Gość: # IP: *.wroclaw.tpnet.pl 26.04.02, 13:03 Smiertelnie znuzony i znudzony powtarzajacymi sie dziesiatki razy watkami antyKK i antyP. - zegnam Forum. Z nadzieja, ze Unia przyniesie innym obiecane owoce ja - ide do swego ogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: siedem Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. IP: *.tgory.pik-net.pl 26.04.02, 13:12 Gość portalu: # napisał(a): > Smiertelnie znuzony i znudzony > powtarzajacymi sie dziesiatki razy watkami antyKK i antyP. > - zegnam Forum. > > Z nadzieja, ze Unia przyniesie innym obiecane owoce > ja > - ide do swego ogrodu. no nie... to jest depresja wywołana zmęczeniem przednówkowym 7,00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jondrus Nie rób se jaj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.02, 13:14 Gość portalu: # napisał(a): > Smiertelnie znuzony i znudzony > powtarzajacymi sie dziesiatki razy watkami antyKK i antyP. > - zegnam Forum. > > Z nadzieja, ze Unia przyniesie innym obiecane owoce > ja > - ide do swego ogrodu. > > Aaa rozumiem. Ciepło i w altance gniazdko internetowe uwijesz. Andrzej P.S. Rzeczywiście wyczerpała sie Twoja cierpliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. 26.04.02, 13:16 Gość portalu: # napisał(a): > Smiertelnie znuzony i znudzony > powtarzajacymi sie dziesiatki razy watkami antyKK i antyP. > - zegnam Forum. > > Z nadzieja, ze Unia przyniesie innym obiecane owoce > ja > - ide do swego ogrodu. > > hasz? Jestem zazdrosna. Po prostu. Zwyczajnie. Za Wrocław (moje rodzinne miasto) do którego "się wybieram" i pewnie w koncu wybiorę, i za ten ogród. Ja nie mogę, bo nie mam możliwości. Haszu? Zostań! Pozdrawiam Cię z "szalomem" ps Te "unijne frukty" są kapitalne! Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze To ta nasza ? IP: *.red.bezeqint.net 26.04.02, 13:44 miriamfirst napisał(a): > Gość portalu: # napisał(a): > > > Smiertelnie znuzony i znudzony > > powtarzajacymi sie dziesiatki razy watkami antyKK i antyP. > > - zegnam Forum. > > > > Z nadzieja, ze Unia przyniesie innym obiecane owoce > > ja > > - ide do swego ogrodu. > > > > > > hasz? Jestem zazdrosna. Po prostu. Zwyczajnie. Za Wrocław (moje rodzinne miasto > ) > do którego "się wybieram" i pewnie w koncu wybiorę, i za ten ogród. Ja nie mogę > , > bo nie mam możliwości. Haszu? Zostań! Pozdrawiam Cię z "szalomem" > ps Te "unijne frukty" są kapitalne! > > Miriam To ta nasza stara Miriam, gdzie sie podzialas...? widzisz jak Forum wyglada? jeszcze czekamy na toja pielgrzymke...moze dlatego pokoj tez czeka... Szabat Szalom u Meworach }{ Mosze Odpowiedz Link Zgłoś
tyu To ta nasza ! 26.04.02, 13:53 Gość portalu: Mosze napisał(a): > To ta nasza stara Miriam, gdzie sie podzialas...? widzisz jak Forum wyglada? > jeszcze czekamy na toja pielgrzymke...moze dlatego pokoj tez czeka... > Szabat Szalom u Meworach }{ > Mosze Szabat Szalom, Mosze! Z jednym zastrzeżeniem: co Ty piszesz o STAREJ Miriam ??? To śliczna DZIEWCZYNA! Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst Re: To ta nasza ! 26.04.02, 14:03 tyu napisał(a): > Gość portalu: Mosze napisał(a): > > > To ta nasza stara Miriam, gdzie sie podzialas...? widzisz jak Forum wyglad > a? > > jeszcze czekamy na toja pielgrzymke...moze dlatego pokoj tez czeka... > > Szabat Szalom u Meworach }{ > > Mosze > > > Szabat Szalom, Mosze! > Z jednym zastrzeżeniem: co Ty piszesz o STAREJ Miriam ??? > To śliczna DZIEWCZYNA! Merci. )))) Odpowiedz Link Zgłoś
tyu Nie ma za co, Miriam (na razie?) 26.04.02, 14:08 miriamfirst napisał(a): > tyu napisał(a): > > > Gość portalu: Mosze napisał(a): > > > > > To ta nasza stara Miriam, gdzie sie podzialas...? widzisz jak Forum w > yglad > > a? > > > jeszcze czekamy na toja pielgrzymke...moze dlatego pokoj tez czeka... > > > Szabat Szalom u Meworach }{ > > > Mosze > > > > > > Szabat Szalom, Mosze! > > Z jednym zastrzeżeniem: co Ty piszesz o STAREJ Miriam ??? > > To śliczna DZIEWCZYNA! > > Merci. )))) Nie dziękuj - nie ma za co! Powtarzam tylko (acz z wiarą!) to, co wszyscy mówią. Że co? Że jakieś STARE zdjęcie? Zdjęcie nie jaskółka, wiosny nie czyni. Chyba, żeby... )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyu Stara Miriam? coś mi sie pokręciło IP: *.net.bialystok.pl / *.net.bialystok.pl 29.04.02, 00:21 tyu napisał(a): > miriamfirst napisał(a): > > > tyu napisał(a): > > > > > Gość portalu: Mosze napisał(a): > > > > > > > To ta nasza stara Miriam, gdzie sie podzialas...? widzisz jak Fo > rum w > > yglad > > > a? > > > > jeszcze czekamy na toja pielgrzymke...moze dlatego pokoj tez cze > ka... > > > > Szabat Szalom u Meworach }{ > > > > Mosze > > > > > > > > > Szabat Szalom, Mosze! > > > Z jednym zastrzeżeniem: co Ty piszesz o STAREJ Miriam ??? > > > To śliczna DZIEWCZYNA! > > > > Merci. )))) > > > > > Nie dziękuj - nie ma za co! > Powtarzam tylko (acz z wiarą!) to, co wszyscy mówią. > Że co? Że jakieś STARE zdjęcie? Zdjęcie nie jaskółka, wiosny nie czyni. > Chyba, żeby... > )) > żartowałem! Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst Re: To ta nasza ? 26.04.02, 13:54 Gość portalu: Mosze napisał(a): > miriamfirst napisał(a): > > > Gość portalu: # napisał(a): > > > > > Smiertelnie znuzony i znudzony > > > powtarzajacymi sie dziesiatki razy watkami antyKK i antyP. > > > - zegnam Forum. > > > > > > Z nadzieja, ze Unia przyniesie innym obiecane owoce > > > ja > > > - ide do swego ogrodu. > > > > > > > > > > hasz? Jestem zazdrosna. Po prostu. Zwyczajnie. Za Wrocław (moje rodzinne m > iasto > > ) > > do którego "się wybieram" i pewnie w koncu wybiorę, i za ten ogród. Ja nie > mogę > > , > > bo nie mam możliwości. Haszu? Zostań! Pozdrawiam Cię z "szalomem" > > ps Te "unijne frukty" są kapitalne! > > > > Miriam > > To ta nasza stara Miriam, gdzie sie podzialas...? widzisz jak Forum wyglada? > jeszcze czekamy na toja pielgrzymke...moze dlatego pokoj tez czeka... > Szabat Szalom u Meworach }{ > Mosze )))) taaaak! To ja. A co robicie kolego w lag ba omer? My - ognisko i simcha gedola. Na chwilkę. A reserve na LOT - juz mam! szabat szalom! Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Kilka kropli.. IP: *.red.bezeqint.net 26.04.02, 18:11 miriamfirst napisał(a): > )))) taaaak! To ja. A co robicie kolego w lag ba omer? My - ognisko i simcha > gedola. Na chwilkę. A reserve na LOT - juz mam! > > szabat szalom! > > Miriam ... Przyniesz prosze kilka kropli pokoju...bo tutaj jest juz za duzo kropli krwi.. Choc na jeden dzien, bysmy sie pogodzili... }{ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. IP: *.wroclaw.tpnet.pl 26.04.02, 13:49 miriamfirst napisał(a): > Gość portalu: # napisał(a): > > > Smiertelnie znuzony i znudzony > > powtarzajacymi sie dziesiatki razy watkami antyKK i antyP. > > - zegnam Forum. > > > > Z nadzieja, ze Unia przyniesie innym obiecane owoce > > ja > > - ide do swego ogrodu. > > > > > > hasz? Jestem zazdrosna. Po prostu. Zwyczajnie. Za Wrocław (moje rodzinne miasto > ) > do którego "się wybieram" i pewnie w koncu wybiorę, i za ten ogród. Ja nie mogę > , > bo nie mam możliwości. Haszu? Zostań! Pozdrawiam Cię z "szalomem" > ps Te "unijne frukty" są kapitalne! > > Miriam Jeszcze do 14:00 walcze na bocznych watkach, ale po Twoim liscie "roztajalem" jak wosk. Tyle ciepla moze wlac do serduszka, tylko Miriam. Wroclaw zdradzilem na 25 lat. I stad wiem co to "stara milosc". 7 i Jondrus - wybierzemy sie do Wieliczki i Zakopanego? Albo do Szczyrku. Proponuje 1 -szy spotkanie w realu. Miriam cos nam zagra. Tylko cholera, zeby sie znowu zle nie skonczylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. IP: *.wroclaw.tpnet.pl 26.04.02, 13:50 Mosze ! Nasza, nasza. Nasza tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunce Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. IP: *.chello.pl 26.04.02, 13:52 jak w piosence: "nie mówię żegnaj, lecz dowidzenia" (do jutra?) Odpowiedz Link Zgłoś
tyu POZEGNANIE (???) FORUM - powitanie Panny Kunki 26.04.02, 13:57 Gość portalu: kunce napisał(a): > jak w piosence: "nie mówię żegnaj, lecz dowidzenia" (do jutra?) Witaj Panno Kunko! To, co piszesz, jest właściwą pointą! A Hasz, wstępnie zmiękczony przez Miriam, teraz już chyba nie będzie miał ŻADNYCH wątpliwości, że jest tu nadal chciany i lubiany. No bo, bez Niego, któż inny będzie nas tak skutecznie ostrzegał o żydomasońskich spiskach??? )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyu zasapanie Panny Kunki? IP: *.net.bialystok.pl / *.net.bialystok.pl 29.04.02, 00:22 tyu napisał(a): > Gość portalu: kunce napisał(a): > > > jak w piosence: "nie mówię żegnaj, lecz dowidzenia" (do jutra?) > > > Witaj Panno Kunko! > To, co piszesz, jest właściwą pointą! > A Hasz, wstępnie zmiękczony przez Miriam, teraz już chyba nie będzie miał ŻADNY > CH > wątpliwości, że jest tu nadal chciany i lubiany. > No bo, bez Niego, któż inny będzie nas tak skutecznie ostrzegał o żydomasońskic > h > spiskach??? > )) może palestynczycy? Odpowiedz Link Zgłoś
wild2 Re: zasapanie Panny Kunki? 29.04.02, 00:25 Gość portalu: tyu napisał(a): > tyu napisał(a): > > > Gość portalu: kunce napisał(a): > > > > > jak w piosence: "nie mówię żegnaj, lecz dowidzenia" (do jutra?) > > > > > > Witaj Panno Kunko! > > To, co piszesz, jest właściwą pointą! > > A Hasz, wstępnie zmiękczony przez Miriam, teraz już chyba nie będzie miał > ŻADNY > > CH > > wątpliwości, że jest tu nadal chciany i lubiany. > > No bo, bez Niego, któż inny będzie nas tak skutecznie ostrzegał o żydomaso > ńskic > > h > > spiskach??? > > )) > > może palestynczycy? Z bananami zamiast cekaemów? Bo oni chiba niepijący tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. IP: *.tgory.pik-net.pl 26.04.02, 13:57 Gość portalu: # napisał(a): > 7 i Jondrus - wybierzemy sie do Wieliczki i Zakopanego? Albo do Szczyrku. > Proponuje 1 -szy spotkanie w realu. Miriam cos nam zagra. sie wie bede 7,19 Odpowiedz Link Zgłoś
don_carpio trzynaście po ... 26.04.02, 14:13 Gość portalu: # napisał(a): >> Jeszcze do 14:00 walcze na bocznych watkach, ale po Twoim liscie "roztajalem" jak wosk. Tyle ciepla moze wlac do serduszka, tylko Miriam. Wroclaw zdradzilem na 25 lat. I stad wiem co to "stara milosc". 7 i Jondrus - wybierzemy sie do Wieliczki i Zakopanego? Albo do Szczyrku. Proponuje 1 -szy spotkanie w realu. Miriam cos nam zagra. Tylko cholera, zeby sie znowu zle nie skonczylo... << Hasz, Walczyć trzeba do końca no i ( ewentualnie ) z honorem lec ! Czy to ja ci o tym muszę przypominać ? Jak ci się znudzi łażenie po górach to wpadnij tu pogadać. Zresztą ja chyba też sobie zrobię dłuższą przerwę. Zauważyłem taką prawidłowość: im bardziej do rzeczy i sensownie piszę tym mniejszy jest odzew - muszę to przemyśleć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: trzynaście po ... 26.04.02, 22:45 don_carpio napisał(a): > Zresztą ja chyba też sobie zrobię dłuższą przerwę. > Zauważyłem taką prawidłowość: im bardziej do rzeczy i sensownie piszę tym > mniejszy jest odzew - muszę to przemyśleć. należysz do dużego grona osób które mówiąc oszczędnie da się czytać nie przykładaj miary do „sondaży’ pozdrowienia nurni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komodor Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 13:53 Mimo wszystko szkoda. Miłego wypoczynku. A może do następnego spotkania.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIMAK masz rację z tym ogrodem, ale wróć .... IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 26.04.02, 13:53 # Szkoda , ze Cię nie będzie...ja idę za godzinę do sadu... Wątki zaś są takie jak życie ...i to ono je pisze...my tylko je komentujemy . Czyż nie mam racji? Mogą Ci się niev podobac czyjes komentarze , ale masz prawo napisac swój.. Czekając na powrót - serdecznie pozdrawiam LIMAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem hmmm IP: *.tgory.pik-net.pl 26.04.02, 14:03 Gość portalu: ŚLIMAK napisała: > # > Szkoda , ze Cię nie będzie...ja pełznę za godzinę do sadu... z prostej arytmetyki wiadomo teraz że sad masz o rzut spinaczem jakieś 30 cm 7,00 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek#jw Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. 26.04.02, 13:57 Gość portalu: # napisał(a): > - ide do swego ogrodu. > Drogi Haszu! Zapomniałeś napisać na ile. Kiedyś, ktoś powiedział, że prawdziwą mądrość czyta się nie z ksiąg ale z konarów drzew, latających ptaków, płynących obłoków. Rychłego powrotu życzy / Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst hej jacku#jw powitanie!!! 26.04.02, 14:02 jacek#jw napisał(a): > Gość portalu: # napisał(a): > > > - ide do swego ogrodu. > > > > Drogi Haszu! > > Zapomniałeś napisać na ile. Kiedyś, ktoś powiedział, że prawdziwą mądrość czyta > > się nie z ksiąg ale z konarów drzew, latających ptaków, płynących obłoków. > Rychłego powrotu życzy / Jacek Dzien dobry Jacku, dawnośmy się nie widzieli, prawda? Miejmy nadzieję, że "zagarnięty" naszym powitalnym zacięciem, na pożegnalnym watku Hasz Nasz - zostanie. Da sie porwać nastrojowi. wody wiatrem oddychanie - przesyłam Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
jacek#jw Re: hej jacku#jw powitanie!!! 26.04.02, 14:07 miriamfirst napisał(a): > > Dzien dobry Jacku, dawnośmy się nie widzieli, prawda? > Miejmy nadzieję, że "zagarnięty" naszym powitalnym zacięciem, na pożegnalnym > watku Hasz Nasz - zostanie. Da sie porwać nastrojowi. Prawda i mam nadzieję, że nastrój zwycięży. > > wody wiatrem oddychanie - przesyłam Miriam Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
wild Wróć! please! Wróć! 26.04.02, 13:59 Gość portalu: # napisał(a): > - ide do swego ogrodu. a baterie w laptopie naladowane? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Wróć! please! Wróć! 26.04.02, 14:08 Daje glowe, ze Hasz ma kontakt w altance. Znaczy sie elektryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jondrus Najlepiej sie rozmawia przy pożegnaniach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.02, 14:08 Jak w życiu cała impreza minęła na spokojnej rozmowie a przy pożegnaniu przypomina sie tyle tematów jeszcze nie omówionych i nagle się widzi kogoś pominietego Tu widzę to samo #-ty wiesz jak sprowokować do gadki towarzystwo To do jutra Andrzej P.S. Co do Wieliczki i Zakopanego (ech , moja ojco-dziadowizna) to wszystko trzymaja terminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.02, 19:52 Prawie dokladnie w rocznice tego jak sie pierwszy raz na mnie obraziles. Jak mam to rozumiec? Nie bierzesz przypadkiem wszystkiego za bardzo na powaznie? O pisk sie teraz obraziles. Ja wiem, ze nie przez to odchodzisz. Taki zarozumialy to nie jestem. Ale ja sie tym razem czuje obrazony. Piszesz, ze "ktorys" to napisal. Jaki "ktorys", to ja borsuk, ten samo borsuczek co Ci juz kiedys od "bolszewikow". Pamietasz? Ale tym razem nie mialem Ciebie na mysli. Piszcza inni. Ty grzmisz. Ale Twoj grzmot tez ginie w ogolnym pisku. Mimo wszystko grzmij dalej. A pozatem, teraz, kiedy mnie obraziles, nie mozesz rejterowac. borsuk Odpowiedz Link Zgłoś
nurni chłopaki nie płaczą... 26.04.02, 21:27 prędzej uwierzę zbiorczo: w życiorys Limaka socjalizm Luki kryptokomunizm Siedem dobre maniery Grzechu chamstwo Euromira konserwatyzm Tyu patriotyzm Zyxa gramatykę Perły spolegliwość Doku sztywność Galby pobożność Krzysia sokole oko Snajpera głupkowatość Nostromo niż w to że odpuścisz nie ze mną te numery oby długi łykend Ci pomógł czego szczerze życzy nurni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jondrus no tak IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.02, 22:06 kunce, miriam witajcie w gronie chłopaków Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunce takie grono lubię IP: *.chello.pl 26.04.02, 22:53 mam na myśli grono chłopaków, a i ksywkę mam nie identyfikującą płciowo. Tylko w obliczu narzeczonego Euromira przeobrażam się w jednoznaczna seksualnie Kunkę - Pannę. Ale watek dotyczy # i jego zaplanowanego odejścia - może należy zagrozić mu prześladowaniem postami w wypadku dłuższej absencji na forum? albo innymi formami nękania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jondrus Re: takie grono lubię IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.02, 23:12 Gość portalu: kunce napisał(a): > mam na myśli grono chłopaków, a i ksywkę mam nie identyfikującą płciowo. > Tylko w obliczu narzeczonego Euromira przeobrażam się w jednoznaczna seksualnie > Kunkę - Pannę. Kunce. Masz prwidłowe podejście do sprawy. Kole(ga)(żanka)(czy cóś) dla wszystkich a t(a)(en)(czy cóś) jedy(na)(yny)(czy cóś) dla Euromira. Nie chyba żle przedstawiłem relacje to On jest wybrańcem a Ty pewnie też chciał(abys)(byś)(czy cóś) być tak samo widzian(ą)(ym)(czy cóś) Ja będę mówił Ci Kunce.To prościej. Miło mi. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EUROMIR CO ZA DUZO TO NIE ZDROWO IP: *.cm-upc.chello.se 27.04.02, 00:55 Szanowny Panie Haszu, czy Pan zwariował (na stare lata) ? Cóż to za fanaberie ? Wiosna ...? Oczekuję jednoznacznego, (oczekiwanego przez wszystkich) dementi (demensji). Zszokowany : Euromir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.04.02, 08:56 Gość portalu: # napisał(a): > Smiertelnie znuzony i znudzony > powtarzajacymi sie dziesiatki razy watkami antyKK i antyP. > - zegnam Forum. Nie wierze ze to piszesz. Teraz, gdy czesc osob zaczelo rozumiec co piszesz? Dorobiles sie nawet "Klubu dla nieczytajacych #-a", a to juz cos znaczy. To juz do czegos zobowiazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta2222 Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. 27.04.02, 11:23 Dzien dobry panstwu. Z zaineresowaniem sie przygladam tym wypowiedziom, z duza troska i pelna napiecia wewnetrznego, spowodowanego jak zwykle cisnieniem barometrycznym i konsmpcja fasoli jasiek oraz bobu popijanego kwasnym mlekiem... haszu, nie rob z tata wariata przeciez sami go robimy ile tylko sie da pozdrawiam cie serdecznie bez blagan o pozostanie zrobisz jak zechcesz wrocisz gdy forumolikus annonimus przestanie pomagac twoj na zawsze jolanta2222 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyu masz 18 lat? IP: *.net.bialystok.pl / *.net.bialystok.pl 29.04.02, 00:30 jolanta2222 napisał(a): > Dzien dobry panstwu. > > Z zaineresowaniem sie przygladam tym wypowiedziom, z duza troska i pelna > napiecia wewnetrznego, spowodowanego jak zwykle cisnieniem barometrycznym i > konsmpcja fasoli jasiek oraz bobu popijanego kwasnym mlekiem... > > haszu, nie rob z tata wariata > przeciez sami go robimy > ile tylko sie da > > pozdrawiam cie serdecznie > bez blagan o pozostanie > zrobisz jak zechcesz > wrocisz > gdy > forumolikus annonimus > przestanie pomagac > > twoj na zawsze > jolanta2222 tyu napisał(a): > Motto: > Słowo „tolerancja” i zalecenie tolerancji są, jak wiemy, nadzwyczaj > popularne; > Ale tak się dzieje przeważnie ze słowami często używanymi, że używane są > niedbale, nieostrożnie i dla celów najrozmaitszych, tak że czasem nie wiadomo > w końcu, o co w nich chodzi. > ...Jest to też wieczny dylemat tolerancji: czy wolno i należy tolerować ruchy > polityczne lub religijne, które są wrogami tolerancji i chcą zniszczyć > wszystkie urządzenia, co tolerancję chronią?... > ...tolerancja jest chroniona mniej przez prawo, a więcej przez utrwalanie się > obyczajowości tolerancyjnej. Potencjał nietolerancji jest w każdym z nas. > > _______________Leszek Kołakowski: „Mini-wykłady o maxi-sprawach: o tolera > ncji” > > > > Sporo się mówi na Forum o tolerancji. Jedni dowodzą jej braku, inni - nadmiaru. > > Ci „inni” często łączą swą opinię ze złą opinią na temat tzw. polit > ycznej > poprawności. Wracają też czkawką tematy z nietolerancją ściśle związane, > szczególnie tematyka antysemityzmu. > > Kiedyś wyszedłem na Forum z tematem będącym ponad podziałami politycznymi, > dotyczącym możliwości poznania człowieka na podstawie jego spisanych > wypowiedzi: „Czy najważniejsze jest niewidoczne dla oczu?” Jeden z > dyskutantów > ładnie określił takie wyjście, jako wyjście z wielką białą flagą. Dziś > chciałbym wyjść z jeszcze większą białą flagą. Wyjść naprzeciwko tym, którzy > kwestionują sens tolerancji, gdy bierze ona w obronę - ich zdaniem przesadną - > grupy mniejszościowe, ale - tu pierwsze pytanie: czy mające przez to mniejszą > siłę przebicia? i słabsze, ale - czy nie nadużywające swej słabości do żądania > dóbr nienależnych? A także tym, którzy dają przykłady odwrotne. Kiedy bowiem > tolerancja przestaje być tolerancją, a staje się słabością i konformizmem wobec > > zła? Tylko - CO TO JEST zło? KTO ma prawo je definiować? I w którym punkcie się > > zaczyna? > > Pokrewny problem to problem politycznej poprawności. Kiedy rygory wypowiadania > się tak, by nie ranić słowem, przeradzają się w cenzurę i presję coraz bardziej > > natrętną? Albo - w śmieszność wynikającą z przesady? Jeden z kolegów użył > kiedyś dowcipnego przykładu: jeśli czarnoskóry mieszkaniec Ameryki, to > Afroamerykanin (bo słowo „Murzyn” może być uznane za obraźliwe), to > jak > politycznie poprawnie nazwać czarnoskórego mieszkańca Afryki? Afroafrykanin? > Między niezbędną delikatnością sformułowań, a cenzurą czy śmiesznością GDZIEŚ > przebiega granica. Gdzie? > I - pytania idące jeszcze dalej: > > Czy tolerancja jest W OGÓLE dobra, czy zła? Czy - jak w przypadku wolnego > rynku - i tu znajdą się obrońcy nieingerencji w wymianę ciosów? Ingerencja > zakłóca bowiem naturalny porządek rzeczy, gdzie słabi muszą zginąć, by mógł > mieć miejsce postęp. Niech więc trwa ciągłe zmaganie się sił i niech w nim > zwycięża najlepszy. Najlepszy czyli najsilniejszy, ale również - najbardziej > bezwzględny... Czy ktoś się odważy bronić tezy idącej tak daleko? > > Kolejna sprawa: czy żądanie nie ranienia słowem, nie nadużywania określeń > wartościujących negatywnie - i wartościujących nie CZYN osoby, czy grupy, lecz > fakt, że ktoś taki W OGÓLE istnieje - to już cenzura? Jeśli tak - czy jest ona > dopuszczalna? Jeśli tak - do jakiego momentu? > > Czy tolerancja i „politpoprawność” mogą wymagać RÓŻNEGO traktowania > różnych > grup? Na przykład - żądania większej delikatności wobec Żydów i czarnoskórych, > a dopuszczania mniejszej wobec np. białych chrześcijan? Różni sceptycy i inne > perły intelektu kwestionują tę potrzebę, a nawet możliwość. Rzecz to do > dyskusji więc - w ramach dyskusji: > Czy uderzenie kolegi w ramię, nawet mocne, to brutalność? Niekoniecznie. Może > to być tylko taka „męska” forma serdeczności. Ale jeśli kolega ma w > tym miejscu > świeżą bliznę, np. po oparzeniu? Pamięć Holokaustu, czy handlu niewolnikami > żyje wciąż... Wciąż jest taką - i wciąż zbyt świeżą - blizną... Więc - proszę > uprzejmie: kto walnie pierwszy w tę bliznę? > > Dalej. Czy PRZYMUS politycznej poprawności nie obróci się kiedyś przeciwko tym, > > których miał chronić? Szereg osób będących autorytetami ponadpolitycznymi > wypowiada się w tej kwestii niezwykle wstrzemięźliwie. Lew Tołstoj głosił > zasadę niesprzeciwiania się złu siłą - przy zdecydowanym, ale wyłącznie > moralnym zwalczaniu go. Siła rodzi siłę, akcja - reakcję. Zło powinno się > wypalić samo, bez dostarczania mu świeżego „paliwa” w postaci siłow > ych działań, > nawet działań Sił Dobra. Myśl tę rozwinął Mahatma Gandhi - łącząc ją z > pradawnym hinduistycznym pojęciem ahinsy: niewyrządzania zła. Czy zatem > wprowadzanie nawet ewidentnego Dobra, ale SIŁOWO - może być skuteczne i trwałe? > Stare chińskie przysłowie mówi „o dziele wielkiego przywódcy ludzie powie > dzą: > zrobiliśmy to sami”. Czyli: są sprawy, które, by się mogły udać, muszą zo > stać > powszechnie zaakceptowane. Ale - jak ci „wielcy przywódcy” mają prz > eprowadzać > swe zamysły? Jak zaszczepiać ludziom myśli dobre, ale obce dotychczasowej > mentalności? I czy to w ogóle ma sens, czy - jednak - skuteczniejsza jest siła? > > Na koniec - problem dla mnie bodaj najciekawszy, będący w jakimś sensie > kondensatem problemów postawionych dotychczas: czy tolerancja automatycznie > oznacza nietolerancję dla nietolerancji? Wydawałoby się, że tak, a jednak brzmi > > to groźnie. Historia wykazała, że hasło bardzo bliskie, autorstwa Lenina, ̶ > 2;nie > ma wolności dla wrogów wolności” posłużyło jako usprawiedliwienie dla wol > ności > przeciwieństwa: terroru i masowych mordów „wrogów ludu”. Choć i wcz > eśniej, np. > w czasach Rewolucji Francuskiej, działano podobnie. Saint-Just, Marat, czy > Robespierre - choć ideowy i „Nieprzekupny” - promowali terror dla c > elów ich > zdaniem szczytnych: wolności ludu. CEL zapewne BYŁ szczytny. Tylko - od jakiego > > momentu cel NIE uświęca środków? I co robić, gdy lud - świadomie i z > premedytacją - ofiarowanej wolności NIE CHCE? Wtłoczyć mu ją do gardła? > Uszczęśliwić na siłę? > > Taki przypadek opisuje np. P. Jasienica w swych „Rozważaniach o wojnie > domowej”. Opisując powstanie ludowe w Wandei - skierowane przeciw niosące > j > ludowi wolność Rewolucji Francuskiej - dochodzi do wniosku, że powstańcy po > prostu chcieli SKORZYSTAĆ ZE SWEJ WOLNOŚCI. Szkopuł w tym, że rozumieli ją > inaczej, niż ci, którzy im ją nieśli... > > Kto zna odpowiedź na któreś z zadanych pytań? > > Jutro Wielkanoc - pora, gdy tego rodzaju przemyślenia wydają się być na czasie. > Zatem - życzę wszystkim Wesołych, Zdrowych, Spokojnych Świąt. > I mądrych przemyśleń. > tyu > Odpowiedz Link Zgłoś
wild2 Bo jak masz to sie możemy razem... 29.04.02, 00:36 ... napić )) Zdruuufkoo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIMAK WITAJ ...................................#........ IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 29.04.02, 07:46 Może nie piszesz , ale napewno czytasz..... LIMAK Ps. brakuje tu Ciebie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem "powrót melancholijnych ślimaków" IP: *.tgory.pik-net.pl 29.04.02, 08:04 horror produkcji bułgarskiej 7,25 ps ślimak może jakis poemacik z rana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: ___POZEGNANIE FORUM - #. IP: *.inetia.pl 29.04.02, 11:50 Gość portalu: # napisał(a): > Smiertelnie znuzony i znudzony > powtarzajacymi sie dziesiatki razy watkami antyKK i antyP. > - zegnam Forum. > > Z nadzieja, ze Unia przyniesie innym obiecane owoce > ja > - ide do swego ogrodu. > > Jak bym miał ogród, to bym z niego nie wychodzil. Ale jako Winkelried i tak się sprawdziłeś. A poza tym nie tak łatwo odejść! Co jakiś czas trzeba spojrzeć na ten ogród pełen karłowatych drzew. Votre JB Odpowiedz Link Zgłoś