Gość: Erwin IP: *.bnet.pl 14.06.01, 12:30 Czekam na opinie ludzi nie tylko Ślonzoków na temat języka Śląskiego Jak prawdziwi Ślązacy są odbierani w Polsce Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maurycy Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA 14.06.01, 12:44 Właśnie kończę słownik angielsko - śląski. Jestem gorolem, ale lubię Śląsk i Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyu Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.BMJ.net.pl 14.06.01, 13:05 A jo żech jest gorol z Altreichu, kiery żyje na Śląsku i mo babeczka tyż ze Śląska. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.bnet.pl 14.06.01, 13:12 Mino że Sosnowiec nie należy do Śląska to tam też czasami można spotkać kogoś podobnego do człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
luzer Re: ŚLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA 14.06.01, 14:07 Erwinie, jako mieszkaniec Opolszczyzny jestem wielkim fanem gwary śląskiej. Aha, właśnie - nie ma czegoś takiego jak język śląski, podobnie jak nie ma języka góralskiego, kresowego, poznańskiego, kieleckiego itp. (Wyjątkiem w Polsce są Kaszubi, którzy mają "swój" język.) To są właśnie gwary regionalne, które, zarówno pod względem gramatycznym jak i pod względem zasobu wyrazów należą do języka polskiego: mówiąc "po śląsku" - mówisz po polsku. Gwary są pięknym zabytkiem językowym, przechowującym wiele pięknych słów, które zupełnie już zaginęły w języku ogólnym, a gwara śląska należy, moim zdaniem, do najpiękniejszych w Polsce. I z tej przyczyny uważam, że gwara śląska zasługuje na szczególną promocję i ochronę. Zresztą można zauważyć spore różnice w gwarze śląskiej, zarówno co do fonetyki jak i zasobu leksykalnego, w różnych stronach Śląska. Inaczej się mówi na Górnym Śląsku, inaczej na opolskim, jeszcze inaczej na cieszyńskim, itd. Nie jestem Ślązakiem "etnicznym", ale jestem nim z fascynacji i z wyboru. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertP Re: IP: *.pnet.com.pl 14.06.01, 15:25 nie wiem czy ktoś spoza Śląska dzieli Ślązaków na prawdziwych i nieprawdziwych.. odbierani są moim zdaniem całkiem sympatycznie, . wiadomo w masowej świadomości istnieje wiele stereotypów - dotyczą one w podobnym stopniu Slązakow,Górali, Krakusów,Wielkopolan, Kaszubów , czy Warszawiaków - czasami są pozytywne, czasem nie.. - wg. mnie w przypadku Slązaków przeważają te pozytywne. Gorzej z innymi - którzy w ogóle niczym się nie wyróżniają - zostaje tylko nijakość. lubię Śląsk i myslę, że go znam, ale nie jestem Ślązakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 16:29 No to pyrsk, ludkowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethano Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.coh.org 14.06.01, 22:31 Zbych: co znaczy pyrsk ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 01:34 Zapytoj sie tyu - on je fachura, nie to co jo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyu Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.BMJ.net.pl 17.06.01, 21:38 Jo żech jest żodyn fachura (spytejcie mojyj babeczki), ale wiym, że "pyrsk" to tela, co "pozdrawiam". No to pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: 155.158.215.* 18.06.01, 10:08 No to pyrsk ! (???) Raczej chyba : 'Na zdrowie!' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bocian# Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: 212.160.116.* 15.06.01, 12:34 Gość portalu: Erwin napisał(a): > Czekam na opinie ludzi nie tylko Ślonzoków na temat języka Śląskiego > Jak prawdziwi Ślązacy są odbierani w Polsce > > Pozdr. Jak rozumiem,chodzi tu o Górnoślązaków,zwanych tu gdzie mieszkam(na Dolnym śląsku) Hanysami. No więc gwara GŚ jest the best. A Hanysi maja tu opinię(której nie podzielam,bo ich niewielu znam) dobrych chłopów do roboty ,lecz nieco ciężko myślących.Bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rico Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: 195.136.25.* 15.06.01, 13:10 Jestem Ślązakiem, urodziłem sie na Śląsku, tak samo moi rodzice i dziadkowie. Umiem doskonale posługiwac sie gwarą śląską ale używam jej tylko w domu i w gronie dobrze mi znanych przyjaciół. W pracy i w codziennym życiu mówię jednak czysto po polsku. Dlaczego? Mało kto by mnie zrozumiał a poza tym tak jakoś głupie "godać" w pracy, w sklepie, w urzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bocian# Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: 212.160.116.* 15.06.01, 13:21 Gość portalu: rico napisał(a): > Jestem Ślązakiem, urodziłem sie na Śląsku, tak samo moi rodzice i dziadkowie. > Umiem doskonale posługiwac sie gwarą śląską ale używam jej tylko w domu i w > gronie dobrze mi znanych przyjaciół. W pracy i w codziennym życiu mówię jednak > czysto po polsku. Dlaczego? Mało kto by mnie zrozumiał a poza tym tak jakoś > głupie "godać" w pracy, w sklepie, w urzędzie. I to jest smutne w Polsce.Tępienie przez większość, mającą kompleksy z powodu swojego pochodzenia,tych nielicznych,którzy mają własne obyczaje.Bo przecież z tego względu napisałeś " tak jakoś głupie "godać" w pracy, w sklepie, w urzędzie"."Głupio" przez tych nietutejszych,albo wstydzących się własnego pochodzenia,prawda? Bardzo podoba mi się np.w Niemczech,że to nie wstyd mówić gwarą.Czuć to przywiązanie do tradycji.Pozdrowienia dla wszystkich Górnoślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erwin Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.bnet.pl 15.06.01, 14:22 Zgadzam się z opinią Bocian'a,dlatego przynamniej staram się godać przy kazdej okazji. trzeba się uczyć języków no nie? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesco Re: śLĄSKA MOWA , PIĘKNA MOWA IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.01, 14:47 braszo spodobala mi sie wypowiedz rico, który POLSKIEJ gwary slaskiej uzywa tylko w domu. Odpowiedz Link Zgłoś