25.01.23, 13:43
- Niemcy wyślą na Ukrainy czołgi Leopard 2. Zatwierdzą również ich przekazywanie przez państwa partnerskie - powiedział w środę rzecznik niemieckiego rządu Steffen Hebestreit.

O co biega moim zdaniem. Czołgi są na wojnie ważne, ale tu poszło raczej o politykę. Zmuszenie Niemiec do wysłania własnych (i sprzedanych) Leopardów na Ukrainę utrudnia Niemcom grę z Rosją. Skąd "?" w tytule wątku? Pożywiom, uwidim.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Sukces? 25.01.23, 18:51
      Bóg Wojny ogarnął ludzkie dusze, serca i umysły..
    • polski_francuz Tlumaczenie na polski 25.01.23, 19:06
      oleg3 napisał:

"Zmuszenie Niemiec do wysłania własnych (i sprzedanych) Leopardów na Ukrainę utrudnia Niemcom grę z Rosją. Skąd "?" w tytule wątku?"

Rzoliborski dyktatorek szuka wytlumaczenie polsko-histerycznego by usprawiedliwic rzadania gwiazdy z nieba od Niemiec. Moja rada? Pojechac do Polanicy czy Ladka i pic duzo wody zdrojowej. Ponoc pomaga na tepote. Ponoc...

PF
      • boomerang Re: Tlumaczenie na polski 26.01.23, 02:26
        Taki z niego dyktatorek, a nie potrafi wsadzić do ciupy Radosława za kumanie się z Kremlem.
    • t_ete Znow okropni Niemcy 25.01.23, 23:33
      oleg3 napisał:

> - Niemcy wyślą na Ukrainy czołgi Leopard 2. Zatwierdzą również ich przekazywani
      > e przez państwa partnerskie - powiedział w środę rzecznik niemieckiego rządu St
      > effen Hebestreit.
      >
      > O co biega moim zdaniem. Czołgi są na wojnie ważne, ale tu poszło raczej o poli
      > tykę. Zmuszenie Niemiec do wysłania własnych (i sprzedanych) Leopardów na Ukra
      > inę utrudnia Niemcom grę z Rosją. Skąd "?" w tytule wątku? Pożywiom, uwidim.

Znow okropni Niemcy zabrali PiSowi zabawke.
      Mieli nie dac a dali ...

tete
      • oleg3 Re: Znow okropni Niemcy 26.01.23, 08:03
        Pani Tete, Panie PF

spróbujcie czasem wyjść z antyPisowskiej bańki. Słyszeliście może o racji stanu?
        • t_ete Re: Znow okropni Niemcy 26.01.23, 10:04
          oleg3 napisał:

> Słyszeliście może o racji stanu ?

Racja stanu ... ?

Ale ta wg Ziobro? Kaczynskiego? Morawieckiego?

Jesli Morawieckiego - to z ktorego dnia - bo premier
          ma bardzo 'obrotowa' racje stanu ...

tete

ps. to nie 'antypisowska banka', to racjonalna ocena narracji politykow rzadzacej partii,
          ktorym 'zli Niemcy' dobrze sie skladaja w puzzlu
          • oleg3 Re: Znow okropni Niemcy 26.01.23, 10:20
            AntPisizm to jednak jednostka chorobowa.
          • polski_francuz Powtorka z histerii 26.01.23, 10:24
            t_ete napisała:

"ps. to nie 'antypisowska banka', to racjonalna ocena narracji politykow rzadzacej partii, ktorym 'zli Niemcy' dobrze sie skladaja w puzzlu"

Egoizm rzadzacych juz przerabialismy w historii i sie zle skonczylo. Jak sie ma 80 mln ludzi i zyje miedzy +80 mln i +130 mln sasiadami majacymi inne interesa to sie trza sprzysiezyc przynajmniej z jednymi. Najlepiej z tymi cywilizowanymi co umieli wyciagnac nauczki z histerii i ktorzy umieja rozwijac ekonomie. I ktorzy "Gott sei dank" popelniaja bledy i nie sa perfekcyjnie nieomylni.

I co jeszcze? Ano by Poljaki nie emigrowali trza poprawic PIB czy PKB na glowe. Jak juz bedzie +30 k€/glowe to i ja siem przymknesmile

A co robic by nas bylo wiecej? Byc tez grzecznym i sympatycznym z Polkami by chcialy miec dzieci. Przyklad tej grzecznosci mi biega po glowie, ale siem lepiej nie bedem chwalilsmile

PF
            • polski_francuz Wishfull writing 26.01.23, 10:26
              polski_francuz napisał:

" Jak sie ma 80 mln ludzi ..." Jeszcze nie, poki co 38 mln chyba

Sorry

PF
            • oleg3 Re: Powtorka z histerii 26.01.23, 10:38
              > to sie trza sprzysiezyc przynajmniej z jednymi. Najlepiej z tymi cywilizowanymi

Tak profesorze. Niestety "ci cywilizowani" nie chcą i musimy z tym żyć. Jak pięknie by to wyglądało, gdyby powstał blok (niech będzie z dominacją Niemiec) Polska-Niemcy-Francja-Holandia. Niestety nie powstanie.
            • qwardian Re: Powtorka z histerii 26.01.23, 11:10
              polski_francuz napisał:

> Ano by Poljaki nie emigrowali trza poprawic PIB czy PKB na glowe.

Muszę wam Cyganom pogratulować, w Polsce cienko przędziliście, a we Francy żyjecie jak pączki w maśle.
              • oleg3 Re: Powtorka z histerii 26.01.23, 14:30
                polski_francuz napisał:
                > Ano by Poljaki nie emigrowali trza poprawic PIB czy PKB na glowe.

Profesor nie pofatygował się sprawdzić. Bo i po co!

https://obserwatorgospodarczy.pl/wp-content/uploads/2022/03/PKB-Polski-per-capita.png
            • boomerang Re: Powtorka z histerii 27.01.23, 21:50
              I co jeszcze? Ano by Poljaki nie emigrowali trza poprawic PIB czy PKB na glowe.

1) Poljaki już nie emigrują.
              2) PKB na głowę można poprawić przez zmniejszenie ilości głów, czyli nakłonienie tych najmniej poradnych do emigracji.
    • benek231 Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 :O) 26.01.23, 15:43
      oleg3 napisał:

> - Niemcy wyślą na Ukrainy czołgi Leopard 2. Zatwierdzą również ich przekazywani
      > e przez państwa partnerskie - powiedział w środę rzecznik niemieckiego rządu St
      > effen Hebestreit.
      >
      > O co biega moim zdaniem. Czołgi są na wojnie ważne, ale tu poszło raczej o poli
      > tykę. Zmuszenie Niemiec do wysłania własnych (i sprzedanych) Leopardów na Ukra
      > inę utrudnia Niemcom grę z Rosją. Skąd "?" w tytule wątku? Pożywiom, uwidim.
      **
      "?" w tytule watku wzial sie z tego, ze ty go tam wstawiles. Podobnie ze slowem "sukces", ktore takze wstawiles. Po co? Ano, by jak zwykle dyskutowac z samym soba, ty antydemokratyczne gowno. Bo Hebestreit nie mowil nic o sukcesie, powyzej. Przynajmniej w cytowanym stwierdzeniu nie uzyl tego slowa. Czy moze wylecialo ci ono podczas kopiowania?

Nastepnie wesolo rzucasz "spróbujcie czasem wyjść z antyPisowskiej bańki" - siedzac gleboko w pisowskiej. Co o tyle jest wazne, ze przez to nie jestes w stanie zrozumiec bezsansu swojego zarzutu. Bo to zupelnie tak jakby w 1943r. jakis niemiecki general na krytyke Niemiec, ze strony Aliantow, odpowiedzial "abo oni siedza w tej antyniemieckiej bance". Krotko mowiac kupa glupa jestes, ty pisowska swinio. Gdyz moglbys powiedziec co powiedziales gdyby antypisizm nie byl uzasadniony. Tymczasem macie na swym koncie wialokrotne lamanie konstytucji, obchodzenie praw, olewanie ratyfikowanych konwencji, niszczenie demokracji, rozbijanie zwiazkow z Unia Europejska, okradanie Polski i Polakow na masowa i przemyslowa skale, poprzez legalizacje zlodziejstwa... A ty tu, raptem, jak gdyby nigdy nic, rzucasz sobie, ze napadaja na ten twoj PiS tylko dlatego, ze siedza w antypisowskiej bance. Tak z glupia frant - najzupelniej bez jakichkolwiek innych podstaw napadaja. Jak ty mozesz zyc ze soba, ty pisiorska swinio(?)

Jednoczesnie dziwie sie, ze twoi polemisci, powyzej, nie nakladli ci o to po tym tepym lbie. No ale pewnie jestescie po jednych pieniadzach.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
      • oleg3 Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 26.01.23, 16:08
        Krzysiu. Wydruku ten post i pokaż lekarzowi.
        • andrzejg Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 05:46
          A ja Ci radzę Olegu jeszcze raz wczytać się w to co napisał Benek.
          Pomiń epitety i spróbuj zrozumieć, bo problem nie dotyczy tylko Ciebie.

Antypisizm, którym tak szafujesz wobec swoich dyskutantów, powoduje myślenie krytyczne. Przy takim myśleniu prędzej wyłapiemy błędy w postępowaniu naszej władzy. Ty z kolei cechujesz się zatwardziałym propisizmem. Nie zmieni tego głoszenie przez Ciebie sympatii do Konfederacji. Takie myślenie z kolei powoduje brak refleksji nad poczynaniem władzy, przymykaniem oczu na przekręty i afery. Kuriozalne dla mnie jest tłumaczenie afer , czy skoku na publiczną kasę "bo PO też tak robiło". Hehe. Kradnę, bo sąsiad kradnie...i kto to mówi? Członkowie ugrupowania mieniącego się katolickim? Już pisałem wcześniej. Dlaczego praktycznie nikt z PO nie siedzi za afery? Liczą na akt łaski po przegranych wyborach?

Przeczytaj jeszcze raz, zamaż epitety i powieś sobie nad łóżkiem i zastanów się czy chcesz w ogóle dyskutować, czy zamiast do widzenia pisać " aaa, wiadomo dlaczego tak piszesz, boś antypisior".
          • oleg3 Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 10:53
            Biega taki antypisowski junkie, zaczepia ludzi i wrzeszczy "patrz, kurs złotego do euro poleciał z 4,69 na 4,71. Zaraz będzie druga Wenezuela!!". Albo "inflacja w Polsce jest przez Kaczyńskiego i Glapińskiego najwyższa w całej Europie! Toniemy!!". A normalni ludzie? Grzecznie się uśmiechają i przechodzą na drugą stronę. "No cholera, może i nie jest idealnie. Ale na pewno nie jest tak, że tu się wszystko wali i że jedynym sposobem na powrót do normalności jest wybór tego waszego Tuska na białym koniu" - myśli sobie taki normals. A antyPiSowiec wrzeszczy za nim "Ty PiSiorze, Ty ofiaro KurWizji! Ty 500plusie!!! Na latarniach was powywieszamy! Rozliczymy!". Aż się chce zaprzyjaźnić, prawda?

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/felietony/news-antypisizm-jako-ciezkie-uzaleznienie,nId,6558639#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
            • andrzejg Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 14:27
              Jesteś przeczulony na wrzaski. Czy przypiszesz którykolwiek z tych wrzasków do tete, czy polskiego francuza? Może są uszczypliwi , ale chyba nie grożą Ci powieszeniem?
              To ich umieściłeś w głębokim antypisie. Ja tam już dawno jestem, o czym przypominasz mi co trochę.
              Znalazłbym trochę pozytywnych działań obecnego rządu, ale skoro jestem antypisem, to wybacz, ale mi nie wypada.

A.
              • oleg3 Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 30.01.23, 09:55
                andrzejg napisał:

> Znalazłbym trochę pozytywnych działań obecnego rządu, ale skoro jestem antypisem, to wybacz, ale mi nie
                > wypada.

Andrzeju. Każdy może krytykować rząd, opozycję i każdego polityka indywidualnie. Takie są reguły polityki, nie tylko demokracji. Rzecz w czymś innym. To, że politycy mają w doopie polską rację stanu już jest tragedią. Ale, to, że sympatycy opozycji czy rządu kibicują takim politykom jest głupotą. Tyle uwag ogólnych. Do Ciebie osobiście odnosi się uwaga, że nie interesuje Cię problem (sprawa) tylko nauczanie innych jak mają myśleć, pisać i oczywiście głosować. Ja piszę o ruchu rządu w polityce zagranicznej, a Ty o tym, że jestem pisiorem. Przyjmijmy, że jestem. Ma to jakiś wpływ na ocenę tego konkretnego ruchu?
          • perla_z_roztocza Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 11:09
            andrzejg napisał:

> A ja Ci radzę Olegu jeszcze raz wczytać się w to co napisał Benek.

no ja mimo odrazy wczytałem się dzięki twojej sugestii.
            I mam klika pytań.
            Oczywiście pytać Kretyna52 bez sensu jest, bo to kretyn jest i nie odpowiada na pytania.
            Ale ciebie mogę zapytać bo poważnym forumowiczem jesteś.
            Jak napisałem mam kilka pytań ale ograniczę się tylko do jednego.
            Otóż Kretyn52 napisał był:
            "Tymczasem macie na swym koncie wielokrotne łamanie konstytucji"
            Wskaż więc, który to artykuł obecna władza złamała łamiąc tym samym konstytucję.
            Odpowiedź na to pytanie jest dla mnie ważna w kontekście tegorocznych wyborów właśnie.
            • andrzejg Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 14:34
              Nie jestem prawnikiem, to Ci nie powiem . Mogę się opierać na opinii innych. Daję link do Gazety Prawnej, która podpiera się wypowiedziami fachowców. Zwolenników PiSu tam nie znajdziesz, bo logicznie birąc, gdyby prawnik, zwolennik PiSu, był przekonany o łamaniu prawa przez PiS, to powinien przestać być jej zwolennikiem.

Pewnie napiszesz , że ci fachowcy to z "ciemnej dupy " są. Nie będę udowadniał nic.
              Po prostu należy poczekać , aż PiS przegra wybory. Jeżeli będą mieli podstawy, to dobiorą się im do dupy, Jeżeli nie , to Twoja racja, że wszystko jest w porządku.

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/1297653,po-pis-i-prezydent-zlamali-konstytucje.html
              • qwardian Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 18:55
                Jestem uznanym ekspertem w tej dziedzinie i PiS łamie 3 Artykuł Konstytucji, bo nie wypełnia obowiązków z racji jednolitości państwa, to jest wytruć, albo powiesić opozycję dzień po ogłoszeniu wyników wyborów.
              • boomerang Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 19:59
                Stronniczymi i zdezaktualizowanymi materiałami sprzed ponad 3 lat się podpierasz.

PiS i prezydent Andrzej Duda złamali co najmniej 13 artykułów konstytucji; niektóre wielokrotnie - ocenił w czwartek Bogdan Klich (PO)

Lekarz z wykształcenia, fachowiec od wszystkiego, Bogdan Klich:
                Okres kierowania MON przez Bogdana Klicha był krytykowany przez część prasy fachowej i określany wręcz jako najgorszy do tej pory w III RP. W szczególności zarzucano ministrowi brak planowania rozwoju i przypadkowe zakupy niepotrzebnego sprzętu
                • qwardian Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 20:50
                  Jako lekarz, Boomerangu przywraca zbiegłą duszę osobom chorym, czyli jest szamanem. To słowo pochodzi, cytuję z Wikipedia: z języka wschodniosyberyjskich Ewenków, dawniej Tunguzów. U Mandżurów występuje jako sama, a u Goldów siaman. Czasownik sa, od którego pochodzi to słowo, odpowiada polskiemu wyrazowi „znachor” lub „wiedźma”.

Bogdan Klich idealnie wpisuje się w taką rolę..
                  • boomerang Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 21:05
                    a pierwsze szlify zdobywał w Krakowie w Liceum Nowodworskiego Dla Kujonów.
                    • qwardian Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 23:30
                      W takim razie Andrzej go nie docenił, to uzdrowiciel, szkoda, że Bozia nie instaluje takich mechanizmów w samochodach, żeby funkcjonowały pół wieku bez interwencji mechanika, tylko z pomocą jude szczepionek und farmaceutyków..
                      • boomerang Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 28.01.23, 23:44
                        Liceum Nowodworskiego dziś to już nie to co kiedyś, kiedy uczęszczał tam Jan III Sobieski. Nowodworek obsunął się kiedy maturę zaliczył tam zaocznie, podczas służby wojskowej, Mieczysław Rakowski. Ale rysują się już pierwsze oznaki odrodzenia, gdyż najwybitniejszym absolwentem XXI wieku jest piłkarz Adam Buksa.
            • t_ete Prosze bardzo 29.01.23, 00:24
              perla_z_roztocza napisał:

> Wskaż więc, który to artykuł obecna władza złamała łamiąc tym samym konstytucję
              > .
              > Odpowiedź na to pytanie jest dla mnie ważna w kontekście tegorocznych wyborów w
              > łaśnie.

Przyklad :

Pamietasz dyskusje na Aqua o koniecznosci wprowadzenia stanu nadzwyczajnego (przewidzianego
              przez Konstytucje) - gdy wladza PiS znaczaco ograniczyla prawa i wolnosci obywatelskie w zwiazku z pandemia
              covid?

Przeciez to ty mnie przekonywales, ze NIE TRZEBA wprowadzac konstytucyjnego stanu nadzwyczajnego
              bo jest istniejaca ustawa 'epidemiczna' ... tyle, ze ustawa 'epidemiczna' nijak nie odpowiadala na potrzebe chwili,
              zostala wiec przez PiS 'znowelizowana' tzn. tak rozszerzona, ze lamala konstytucyjne swobody obywatelskie.
              Wklejalam linki, pokazywalam roznice pomiedzy stara wersja ustawy 'epidemicznej' - i nowa,
              zmieniona przez PiS.

Nie pomoglo.

Nie rozumiales tego wowczas - gdy dyskutowalismy na Aqua, podejrzewam, ze i teraz tego nie rozumiesz.

Bo to wlasnie bylo zlamanie Konstytucji - czy jak niektorzy to nazywaja : 'obejscie' Konstytucji.
              Wynikalo z bardzo prostej przyczyny, czysto politycznej. PiS chcial przeprowadzic wybory prezydenckie,
              wprowadzenie stanu nadzwyczajnego - odsuneloby je w czasie.

Acha, byla tez kalkulacja - ze niby panstwo zbankrutowaloby w zwiazku z odszkodowaniami,
              o ktore mogliby zwracac sie przedsiebiorcy po ogloszeniu stanu kleski zywiolowej...
              no nie wiem - czy byloby to bardziej kosztowne rozwiazanie niz te wszystkie 'tarcze'.

Tego chyba nikt nie policzyl ... bo po co? Przeciez i tak Polacy w wiekszosci nie maja pojecia
              ile kasy jest poza budzetem.

Podsumowujac: jesli wladza w zwiazku z nadzwyczajna sytuacja -
              chce znaczaco ograniczyc prawa i wolnosci obywateli - nie lamiac
              przy tym Konstytucji - musi wprowadzic rozwiazanie, ktore Konstytucja w stanach nadzwyczajnych
              przewiduje. Koniec, kropka.

tete

• boomerang Re: Prosze bardzo 29.01.23, 01:01
                Pandemia, której nie było, złamała ludzkie prawa w skali globalnej. PiS jest tak mały że na tej skali go nie widać. Mnie udało się nie zastosować do żadnych łamiących prawo zaleceń i jestem dziś jednym z nielicznych ludzi na świecie niezmodyfikowanych genetycznie i to pomimo tego że nie znam treści konstytucji.
              • perla_z_roztocza Re: Prosze bardzo 29.01.23, 11:00
                tete, ja nie prosiłem o wygłoszenie referatu a o wskazanie konkretnych artykułów zawartych w konstytucji.
                Wiem, że jesteś rozgrzana przekazem TVN-u ale ja chcę dowodów na łamanie ustawy zasadniczej.
                Napisałaś coś o ustawie epidemicznej. Oczywiście "zapomniałaś" dodać, że ta ustawa to dzieło Tuska i jego bandy.
                Wspomniałaś o tarczy dla przedsiębiorców. Sam jestem takowym i z tej całej tarczy nie skorzystałem. Olałem tą rządową forsę co chyba było złym posunięciem, ale nie takie pieniądze się przepuszczało.
                A co do kowida jest. Tak, to było ograniczenie swobód obywatelskich.
                Niemniej wychodzi z ciebie doraźna hipokryzja.
                No bo przecież ty tete wrzeszczałaś o konieczności szczepień, masek, izolacji czyli ograniczenia tych swobód.
                Ja tete nie zaszczepiłem się i jakoś nie miałem kowida. Nie nosiłem maseczek bo załatwiłem sobie na lewo zaświadczenie lekarskie oraz nie izolowałem się.
                A wracając do konstytucji. Ona jest do wymiany, co wie również opozycja.
                Ale opozycja nigdy nie zagłosuje tak jak obecna władza, nawet gdyby PiS chciał przegłosować ustawę, że nie wolno zdelegalizować opozycji.
                Bo ich jedyny program to antyPiS jest właśnie.
                • qwardian Re: Prosze bardzo 29.01.23, 11:06

> Oczywiście "zapomniałaś" dodać, że ta ustawa to dzieło Tuska i jego bandy.

Powiedzmy otwarcie, każdy z nas doświadczy zaniku pamięci w ostatnim stadium..
                  • t_ete Nasci 29.01.23, 23:33
                    qwardian napisał:

> Powiedzmy otwarcie, każdy z nas doświadczy zaniku pamięci w ostatnim stadium..

Nasci. Jestem milosierna wobec twoich klopotow z pamiecia :

forum.gazeta.pl/forum/w,13,169710702,169710702,tete_wsciekle_atakuje_Tuska_wlasnie.html#p169712468

Problem polega na tym, ze nie chcialo sie czytac ustaw.
                    Ani pomyslec.

tete
                    • boomerang Re: Nasci 30.01.23, 00:09
                      nie chcialo sie czytac ustaw.

na te wasze pożal się boże ustawy, skonstruowane na wzór węzła gordyjskiego, to najlepszym rozwiązaniem jest brzytwa Ockhama
                    • qwardian Re: Nasci 30.01.23, 09:24
                      t_ete napisała:

> Nasci. Jestem milosierna wobec twoich klopotow z pamiecia

Czy osoba negująca oczywistość może być przy zdrowych zmysłach?
                      biuletyn.nowaera.pl/2015/12/pg/biologia/artykul.pdf
                      • t_ete Pomidor 30.01.23, 15:57
                        qwardian napisał:

> Czy osoba negująca oczywistość może być przy zdrowych zmysłach?

Ja wklejam linki do ustaw
                        a ignorujacy fakty 'chor' na Agua odpowiada na to : pomidor.

Zabawne?
                        Srednio.

Szkoda czasu.

tete
                • t_ete Tak jak napisalam ... nic nie rozumiesz 29.01.23, 23:24

> Napisałaś coś o ustawie epidemicznej. Oczywiście "zapomniałaś" dodać, że ta ust
                  > awa to dzieło Tuska i jego bandy.

Tak jak napisalam wczesniej - nie pojmujesz.

Ustawa 'epidemiczna' (stara wersja) ... gdybys znal jej tresc, nie napisalbys takiego komentarza.
                  Ustawa po 'przerobkach' pisowskich - no ta moze wkurzyc.

> Wspomniałaś o tarczy dla przedsiębiorców. Sam jestem takowym i z tej całej tarc
                  > zy nie skorzystałem. Olałem tą rządową forsę co chyba było złym posunięciem, al
                  > e nie takie pieniądze się przepuszczało.
                  > A co do kowida jest. Tak, to było ograniczenie swobód obywatelskich.
                  > Niemniej wychodzi z ciebie doraźna hipokryzja.
                  > No bo przecież ty tete wrzeszczałaś o konieczności szczepień, masek, izolacji c
                  > zyli ograniczenia tych swobód.

Perla, moge przyjac, ze nie ogarniasz ale ze z taka duma o tym informujesz? Co z toba?
                  To nie jest tekst o covidzie.
                  To jest tekst o tym, ze ograniczono prawa i wolnosci - lamiac Konstytucje.
                  Konstytucja przewiduje stany nadzwyczajne - i sa one opisane. Wprowadzenie
                  konstytucyjnego stanu nadzwyczajnego - uzasadnia ograniczanie praw obywatelskich.
                  Pandemia byla stanem nadzwyczajnym - ale wladza PiS olala Konstytucje,
                  wprowadzila obostrzenia ustawa - odpowiednio podrasowana.

> Ja tete nie zaszczepiłem się i jakoś nie miałem kowida. Nie nosiłem maseczek bo
                  > załatwiłem sobie na lewo zaświadczenie lekarskie oraz nie izolowałem się.

Twoje wynurzenia i osobisty stosunek do szczepien/maseczek/izolacji - to w ogole
                  nie ten temat.

> A wracając do konstytucji. Ona jest do wymiany, co wie również opozycja.
                  > Ale opozycja nigdy nie zagłosuje tak jak obecna władza, nawet gdyby PiS chciał
                  > przegłosować ustawę, że nie wolno zdelegalizować opozycji.
                  > Bo ich jedyny program to antyPiS jest właśnie.

A jakiez to zmiany w Konstytucji proponowala ZP?
                  I po co ...? Skoro poradzila sobie lamiac ja 'na rympal' ...

tete

ps. Benek szczegolowo opisal
                  • boomerang Re: Tak jak napisalam ... nic nie rozumiesz 30.01.23, 00:12
                    Benek szczegolowo opisal

skoro niepodważalny autorytet opisał, to nie ma co dyskutować dalej
                    • t_ete Sie nie podoba KTO opisal 30.01.23, 16:02
                      boomerang napisał:

> skoro niepodważalny autorytet opisał, to nie ma co dyskutować dalej

Sie nie podoba KTO opisal - a CO opisal nie ma znaczenia?
                      To malo sprytna rejterada.

Podyskutuj z faktami, uzasadnij dlaczego Benek nie ma racji.
                      Za trudne?

tete
                      • oleg3 Re: Sie nie podoba KTO opisal 30.01.23, 16:22
                        t_ete napisała:
                        To powiew świeżości. Nie zaczynamy od dyskwalifikacji źródła, tylko od lektury tekstu. To już na stałe czy w ramach bieżączki?

TAK. PiS nie raz złamał Konstytucję. Tak samo jak wszystkie rządy (koalicje) w III RP. Konstytucja jest tak napisana, że niewiele z niej wynika. Tak celowo została napisana. Czymś innym jest obchodzenie, falandyzacja czy nawet łamanie Konstytucji, a czymś innym dyktatura. Dyskusja kto złamał pierwszy (PO czy PiS) jest zabawna. Sędziowie zaangażowani politycznie łamią Konstytucję codziennie, co bardzo Ci się podoba.
                        • t_ete Re: Sie nie podoba KTO opisal 30.01.23, 20:11
                          oleg3 napisał:

> TAK. PiS nie raz złamał Konstytucję. Tak samo jak wszystkie rządy (koalicje) w
                          > III RP.

'Tak samo'?
                          W tym wlasnie problem, Oleg.

Jesli PiS jest 'wypunktowywany' za cokolwiek zlego - zwolennicy PiS twierdza,
                          ze poprzednie rzady/partie polityczne itd. - postepowaly 'tak samo'.

Pamietam wybor sedziow do TK w koncowce kadencji PO/PSL.
                          I pamietam rowniez jak to sie zakonczylo.

Nie 'tak samo', Oleg.

"Trybunał Konstytucyjny orzekł niekonstytucyjność wyboru dwóch z pięciu sędziów wybranych w 2015 roku przez Sejm VII kadencji. W przypadku pozostałych trzech TK orzekł, że ich wybór był ważny oraz że obowiązkiem prezydenta jest przyjęcie ślubowania od nowo wybranego sędziego.

I co sie stalo?

Prezydent nie przyjal od nich slubowania choc byli wybrani prawidlowo.

"Nowa większość parlamentarna 19 listopada uchwaliła nowelizację ustawy o Trybunale Konstytucyjnym, która przewidywała ponowny wybór wszystkich pięciu sędziów do Trybunału Konstytucyjnego. Ustawa ta wprowadziła również kadencyjność prezesa TK, który od tej pory mógł sprawować tę funkcję przez 3 lata.

Kolejno, 25 listopada Sejm przyjął uchwały, w których zanegowano prawomocność wyboru wszystkich pięciu sędziów wybranych pod koniec Sejmu VII kadencji."

> Konstytucja jest tak napisana, że niewiele z niej wynika. Tak celowo zo
                          > stała napisana.

Np. o wyborze do KRS :

"2) piętnastu członków wybranych spośród sędziów Sądu Najwyższego, sądów powszechnych, sądów administracyjnych i sądów wojskowych,

3) czterech członków wybranych przez Sejm spośród posłów oraz dwóch członków wybranych przez Senat spośród senatorów"

Oczywiscie, ze mozna zrozumiec, ze to Sejm wybiera cala rade smile))

A jak jest stan nadzwyczajny to i tak trzeba przeprowadzic wybory prezydenckie bo
                          Konstytucja okresla prezydencka kadencje - wiec nie mozna wprowadzic stanu nadzwyczajnego
                          w roku wyborczym bo bedzie 'bezprezydencie' smile))

............... Jesli do studiowania Konstytucji zaprzegnie sie politycznego funkcjonariusza
                          - to taki bedzie efekt - i zeby przypadkiem Trybunal Konstytucyjny nie podwazyl decyzji
                          niezgodnych z Konstytucja (tak jak to zrobil po wyborze 'nadmiarowych' sedziow
                          w koncowce kadencji PO/PSL) - trzeba obsadzic TK - takimi sedziami, ktorzy
                          uznaja, ze wola polityczna jest ponad prawem.

To nie jest 'tak samo'.

>Czymś innym jest obchodzenie, falandyzacja czy nawet łamanie Ko
                          > nstytucji, a czymś innym dyktatura. Dyskusja kto złamał pierwszy (PO czy PiS) j
                          > est zabawna. Sędziowie zaangażowani politycznie łamią Konstytucję codziennie, c
                          > o bardzo Ci się podoba.

Tak, to jest bardzo zabawne.
                          Szczegolnie gdy porownam wypowiedzi sedziow w obronie praworzadnosci - z
                          twitterowymi komentarzami sedzi TK Krystyny Pawlowicz i 'wewnetrzna' wojenka
                          w 'lonie' TK o prezesure ... Muszynski kontra Przylebska ...

Nikt do tej pory tak nie pozbawil godnosci i nie osmieszyl Trybunalu Konstytucyjnego
                          jak sedziowie (z prezes Julia na czele) wybrani do niego przez PiS.

tete

• boomerang Re: Sie nie podoba KTO opisal 30.01.23, 20:41
                            Zaraz na wstępie zaznaczam że twoich tekstów nie czytam, bo za długie są, a ja mam bardzo mało czasu.
                            Wiem że Polacy mają problem jak tu uporać się z własną konstytucją, którą około roku 1997 napisał mgr Goleń, wybitny zetemesowiec. A rozwiązanie nasuwa się samo, należy wziąć przykład z doświadczeń innych krajów. Dam przykład Australii, gdzie obowiązuje konstytucja z roku 1901. Ilekroć ta konstytucja rozmijała się z rzeczywistością (tak jak dzieje się to dziś w Polsce) to wprowadzano do tej konstytucji poprawkę i w ten sposób mamy dziś wciąż konstytucję z 1901 roku, acz z poprawkami. Proste? Proste.
                            • t_ete Wybitne 30.01.23, 23:01
                              boomerang napisał:

> Wiem że Polacy mają problem jak tu uporać się z własną konstytucją, którą około
                              > roku 1997 napisał mgr Goleń, wybitny zetemesowiec.

Pare dobrych lat pracowala komisja konstytucyjna nad 8 projektami
                              (prezydenta Lecha Wałęsy, Unii Demokratycznej, Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Komisji Konstytucyjnej, wspólny projekt Polskiego Stronnictwa Ludowego i Unii Pracy, Konfederacji Polski Niepodległej, Porozumienia Centrum oraz projekt obywatelski, prace nad którym koordynowane były przez NSZZ „Solidarność”)

Wreszcie ostateczny projekt.

451 glosow 'za' w Zgromadzeniu Narodowym.

Ponad 53% poparcia w referendum (przy 42% -a wiec niskiej frekwencji)

Niestety - kompromis to nie jest cos co
                              Polacy lubia i cenia. Nie widza zadnej wartosci w ustepstwach - nawet wowczas gdy
                              lekko ustapic musi kazda ze stron proponujacych 'najlepsze' rozwiazania.
                              Wiec i ostateczny projekt konstytucji nie wzbudzil entuzjazmu - szczegolnie 'prawej' strony.

> A rozwiązanie nasuwa się sa
                              > mo, należy wziąć przykład z doświadczeń innych krajów. Dam przykład Australii,
                              > gdzie obowiązuje konstytucja z roku 1901. Ilekroć ta konstytucja rozmijała się
                              > z rzeczywistością (tak jak dzieje się to dziś w Polsce) to wprowadzano do tej k
                              > onstytucji poprawkę i w ten sposób mamy dziś wciąż konstytucję z 1901 roku, ac
                              > z z poprawkami. Proste? Proste.

Dwukrotnie przeglosowano poprawki do Konstytucji. W 2006 i 2009.
                              W tamtych latach widac bylo to mozliwe.

................. A czy teraz jest?

tete
            • benek231 Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 :O) 29.01.23, 09:00
              1. Nieusuwalność sędziów

Co mówi Konstytucja?

Art. 180 ust. 1: „Sędziowie są nieusuwalni”.

Co robi PiS?

PiS usunął 40 proc. składu sędziów Sądu Najwyższego.

2. Niezawisłość sędziowska i niezależność Sądów i Trybunałów

Co mówi Konstytucja?

Art. 178 ust. 1: „Sędziowie w sprawowaniu swojego urzędu są niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji oraz ustawom”.

Art. 173. „Sądy i Trybunały są władzą odrębną i niezależną od innych władz”.

Co robi PiS?

PiS stworzył system, w którym sądownictwo jest zależne od polityków. Po pierwsze to politycy PiS nielegalnie wybrali Krajową Radę Sądownictwa, która według Konstytucji „stoi na straży niezawisłości sądów”. Po drugie to politycy PiS obsadzili Izbę Dyscyplinarną w Sądzie Najwyższym osobami, którzy nie mają nawet wykształcenia prawniczego. A przecież to oni będą decydować o losach sędziów, prawników czy adwokatów. Po trzecie to minister Zbigniew Ziobro steruje sądami powszechnymi poprzez prezesów i dyrektorów, których swobodnie zwalnia i mianuje mimo, że urząd prezesa sądu jest kadencyjny.

3. I Prezes Sądu Najwyższego

Co mówi Konstytucja?

Art. 183 ust. 3: Kadencja I Prezesa Sądu Najwyższego trwa 6 lat

Co robi PiS?

PiS usunął I Prezes Sądu Najwyższego Małgorzatę Gersdorf po 4 latach jej kadencji.

Czytaj także: Kaczyński: Przyjdzie czas, że zmienimy konstytucję

4. Krajowa Rada Sądownictwa

Co mówi Konstytucja?

Art. 187 ust. 1: W Krajowej Radzie Sądownictwa jest 15 miejsc dla przedstawicieli sędziów.

Co robi PiS?

Wszystkich 15 „przedstawicieli sędziów” obsadzono ludźmi wybranymi przez posłów PiS, a zatem nie ma wśród nich przedstawicieli sędziów.

5. Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego

Co mówi Konstytucja?

Art. 190 ust. 1: „Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego mają moc powszechnie obowiązującą i są ostateczne”.

Co robi PiS?

Rząd PiS uznał niekorzystne dla siebie orzeczenia TK za nieistniejące.

6. Publikacja orzeczeń TK

Co mówi Konstytucja?

Art. 190 ust. 2: Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego podlegają niezwłocznemu ogłoszeniu w organie urzędowym.

Co robi PiS?

Rząd PiS przez ponad 2 lata nie publikował trzech kluczowych, niekorzystnych dla siebie orzeczeń TK a potem opublikował je jako niewiążące i mające jedynie wartość historyczną.

7. Prawo łaski prezydenta RP

Co mówi Konstytucja?

Art.42 ust 3: Każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu.

Co robi PiS?

Prezydent Duda „ułaskawił” (ułaskawienie to darowanie kary winnemu) Mariusza Kamińskiego, choć wyrok w jego sprawach był nieprawomocny a sam Kamiński odwołał się do Sądu Apelacyjnego. Jak powiedział Duda, swoim „ułaskawieniem” zwolnił sądy z obowiązku osądzenia sprawy, a tym samym uczynił się sędzią.

8. Głosowanie nad budżetem na 2017 r.

Co mówi Konstytucja?

Art. 120: Sejm uchwala ustawy zwykłą większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.

Co robi PiS?

PiS przegłosował Budżet Państwa na 2017 r. odciąwszy opozycji dostęp do sali i bez wymaganej połowy posłów obecnych na sali.

Zobacz: Ile razy PiS złamał w Sejmie prawo w ostatnich dniach? Policzyliśmy

9. Sędziowie TK

Co mówi Konstytucja?

Art.194 ust 1: Trybunał Konstytucyjny składa się z 15 sędziów wybieranych indywidualnie przez Sejm na 9 lat spośród osób wyróżniających się wiedzą prawniczą.

Co robi PiS?

PiS wybrał do Trybunału Konstytucyjnego Julię Przyłębską, która posiada jedynie tytuł magistra prawa, egzamin sędziowski zdała „dostatecznie” a w 2001r. została oceniona przez zgromadzenie sędziów poznańskich za osobę „nie nadającą się do orzekania”. Obecnie Julia Przyłębska tytułuje się Prezesem Trybunału Konstytucyjnego.

10. Prezydent RP

Co mówi Konstytucja?

Art. 126 ust. 2: Prezydent Rzeczypospolitej czuwa nad przestrzeganiem Konstytucji.

Co robi PiS?

Prezydent Andrzej Duda bezzwłocznie podpisywał ustawy o Trybunale Konstytucyjnym i sądach mimo, że wszystkie zostały ocenione jako niekonstytucyjne przez służby prawne Sejmu i Senatu. Zgodnie z Konstytucją mógł te ustawy zawetować lub odesłać do Trybunału.

11. Kadencja sędziów TK

Co mówi Konstytucja?

Art. 194 ust. 1: Sędziów Trybunału Konstytucyjnego na 9-letnią kadencję wybiera Sejm.

Co robi PiS?

Mimo orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego w tej sprawie PiS nie uznał wyboru 3 sędziów prawidłowo wybranych przez Sejm poprzedniej kadencji i na ich miejsce wybrał swoich sędziów.

12. Demokratyczne państwo prawa

Co mówi Konstytucja?

Art.2: Rzeczypospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym a wszyscy obywatele są równi wobec prawa.

Co robi PiS?

Artykuł naruszony w ustawach o Trybunale Konstytucyjnym, Krajowej Radzie Sądownictwa, Sądzie Najwyższym i o ustroju sądów powszechnych.

13. Informacje o obywatelach

Co mówi Konstytucja?

Art. 51 ust. 2: Władze publiczne nie mogą pozyskiwać, gromadzić i udostępniać innych informacji o obywatelach niż niezbędne w demokratycznym państwie prawnym.

Co robi PiS?

Pisowska ustawa dała służbom specjalnym „prawo” do pozyskiwania i gromadzenia danych o aktywności w internecie i połączeniach telefonicznych poza jakąkolwiek kontrolą - bez wiedzy i zgody sądów i bez żadnych konkretnych powodów.

www.newsweek.pl/lamanie-konstytucji-przez-pis-13-artykulow-ktore-zlamali-pis-i-andrzej-duda/m3l6823
              Teraz turlaj sie ze smiechu po raz drugi ty starozakonna kurwo Kaczynskiego i Putina. Juz raz turlalas sie po wysilkach AndrzejaG by odpowiedziec na twoje pytanie.

perla_z_roztocza napisała:

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
              Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
              • perla_z_roztocza Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 29.01.23, 11:05
                Kretynie52, powoływanie się na Newsweek jest żałosne.
                To tak, jakby brać twój kretyński bełkot na serio właśnie.
                • andrzejg Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 29.01.23, 20:10
                  A czego Ty oczekujesz? Wyroku TS? Już pisałem. Te będą jak PiS przegra wybory. Prawo związane złamaniem konstytucji jest do poprawki. Dlaczego ? Wyczytasz pod linkiem, a na razie delektuj się długą listą przekrętów.

www.rp.pl/sady-i-trybunaly/art36790961-trybunal-stanu-to-straszak-bez-szans-na-rozliczenie-za-lamanie-konstytucji
                  • boomerang Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 29.01.23, 20:43
                    Trybunał Stanu w Polsce nie funkcjonuje od stu lat i tak już zostanie do czasu aż ster sądownictwa przejmą inteligentne komputery. Sędziowie w ludzkiej skórze to już od dawna przeżytek jest.
                  • perla_z_roztocza Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 30.01.23, 05:51
                    andrzejg napisał:

> Wyczytasz pod
                    > linkiem, a na razie delektuj się długą listą przekrętów.

nie mam najmniejszego zamiaru delektować się żadną listą bo przyjdzie inny zestaw prawników i przedstawi rzecz odwrotnie.
                    Zresztą, nie ma to dla populacji żadnego znaczenia np. ile wynosi kadencja jakiegoś prezesa.
                    Dla ludzi ma znaczenie aby ich sprawy były załatwiane szybko.
                    Problem w tym, że prawo nie jest nauką. Prawo wymyślają ludzie, dlatego jest różne w różnych krajach. Ba, nawet jest różne w różnych miastach.
                    Skoro to ludzie tworzą prawo to i ludzie mogą je zmieniać i to dlatego prawo jest niedoskonałe i cały czas dążymy do abstrakcyjnego ideału prawnego, którego nigdy nie osiągniemy.
                    Wymyślane są nowe przepisy, inne zaś są uchylane lub zmieniane.
                    Dlatego prawo jest płynne i nie jest nauką.
                    W nauce człowiek niczego nie tworzy. W nauce człowiek odkrywa to co istnieje.
                    Żaden astronom nie stworzył gwiazdy, co najwyżej odkrył ją w teleskopie a potem opisał.
                    Nikt nie wymyślił DNA, ono było, a naukowcy to tylko odkryli.
                    Wszelkie teorie naukowe są sprawdzalne i dzięki temu wiemy czy są słuszne czy nie.
                    Z prawem jest inaczej, dziś niektórzy naśmiewają się z praw, które były stosowane 100 lat temu czy np. w PRL-u, a wtedy były kanonem, który dziś potocznie jest nazywany średniowieczem.
                    Oczywiście, demokratyczne skurwysyny próbują włączyć prawo do nauki wymyślając takie pseudointelektualne wygibasy jak - "z wyrokami się nie dyskutuje".
                    Dlatego dziwię się, że tak bardzo ty czy tete grzejecie się tym co napisała jakaś gazetka ścienna właśnie.
                    • qwardian Re: Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 30.01.23, 09:32
                      Człowiekowi nie wolno tworzyć żadnych praw, tylko wykonywać obowiązujące boskie z automatu. Osoba tworząca prawo stawia się na równi z Bogiem i zostanie odpowiednio potraktowana na Sądzie Ostatecznym.
        • benek231 Jak zwykle pisiorski niechluj jestes, Olegu3 :O) 30.01.23, 21:38
          oleg3 napisał:

> Krzysiu. Wydruku ten post i pokaż lekarzowi.

**
          Skoro swit polecialem dzis do lekarza i pokazalem mu ten watek. No i, wyobraz sobie, ze lekarz spytal mnie czy ten Oleg3 to jest to antydemokratyczne pisowskie gowno z Podlasia. A gdy potwierdzilem to poprosil bym przypomnial ci o kolejnej wizycie, na ktorej mial ci zbadac glowke. "Powiedz, powiada, tej pisowskiej swini, ze ma mi jeszcze doplacic za poprzednia wizyte za ktora zaplacil tylko w polowie i przysiagl, ze odda nazajutrz"

• oleg3 Polska namieszała ws. Leopardów. I bardzo dobrze 27.01.23, 14:10
      Niezależnie od wszystkich naszych polskich sporów większość zgodzi się chyba, że w minionym wojennym roku polska dyplomacja zdała swój trudny egzamin na mocną piąteczkę.

• institoris2 owszem, 31.01.23, 07:50
        jesli idzie o dzialania na rzecz amerykanskich interesow, to polska dyplomacja zasluguje na piatke, moznaby rzec, ze dorownala niemal Departamentowi Stanu.

oleg3 napisał:

> Niezależnie od wszystkich naszych polskich sporów większość zgodzi
        > się chyba, że w minionym wojennym roku polska dyplomacja zdała swój trudny egz
        > amin na mocną piąteczkę.
        >
        >

>
        >
        • oleg3 Re: owszem, 31.01.23, 09:00
          institoris2 napisał(a):

> jesli idzie o dzialania na rzecz amerykanskich interesow, to polska dyplomacja
          > zasluguje na piatke, moznaby rzec, ze dorownala niemal Departamentowi Stanu.

Czy kosztem polskiej racji stanu?
          • qwardian Re: owszem, 31.01.23, 11:34
            oleg3 napisał:

> Czy kosztem polskiej racji stanu?

Amerykańską racją stanu jest przelać jak najwięcej słowiańskiej krwi i białych ludzi. Taka sama strategia obowiązywała 80 lat temu..
            • oleg3 Re: owszem, 31.01.23, 12:48
              qwardian napisał:

> Amerykańską racją stanu jest przelać jak najwięcej słowiańskiej krwi i białych
              > ludzi. Taka sama strategia obowiązywała 80 lat temu..

To jest starsza strategia. Anglosaska. Walczymy do ostatniego żołnierza naszego (tymczasowego) sojusznika na Kontynencie. Niemniej Polska nie ma wyboru. Na razie walczymy do ostatniego Ukraińca. To dużo lepiej niż walka do ostatniego Polaka.
              • gerlalt Re: owszem, 31.01.23, 13:22
                Ukraińcy się kończą więc Amerykanie poślą kogo? I będzie walka do ostatniego Polaka.
                • oleg3 Re: owszem, 31.01.23, 13:27
                  gerlalt napisał(a):

> Ukraińcy się kończą więc Amerykanie poślą kogo? I będzie walka do ostatniego Polaka.

Zawsze lepiej wejść do wojny później niż wcześniej.
                  • gerlalt Re: owszem, 31.01.23, 13:54
                    Zawsze lepiej nie wchodzić do wojny. W zdobytym przez Rosjan mieście znaleziono 2 trupy bez głów i rąk. Koledzy obawiają się identyfikacji? Nie ma co się dziwić, że wojsko nasze notuje falę odejść i to w okresie gdy sytuacja ekonomiczna jest jaka jest.
                    • oleg3 Re: owszem, 31.01.23, 14:00
                      > Zawsze lepiej nie wchodzić do wojny

I wygrać wojnę.
                      • gerlalt Re: owszem, 31.01.23, 16:40
                        To robią Amerykanie naszymi rękami i ukraińską krwią. Przecież Ukraińcy to też nie ostatni durnie i chcieli się dogadać z Rosją ale sponsorzy powiedzieli nie i wojna trwa dalej. Z drugiej strony Rosjanie to pipki kompletne. Jebnęli by atomówkę małego rozmiaru przy granicy z Polską i NATO by nawet nie pisnęło. I mieliby sytuację pod kontrolą. Ale to trzeba mieć jaja i trochę rozumu.
          • institoris2 duzo by pisac trzeba... 02.02.23, 23:25
            oleg3 napisał:

> Czy kosztem polskiej racji stanu?

obawiam sie, ze nie znajde na to czasu, ale w ramach "rekompensaty" pozwole sobie zwrocic uwage na jeden z propagandowych aspektow, ktory dominuje nad postrzeganiem obecnej, wojennej rzeczywistosci.
            Panuje ogolne przekonanie, ze my tzn. Polska "jestesmy nastepnymi w kolejce" i jak tylko Rosjanie pokonaja Ukraincow, to niechybnie skieruja miltarna agresje w strone Polski, wiec musimy za wszelka cena wspierac Ukraine, bo w przypadku rosyjskiego zwyciestwa, bedziemy mieli rosyjska armie na granicy.
            Nie widze realnych przeslanek, ktore moglyby wspierac ten poglad, pomijajac juz fakt, ze przeciez z Rosja graniczymy i armia rosyjska moze w kazdej chwili pojawic sie na naszej granicy.
            Nie dostrzegam zadnych przeslanek, zeby Rosja dazyla do militarnej agresji wobec ktoregos z panstw Paktu Atlantyckiego, ani obecnie, ani tym bardziej w przeszlosci.
            Naszym zyczeniem bylaby niepodlegla (tzn. podlegla Waszyngtonowi) i zwiazana z zachodem (najlepiej w ramach NATO) Ukraina, stanowiaca pufferzone miedzy nami, a Rosja. Obawiam sie jedynie, ze perspektywa rosyjska jest odmienna od naszej (w wersji amerykanskiej Polska wraz z Ukraina to bariera miedzy Rosja a Europa Zachodnia) i tak naprawde o to ta cala wojna sie toczy.

• monalisa2016 Re: Sukces? 27.01.23, 20:50
      Naiwni zostali po raz kolejny wpuszczeni w maliny.
      • qwardian Re: Sukces? 27.01.23, 21:11
        Absolutnie się z Tobą zgadzam Liso..
        • monalisa2016 Re: Sukces? 27.01.23, 21:25
          W j. angielskim, z niemieckimi napisami, facet wie co mowi poniewaz byl w Iraku, dorobil sie pewnego stopnia a ze potem byl niewygodny tak jak teraz, wiadomo co sie z nim stalo. W Niemczech spedzil swoja mlodosc poniewaz rodzice byli tak jak i on wojskowymi.

www.youtube.com/watch?v=V_edFZ5TXh8

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka