18.01.19, 14:50
prośba.

Muszę - do pisanego właśnie artykułu - przeczytać książkę. Można ją kupić, ale drogo, ponad 80 US $. Z witryn umożliwiających bezpłatny dostęp, takich jak LibGen czy Questia, otrzymuję komunikat:

<<It seems that you're using some ad blocking extension. Please support us by disabling it for the current domain.>>

Może kiedyś założyłem taką blokadę, ale zapomniałem - gdzie i jak. Próbuję odszukać w ustawieniach komputera (Windows 7 Ultimate), ale bez powodzenia.

Mógłby ktoś szepnąć podpowiedź? Byłbym bardzo wdzięczny. Książka jest nowa, tezy dyskusyjne, bez odniesienia się do nich artykuł pada.

Z góry, etc.

C.P. Kolodziej
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: O pomoc 18.01.19, 15:21
      cepekolodziej napisał:

> prośba.
      >
      > Muszę - do pisanego właśnie artykułu - przeczytać książkę. Można ją kupić, ale
      > drogo, ponad 80 US $. Z witryn umożliwiających bezpłatny dostęp, takich jak Lib
      > Gen czy Questia, otrzymuję komunikat:
      >
      > <<It seems that you're using some ad blocking extension. Please support
      > us by disabling it for the current domain.>>
      >
      > Może kiedyś założyłem taką blokadę, ale zapomniałem - gdzie i jak. Próbuję odsz
      > ukać w ustawieniach komputera (Windows 7 Ultimate), ale bez powodzenia.
      >
      > Mógłby ktoś szepnąć podpowiedź? Byłbym bardzo wdzięczny. Książka jest nowa, tez
      > y dyskusyjne, bez odniesienia się do nich artykuł pada.
      >
      > Z góry, etc.
      >
      > C.P. Kolodziej

Może chodzi o blokowanie reklam? Jeśli masz w przeglądarce zainstalowane jakieś rozszerzenie blokujące reklamy (na przykład Adblock'a), to wyłącz je na tej stronie.

S.
    • piq adblocki są chyba zwykle na poziomie... 18.01.19, 15:24
      ...przeglądarki, a nie systemu. W W7 jak sądzę na pewno nie ma systemowego adblocka. Albo masz wgraną dodatkową wtyczkę adblockową, jak w Firefoksie, to się ją odinstalowuje, a jeśli jest to zintegrowane z przeglądarką, jak np. Opera, to się to wyłącza w ustawieniach programu.
      • cepekolodziej Re: adblocki są chyba zwykle na poziomie... 18.01.19, 15:31
        Tak,

używam i firefoxa i opery. Wysilę mózgownicę - trochę ponad normę! - i przeszukam ustawienia obu.

Dzięki!

Wieczorem dam znać, co i jak -

Dzięki
      • cepekolodziej Re: adblocki są chyba zwykle na poziomie... 18.01.19, 17:48
        No więc tak.

Na głownym ekranie mam w górnym prawym rogu ikonkę, kółko z trzema 'mieczykami'. Po kliknięciu na, napi s (aktywny) łatwa konfiguracja. Klikam i lista w dół. Napis: funkcje. Wśród ikonek - blokowanie reklam. Jest pole aktywne na prawo, przesuwam na lewo, jest 'puste'.

Teraz będę sprawdzał, czy LibGen zareaguje pozytywnie na prośbę o dostęp do tekstu książki. Ale - najpierw wyłączam komputer. Czy - po włączeniu?
        • cepekolodziej Piqu !!!!!!! 18.01.19, 18:13
          Serdeczne dzięki.

Mam już książkę. I nie tylko - jeszcze drugą, wcześniejszą, tej samej autorki.

LibGen

gen.lib.rus.ec/
          działa bez zarzutu.

I, dla jasności - to nie jest netowy magazyn ukradzionych książek. Gdyby tak było, pobieranie tekstu wiązało by się z kosztami. Tu, jak i w kilku podobnych witrynach (brytyjskich, amerykańskich, francuskich, niemieckich), pobieranie publikacji ze sfery nauki jest darmowe.

Po pobraniu tekstów - zakładam znów Ad-Blocka.

Jeszcze raz - dziękuję! I przyjmij te podziękowania od kogoś, kto w '53 brał udział w akademii z okazji śmierci Stalina i śpiewał w grupie okolicznościowe żałobne pieśni.
          • piq nie ma za co dziękować,... 18.01.19, 19:50
            ...każdemu czlowiekowi w potrzebie należy pomagać, jeśli się umie i może. Cieszę się, że mogłem skutecznie pomóc, to najlepsza nagroda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka