andrzejg 29.03.22, 21:54 Trochę o praworządności wg Giertycha: www.facebook.com/100050478939975/posts/522258112800149/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
benek231 Spełniam obietnice Olegu 29.03.22, 22:59 Czy moglbys podrzucic tu odnosna wypowiedz Giertycha. Nie mam dostepu na FB gdyz, po b. krotkim pobycie tam, wypisalem sie dawno temu. Dzieki. andrzejg napisał: > Trochę o praworządności wg Giertycha: KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow. Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Re: Spełniam obietnice Olegu 29.03.22, 23:23 benek231 napisał: > Czy moglbys podrzucic tu odnosna wypowiedz Giertycha. Nie mam dostepu na FB gdy > z, po b. krotkim pobycie tam, wypisalem sie dawno temu. > Dzieki. I ja poprosze. Nie mam dostepu do FB. Moglbys Andrzeju skopiowac tekst i wkleic? Z pozdrowieniami, tete Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Spełniam obietnice Olegu 30.03.22, 05:03 www.youtube.com/watch?v=KIqKQ8PQoh4 Sorry, zapomniałem, że nie wszyscy są na FB Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Spełniam obietnice Olegu 30.03.22, 01:51 Niech światły i mondry benyk wpisze w youtube Roman Giertych i wyskoczy mu kanał Giertych Roman. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Spełniam obietnice Olegu 30.03.22, 01:36 Giertych Roman jak zwykle pi3rdoli farmazony. Placze się. Nawet mowi, ze wniesie akt oskarżenia. Na dobrą sprawę nie wiem o czym mowi.To zabawne. Ale w jednym ma rację. Ziobro Zbigniew jest delikatnie mowiac wybitnie nieutalentowany. Tak nieutalentowany jak on sam, Giertych Roman. I ciekawe, ze oskarżając Zobro Zbigniewa o chęc wsadzenia opozycji do wiezienia obiecuje, ze bedzie wsadzal do więzienia obecną wladzę. To w czym on jest lepszy od Ziobro Zbigniewa? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Spełniam obietnice Olegu 30.03.22, 05:05 felusiak1 napisał: > I ciekawe, ze oskarżając Zobro Zbigniewa o chęc wsadzenia opozycji do wiezienia > obiecuje, ze bedzie wsadzal do więzienia obecną wladzę. To w czym on jest leps > zy od Ziobro Zbigniewa? > Zrobi to skuteczniej? Udowodni winę? Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Falusik znowu nie popiera PiSu, Andrzeju :O) 30.03.22, 06:39 Szkoda, ze i tym razem nie zapewnial, ze on jest obiektywny i nie trzyma z zadna ze stron, bo tym razem pewnie bym mu uwierzyl. Tym razem, z uzyciem symetrii, postanowil obsmarowac Giertycha i zaszkodzic jego wizerunkowi prawnika, jego uczciwosci. To, ze przy okazji musial powiedziec cos na Ziobre nie ma najmniejszego znaczenia, gdyz tu nie o Ziobre chodzi lecz o Giertycha. Falusik to pisior oraz antydemokratyczne gowno. andrzejg napisał: KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow. Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 PS...Falusik stał się też szpiclem, Andrzeju :O) 30.03.22, 21:23 widzialem to w innym watku. Szpieguje mendoweszka. Ano, od rzemyczka do koniczka. Ciekawe jak on skonczy(?) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Giertych Roman jest skapy 30.03.22, 01:41 Na fejsbuku napisał: Another Ziobra class - Roman Giertych comment, 29.03.2022 i przetlumaczyl ma: Kolejna klęska Ziobry - Roman Giertych komsntarz 29.03.2022 Dusigrosz skapi na tłumacza Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Spełniam obietnice Olegu 30.03.22, 08:33 Nie skorzystam z prawa do komentarza. Miłego Dnia Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 10:01 oleg3 napisał: > Nie skorzystam z prawa do komentarza. > > Miłego Dnia Może niech to posłuży za komentarz: www.facebook.com/tomasz.stawiszynski/posts/5431448723536686 Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 10:16 Przeczytałem. Diagnoza intelektualnie i psychologicznie prawidłowa. I cóż z tego. To się nie może przebić. sz0k napisał: > Może niech to posłuży za komentarz: www.facebook.com/tomasz.stawiszynski/posts/5431448723536686 Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 10:19 oleg3 napisał: > Przeczytałem. Diagnoza intelektualnie i psychologicznie prawidłowa. I cóż z teg > o. To się nie może przebić. Wiosna idzie olegu, a Ty jakiś taki w jesiennym nastroju Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 10:28 Szoku, czy Ty się podszywasz pod Wikula, wita mnie jakiś pejs, który pyta o personalne dane Narodowego Robotnika. Nie wchodzę do Piekła, skopiuj i wklej, bo ja nie zamierzam w tym uczestniczyć Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 10:32 qwardian napisał: > Szoku, czy Ty się podszywasz pod Wikula, wita mnie jakiś pejs, który pyta o per > sonalne dane Narodowego Robotnika. Nie wchodzę do Piekła, skopiuj i wklej, bo j > a nie zamierzam w tym uczestniczyć Ja założyłem fejkowe konto z naście lat temu żeby móc właśnie korzystać w takich okazjach. Tekst jest dość długi, nie wiem czy da radę wkleić w całości w 1 poście, ale here goes: Istnieją w Polsce dwie cieszące się ogromną wprost popularnością teorie spiskowe. Jest to popularność tak ogromna, że zostawiają one daleko w tyle opowieści o Nowym Porządku Światowym, dążących do jego zaprowadzenia Iluminatach, o reptiliańskich rodach przybyłych z kosmosu już nawet nie wspominając. W odróżnieniu od wszystkich bodaj innych konspiracyjnych narracji – te dwie polskie teorie spiskowe nie funkcjonują na marginesie debaty publicznej, lecz przeciwnie, płyną w jej głównym nurcie. Czy raczej nurtach – są to bowiem teorie wobec siebie stanowczo konkurencyjne, ich wyznawcy i wyznawczynie natomiast pozostają w stosunkach radykalnie nieprzyjaznych. Przejawia się to między innymi w tym, że zwolennicy jednej teorii uważają zwolenników drugiej za powodowanych głębokim irracjonalizmem, głupotą oraz złą wolą "wyznawców teorii spiskowych", swoją zaś teorię uważają za jak najbardziej racjonalny i uzasadniony pogląd, a siebie za ludzi myślących, porządnych i szlachetnych – i na odwrót. Słowem, każda ze stron sądzi, że jej teoria spiskowa nie jest żadną "teorią spiskową" lecz szczerą prawdą – co zresztą jest dla tego niezwykle interesującego zjawiska bardzo charakterystyczne. Na tym właśnie polega jego istota – „teoria spiskowa”, „myślenie spiskowe” są to określenia, które zawsze formułuje się z zewnątrz danego systemu przekonań. Pozostając w jego wnętrzu – powtarzam: na tym właśnie polega istota sprawy – ma się nieustępliwe wrażenie, że rozpoznało się po prostu jakieś dla innych niewidoczne mechanizmy działające w świecie, nie zaś, że się uległo działaniu niebywale wprost uwodzicielskiej pojęciowej maszynerii. I tak, wedle pierwszej polskiej teorii spiskowej sprawcą całego zła, które w Polsce się wydarzało i wydarza, mrocznym demiurgiem stojącym za każdym kryzysem, każdą porażką, w ogóle każdą bez mała niedogodnością spotykającą polskie społeczeństwo oraz polskie państwo, swoistym polskim Lordem Vaderem działającym chytrze i w porozumieniu z wrogimi Polsce siłami, podwójnym agentem prowadzonym od lat na pasku przez Putina, jest Donald Tusk. To on odpowiada za Smoleńsk, to on odpowiada za wysoką inflacją, to on również – jakżeby inaczej – odpowiada za napaść Putina na Ukrainę, on to bowiem Putinowi przez lata do tej napaści usłużnie torował drogę. W myśl drugiej teorii spiskowej sprawcą całego zła, które w Polsce się wydarzało i wydarza, mrocznym demiurgiem stojącym za każdym kryzysem, każdą porażką, w ogóle każdą bez mała niedogodnością spotykającą polskie społeczeństwo oraz polskie państwo, swoistym polskim Lordem Vaderem działającym chytrze i w porozumieniu z wrogimi Polsce siłami, podwójnym agentem prowadzonym od lat na pasku przez Putina, jest Jarosław Kaczyński. To on odpowiada za Smoleńsk, to on odpowiada za wysoką inflację, to on również – jakżeby inaczej – odpowiada za napaść Putina na Ukrainę, on to bowiem Putinowi przez lata do tej napaści usłużnie torował drogę. Zwolennicy i zwolenniczki obu tych teorii, jak już powiedziałem, wzajemnie uznają swoje teorie za bzdurne fantazmaty. Na porządku dziennym – w mediach społecznościowych i nie tylko – jest rytualne wyśmiewanie strony przeciwnej, piętnowanie paranoidalnego charakteru jej przekonań, wypominanie, że „wszystko kojarzy się im z jednym”, żartowanie w stylu „za co jeszcze go obciążą odpowiedzialnością, może także za złą pogodę i klęski żywiołowe?”. A następnie – jak gdyby nigdy nic, zupełnie na poważnie, często z wielkim emocjonalnym zaangażowaniem – prezentowanie opowieści o strukturze identycznej z tą, którą przed chwilą poddało się skrupulatnej dekonstrukcji, tyle że ze zmienionym głównym czarnym charakterem. Wygląda to tak, jak gdyby pewne reguły i standardy na co dzień uznawane i stosowane przez zwolenników obu tych teorii, w odniesieniu do ich własnej teorii nagle całkowicie się wyłączały. Możliwe staje się zatem dworowanie sobie z kogoś, kto widzi źródła wszelkiego zła w Jarosławie Kaczyńskim oraz – jednocześnie – bardzo poważne i zaangażowane perswadowanie, że źródłem wszelkiego zła jest tak naprawdę Donald Tusk. I odwrotnie – można równolegle obciążać odpowiedzialnością za wszystko Jarosława Kaczyńskiego, a zarazem naśmiewać się z kogoś, kto obciąża odpowiedzialnością za wszystko Tuska. (...) Wyrazistym eksponentem pierwszej teorii – o demiurgicznej i ciemnej roli Tuska – stał się ostatnimi czasy poseł Solidarnej Polski Janusz Kowalski. Eksponentem drugiej, przyznam, w wariancie radykalniejszym i zdecydowanie bardziej absurdalnym nawet od enuncjacji Kowalskiego, stał się natomiast Roman Giertych. Ten ostatni opublikował niedawno w mediach społecznościowych cieszący się gigantyczną popularnością wpis, w którym – ze z pozoru żelazną logiką, charakterystyczną wszak dla teorii spiskowych – wyłożył ni mniej, ni więcej, tylko koncepcję, w myśl której Kaczyński, Orban i Putin... umówili się już jakiś czas temu na rozbiór Ukrainy i temu właśnie służyć ma sformułowana przez Kaczyńskiego w Kijowie propozycja zorganizowania misji pokojowej NATO. Wpis Giertycha momentalnie rozszedł się po sieci, mnóstwo było postów i komentarzy, że „wszystko tutaj do siebie pasuje” i „wszystko tutaj jest przerażająco logiczne” (co, nawiasem mówiąc, powinno być raczej argumentem przeciwko bezkrytycznemu przyjmowaniu takich narracji). Pozytywnie na temat tej opowieści – zbudowanej z aptekarską precyzją wedle wszystkich klasycznych reguł tworzenia teorii spiskowych – wypowiadali się także prominentni publicyści, skądinąd ci sami, którzy nader często i intensywnie wyśmiewają się z teorii o mrocznej wszechmocy Tuska. Co jednak najbardziej ciekawe – i w sumie wstrząsające, choć w zasadzie nie powinniśmy się temu dziwić, znając moc mechanizmów spiskowego myślenia skutecznie kolonizujących ludzkie umysły – kiedy kilka dni później w podobne tony uderzył Siergiej Ławrow, ci sami publicyści (oraz internauci w mediach społecznościowych) triumfalnie udostępniali wypowiedź Ławrowa, traktując ją jako… dowód prawdziwości słów Giertycha. Ławrow jako pozytywna weryfikacja – to jest, przyznajmy, okoliczność cokolwiek ekstrawagancka, zwłaszcza jeśli ktoś równolegle zwraca uwagę na niebezpieczeństwa rosyjskiej dezinformacji i propagandy. Typek jest z TOKFM więc chyba nie "antydemokratyczne gówno": audycje.tokfm.pl/podcast/120427,Dwie-polskie-teorie-spiskowe?fbclid=IwAR1R_XOVJu0M6RaFXPH2tdyriKIPVQpgIBL0AiaqSzHhCMgNQtPw4W6nres Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 11:02 Dziękuję Szoku, uważam dwie postacie Tuska i Kaczyńskiego za tragiczne, to jest takie, które nie mają żadnego wpływu na rzeczywistość, których rezultat działania jest dokładnie odwrotny do zamierzonego. Giertych, już nie byłbym taki pewien, bo zuchwałość niektórych, obecnych również na tym forum puszcza wodze swojej wyobraźni o wielkiej potędze od morza do morza. Zostawmy woli Bozi co dla nas jest dobre.. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 11:21 qwardian napisał: > Dziękuję Szoku, uważam dwie postacie Tuska i Kaczyńskiego za tragiczne, to jest > takie, które nie mają żadnego wpływu na rzeczywistość, których rezultat działa > nia jest dokładnie odwrotny do zamierzonego. Giertych, już nie byłbym taki pewi > en, bo zuchwałość niektórych, obecnych również na tym forum puszcza wodze swoje > j wyobraźni o wielkiej potędze od morza do morza. Zostawmy woli Bozi co dla nas > jest dobre.. Giertych jest przezabawną postacią ukazującą całe kuriozum tej plemiennej wojny, która ma miejsce w Polsce od jakichś c.a. 20 lat. Od osoby najbardziej znienawidzonej i wyśmiewanej przez lemingoze do osoby jak najbardziej poważnie traktowanej i hołubionej przez tąże samą lemingozę. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 11:35 Tak, ale jednak powstrzymuje zapędy ludzi zacietrzewionych, gotowych wykorzystać słabość nazich ukraińskich braci, którzy walczą o przetrwanie państwa. Polskę stworzył Watykan w dokumencie Dagome Iudex, w którym jej granice zostały dokładnie określone. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 11:17 Ciekawe podsumowanie, ale w wypowiedzi, którą udostępniłem w tym wątku Giertych opiera się na własnych doświadczeniach i "przygodach" z polskim wymiarem sprawiedliwości. Na podstawie oskarżeń prokuratury , wyroków sądu i niestosowania się do nich przez prokuraturę wysuwa własne wnioski, do czego ma prawo. Ma również prawo szukać analogii z putinowskim systemem. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 11:24 andrzejg napisał: > Ciekawe podsumowanie, ale w wypowiedzi, którą udostępniłem w tym wątku Giertych > opiera się na własnych doświadczeniach i "przygodach" z polskim wymiarem spraw > iedliwości. > > Na podstawie oskarżeń prokuratury , wyroków sądu i niestosowania się do nich pr > zez prokuraturę wysuwa własne wnioski, do czego ma prawo. Ma również prawo szuk > ać analogii z putinowskim systemem. Oczywiście, ma też np. pełne prawo ubrać się w stój klauna i chodzić z trąbką po Krakowskim Przedmieściu, wręczając ludziom balony. Kto wie czy nie byłoby z tego nawet więcej pożytku. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 11:33 Jednakże, czy mija się z prawdą mówiąc o swoich wyrokach i nieuznawaniu ich przez prokuraturę? Czy nie jest to chory system? Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 11:50 andrzejg napisał: > Jednakże, czy mija się z prawdą mówiąc o swoich wyrokach i nieuznawaniu ich prz > ez prokuraturę? Czy nie jest to chory system? Nie wiem andrzeju co Giertych tam mówił bo zbiera mi się na wymioty po paru sekundach więc w trosce o swoje zdrowie muszę wyłączać. Jednakowoż jego wiarygodność i obiektywność jest mocno wątpliwa więc domyślam się, że w większości bredzi, przekręca, naciąga i jawnie łże. A o którym systemie mówimy, że jest chory? Sądowniczym? Z tym to chyba każdy Polak się zgodzi. Ale nie jest to przpadkiem właśnie ten system, który PiS stara się (przynajmniej werbalnie, realnie to chyba nieszczególnie im wychodzi) leczyć? A które to próby opozycja z samym Giertychem na czele nazywa "zamachem na demokrację i konstytucję"? Rozumiem więc, że jedynym "prawdziwym" lekarzem powinien być sam Giertych z totalną opozycją u boku ofkors. Ale czy jej program nie głosił przypadkiem, że chodzi o to żeby "było tak jak było"? To o jakim leczeniu (ergo zmianie, poprawie) my tu mówimy? Znasz jakieś konkretne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Czy T.Strawiszynski to antydemokratyczne gowno?:O) 31.03.22, 17:02 Tego nie wiem ale mam nadzieje, ze nie. Wiem natomiast, ze i ty jestes antydemokratycznym gownem, Sz0ku. I podpierasz sie tym Strawiszynskim jakbys tonal. A on jedynie bardzo ladnie generalizowal na temat spiskowych teorii, ale gdy doszlo do konkretow to wynalazl Giertycha oraz jego slaby punkt dotyczacy mozliwosci rozdrapania czesci terytoriow Ukrainy przez Wegry oraz Polske. Nie powiedzial Giertych nic nowego bo roszczenia wielu Wegrow do konkretnych ziem ukrainskich sa takie same jak roszczenia czesci Polakow do (przynajmniej) ziem siegajacych Lwowa. Czytalem o tej plotce zanim uslyszalem to samo od Giertycha, ktoremu bardzo ladnie ulozyly sie do tego konkretne zachowania Orbana i Kaczynskiego. Tyle, ze on wcale nie musial byc krytyczny, gdyz tych pro-rosyjskich zachowan Orbana i Kaczynskiego bylo w przeszlosci calkiem sporo. Zdecydowanie, w wydaniu Giertycha, bylaby to jednak "teoria spiskowa" mocno rozna od teorii smolenskiego zamachu. Bo jedno bylo odnotowaniem podobienstw i mozliwych zbieznosci podczas gdy drugie pochodzilo z obserwacji sufitu. W sumie nie wiem czy pan Strawiszynski to antydemokratyczne gowno ale wiem, ze zachowal sie tak jakby nim byl, gdyz argument przeciwko Giertychowi zrobiony byl na sile. I pewnie nie zdziwie sie, gdy niedlugo zacznie produkowac sie w Gazecie Polskiej, na przyklad. Albo w TVP. sz0k napisał: KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow. Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 W to to już nie da się uwierzyć Kretynie 31.03.22, 17:07 benek231 napisał: > Czytalem o tej plotce zanim uslyszalem to samo od Giertycha, Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Wierzysz w przenajswietsza panienke, Kretynie, :O) 31.03.22, 19:01 wiec tym bardziej powinienes nie miec problemu z tym co powiedzialem. A mniej wiecej to samo powiedzial bodaj Sikorski, albo Tusk. Tyle, ze mowa byla wylacznie o rzekomej propozycji odzyskania Lwowa. A teraz idz wydoic krowe, ty antydemokratyczne gowno. KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow. Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Wierzysz w przenajswietsza panienke, Kretynie 31.03.22, 19:09 benek231 napisał: > A teraz idz wydoic krowe, W dzieciństwie pasałem krowy. To nic wstydliwego. Na twoim miejscu, mieszkańcu amerykańskich slamsów, nie podnosiłbym kwestii przewag cywilizacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Wierzysz w przenajswietsza panienke, Kretynie :O) 31.03.22, 19:49 oleg3 napisał: > > W dzieciństwie pasałem krowy. To nic wstydliwego. ** Pewnie, ze nie. Tak samo jak bycie glupkiem. I dlatego nie jest ci wstyd z tego powodu. Po prostu nie zdajesz sobie sprawy z wlasnego gluptactwa. KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow. Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 10:35 U mnie powrót zimy. W nocy spadł śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: Spełniam obietnice Olegu 30.03.22, 15:35 Dzieki za link, Andrzeju, i mozliwosc obejrzenia oraz wysluchania Gertycha. No coz, nakopal Ziobru po dupie - bez dwoch zdan. Najbardziej usmialem sie gdy mowil o tym czerwienieniu sie Ziobra w sadzie, jak burak. No i o jego braku profesjonalizmu oraz uczciwosci i etyki. Ta pisowska praworzadnosc to jest dokladnie to o czym mowil Giertych. Im chodzilo i chodzi o putinizacje Polski w kazdym wymiarze, by mogli sobie zamykac do wiezien kogo tylko zechca, bo jak jest juz czlowiek to i paragraf plus wlasciwy sedzia znajda sie na niego. Takiej oto Polski chca pisiory, wlacznie z tymi naszymi, forumowymi "wolnosciowcami". Za 500 plus gotowymi sprzedac wlasna matke a coz dopiero mowic o wspolobywatelu. Doprawdy nie wiem jak nazwac takich ludzi, ktorzy szykuja petle nie tylko dla rodakow ale i dla samych siebie. A kiedys sadzilem, ze Polacy przerobili juz swoja lekcje ze skurwysynstwa. Tymczasem okazuje sie, ze nie bardzo. andrzejg napisał: KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow. Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Giertych z byłego LPR nie pasuje,to może Sikorski? 31.03.22, 15:51 Był kiedyś w PiSie. Czy Sikorski ma prawo wypowiedzieć się w sprawach Polski? Przedstawia swoją opinię czarno na białym ,czyli gotów jest stanąć przed sądem za kłamstwa. Szanowni Państwo❗ 👉 Obóz rządzący najwyraźniej postanowił wykorzystać wojnę w Ukrainie do prowadzenia partyjnej wojny w kraju. Jego działania jak na razie niespecjalnie pomagają PiS, a – tradycyjnie – szkodzą Polsce. I, równie tradycyjnie, oparte są na kłamstwach. ➡️ Zacznijmy jednak od tego, czego nad Wisłą nie mamy, czyli wzrostu poparcia dla partii rządzącej, na który, być może, liczył Jarosław Kaczyński. W sondażach nie widać zjawiska jednoczenia się „wokół flagi”, czyli, częstego w sytuacji zagrożenia, skoku aprobaty dla obozu władzy. Inaczej jest na przykład w Ukrainie, gdzie odsetek zwolenników prezydenta Wołodymyra Zełenskiego wzrósł z około 3️⃣0️⃣ proc. w połowie zeszłego roku do niemal 9️⃣0️⃣ proc. obecnie. W Polsce podobne zjawisko – choć nie na taką skalę – miało miejsce w kwietniu 2020 roku w pierwszych tygodniach pandemii, kiedy poparcie dla Zjednoczonej Prawicy chwilowo wzrosło. Obecnie nic takiego się nie dzieje. I może dlatego rządzący postanowili wykorzystać nieszczęście Ukrainy do swoich celów. ⚫ Kłamstwo o sankcjach 🎲 Przede wszystkim, próbują w cieniu wojny przegłosować w Sejmie rozwiązania korzystne dla PiS. Zrobili to po raz pierwszy, gdy w ustawie o pomocy uchodźcom z Ukrainy próbowali zaszyć przepisy zwalniające urzędników za łamanie prawa w sytuacjach nadzwyczajnych. Teraz chcą powtórzyć ten manewr, nawołując do zmiany Konstytucji, co rzekomo jest niezbędne do zwiększenia wydatków na armię i konfiskowania majątków rosyjskich oligarchów. Jednocześnie, moralnym szantażem próbują zmusić opozycję do współpracy – zarzucając każdemu, kto nie poprze pomysłu, współudział w zbrodniach Putina. 🔊 „Konfiskata to jeden z elementów nacisków na Rosję, żeby ona zaprzestała agresji. To jest droga do ratowania życia ludzi w tym dzieci, kobiet, bezbronnych cywilów, którzy dzisiaj giną na Ukrainie. I każdy, kto nie będzie chciał podnieść ręki za tą zmianą, będzie się jakoś tam do tych zbrodni dokładał”, mówił Kaczyński w jednej z rządowych rozgłośni radiowych. 🛑 Podłość tej wypowiedzi nie polega tylko na próbie zaszantażowania opozycji. Gorzej, że polski rząd już dawno mógłby zamrozić aktywa osób związanych z reżimem na Kremlu i wprowadzić surowsze sankcje wymierzone w Rosję. Przez całe tygodnie nie podejmował jednak żadnych konkretnych kroków, nawet takich, które w innych krajach – rzekomo łagodniejszych wobec Rosji – podjęto. Jak to jest, że Finlandia mogła zamknąć handel z Rosją, Włochy, Francja, Wielka Brytania i Szwajcaria zamrozić aktywa, a nasz rząd, który najgłośniej stawia żądania, nie potrafił zamrozić nawet rosyjskich udziałów w spółce EuRoPol GAZ ❓ 🧭 Ekipa Morawieckiego próbowała zrzucić odpowiedzialność za swoją bierność na… Komisję Europejską. „Tak, nawet z tego miejsca mogę zadeklarować: choćby jutro nakładamy embargo na rosyjski węgiel, jesteśmy na to gotowi”, mówił Mateusz Morawiecki – uwaga❗ – miesiąc temu, 1️⃣ marca. Ale jednocześnie twierdził, że „potrzebujemy zgody ze strony Komisji Europejskiej, aby nałożyć embargo, zakaz importu węgla”. To nieprawda.☝️ Zaledwie dzień później dziennik „Rzeczpospolita” tłumaczył Morawieckiemu, że „już na bazie obecnych decyzji Komisji Europejskiej z 28 lutego br., można takie sankcje wprowadzić lub wstrzymać (…) import [węgla]”. 📝 I nagle, pod koniec marca rząd ogłosił przyjęcie projektów zmiany prawa, które mają pozwolić i na odejście od importu rosyjskiego węgla, i na konfiskatę majątków podmiotów wspierających działania Rosji. Nie znam jeszcze szczegółów tych ustaw. Ale to kolejny dowód, że Morawiecki nie mówił prawdy, bo nagle okazało się, że ani zmiana Konstytucji ani zgoda Komisji Europejskiej nie jest potrzebna. ⚫ Kłamstwo kijowskie 🚆 W szczere intencje obozu władzy nie pozwala też wierzyć niedawna wizyta premiera i wicepremiera w Kijowie. Do tej pory na stronach rządu można przeczytać kłamliwe oświadczenie mówiące, że Morawiecki i Kaczyński „wraz z premierem Czech Petrem Fialą oraz premierem Słowenii Janezem Janšą udają się dziś do Kijowa jako reprezentanci Rady Europejskiej”. 👉 Przypominam, że zaraz po wizycie rzecznik przewodniczącego Rady Europejskiej powiedział, że Morawiecki nie miał żadnego mandatu do reprezentowania instytucji unijnych. Nie konsultował tego pomysłu na forum unijnym, a jedynie „na marginesie spotkania w Wersalu (…) poinformował przewodniczącą von der Leyen i przewodniczącego Michela o możliwej wizycie w Kijowie”. 🧨 Co więcej, to podczas tej wizyty Jarosław Kaczyński przedstawił pomysł interwencji pokojowej sił NATO w Ukrainie, od której niemal natychmiast odciął się sekretarz generalny Sojuszu Jens Stoltenberg. Nie podchwycili jej Amerykanie, a Wołodymyr Zełenski powiedział, że niespecjalnie rozumie, o co Kaczyńskiemu chodzi. 🔊 „Nam nie jest potrzebny zamrożony konflikt na terytorium naszego państwa i to podczas spotkania z polskimi kolegami wytłumaczyłem. Wiem, że oni kontynuują tę narrację. Na szczęście, czy nieszczęście, to na razie nasze państwo, a ja jestem prezydentem, dlatego to my zdecydujemy, będą czy nie będą te, czy inne siły”, stwierdził Zełenski w jednym z wywiadów. 📯 Kaczyński tymczasem brnie dalej. 25 marca w rozmowie z wykupioną przez Orlen gazetą przekonywał, że zrealizowanie jego pomysłu „stworzyłoby co najmniej duże prawdopodobieństwo, że ta wojna by się znacznie szybciej skończyła”. Jak wiadomo najlepsze pomysły to takie, których z nikim nie konsultujemy i których nawet najbardziej zainteresowana strona nie rozumie. Trudno nie odnieść wrażenia, że cała ta wyprawa była przedstawieniem na użytek wewnętrzny i miała stworzyć wrażenie, że Kaczyński odgrywa na arenie międzynarodowej jakąś konstruktywną rolę. Nie wyszło. ⚫ Kłamstwo smoleńskie ✈️ Wojna w Ukrainie służy także PiS do odgrzewania tematu Smoleńska. Prorządowy tygodnik „Sieci” napisał niedawno, że skoro Putin jest zdolny mordować tysiące Ukraińców, to byłby zdolny zamordować polskiego prezydenta. Czy byłby❓ Niewykluczone. Problem w tym, że PiS po ponad 6️⃣ latach od przejęcia władzy nie jest w stanie pokazać żadnych dowodów zamachu, ani nawet zamknąć śledztwa, które prowadzi prokuratura Zbigniewa Ziobry. 🥁 Ale Kaczyński i tak ruszył do mediów, by raz jeszcze powiedzieć, że w Smoleńsku doszło do zamachu i on już wszystko wie. Nic więcej jednak nie powie, bo nie może. Kto mu zabrania i czego się boi, nie zdradził. 👉 Postaram się Kaczyńskiemu pomóc. Podczas procesu, który mi wytoczył za stwierdzenie, że Lech Kaczyński przyczynił się do katastrofy pod Smoleńskiem, wezwę go na świadka. Skoro wicepremier ds. bezpieczeństwa wie, że doszło do zamachu, to niech się tą wiedzą z sądem podzieli. 📌 Poza tym, jeśli naprawdę ma takie informacje, powinien zostać natychmiast przesłuchany przez prokuraturę. Chyba, że oni wszyscy sami nie wierzą w to, co mówią, a cały ten spektakl to kolejna bajeczka dla ludu pisowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Giertych z byłego LPR nie pasuje,to może Siko 31.03.22, 16:05 > Był kiedyś w PiSie. Kto był kiedyś w PiSie, Andrzeju. Nie mogę się zorientować, do kogo to napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Giertych z byłego LPR nie pasuje,to może Siko 31.03.22, 16:29 andrzejg napisał: > > Był kiedyś w PiSie. Czy Sikorski ma prawo wypowiedzieć się w sprawach Polski? Oczywiście, że ma. A ktoś stara mu się je odebrać? Widzisz andrzeju, chodzi o to, że polityk jako osoba publiczna, wypowiadając się publicznie, daje tym samym również nam, prawo do oceny tychże wypowiedzi. I to oceny zarówno pozytywnej jak i NEGATYWNEJ. A Ty sprawiasz wrażenie jakby skorzystanie z tego prawa i wyrażenie oceny negatywnej było odebraniem prawa Iksińskiemu do wypowiedzi w ogóle. Tylko głaskać można? > Przedstawia swoją opinię czarno na białym ,czyli gotów jest stanąć przed sądem > za kłamstwa. Oh tak, nie wątpię że ten prawdziwy bohater naszych czasów nawet z chęcią przed ten sąd dałby się pociągnąć. Oczywiście tylko po to żeby potem na zachodnich salonach robić jako wielka, prześladowana ofiara krwawego reżymu kaczystowskiego. Jak nie przymierzając niejaki prof. Sadurski. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Giertych z byłego LPR nie pasuje,to może Siko 31.03.22, 19:05 sz0k napisał: > andrzejg napisał: > > > > > Był kiedyś w PiSie. Czy Sikorski ma prawo wypowiedzieć się w sprawach Pol > ski? > > Oczywiście, że ma. A ktoś stara mu się je odebrać? > Widzisz andrzeju, chodzi o to, że polityk jako osoba publiczna, wypowiadając si > ę publicznie, daje tym samym również nam, prawo do oceny tychże wypowiedzi. I t > o oceny zarówno pozytywnej jak i NEGATYWNEJ. No właśnie na to czekam. Jak dotąd ważniejsze było moje błędne przeświadczenie, że był w PiSie. Był w rządzie Olszewskiego , Marcinkiewicza i Kaczyńskiego. OK. Skoro to takie ważne , to był mocno związany z tym środowiskiem. Co z tą oceną? Też Cię bierze na wymioty jak u Giertycha? Jestem ciekaw opini. A. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Giertych z byłego LPR nie pasuje,to może Siko 31.03.22, 20:12 andrzejg napisał: > Co z tą oceną? Też Cię bierze na wymioty jak u Giertycha? > Jestem ciekaw opini. Tak andrzeju, mam alergię na szalonego antypisa. Solidnie sobie na to zapracowali. Także lekturę sobie odpuszczę, nie sądzę aby było tam cokolwiek nowego ponad to co Totalna Targowica wydala z siebie regularnie od wielu lat. W zupełności wystarcza mi Twoje milczenie na moje pytanie zadane w tym wątku tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,13,173407474,173407474,Spelniam_obietnice_Olegu.html?p=173413372 Twój cel sprowadza się do tego, że usilnie chcesz mnie (i innych, których pewnie uważasz za "pisiorów") przekonać, że PiS i Kaczor to zło wcielone, które niszczy Polskę. Problem w tym, że: 1. Mnie wcale do tego nie trzeba przekonywać, ja widzę wady obecnego rządu, natomiast nie boje się dostrzegać też zalet. 2. Nie jesteś wstanie zaproponować żadnego modelu naprawczego, żadnego pomysłu na poprawę, żadnego "jeśli nie PiS to kto? Dlaczego? I co będzie robił innego?". Jesteś przedstawicielem siermiężnej walki plemiennej, w której liczy się tylko ślepe dowalanie stronie przeciwnej, aby udowodnić jej, że to ona się myli, a ja mam rację. Dowalanie za wszelką cenę, nie ważne czy jest w nim sens, prawda, fakty, obiektywizm, merytoryka, liczy się wrażenie i obiekt, któremu się dowala. Sam fakt dowalania jest usprawiedliwieniem słuszności, treść jest już wtórna. Stąd taki Giertych, który jeszcze 20 lat temu był obiektem histerycznych ataków i wyśmiewania (identycznie, albo nawet gorzej, jak dzisiaj Kaczyński) wiadomych środowisk, dzisiaj jest ich bożyszczem. Wystarczyło, że stał się zajadłym wrogiem obecnego "szatana nr. 1". A to, że ewidentnie jest to element personalnej wendetty osoby politycznie przez Kaczora wyautowanej, która tak bardzo nie jest wstanie tego wybaczyć, że jest gotowa wygadywać kompletne idiotyzmy i robić z siebie durnia to kogo to obchodzi, prawda? Ważne jak "pięknie dowalił Kaczorowi". To samo tyczy się zresztą (w mniejszym lub większym stopniu) tych wszystkich Sikorskich, Marcinkiewiczów, czy Misiów Kamińskich. Ja nie wiem czy Ty sobie z nasz kpisz cytując, jak nie Giertycha to Radzia Sikorskiego, czy po prostu rżniesz głupa... Także andrzeju dziękuję, postoję. To jaskiniowe okładanie się maczugami po łbach już mnie przestało bawić. Apeluję o krztę zdrowego, polskiego, chłopskiego rozumu. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Giertych z byłego LPR nie pasuje,to może Siko 31.03.22, 22:11 Najprościej zarzucić krytykom osobiste pobudki ich działań. Pięknie piszesz, że widzisz zalety, ale i wady obecnego rządu. Może jednak warto przeczytać , czy inni nie piszą o tych samych wadach? Ty nie. Ty albo wymiotujesz, albo z góry wiesz co pisze Totalna Targowica. Używając tego określenia w dyskusji określasz siebie jako zamkniętego na wszelkie argumenty. Jesteś członkiem jednej z nawalajacych się grup , o których można przeczytać pod linkiem wklejonym przez Olega. Wklejam teksty różnych ludzi, dla Ciebie degeneratów, świrów z osobistymi pobudkami, abyście czasami spojrzeli na sprawy z innej strony. Giertych rzeczywiście używa często języka forumowego, ale nie rynsztokowego. Sikorski starał się każda krytykę uzasadnić. Powiedzenie, że wiesz co ten zdrajca napisał nie czytając jego tekstu, oznacza tak naprawdę, że nie masz żadnego argumentu na obalenie jego też. Stój dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Giertych z byłego LPR nie pasuje,to może Siko 01.04.22, 00:49 andrzejg napisał: > Najprościej zarzucić krytykom osobiste pobudki ich działań. Pięknie piszesz, że > widzisz zalety, ale i wady obecnego rządu. Może jednak warto przeczytać , czy > inni nie piszą o tych samych wadach? Ty nie. Ty albo wymiotujesz, albo z góry w > iesz co pisze Totalna Targowica. Używając tego określenia w dyskusji określasz > siebie jako zamkniętego na wszelkie argumenty. Jesteś członkiem jednej z nawala > jacych się grup , o których można przeczytać pod linkiem wklejonym przez Olega. A w którym miejscu ja się niby nawalam? To Wy nie możecie przeżyć choć jednego dnia bez walenia (nieudolnego, powtarzalnego i przewidywalnego do bólu) w PiS i Kaczora. Ja tylko z rozbawieniem przyglądam się tym elukubracjom... > Wklejam teksty różnych ludzi, dla Ciebie degeneratów, świrów z osobistymi pobud > kami, abyście czasami spojrzeli na sprawy z innej strony. Giertych rzeczywiście > używa często języka forumowego, ale nie rynsztokowego. Sikorski starał się każ > da krytykę uzasadnić. Powiedzenie, że wiesz co ten zdrajca napisał nie czytając > jego tekstu, oznacza tak naprawdę, że nie masz żadnego argumentu na obalenie j > ego też. Przecież ja nie o formie pisałem, tylko o treści. Wszystko to jest na jedno kopyto. Totalna opozycja nie jest wstanie wyprodukować od lat z siebie nic innego ponad "Je* PiS!". Czy w tym co napisał Radzio jest jakakolwiek propozycja co należy robić, czy tak jak Ty jedyne co był wstanie wydukać to "***** ***"? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Giertych z byłego LPR nie pasuje,to może Siko 01.04.22, 08:30 Zdaje się, sz0ku, że tu chodzi o coś jeszcze innego: stoisz z boku, a więc brak zaangażowania w bójkę na sztachety sprawia, iż dla obu stron jesteś wrogiem. Skrytykujesz Peło to jesteś pisiorem, skrytykujesz pis to też jesteś pisiorem, bo wcześniej skrytykowałeś Peło (i na odwrót). Oba wrogie plemiona nie przyjmują do wiadomości, że można mieć odrębne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Giertych z byłego LPR nie pasuje,to może Siko 01.04.22, 09:26 xiazeluka napisała: > Zdaje się, sz0ku, że tu chodzi o coś jeszcze innego: stoisz z boku, a więc brak > zaangażowania w bójkę na sztachety sprawia, iż dla obu stron jesteś wrogiem. S > krytykujesz Peło to jesteś pisiorem, skrytykujesz pis to też jesteś pisiorem, b > o wcześniej skrytykowałeś Peło (i na odwrót). Oba wrogie plemiona nie przyjmują > do wiadomości, że można mieć odrębne zdanie. Ano, woja jest totalna. Tu nie ma miejsca na odcienie szarości, próbę racjonalizowania, czy wyważania racji. Albo mordujesz Hutu, albo mordujesz Tutsi. Pomysł aby może wreszcie przestać się wzajemnie mordować i wziąć za jakaś konstruktywaną pracę? Nie do pomyślenia... Zasada dziel i rządź jest nieśmiertelna. Skłóconym i podzielonym społeczeństwem rządzi się znaczenie lepiej. Do tego targanym nieustannymi (najlepiej skrajnymi) emocjami, zamiast logiką i rozsądkiem. Obie strony doskonale o tym wiedzą i ten stan tylko utwierdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 16:08 > Był kiedyś w PiSie. Kto był kiedyś w PiSie, Andrzeju. Nie mogę się zorientować, do kogo to napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 16:20 Sikorski był w PiSie. To miał byc argument zachęcający do lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Spełniam obietnice Olegu 31.03.22, 16:36 Sikorski był w rządzie pisu, a nie w pisie. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Wazne, ze wszystkie tut. pisiory nie wnosza :O) 31.03.22, 19:21 zastrzezen do tego co napisal Sikorski. A przyczepili sie do czegos zupelnie nieistotnego gdyz zwyczajowo zawsze musza sie przyczepic. Nie mogli przeciez, Kretyni, otwarcie przyznac, ze w zupelnosci zgadzaja sie z Sikorskim. To sa honorowe pisiory, gdyz taki wlasnie ma byc Prawdziwy Prawicowiec Polski (PPP) - tak wyczytali i staraja sie sprostac zadaniu. andrzejg napisał: > Sikorski był w PiSie. To miał byc argument zachęcający do lektury. KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow. Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Wazne, ze wszystkie tut. pisiory nie wnosza : 31.03.22, 22:07 Proszę, Kretynie52: "Podłość tej wypowiedzi nie polega tylko na próbie zaszantażowania opozycji. Gorzej, że polski rząd już dawno mógłby zamrozić aktywa osób związanych z reżimem na Kremlu i " Nie na tym polega podłość tej wypowiedzi. Podłość polega na tym, że wbrew cywilizowanym zasadom prawa pisiory chcą rabować własność prywatną kierując się odpowiedzialnością zbiorową, czyli narodowością swoich ofiar. I to tow. Sikorskiemu nie przeszkadza. A co do reszty - poproś swojego Murzyna (Ty jesteś za głupi), by Ci przeczytał wpis sz0ka. I wytłumaczył swoimi własnymi murzyńskimi słowami o co w nim chodzi. Jako kuzyn Kalego na pewno da sobie radę, oregoński lumpie. Odpowiedz Link Zgłoś