Dodaj do ulubionych

ciekawy wąt o wojnie i demografii,...

01.07.23, 13:46
...czyli jak Ukraińcy gospodarują ludźmi. Na front jako zmobilizowani - obok ochotników i wcielanych pod przymusem Węgrów zakarpackich - idą goście w wieku 35 lat i więcej, którzy mają rodziny i dzieci. Po to, żeby oszczędzać roczniki potencjalnie rozrodcze, bo demografia jest dla Ukrainy bezlitosna: po wojnie będą mieli ze 25 mln obywateli, gdy w 1990 mieli ponad 50 mln.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: ciekawy wąt o wojnie i demografii,... 01.07.23, 14:40
      Boję się konkluzji, bo jej z góry nie akceptuję..
    • perla_z_roztocza Re: ciekawy wąt o wojnie i demografii,... 02.07.23, 09:42
      po 2wś w Polsce był boom urodzeń. Z 24 milionów zrobiło się prawie 40.
      To zbiorowy instynkt zachowania gatunku.
      Podobnie było w stanie wojennym. dzieci rodziły się masowo bo tiwi kończyło program o 21 a i z chałupy nie można było wychodzić wieczorem.
      Od dawna twierdzę, że najlepszym sposobem na zwiększenie dzietności jest wyłączanie prądu o 21 zimową porą.
      A Ukraina jest faktycznie wyludniona, niemniej tam problem jest jeszcze inny.
      Donbas zamieszkują Rosjanie, taka jest prawda. Były takie filmiki w necie gdzie tubylcy siedzieli w schronie i twierdzili, że strzelają do nich Ukraińcy mimo, że pociski nadlatywały od ruskiej strony. Oni chcą Rosji a nie Ukrainy.
      Oczywiście to nie powód aby Rosja zmieniała granice, jednak to kolejny ból głowy dla Ukrainy.
      O dzietność tam nie ma co się martwić, gorzej kim te dzieci będą, Ukraińcami czy Rosjanami?
      Zresztą Ukraina to nie jedyny kraj w którym zamieszkują dwie nienawidzące się nacje.
      Belgia, Hiszpania, Niemcy, itp.
      Po 2wś Polska nagle stała się jednonarodowa. Żydów wymordowano, Niemców żeśmy wygnali co było genialnym zagraniem, a Rusini zostali za Bugiem.
      Dopiero teraz trochę hołoty do nas się pcha zarówno ze Wschodu jaki z Zachodu właśnie.
      • polski_francuz It's economy, stupid 02.07.23, 13:08
        perla_z_roztocza napisał:

"Zresztą Ukraina to nie jedyny kraj w którym zamieszkują dwie nienawidzące się nacje. Belgia, Hiszpania, Niemcy, itp."

Belgowie holenderscy i francuscy jakos wspolzyja mimo roznych jezykow. Podobnie Katalanie z okolic Barcelony z reszta Hiszpanii...a w Niemczech to jaki podzial? Katolicy vs. protestanci, wschodniacy vs. zachodniacy? W Polsce to raczej wiesniacy vs. miastowcy, czy wschod vs. zachod. Trza popytac Kaczynskiego o to dobrze wiesmile

I po zastanowieniu. Jak ekonomia idzie to ludzies jako wspolzyja. Niech sie Szczecinianka wypowie to pogadamy.

PF
        • perla_z_roztocza Re: It's economy, stupid 02.07.23, 15:00
          polski_francuz napisał:

> a w Niemczech to jaki podzial?

Bawaria nie chce być Niemcami.
          Ale widzę PF, że twoja obsesja na punkcie prezesa pogłębia się właśnie.
      • zdravko_vypic wiosną ubr. do Polski uciekali rosyjskojęzyczni,.. 02.07.23, 15:08
        ...sam woziłem ludzi z Wołnowachy, Bachmutu i Siewierodoniecka, bo tam się właśnie mieli prać. Do dzisiaj w Kraku na ulicy często słychać rosyjski. Ja to rozróżniam, młodsi nie bardzo.
        • perla_z_roztocza Re: wiosną ubr. do Polski uciekali rosyjskojęzycz 02.07.23, 15:39
          zdravko_vypic napisał:

> Do dzisiaj w Kraku na ulicy często słychać rosyjski.

słyszałem, że za często.
          U nas na Roztoczu Środkowym ich nie ma w ogóle. Na początku wojny były kobiety z dziećmi ale już wyjechały.
          Zadzwoniła do mnie kuzynka z Krakowa i nadawała jak bardzo tęskni za Roztoczem, i że chętnie by przyjechała do mnie na wakacje ale boi się Ukraińców.
          No to jej powiedziałem, że Ukraińców to ma u siebie a u nas ich nie spotka. Ale postraszyłem ją, że mamy rzekomo inwazję kleszczy i żmij i odstąpiła właśnie.
          • qwardian Re: wiosną ubr. do Polski uciekali rosyjskojęzycz 02.07.23, 19:14
            Jesteś zacietrzewionym antybanderowcą, podczas kiedy ja identyfikuję się z ich sotniami. Organizowano na moim Starym Grunwaldzie, w enklawie spotkanie mieszkańców i doszedłem do wniosku, że ledwo rozpoznaję sąsiadów z mojej ulicy, a to właśnie sto osób. Banderowcy to geniusze lokalnej wspólnoty..
      • benek231 Re: ciekawy wąt o wojnie i demografii,... 02.07.23, 15:11
        perla_z_roztocza napisała:

> po 2wś w Polsce był boom urodzeń. Z 24 milionów zrobiło się prawie 40.
        > To zbiorowy instynkt zachowania gatunku.
        **
        Jesli nie liczyc owczego pedu to zbiorowosci nie posiadaja instynktow, kretynko. Jednostka moze miec instynkt, ty antydemokratyczne gowno i pisowska zdziro.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
        Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka