polski_francuz
14.05.17, 10:19
Francuski mlody prezydent, ktory wlasnie odbiera palaczke prezydencka od poprzednika ma jeden wielki problem: dlugow panstwowy. Wynosi one panad 2 000 mld € i blisko 100 % PNB. Jak przypominam sobie dlug pogierkowy 50 mld € i zaciskanie pasa Polakow w latach 90-tychto ten dlug jezy glos na glowie polskiego emigranta.
Jak go splacic? Jak zmusic rozkapryszony i tchorzliwy w decyzjach narod do zacisniecia pasa? Zaczna sie walki uliczne, niszczenie maszyn w fabrykach (jak obecnie w Souteraine), masowe samobojstwa na torach RER i metra, ktore wstrzymaja cly ruch, strzelanie do policjantow et j'en passe.
I gdzie w tym wszystkim Europa? Jedna z kandydatek na prezydenta chciala wystapaic ze strefy € i z EU. Ale sprawy ekonomicznie nie przemyslala i dostala w kuper poki co. A mlody prezydent wygral obietnica dalszej integracji europejskiej. No i bardzo dobrze, ale co z dlugami powiecie? Ano dlugi zostana zeuropeizowane. Tzn zaplaca za nie w takiej czy innej formie Niemcy.
Hanzeaci to dobrze zrozumieli i szlag ich trafia. Ale, poki co, nie maja wyboru i pewnie na te idee pojda ratujac i moja emeryture i pokoj socjalny w kraju w ktorym zyje. Dlaczego na to pojda? Ano bo nie maja innego wyjscia i innego partnera w Europie. Polska mogla nim by byc, ale wlasnie ostatnio pan Kaczynski byl w Szczecinie by podkreslic, ze Pomorze zachodnie na zawsze bedzie polskie. Chcial przez to powiedziec, wy Niemcy nie bedziecie naszymi partnerami.
Dlatego tez chcialbym wyrazic wyrazy wdziecznosci panu Kaczynskiego, ze uratowal moja i mojej zony emeryture a takze pokoj socjalny we Francji. A takze jestem wdzieczny panu Waszczykowskiemu, ktory podajac reke pani Le Pen przyczynil sie w oczywisty sposob do pokazania jak antyeuropejska jest polska polityka.
Przy nastepnym pobycie w Polsce zloze kwiaty przed zoliborska willa.
I raz jeszcze dziekuje, dziekuje serdecznie.
PF