Dodaj do ulubionych

ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 00:01
Dostałam maila przedrukowanego z książek Bubla i Pająka, którzy napisali według
siebie o Talmudzie.Widziałam, takie małe książeczki w niektórych kioskach. Po
pierwsze - skąd, jakie tłumaczenie, przeczytali z hebrajskiego i
aramejskiego,czy co? Jakies wypociny z Angielskiego? A nauczcie sie
hebrajskiego i przeczytajcie sami czy faktycznie takie bzdury w Talmudzie
znajdziecie. O Jezusie wogóle nie ma w Talmudzie mowy. Jezus to z grecka, a z
hebrajskiego Jehoszua, Joszua, Josele. Bzdury z akronimem Jeszu wymyslił
Watykan, któremu w czasach inkwizycji bardzo zależało na zapanowaniu nad
sytuacją. Jehoszua był cadik, jeden ze sprawiedliwych. I koniec. Koniec
powiedziałam! Każdy może sobie takie bzdury napisać. Ja na przykład mogę
napisać że Maharishi twierdził że chrześcijanie to łobuzy i kto zna sanskryt i
wykaże mi szybko, że tak nie twierdził? Dlaczego Wy wszyscy nie sięgniecie do
książek Bubera Opowieści chasydów, Balabana, Gerszoma Szolema o Talmudzie, Arie
Kaplana? Co? Tylko te bzdury kupujecie? Ja mam u siebie Talmud i Kicur Szulchan
Aruch i wiem, co mówie. Tych spraw o których piszecie w Talmudzie - nie ma.
jakies idiotyzmy, że lekarze żydowscy nie moga udzielać pomocy nie żydom i jak
tu wykombinować żeby udzielić tej pomocy tak ażeby nie udzielić w
rzeczywistości? Przeciez tak chora księga nie przetrwałaby tak długiego czasu.
To co jezus mówi w Nowym Testamencie to głównie cytaty z Talmudu bo jak na
żydowskiego chłopca przystało gdy ukończył pięć lat poszedł do chederu a potem
w 10 roku życia rozpoczął Talmud. W jego sprawy póxniejsze o boskości - nie
wchodzę to jest kwestia każdego z nas. Ecce homo w każdym razie wedlug mnie i
wielu wielu innych moich współwyznawców był niewątpliwie. Naprawdę zastanówcie
się zanim pochopnie wyciągniecie wnioski. Będą tłumaczenia Talmudu rzetelne,
bardzo skrupulatne wydane przez firmę art scroll. Już dwa tomy wyszły. Wejdźcie
sobie w strone www.artscroll.com jesli Was to interesuje. I uważajcie, co
czytacie bo może własnie komuś zależy, żebyśmy my Żydzi i Wy Chrześcijanie a
wspólnie jednakowi ludzie, którzy w ten sam sposób sie rodzą, żyją, umierają -
nienawidzili sie wzajemnie? Pozdrawiam. Miriam
Obserwuj wątek
    • Gość: maurycy Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 15.06.01, 01:01
      Dziekuje za rzetelne informacje i podpisuję sie pod Twoim postem oburęcznie.
      Szkopuł w tym, że większość Polakow nie zan angielskiego, nie mowiąc juz o
      hebrajskim, dlatego też musimy polaegać w dobrej wierze na tłumaczeniach, ktore
      nijednokrotnie sa manipulowane w celach odpowiadających temu, kto to tłumaczył.

Bedac dwujezycznym, nie omieszkam przeczytac polecanych stron.

Jest prawdą, wszyscy jesteśmy takimi samymi ludzmi i czlowieczenstwo jest tym,
      co nas wyroznia od innych istot zyjacych.

Szalom, pozsdrowienia,

Maurycy z Jeleniej Gory
      • Gość: emilian Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: *.efekt.pl 15.06.01, 11:26
        Gość portalu: maurycy napisał(a):

> Bedac dwujezycznym, nie omieszkam przeczytac
        polecanych stron.

???? Jakich stron???
    • Gość: P.C. Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: *.chem.usu.edu 15.06.01, 01:34
      Gość portalu: Miriam napisał(a):

> Dostałam maila przedrukowanego z książek Bubla i Pająka, którzy napisali według
      >
      > siebie o Talmudzie.Widziałam, takie małe książeczki w niektórych kioskach

Miriam, co sie przejmujesz? Bubel i Pajak to margines. Postarajcie sie raczej, zeby Wasi tak samo
      traktowali swoich szowinistow, jak my Bubla, Tejkowskiego i reszte. Czyli jak czubow. Dokladnie tak malo
      (a moze tak wiele) brakuje, zeby miedzy Polakami i Zydami si poprawilo.
      Pozdrowienia dla sasiadki z Lodzi,
      P.C.
      • Gość: snajper Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: *.waw.cdp.pl 19.06.01, 15:33
        Bubel i Pająk to margines? A ksiądz Jankowski? A Radio
        Maryja? Itd itp Coś szeroki ten margines się robi, coś
        ten nasz margines się rozpycha. Ten nasz margines
        zepchnie niedługo normalnych Polaków na margines.
        Przynajmniej, jeśli chodzi o głośność i agresywność.
        • Gość: P.C. Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: *.chem.usu.edu 19.06.01, 20:44
          Gość portalu: snajper napisał(a):

> . Ten nasz margines
          > zepchnie niedługo normalnych Polaków na margines.
          > Przynajmniej, jeśli chodzi o głośność i agresywność.

Margines z reguly jest glosny. A jesli chodzi o
          szerokosc: ile glosow dostal Leszek Bubel - kandydat na
          prezydenta? Cos mi sie zdaje, ze kolo dwoch tysiecy.
          P.C.

• Gość: TEREK MIRIAM, trzymaj się mocno IP: *.chello.pl 15.06.01, 02:02
    • luzer Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM 15.06.01, 11:47
      Witaj, Miriam i nie przejmuj się za bardzo panem Bublem. PC ma rację - facet ma
      ugruntowaną od lat renomę czubka. Kiedyś nawet kandydował na prezydenta i wtedy
      kto chciał, mógł w publicznej telewizji usłyszeć wszyskie wygadywane przez
      niego bzdury. Ma on zresztą nazwisko bardzo adekwatne do wartości, które
      uosabia. Rozmaite plugawe książeczki wydaje własnym sumptem i upycha po
      kioskach ruchu. Są to: m.in. tragiczne zupełnie "kawały o Żydach", poradniki z
      cyklu: "poznaj Żyda" i "rewelacje z tłumaczeń Talmudu", którymi Cię uraczono.
      Prawo polskie nie zabrania wydawania książeczek, zabrania natomiast wydawania
      TAKICH książeczek i można się tylko dziwić, że nie jest w wypadku pana B. i
      jemu podobnych egzekwowane. Może jeszcze będzie.
      Trzymaj się ciepło (słuchając rady TERKA).
      Pozdrawiam bardzo serdecznie.
      Luzer.
    • Gość: Rych Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 15.06.01, 12:32
      Miriam. Masz rację. W jednym tylko się mylisz. Jezus
      nie mógł uczyć się Talmudu, bo Talmud jeszcze w tym
      czasie nie był spisany. Znam nieco Talmud i mam
      niektóre jego traktaty. Inne czytam z CD (Judaic
      Classic). Bubel to idiota, ale nie wolno przymknąć na
      jego robotę oka. Od takich czubków zaczynają się
      wszelkie pogromy. Ostatnio ktoś podrzucił mi
      dwutygodnik "Tylko Polska" (nr 12(51)2001), w którym
      Bubel szkaluje jednego z bardzo zasłużonych dla
      dialogu polsko–żydowskiego człowieka. Kłamstwo ma
      krótkie nogi, ale u ludzi mało krytycznych swoje robi.
      Napisane ołówkiem na papierze toaletowym nie robi
      wrażenia, ale wydane w formie gazety lub książki ma
      swą siłę oddziaływania. W każdym razie dzięki za
      wypowiedź.
    • Gość: Indris Re: do Miriam i innych znających Talmud IP: *.ibspan.waw.pl 15.06.01, 12:32
      Polskę zalewa - w wydawnictwach drukowanych i w Internecie - bardzo duża ilość rzekomych
      "cytatów" z Talmudu. Bardzo rzadko można spotkać repliki, Twoja jest pierwszą, jaką w sieci
      spotkałem. Podana przez Ciebie strona jest anglojęzyczna i nieco przekracza moje możliwości (a
      wielu innych Polaków jeszcze bardziej). Chwalebnym wyjątkiem bvło wydanie przez prof. Tazbira
      krytycznego wydania osławionych "Protokołów Mędrców Syjonu". Od tego czasu nawet antysemici na
      tę fałszywkę powołują się jakby rzadziej. A kto w Polsce zna Talmud ? Czy ktoś mógłby wreszcie
      wydać jakieś polskie opracowanie Talmudu, ze szczególnym uwzględnieniem tych "rewelacji"
      nagłaśnianych przez Bubla & Co ? Tu NIE chodzi o Bubla i jemu podobnych, tu chodzi o tych ludzi,
      którzy nie znają ani Bubla ani Talmudu a nie mają możliwości skonfrontowania jego "publicystyki" z
      czymś innym. Powiedzmy uczciwie: na 'niwie informacyjnej' antysemityzm jest w przewadze
      ilościowej. Gratuluję Ci, że zaczęlaś to zmieniać i mam nadzieję, że to będzie tzw. pierwsza jaskółka.
      Bo zapotrzebowanie chyba jest duże. Serdecznie pozdrawiam.

P.S. Dla odetchnięcia po bublopodobnych dobrze jest zajrzeć na witrynę:
      http://www.duke.edu/web/primate/links.html
      Są tam zdjęcia lemurów, najładniejszych z naczelnych. Sam ich widok dobrze nastraja.
    • Gość: Jeho.jne Re: Haszuw meod! IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 15.06.01, 13:33
      Szalom lach, Miriam!
      At cadika ve mecujenet!
      Ve ani hoszew sze at jafa gam ken. Ktuwim szelach jafim
      meod.
      Behaclacha!

Szalom od paam.

Tyle co miem.
      • Gość: emilian Re: Haszuw meod! IP: *.efekt.pl 15.06.01, 13:47
        Gość portalu: Jeho.jne napisał(a):

> Szalom lach, Miriam!
        > At cadika ve mecujenet!
        > Ve ani hoszew sze at jafa gam ken. Ktuwim szelach jafim
        > meod.
        > Behaclacha!
        >
        > Szalom od paam.
        >

Czy moglbym prosic o tlumaczenie ?
        Chyba za to wasza prywatna sprawa.
        O ile "Miriam" cokolwiek zrozumiala rzecz jasna.

• Gość: Mosze Re: Haszuw meod!- TLUMACZENIE... :-)) IP: *.inter.net.il 15.06.01, 16:51
          Gość portalu: emilian napisał(a):

> Gość portalu: Jeho.jne napisał(a):
          >
          > > Szalom lach, Miriam!
          SZALOM TOBIE MIRIAM
          > > At cadika ve mecujenet!
          MYSLE ZE JESTES NAJLEPSZA !
          > > Ve ani hoszew sze at jafa gam ken. Ktuwim szelach jafim
          > > meod.
          MYSLE TEZ ZE JESTES PRZYSTOJNA I LADNA. PISMA TWOJE SA BARDZO LADNE.
          > > Behaclacha!
          DUZO POMYSLNOSCI
          > > Szalom od paam.
          SZALOM (POKOJ) JESZCZE RAZ.
          >
          > Czy moglbym prosic o tlumaczenie ?
          > Chyba za to wasza prywatna sprawa.
          > O ile "Miriam" cokolwiek zrozumiala rzecz jasna.
          >
          Nie masz rady poducz sie troche ten SWIETY JEZYK... smile)
      • jacek#jw Re: Haszuw meod! 15.06.01, 14:00
        Szanowna pani.
        Nie wiem, czy będzie to dla Pani pocieszeniem ale są tu ludzie, którzy nie
        ulegają naciskom tych i podobnym im publikacjom. I niekoniecznie jest tak
        dlatego, że nie znają Talmudu. Nie ulegają, bo takie jest ich wewnętrzne
        przekonanie. I myślę, że jest ich bardzo, bardzo dużo. Pani list nacechowany
        jest sporą dawką emocji. Rozumiem to, jednak emocje nie sprzyjają rozsądkowi.
        Być może rozmowa z normalnymi ludźmi, niekoniecznie o sprawach wyznaniowych
        wpłynie na zmianę Pani opinii o nas. Rozmowy, i próby przekonania pewnych ludzi
        przy pomocy argumentów, prawdy, dowodów nic nie da, a doprowadzi do sytacji, w
        której to oni będą mieli nie rację a satysfakcję.

Z poważaniem
        Jacek
      • Gość: Miriam Re: Haszuw meod! Szalom! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 22:17
        Gość portalu: Jeho.jne napisał(a):

> Szalom lach, Miriam!
        > At cadika ve mecujenet!
        > Ve ani hoszew sze at jafa gam ken. Ktuwim szelach jafim
        > meod.
        > Behaclacha!
        >

Toda raba al hamichtaw sze kibalti mimcha. Meajin ata? Ata jehudi? Tikov od
        maszehu. Kol tuv lecha - Miriam
        > Szalom od paam.
        >
        > Tyle co miem.

• Gość: Lisek Re: Miriam i Indris IP: 213.76.108.* 15.06.01, 18:32

1) Przylaczam sie do wszystkich glosow sympatii i szacunku kierowanych do
      Miriam. Ja rowiez dziekuje Ci Miriam za tak kompetentny glos na tym forum.

2) Indris napisal:
      "Chwalebnym wyjątkiem bvło wydanie przez prof. Tazbira krytycznego wydania
      osławionych "Protokołów Mędrców Syjonu". Od tego czasu nawet antysemici na tę
      fałszywkę powołują się jakby rzadziej"

Niestety, szanowny Indrisie, jestes chyba zbytnim optymista. Kilkanascie dni
      temu mialem tutaj (na forum "Kraj", gdzie bardziej sie udzielam) polemike z
      internauta cytujacym wlasnie te "Protokoly" jako dowod zydowskiej perfidii.
      Powolanie sie na wydawnictwo Tazbira niewiele daje w sporach z takimi ludzmi.

W ogole spory z nimi coraz bardziej mnie zreszta zniechecaja, bo to chyba "glos
      wolajacego na puszczy". Z drugiej jednak strony, literatura typu Bubel, Pajak
      czy J. R. Nowak wydaje sie swiecic triumfy. Coz wiec robic? Kto poradzi?

Pozdrowienia dla wszystkich,
      Lisek (tez z PAN)
      • luzer Re: Do Liska 15.06.01, 19:03
        Gość portalu: Lisek napisał(a):

> ...literatura typu Bubel, Pajak
        > czy J. R. Nowak wydaje sie swiecic triumfy. Coz wiec robic? Kto poradzi?

Witaj (ponownie), Lisku.
        Wydaje mi się, że poradzić, w dużej mierze, mógłby papież. To, że wykonuje
        pozytywne gesty wobec Żydów i judaizmu (przeprosiny, wizyta w synagodze, wspólne
        modły z rabinami), nie wystarcza. Wydaje mi się, że przez sporą część
        duchowieństwa odbierany jest jako ktoś święty, kogo trzeba podziwiać, można
        słuchać, ale naśladować nie ma sensu, bo to takie wzniosłe i nieżyciowe. (Zresztą
        z Jezusem jest podobnie - ilu chrześcijan tak naprawdę przestrzega jego głównego
        przykazania: będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego? Bardzo niewielu!
        Słowa "złotej reguły" postrzegane są jak jakiś bardzo teoretyczny wzorzec,
        owszem, piekny, ale nie do zastosowania na tym łez padole. Znacznie prostsze do
        zastosowania jest wszak hasło: "śmierć frajerom!".
        Wracając do meritum - gdyby papież zechciał, prócz tych wszystkich pięknych
        gestów, wypowiedzieć w krótkich, dobitnych, skierowanych do wiernych i
        duchowieństwa, słowach: "kto pluje jadem nienawiści na swych "starszych braci w
        wierze" - grzeszy; kto czyta bublopodobne wydawnictwa - grzeszy; kto nie
        sprzeciwia się, by w jego obecności zachodziły w/w zachowania - grzeszy po
        dwakroć - wówczas, być może, powtarzam - być może coś by się zmieniło. Ale On
        milczy...
        Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Rych Re: Do Luzera IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 15.06.01, 19:52
          Luzer. Szanuję Cię. Ale daj spokój Wielkiemu Człowiekowi jakim jest Jan Paweł
          II. Gdy będziesz miał Jego wiek, Jego przejścia, Jego pracę to o wszystkim
          pomyślisz??? Zrobił już bardzo dużo. Rytm biologiczny jest nieubłagalny. Kiedyś
          sam na sobie się przekonasz. Jan Paweł II to dobry człowiek i Boży człowiek.
          Ale tylko człowiek. Wszystkiego nie załatwi. Resztę zostawmy Panu Bogu lub nam
          samym. Wydaje mi się, że bardziej "nam samym". Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: dotty Re: Do Liska IP: *.gemini.net.pl 15.06.01, 20:11
          luzer napisał(a):

> Gość portalu: Lisek napisał(a):
          >
          > > ...literatura typu Bubel, Pajak
          > > czy J. R. Nowak wydaje sie swiecic triumfy. Coz wiec robic? Kto poradzi?
          >
          > Witaj (ponownie), Lisku.
          > Wydaje mi się, że poradzić, w dużej mierze, mógłby papież. To, że wykonuje
          > pozytywne gesty wobec Żydów i judaizmu (przeprosiny, wizyta w synagodze, wspóln
          > e
          > modły z rabinami), nie wystarcza. Wydaje mi się, że przez sporą część
          > duchowieństwa odbierany jest jako ktoś święty, kogo trzeba podziwiać, można
          > słuchać, ale naśladować nie ma sensu, bo to takie wzniosłe i nieżyciowe. (Zresz
          > tą
          > z Jezusem jest podobnie - ilu chrześcijan tak naprawdę przestrzega jego główneg
          > o
          > przykazania: będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego? Bardzo niewiel
          > u!
          > Słowa "złotej reguły" postrzegane są jak jakiś bardzo teoretyczny wzorzec,
          > owszem, piekny, ale nie do zastosowania na tym łez padole. Znacznie prostsze do
          >
          > zastosowania jest wszak hasło: "śmierć frajerom!".
          > Wracając do meritum - gdyby papież zechciał, prócz tych wszystkich pięknych
          > gestów, wypowiedzieć w krótkich, dobitnych, skierowanych do wiernych i
          > duchowieństwa, słowach: "kto pluje jadem nienawiści na swych "starszych braci w
          >
          > wierze" - grzeszy; kto czyta bublopodobne wydawnictwa - grzeszy; kto nie
          > sprzeciwia się, by w jego obecności zachodziły w/w zachowania - grzeszy po
          > dwakroć - wówczas, być może, powtarzam - być może coś by się zmieniło. Ale On
          > milczy...
          > Pozdrawiam serdecznie.

Myślę, że ktoś myślący i zastanawiający się nad swoim życiem duchowym i
          społecznym nie potrzebuje dosłownie sformułowanych zasad postępowania i powinien
          mieć umiejętność wyciągania wniosków z zachowania Jana Pawła II. Zresztą chyba
          przykłady konkretnych zachowań (np. przeprosiny, wizyty w synagogach et.) działać
          mogą intensywniej niż wykłaszane z ambony hasła o miłości do Starszych Braci.
          Pozdrawiam serdecznie,
          Dotty
          • luzer Re: Do Dotty i Rycha 15.06.01, 21:58
            Moi drodzy, z całym szacunkiem, ale pozwolę sobie nie zgodzić się z Wami.
            Najpierw Dotty.
            Piszesz, Dotty: "Myślę, że ktoś myślący i zastanawiający się nad swoim życiem
            duchowym i społecznym nie potrzebuje dosłownie sformułowanych zasad
            postępowania i powinien mieć umiejętność wyciągania wniosków z zachowania Jana
            Pawła II..." Tak Dotty, ale mnie właśnie chodziło o tę niemyśląca i
            niezastanawiającą się nad swym życiem duchowym i społecznym WIĘKSZOŚĆ, której
            trzeba pokazać palcem: TO JEST ZŁE! - TO JEST DOBRE! W wielu sprawach, takich
            jak globalizm, konsumpcjonizm, aborcja - papieża stać na stanowczość,
            zdecydowanie i wyraźne wskazanie (a nawet pogrożenie) palcem. Ani zaawansowany
            wiek, ani choroba mu w tym nie przeszkadzają. Papież milczy tylko w sprawie
            napiętnowaniu antysemityzmu. Co do brania przykładu z konkretnych zachowań
            papieża, to swoje zdanie wyraziłem już wcześniej i go nie zmieniam - dla
            większości Polaków papież jest do kochania, a nie do naśladowania.
            Teraz Rych.
            Piszesz Rychu: "...daj spokój Wielkiemu Człowiekowi jakim jest Jan Paweł II.
            Gdy będziesz miał Jego wiek, Jego przejścia, Jego pracę to o wszystkim
            pomyślisz??? Zrobił już bardzo dużo. Rytm biologiczny jest nieubłagalny. Kiedyś
            sam na sobie się przekonasz...". Wybacz Rychu, ale to dla mnie nie jest
            argument. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że "Jan Paweł II to dobry człowiek i
            Boży człowiek", ale jest także urzędującym papieżem, na którym ciążą różne
            obowiązki - z jednych wywiązuje się na niemal nadludzką skalę (pielgrzymki,
            gesty pojednania, dialog z innymi wyznaniami) inne - pomija. I nie sądzę, że
            przyczyną jest tu wiek i choroba. Gdyby tak było, należałoby sugerować
            papieżowi emeryturę i wypoczynek, ale w nim jest jeszcze mnóstwo pasji, zatem
            na emeryta się nie kwalifikuje. Skoro milczy w tak istotnych sprawach jak
            potępienie postaw nienawiści wynikających w dużej mierze z przesłanek
            religijnych (np.: obciążanie przez przedsoborowy kościół Żydów winą za
            ukrzyżowanie Chrystusa), to ludzie (w tym i moja, skromna osoba) mają prawo
            zastanawiać się - dlaczego? I nie ma w tym żadnej obrazy szacownej osoby.
            A na zostawianiu sprawy "nam samym", widać po tym forum (vide np.wątek: "JEZUS
            TO..."), jak wychodzimy.
            Pozdrawiam Was oboje bardzo serdecznie.
            • Gość: dotty Re: Do Dotty i Rycha IP: *.gemini.net.pl 15.06.01, 23:32
              Przyznaję się. Do głowy mi to przyszło jakieś dwie sekundy po wysłaniu posta,
              ale niestety nie stać mnie było na wycofanie się z poprzedniej wypowiedzi.
              Chylę czoła i o wybaczenie nieprzemyślanych (do końca) tekstów upraszam.
              Pozostaje mi mieć nadzieję, że ci umiejący wyciągać wnioski z zachowania Jana
              Pawła II będą mieć większą odwagę w naśladowaniu go niż ja w zakresie
              przyznawania się do wypisywania tekstów zbyt prostych do obalenia w rzeczowej
              dyskusji.
              Pozdrawiam bardzo serdecznie.
              Dotty.
              • luzer Re: Do Dotty 15.06.01, 23:51
                Dotty, jest mi bardzo miło rozmawiać z Tobą. To naprawdę ogromna przyjemność
                rozmawiać z ludźmi, którzy potrafią słuchać partnera i myśleć o tym, co słyszą.
                Mam nadzieję, że jeszcze nieraz podyskutujemy. Trzymaj się ciepło.
                Pozdrawiam bardzo serdecznie!
                • Gość: dotty Re: Do Luzera IP: *.gemini.net.pl 15.06.01, 23:59
                  Dziękuje za bardzo miłe słowa; odczucia podobne mam co do Kolegi Rozmówcy,
                  pozdrawiam serdecznie!
                  Pa!
        • Gość: Miriam Re: Do Liska IP: *.as6.chcg1.il.voyager.net 16.06.01, 22:33
          Jan T. Gross ma AIDS
      • Gość: snajper Re: Miriam i Indris IP: *.waw.cdp.pl 19.06.01, 15:43
        Co trzeba robić? To samo, co do tej pory! Piętnować
        głupotę, szowinizm, rasizm i antysemityzm. Odpowiadać
        na bzdurne posty (bo jeszcze ktoś uwierzy). Wyjaśniać
        kłamstwa pisząc prawdę. Pokazywać bzdurnoŚć wypowiedzi
        naszych przepełnionych nienawiścią >Prawdziwych
        Polaków<. Jak Mistrz Młynarski napisał: róbmy swoje,
        kochani, róbmy swoje!!!
    • Gość: czytelni Komu wierzyc-swiatowej sławie prof.Chomskiemu czy niejakiej Miriam IP: *.anonymizer.com 15.06.01, 23:26
      Polecam wątek na tut. forum FAKTY DOYT. SZOWINIZMU I
      RASIZMU E JUDAIŹMIE , gdzie podawane są cytaty z
      książki firmowanej m.in. przez prof. Chomskiego-
      światowej sławie , etnografa, socjologa i lingwistę,
      amerykańskiego żyda,podające mało znane fakty z
      prawodawstwa zydoswskiego-Talmud, Halaha
      itp.swiadczące dobitnie, jak bardzo szowinistyczna i
      rasistowska (niestety jest ideologia judaizmu.
      Podawane są źródła- każdy może sprawdzic.
      • luzer Re: Komu wierzyc - enigmatom czy ludziom, z którymi rozmawiamy? Miriam 15.06.01, 23:46
        Ja wierzę Miriam i Terkowi. To, co piszą (i jak piszą) jest dla mnie
        zdecydowanie bardziej wiarygodne niż enigmatyczna książka enigmatycznego autora
        rekomendowana przez osobę, ukrywającą swój adres IP za pomocą enigmatycznego
        prowajdera.

Pozdrawiam Miriam i Terka.
        • Gość: goral Re: Komu wierzyc - enigmatom czy ludziom, z którymi rozmawiamy? Miriam IP: 216.172.6.* 16.06.01, 01:27
          Widze tu dwa razy cos od "Miriam". Duzo poufnych informacji nt koscielnej
          cenzury Talmudu w Sredniowieczu etc. Nabralem apetytu na czytanie ale wszystko
          jest sz-sz-sz wymiana adresow (nawet tych samych). Kochani, wywalcie kawe
          na lawe. Ja sie duzo ucze z tej listy i mam duzo przyjaciol wsrod Zydow. Ale my sobie
          prosto z mostu a nie sz-sz.

Z powazaniem,

goral
        • Gość: Vist _ NOAM CHOMSKY_________kontra_________Miriam______? :-)__ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.01, 11:15
          luzer napisał(a):
          > Ja wierzę Miriam i Terkowi. To, co piszą (i jak piszą) jest dla mnie
          > zdecydowanie bardziej wiarygodne niż enigmatyczna książka enigmatycznego
          > autora

Aleee....

Pan Noam Chomsky jest jednym z najwiekszych intelektualistów XX w.

Autorem Gramatyki transformacyjnej i Psycholigwistyki.
          (Piszę bez cudzysłowów, bo to działy nauk)

Pan Noam Chomsky nie dostał Nobla tylko z powodu orientacji politycznej.

Miriam (dla mnie) to sympaczyczna dziewczyna (?) z Łodzi.

SORRY, ale tylko w internecie może dojść do takich zestawień. smile)

> rekomendowana przez osobę,
          > ukrywającą swój adres IP za pomocą enigmatycznego prowajdera.

! właśnie ?

Czemu kolego się ukrywasz ? Psujesz dobry argument.

Nieładnie.

• Gość: Wit Wiem, ze to wazna sprawa dla was, ale nie toleruje klamstwa IP: *.dialinx.net 16.06.01, 07:03
      Wiem, ze to wazna sprawa dla was, ale nie toleruje klamstwa.
      Przeczytaj ksiazke "Zydzi i goje" prof.Israela Shahaka, Zyda z Izraela, ktory
      bardzo dobrze zna hebrajski i Talmud, sytuacje w Izraelu i tradycje zydowska.

Wiem, ze jedyna obrona zydowskich szowinistow jest i bylo klamstwo. Ujawnione
      fakty sa az nazbyt kompromitujace.

Wystarczy sprawdzic cytaty w talmudzie. Np. w bibliotece amerykanskiego
      kongresu.

Juz kiedys ktos cytowal Lutra

"Czy ich Talmud i rabini nie ucza , ze nie ma grzechu , jezeli Zyd zabije
      poganina (goja), ale grzechem jest, gdy zabije on brata w Izraelu? Nie ma
      grzechu, jezeli nie dotrzymuje przysiegi danej poganinowi. Wiec krasc i grabic
      (jak to robia z pozyczkami) poganina jest swietym czynem... Oni sa panami
      swiata, a my jestesmy ich slugami - tak, ich bydlem!
      Moglby ktos pomyslec, ze mowie za duzo - mowie stanowczo za malo! Jako ze widze
      w ich pismach jak przeklinaja nas gojow i zycza nam wszystkiego zlego w swoich
      szkolach i modlitwach. "

Wiec kosciol katolicki nie ma tu nic do rzeczy.

A Shahak pisze(podajac dokladne odnosniki w swojej ksiazce):
      "Zgodnie z tym, co podaje Talmud, Jezus zostal stracony za balwochwalstwo., za
      namawianie innych do tego i lekcewazenie wladz rabinicznych, z wyroku prawnie
      dzialajacego sadu rabinackiego.Wszystkie klasyczne zrodla zydowskie,
      wspominajac jego stracenie, z satysfakcja biora na siebie odpowiedzialnosc za
      te smierc; w pismach talmudycznych nie wspomina sie nawet slowem o Rzymianach."

"Hebrajska forma imienia Jezus - Jeszu - interpretowana byla jako akronim
      przeklenstwa "niech imie jego i pamiec o nim zostana wymazane" i jest jedna z
      najciezszych obelg.
      I rzeczywiscie, antysyjonistyczni Zydzi ortodoksyjni czasem nazywaja
      Herza "Herzl Jezus", a w religijnych pismach syjonistow znalazlem takie
      okreslenia jak "Nasser Jezus", "Arafat Jezus"."
      "Nieszczedzac obelzywych insynuacji dotyczacych seksualnego zycia Jezusa,
      Talmud stwierdza, ze Jezus bedzie za kare gotowac sie w piekle, zanurzony w
      ekskrementach..
      W innym ustepie nakazuje sie Zydom, by palili - koniecznie w miejscu
      publicznym - Kazdy egzemplarz Nowego Testamentu, jaki wpadnie im w rece.
      (Nakaz ten jest nie tylko aktualny, ale nadal praktykowany. I tak 23, 03, 1980
      spalono w Jerozolinie ceremonialnie i publicznie, pod auspicjami Jad Le'achim,
      setki egzemplarzy NT)"

Majmonides, za kazdym razem po uzyciu imienia Jezus dodawal: 'Niechaj szczeznie
      imie tego niegodziwca'.
      • Gość: Wit Oczywiscie zakladam, ze odnosisz sie do cytatow podanych na forum. IP: *.dialinx.net 16.06.01, 07:08
        Oczywiscie zakladam, ze odnosisz sie do cytatow podanych na forum.

Np. akronim imienia Jezus.
    • Gość: Witold Pelniejsza odpowiedz. Nie znasz wlasnej religii. IP: *.dialinx.net 16.06.01, 09:44

"Jakies wypociny z Angielskiego? A nauczcie sie hebrajskiego i przeczytajcie sami
      czy faktycznie takie bzdury w Talmudzie znajdziecie. "
      Nie wierze, ze chcesz, zebysmy sie nauczyli hebrajskiego i sprawdzili Talmud, bo
      Israel Shahak podaje, ze wersja angielska jest lagodniejsza. Po prostu nadal
      jest cenzurowana. Wymienia przyklad wydawnistwa dwujezycznego (angielskiego i
      hebrajskiego), w ktorym to wersja hebrajska zawiera calosc tekstu, a obok wersja
      angielska jest ocenzurowana.
      Przyklady cenzury ksiag Talmudu znajdziesz wiecej na temacie "Szowinizm w
      judaizmie" w dziale "Swiat". A najlepiej przeczytaj ksiazke tego zydowskiego
      profesora.
      Ale i tak wersja angielska jest wystarczajaco wymowna.

"O Jezusie wogóle nie ma w Talmudzie mowy. Jezus to z grecka, a z
      hebrajskiego Jehoszua, Joszua, Josele. Bzdury z akronimem Jeszu wymyslił
      Watykan, któremu w czasach inkwizycji bardzo zależało na zapanowaniu nad
      sytuacją."
      Ano jest. Pisze o nich prof. Shahak.
      A kto ci opowiedzial o tym "spisku" Watykanu. Czy aby nie wyszla z ciebie
      niechcacy nienawisc do chrzescijan, ktora koduje w Zydach Talmud?

>"Ja na przykład mogę napisać że Maharishi twierdził że chrześcijanie to łobuzy
      i kto zna sanskryt i wykaże mi szybko, że tak nie twierdził? "

Ja cytuje Zyda, ktory zna hebrajski! To wystarczy. Mozna sprawdzic odnosniki.
      Klamstwo to nie moja specjalnosc. Mozna tu sprawdzic na forum, ze to wlasnie
      strona zydowska posluguje sie bezczelnym (chucpiarkim) klamstwem. O kulturze
      jezyka nie wspomne - zalozylem osobny temat "Przejawy "kultury" dyskusji u Zydow
      na forum", mozna zajrzec.

>"Dlaczego Wy wszyscy nie sięgniecie do książek Bubera Opowieści chasydów,
      Balabana, Gerszoma Szolema o Talmudzie, Arie Kaplana? "

Poniewaz sa to apologeci judaizmu i prawdy o szowinizmie tej religii u nich nie
      znajde. Shahak pisal o przekretach Bubera, ktory apologetyzowal judaizm wbrew
      faktom. Polecam ksiazke.

>" Ja mam u siebie Talmud i Kicur Szulchan Aruch i wiem, co mówie. Tych spraw o
      których piszecie w Talmudzie - nie ma. "
      Moze masz ocenzurowany. Polecam "Talmudyczne przeoczenia" (Hesronot Szas),
      wydanych z mysla o starych, ocenzurowanych wydaniach. Odnosi sie to do literatury
      w jez. hebrajskim.
      W innych jezykach nadal usuwane sa kompromitujace wersety.

Poza tym przydalo by ci sie wiecej materialow.
      Talmud sklada sie z dwoch czesci. Miszna, uporzadkowany zbior praw. I znacznie
      wazniejsza, Gemara, liczne objasnienia i komentarze do Miszny.
      Hagada - rodzaj narracji skladajacy sie z przypowiesci, legend...
      Poniewaz dysputy prawne Talmudu sa bardzo zlozone, konieczne bylo stworzenie
      prostszej i latwiejszej w korzystaniu kodyfikacji prawa talmudycznego.
      Najstarszym kodeksem jest Miszne Tora, napisana przez Majmonidesa w XII w.
      Najbardziej autorytatywny jest Szulchan Aruch , stworzony przez rabina Josefa
      Karo w XVI w, i bedacy kondensacja Bet Josef, przeznaczonegoi dla zaawansowanych
      badaczy.

>"jakies idiotyzmy, że lekarze żydowscy nie moga udzielać pomocy nie żydom i jak
      tu wykombinować żeby udzielić tej pomocy tak ażeby nie udzielić w
      rzeczywistości? "

Podam ci cytat z wydanej niedawno Jerozolimie "Ksiegi lekarza ":

"Istnieje w pelni legalna metoda udzielania pomocy pacjentom niezydowskim,
      pozwalajaca uniknac naruszenia obowiazujacego prawa nawet w sytuacjach, gdyby
      pogwalcone bylo prawo biblijne. Sugeruje sie mianowicie, by w czasie udzielania
      pomocy nie-Zydowi glowna intencja zydowskiego lekarza nie bylo wcale wyleczenie
      pacjenta, lecz chec uchronienia siebie i spolecznosci zydowskiej od oskarzen o
      dyskryminacje religijna, a takze od zemsty, ktorej skutki moglyby byc grozne
      zarowno dla lekarza jak i dla spolecznosci zydowskiej. Przy takiej intencji,
      dowolny zabieg lekarski staje sie "czynnoscia , ktorej rzeczywisty skutek nie
      jest zamierzonym celem" (jest to swoisty rodzaj dyspenzy), a takie czynnosci
      zabronione sa w szabat przez prawo rabiniczne."

>"To co jezus mówi w Nowym Testamencie to głównie cytaty z Talmudu bo jak na
      w 10 roku życia rozpoczął Talmud. "

I tu dochodzimy do sedna. Ty wlasciwie nie wiesz nic o swojej religii, albo
      jestes slaba prowokatorka. Sa dwie wersje Talmudu: jerozolimski i babilonski.
      Obie spisane po smierci Jezusa. Nie mogl wiec ich sie uczyc. Tak samo jak chyba
      ty sie ich nie uczylas.
      • Gość: Rych Re: Pelniejsza odpowiedz. Nie znasz wlasnej religii. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 16.06.01, 10:36
        Miriam nie musi wiedzieć wszystkiego na temat Talmudu, tak samo jak przeciętny
        chrześcijanin nie musi znać pism Ojców Kościoła, czy dokumenty soborowe. Do
        tego potrzebne są osobne studia. Ty jakąś wiedzę o Talmudzie masz, ale
        niepełną. Musisz wiedzieć, że w Talmudzie przeważa halacha (rozwiązania
        prawne), a nie haggada. W moim otoczeniu mam takich hochsztaplerków, którzy
        niby coś wiedzą o Talmudzie i tradycjach żydowskich, ale tak naprawdę to nic
        nie wiedzą. Nawet nie potrafią odróżnić aramejskiego od hebrajskiego. W
        Talmudzie znajdziesz parę nieprzychylnych zdań o chrześcijanach, ale czy w
        tekstach chrześcijańskich nie ma obraźliwych słów wobec Żydów? Wieki
        poniewierania tym narodem, który na zawsze jest Ludem Bożego Przymierza zrobiły
        swoje. Wcale nie dziwię się temu, że są nieufni do innych. Jest jednak u nich
        wielki potencjał dobra i to trzeba docenić. A gdy chodzi o lekarzy
        żydowskich... Miałem kiedyś taki przypadek w Stanach Zjednoczonych.
        Zaprowadzono mnie do lekarza żydowskiego. Zbadał mnie, przepisał leki. Chciałem
        zapłacić. A on na to: uściśnijmy sobie ręce. I na tym się skończyło. Rzadko
        który lekarz odmawia pomocy potrzebującemu. A na pewno nie jest to lekarz
        żydowski. Trzeba pójść do Hadasy (największy szpital żydowski w Jerozolimie),
        by przekonać się ilu chrześcijan tam się leczy. W obliczu zagrożenia jakoś nie
        szukają w innych szpitalach pomocy, tylko u Żydów. Ciekawe, no nie???
        • Gość: Gienio Re: Pelniejsza odpowiedz. Nie znasz wlasnej religii. IP: 209.187.169.* 16.06.01, 20:58
          Ona jak widac nie wie prawie nic!!!
          I zabiera sie do krytykowania powaznych zrodel (np. Shahak)?
          Sporo u niej checi patriotycznych (zydowskich), ale wiedzy za grosz.
          Jak mozna nie wiedziec, ze Talmud powstal po Jezusie i nie mogl byc przez niego
          znany?
          To czysta kompromitacja.
        • Gość: emilian Re: Pelniejsza odpowiedz. Nie znasz wlasnej religii. IP: *.efekt.pl 18.06.01, 11:12
          Gość portalu: Rych napisał(a):

> Rzadko
          > który lekarz odmawia pomocy potrzebującemu. A na pewno nie jest to lekarz
          > żydowski.

Tylko jedna rada.
          Nie generalizuj niczego bo tak najlatwiej "zrobisz z siebie glupka"

Pozdrawiam
        • Gość: emilian Re: Pelniejsza odpowiedz. Nie znasz wlasnej religii. IP: *.efekt.pl 18.06.01, 11:21
          Gość portalu: Rych napisał(a):

> Miriam nie musi wiedzieć wszystkiego na temat Talmudu, tak samo jak przeciętny
          > chrześcijanin nie musi znać pism Ojców Kościoła, czy dokumenty soborowe. Do
          > tego potrzebne są osobne studia.

Pragne ci przypomniec ze miriam studiowala w "licznych szkolach chasydzkich w
          nowym jorku i jerozolimie".
          Wiec prosze, nie poddawaj w watpliwosc jej kompetencji w tej materii.

Pozdrawiam
        • Gość: Wit Re: Pelniejsza odpowiedz. Nie znasz wlasnej religii. IP: *.dialinx.net 19.06.01, 06:38
          >Miriam nie musi wiedzieć wszystkiego na temat Talmudu
          Podawala sie za eksperta!

>Musisz wiedziec, ze w Talmudzie przewaza halacha (rozwiazania
          prawne), a nie haggada.
          Czy ja twierdzilem cos innego?
          Napisalem:
          Talmud sklada sie z dwoch czesci. Miszna, uporzadkowany zbior praw. I znacznie
          wazniejsza, Gemara, liczne objasnienia i komentarze do Miszny.
          Hagada - rodzaj narracji skladajacy sie z przypowiesci, legend...
          Hierarchia waznosci w spolecznosci zydowskiej jest taka, ze najnizej sa (oprocz
          kompletnych ignorantow) ci, ktorzy znaja tylko Biblie, potem ci, ktorzy znaja
          Miszne i Hagade; najwyzej sa ci, ktorzy studiowali Gemare i potrafia
          dyskutowac o zawartych w niej kwestiach prawnych.

>ale czy w tekstach chrzescijanskich nie ma obrazliwych slów wobec Zydów?
          Ja nie jestem chrzescijaninem, ale interesuje mnie to. Gdzie sa te slowa,
          obrazliwe dla Zydow.
          Poza tym, czy mozna porownywac slowa "obrazliwe" (jesli takie nawet sa), do
          rasistowskiej i szowinistycznej ideologii Talmudu, ktora znalazla swoja
          antyteze w ideologii nazistowskiej?

>A gdy chodzi o lekarzy zydowskich...
          Nie dziwi mnie ten przyklad, jezeli jestes Zydem ( zasugerowales to), jest to
          calkowicie zgodne z Talmudem.
          Ja mam inne doswiadczenie z jednym zydowskim lekarzem. Choc oczywiscie nie
          mozna przesadzac i uogolniac. Nie wszyscy w koncu stosuja sie do tradycji i
          Talmudu.
    • Gość: TYTUS Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - TYTUS IP: *.ti.telenor.net 16.06.01, 17:53
      Badania „Los Angeles Times” w 1998 r. ujawniły, że tylko 21 proc. młodych Żydów
      deklarowało, iż poślubią tylko kogoś, kto jest Żydem. Socjolog Egon Meyer
      stwierdził, że sprzeciwianie się przez Żydów małżeństwom mieszanym to jak
      sprzeciwianie się pogodzie. Po prostu stały się demograficznym i społecznym
      faktem. Z tych małżeństw ledwie 18 proc. wychowuje dzieci w tradycji
      żydowskiej, dwukrotnie więcej w tradycji chrześcijańskiej. Próbą
      ratowania „żydowskości” było m.in. uznanie przez rabinów reformowanych
      dziedziczenia jej w linii męskiej. Jednym z ubocznych efektów były dowcipy w
      rodzaju: – Jak nazwać kogoś, kto jest pół-żydem, pół-świadkiem Jehowy? –
      Akwizytorem (domokrążcą) doskonałym.

TYTUS
      • Gość: goral Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - TYTUS IP: 216.172.6.* 16.06.01, 18:22
        Gratulacje dla Wita i Witolda. Poczytalem w bibliotece i, co najwazniejsze,
        pogawedzilem z moim serdecznym przyjacielem, ortodoksyjnym Zydem (ale
        nie chasydem). Powiedzial ze pogarda dla pogan byla niestety zakorzeniona
        w erligii zydowskiej i (sic!) zacytowal mi Chrystusa ktory uzywal slowa "dzieci"
        w kontekscie Zydow i "psy" w kontekscie pogan (Marek 7:26-28). Cytuje na jego
        odpowiedzialnosc. Powiedzial mi ze w miare jak chrzescijanie odchodza od
        antysemityzmu, Zydzi odchodza od brzydkich sformulowan i to wcale nie
        kosciol ich cenzuruje. Przyznal ze anty-chrystianizm musial byc pierwszy
        bo chrxescijanie byli heretykami zydowwskimi. Taka uczciwa wymiana,
        nie zadne sz-sz.

gral
        • Gość: Gienio Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - TYTUS IP: 209.187.169.* 16.06.01, 20:54
          >Przyznal ze anty-chrystianizm musial byc pierwszy bo chrxescijanie byli
          heretykami zydowwskimi.

Musial i to on zapoczatkowal obopolna niechec.
          Jednak Zydzi ciagle oszczerczo oskarzaja chrzescijan o ten irracjonalny (bez
          przyczyn) "antysemityzm".
          Jezeli przesladujesz kogos, to nie spodzieaj sie od niego milosci. nawet gdy
          jest chrzescijaninem.
    • Gość: Miriam Jan T. Gross ma AIDS IP: *.as6.chcg1.il.voyager.net 16.06.01, 22:13
      Niech zdycha!
      • Gość: Miriam Re: Jan T. Gross ma AIDS IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 22:19

> Niech zdycha!

Co to za poziom podszywać sie pod nicka, którego używam i to jeszcze w takim
        kontekście! Co za niziny.
        • Gość: Gienio To nieladane, rzeczywiscie. IP: *.dialinx.net 17.06.01, 06:59
          To podszywanie jest nieladne, rzeczywiscie.
          Ale podszywanie zaczal juz jakis Zyd, podszywajac sie pod Wojtka z
          anonymyzer.com.

Proponuje rzeczowa dyskusje. Ja jestem wylacznie merytoryczny.
    • Gość: Miriam Re: Haszuw meod! Szalom! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 22:28
      Ale lapsus mi się przydarzył. Odpowiedziałam cytując i wyszło zabawnie, częśc
      listu do mnie została na dole, pod tym ,co ja napisałam - więc jeszcze raz.

Toda raba al hamichtav sze kibalti mimcha. Meajin ata?
      Tiktov od maszehu. Ani roa szebesichot kan korim dwarim lo jafim.
      Ma ata choszew? Kol tuv lecha. Miriam
      • Gość: Miriam Nienawidze Polakow! IP: *.as6.chcg1.il.voyager.net 16.06.01, 22:34
        • jacek#jw Re: Nienawidze Polakow! 17.06.01, 12:49
          Do *.as6.chcg1.il.voyager.net

Podszywanie się pod kogoś w celu wywołania nienawiści i ściągnięcia jej na
          wybraną osobę to jedna z największych podłości jaką może zrobić człowiek
          człowiekowi. Czy zastanowiłeś się co robisz?
          • Gość: gatsby Re: Nienawidze Polakow! IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 17.06.01, 18:20
            jacek#jw napisał(a):

> Do *.as6.chcg1.il.voyager.net
            >
            > Podszywanie się pod kogoś w celu wywołania nienawiści i ściągnięcia jej na
            > wybraną osobę to jedna z największych podłości jaką może zrobić człowiek
            > człowiekowi. Czy zastanowiłeś się co robisz?

Bylo troche inteligentnej dyskusji na tej liscie i chociaz nie mam
            zwyczaju zabierac glosu, lubie czytac. Te kilka uwag ponizej pasa mialy
            za zadanie przerwac inteligentna dyskusje. Niedawno bylem na wiejskim weselu
            gdzie goscie zaczeli dyskutowac cos kontrowersyjnego. Zaraz ktos wyrznal
            butelka w sciane i... po dyskusji. Najwyrazniej ta dyskusja tez nie
            szla w pozadanym dla kogos kierunku....

• Gość: Jeho.jne Re: Haszuw meod! Szalom! IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 18.06.01, 09:42

>
        > Toda raba al hamichtav sze kibalti mimcha. Meajin ata?
        > Tiktov od maszehu. Ani roa szebesichot kan korim dwarim lo jafim.
        > Ma ata choszew? Kol tuv lecha. Miriam

Miriamczele!
        Rav todot.
        Ken, ani jehudi gam ken, mi polin.
        Achszaw ani gar b'szwedia.
        Ani choszew sze lo carich lichtov joter po. Jesz harbe
        m'szugajim po, awal jesz kan gam ken anszim tovim
        w'codekim. Kmo at, awal polanim... Ma l'asot?
        Sof ha'jehudim b'polin haja be 40-im.
        Ze hu: maspik!

Iwrit szeli katan we lo kol kach tov, ani omer rak:
        Szalom lach im achawa!
    • Gość: aziz do Myriam IP: *.mikrus.pw.edu.pl 19.06.01, 00:08
      salam
      miriam czy to ty ta ktora poznalem 2 lata temu w zydowskim centrum w warszawie?
      • Gość: Miriam Re: do Myriam IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.01, 09:21
        Gość portalu: aziz napisał(a):

> salam
        > miriam czy to ty ta ktora poznalem 2 lata temu w zydowskim centrum w warszawie?

Nie, tamta Miriam wyjechała do Izraela i nie ma zamiaru już wrócić. Ja jeszcze
        jestem w Polsce bo musze dokończyc swoje zobowiązania. We wrzesniu wyjeżdzam. Do
        Big Apple czyli NY. M.
    • Gość: Jacek Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 19.06.01, 11:19
      Cały problem w relacjach Żydów i Chrześcijan polega na tym,że Chrześcijan
      obowiązuje Stary i Nowy Testament. Żydzi natomiast odrzucają chrześcijaństwo, w
      którym istotna jest pokora i krytyczny stosunek do własnego postępowania. Kto
      jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Czy Żydzi są do tego zdolni ?
      Ośmieszanie i deprecjonowanie prawd wiary żydowskiej dla chrześcijanina jest
      grzechem. A dla Żyda...
      • Gość: MIRIAM Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.01, 19:21
        Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Cały problem w relacjach Żydów i Chrześcijan polega na tym,że Chrześcijan
        > obowiązuje Stary i Nowy Testament. Żydzi natomiast odrzucają chrześcijaństwo, w
        >
        > którym istotna jest pokora i krytyczny stosunek do własnego postępowania. Kto
        > jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Czy Żydzi są do tego zdolni ?
        > Ośmieszanie i deprecjonowanie prawd wiary żydowskiej dla chrześcijanina jest
        > grzechem. A dla Żyda...

Maria Pawlikowska-Jasnorzewska mawiała - nie ma grzechu, jest tylko pechsmile
        Osmieszanie i deprecjonowanie jakiejkolwiek wiary jest wystawianiem sobie samemu
        certyfikatu fatalnej moralno-etycznej jakości. Wśród żydów tak, jak chrześcijan,
        jak i innych nacji są ludzie źli, fundamentaliści, wykolejeni moralnie itd. nie
        ma świętego stricte narodu! Żeby tak ogólnie powiedzieć - tak, ten naród jest -
        fantastyczny. Nie ma. Niestety. Jesli tylko ktoś nie chce żebym przyjęła jego
        wiarę, sposób myślenia na siłę, nie mówi - ja jestem lepszy od ciebie - niech
        wierzy w co chce, ma ode mnie szacunek i pokój jemu. Niech tylko nie próbuje
        przeciągać mnie na swoja stronę. Niech da mi wolnośc wyboru. Judaizm nigdy nie
        prowadził działalności misjonarskiej i nieważne z jakich powodów - ale nie
        prowadził i dlatego dla mnie jest tu troche powietrza. Ale nie chce powiedzieć,
        że przez to jest to religia lepsza od innych, chociaż nie ma na swoim koncie np
        wyrzynania Indian, których bardzo bardzo lubie, i z którymi będąc w Ameryce
        Północnej i Południowej - zaprzyjaźniłam sie. Bardzo fajni ludzie.M
        • Gość: Michal Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: 63.164.131.* 22.06.01, 00:00
          > Judaizm nigdy nie
          > prowadził działalności misjonarskiej i nieważne z jakich powodów - ale nie
          > prowadził i dlatego dla mnie jest tu troche powietrza. Ale nie chce powiedzieć,
          > że przez to jest to religia lepsza od innych, chociaż nie ma na swoim koncie np
          > wyrzynania Indian, których bardzo bardzo lubie, i z którymi będąc w Ameryce
          > Północnej i Południowej - zaprzyjaźniłam sie. Bardzo fajni ludzie.M

Mam mala uwage. Aby prowadzic dzialanosc misjonarska trzeba miec stale struktury panstwa badz
          organizacji religijnych. Tych od tysiecy lat brakowalo narodowowi zydowskiemu.
          Aby "wyrzynac" narod badz jego czesc tez trzeba miec struktury panstwowe (wojsko, policje itd.itp.). Tak
          tez stalo sie w Ameryce gdzie jak to okrelilas "wyrznieto" Indian. W czasie WWII tez jak to okreslasz
          "wyrznieto" Zydow - tez zrobily to struktury panstwowe. W Rwandzie podobnie (choc nie tak w calosci).
          Wszedzie za tym bylo panstwo i jego struktury. Poniewac przez tysiaclecia wrecz Zydzi nie mieli
          panstwowosci wiec moga uwazac ze oni nie dokonywali tego typu eksterminacji. Ale, jak wspolczesny
          swiat pokazuje, panstwo Izrael ze swoimi strukturami juz jest uwiklany wlasnie w eskterminacje ludzi
          (obojetnie jak ich zwal - bojownicy czy terrorysci). Wiec ta "czystosc" w nie "wyrzynaniu" innych moze jest
          oparta wlasnie z braku strultur przez tak dlugi czas a nie z czystosci religii.

Michal

Faktycznie sa to wspaniali ludzie, z innym stisunkiem do zycia. Spedzilem raz swieta w indianskim
          rezerwacie wiec moge powiedziec ze sa naprawde godni szacunku.

• Gość: emilian Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: 195.116.189.* 22.06.01, 00:00

> To co jezus mówi w Nowym Testamencie to głównie cytaty z Talmudu

Miriam, czyli twierdzisz ze Jezus nie wysilil sie za bardzo. Po prostu nauczyl
      sie talmudu na pamiec i gadal to w kolko? Jakos zauwazylem zeby w nowym
      testamencie pisalo zeby np. nie udzielac pomocy lekarskiej gojom lub
      ze "bzyknieta" przez goja krowa przestaje dawac mleko.

Zastanawiam sie czy czytalas kiedykolwiek nowy testament, czy wiesz o co w nim
      wogole chodzi.

Nie wchodzac w kwestie boskosci Jezusa musisz przyznac jednak (o ile nowy
      testament czytalas) ze dogmaty gloszone przez jego wyznawcow byly jak na tamte
      czasy dosc oryginalne a mozno by nawet zaryzykowac stwierdzenie ze bluzniercze
      dla czesci owczesnych zydow skoro zgotowali mu taki koniec.
      Przeciez nie krzyzowali by zydow za talmod.

Chcialbym myslec ze cale to nieporozumienie wyniklo z tego ze szybciej piszesz
      niz myslisz.

Pozdrawiam

• Gość: Piotr Re: ŻYDOWSKA BARDZO BARDZO WAŻNA SPRAWA - MIRIAM IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 22.06.01, 00:00
      Miriam pisze...
      „To co jezus mówi w Nowym Testamencie to głównie cytaty z Talmudu bo jak na
      w 10 roku życia rozpoczął Talmud
      Witold pisze...
      Sa dwie wersje Talmudu: jerozolimski i babilonski.
      Obie spisane po smierci Jezusa. Nie mogl wiec ich sie uczyc
      KTO WIĘC KŁAMIE... lub zachowując poprawność polityczną ...mija się z
      prawdą ???

• Gość: MIRIAM INFORMACJA Z OSTATNIEJ CHWILI IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 11:23
      Mister Bubel został pociągnięty do odpowiedzialnosci za te książeczki o których
      pisałam. Hej!
  • Gość: Michal Re: INFORMACJA Z OSTATNIEJ CHWILI IP: 63.164.131.* 22.06.01, 00:00
    Gość portalu: MIRIAM napisał(a):

> Mister Bubel został pociągnięty do odpowiedzialnosci za te książeczki o których
    >
    > pisałam. Hej!

Nie jestem znawca Talmudu i twojej religii ale czy to jest ladnie tak sie cieszyc. To Hej! nie jest postawa
    godna czlowieka (niezaleznie od religii). Wstyd p. Miriam. Sama pani w innym miejscu podkresla ze w
    Talmudzie nie ma czgos takiego jak nawolywanie do nienawsci a tu prosze - cieszymy sie z tego ze ktos
    bedzie pociagniety do odpowiedzialnosci. Nie wiedzac jaki bedzie wynik. A moze korzystny dla p. Bubla?
    Prosze o troche rozwagi.
    Zlota zasada jest aby traktowac innych tak jakbysmy chcieli byc sami traktowani.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka