Dodaj do ulubionych

Wyrazy wdziecznosci

14.05.17, 10:19
Francuski mlody prezydent, ktory wlasnie odbiera palaczke prezydencka od poprzednika ma jeden wielki problem: dlugow panstwowy. Wynosi one panad 2 000 mld € i blisko 100 % PNB. Jak przypominam sobie dlug pogierkowy 50 mld € i zaciskanie pasa Polakow w latach 90-tychto ten dlug jezy glos na glowie polskiego emigranta.

Jak go splacic? Jak zmusic rozkapryszony i tchorzliwy w decyzjach narod do zacisniecia pasa? Zaczna sie walki uliczne, niszczenie maszyn w fabrykach (jak obecnie w Souteraine), masowe samobojstwa na torach RER i metra, ktore wstrzymaja cly ruch, strzelanie do policjantow et j'en passe.

I gdzie w tym wszystkim Europa? Jedna z kandydatek na prezydenta chciala wystapaic ze strefy € i z EU. Ale sprawy ekonomicznie nie przemyslala i dostala w kuper poki co. A mlody prezydent wygral obietnica dalszej integracji europejskiej. No i bardzo dobrze, ale co z dlugami powiecie? Ano dlugi zostana zeuropeizowane. Tzn zaplaca za nie w takiej czy innej formie Niemcy.

Hanzeaci to dobrze zrozumieli i szlag ich trafia. Ale, poki co, nie maja wyboru i pewnie na te idee pojda ratujac i moja emeryture i pokoj socjalny w kraju w ktorym zyje. Dlaczego na to pojda? Ano bo nie maja innego wyjscia i innego partnera w Europie. Polska mogla nim by byc, ale wlasnie ostatnio pan Kaczynski byl w Szczecinie by podkreslic, ze Pomorze zachodnie na zawsze bedzie polskie. Chcial przez to powiedziec, wy Niemcy nie bedziecie naszymi partnerami.

Dlatego tez chcialbym wyrazic wyrazy wdziecznosci panu Kaczynskiego, ze uratowal moja i mojej zony emeryture a takze pokoj socjalny we Francji. A takze jestem wdzieczny panu Waszczykowskiemu, ktory podajac reke pani Le Pen przyczynil sie w oczywisty sposob do pokazania jak antyeuropejska jest polska polityka.

Przy nastepnym pobycie w Polsce zloze kwiaty przed zoliborska willa.

I raz jeszcze dziekuje, dziekuje serdecznie.

PF
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 10:26
      pf napisał: A mlody prezydent wygral obietnica dalszej integracji europejskiej.

nic z tych rzeczy. młody wygrał tylko dlatego, ze nie jest le pen. wygrałby obiecując czterdziestostopniowe upał i srogie mrozy, obiecując recesję i nieurodzaj.
      • polski_francuz Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 11:00
        Felusiak, czytaj po francusku a nie po angielsku. Tak jak Cie uczylem. Bardziej jak poezje niz jak cotrzymiesieczny raport gieldowy.

Pozdro

PF
        • monalisa2016 Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 11:05
          polski_francuz napisał:

> Felusiak, czytaj po francusku a nie po angielsku. Tak jak Cie uczylem. Bardziej
          > jak poezje niz jak cotrzymiesieczny raport gieldowy.
          >
          > Pozdro
          >>>>>>>>>>>>>>>>>
          A gdzie link do wydarzenia oprócz bajek dla dorosłych?
          Sądzisz ze wszyscy są na takim samym poziomie wiedzy jak sie nam tu prezentujesz?
    • monalisa2016 Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 10:51
      Pefcia dlaczego nie zalinkowaleś jakiegoś źródła donoszącego o zniszczeniu fabryki przez pracowników z zemsty za odciągniecie im egzystencji życia?

kurier.at/wirtschaft/wegen-jobabbau-bei-gms-franzoesische-arbeiter-vernichten-fabrik/263.518.007

Wielki kapital chciał by młody wygrał wiec wygrał.
      Z Macronem czy bez Macrona Francję czeka los Grecji, jakie konsekwencje tego będą sądzę ze każdemu powinno być to wiadome także pefci, ale on nie dopuszcza jeszcze tego do swojej świadomości.
    • gini Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 11:43
      Ty sie nic nie martw , Francuz, niedlugo wybory parlamantarne, wystapia w niich, trzy partie muzulmanskie, oni uratuja twoja emeryture i zony z pewnoscia tez.

A wlasciwie po co wam emerytury z gory przeznaczcie je na imigrantow, na kursy francuskiego do domu, itd...
      • polski_francuz Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 11:47
        Nie martwie sie. W razie czego pojade bo Belgii i poprosze o azyl u mera Molenbeek. O ile dojade bo autostrady u was w kiepskim stanie.

PF
        • gini Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 11:51
          Docieraja imigranci to i ty dotrzesz, w razie draki powiedz , ze zgubiles papiery , nie myjs sie pare dni i przypastuj sie troche zadziala.
        • gini Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 12:08
          I gdzie w tym wszystkim Europa? Jedna z kandydatek na prezydenta chciala wystapaic ze strefy € i z EU. Ale sprawy ekonomicznie nie przemyslala i dostala w kuper poki co. A mlody prezydent wygral obietnica dalszej integracji europejskiej. No i bardzo dobrze, ale co z dlugami powiecie? Ano dlugi zostana zeuropeizowane. Tzn zaplaca za nie w takiej czy innej formie Niemcy.

No wspaniale, Francuz, chce przeznaczac pieniadze Belgow na imigrantow, a sam chce zyc na koszt Niemcow.

No a aczego sie mozna spodziewac po lewaku?
          Rozdawac pieniadze innych i domagac sie od innych dla siebie.

Co na to aquanetowe liberaly?

Czy taki Andrzej G, zgodzilby sie budzic na imigrantow i dodatkowo na emeryture Francuza i Jego polowicy?
          • qwardian Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 12:42
            Zupełnie jak dziecko, zero odpowiedzialności..
            • gini Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 13:35
              W barze siedzi czterech policjantów: Niemiec, Francuz, Anglik i Polak. Pierwszy przechwałki zaczyna Anglik:
              - My w królestwie po ostatnich zamachach usprawniliśmy system monitoringu. Teraz mamy kamery na każdym budynku, na każdym rogu. Jak terrorysta zacznie strzelać - policja natychmiast zareaguje. Natychmiast!
              Na to Francuz:
              - My powołujemy już pod broń dodatkowe 50 tysięcy żołnierzy i policjantów i postawimy ich na każdym rogu w pobliżu wolnych miejsc. Nie będą musieli dojeżdżać, będą na miejscu i od razu ich zastrzelą!
              Na to Niemiec:
              - Ech, biedaki... Nas stać na to, żeby kupić całą armię dronów z kamerami monitoringu i jeszcze powołać 100 tysięcy mundurowych.
              Po chwili ciszy wszyscy patrzą z wyczekiwaniem na Polaka. Ten dopił piwo, otarł wąsy i ze spokojem mówi:
              - A my nie mamy terrorystów.
              • polski_francuz Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 13:39
                Dodajmy: w barze w Molenbeek.

PF
                • gini Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 13:56
                  Po chwili ciszy wszyscy patrzą z wyczekiwaniem na Polaka. Ten dopił piwo, otarł wąsy i ze spokojem mówi:
                  - A my nie mamy terrorystów.

Nie doczytales chodzilo o Polske , cheri .
                  • polski_francuz Odrobina konsekwencji 14.05.17, 14:58
                    Wyobrazmy sobie dane33 dajaca na forum lekcje milosci do Palestynczykow. Trudno? Bardzo trudno, widzac z jaka konsekwencja kraj Jej zamieszkania twardo walczy z Arabami mieszkajacymi w Palestynie adminstrowanymi obecnie przez Izrael.

Tym trudniej przychodzi mi zrozumienie lekcji dawanych mi przez dumna Belgijke. Jej kraj administruje m.in. dzienica Molenbeek z ktorej pochodza terrorysci siejacy groze we Francji i w Belgii.

Proponuje kolezance forumowej Ginii troche konsekwencji i zaczecie sprzatania przed wlasnym progiem. Troche latwo chwalic Polakow za to, czego Jej kraj nie robi i krytykowac Francuzow za to to, ze nie potrafia rozwiazac tych samych problemow, ktorych nie potrafia rozwiazac Belgowie.

PF
                    • gini Re: Odrobina konsekwencji 14.05.17, 15:30
                      Alez ja Ci nie daje lekcji Francuzie , ja Ci pokazuje jak jest naprawde , Ty widzisz, nasz beukselski Molenbeek, ale wlasciwie, to widac ich wszedzie skarbie, znajomy przeprowadzil sie teraz na Forest , gdzie wlasciwie nie widac bladych twarzy, teraz mowil mi przez telefon, ze czuje sie jakby sie przeprowadzil do innego panstwa.

Kraj Dany walczy o przetrwanie, tylko sytuacja jest troszke inna, To Zydzi sie osiedlili na tech arabskich tutaj mamy sytuacje troszke inna, muzulmanie osiedlaja sie, w Europie, tu gdzie ich przyjeli, robia zamachy, wiec nie wiem czemu, lewactwu to nie przeszkadza.

Caly czas wycierasz sobie buzie Moleenbekiem, ale moze wyjmij sobie belke z oka wspomnij dzungle z Calais , ciekawe ile tej dziczy przeniklo do Brlgii, i ciekawe czy to z Belgii przyjechali do Francji .

Widzisz czym sie roznimy, ja widze zagrozenie dla Europy, ze swojego podworka z Belgii, ty mieszkasz we Francji i zagrozenia nie wiidzisz.

Dalej chcesz przyjmowac, wiec ja ci ofiaruje tych z Moleenbek , wez ich sobie skoros taki gooscinny.

Nie wmowisz ludziom, ze stan wyjatkowy we Francji, jest przez belgijski Moleenbek, chociaz pewnie sam w to wierzysz.

www.youtube.com/watch?v=YEuNe_YcZeE

www.youtube.com/watch?v=dKxqm3lKRdc

Czyzby to Moleenbek zaatakowal Francje?
                      • gini Re: Odrobina konsekwencji 14.05.17, 15:38
                        www.dziennikpolski24.pl/artykul/4711884,francja-nielegalni-imigranci-przypuscili-szturm-na-tunel-pod-kanalem-la-manche-jest-wielu-rannych,id,t.html

Dowiedz sie Francuzie conieco o kraju , w ktorym mieszkasz w ramach korepetycji , bo jedna lekcje juz ci dalam, o przeszlosci kolonialnej Twojego kraju .

wpolityce.pl/swiat/339655-podczas-gdy-francuzi-sa-zajeci-macronem-trzy-partie-muzulmanskie-zglosily-kandydatow-w-wyborach-parlamentarnych-chcemy-laickosci-ktora-szanuje-wiare

• polski_francuz Re: Odrobina konsekwencji 14.05.17, 21:57
                        Nu, a co z autostradami? Kto nimi administruje (ze tak powiem)?

PF
      • monalisa2016 Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 11:50
        Pefcia powinien najpierw nam zdać relacje ile tych cennych gości zaadaptował skoro wybierał swojego pupila.
    • qwardian Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 11:44
      W zasadzie po PRL-owski dług publiczny był zerowy, a deficyt budżetowy przyzwoity na poziomie około jednego procenta, ale na poziomie akademickim, nie realnym..

pl.m.wikipedia.org/wiki/Zad%C5%82u%C5%BCenie_krajowe_PRL
      • wikul Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 13:25
        qwardian napisał:

> W zasadzie po PRL-owski dług publiczny był zerowy, a deficyt budżetowy przyzwoi
        > ty na poziomie około jednego procenta, ale na poziomie akademickim, nie realnym
        > ..
        >
        > pl.m.wikipedia.org/wiki/Zad%C5%82u%C5%BCenie_krajowe_PRL
        >

Świadomie chcesz rozśmieszyć czy przypadkowo. Przecież twój link zaprzecza twoim rewelacjom.
        • qwardian Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 14:20
          Nie zaprzecza. Rząd Mazowieckiego rozpoczynał z długiem publicznym od kwoty zero.
          • polski_francuz Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 15:00
            Nu, rombik, dodaj tez dlaczego. Bo Polakom dlugi umorzono. Tego samego chce nasz mlody prezydent. A ze suma dlugow jest troche wieksza? No coz, inflacja...

PF
            • qwardian Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 15:32
              No ten obecny dług jest denominowany w twardej walucie, jak wtedy zagraniczny dług Gierka. Ale zawsze jestem zdania, że budżetówkę powinno się opłacać pieniądzem śmieciowym, za który można kupić przeterminowaną żywność, węgiel z hałd nikomu niepotrzebny, używaną odzież, albo usługi osób uzależnionych od nałogów.
          • wikul Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 16:22
            qwardian napisał:

> Nie zaprzecza. Rząd Mazowieckiego rozpoczynał z długiem publicznym od kwoty zero.

Co ty pieprzysz. Przeczytaj jak było.

swiecicki.blog.onet.pl/2011/10/06/jak-ogralismy-zsrr-na-10-miliardow-dolarow/
            • qwardian Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 17:17
              Ale to dług zagraniczny, a ja piszę o długu publicznym. Zresztą niewielką pomyłkę popełniłem w wypadku deficytu budżetowego, bo ten stał na poziomie 4.5 procent, nadal nic szczególnie wielkiego, chociaż wysoki...
    • qwardian Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 12:25
      Z tą emeryturą może być jak gruszki na wierzbie, bo ciocia Merkel ani myśli je wspomagać..

www.bloomberg.com/politics/articles/2017-04-11/merkel-s-nein-to-pooled-euro-debt-emerges-as-election-plank

BloombergPolitics

Merkel’s ‘Nein’ to Pooled Euro Debt Emerges as Election Plank
      • monalisa2016 Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 14:13
        Europie brakuje takich przywódców jak w wideo, przywódcy który przejął zniszczone przez sterowana z zewnątrz oligarchię, oligarchię która miała tylko zainteresowanie wielkim profitem a nie losem ludzi pracujących w fabryce.

www.youtube.com/watch?v=Z7C63CsqfVI&app=desktop

smile Podpisuj zobowiązanie prowadzenia fabryki a na koniec oddaj mi mój długopis. smile
      • dachs Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 14:45
        qwardian napisał:

> Z tą emeryturą może być jak gruszki na wierzbie, bo ciocia Merkel ani myśli je
        > wspomagać..

I m.in. dlatego jestem jest twardym elektorem.
        • gini Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 14:48
          Borsukk, nie kop Francuza prosze!!On juz sobie plany emerytalne zrobil, a Wy mu tu mowicie, ze to gruszki na wierzbie a mowia, ze to ja jestem tu zla kobieta.
          • dachs Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 15:04
            gini napisała:

> a mowia, ze to ja jestem tu zla kobieta.

No, bo jesteś. smile
            • qwardian Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 15:48
              Stoisz Borsuku na przeciwległej biegunowo pozycji wobec Francuza, ale rozumiem, że Merkel wygra wybory na tej jednej sprawie, czyli jej braku akceptacji ogólnoeuropejskich obligacji.
              • polski_francuz Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 15:53
                Oh, pardon. Na jakiej pozycji ja stoje? Badzmy scisli, ja mowie na tym watku o polityce polskiej.

PF
              • dachs Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 16:03
                qwardian napisał:

> Stoisz Borsuku na przeciwległej biegunowo pozycji wobec Francuza, ale rozumiem,
                > że Merkel wygra wybory na tej jednej sprawie, czyli jej braku akceptacji ogóln
                > oeuropejskich obligacji.

Nie, oczywiście, że nie. To nie są sprawy, którymi wyborcy zaprzątaliby sobie głowę.
                Na dziś Merkel nie ma przeciwnika, natomiast cieszy się dużym zaufaniem.
                Mimo to w napięciu czekamy na wyniki z NRW
                • monalisa2016 Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 17:19
                  Merkel "cieszy sie zaufaniem", skąd wzięło sie te 2/3 Niemców co nie życzą sobie by piastowała ona dalej stanowisko kanclerza Niemiec.

Z Marsa spadły? smile
                  Jak jest z tym zaufaniem? smile

Tytul:
                  Zwei Drittel wollen Merkel nicht als Kanzlerin
                  Dwie trzecie nie chce Merkel za kanclerza.
                  www.t-online.de/nachrichten/deutschland/umfragen/id_80332420/umfrage-zur-kanzlerwahl-zwei-drittel-wollen-angela-merkel-nicht-mehr.html

Opowiadać bajki swoim wnukom. smile
                • dachs Już mamy wyniki 14.05.17, 18:18
                  dachs napisał:

> Mimo to w napięciu czekamy na wyniki z NRW

SPD przegrało!!!
                  We własnej twierdzy.
                  Najprawdopodobniej "efekt Schulza".
                  Cieszy świetny wynik FDP i dużo radującej się młodzieży.
                  • monalisa2016 Re: Już mamy wyniki 14.05.17, 18:25
                    Wynik czy prognozę?
                  • qwardian Re: Już mamy wyniki 14.05.17, 18:59
                    Zieloni nieźle oberwali. Czyli nadal szeroka koalicja, chociaż CDU może teoretycznie rządzić z Alternatywą i FDP
                    • monalisa2016 Re: Już mamy wyniki 14.05.17, 19:11
                      Jeszcze nic nie wiadomo qwardian, do końcowych wyników trzeba jeszcze długo poczekać.
                      Ale ze zieloni idą na dół, serce cieszy. smile
            • gini Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 16:33
              Borsuku, jestes gorszy ode mnie, nie chcesz placic, Francuzowi emerytury.)))
              • dachs Re: Wyrazy wdziecznosci 14.05.17, 17:20
                gini napisała:

> Borsuku, jestes gorszy ode mnie, nie chcesz placic, Francuzowi emerytury.)))

ani feniga, entschuldigung, centa.
    • perla emigracyjny dobrobyt 14.05.17, 16:10
      img.wiocha.pl/images/f/5/f57ac90d19c8019b5c093081909e5507.jpg

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      smile))
      a przy okazji PF, Niemcy mają więcej długów niż Francja, a więc liczenie, że Niemcy zapewnią ci emeryturę to życzeniowe oczekiwanie jest. A poza tym, ciocia Makrela ma w obozach ze 2 miliony Arabów i Murzynów, którzy nic nie robią, i płaci im zasiłki. Dla ciebie nie wystarczy właśnie.
      • polski_francuz Re: emigracyjny dobrobyt 14.05.17, 21:58
        Maja lepsze notowania w instytutach kredytowych. To n/t postu. A co na temat tepoty Kaczynskiego, ktorej ten watek jest poswiecony?

PF

• gini Re: emigracyjny dobrobyt 14.05.17, 22:23
          Dlatego tez chcialbym wyrazic wyrazy wdziecznosci panu Kaczynskiego, ze uratowal moja i mojej zony emeryture a takze pokoj socjalny we Francji. A takze jestem wdzieczny panu Waszczykowskiemu, ktory podajac reke pani Le Pen przyczynil sie w oczywisty sposob do pokazania jak antyeuropejska jest polska polityka.

Przy nastepnym pobycie w Polsce zloze kwiaty przed zoliborska willa.

I raz jeszcze dziekuje, dziekuje serdecznie.

Zdaje sie, ze pospieszyles sie z zyczeniami emerytury nie budziet .
          Chyba, ze emigranci zrezygnuja z socjalu , w co watpie, bo nie po to sie tlukli tyle kilometrow, by pracowac na Francuzow,przyjechali po to by Francuzi zasuwali na nich .

Niedlugo to bedzie, we Francji tak jak w Polsce w stanie wojennym.

Stan wyjatkowy juz macie, a jak parlament pozwoli, to Emanuelek, bedzie wydawal dekrety, wg wskazowek Angeli, juz niedlugo jedzie do Berlina po wskazowki)))
          Dobranoc, niech Ci sie przysni Borsuk, wyplacajacy Ci emeryture.

.
          • monalisa2016 Re: emigracyjny dobrobyt 14.05.17, 22:47
            gini napisała:

> Niedlugo to bedzie, we Francji tak jak w Polsce w stanie wojennym.

No nie, półki w sklepach będą na pewno pełne bo nie będzie miał kto kupować produkty poza elitami. Czołgi mogą wyjść na ulice, wojsko już jest.

> Stan wyjatkowy juz macie, a jak parlament pozwoli, to Emanuelek, bedzie wydawal
            > dekrety, wg wskazowek Angeli, juz niedlugo jedzie do Berlina po wskazowki)))
            > Dobranoc, niech Ci sie przysni Borsuk, wyplacajacy Ci emeryture.

Zdjęcia z klęczącym Macronem przed siedząca na sofie Merkel obiegły w dzień II tury wyborów świat od Stanów po Japonię. Emerytury, "mutti" nie gwarantuje już swoim a co mówić przybłędom z poza zachodniej granicy Niemiec. smile
          • polski_francuz Re: emigracyjny dobrobyt 14.05.17, 22:51
            Niech tylko Korwin, piszacy tu pod ksywa proletluka tego nie przeczyta. On nie lubi inteligentnych kobit...

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka