Dodaj do ulubionych

Cała Polska

13.11.18, 15:26
z was się śmieje

już chciałem dopisać: Nadzoranci i

Ale poczekam. O 16-ej wypowiada się w temacie Zb. Ziobro.
Obserwuj wątek
    • andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 15:31
      Rywin bis?

Już ładnie wszystko tłumaczą.
      Oczywiście paskudny kapitalista broni swojej zdobyczy, bo przecież nie majątku i biznesu.
      Ciekawe kiedy taką drobnicę jak ja będą chcieli upaństwowić?
      Kto na komisarza? Może ktoś z tutejszych miłujących wolność?
      • czuk1 Re: Cała Polska 17.11.18, 10:57
        Pazerność nie zna granic, po co państwu kolejne banki wink. System bankowy jest stabilny. Udział kapitału banków państwowych wystarczający. Ocena ogólna stanu finansów i działalności banków przez NBP i KNF - dobra. Pojedyncze banki mogą upadać ; likwidacja banków i powstawanie nowych . to normalne zjawisko.
        Odpowiedzią może być - to o czym pisze andrzejg - bolszewicka ideologia. Wszystko upaństwowić, kapitalistów udupić.
    • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 15:33
      cepekolodziej napisał:

> już chciałem dopisać: Nadzoranci i

Zawodzi cię wyczucie językowe. Proponuję:

Sygnaliści i
      • cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 15:41
        To już wolałbym:

Onaniści i
        • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 15:46
          cepekolodziej napisał:

> To już wolałbym:
          > Onaniści i

W ten sposób odchodzimy od zdarzenia, które chcemy opisać.

To jest gruba sprawa. Ciekawe czy zostanie wyjaśniona. Magnat idzie na dno. Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, Co to będzie, co to będzie?
          • cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 15:55
            > Co to będzie, co to będzie?

Ciche hasło onanistów. Znasz się. Podziwiam.
            • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 16:15
              Replika na poziomie Wikula.
              • cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 16:31
                O! czuję się wyróżniony!
                • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 16:36
                  cepekolodziej napisał:

> O! czuję się wyróżniony!
                  Wikul się ucieszy.
              • andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 16:32
                To mogę Ci pogratulować. Nie poziomu jaki wymuszasz, ale koalicji PiS z Bezpartyjnymi we Wrocławiu.
                Bezpartyjnym zaś współczuję. Podziela los LPR i Samoobrony.
                • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 16:35
                  Niedawno czytałem, że są niejasności. Już podpisana?
                  • andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 16:42
                    Podobno dziś po południu podpisali. GW dolnośląska nie miałaby powodu do fałszowania informacji
                    • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 16:49
                      Wirtualna Polska potwierdza. Było jakieś zamieszanie między Dworczykiem (szef URM), a Lipińskim (zakon PC, szef PiS w woj. dolnośląskim).

Teraz Mazowsze?
    • cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 16:37
      Ziobro:

Prowadzimy już jedno dochodzenie - w tle biznesowa nierzetelność (łagodnie) holdingu Getin.

Teraz - sprawdzimy wszystko, co może mieć związek z relacją KNF-u do holdingu Getin. Nic z góry nie przesądzając.

Wrażenie?

Ze sposobu wypowiedzi, z jej mocnego tonu - odnoszę wrażenie, że Ziobro może zechcieć wykorzystać tę aferę, oraz fakt, że zarządza dochodzeniem nad nią - do sięgnięcia po stanowisko premiera.

Ciekawe - co dalej.
      • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 16:52
        cepekolodziej napisał:

> Ze sposobu wypowiedzi, z jej mocnego tonu - odnoszę wrażenie, że Ziobro
        > może zechcieć wykorzystać tę aferę, oraz fakt, że zarządza dochodzeniem nad nią
        > - do sięgnięcia po stanowisko premiera.

> Ciekawe - co dalej.

Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, Co to będzie, co to będzie?
        • cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 17:19
          Nie lekceważ,

I tak poświęciłem Ci pół dnia. Mam nadzieję, że docenisz.

A - co będzie ----
          • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 17:31
            Bawi mnie opieranie prognoz na wrażeniach.

Wolno mi?
            • cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 18:01
              Jasna sprawa - ze wolno.

Wiesz - czynię porównanie. Kacz i jego otoczenie. W wypowiedziach na-siłowość, brak przekonania, wyczuwalne.

U Ziobry dzisiaj: mocne postanowienie -
              • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 18:11
                Jedno zasadnicze pytanie. Po co Ziobro miałby walczyć o funkcję premiera? Pomijam, że to nierealne.
                • cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 19:16
                  Ujmę pytanie inaczej: po co się sięga po władzę?

Ja nie mam prostej odpowiedzi. Tym bardziej nie mam - że sam nigdy nie byłem władzą zainteresowany. Sam cenię kontakt i rozmowę. Tematem rozmowy może być władza i prowadzące do niej zabiegi, mogą być indywidualne predyspozycje i ich źródła.

Mogą być wyrażane na różne sposoby potrzeby poddawania się władzy.

Dlaczego X mógłby sięgać po władzę? Może dlatego, że dostrzega braki i ma poczucie, że sam potrafiłby je przezwyciężyć? Że jest LEPSZY?
                  • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 19:28
                    To nie jest pytanie: po co się sięga po władzę? To jest pytanie o to czy Ziobro jako premier byłby politycznie silniejszy. Teraz kontroluje spory zakres realnej władzy. Jako premier miałby realnej władzy więcej?

Co do aktualnej afery. Pewnie przeoczyłeś, że śledztwo prowadzi prokuratura z CBA. Ziobro ma więc nad nim tylko częściową kontrolę.
                    • cepekolodziej Re: Cała Polska 13.11.18, 19:37
                      Na te pytania to już Ty - jeślibyś uznał, że to w ogóle celowe - musiałbyś odpowiedzieć.

Ja - na ten przykład - nie wiem jakie jest wzajemne usytuowanie Prokuratury i CBA w strukturach władzy.

Jako amator - mogę jedynie zauważyć zmianę tonu; w wypowiedzi: precyzję odniesień i siłę zapewnień. I to zauważam.

Czy jako premier byłby politycznie silniejszy? Tak. Bo nie miałby nad sobą wszechmocnego Prezesa. Bo jego premierostwo mogloby się zrealizować jedynie w ramach swego rodzaju przewrotu w obecnym systemie władzy.
                      • cepekolodziej Re: Cała Polska 14.11.18, 23:24
                        Już sam nie wiem.

Z. najwyraźniej zmiękł. Dostał od kogoś opi.erdol? Tak to wygląda.
                        • oleg3 Re: Cała Polska 17.11.18, 11:36
                          cepekolodziej napisał:

> Już sam nie wiem.
                          > Z. najwyraźniej zmiękł. Dostał od kogoś opi.erdol? Tak to wygląda.

Już Ci kiedyś pisałem, że masz kobiecy mózg. Opierasz się na wrażeniach. Ziobro w tej sprawie jest w defensywie. Traci. Nawet jeżeli nie on to jego sojusznicy mają kłopoty. Glapiński, Bierecki to partnerzy Ziobry, w opozycji do Morawieckiego. To premier jest w natarciu, a jego celem jest przejęcie kontroli nad instytucjami nadzorującymi rynki finansowe. Teraz gra toczy się o Glapińskiego, szefa NBP i osobę z najbliższego otoczenia (od lat) samego Naczelnika.
                          • cepekolodziej Re: Cała Polska 17.11.18, 16:26
                            Co to coś tam ma wspólnego z kobiecością mózgu - jakoś nie łapię.

Wrażenia, Szanowny, poznawczo nie są bez wartości. Bywa (podkreślam - bywa) że pozwalają przeniknąć do sedna spraw - do sedna spraw sprawniej niż wielogodzinne deliberacje.
                  • czuk1 Re: Cała Polska 17.11.18, 23:18
                    cepekolodziej napisał:
                    > Ujmę pytanie inaczej: po co się sięga po władzę?.....
                    Dalej celnie trafiasz. Wymieniasz główne motywy.
                    Według mnie. Jedni - bo chcą więcej znaczyć, lubią mieć wyższość nad innymi,
                    Drudzy - traktują jako awans (społeczny i płacowy) , chcą się sprawdzić, lepiej/wszechstronnie wykorzystać swoje kwalifikacje, nawiązać szerokie znajomości.
                    Faktycznie.... odpowiedź nie jest prosta.

Ktoś musi być tą "władzą". Ważne jednak, by woda sodowa do głowy mu nie uderzyła.
                    Chorych na władzę , bez predyspozycji do wykonywania roli służebnej dla społeczeństwa, nie powiniśmy wybierać "na urzędy". Szybko się zbłaźnią lub szkód nam mogą narobić. Tak jest teraz z tymi z KNF.
    • andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 20:30
      Postępowanie prokuratorskie, mam nadzieję, ustali, kto stał za koncepcją, aby przejąć bank za złotówkę i zagrozić komuś, że jak nie zapłaci, to właśnie taki scenariusz będzie realizowany. Następnie, jak nie zapłacił, to realizować ten scenariusz, próbując przejąć majątek 4-5 miliardów złotych. W tym znaczeniu jest to największa afera gospodarcza w historii III RP- mówił Giertych
      • andrzejg w świetle tego cytatu 13.11.18, 20:32
        moje pierwsze pytanie o powszechne upaństwowienie, a właściwe uwłaszczenie się PiSowców jest aktualne
      • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 20:41
        4-5 miliardów złotych to było kiedyś. Teraz to 1 zł.
        • oleg3 Re: Cała Polska 13.11.18, 20:50
          21-08-2018 (13:10)
          Z miliardera do milionera. Czarnecki traci fortunę na akcjach swoich banków
          www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/leszek-czarnecki-miliarder-milioner-akcje,197,0,2413765.html
          • andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 21:09
            z najnowszych komunikatów wynika, że oba banki nie spełniają wymogów kapitałowych.

Gość popadł w tarapaty, a biurwy z KNF chciały ukręcić swój biznesik.
        • andrzejg Re: Cała Polska 13.11.18, 23:05
          oleg3 napisał:

> 4-5 miliardów złotych to było kiedyś. Teraz to 1 zł.

Tylko co to ma do rzeczy.
          Jak prowadzisz biznes , to liczysz się z klapą.
          Pozostaje kwestia skali. Skoro z winy właściciela teraz jest 1 zł, to o co ten bój?
          Czy przypadkiem to nie Twoje biurwy proponowały 1 zł za zawłaszczenie banku?

Jak tam z tą ręczną regulacją rynku i wszystkiego innego, którą popierasz?
          • oleg3 Re: Cała Polska 14.11.18, 06:45
            Nie denerwuj się. Czarnecki ponosi skutki hiperagresywnej strategii.

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/leszek-czarnecki-miliarder-milioner-akcje,197,0,2413765.html
            Finanse biznesmena to jedno. Znacznie poważniejsze mogą być konsekwencje problemów jego banków w szerszej skali. W końcu na depozytach w tych bankach ludzie trzymają duże pieniądze. Na koniec marca w Idea Banku zobowiązania wobec klientów, nie licząc firm i jednostek budżetowych, wyniosły prawie 16 mld zł. W przypadku Getin Noble Banku mowa aż o 38 mld
            • oleg3 Za jedno euro 14.11.18, 06:54
              www.bankier.pl/wiadomosc/Hiszpanski-bank-przejety-za-1-euro-Bankructwa-nie-bedzie-7524133.html
              2017-06-07 08:25
              Banco Santander przejął Banco Popular Espanol za jedno euro. W ten sposób szósty największy bank Hiszpanii uniknie bankructwa.
              Jednolita Rada do spraw Restrukturyzacji i Uporządkowanej Likwidacji (Single Resolution Board, SRB), europejski organ zajmujący się bankami znajdującymi się nad przepaścią, wydała komunikat, w którym poinformowała o przejęciu przez Banco Santander wszystkich aktywów Banco Popular Espanol.

Wartość transakcji to zaledwie jedno euro. Banco Popular znalazł się na skraju przepaści po tym, jak w ubiegłym roku odnotował 3,5 mld euro straty. Według analityków, obecnie bank potrzebował dokapitalizowania w wysokości 3-5 mld euro.

– Banco Popular będzie od tej pory normalnie funkcjonował jako wypłacalny członek Grupy Santander – czytamy w komunikacie.

Przejęcie szóstego największego banku w Hiszpanii przez największego gracza na tamtejszym rynku jest bezpośrednio związane z decyzją Europejskiego Banku Centralnego, który uznał, że Banco Popular to instytucja, która „upada lub prawdopodobnie upadnie”.
          • oleg3 Re: Cała Polska 14.11.18, 07:21
            andrzejg napisał:
            > Jak tam z tą ręczną regulacją rynku i wszystkiego innego, którą popierasz?

Znasz jakiś bank, który nie jest ręcznie regulowany? W Polsce, UE, USA czy Chinach? Każdy współczesny bank jest członkiem przymusowego kartelu, na którego czele stoi bank centralny. Tak, że daruj sobie - w tym kontekście - antypisie filipiki. Pewnie nie pamiętasz ile banków przejęła HGW jako szefowa NBP.

nczas.com/2011/08/31/nielegalne-przejecie-banku-z-gronkiewicz-waltz-w-tle/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka