, podał Fakt.pl.
"Jestem mały, jestem brzydki. Psy na mój widok wyją, kobiety nie chcą ze mną tańczyć" - cytuje z pamięci aktor.