Dodaj do ulubionych

Prolog i epilog, poza tym ....polemka

27.11.18, 06:21
P.....
Polityk francuski Alexis de Tocqueville przewidział polską teraźniejszość : "... demokracja skończy się wtedy, gdy rząd zrozumie, że może przekupić obywateli ich własnymi pieniądzmi." (wzięte z wpisu Wikula)

p o l e m i k a .........
Jak on (ten polityk) półtora wieku temu mógł przewidzieć , kryzys demokracji .....jaskrawo widoczny w Polsce.
Depozytariusze/akcjonariusze/suwereni demokracji godzą się na uśmiercanie ustroju demokratycznego. Zostali otumanieni, wręcz przekupieni. Otrzymując podarunki/ochłapy od swoich pełnomocników do zarządzania państwem demokratycznym; nie zauważyli oni ,że ich pełnomocnicy d/s zarządzania uwłaszczyli się na majątku narodowym i nadając sobie lub uzurpując prawa udzielnych książąt, wręcz monarchów.
Niektórzy zauważyli tę sytuację , trochę za późno ..... i mówią - "został się nam tylko sznur".
Inni twierdzą, że nie jest za późno, że wystarczy krzyknąć -
Obserwuj wątek
    • maksimum Kto zalatwil SKOK Wolomin? 27.11.18, 06:24
      czuk1 napisał:

> Pisząc to.... chciałbym nie mieć racji. Albo co najwyżej, otworzyć co niektórym
      > chorym na władzę absolutną i ich obleśnym kochankom ; i zapytać - Quo Vadis !

www.youtube.com/watch?v=Zc4JBTdUfKg
      • czuk1 Re: Kto zalatwil SKOK Wolomin? 27.11.18, 06:58
        Wrobiłeś się tym tekstem :www.youtube.com/watch?v=Zc4JBTdUfKg

Jak możesz słuchać takie insynuacje i przeinaczenia . To tak, jak ja czytałem insynuacje książkowe na temat szpiegostwa A.Macierewicza. Z tym, że ja tego nie rozpowszechniam....bo nie dopatruje się tego szpiegostwa. Jeśli by tak było jak mówią w tym video ....to przez 3 lata rządów PiS, opisywani przestępcy powinni siedzieć. A co jest ? Oglądamy tylko bądź czytamy tylko jakieś podejrzenia w sieci lub w książkach !
        Rodzi się pytanie, dlaczego teraz nie ma prowadzenia tej sprawy. Można zapytać - dlaczego sprawy afer w SKOK, istniejące przy udziale polityków PiS - przez 3 lata - nie ujrzały światła dziennego ? Dlaczego z mafii SKOK wyłapuje się tylko fragmenty dot. afery WSI ?
        O tym - o uwłaszczeniu się przez PO-PIS oraz innych partii, co działo się to przy udziale prominentnych członków partii wówczas i teraz rządzących, koncentrujesz się na czasach PO.
        Porównaj poszlaki afery WSI (+rzekomy udział Komorowskiego) do faktów korupcji organizacji rządowych w obecnie odkrytej aferze KFN.... jak skwapliwie tuszowanej i lekceważonej, przez obecne władze. Obserwuję tylko jak bumerng używany jest sprawnie.
        • maksimum Re: Kto zalatwil SKOK Wolomin? 27.11.18, 07:06
          czuk1 napisał:

> w obecnie odkrytej aferze KFN....

O jakiej afarze piszesz?

Czyzby o tej aferze,w ktorej NAWET JEDNA ZLOTOWKA nie zmienila wlasciciela?

JAKA suma KOMU zostala dana i KIEDY???
          • czuk1 Re: Kto zalatwil SKOK Wolomin? 27.11.18, 16:04
            > czuk1 napisał: w obecnie odkrytej aferze KFN....
            > maksimum napisał: O jakiej afarze piszesz? Czyzby o tej aferze,w ktorej NAWET JEDNA ZLOTOWKA nie zmienila wlasciciela? JAKA suma KOMU zostala dana i KIEDY???

Gdyby nie nagranie przez Czarneckiego i poinformowanie społeczeństwa o korupcji
            mielibyśmy prawdopodobnie tę transakcję przestępczą już dokonaną.Czy ci nie wystarcza informacja, ze aferalna to była próba korupcji ? Wniosek jest jeden - najwyższej rangi urzędnicy państwa pisowskiego organizują przestępcze sitwy i prowadzą spokojnie swoje
            partyjno-prywatne milionowe interesy. Są pod opieką rządowego generalnego prokuratora.
            Tu akurat afera wyszła na jaw, nie przy pomocy policji czy służb specjalnych , ale z powodu
            wielkiej determinacji zagrożonego totalnie właściciela banku. Nasuwa się pytanie - i tacy ludzie rządzą Polską ?
      • czuk1 Afer w PiS mamy plik. 27.11.18, 16:39
        maksimum..... dużo wysiłku a efekt - żaden.
        Dziś Chrzanowski został doprowadzony o prokuratury. A Ty piszesz, że sprawy nie ma !!!
        Przecież o tych skoków na kasę, przejmowaniu/przejęciu władzy (i dochodów) czytamy codziennie.

A to znasz:

WIEŚCI24.pl Wieści24.pl
        Kolejna afera korupcyjna PiS? Fucha w spółce skarbu za oddanie starostwa siostrze premiera
        Gdy Polska żyje aferą KNF na horyzoncie pojawia się kolejny skandal z korupcją w tle. Jak ujawnia „Gazeta Wyborcza” PiS chce kupić stanowisko starosty powiatu trzebnickiego dla siostry premiera Mateusza Morawieckiego. W zamian oferowana jest prezesura w jednej ze spółek samorządowych lub stołek wiceprezesa w innej, należącej do KGHM.
        Jak wyjaśnił red. Jacek Harłukowicz do Małgorzaty Matusiak z PSL, która ma zastąpić dotychczasowego starostę, zgłosiła się osoba z propozycją: „jeśli przed poniedziałkiem wycofa swoją kandydaturę, a w tajnym głosowaniu poprze zgłoszoną przez PiS Annę Morawiecką, otrzyma dobrze płatną posadę”.

Siostra premiera – Anna Morawiecka niedawno przegrała walkę o fotel burmistrza Obornik Śląskich z urzędującym Arkadiuszem Poprawą z Platformy Obywatelskiej.
        Co o tym sądzisz?

Komentarze
        Richi
        Ukarać przykładnie wszystkie takie korupcję i podać to do publicznej wiadomości.

Zofis
        Po rozpoczeciu urzedowania przez PiS natychmiast nastapity zmiany w rolnictwie.Na stanowiska dyrektorów,prezesöw powoływano ludzi znikad.Uczył wf w szkole brak studiow i przygotowania do zawodu nawet bez stanoeiska referenta zosta kil ł dyrektorem od sprae rolnictwa.PROWADZIL AKCJE WYBORCZA JEDNEGO PANA Z OPOLA-TERAZ EUROPOSEŁ.WE WREDNY,NIEZGODNY Z PRAWEM SPOSOB POZWALNIAL TYCH KTORZY MU PRZESZKADALI BO NIC NIE UMIAL – uczył wf w szkole podstawowej no to co umiał? Jest posmiewiskiem w srodowisku.Mierny ale wierny.tsk jest wszedzie w Opolu też

Józef
        Jeśli takie rzeczy dzieją się w samorządach to po co ta zabawa w wybory.Ustalić stołeczki urzędowo i wszystko pozamiatane!

wicek
        jak szybko piskomuna wróciła- pamiętamy to: zapisz się a dostaniesz talon lub posadę!!!! Nie o taką zmianę walczyliśmy. Mam nadzieję, że za rok dokonamy zmiany tego chorego pisukładu.

Wieslaw
        A dlaczego czekać do wyborów juz trzeba tępić tych szubrawcow i pogonic z polityki raz na zawsze .DOŚĆ PIS–owskich klamców szubrawcow do łopaty i do wideł pomocników do rolnictwa nam potrzeba .

Emigrantka2002
        I co jeszcze wyjdzie na jaw żeby dorwać się do koryta?? Po trupach… do celu!! Banda bezwstydnych szubrawcow!!!Zrzucić to towarzystwo wzajemnej adoracji!!!!

andrzej
        Jestem przekonany, że koleżanka z PSL nie zhańbi swojego honoru zxa PiSowski ochłap.

Leszek
        Pewnie nie jest jedyną do której dotarli z propozycjami.
        Może być, że i tak przegłosują PiSiora

Paweł szalkowski
        Jeżeli to prawda to Pis zapłaci za Morawieckich.

bolko
        znajda zezowaty i twój sznur

Monika
        PIS= PATOLOGIA i KORUPCJA!

Franciszek
        P(azerstwo) I S(ynekury) a ciemny lud to kupuje

rudyfilip
        !musiał bym użyć słów … niecenzuralnych
        No ja nie mogę … kto to zatrzyma no kto?.

© 2017-2018 Wiesci24.pl - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
    • czuk1 Re: Prolog i epilog, poza tym ....polemka 27.11.18, 06:25
      Pominąłem słowo - oczy. Uzupełniam

Pisząc to.... chciałbym nie mieć racji. Albo co najwyżej, otworzyć oczy co niektórym chorym na władzę absolutną i ich obleśnym kochankom ; i zapytać - Quo Vadis ! ?
    • oleg3 Rozbawiłeś mnie 27.11.18, 10:55
      czuk1 napisał:

> Polityk francuski Alexis de Tocqueville przewidział polską teraźniejszość : " demokracja
      > skończy się wtedy, gdy rząd zrozumie, że może przekupić obywateli ich własnymi
      > pieniądzmi." (wzięte z wpisu Wikula).

Rozbawiłeś mnie i to z dwóch powodów. Szczerzy demokraci atakują PiS cytatem używanym dotychczas przez sceptycznie nastawionych do demokracji (w tym mnie) "wrogów ludu". Drugi powód to określenie de Tocqueville'a jako " francuskiego polityka". Formalnie jest OK. Politykami byli też Tukidydes, Cyceron czy Machiavelli. Pamiętamy ich jednak - tak jak Tocqueville'a - jako intelektualistów. W polityce wszyscy dali ciała. Nieśmiertelność zapewniły im napisane książki.
    • qwardian Re: Prolog i epilog, poza tym ....polemka 27.11.18, 18:25

Polityk francuski Alexis de Tocqueville przewidział polską teraźniejszość : "... demokracja skończy się wtedy, gdy rząd zrozumie, że może przekupić obywateli ich własnymi pieniądzmi."

Nie przewidział w najgorszych snach współczesnej demokracji liberalnej, która przekupuje poddanych pieniędzmi ich prawnuków..
      • maksimum Myszka,pokaz im jak wyglada swastyka. 27.11.18, 19:35
        qwardian napisał:

> Nie przewidział w najgorszych snach współczesnej demokracji liberalnej, która p
        > rzekupuje poddanych pieniędzmi ich prawnuków..

www.facebook.com/photo.php?fbid=323337125149899&set=a.112525529564394&type=3&theater&ifg=1

• qwardian Re: Myszka,pokaz im jak wyglada swastyka. 27.11.18, 21:49
          Hehe, świetne..
      • oleg3 Re: Prolog i epilog, poza tym ....polemka 28.11.18, 08:18
        Bingo! Na tym właśnie polega istota współczesnej demokracji.

qwardian napisał:

> Polityk francuski Alexis de Tocqueville przewidział polską teraźniejszość :
        > "... demokracja skończy się wtedy, gdy rząd zrozumie, że może przekupić obywate
        > li ich własnymi pieniądzmi."

>
        > Nie przewidział w najgorszych snach współczesnej demokracji liberalnej, która p
        >
      • czuk1 Re: Prolog i epilog, poza tym ....polemka 28.11.18, 09:09
        qwardian napisał:

>
        > Polityk francuski Alexis de Tocqueville przewidział polską teraźniejszość :
        > "... demokracja skończy się wtedy, gdy rząd zrozumie, że może przekupić obywate
        > li ich własnymi pieniądzmi."

Więź pokoleniowa - polegająca m.in na wszelkiej pomocy finansowej dla swoich następców , przez dziadów i ojców - nie wiąże się ustrojem. Jest ponad ustrojowa, cywilizacyjna. Przekupywanie (w tym celu)to już jest patologia; no i ....objaw choroby ludzi władzy, juz wcześniej chorych na władzę; przewidujących , że uzyskanie władzy - to dla nich dodatkowe dochody dla rodziny.
        Wniosek - wybierajmy uczciwych polityków do władz, a jak wejdą do grona "władców" patrzmy im ciągle na ręce.

• qwardian Re: Prolog i epilog, poza tym ....polemka 28.11.18, 09:49

Wybuduj, albo zbierz plon, Czuku, zanim zaczniesz pomagać innym bez dobierania się do mojej kieszeni.
          • czuk1 Re: Prolog i epilog, poza tym ....polemka 28.11.18, 10:27
            qwardian napisał:
            Wybuduj, albo zbierz plon, Czuku, zanim zaczniesz pomagać innym bez dobierania
            > się do mojej kieszeni.

Mam za sobą życie bez dobierania się do Twojej kieszeni. Tym bardziej teraz tego nie zrobię.... jakbym mia to zrobić , i ....po co ?.
            Swoją pracą zapewniałem (przez 54 lat pracy najemnej) środki do życia, zbieram teraz b.skromny plon życia, dożywania.
            Choć zostałem przez państwo ograbiony z dużej części wniesionych (i nie wykorzystanych przeze mnie) moich składek na dożywanie i na ew. ratowanie zdrowia.
            Być może , te zagrabione moje składki państwo przeznaczyło częściowo dla Ciebie, do twojej kieszeni. tego nie ustalę.
            Nigdy nie głosiłem i nie głoszę idei .... dobierania się przez państwo do naszych kieszeni. Przeciwnie wołam od kilkunastu lat władców (w sieci) o oszczędności budżetowe, o niezadłużanie państwa.O tanie państwo.

>
            • qwardian Re: Prolog i epilog, poza tym ....polemka 28.11.18, 10:39

Nic nie zbudowałeś, nie zasiałeś jednego nasiona i nie zebrałeś plonu. Stąd zostałeś ograbiony z zera, które było efektem Twojej niechęci do pracy rąk i wąchania własnego smrodu. Podczas własnego życia okupowałeś cenną przestrzeń w środkach transportu, wysysałeś tlen z atmosfery i zanieczyściłeś rury kanalizacyjne...
              • czuk1 Re: Prolog i epilog, poza tym ....polemka 28.11.18, 11:33
                .... tak na marginesie ... nie napisałem, że jako syn rolnika pracowałem fizycznie jak wół. Dostałem też od rodziców wspomaganie wydzielonym gruntem ,20 a ... na kilkuletnie "kontraktacje" ogórków. Na mazurach tyrałem na wakacjach na 30 ha gospodarstwie. W efekcie innej mojej konkretnej pracy/starań/decyzji stoją i "pracują" na wieki konkretne wartości materialne. Jest ich ogrom..

....warto o takich możliwościach myśleć nim się coś napisze i innym człowieku...

Nie dorosłeś wiec ....tym swoim idiotycznym wpisem... abym do Ciebie odezwał się ,nawet słówkiem.
                • qwardian Re: Prolog i epilog, poza tym ....polemka 28.11.18, 12:01
                  W takim razie, przepraszam..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka