Dodaj do ulubionych

Egzamin dla wyborcow

09.04.17, 22:27
Demokracja to, jak wiadomo, najlepszy mozliwy system polityczny. Tym niemniej doprowadzila ostatnio, kilka razy, do wybrania politycznych oszustow.

W Polsce do wladzy dorwal sie kombinatorek, ktory rozwala dotychczasowy system polityczny i swoich politycznych wrogow promujac swoja rodzine kupiwszy naiwnych wyborcow za 125 € i grajac umiejetnie na polskich slabosciach i kompleksach.

Dosc podobnie do wladzy w Stanach, dorwal sie przedsiebiorca budowlany, ktory nauczyl sie podbijac bebenka mniej zarabiajacym w programach telewizyjnych, olewajac panujacy system polityczny. A ze potencjal Stanow jest najwiekszy na swiecie to i swiat zaczyna sie bac najblizszej przyszlosci.

Zaszokowani sa Polacy jak ja sam ale i Amerykanie jak profesor filozofii na uniwersytecie Georgetown w Waszyngtonie, Jason Brennan (za Der Spiegel 14/2017 str. 38-40), ktory napisal ksiazke "Przeciwko Demokracji" wydana po niemiecku przez Ullstein w kwietniu 2017 roku.

Brennan analizuje przyczyny wyborow, ktore wynikaja z rozwarstwienia ekonomicznego. Z tym, ze uwaza iz wyborcy niezbyt doswiadczeni wybieraja kandydatow, ktorzy koniec koncow postapia wbrew ich interesom. Dlaczego ich wybieraja zatem? Ano bo niewiele rozumieja z sytuacji politycznej i ekonomicznej i daja sie latwo wodzic za nos.

Co zrobic zatem? Mozna przeprowadzic np. test na minimalna wiedze dla wyborcow. I zaczac taki test w krajach bez korupcji jak Dania na ten przyklad.

Mimo, ze moj Spiegel niezbyt Trumpa lubi i daje mu dobrze w kosc, tym niemniej dyskusja n.t. demokracji i jej granic jest wazna i powionna by prowadzona. W interesie Polakow i w interesie swiata.

PF
Obserwuj wątek
    • lont12 Re: Egzamin dla wyborcow 09.04.17, 23:59
      Sam sobie zaprzeczasz. Co się stało z twoją inżynierską logiką?
      > Demokracja to, jak wiadomo, najlepszy mozliwy system polityczny [Arystoteles był innego zdania]. Tym niemniej doprowadzila ostatnio, kilka razy, do wybrania politycznych oszustow [a jakże ciemne masy mogły by wybrać inaczej?].

Niemniej jednak Demokracja dokonała wyboru i twoim psim obowiązkiem jest ten wybór uszanować, zakładając że nie jesteś dorastającym fuehrerkiem.
      • maksimum Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 00:03
        lont12 napisał:

> Niemniej jednak Demokracja dokonała wyboru i twoim psim obowiązkiem jest ten wy
        > bór uszanować, zakładając że nie jesteś dorastającym fuehrerkiem.

Ten lewacki glupek francuski nie jest fuehrerkiem, on jest Leninem i Putinem w jednym.

Amerykanie dokonali "zlego" wyboru ale juz Rosjanie zawsze maja racje.
      • polski_francuz Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 08:19
        " twoim psim obowiązkiem"

Mamy kota. Ale moje stosunki z nim sa napiete gdyz mamy inne poczucie humoru.

Co do reszty, wielu z klasy srednie idzie ostatnio gorzej. Stad te wybory populistow.

PF
        • lont12 Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 10:36
          a co złego w populiźmie i popularności?
    • lont12 Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 00:02
      Mimo, ze moj Spiegel niezbyt Trumpa lubi i daje mu dobrze w kosc...

Jeszcze kilka bombardowań i twój Spiegel zakocha się w Trumpie.
      • qwardian Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 00:39
        Wygrana Martina Schultza w wyborach wymusi zaprowadzenie demokracji w Berlinie i interwencję pokojową z Żagania. Znowu polska flaga zawiśnie na Reichstagu i wyswobodzimy dobry niemiecki naród...
        • lont12 Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 10:38
          dobry niemiecki naród pobłądził nie po raz pierwszy
    • xiazeluka Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 08:22
      Demotfukracja nie jest najlepszym możliwym systemem politycznym. Niemniej jako demotfukrata wierzący w jej doskonałość nie powinieneś krytykować wyników demotfukratycznych wyborów, ponieważ wówczas sam sobie przeczysz.

Pomijając już okoliczność, że wyzywanie zwycięzców wyborów od oszustów tylko dlatego, że to nie Twoi kandydaci, jest dowodem zdziecinnienia.
      • polski_francuz Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 08:27
        PiS, Brexit, Trump...to wybory ktore ukladaja sie w jakis schemat. Niebezpieczny dla Polski, UK i dla swiata. Stad reakcje tych czy owych (i moj watek).

PF
        • xiazeluka Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 09:07
          PiS, Brexit, Trump to decyzje wyborców podjęte w Twoich ukochanych wyborach demotfukratycznych. Dalej twierdzisz, że demotfukracja to doskonałość najlepsza z możliwych?
          • polski_francuz Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 09:38
            Wszytsko da sie udoskonalic. Czy propozycje Brennana sa OK trudno powiedziec. Sa kraje, gdzie wyborcy sa starannie uswiadamiani w taki sposob, ze trudniejsze problemy im sie w sposob pedagogiczny wyjasnia (doswiadczylem tego w Niemczech). Inne kraje sa male i informacja szybciej krazy (Szwajcaria). Ale Polska, UK czy Stany sa duzo i niezbyt homogenne i poddane pryitywnym mediom.

PF
            • lont12 Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 10:44
              Zawsze można zmienić zasady wyborcze wedle postulatu Korwina-Mikke, a więc (w przybliżeniu) menel spod budki z piwem oraz kobieta mieliby prawo tylko do 1/2 głosu, natomiast profesor uniwersytetu miałby prawo do 2 głosów, no a taki lepiej wykształcony profesor, ze stażem we Francji lub Niemczech, to nawet i do 3 głosów.
              • kalllka Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 10:48
                Przeciez wiesz, ze profesure można sobie kupić na bazarku / u takiej pani Lodzi ,co to giełda trzęsie.. /
                • lont12 Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 10:53
                  nie wiem... czy mogłabyś dać namiary na panią Lodzię, to sobie kupimy od niej i wykosimy z rynku PeeFa wink
                  • kalllka Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 10:58
                    No tos lotny.
                    Pani z Łodzi sprzedaje tylko swoim i po haśle.

/Maja wspólne do wszystkich nickow, chociaż nie beobachter ma 'po niemiecku'/
                    • lont12 Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 11:01
                      Teraz rozumiem dlaczego popyt na profesorów wciąż maleje.... przy takiej podaży...
            • xiazeluka Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 15:46
              "Udoskonalić" czyli wytresować wyborców tak, by głosowali na kandydatów PFa. Jakież to demokratyczne...
              • maksimum Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 16:29
                xiazeluka napisała:

> "Udoskonalić" czyli wytresować wyborców tak, by głosowali na kandydatów PFa. Ja
                > kież to demokratyczne...

Ta tresura sprawdza sie w Rosji,Syrii i Korei Pln. wiec dlaczego nie w Polsce.
                Na tym forum juz sie sprawdzila,wiec czas zawojowac swiat.
    • oleg3 Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 11:04
      ... czytelników Spiegla w ogóle nie dopuściłbym do egzaminu. W idealnej demokracji wyborca musi myśleć samodzielnie, w realnej musi przynajmniej zdawać sobie sprawę z tego, że Spiegel, GW czy GP serwują papkę prowadzącą do infantylizacji. Co zatem robić? Była już w Europie świetnie działająca demokracja z cenzusem majątkowym. Dziś (na początek) wystarczy pozbawić praw wyborczych tych co biorą pieniądze od państwa w jakiejkolwiek formie.

• polski_francuz Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 11:11
        Od panstwa w ktorym zyja?

A zarty zartami. Demokracja, jak dla mnie to egoizm czyli uswiadomienie sobie swoich interesow. Tyle, ze trzeba je zrozumiec. I o tym, slusznie, pisze Brennan.

PF
        • kalllka Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 11:53
          Problem w tym ze demokracja w twoim wydaniu to twoje jaja.., w tłumaczeniu dla dummych /cep i inne damyuncertain pliki exe.

• lont12 Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 12:04
          Demokracja, jak dla mnie to egoizm czyli uswiadomienie sobie swoich interesow.

Dopóki się kierują swoimi interesami (PiS), a nie cudzymi (PO), to dopóty jest OK.
        • oleg3 Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 13:23
          polski_francuz napisał:

> Demokracja, jak dla mnie to egoizm czyli uswiadomienie sobie swoich interesow. Tyle, ze trzeba je zrozumiec.

Nie PaFie. To nie demokracja tylko polityka. Bywa, że ten mechanizm funkcjonuje i w demokracji, ale - generalnie - demokracja dąży do glajchszaltungu, gdzie nie ma miejsca na jakiekolwiek interesy poza interesami "bankierów"* prowadzących grę o nazwie demokracja. Demokracja rozumiana jako gra o własne interesy nie da się pogodzić z PP (polityczna poprawność). Chyba, że interesem obywatela jest nie narazić się PP.

• polski_francuz Staranna definicja 10.04.17, 14:46
            Sadze, ze powinienem troche staranniej wytlumaczyc moja definicje. W demokracji, kazdy daje glos w swoim wlasnym interesie. A politycy staraja sie jakos te interesy syntetyzowac by zostac wybranym. Problem zaczyna sie gdy wielu niezbyt rozumie programy politykow i daje sie im uwiesc.

PF
      • maksimum Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 15:06
        oleg3 napisał:

> ... czytelników Spiegla w ogóle nie dopuściłbym do egzaminu. W idealnej demokra
        > cji wyborca musi myśleć samodzielnie, w realnej musi przynajmniej zdawać sobie
        > sprawę z tego, że Spiegel, GW czy GP serwują papkę prowadzącą do infantylizacji
        > . Co zatem robić? Była już w Europie świetnie działająca demokracja z cenzusem
        > majątkowym. Dziś (na początek) wystarczy pozbawić praw wyborczych tych co biorą
        > pieniądze od państwa w jakiejkolwiek formie.
        ---------------
        Nareszcie jakis rozsadny glos w dyskusji.
        Panstwo istnieje tylko i wylacznie dzieki pieniadzom podatnikow. Nie placisz podatkow jestes antypanstwowy i nie powinienes miec prawa glosu.
        • maksimum Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 15:30
          Czyzbyscie nie zauwazyli,ze cale lewactwo siedzi na zasilkach i zyje z podatkow ludzi ciezko pracujacych na zycie.
          I to wlasnie parszywe lewactwo,ktore nie placi podatkow,najglosniej drze ryja zeby odsynac PIS od wladzy.
          • hymenos Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 15:33
            Eee, tam. Lewactwo żyjące z 500+, siedzące na zasiłkach i żyjące z podatków ludzi ciężko pracujących owszem drze ryja, ale nie ma zamiaru odsunąć parszywego PiSu od władzy.
            • maksimum Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 15:41
              hymenos napisał:

> Eee, tam. Lewactwo żyjące z 500+, siedzące na zasiłkach

Nie badz kretynkiem,nie o nich mowa.
              Przy trojce dzieci jeden rodzic musi zostac w domu,a czasami nawet przy dwojce by normalnie wychowac dzieci.
              Byla mowa o takich niemotach jak Rysiu Madera i Kryska Janda,ktora bez dotacji nie jest w stanie funkcjonowac.

Partie polityczne nie powinny byc dotowane z budzetu,bo skupiaja cale grono nieudacznikow tych z PO i Nowoczesnej ze o Razem nie wspomne.
              • hymenos Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 18:38
                maksimum napisał:

> hymenos napisał:
                >
                > > Eee, tam. Lewactwo żyjące z 500+, siedzące na zasiłkach
                >
                > Nie badz kretynkiem,nie o nich mowa.
                > Przy trojce dzieci jeden rodzic musi zostac w domu,a czasami nawet przy dwojce
                > by normalnie wychowac dzieci.

Bredzisz, bo nie wychowałeś dzieci. Ja mam to z głowy i żadne 500+ nie było mi potrzebne.

> Byla mowa o takich niemotach jak Rysiu Madera i Kryska Janda,ktora bez dotacji
                > nie jest w stanie funkcjonowac.

Mieszasz pojęcia. Kultura od wieków była dofinansowywana. Ja nie widzę problemu w tym, żeby finansowana była z prywatnych kieszeni. Państwowe miesięcznice do niczego mi nie są potrzebne a zmuszanie do płacenia abonamentu za kuturę TVP to czyste barbarzyństwo i gwałt na kulturalnych ludziach. Niech sobie pisiewicz Kurski z własnej kieszeni płaci nierobom z TVP.

>
                > Partie polityczne nie powinny byc dotowane z budzetu,bo skupiaja cale grono nie
                > udacznikow tych z PO i Nowoczesnej ze o Razem nie wspomne.

Narodowa partia Populizm i Socjalizm jest jedyną partią, którą finansować powinien budżet, brawo Ty. To już nie komuch mentalny a rzeczywisty tak mógł napisać.
                • maksimum Re: Gdybym ustalał zasady takiego egzaminu to ... 10.04.17, 23:03
                  hymenos napisał:

> Bredzisz, bo nie wychowałeś dzieci.

Jeszcze nie,bo studiuja,ale za kilka lat beda wychowane.

> Ja mam to z głowy i żadne 500+ nie było mi potrzebne.

Pewno by ci nie zaszkodzilo i mam nadzieje,ze bylyby wtedy madrzejsze od ciebie.
                  Ja mieszkam w USA i u mnie 500+ nie ma.

> > Byla mowa o takich niemotach jak Rysiu Madera i Kryska Janda,ktora bez do
                  > tacji nie jest w stanie funkcjonowac.

> Mieszasz pojęcia. Kultura od wieków była dofinansowywana.

Przez kogo i w jakiej skali??

Byly pracownie artystyczne i szedles terminowac. Sprawdzales sie, dostawales lepsze prace do wykonania itd.
                  To bylo zwykle rzemioslo jak kazde inne.

Za komuny stalo sie to szambem dla lewackim nieudacznikow.

> > Partie polityczne nie powinny byc dotowane z budzetu,bo skupiaja cale gro
                  > no nieudacznikow tych z PO i Nowoczesnej ze o Razem nie wspomne.

• wikul Re: Egzamin dla wyborcow 10.04.17, 18:24
      Stany Zjednoczone to inna sprawa, państwo wybitnie federalne i system wyjątkowo do tego dostosowany.
      Trampek miał kilka milionów głosów mniej od Clinton.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka