Dodaj do ulubionych

Solidarnosc ...

11.10.16, 18:45
Pamietacie slynny plakat Sarneckiego z 1989 r. - napis 'Solidarnosc', Gary Cooper (ze znaczkiem Solidarnosci i z karta wyborcza w dloni), na dole napis - W samo poludnie 4 czerwca 1989 ???

Okazalo sie, ze podczas Czarnego Protestu 3 pazdziernika 2016 - pojawil sie plakat nawiazujacy do wspomnianego pierwowzoru. Tyle tylko, ze na tle napisu 'Solidarnosc' - widnieje sylwetka kobiety.

I co ? No i Zwiazek Zawodowy 'Solidarnosc' doniosl do prokuratury o bezprawne wykorzystanie LOGO.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,147963,20821118,radio-zet-prokuratura-sprawdza-kto-organizowal-czarny-protest.html
To jest tak glupie, ze az ciezko to komentowac ...

tete
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Solidarnosc ... 11.10.16, 19:32
      t_ete napisała:

> To jest tak glupie, ze az ciezko to komentowac ...

Nikt tam nie widzi że postrzegani są jako związek partyjny a więc w tej chwili rządowy?
      Wstyd!
      • monalisa2016 Re: Solidarnosc ... 11.10.16, 19:52
        PiS w amoku.

• t_ete Re: Solidarnosc ... 11.10.16, 21:27
          Nie zaprotestowal autor plakatu - no ale on przeciez takze skorzystal z plakatu 'W samo poludnie' z lat 50-tych (mowil, ze inspiracja byl plakat Stachurskiego).

www.filmweb.pl/film/W+samo+po%C5%82udnie-1952-31636/posters#
    • benek231 Re: Solidarnosc ... (?) 11.10.16, 21:26
      No coz prawo jest prawem a co do napisu 'SOLISARNOSC' to powinno byc wiadomo, ze wszelkie prawa do niego naleza do ZWIAZKU. Tamte panie takze powinny byly o tym wiedziec. Jak i o tym, ze 'S' = PiS czyli lepiej im w droge nie wchodzic.

Inna rzecz, ze te prawa w przypadku Zwiazku sa zastrzezone Prawem Kaduka - bo rozumiem prawa autorskie. Tylko co na to poradzisz teraz, ze taki Duda z 'S' zawlaszczyl sobie takze Twoje czy moje prawo do tego charakterystycznego napisu.
      • t_ete Re: Solidarnosc ... (?) 11.10.16, 21:46
        benek231 napisał:

> No coz prawo jest prawem a co do napisu 'SOLISARNOSC' to powinno byc wiadomo, z
        > e wszelkie prawa do niego naleza do ZWIAZKU. Tamte panie takze powinny byly o t
        > ym wiedziec. Jak i o tym, ze 'S' = PiS czyli lepiej im w droge nie wchodzic.

> Inna rzecz, ze te prawa w przypadku Zwiazku sa zastrzezone Prawem Kaduka - bo r
        > ozumiem prawa autorskie. Tylko co na to poradzisz teraz, ze taki Duda z 'S' zaw
        > laszczyl sobie takze Twoje czy moje prawo do tego charakterystycznego napisu.

Wszystko prawda (choc mnie irytuje). Ale trzeba byc idiota, zeby w przypadku demonstracji, ktora polaczyla kobiety i mezczyzn - majacych ROZNE poglady (a nie tylko skrajne - jak zarzuca PiS) - czepiac sie o ten plakat. I to do prokuratury !
        NSZZ 'S' - kolejny raz rezygnuje z misji zwiazku zawodowego.

Niby, ze nikt z 'Solidarnosci' nie uczestniczyl w 'czarnym poniedzialku' ? Oczywiscie, ze uczestniczyl - tyle, ze bez oficjalnego 'blogoslawienstwa'.

tete

• benek231 Re: Solidarnosc ... (?) 11.10.16, 22:56
          t_ete napisała:

> Wszystko prawda (choc mnie irytuje).
          Skreca mnie i odrzuca tak jak Ciebie, gdyz to co oni robia jest obrzydliwe. Ale tez obrzydliwi sa oni sami przeciez.

Logo "S' jest wlasnoscia ogolnonarodowa (pamietajac o prawach autorskich). A ja osobiscie odmawiam aktualnej holocie ze Zwiazku uzywania tego logo jako wlasnego. Oni, i ich idee, sa zaprzeczeniem tego o co chodzilo w Solidarnosci.
          • t_ete Re: Solidarnosc ... (?) 11.10.16, 23:43
            benek231 napisał:

> Skreca mnie i odrzuca tak jak Ciebie, gdyz to co oni robia jest obrzydliwe. Ale
            > tez obrzydliwi sa oni sami przeciez.
            >
            > Logo "S' jest wlasnoscia ogolnonarodowa (pamietajac o prawach autorskich). A ja
            > osobiscie odmawiam aktualnej holocie ze Zwiazku uzywania tego logo jako wlasne
            > go. Oni, i ich idee, sa zaprzeczeniem tego o co chodzilo w Solidarnosci.

Nie nazwalabym tak wszystkich ludzi, ktorzy aktualnie sa w zwiazku. Choc pewnie sa i tacy, ktorzy kompletnie nie rozumieja czym kiedys byla 'Solidarnosc' i czym powinna nadal byc. Niestety, liderzy (moze tez nie wszyscy) uwierzyli, ze tylko 'polityczne przelozenie' pozwala cos ugrac a struktura terytorialna wylacznie do tego zacheca.
            Zwiazek, ktory w deklaracji i nazwie ma 'niezaleznosc', nie potrafi byc niezalezny. Politycznie zalezny - miast silniejszy, staje sie coraz slabszy.

tete
            • monalisa2016 Re: Solidarnosc ... (?) 12.10.16, 00:42
              t_ete a ja sądzę inaczej, nazwa Solidarność jest własnością, symbolem polskiego narodu, żadnych związków czy Walesy.
              • t_ete Re: Solidarnosc ... (?) 12.10.16, 10:20
                monalisa2016 napisał(a):

> t_ete a ja sądzę inaczej, nazwa Solidarność jest własnością, symbolem polskieg
                > o narodu, żadnych związków czy Walesy.

Ja tez tak uwazam. I ten symbol - jako wlasnosc wszystkich (a nie jakiejs instytucji) - powiniem miec podobna ochrone jak godlo. Przyznanie zwiazkowi zawodowemu 'praw' do dysponowania i decydowania o uzyciu slowa 'Solidarnosc' (pisanego slynna 'solidaryca') bylo kolosalnym bledem.

tete
                • monalisa2016 Re: Solidarnosc ... (?) 12.10.16, 15:36
                  Teraz macie najlepszą okazje do zorganizowania petycji przeciw zawłaszczeniu sobie przez jakichś tam związek (usłużny polityce) znaku Solidarności jako symbolu polskiego narodu jak i odebraniu im przez sąd tego. Przecież związek zawodowy nie prosił was o zgodę w formie petycji czy referendum zawłaszczenia sobie symbolu narodowego.

Odwagi życzę!
                  • t_ete Re: Solidarnosc ... (?) 12.10.16, 16:01
                    monalisa2016 napisał(a):

> Teraz macie najlepszą okazje do zorganizowania petycji przeciw zawłaszczeniu so
                    > bie przez jakichś tam związek (usłużny polityce) znaku Solidarności jako symbol
                    > u polskiego narodu jak i odebraniu im przez sąd tego. Przecież związek zawodowy
                    > nie prosił was o zgodę w formie petycji czy referendum zawłaszczenia sobie sym
                    > bolu narodowego.
                    >
                    > Odwagi życzę!

Dzieki. Ze zwrotu 'macie najlepsza okazje' wnosze, iz Pani nie posiada polskiego obywatelstwa. I w zwiazku z tym nie bedzie Pani uczestniczyc w podpisywaniu ewentualnej petycji.

Kto wie - co sie urodzi z 'babskiego gniewu' ? Jesli wladze 'Solidarnosci' beda dalej cisnac ....

tete
                    • monalisa2016 Re: Solidarnosc ... (?) 12.10.16, 16:22
                      Nie mogę uczestniczyć i nie mogę i nie chce decydować o losie ludzi mieszkających w Polsce, oni sami powinni wiedzieć co im jest wygodne i dobre, ale podsunęłam propozycje która można utrzeć nos zuchwałym, służalczym polityce związków.
                      Związki zawodowe po to są związkami by bronic pracowników przed wyzyskiem bez uwagi na rządzące koalicje czyli jednym słowem maja być niezależne.
                      A co widzimy tu, związek jest wykorzystany incognito do walki z przeciwnikiem, takie jest moje zdanie.
                      • monalisa2016 Re: Solidarnosc ... (?) 12.10.16, 16:28
                        monalisa2016 koryguje się:

> Nie mogę uczestniczyć i nie chce decydować o losie ludzi mieszkających w Polsce, ....

• t_ete Re: Solidarnosc ... (?) 12.10.16, 18:43
                          Rozumiem.

Mam tylko nadzieje, ze polskie kobiety porzadnie sie wkurza a moze razem z nimi i ich mezowie, ojcowie, bracia, przyjaciele ...

tete
                          • monalisa2016 Re: Solidarnosc ... (?) 12.10.16, 20:47
                            Ale byłoby dobrze taką propozycję im podrzucić by pokazały i przypomniały zarówno związkom jak i PiS: "bez nas nie ma waszej władzy".

Choć bym miała polskie obywatelstwo nie ważyłabym się decydować o polskiej władzy, codzienności jak i przyszłości mieszkając poza granicami kraju, to pozostawiam samym mieszkańcom Polski, oni mają do tego największe prawo.
    • xiazeluka Re: Solidarnosc ... 11.10.16, 22:50
      Głupcy na demonstracji, głupcy w "Zolidarności" - swój znalazł swego.
      • benek231 Poszla won, hitlerek... :O) 11.10.16, 22:58
        xiazeluka napisała:
    • t_ete Jest reakcja 12.10.16, 09:58
      www.tokfm.pl/Tokfm/7,147963,20823606,prokuratura-szuka-organizatorow-czarnego-protestu-co-na-to.html
      I po co bylo donosic do prokuratury ?

tete
      • t_ete to plakat chorwackiej artystki 12.10.16, 10:15
        artmuseum.pl/pl/kolekcja/praca/ivekovic-sanja-invisible-women-of-solidarity
        Sanji Ivekowic z 2009 r.

"Projekt zrealizowany na zaproszenie Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie dotyczy marginalizacji w polskiej narracji historycznej – i w polityce – kobiet-uczestniczek ruchu wolnościowego, jakim była „Solidarność”. Chcąc postawić „pomnik niewidzialnych kobiet”, artystka skoncentrowała się na prywatnych narracjach, które nie zmieściły się ani w prawicowym, ani w lewicowym dyskursie współczesnego życia politycznego w Polsce. Jednym z pierwszych działań Iveković było „zawłaszczenie” okładki magazynu Wysokie Obcasy (dodatku do Gazety Wyborczej), na której znalazła się modyfikacja słynnego plakatu Tomasza Sarneckiego, użytego podczas pierwszych wolnych wyborów w Polsce w 1989 roku. Tam w cytacie z westernu W samo południe Gary Cooper zamiast rewolweru trzymał kartę wyborczą – teraz na plakacie znalazła się sylwetka kobiety."

I co teraz ? smile

tete
    • t_ete autor kultowego znaku 13.10.16, 21:22

'Jerzy Janiszewski "nie zgadza się" ze ściganiem osób, które wykorzystują znak w walce o prawa kobiet i cieszy się, że symbol został tak wykorzystany.'

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,20834134,autor-znaku-solidarnosci-staje-w-obronie-kobiet-z-czarnego.html#BoxNewsImg
      Wladze NSZZ 'Solidarnosc' nie chca komentowac.
      Jakos sie nie dziwie. Pewnie sobie w brode pluja, ze doniesli do prokuratury.

tete
      • monalisa2016 Re: autor kultowego znaku 13.10.16, 21:31
        Super, przynajmniej jeden mądry.
        Oni bez prokuratorskiego nakazu nie mogą w żaden sposób zdobyć nazwisk, a skoro zdobędą je pokątnie, będzie to poważne naruszenie praw osobowych (Datenschutzgesetz) za to można ich pociągnąć do odpowiedzialności karnej.
    • benek231 Apel Karola Modzelewskiego :O) 13.10.16, 22:00
      Apel do KK NSZZ "Solidarność": Nie występujcie w roli ormowców "dobrej zmiany"

Szanowni koledzy! Okoliczność historyczna, która młodszym spośród Was nie jest może znana, upoważnia mnie, jak sądzę, bym zwrócił się do Was z apelem.
      17 września 1980 r. odbyła się w Gdańsku ogólnopolska narada przedstawicieli Międzyzakładowych Komitetów Założycielskich nowego ruchu związkowego z całego kraju. Byłem wówczas członkiem Prezydium MKZ regionu wrocławskiego i na gdańską naradę pojechałem jako przewodniczący wrocławskiej delegacji. Przedstawiłem tam w imieniu delegatów z Wrocławia, Wałbrzycha, Warszawy i Poznania projekt uchwały o utworzeniu ogólnopolskiego związku zawodowego pod nazwą "Solidarność" z Komisją Krajową na czele i z siedzibą w Gdańsku. Projekt ten został przyjęty przez aklamację mimo przeciwnego zdania czołowych doradców i środowiska gdańskiego Komitetu Wolnych Związków Zawodowych. Bez tamtej uchwały nie byłoby ani ogólnopolskiego związku, ani Komisji Krajowej, w której dziś zasiadacie, ani nazwy "Solidarność", a znak graficzny, który powstał w sierpniu 1980 r. jako symbol więzi łączącej strajkujące załogi, nie stałby się związkowym logo, do którego dziś rościcie sobie prawo wyłączności.

Ten znak jest ważnym symbolem narodowej historii, symbolem walki o wolność, którego nie mogą zawłaszczać działacze żadnej organizacji.

W "czarnym proteście" polskich kobiet nie posłużono się zresztą znaczkiem związkowym, lecz strawestowano plakat Komitetu Obywatelskiego "Solidarność" wzywający do wyborów czerwcowych 1989 r.

Na domiar wszystkiego swoim pretensjom do wyłączności nadaliście formę donosu do prokuratury przeciwko organizatorkom największego protestu społecznego w wolnej Polsce. Stanęliście w rezultacie ramię w ramię z narodowcami, którzy złożyli donos do prokuratury katowickiej (rozsławionej swego czasu sprawą Barbary Blidy), aby ścigać organizatorki "czarnego protestu" za użycie symbolu Polski Walczącej.

Związkowcom nie brak w Polsce przeciwników. Gdy Związek Zawodowy "Solidarność" jest przedstawiany jako partyjna przybudówka lub sojusznik skrajnej prawicy, macie prawo mówić, że przyprawiają Wam gębę. Ale macie prawo tak mówić pod warunkiem, że sami sobie gęby nie przyprawiacie.

Apeluję do Was, byście wycofali doniesienie do prokuratury. Nie występujcie w roli ormowców "dobrej zmiany". Szkoda na to Związku.

wyborcza.pl/1,75968,20828971,apel-do-kk-nszz-solidarnosc-nie-wystepujcie-w-roli-ormowcow.html
      • monalisa2016 Re: Apel Karola Modzelewskiego :O) 13.10.16, 22:20
        Super, ciekawa jestem związkowej reakcji.
      • t_ete Re: Apel Karola Modzelewskiego :O) 13.10.16, 22:25
        benek231 napisał:

>Gdy Związek Zawodowy "Solidarność"
        > jest przedstawiany jako partyjna przybudówka lub sojusznik skrajnej prawicy, ma
        > cie prawo mówić, że przyprawiają Wam gębę. Ale macie prawo tak mówić pod warunk
        > iem, że sami sobie gęby nie przyprawiacie.
        >
        > Apeluję do Was, byście wycofali doniesienie do prokuratury. Nie występujcie w r
        > oli ormowców "dobrej zmiany". Szkoda na to Związku.
        >
        Swiete slowa Modzelewskiego.
        Dziekuje Benku za ten tekst, przeoczylam.

tete
        • monalisa2016 Re: Apel Karola Modzelewskiego :O) 22.10.16, 02:57
          Dzięki Bogu normalność jeszcze nie wymarła, to cieszy i podnosi na duchu że normalność nie tylko w Polsce kiedyś zwycięży.
          Normalności potrzebuje świat, świat tęskni za nią.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Prokuratura-odmowila-sledztwa-w-sprawie-wykorzystania-logo-S,wid,18553351,wiadomosc.html

• t_ete Re: Apel Karola Modzelewskiego :O) 22.10.16, 09:36
            monalisa2016 napisał(a):

> Dzięki Bogu normalność jeszcze nie wymarła, to cieszy i podnosi na duchu że nor
            > malność nie tylko w Polsce kiedyś zwycięży.
            > Normalności potrzebuje świat, świat tęskni za nią.

Ucieszyla mnie ta wiadomosc.
            Byloby dobrze - gdyby 'skarzace' do prokuratury wladze NSZZ 'Solidarnosc' wyciagnely z tego jakies wnioski. Ze szczegolnym uwzglednieniem reakcji ludzi po ich donosie.

tete

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka