cepekolodziej 13.11.18, 15:26 z was się śmieje już chciałem dopisać: Nadzoranci i Ale poczekam. O 16-ej wypowiada się w temacie Zb. Ziobro. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 15:31 Rywin bis? Już ładnie wszystko tłumaczą. Oczywiście paskudny kapitalista broni swojej zdobyczy, bo przecież nie majątku i biznesu. Ciekawe kiedy taką drobnicę jak ja będą chcieli upaństwowić? Kto na komisarza? Może ktoś z tutejszych miłujących wolność? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Cała Polska 17.11.18, 10:57 Pazerność nie zna granic, po co państwu kolejne banki . System bankowy jest stabilny. Udział kapitału banków państwowych wystarczający. Ocena ogólna stanu finansów i działalności banków przez NBP i KNF - dobra. Pojedyncze banki mogą upadać ; likwidacja banków i powstawanie nowych . to normalne zjawisko. Odpowiedzią może być - to o czym pisze andrzejg - bolszewicka ideologia. Wszystko upaństwowić, kapitalistów udupić. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 15:33 cepekolodziej napisał: > już chciałem dopisać: Nadzoranci i Zawodzi cię wyczucie językowe. Proponuję: Sygnaliści i Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 15:46 cepekolodziej napisał: > To już wolałbym: > Onaniści i W ten sposób odchodzimy od zdarzenia, które chcemy opisać. To jest gruba sprawa. Ciekawe czy zostanie wyjaśniona. Magnat idzie na dno. Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, Co to będzie, co to będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 15:55 > Co to będzie, co to będzie? Ciche hasło onanistów. Znasz się. Podziwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 16:36 cepekolodziej napisał: > O! czuję się wyróżniony! Wikul się ucieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 16:32 To mogę Ci pogratulować. Nie poziomu jaki wymuszasz, ale koalicji PiS z Bezpartyjnymi we Wrocławiu. Bezpartyjnym zaś współczuję. Podziela los LPR i Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 16:35 Niedawno czytałem, że są niejasności. Już podpisana? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 16:42 Podobno dziś po południu podpisali. GW dolnośląska nie miałaby powodu do fałszowania informacji Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 16:49 Wirtualna Polska potwierdza. Było jakieś zamieszanie między Dworczykiem (szef URM), a Lipińskim (zakon PC, szef PiS w woj. dolnośląskim). Teraz Mazowsze? Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 16:37 Ziobro: Prowadzimy już jedno dochodzenie - w tle biznesowa nierzetelność (łagodnie) holdingu Getin. Teraz - sprawdzimy wszystko, co może mieć związek z relacją KNF-u do holdingu Getin. Nic z góry nie przesądzając. Wrażenie? Ze sposobu wypowiedzi, z jej mocnego tonu - odnoszę wrażenie, że Ziobro może zechcieć wykorzystać tę aferę, oraz fakt, że zarządza dochodzeniem nad nią - do sięgnięcia po stanowisko premiera. Ciekawe - co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 16:52 cepekolodziej napisał: > Ze sposobu wypowiedzi, z jej mocnego tonu - odnoszę wrażenie, że Ziobro > może zechcieć wykorzystać tę aferę, oraz fakt, że zarządza dochodzeniem nad nią > - do sięgnięcia po stanowisko premiera. > Ciekawe - co dalej. Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, Co to będzie, co to będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 17:19 Nie lekceważ, I tak poświęciłem Ci pół dnia. Mam nadzieję, że docenisz. A - co będzie ---- Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 17:31 Bawi mnie opieranie prognoz na wrażeniach. Wolno mi? Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 18:01 Jasna sprawa - ze wolno. Wiesz - czynię porównanie. Kacz i jego otoczenie. W wypowiedziach na-siłowość, brak przekonania, wyczuwalne. U Ziobry dzisiaj: mocne postanowienie - Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 18:11 Jedno zasadnicze pytanie. Po co Ziobro miałby walczyć o funkcję premiera? Pomijam, że to nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 19:16 Ujmę pytanie inaczej: po co się sięga po władzę? Ja nie mam prostej odpowiedzi. Tym bardziej nie mam - że sam nigdy nie byłem władzą zainteresowany. Sam cenię kontakt i rozmowę. Tematem rozmowy może być władza i prowadzące do niej zabiegi, mogą być indywidualne predyspozycje i ich źródła. Mogą być wyrażane na różne sposoby potrzeby poddawania się władzy. Dlaczego X mógłby sięgać po władzę? Może dlatego, że dostrzega braki i ma poczucie, że sam potrafiłby je przezwyciężyć? Że jest LEPSZY? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 19:28 To nie jest pytanie: po co się sięga po władzę? To jest pytanie o to czy Ziobro jako premier byłby politycznie silniejszy. Teraz kontroluje spory zakres realnej władzy. Jako premier miałby realnej władzy więcej? Co do aktualnej afery. Pewnie przeoczyłeś, że śledztwo prowadzi prokuratura z CBA. Ziobro ma więc nad nim tylko częściową kontrolę. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 19:37 Na te pytania to już Ty - jeślibyś uznał, że to w ogóle celowe - musiałbyś odpowiedzieć. Ja - na ten przykład - nie wiem jakie jest wzajemne usytuowanie Prokuratury i CBA w strukturach władzy. Jako amator - mogę jedynie zauważyć zmianę tonu; w wypowiedzi: precyzję odniesień i siłę zapewnień. I to zauważam. Czy jako premier byłby politycznie silniejszy? Tak. Bo nie miałby nad sobą wszechmocnego Prezesa. Bo jego premierostwo mogloby się zrealizować jedynie w ramach swego rodzaju przewrotu w obecnym systemie władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Cała Polska 14.11.18, 23:24 Już sam nie wiem. Z. najwyraźniej zmiękł. Dostał od kogoś opi.erdol? Tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 17.11.18, 11:36 cepekolodziej napisał: > Już sam nie wiem. > Z. najwyraźniej zmiękł. Dostał od kogoś opi.erdol? Tak to wygląda. Już Ci kiedyś pisałem, że masz kobiecy mózg. Opierasz się na wrażeniach. Ziobro w tej sprawie jest w defensywie. Traci. Nawet jeżeli nie on to jego sojusznicy mają kłopoty. Glapiński, Bierecki to partnerzy Ziobry, w opozycji do Morawieckiego. To premier jest w natarciu, a jego celem jest przejęcie kontroli nad instytucjami nadzorującymi rynki finansowe. Teraz gra toczy się o Glapińskiego, szefa NBP i osobę z najbliższego otoczenia (od lat) samego Naczelnika. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Cała Polska 17.11.18, 16:26 Co to coś tam ma wspólnego z kobiecością mózgu - jakoś nie łapię. Wrażenia, Szanowny, poznawczo nie są bez wartości. Bywa (podkreślam - bywa) że pozwalają przeniknąć do sedna spraw - do sedna spraw sprawniej niż wielogodzinne deliberacje. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Cała Polska 17.11.18, 23:18 cepekolodziej napisał: > Ujmę pytanie inaczej: po co się sięga po władzę?..... Dalej celnie trafiasz. Wymieniasz główne motywy. Według mnie. Jedni - bo chcą więcej znaczyć, lubią mieć wyższość nad innymi, Drudzy - traktują jako awans (społeczny i płacowy) , chcą się sprawdzić, lepiej/wszechstronnie wykorzystać swoje kwalifikacje, nawiązać szerokie znajomości. Faktycznie.... odpowiedź nie jest prosta. Ktoś musi być tą "władzą". Ważne jednak, by woda sodowa do głowy mu nie uderzyła. Chorych na władzę , bez predyspozycji do wykonywania roli służebnej dla społeczeństwa, nie powiniśmy wybierać "na urzędy". Szybko się zbłaźnią lub szkód nam mogą narobić. Tak jest teraz z tymi z KNF. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 20:30 Postępowanie prokuratorskie, mam nadzieję, ustali, kto stał za koncepcją, aby przejąć bank za złotówkę i zagrozić komuś, że jak nie zapłaci, to właśnie taki scenariusz będzie realizowany. Następnie, jak nie zapłacił, to realizować ten scenariusz, próbując przejąć majątek 4-5 miliardów złotych. W tym znaczeniu jest to największa afera gospodarcza w historii III RP- mówił Giertych Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg w świetle tego cytatu 13.11.18, 20:32 moje pierwsze pytanie o powszechne upaństwowienie, a właściwe uwłaszczenie się PiSowców jest aktualne Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 20:41 4-5 miliardów złotych to było kiedyś. Teraz to 1 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 20:50 21-08-2018 (13:10) Z miliardera do milionera. Czarnecki traci fortunę na akcjach swoich banków www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/leszek-czarnecki-miliarder-milioner-akcje,197,0,2413765.html Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 21:09 z najnowszych komunikatów wynika, że oba banki nie spełniają wymogów kapitałowych. Gość popadł w tarapaty, a biurwy z KNF chciały ukręcić swój biznesik. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 23:05 oleg3 napisał: > 4-5 miliardów złotych to było kiedyś. Teraz to 1 zł. Tylko co to ma do rzeczy. Jak prowadzisz biznes , to liczysz się z klapą. Pozostaje kwestia skali. Skoro z winy właściciela teraz jest 1 zł, to o co ten bój? Czy przypadkiem to nie Twoje biurwy proponowały 1 zł za zawłaszczenie banku? Jak tam z tą ręczną regulacją rynku i wszystkiego innego, którą popierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 14.11.18, 06:45 Nie denerwuj się. Czarnecki ponosi skutki hiperagresywnej strategii. www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/leszek-czarnecki-miliarder-milioner-akcje,197,0,2413765.html Finanse biznesmena to jedno. Znacznie poważniejsze mogą być konsekwencje problemów jego banków w szerszej skali. W końcu na depozytach w tych bankach ludzie trzymają duże pieniądze. Na koniec marca w Idea Banku zobowiązania wobec klientów, nie licząc firm i jednostek budżetowych, wyniosły prawie 16 mld zł. W przypadku Getin Noble Banku mowa aż o 38 mld Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Za jedno euro 14.11.18, 06:54 www.bankier.pl/wiadomosc/Hiszpanski-bank-przejety-za-1-euro-Bankructwa-nie-bedzie-7524133.html 2017-06-07 08:25 Banco Santander przejął Banco Popular Espanol za jedno euro. W ten sposób szósty największy bank Hiszpanii uniknie bankructwa. Jednolita Rada do spraw Restrukturyzacji i Uporządkowanej Likwidacji (Single Resolution Board, SRB), europejski organ zajmujący się bankami znajdującymi się nad przepaścią, wydała komunikat, w którym poinformowała o przejęciu przez Banco Santander wszystkich aktywów Banco Popular Espanol. Wartość transakcji to zaledwie jedno euro. Banco Popular znalazł się na skraju przepaści po tym, jak w ubiegłym roku odnotował 3,5 mld euro straty. Według analityków, obecnie bank potrzebował dokapitalizowania w wysokości 3-5 mld euro. – Banco Popular będzie od tej pory normalnie funkcjonował jako wypłacalny członek Grupy Santander – czytamy w komunikacie. Przejęcie szóstego największego banku w Hiszpanii przez największego gracza na tamtejszym rynku jest bezpośrednio związane z decyzją Europejskiego Banku Centralnego, który uznał, że Banco Popular to instytucja, która „upada lub prawdopodobnie upadnie”. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Cała Polska 14.11.18, 07:21 andrzejg napisał: > Jak tam z tą ręczną regulacją rynku i wszystkiego innego, którą popierasz? Znasz jakiś bank, który nie jest ręcznie regulowany? W Polsce, UE, USA czy Chinach? Każdy współczesny bank jest członkiem przymusowego kartelu, na którego czele stoi bank centralny. Tak, że daruj sobie - w tym kontekście - antypisie filipiki. Pewnie nie pamiętasz ile banków przejęła HGW jako szefowa NBP. nczas.com/2011/08/31/nielegalne-przejecie-banku-z-gronkiewicz-waltz-w-tle/ Odpowiedz Link Zgłoś