Dodaj do ulubionych

To se ne vrati

25.03.22, 08:29
Agresje rosyjska na Ukraine mozna widziec jako niezdolnosc do zaadaptowania sie do nowej sytuacji. Na czym ona polega? Ano, po zjednoczeniu Niemiec, kraje Europy centralnej zaczely sie wzbogacac, poczawszy od bylego NRD. Potem przyszla kolej na Polske i na Czechy ze Slowacja. Ludzie zaczeli lepiej zyc i nagle amerykanskie filmy z Hollywood zaczely stawac sie filmami z ich zycia.

I pewnie taka jest glowna motywacja dzisiejszych Ukraincow. Chca tak zyc, jak ich sasiedzi z Polski i przestac sie zajmowac imperium i jego problemami. Mysle tez, ze w glebi duszy, i Rosjanie tak by tego chcieli. Tyle, ze maja historie i wielkie zwyciestwa nad faszyzmem i chca te historie, reprezentowana przez wladce na Kremlu jakos utrzymac i zachowac.

I co dalej? Ano historia sie rzadko cofa a czesciej idzie do przodu i jakos trzeba sie bedzie rosyjskim wladzom zaadaptowac to tego jaki jest swiat i do zmian, ktore w nim zaszly. Jak? Kiedy? To trudne pytania. I nie sadze, ze dzisiejszy wladca Rosji znal odpowiedzi na te pytania.

Liczmy na to, ze nie nacisnie na guzik atomowy. I ze jakos ta wojna sie skonczy.

PF

Obserwuj wątek
    • oleg3 Tego nigdy nie było 25.03.22, 10:10
      polski_francuz napisał:

> . Mysle tez, ze w glebi duszy, i Rosjanie tak by tego chcieli.

Nie wiem czy znasz Zderzenie cywilizacji Samuels Huntingtona. Przypuszczam, że z daleka omijasz książki Feliksa Konecznego.

W skrócie. Rosja jest inną cywilizacją. Tak jak Chiny czy Indie. W Rosji panuje cywilizacja naukowo nazywana turańską. My możemy ją nazwać mongolską. Ukraina była cywilizacyjnie przepołowiona. Teraz już nie jest. Porzuciła cywilizację mongolską. Z Rosji nie da się zrobić Europy!
      • polski_francuz Re: Tego nigdy nie było 25.03.22, 10:36
        oleg3 napisał:

" Rosja jest inną cywilizacją. Tak jak Chiny czy Indie. "

Uwagi pewnie naukawo sluszne. Problem glowny jest taki, ze ta rosyjska cywilizacja niezby funkcjonuje ekonomicznie. W odroznieniu od chinskiej czy hinduskiej. I to widza ludzie.

Do lektur obowiazkowych dodal bym jeszcze Zbiga Brzezinskiego i jego "Szachownice" (nie wiem czy taki byl tytul po polskiemu...

PF

• oleg3 Re: Tego nigdy nie było 25.03.22, 11:15
          "Wielka szachownica"
    • t_ete Re: To se ne vrati 25.03.22, 13:06
      polski_francuz napisał:

>Chca tak zyc, jak i
      > ch sasiedzi z Polski i przestac sie zajmowac imperium i jego problemami. Mysle
      > tez, ze w glebi duszy, i Rosjanie tak by tego chcieli. Tyle, ze maja historie i
      > wielkie zwyciestwa nad faszyzmem i chca te historie, reprezentowana przez wlad
      > ce na Kremlu jakos utrzymac i zachowac.
      >
      > I co dalej? Ano historia sie rzadko cofa a czesciej idzie do przodu i jakos trz
      > eba sie bedzie rosyjskim wladzom zaadaptowac to tego jaki jest swiat i do zmian
      > , ktore w nim zaszly. Jak? Kiedy? To trudne pytania. I nie sadze, ze dzisiejszy
      > wladca Rosji znal odpowiedzi na te pytania.

Z lektury niektorych tekstow o wspolczesnej Rosji wylania sie przerazajacy obraz.

"Nie będzie wiosny w Rosji?

- No, nie będzie. Reżim się nie rozpadnie. Zostanie, szuga, czyli breja i błoto pośniegowe.

Żadnej odwilży?

- Bardzo bym jej chciał. Tyle że odwilż już w Rosji była i skończyła się w 2013 roku, kiedy wyraźnie wzrosły nastroje nacjonalistyczne i ksenofobiczne. Dwa lata później wszedł pakiet ustaw Iriny Jarowej, czyli zaostrzenie prawa, wymierzone w NGO-sy, organizacje religijne i swobodę słowa. Od tej pory nie możesz wyrażać się krytycznie na temat ojczyzny, bo jak opowiada jeden z bohaterów „Szugi", wystarczy udostępnić mem z Putinem, a wejdą ci do domu, zabiorą komputer, podepczą myszkę, wrzepią sto tysięcy rubli kary. Za polubienie filmu antynazistowskiego oskarżą o propagowanie nazizmu albo zasądzą dwa lata za udostępnienie posta.

Twoja „Szuga" to reportaż o Syberii lat 2010- 16 i o Donbasie roku 2019. Czytając go, miałam wrażenie, że opis tamtej rzeczywistości ewidentnie zapowiada wojnę w Ukrainie. Też czułeś, że wojna wisi w powietrzu?

- Napisałem o gniciu imperium, o kwitnięciu nacjonalizmów i zaciskającej się pętli FSB wokół mniejszości. Nie miałem złudzeń, że ta wojna skończy się na Ługańsku i Donbasie, w obrębie zajętych już pararepublik. Tym bardziej że widziałem euforię liberalnych do tej pory Rosjan po zajęciu Krymu. Byli jakby ogarnięci ekscytacją kibicowską po wygraniu Euro.

W Petersburgu podbiegła do mnie znajoma z uczelni, wcześniej bardzo sceptyczna wobec Putina, złapała mnie za rękę i mówi: Co wy, Polacy, zrobiliście z Ukrainą?! Powiedz, że jesteście za federalizacją Ukrainy!

Nie wiedziałem, co jej odpowiedzieć. Zapytała mnie jeszcze, o czym będzie mój wykład. Powiedziałem, że o pracy w dużych koncernach medialnych, na co ona, że bardzo dobrze, bo trzeba pokazać, jak zachodnie media zakłamują rzeczywistość. W knajpie słyszałem rozmowę faceta, który dzwonił do swojej mamy do Ukrainy i krzyczał do niej, że ona nicziewo nie panimajet. My was ratujemy!

Taką samą rozmowę ma za sobą Jurij, bohater twojej książki.

- On dzwonił z Donbasu do siostry w Petersburgu. Mówił, że jest ostrzeliwany Gradem, a ona, że Jurij nie ma nie tylko pojęcia, co to jest Grad, ale też i o tym, co się u nich dzieje. „U was trwa walka z faszystami, oni dzieci krzyżują. Banderowcy wyszli z podziemia" – krzyczała mu do ucha i nie chciała przyjąć do wiadomości, że on jest na miejscu i nie widzi żadnych banderowców, tylko rosyjskie wojska. Po tej rozmowie Jurij zerwał kontakty z siostrą.

(...) Według rosyjskiego socjologa Borisa Dubina w Rosji nie istnieje opinia społeczna, tylko efekt smi, czyli efekt mass mediów. Bezwładna większość, którą na zasadzie pospolitego ruszenia możesz zmobilizować do tego, do czego ci jest potrzebna. Po momentach mobilizacji następuje euforia, jak to miało miejsce po zajęciu Krymu, ale gorączka wojenna się wypala i prowadzi do odrętwienia.

Galina Tarnopolska, nauczycielka akademicka, powiedziała mi, że ludzie nie chcą w ogóle słuchać o Rosji i zmienili się w wodorosty pod wodą. Falują to w jedną, to w drugą stronę, byle tylko zostawić ich w spokoju i pozwolić trwać.
      (...)
      państwem rządzi recydywa i grypsera, a jeśli je coś różni od ZSRR, to fakt, że Putin nie zdołał jeszcze stworzyć spójnej ideologii uzasadniającej represje, którym ludzie są poddawani.

Lepią, z czego się da. Biorą te wartości, które różne grupy społeczne uważają za ważne: prawosławie, radzieckość, nacjonalizm, wszystko, co podejdzie pod rękę. Nic trwałego z tego powstać nie może. Lepią doraźnie taką masę, byle wytrzymała do jutra. A jutro będą się w tym babrać dalej".

Jednak en masse propaganda przekonstruowała im umysły, bo tylko tak można wyjaśnić poparcie dla wojny.

- Bycie Rosjaninem nie jest kwestią genetyki, tylko kwestią uwarunkowań społecznych i kulturowych. Represji, które oni zinternalizowali jako naturalny porządek świata. A skąd wiesz, co będzie u nas za dziesięć lat? Tak bardzo chcielibyśmy być inni, ale „Szuga" jest o tym, że jesteśmy też do nich bardzo podobni. Wzięlibyśmy Wilno z pocałowaniem w rękę. Nie teraz, ale odpowiednio obrabiani przez kilkanaście lat. Wyobraź sobie, że mamy tylko TVP Info i opozycyjne partie ciągle w opozycji, coraz bardziej zdegradowane, plus nacjonalistyczne bicie w bębny. I Kościół wciąż silny politycznie. Na uczelniach jest wydział cenzury i meldowania o korespondencji. I nie wolno kalać munduru. I w takiej rzeczywistości dowiadujemy się, że naziści mordują Polaków w Wilnie. Naprawdę tak nam daleko do Rosjan?
      (...)

W „Szudze" podobieństwa narzucają się same.

- Słyszałem w Rosji o wstawaniu z kolan. O złych zachodnich koncernach medialnych, o konsolidacji mediów i o tym, że powinny być rosyjskie, a w praktyce kremlowskie. A kilka lat później to samo usłyszałem w Polsce. I co za ironia - tam Gazprom, tu Orlen. Echo Moskwy, zamknięte w pierwszych dniach wojny, w 60 proc. należy do Gazpromu, aczkolwiek mimo tej większości uważane było za jedno z niezależnych mediów w Rosji. Nauka dla nas jest aż nadto czytelna.

(...)

Putin, chcąc wchłonąć Ukrainę, przelicytował. Może gdyby działał na miękko, sama zwróciłaby się do Rosji zmęczona trzymaniem jej w unijnym przedpokoju, a może nawet poza nim. Zamiast tego umocnił ukraińską tożsamość i rozpalił nienawiść, która będzie płonąć przez całe pokolenia."

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,28257025,putin-rozpalil-nienawisc-ktora-bedzie-plonac-przez-pokolenia.html

tete
      • oleg3 Re: To se ne vrati 25.03.22, 13:56
        Pracę intelektualną nad tym problemem wykonał Feliks Koneczny, wyklęty przez michnikowszczyznę, bo napisał "Cywilizację żydowską". Może i nie jest to Jego najwybitniejsze dzieło, czas pisania był nieszczególny, ale Koneczny czekać nie mógł. Biologia!

Rosja jest cywilizacją turańską. W cywilizacji łacińskiej (to tej nie przynależą Niemcy - to jest cywilizacja
        bizantyjska - polska tragedia!) wojna jest incydentem, przedłużeniem polityki. Sednem cywilizacji turańskiej jest wojna. Całe życie społeczne, gospodarka, religia i ideologia to obóz wojskowy z chanem, którego nie ograniczają żadne prawa ludzkie czy boskie. Chiński cesarz musi być konfucjanistą. Moskiewski car musi być zwycięskim wodzem. Ludiej u nas mnogo!
      • polski_francuz Gnicie 25.03.22, 14:20
        t_ete napisała:

"Nie będzie wiosny w Rosji?

Żadnej odwilży?

" Bardzo bym jej chciał. Tyle że odwilż już w Rosji była i skończyła się w 2013 roku, kiedy wyraźnie wzrosły nastroje nacjonalistyczne i ksenofobiczne.
        "

Opinie dosc sluszne moim zdaniem. Co do ludzi, to czytalem czesto eve15, ktora sie udzielala sie od kilku lat na forum igorka. I jej nastawienie bylo wlasnie takie jakie opisujesz. Uwazala, ze to Zachod zdycha przez tranwestytow, spedalanie itd. W dosc podobnym tonie pisuja zreszta na tym forum oleg i luka. I tak Putin (i jego polski odpowiednik) urastaja do rangi "obroncow kultury i cywilizacji"

Co do rezultatow wojny ukrainskiej, opinie tez brzmia rozsadnie. Zaden zachodni kraj nie zaatakuje Rosji. Probowal Napoleon (i jeden z moich przodkow z Wilenszczyzny) a po nim Hitler. I wygrac sie nie dalo. Za duzy kraj, zbyt duza skala dzialan i nie sadze by ktos probowal raz jeszcze.

Dosc prawdodopodobny scenariusz moze byc taki, ze za brak sukcesu na Ukrainie oskarza lokalne elity Putina i go wywala. Przyjdzie nastepny ktos, ktory bedzie jakos ratowal pozory bez zmiany polityki. I tak zacznie sie powolne gnicie panstwa, ktore moze jeszcze dlugo potrwac.

Oby nie zaczeli wojny nuklearnej. Tyle pozostalo nam, by moc pozostac optymista.

Pozdro

PF
        • oleg3 Profesorku 25.03.22, 14:32
          polski_francuz napisał:

> . Uwazala, ze to Zachod zdycha przez tranwestytow, spedalanie itd. W dosc podobnym tonie pisuja zreszta na
          > tym forum oleg i luka. I tak Putin (i jego polski odpowiednik) urastaja do rangi "obroncow kultury i
          > cywilizacji"

Masz zabagnione pod czerepem. Oleg broni wartości cywilizacji łacińskiej. Ubolewa nad jej uwiądem. Nie znaczy to, że kiedykolwiek opiewał cywilizację turańską. To Der Spiegel, którym się intelektualnie onanizujesz, wykwit cywilizacji bizantyjskiej , propagował, propaguje i będzie (niestety) propagował wartości cywilizacji turańskiej.

To, czego on chce naprawdę, to szacunek. Mój Boże, obdarzenie kogoś szacunkiem mało kosztuje, a nawet nic... Można łatwo dać mu szacunek, którego żąda i zapewne na który również zasługuje
        • boomerang Re: Gnicie 25.03.22, 14:36
          Z Putinem dyskutować się nie da, nie wypada. Jego trzeba zarżnąć i nie ważne kto to zrobi. Koniec dyskusji.
        • qwardian Re: Gnicie 25.03.22, 21:34
          polski_francuz napisał:

> Oby nie zaczeli wojny nuklearnej. Tyle pozostalo nam, by moc pozostac optymista

Nic innego im nie pozostało, bo seanse abrakadabra w Auschwitz 27 stycznia już się nie odbędą, nazi banderowscy bracia wysadzą je w powietrze moment kiedy zbiorą się tam komedianci..
      • benek231 To se ne vrati 25.03.22, 16:16
        t_ete napisała:

W knajpie słyszałem rozmowę faceta, który dzwonił do swojej mamy do Ukrainy i krzyczał do niej, że ona nicziewo nie panimajet. My was ratujemy!

**
        A was ratuje Kretyn z Olegiem3, Perla, Sz0kiem, i Boomerangiem z Falusikiem, czyli takze "jestescie zaopiekowani".

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow.
        Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze.

• felusiak1 Re: To se ne vrati 25.03.22, 20:56
          felusiak jeszcze w tym watku nic nie napisal a już benek na niego napadł. benek nie lubi felusiaka.
      • felusiak1 Re: To se ne vrati 25.03.22, 21:14
        Wyobraź sobie, że mamy tylko TVP Info i opozycyjne partie ciągle w opozycji, coraz bardziej zdegradowane, plus nacjonalistyczne bicie w bębny. I Kościół wciąż silny politycznie. Na uczelniach jest wydział cenzury i meldowania o korespondencji. I nie wolno kalać munduru. I w takiej rzeczywistości dowiadujemy się, że naziści mordują Polaków w Wilnie. Naprawdę tak nam daleko do Rosjan?

Pan Jędrzej Morawiecki piździ farmazony. Polacy są bardzi inni. Przede wszystkim nie maja imperialnej mentalności. A TVP już mieliśmy i wtedy nie bylo partii opozycyjnych i propaganda nie przekonywala polakow.

Pan Jedrzej Morawiecki jest mlody. Mial 12 lat kiedy PRL odszedl do historii. Dziwne, że nie wie nic o TVP, o powszechnej cenzurze i o nie wolno kalać munduru. I o tym co bylo na uczelniach
        Polacy dawno pogodzili się z faktem, że Wilno jest litewskie a Lwow ukraiński tak jak niemcy pogodzili się z tym, ze Wroclaw i Szczecin są polskie.

Tak zwani antypisowcy czują nieoparta potrzebę podzielenia się ze wszystkimi wokoł, że nie lubią PiSu. Prosze, spojrzcie na mnie. Ja nie lubie PiSu bardziej niż ktokolwiek.
        • t_ete Re: To se ne vrati 26.03.22, 00:14
          felusiak1 napisał:

> Pan Jędrzej Morawiecki piździ farmazony. Polacy są bardzi inni. Przede wszystki
          > m nie maja imperialnej mentalności. A TVP już mieliśmy i wtedy nie bylo partii
          > opozycyjnych i propaganda nie przekonywala polakow.

Tak. Jak wszystkie kraje 'bloku wschodniego' - do 1989-1990 mielismy TVP i nie bylo wowczas
          partii opozycyjnych. To prawda. Ale mowiac, ze wowczas propaganda nie przekonywala
          Polakow - bladzisz. Jasne, ze przekonywala.
          Protesty byly masowe? Zaangazowanie w dzialania opozycyjne wobec wladzy - jak duze?
          Jak bardzo Polakom 'cuchnelo' trwanie w systemie?
          Nie bardzo.
          Po latach mozemy sobie przyprawiac husarskie skrzydla ale prawda jest taka, ze tylko promil
          angazowal sie ryzykujac cokolwiek a inni spozywali promile opowiadajac sobie polityczne dowcipy.

Efektem wieloletniej propagandy bylo to 'trwanie', niewiara w to, ze mozna cokolwiek zmienic,
          obawa przed ryzykiem, zbyt duza cena za gloszenie wlasnych przekonan. Inaczej mowiac :
          pogodzenie sie z niemoznoscia zmiany.
          Zbyt duza cena ... to czasem bylo wiezienie, wilczy bilet a czasem zlamana kariera, niemoznosc
          awansu. Nie do uwierzenia - no nie? 'Husaria' sprzedawala wolnosc za szczebelek kariery.
          Potega trwania. Chec jak najlepszego przezycia w warunkach, ktorych zmienic nie mozna.

I tak to wygladalo pewnie we wszystkich 'demoludach'.

Pan Jedrzej Morawiecki odnosi sie do tego co 'tu i teraz', porownuje reakcje Rosjan
          na aneksje Krymu czy dzialania wojsk rosyjskich w Ukrainie do - czysto hipotetycznej
          (mam nadzieje) reakcji Polakow po kilkunastoletniej indoktrynacji prostacka
          propaganda obrzydzajaca im kraje sasiednie, straszaca agresja tych krajow, zagrozeniem
          z ich strony, jednoczesnie gloryfikujaca 'nasza nacje'.

Nawet teraz - gdy Polacy maja dostep do wielu zrodel informacji, zawsze moga 'zmienic kanal',
          maja tez nieograniczony dostep do internetu i samodzielnego poszukiwania informacji -
          okazuje sie, ze prostacka propaganda partyjna TVPiS potrafi ich 'znieczulic' ...

A coz dzialoby sie gdyby mieli dostep tylko do jednego medium?

> Pan Jedrzej Morawiecki jest mlody. Mial 12 lat kiedy PRL odszedl do historii. D
          > ziwne, że nie wie nic o TVP, o powszechnej cenzurze i o nie wolno kalać munduru
          > . I o tym co bylo na uczelniach

Widac, ze nie ogladasz TVPInfo, nie czytasz komentarzy 'prawej strony' o mediach,
          ktore sa krytyczne wobec PiS i nie masz pojecia zielonego
          o 'murem za mundurem', o 'lewactwie' na uniwersytetach.
          A TVPInfo to propaganda, ktorej prostactwo i brutalnosc spokojnie mozna porownac
          do putinowskich mediow.

> Polacy dawno pogodzili się z faktem, że Wilno jest litewskie a Lwow ukraiński t
          > ak jak niemcy pogodzili się z tym, ze Wroclaw i Szczecin są polskie.

W wiekszosci pewnie tak, choc niektore srodowiska 'podbijaja' gdy nadarzy sie okazja.
          Kto wie jak wygladaloby to po kilkunastu latach propagandowego bebnienia
          przy 'odcieciu' innych mediow?

> Tak zwani antypisowcy czują nieoparta potrzebę podzielenia się ze wszystkimi wo
          > koł, że nie lubią PiSu. Prosze, spojrzcie na mnie. Ja nie lubie PiSu bardziej n
          > iż ktokolwiek.

Bardziej niz PiS-u - nie lubisz 'tzw.antypisowcow'.
          Czujesz chec nieprzeparta by im dowalic.
          W wiekszosci wpisow.

tete

• felusiak1 Re: To se ne vrati 26.03.22, 00:35
            Za dużo tych linijek tekstu na treść.
            Twierdzisz, ze polacy sa tacy jak rosjanie?
            Widzisz, w Polsce mam tylko groby. Poza tym nic mnie nie laczy, no może poza emocjami w stosunku do kraju ale nie do politycznych partii. Jest mi zupelnie obojetne czy rządzi PiS czy PO. Ale widzę co ci antypisowcy robią i do jakiego stopnia oszaleli. Kiedy klocą się o KRS, Trybunal Konstytucyjny, Sad Najwyzszy albo Izbe Dyscyplinarna wszystkie chwyty sa dozwolone po obu stronach i nie mam z tym problemu. Polityczne przepychanki to rzecz normalna w demokracji. Ale kiedy opozycja upolitycznia sytuacje tzw. uchodźców na granicy z Bialorusią albo kwestie Bełchatowa to patrze na opozycję z obrzydzeniem. Te dwie kwestie nie są partyjne i nie są polityczne.
            Węźmy takiego Tuleyę, ktory powinien zostać wyrzucony z sadu. On jest politycznym aktywistą. Taki nie może być sadzią. Powinien startować w wyborach. Jeśli jakiś pisowski sedzia jest aktywista to powinien iść razem z Tuleya.
            Dowalam z lubościa antypisowcom bo raz, ze latwo bo sa głupsi od klamki a dwa, że stosuja retoryke zapraszajaca do dowalania.
            • t_ete Re: To se ne vrati 26.03.22, 10:59
              felusiak1 napisał:

> Twierdzisz, ze polacy sa tacy jak rosjanie?

Tak chcesz to uproscic?
              Nie, Polacy nie sa tacy jak Rosjanie.
              Podobnie jak Czesi, ktorzy nie sa tacy jak Rosjanie ani tacy jak Polacy.
              Oraz Lotysze, Litwini itd. itd.

> Widzisz, w Polsce mam tylko groby. Poza tym nic mnie nie laczy, no może poza em
              > ocjami w stosunku do kraju ale nie do politycznych partii. Jest mi zupelnie obo
              > jetne czy rządzi PiS czy PO.

Pieknie. Czytasz programy partii startujacych w wyborach, sluchasz politykow tych partii,
              'wizualizujesz' sobie perspektywe ich rzadow - i jest ci obojetne co sie z Polska dziac bedzie.
              Z Polska wobec ktorej zywisz jakies emocje...

> Ale widzę co ci antypisowcy robią i do jakiego sto
              > pnia oszaleli. Kiedy klocą się o KRS, Trybunal Konstytucyjny, Sad Najwyzszy alb
              > o Izbe Dyscyplinarna wszystkie chwyty sa dozwolone po obu stronach i nie mam z
              > tym problemu.

Co ten rzad robi i do jakiego stopnia oszalal ... by utrzymac sejmowa wiekszosc PiS
              pozwolil Ziobrze na pseudoreformy wladzy sadowniczej (ktore zreszta Kaczynski uwaza za
              nieudane). Nie dosc, ze niczego nie usprawnily - to wprowadzily nas w konflikt z UE.

>Polityczne przepychanki to rzecz normalna w demokracji.

Owszem. W demokracji. Ale PiS rozmontowuje 'bezpieczniki' czyniac z nich zalezne
              instytucje od wladzy politycznej.

> Ale kiedy
              > opozycja upolitycznia sytuacje tzw. uchodźców na granicy z Bialorusią albo kwe
              > stie Bełchatowa to patrze na opozycję z obrzydzeniem. Te dwie kwestie nie są pa
              > rtyjne i nie są polityczne.

Kpina jakas.

Przeciez to PiS politycznie 'nakrecil' spor o Belchatow - choc mozna bylo ze strona czeska
              dojsc do porozumienia znacznie wczesniej, bez halasu i na mniej kosztownych dla polskiej
              strony warunkach. Komu sie politycznie oplacalo pokrzykiwanie, konferencje, spor z UE?

Uchodzcy na granicy z Bialorusia ... Jak tam budowa muru za ciezkie miliardy?
              Komu sie oplacilo to 'polityczne zloto' okupione udreka uchodzcow zapedzanych
              do lasu przez bialoruskie sluzby i blokowanych na polskiej granicy przez
              "murem za mundurem"?

Kilka tysiecy ludzi w ciagu kilku miesiecy (!), ktorych czesc i tak nie chciala stalego
              pobytu w Polsce. Ich obecnosci - nikt by nie 'zauwazyl' gdyby rzad PiS porozumial sie
              z organizacjami pomocowymi.

> Węźmy takiego Tuleyę, ktory powinien zostać wyrzucony z sadu. On jest polityczn
              > ym aktywistą. Taki nie może być sadzią. Powinien startować w wyborach. Jeśli ja
              > kiś pisowski sedzia jest aktywista to powinien iść razem z Tuleya.

To jest narracja ZjeP (Zjednoczonej Prawicy).
              Dlatego nie przypuszczam bys wiedzial co sprawilo, ze Tuleya stanal 'koscia w gardle'
              partii rzadzacej.

> Dowalam z lubościa antypisowcom bo raz, ze latwo bo sa głupsi od klamki a dwa,
              > że stosuja retoryke zapraszajaca do dowalania.

Ze z luboscia dowalasz - to oczywiste.
              Ale czy sukcesy w tym odnosisz?

.......... nie lubie Rysia. Rysio zjada cudze ciastka, balagani i klamie.
              Ale dowale kazdemu, kto powie, ze Rysio zjada cudze ciastka,
              balagani i klamie.
              ........... przeciez mowia prawde.
              ........... nie lubie tego w jaki sposob mowia prawde
              ............ale Rysio zjada cudze ciastka, balagani i klamie
              ............nie moje ciastka, nie moj balagan a jego klamstwa mnie nie dotycza

tete

• felusiak1 Re: To se ne vrati 26.03.22, 17:50
                Dziękuję za obszerną odpowiedź. Doceniam wysiłek.
                Niestety jesteś walecznie antypisowska co sprawia, ze wszystko jest dla ciebie polityczne.
                A zaczęło się od KRS. Antypis uznał, że zmiany w ustawie naruszają praworzadność i potem popłynela rzeka zarzutów z wodospadami. Widzisz, moim zdaniem KRS wogole nie powinien istnieć ale skoro istnieje i regulują go ustawy to nowa ustawa o KRS jest absolutnie zgodna z prawem. Wytłumacz mi dlaczego o nominacjach sędziowski maja decydować sedziowie?

Tuleya jest politycznym aktywistą a taki nie powinien być wpuszczany do sadu czyba, ze w roli obrońcy w procesie. Antypisowscy sedziowie i adwokaci w dalszym ciagu fałszywie twierdzą, że KRS zostala powolana niezgodnie z konstytucja co jest wierutnym klamstwem i do tego klamstwem tak zwanych obrońcow praworządności.
              • benek231 Zdzierasz sobie klawiature na Falusika, Tete :O) 26.03.22, 18:02
                Tak samo jak zdzieralas na Kretyna, Olega3, Institorisa, czy Sz0ka. Wymienieni to antydemokratyczne gowno, czyli sila rzeczy na uslugach Putina. Oni pragna dla Polski i Polakow takiego zamordystycznego ustroju jaki Putin ustanowil w Rosji. A poniewaz tak sie sklada, ze pisiory i wspierjacy ich konfederasci takze nie lubia demokracji, i daza do tego samego, to chyba nie jest trudno zgadnac kto kogo popiera, oraz dlaczego.
                W dodatku Falusik, a o nim tu mowa, jest wyznawca tego bydlaka Trumpa, takze antydemokraty, wiec w sumie dobrze jest pamietac z kim sie ma do czynienia.
                Ty ciagle masz nadzieje, ze dobra argumentacja przekonasz kazdego z nich do swoich racji. Nic z tego - nie uda sie. I wlasnie dlatego wyrzucilem ich z listy moich polemistow. Co najwyzej moge ktoregos kopnac czasem w kostke, czy gdzies indzej. Na nic lepszego nie zasluguja.

t_ete napisała:

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow.
                Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze.
                • felusiak1 Re: Zdzierasz sobie klawiature na Falusika, Tete 26.03.22, 18:20
                  towarzyszu benyk, wasza argumentacja sprowadza się do epitetow.
                  Na przykład napisales do mnie "Ty katolicka qrwo, jesteś antydemokratycznym gownem."
                  Ja wiem, ze masz trudności z dyskutantami niezgadzajacymi się z twoim punktem widzenia ale zeby od razu rzucać miesem? Tylko bardzo starzy ludzie z demencją tak robią.
          • xiazeluka Re: To se ne vrati 26.03.22, 00:54
            "A TVPInfo to propaganda, ktorej prostactwo i brutalnosc spokojnie mozna porownac
            do putinowskich mediow."

A TVN to propaganda, ktorej prostactwo i brutalnosc spokojnie mozna porownac
            do putinowskich mediow. TVN to stacja antypolska, co ujawniła otwarcie podczas wielkiej próby do wojny na Ukrainie czyli podczas agresji nachodźcami z Białorusi.
            • felusiak1 Re: To se ne vrati 26.03.22, 01:07
              I TVP i TVN uprawiają propagande. Zaryzykowalbym, że TVN nawet w wiekszym stopniu.
              Takie czasy.
              • qwardian Re: To se ne vrati 26.03.22, 08:02
                Obydwa promowały putiniadę w pełnym zakresie prześcigając się w bredniach o "wygaszaniu węgla", "ekologii" i zastępowaniu pieców węglowych gazowymi. Ja im zastąpię TVN i TVP mediami Narodowego Robotnika w wielką swastyką i dopłacę ludowi do telewizora Samsung na rozmiar przynajmniej 75 cali z głośniczkami, żeby dokładnie słyszeli co mówię.
          • polski_francuz Re: To se ne vrati 26.03.22, 08:49
            t_ete napisała:

" Po latach mozemy sobie przyprawiac husarskie skrzydla ale prawda jest taka, ze tylko promil angazowal sie ryzykujac cokolwiek a inni spozywali promile opowiadajac sobie polityczne dowcipy.

Efektem wieloletniej propagandy bylo to 'trwanie', niewiara w to, ze mozna cokolwiek zmienic, obawa przed ryzykiem, zbyt duza cena za gloszenie wlasnych przekonan.
            "

Szkola mlodosci z PRL-u. Ano akceptowalo sie to co bylo. Byla szansa na zycie, na kariere. I ten, kto mial ambicje (ja mialem) staral sie z tego korzystac. Pracowitosc, uczciwosc i dorobek naukowy w kazdym systemie sie licza.

Dopiero pan Walesa i jego zwyciestwo nad systemem otworzylo mi (i wielu innym pewnie tez) na ograniczonosc systemu komunistycznego i na sluzalczosc wobec Ruskich. A przede wszystkim na to, ze mozna inaczej, ze mozna wybrac i ze mozna wygrac.

W koncu, nie mozna zapomniec, ze moi Rodzice i ich pokolenie mogli stracic zycie w wojnie. Bo szkopskie scierwa nas najechaly i traktowaly jako podludzi. I tego tez nie mozna zapomniec. W latach 50-tych to bylo jeszcze ciagle w pamieci Polek i Polakow.

PF
            • felusiak1 Re: To se ne vrati 26.03.22, 09:05
              Dopiero Walesa otworzyl ci oczy na komunę? A to dopiero. Ja mialem oczy otwarte w dzieciństwie.
              Twoi rodzice mogli być wywiezieni na biale niedźwiedzie przez sowietów i tam stacić zycie zanim szkopskie ścierwa do nich dotarły w 1941.
              • qwardian Re: To se ne vrati 26.03.22, 09:58
                felusiak1 napisał:

10/10
              • polski_francuz Samosad 26.03.22, 10:15
                felusiak1 napisał:

" Dopiero Walesa otworzyl ci oczy na komunę?"

Na to, ze ... przede wszystkim na to, ze mozna inaczej, ze mozna wybrac i ze mozna wygrac.

Moj Tata byl przez Ruskich do Kalugi wywieziony z innymi wilenskimi akowcami. Mogli go zamordowac, komunistyczne wladze go jeszcze zamknely do ciupy juz po moim urodzeniu. To byly lekcje dla naszej Rodziny.

I co mam teraz wywrzaskiwac, ze komuna byla be, ze moja Rodzina byla bohaterami, ze ja od zawsze wszystko wiedzialem? Malo brakowalo bym wstapil do PZPR w latach 70-tych bo mi to jako dobremu studentowi proponowano. Ale jakos Pan mnie ustrzegl i nie wstapilem.

Co do reszty, to moge oceniac zycie poprzez to czego sam dokonalem i czego, przez swoje lenistwo czy kiepskie wybory, nie dokonalem.

I zobaczymy co mi sw. Piotr na Sadzie Ostatecznym powie.

PF

• felusiak1 Re: Samosad 26.03.22, 17:19
                  Znaczy, ze jest gorzej. Ojciec był na bialych niedźwiedziach już po wojnie i to nie otworzyło ci oczu. Dopiero Walesa.
                  Nie musisz wywrzaskiwać. Naprawdę nie musisz.
                  • polski_francuz Re: Samosad 26.03.22, 17:39
                    felusiak1 napisał:

" Nie musisz wywrzaskiwać. Naprawdę nie musisz."

OK, no to moze powiem czego sie od Taty nauczylem. On pozostal wierny swoim przyjaciolom z Wilna, ktorych razem z nim gnoili. To jest i dla mnie wielka nauczka i szkola.

Co do wladzy politycznej. Hm, jest jaka jest. Jak widac i w demokracji tez moze sie przydarzyc PiS i mozna najwyzej hallakowac naprzeciw na forum.

Co tez czynie.

PF
                    • felusiak1 Re: Samosad 26.03.22, 18:09
                      Istotne jest to, ze w demokracji obok PiSu jest cala gama mniej lub bardziej osadzonych w rzeczywistości opozycjonistów, ktorzy głosza calą gamę mniej lub bardziej idiotycznych pogladow chronionych przez prawo. Na przykład Giertych Roman Jacek albo Lis Tomasz Rafał i jest też Trzaskowski Rafał Kazimierz.

Ale nurtuje mnie pytanie dlaczego napadleś na "szkopskie ścierwa" a nie wspomnialeś nic o bolszewikach mając rodzinne doświadczenie.
                      • polski_francuz Waga aptekarska 26.03.22, 18:45
                        felusiak1 napisał:

" Ale nurtuje mnie pytanie dlaczego napadleś na "szkopskie ścierwa" a nie wspomnialeś nic o bolszewikach mając rodzinne doświadczenie."

Gdzies pogubily mi sie odwazniki od aptekarskiej wagi slow, ktorych uzywam na forum. Musze odszukac.

PF

• boomerang Re: To se ne vrati 26.03.22, 09:25
              Dopiero pan Walesa i jego zwyciestwo nad systemem otworzylo mi (i wielu innym pewnie tez)

Większość miała oczy otwarte od dawna. Trzeba było być komunistycznym zaprzańcem żeby nie mieć.
    • r11 Re: To se ne vrati 29.03.22, 09:04
      www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2022/03/23/qui-sont-les-soldats-du-regiment-azov-accuses-d-etre-les-neonazis-de-l-armee-ukrainienne_6118771_4355770.html

vrati, vrati, hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka