Dodaj do ulubionych

śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA

IP: *.bnet.pl 14.06.01, 12:30
Czekam na opinie ludzi nie tylko Ślonzoków na temat języka Śląskiego
Jak prawdziwi Ślązacy są odbierani w Polsce

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • maurycy Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA 14.06.01, 12:44
      Właśnie kończę słownik angielsko - śląski.
      Jestem gorolem, ale lubię Śląsk i Ślązaków.
      • Gość: tyu Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.BMJ.net.pl 14.06.01, 13:05
        A jo żech jest gorol z Altreichu, kiery żyje na Śląsku i mo babeczka tyż ze
        Śląska. Pyrsk!
        • Gość: jaś Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.bnet.pl 14.06.01, 13:12
          Mino że Sosnowiec nie należy do Śląska to tam też czasami można
          spotkać kogoś podobnego do człowieka.
    • luzer Re: ŚLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA 14.06.01, 14:07
      Erwinie, jako mieszkaniec Opolszczyzny jestem wielkim fanem gwary śląskiej.
      Aha, właśnie - nie ma czegoś takiego jak język śląski, podobnie jak nie ma
      języka góralskiego, kresowego, poznańskiego, kieleckiego itp. (Wyjątkiem w
      Polsce są Kaszubi, którzy mają "swój" język.) To są właśnie gwary regionalne,
      które, zarówno pod względem gramatycznym jak i pod względem zasobu wyrazów
      należą do języka polskiego: mówiąc "po śląsku" - mówisz po polsku. Gwary są
      pięknym zabytkiem językowym, przechowującym wiele pięknych słów, które zupełnie
      już zaginęły w języku ogólnym, a gwara śląska należy, moim zdaniem, do
      najpiękniejszych w Polsce. I z tej przyczyny uważam, że gwara śląska zasługuje
      na szczególną promocję i ochronę. Zresztą można zauważyć spore różnice w gwarze
      śląskiej, zarówno co do fonetyki jak i zasobu leksykalnego, w różnych stronach
      Śląska. Inaczej się mówi na Górnym Śląsku, inaczej na opolskim, jeszcze inaczej
      na cieszyńskim, itd. Nie jestem Ślązakiem "etnicznym", ale jestem nim z
      fascynacji i z wyboru. Pozdrawiam.
    • Gość: RobertP Re: IP: *.pnet.com.pl 14.06.01, 15:25
      nie wiem czy ktoś spoza Śląska dzieli Ślązaków na prawdziwych i nieprawdziwych..

odbierani są moim zdaniem całkiem sympatycznie,

. wiadomo w masowej świadomości istnieje wiele stereotypów - dotyczą one w
      podobnym stopniu Slązakow,Górali, Krakusów,Wielkopolan, Kaszubów , czy
      Warszawiaków - czasami są pozytywne, czasem nie..

- wg. mnie w przypadku Slązaków przeważają te pozytywne.

Gorzej z innymi - którzy w ogóle niczym się nie wyróżniają - zostaje tylko
      nijakość.

lubię Śląsk i myslę, że go znam, ale nie jestem Ślązakiem

• Gość: Zbych Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 16:29
      No to pyrsk, ludkowie!
    • Gość: ethano Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.coh.org 14.06.01, 22:31
      Zbych: co znaczy pyrsk ???
      • Gość: Zbych Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 01:34
        Zapytoj sie tyu - on je fachura, nie to co jo.
        • mesco Re: Prysk 15.06.01, 12:12
          moja babiczka pochodzi z Chrzanowa
          prysk
        • Gość: tyu Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.BMJ.net.pl 17.06.01, 21:38
          Jo żech jest żodyn fachura (spytejcie mojyj babeczki), ale wiym, że "pyrsk" to
          tela, co "pozdrawiam". No to pyrsk!
          • Gość: Zbych Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: 155.158.215.* 18.06.01, 10:08
            No to pyrsk ! (???)
            Raczej chyba : 'Na zdrowie!'
    • Gość: bocian# Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: 212.160.116.* 15.06.01, 12:34
      Gość portalu: Erwin napisał(a):

> Czekam na opinie ludzi nie tylko Ślonzoków na temat
      języka Śląskiego
      > Jak prawdziwi Ślązacy są odbierani w Polsce
      >
      > Pozdr.

Jak rozumiem,chodzi tu o Górnoślązaków,zwanych tu gdzie
      mieszkam(na Dolnym śląsku) Hanysami.
      No więc gwara GŚ jest the best.
      A Hanysi maja tu opinię(której nie podzielam,bo ich
      niewielu znam) dobrych chłopów do roboty ,lecz nieco
      ciężko myślących.Bez urazy.
      • Gość: rico Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: 195.136.25.* 15.06.01, 13:10
        Jestem Ślązakiem, urodziłem sie na Śląsku, tak samo moi rodzice i dziadkowie.
        Umiem doskonale posługiwac sie gwarą śląską ale używam jej tylko w domu i w
        gronie dobrze mi znanych przyjaciół. W pracy i w codziennym życiu mówię jednak
        czysto po polsku. Dlaczego? Mało kto by mnie zrozumiał a poza tym tak jakoś
        głupie "godać" w pracy, w sklepie, w urzędzie.
        • Gość: bocian# Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: 212.160.116.* 15.06.01, 13:21
          Gość portalu: rico napisał(a):

> Jestem Ślązakiem, urodziłem sie na Śląsku, tak samo moi rodzice i dziadkowie.
          > Umiem doskonale posługiwac sie gwarą śląską ale używam jej tylko w domu i w
          > gronie dobrze mi znanych przyjaciół. W pracy i w codziennym życiu mówię jednak
          > czysto po polsku. Dlaczego? Mało kto by mnie zrozumiał a poza tym tak jakoś
          > głupie "godać" w pracy, w sklepie, w urzędzie.

I to jest smutne w Polsce.Tępienie przez większość, mającą kompleksy z powodu
          swojego pochodzenia,tych nielicznych,którzy mają własne obyczaje.Bo przecież z
          tego względu napisałeś " tak jakoś głupie "godać" w pracy, w sklepie, w
          urzędzie"."Głupio" przez tych nietutejszych,albo wstydzących się własnego
          pochodzenia,prawda?
          Bardzo podoba mi się np.w Niemczech,że to nie wstyd mówić gwarą.Czuć to
          przywiązanie do tradycji.Pozdrowienia dla wszystkich Górnoślązaków.

• Gość: Erwin Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.bnet.pl 15.06.01, 14:22
          Zgadzam się z opinią Bocian'a,dlatego przynamniej staram się godać
          przy kazdej okazji. trzeba się uczyć języków no nie?
          Pozdr.
          • Gość: mesco Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.01, 14:47
            braszo spodobala mi sie wypowiedz rico, który POLSKIEJ gwary slaskiej uzywa
            tylko w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka