rufus75 15.11.04, 11:56 mojej 20 dniowej córeczce po odpadnięciu pępka sączy się krew z niego i tak jest już kilka dni, przemywamy to spirytusem ale jak dla mnie to jest otwarta rana, czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radowinkaala Re: krew z pępka 15.11.04, 16:30 Położna mnie uprzedzała, że krew z pępuszka może się wydobywać nawet jeżeli kikut już odpadł i pępek wygląda na wygojony. Zwłaszcza miało się to nasilać przy płaczu dziecka. Należy to przemywać spirytusem i czekać aż całkowicie wszystko zaschnie. Nas na szczęści to zjawisko ominęło. Odpowiedz Link Zgłoś
w.pirog Re: krew z pępka 20.11.04, 16:43 Witaj. Moja córeczka miała ten sam problem, tylko że, pępek został przedwcześnie oderwany przez pielęgniarkę. Krew pojawiała się później przez około 2 tygodni. Byłam u lekarza, bo się przestraszyłam i kazał przemywać spirytusem delikatnie co 2-gi dzień, aby dać możliwość ranie się zagoić. Jeżeli krew przestanie się sączyć a będzie zaczerwienienie-to możesz natłuszczać olejkiem. Pozdrawiam i życzę wiele radości. Wiolka i Kasieńka Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.piskorz Re: krew z pępka 23.11.04, 13:50 Dokładnie jest tak jak radzą inni rodziece. Przemywac spirytusem, ranka zaschnie, zagoi się. Nie moczyc, bo to utrudnia gojenie. Dziecko oczywiście kąpać i nie bac się przemyć wodą. Pępek obserwowac aby nie doszło do zakażenia. Gdyby był zaczerwieniony, obrzeknięty, to prosze udac sie do lekarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś