Dodaj do ulubionych

Co o tym myslicie? Sexizm, czy nie?

23.04.05, 13:23
Fragmenty artykułu ( zrodlo Polityka)
Do tej pory zdarzało się, że reklamy w Polsce były oprotestowane ze względu
na obrazę uczuć religijnych. Tym razem poszło o seksizm i naruszenie godności
kobiet. Reklama nowych taryf Simplus Team wywołała reakcję minister Magdaleny
Środy, rzeczniczki ds. równego statusu kobiet i mężczyzn.
JOANNA PODGÓRSKA

Uczelnianym korytarzem kroczy blondyna, kołysząc rytmicznie monstrualnym
biustem. Na obcisłej koszulce ma napisane 39 gr dla swojaków (z przodu) i 78
gr dla wszystkich (z tyłu). Wpatrzeni w nią chłopcy całkowicie ignorują
płaską jak deska i niezbyt atrakcyjną koleżankę, która próbuje zwrócić ich
uwagę wołając: heja!
– Seksistowskich reklam jest wiele, ale ta jest niesłychanie prymitywna i
zebrało się w niej kilka stereotypów – mówi Magdalena Środa. – Uprzedmiotawia
kobietę, sprowadzając ją wyłącznie do roli obiektu seksualnego, a właściwie
biustu. Pojawia się w niej motyw prostytucji, bo kobieta ma na sobie nalepkę
z ceną. Wreszcie sugerując, że bohaterka jest studentką, wzmacnia obiegowe
opinie, że studentki świadczą usługi seksualne w zamian za sponsoring –
wylicza.
Czy jest o co kruszyć kopie? Czy tego typu reakcje nie będą odbierane jako
nadmierne, radykalne czy wręcz śmieszne? Czy w momencie, gdy są do
rozwiązania tak poważne problemy jak przemoc domowa, traktowanie ofiar
gwałtów, nierówności płacowe, warto się bić o stereotypy?
– Tak, bo to między innymi wizerunek kobiety jako istoty podrzędnej,
infantylnej, zredukowanej do seksualności, przeszkadza w osiągnięciu równego
statusu – odpowiada minister Środa.
Pani ładna
Stereotypy tkwią w języku wyrażając, często nawet nie do końca uświadomione,
niezwerbalizowane przekonania. Jeśli mąż mawia, że „pomaga żonie w domu”, to
wyraża tym samym przekonanie, że obowiązki domowe należą do niej, a on może
jej pomóc albo i nie. Gdy miesięcznik „Playboy”, opisując przyjęcie u
milionera, informuje, że do dyspozycji gości był świetnie wyposażony barek,
eleganckie jachty i piękne hostessy, to stoi za tym jakaś wizja kobiety.
Stereotypy działają nie tylko na wzajemne postrzeganie się płci. Prof.
Krystyna Skarżyńska ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie mówi
o zjawisku autostereotypizacji. Przytacza wyniki amerykańskich badań (w
Polsce takich nie prowadzono) nad wpływem seksistowskich stereotypów. Grupie
kobiet przedstawiono blok reklamowy, w którym bohaterki pokazywane były jako
istoty bierne, przyglądające się działaniom mężczyzn, albo jako wyłącznie
cielesne obiekty męskiej fascynacji. Potem dano im do wypełnienia testy.
Wypadły gorzej niż grupa kontrolna, jeśli chodzi o motywację do osiągnięcia
założonych celów i wiarę we własne siły. Podobny eksperyment przeprowadzono
na grupach wybitnie uzdolnionych matematycznie dziewcząt i chłopców, którym
kazano rozwiązywać zadania. W pierwszej części obie grupy osiągnęły podobne
wyniki. W drugiej, poprzedzonej prelekcją o tym, że dziewczynki mają mniejsze
niż chłopcy zdolności do nauk ścisłych, dziewczynki wypadły gorzej.
– Powiedziano im, że są gorsze i były gorsze – mówi prof. Skarżyńska. – Nie
doceniamy siły stereotypów.
Poprawność polityczna, traktowana u nas jako rodzaj terroru lub kwitowana
ironicznym uśmiechem, w zachodnim świecie weszła do zasad prostego savoir
vivre’u. Pewnych rzeczy po prostu nie wypada robić czy mówić. Czasem boleśnie
przekonują się o tym Polacy, którym na przykład w Ameryce zdarzy się
opowiedzieć w towarzystwie seksistowski dowcip i okazuje się, że jedyną
rozbawioną osobą jest sam narrator.
Obserwuj wątek
    • krzys52 Re: Co o tym myslicie? Sexizm, czy nie? 23.04.05, 16:15
      "Poprawność polityczna, traktowana u nas jako rodzaj terroru lub kwitowana
      ironicznym uśmiechem, w zachodnim świecie weszła do zasad prostego savoir
      vivre’u. Pewnych rzeczy po prostu nie wypada robić czy mówić. Czasem boleśnie
      przekonują się o tym Polacy, którym na przykład w Ameryce zdarzy się
      opowiedzieć w towarzystwie seksistowski dowcip i okazuje się, że jedyną
      rozbawioną osobą jest sam narrator."

Zanim do tego doszlo to w szkolach dyskutowane byly nie tylko podobne reklamy.
      Czasem dochodzilo do sytuacji zabawnych - ale nie powiem absurdalnych - gdy
      dziewczyna dopatrywala sie seksizmu w znaku drogowym "Przejscie dla pieszych"
      na ktorym postac meska przeprowadza rzez jezdnie postac zenska, jakby ta druga
      byla najwiekszym z tlumokow i sama nie potrafila.
      Na powyzszy argument zareagowal mlody czlowiek ktory przywolal znak "Uwaga
      zwiarzeta lesne" (ten z jeleniem). Wedlug niego znak ow to takze przejaw
      seksizmu - tym razem zwroconego przeciwko mezczyznom: "tylko samce sa takie
      glupie by wylatywac na jezdnie".

Ma racje Sroda, ze jest o co kopie kruszyc. Tym bardziej, ze seksizm
      funkcjonuje w wymiarze subiektywnym, i nie do konca - jakby chcieli dyzurni
      obroncy godnosci kobiet z lewa i prawa - nadaje sie on do generalizowania na
      uzytek wszystkich, i zawsze. To w duzej mierze indywidualna wrazliwosc. Ten sam
      zart moze byc seksistowski, badz nie, w zaleznosci od towarzystwa i sytuacji.
      Polityczna poprawnosc jest jedynie wytyczna postepowania dla osob, ktore same
      nie potrafia wykoncypowac co i kiedy mozna.

• marianna.rokita wraz z Krzysiem dziekujemy za tak liczne 23.04.05, 16:22
      glosy poparcia smile

Dobre pacynki smile))))))
    • marecki997 Re: Co o tym myslicie? Sexizm, czy nie? 23.04.05, 16:28
      Jeżeli dziewczynie w reklamie wyeksponowuje się biust a nie intelekt to zdaniem
      feministek jest seksizm. A co z reklamami, w których mężczyźni przedstawiani są
      jako kompletni idioci, których zakres myślenia ogranicza się do piwa, meczów i
      wypatrywania kiedy jakąś dziewczynę mogą klepnąć w tyłek?
      • kropekuk Fakt, ale moze zmienic pytanie: 23.04.05, 16:54
        czy reklama przypadkiem nie MUSI bazowac na stereotypie? Lub...jego lamaniu
        (Beneton), co zreszta na to samo wychodzi - obie wywoluja te same ciagi
        skojarzen.
        • marianna.rokita Re: Fakt, ale moze zmienic pytanie: 23.04.05, 17:02
          Osobiscie uwielbiam reklamy Benettona smile
          • kropekuk Ja tez, bo antyteza zawsze ciekawsza od tezy 23.04.05, 17:13
            Ale pytanie pozostaje pytaniem: czy reklama moze istniec bez stereotypu
            (antytezy stereotypu)... Nb. musze nad tym pomyslec.
            • d.nutka1 Re: Ja tez, bo antyteza zawsze ciekawsza od tezy 23.04.05, 17:20
              kropekuk napisał:

> Ale pytanie pozostaje pytaniem: czy reklama moze istniec bez stereotypu
              > (antytezy stereotypu)... Nb. musze nad tym pomyslec.

ja myślę, ze do im szerszego odbiorcy reklama się odwołuje tym bardziej musi
              opierać się o stereotypy
              antytezy stereotypu to już mniejsze grono reklamobiorców odbierze

np. reklamay...mediamark nie dla idiotów
              kogo to bawi?
              kogo te reklamy zachęcają?
              i do CZEGO przede wszystkim?
              poczuj się, ze nie jesteś idiotą i przyjdź do nas kupić sprzęt "tylko dla
              mężczyzn"
              • kropekuk Nutka, wroce do twego postu za jakis czas. 23.04.05, 17:35
                Kosze trawnik, beee...Owca by sie przydala wink
                • d.nutka1 Re: Nutka, wroce do twego postu za jakis czas. 23.04.05, 17:39
                  kropekuk napisał:

> Kosze trawnik, beee...Owca by sie przydala wink

chyba nie chcesz przystrzyc jej czarnego runa?
                  na co ci ono by było?
                  na pompony dla pacyniarzy?
                  • kropekuk Myslalem raczej, ze to owieczka mi pozre trawnik;) 23.04.05, 17:44

• d.nutka1 Re: Myslalem raczej, ze to owieczka mi pozre traw 23.04.05, 17:51
                      ścinanie ekologiczno-oszczędnościowe?
                      proponuję opatentować
                      ceny owiec pójdą do góry
                      radzę najpierw wykupić wszystkie owce i potem rzucić je na giełdę
                      zarobek murowany!
                      do czasu oczywiście nadprodukcji owiec
                      • owca_czarna Re: Myslalem raczej, ze to owieczka mi pozre traw 23.04.05, 17:55
                        d.nutka1 napisała:

> ścinanie ekologiczno-oszczędnościowe?
                        > proponuję opatentować
                        > ceny owiec pójdą do góry
                        > radzę najpierw wykupić wszystkie owce i potem rzucić je na giełdę
                        > zarobek murowany!
                        > do czasu oczywiście nadprodukcji owiec

tak, tak, nawet tu na forum są juz trzy: amarantowa i dwie czarne

czarna_owca
                      • kropekuk Hehehe...Ze trzy lata temu to tu byla pryszczyca 23.04.05, 18:57
                        (dokladnie w sasiednim shire) - nadprodukcji ni ma i dlugo nie bedzie...
                        • marianna.rokita Re: Hehehe...Ze trzy lata temu to tu byla pryszcz 23.04.05, 18:59
                          Scrapiesmile
                          • kropekuk U nas foot and mouth 23.04.05, 19:05
                            www.defra.gov.uk/footandmouth/
                            Mowilem: pryszczyca, nie zas wsciekla krowa!
                            • marianna.rokita Kropa 23.04.05, 19:13
                              do ciezkiej anielki na wirusach to ja sie znam.Wirus scrapie to wirus
                              pryszczycy krewnej opryszczki. Wsciekle krowy to BSE. Odmiana ludzka to
                              Creutzfeld - Jakob.
                              • kropekuk Marianno 23.04.05, 19:16
                                U nas nie uzywa sie nazwy "scrapie" - pojecia nie mam, co to jest! A "lapki i
                                mordki" to polska pryszczyca - po to podalem linka. Zreszta...TEZ sie nie znam,
                                nie jestem weterynarzem, a jedyna wsciekla krowa jaka znam, to nasza giniwink
                                • marianna.rokita Re: Marianno 23.04.05, 19:19
                                  Wiem smile To jest nazwa ksiazkowasmile
                                  Ja smialam sie wiele razy,ze powinnam juz dawno umrzec na Creutzfelda.Wtedy gdy
                                  byl szal na krowy angielskie i francuskie, siedzialam sobie w najlepsze w
                                  Burgundii ( 3 mce ) i wcinalam steak za steakiem. Wolowy,zeby nie bylo
                                  watpliwosci smile
                                  Wtedy jeszcze francuskie krowki reklamowano jako "wolne od BSE", nawet byly
                                  nalepki.Jak wyjechalam to sie afera zrobila, ze vaches francaises tez choruja smile
                    • owca_czarna Re: Myslalem raczej, ze to owieczka mi pozre traw 23.04.05, 17:53
                      potem trawy nie będziemy malować na zielono? smile))))))))))hehe pamiętasz Kropku
                      ta glupiznę, gdy malowałao sie trawniki przed przyjazdem niektórych partyjniaków?

czarna_owca
                      • kropekuk Nie. Zalapalem sie dopiero na polska demokracje. 23.04.05, 18:59
                        Ale dowcipy slyszalem. Nb. przy naszym klimacie to ta choroba nigdy nie
                        zolknie, za to trzeba cholere kosic maksimum co 2 tygodnie - ja mialem po
                        miesiacu po kolana!
                        • marianna.rokita Re: Nie. Zalapalem sie dopiero na polska demokrac 23.04.05, 19:01
                          Ech to trzba bylo zaprowadzic lake a na lace wypasac....
                          harem smile
                          • kropekuk Ty, bo jeszcze ten PIMPek od kosmitow uslyszy;) 23.04.05, 19:06

• owca_czarna Re: Nie. Zalapalem sie dopiero na polska demokrac 23.04.05, 19:16
                            marianna.rokita napisała:

> Ech to trzba bylo zaprowadzic lake a na lace wypasac....
                            > harem smile

na łące, z wysoką trawą to się żle pasie, wtedy najlepiej buszować smile))).

czarna_owca
                            • marianna.rokita Re: Nie. Zalapalem sie dopiero na polska demokrac 23.04.05, 19:20
                              Chodzi mi wlasnie o buschowaniesmile

smile))))

• marecki997 Re: Ja tez, bo antyteza zawsze ciekawsza od tezy 23.04.05, 17:35
                Tu nie chodzi o stereotypy, tylko o to żeby kogoś obrazić, a może chociaż jedna
                osoba głośno zaprotestuje. Twórcom reklam zależy na tym, by mówić jakie ich
                działania są kontrowersyjne. Wyobraźcie sobie taki oto scenariusz: ktoś podaje
                do sądu jakąś firmę, bo czuje że reklama produktów tej firmy go dotknęła. I co
                dalej? Sąd, proces, zainteresowanie mediów - to chyba byłaby najlepsza reklama.
                • d.nutka1 Re:wszędzie te teorie spiskowe widzą 23.04.05, 17:41
                  nawet w niewinnej reklamie

marecki997 napisał:

> Tu nie chodzi o stereotypy, tylko o to żeby kogoś obrazić, a może chociaż
                  jedna
                  >
                  > osoba głośno zaprotestuje. Twórcom reklam zależy na tym, by mówić jakie ich
                  > działania są kontrowersyjne. Wyobraźcie sobie taki oto scenariusz: ktoś
                  podaje
                  > do sądu jakąś firmę, bo czuje że reklama produktów tej firmy go dotknęła. I
                  co
                  > dalej? Sąd, proces, zainteresowanie mediów - to chyba byłaby najlepsza
                  reklama.
                • marianna.rokita Re: Ja tez, bo antyteza zawsze ciekawsza od tezy 23.04.05, 17:43
                  Marecki jasne,ze masz racje smile
                  Oczywiscie,ze najlepsza reklama jest processmile
                  Pamietasz z Benettona ksiedza calujacego sie z zakonnica? Znam bardzo malo
                  osob,ktore nie slyszaly,badz nie widzialy tego plakatu.
                  Ponadto:wlasnie dlatego Agora obawiala sie, czy podac do sadu Leppera,za
                  rozpowiadanie bzdur na temat ulg podatkowych dla Michnika itd.W koncu jednak
                  podali. No ale Lepper, przy okazji tej sprawy sadowej, niestety zrobi sobie
                  darmowy PR.....

• kropekuk A LPR i Wszapolska zrobila PR Nieznalskiej 23.04.05, 17:48
                    Podawalem tu kiedys linki nawet do ...brytyjskiej prasy bardzo lokalnej (w
                    krajowej, rzecz jasna, sprawa byla), i to online, a wiec prasy - jakby rzec -
                    bardzo sasiedzkiej wink I tak "Pasja" Nieznalskiej trafila nawet
                    pod ...angielskie strzechy!
                    Niemniej sadze, ze PR i chwyty marketingowe to nie jest stricte reklama.
                    Nb. niewiele tych procesow o plakaty Benettona w swiecie bylo...
                • kropekuk Marecki, mam cicha nadzieje ze nie jestes.... 23.04.05, 17:43
                  copywriter w jakiejs agencji reklamowej wink
                  • marianna.rokita Re: Marecki, mam cicha nadzieje ze nie jestes.... 23.04.05, 17:53
                    Nie,zdaje sie ze to policmeister smile
                    Takie mam wrazenie smile)))

Kiedys na Slasku na przystankach jedno z erotycznych czsopism przykleilo w
                    niedziele swoje reklamy.Ale sie zrobil rejwach smile Bo staruszki z KK wracalysmile))
                    Oczywiscie firma zarobila podwojnie, bo polowa slaskich gazet nie miala innego
                    tematu.

Jak skandalizowac to na calego.O mnie kiedys jeden z dziennikarzy napisal ze
                    zgroza, nota bene moj serdeczny przyjaciel, ze sprzedaje.....wlosy ( nie
                    okrelam ich rodzaju,bo przyleci wiesz ktory i sie wydzierac zacznie) za
                    zaliczeniem pocztowym. Czlowieku! Az zaczelo brakowac owej rzeczy na
                    stanie smile))) !!!!!!!!

• marianna.rokita Re: Marecki, mam cicha nadzieje ze nie jestes.... 23.04.05, 17:59
                      Az sie moj owczesny partner, chcial golic byle by tylko zarobic...
                      Niestety nie mam w zwyczaju oszukiwac kogos, kto na paczke z wlosami czeka jak
                      na zbawienie smile
                      • kropekuk Olaboga...To ja jakis niedouczony jestem... 23.04.05, 19:09
                        O tym typie fetyszyzmu jeszcze nie slyszalemwink
                        A poza tym sadze, ze padalas ofiara zawistnych bab,ktore - pozyskawszy
                        podstepem twoja siersc - wlepialy ja w gliniane lalki i te szpilkami,
                        szpilkami...
                        A wiec trzeba bylo PIMPka wypuscic - niech jego kola te stare wiedzmy.
                        Ostrogami. I to za darmo!
                        • marianna.rokita Re: Olaboga...To ja jakis niedouczony jestem... 23.04.05, 19:12
                          Magia voodoo dziala tylko na tego, kto w nie wierzysmile
                          • d.nutka1 Re: Olaboga...To ja jakis niedouczony jestem... 23.04.05, 19:23

> Magia voodoo dziala tylko na tego, kto w nie wierzysmile

podobno jednak nie tylko na tego wierzącego w woodoo

przypomniało mi się, że jak jakiś nie z parafii woodoo powiedział, ze "jak
                            zjesz owoc z tego drzewa, to na pewno umrzesz" a ten,a raczej ta nie wierzyła,
                            że te czary tak działają i zjadła i...mamy przechlapane aż do dziś za jej
                            niewiarę w magię ichniego woodoo
                            • marianna.rokita E tam przechlapane 23.04.05, 19:27
                              A gdby nie grzech pierworodny to istnialby sex, czy nie ?
                              • abprall Re: E tam przechlapane 23.04.05, 19:31
                                musi że tak, przecie bozia wyposazyla jedno w szparke a drugie w kuśke...
                                • marianna.rokita Re: E tam przechlapane 23.04.05, 19:35
                                  to jest dobre pytanie.Postawilabym je teologom.Skoro Bozia wyposazyla, to na
                                  choinke takie gadanie z grzechem pierworodnym, zakazanym owocem itd?
                                  • d.nutka1 Re: E tam przechlapane 23.04.05, 19:42

> to jest dobre pytanie.Postawilabym je teologom.Skoro Bozia wyposazyla, to na
                                    > choinke takie gadanie z grzechem pierworodnym, zakazanym owocem itd?

to nie 'Bozia wyposażyła', bo gdyby Bozia wyposażyła to byłybyśmy zawsze
                                    dziewice smile
                                    na szczęście-dla nas- ten od "wyposażenia" znał się na rzeczy lepiej niż Bozia
                                    • marianna.rokita Re: E tam przechlapane 23.04.05, 19:44
                                      No to jak tam kiedy trafie stawiam piwo temu od wyposazenia smile
                                      • d.nutka1 Re: E tam przechlapane 23.04.05, 20:22

> No to jak tam kiedy trafie stawiam piwo temu od wyposazenia smile

a ja postawię drugą kolejkę smile
                                        choż kto to wie?
                                        może moja będzie pierwsza?
                                        mam zdecydowanie w tej kolejności stawiania przewagę nad tobą, Marianno smile
                                        chociaz w tym jednym cię wyprzedzam jesli o te ilości w stawianiu chodzi smile))
                                        • marianna.rokita Re: E tam przechlapane 23.04.05, 20:26
                                          Hihi smile Niezbadane sa wyroki boskie w sumie smile
                                          W tej konkurencji nie bede sie z Toba scigac Danusiu smile

Ale w razie czego jak bedziesz tam pierwsza czekaj na mnie z piwem smile
                                          • d.nutka1 Re: E tam przechlapane 23.04.05, 20:53

>
                                            > Ale w razie czego jak bedziesz tam pierwsza czekaj na mnie z piwem smile
                                            >

masz to u mnie jak w...no nie, jak w banku to nie to miejsce smile
                                            • marianna.rokita Re: E tam przechlapane 23.04.05, 20:55
                                              Ok.Tylko pamietaj ze jak bedziesz czekala z piwem ,ktorego nie lubie tj:
                                              "Warka Strong, Warka, Goolman, EB "
                                              bede straszycsmile))))))))

• d.nutka1 Re: E tam przechlapane 23.04.05, 19:36
                                  abprall napisał:

> musi że tak, przecie bozia wyposazyla jedno w szparke a drugie w kuśke...

czy musi?
                                  chyba lepiej jak chce smile
    • owca_czarna a z Krzysiem dziękujemy, szaszłyków nie jemy 23.04.05, 17:07
      owca.czarna napisała:

> yeh! yeh! yeh!

owco w końcu ciebie złapią owco, bo za kidnaping idzie się na darmową karuzelę
      na ruszcie

kurde.pl/artykul/769/Welniana-mafia.html

hłe, hłe, hłe

Krzysiuuuuuuuuuuuuuu mam nadzieje, że otworzysz ten post, bo macham do Ciebie
      pomponami!!! heeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjj
    • teleexspres [...] 23.04.05, 17:18
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • owca_czarna Re: a co Owca je? 23.04.05, 17:34
        teleexspres napisała:

> Gó..?

od pługa odrwany dynamitem, a w domciu tylko kozy były co?

czarna_owca
        • ekoterm [...] 23.04.05, 17:37
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • piq Środa jest głupsza niż myślałem. 23.04.05, 19:25
      Ciekawe, że całe to feministyczno-lewicowe towarzystwo wzajemnej adoracji
      zajmuje się problemem tylko wtedy, jeżeli pojawia się choćby ślad płciowości.
      Kiedy trzeba walczyć z wizerunkiem kobiety-kretynki, czyli kobiety
      przedstawianej wprost jako kretynka, nikt nie kiwnie palcem. Jeśli pojawia się
      dość ordynarnej urody lufa z wielkim cycem, to znaczy że obraża się godność
      kobiecą (proponuję towarzyszce Środzie, żeby oprotestowała emisję "Słonecznego
      patrolu"). Jeżeli kobieta stoi w obliczu plamy na ścierce albo zepsutej pralki,
      a kopyrajtrzy robią z niej idiotkę - ba, dodają jako wszechwiedzącego jakiegoś
      podstarzałego lowelasa, który musi jej powiedzieć co ma zrobić z tą plamą czy
      pralką (fraza "Ale ja mam pranie!" jako reakcja na fakt, że trzeba zepsutą
      pralkę naprawić stawia moim zdaniem kobiety w wielokrotnie gorszym świetle niż
      ta durna skądinąd reklama "cyckowa").

PS. W reklamie "cyckowej" ta olana dziewczynka "heja" ma dużo bardziej
      inteligentną urodę niż ta silikonowa klępa.
      • d.nutka1 Re: Środa jest głupsza niż myślałem. 23.04.05, 19:47
        piq napisał:

> PS. W reklamie "cyckowej" ta olana dziewczynka "heja" ma dużo bardziej
        > inteligentną urodę niż ta silikonowa klępa.

lekko przesadziłeś Pigu z obroną "olanej intelektualistki", bo sugerujesz (w
        podtekscie), ze jak jakas z natury jest cytata to już inteligencji można sie u
        niej doszukać co najwyżej w numerku na bluzeczce-lub pod tą bluzeczką
        • tojajurek Chyba niektórych pogięło z ty seksizmem. 23.04.05, 20:23
          • tojajurek Re: Chyba niektórych pogięło z ty seksizmem. 23.04.05, 20:43
            Cholera, temat poszedł bez treści. Wszystko przez te imieniny.
            Uważam za chore przeginanie sprawy w każdą stronę. Zwłaszcza wmawianie ludziom
            przez "ciotki rewolucji" seksualnej, że kobieta to taki mężczyzna bez kuśki.
            Całe lata moich osobistych doświadczeń wskazują, że tak nie jest!
            Seksualność człowieka i reagowanie na płeć odmienną jest naturalną cechą
            człowieka (jakże miłą), bez której nie tylko nie byłoby poetów, ale gatunek
            ludzki wyginąłby dawno.
            Oczywiście, że nie należy wulgaryzować sprawy, z czym się nieraz spotykamy.
            Kobieta to nie tylko "gadające cycki", a mężczyzna nie jest
            jedynie "popychaczem" swojego interesu. Żadne jednak gadanie w imię poprawności
            politycznej nie zmieni biologicznej i psychicznej natury ludzkiej płciowości.
            Nie potrzeba też mnożyć bytów, aby odróżnić chamstwo, wulgarność i handel
            seksem od normalnych ludzkich odruchów.

Pozdrawiam szczególnie mariannę.rokitę za podjęcie tematu nie związanego, ani z
            Kościołem, ani z polityką.
            • marianna.rokita dziekuje jurek :) 23.04.05, 20:49
              nie ukrywam jednak, ze o polityce uwielbiam dyskutowac, a teologia i prawo
              kanoniczne o dziwo mnie interesuja smile
              wiec jak czasem zacze to zacisnij zabki smile

Napisales:
              " Zwłaszcza wmawianie ludziom
              pzez "ciotki rewolucji" seksualnej, że kobieta to taki mężczyzna bez kuśki"-o
              ile dobrze pamietaj jednym z pionierow owego wmawiania byl niejaki Sigmund
              Freud, ktory twierdzil, ze kazda kobieta ma kompleks braku penisa....
              Freudowi, bez watpienia nalezy sie hold za stworzenie podwalin do
              psychoanalizy, ale jak wskazuja coraz czesciej badania, w wielu kwestiach on
              sie po prostu mylil.

Buzkasmile

• d.nutka1 Re: dziekuje jurek :) 23.04.05, 20:57

> Napisales:
                > " Zwłaszcza wmawianie ludziom
                > pzez "ciotki rewolucji" seksualnej, że kobieta to taki mężczyzna bez kuśki"-o
                > ile dobrze pamietaj jednym z pionierow owego wmawiania byl niejaki Sigmund
                > Freud, ktory twierdzil, ze kazda kobieta ma kompleks braku penisa....

kompleks braku penisa?
                no oczywiście!
                wszystkie dziewice-zwłaszcza te wtórne- ten kompleks mają!
                czy ten Frojd nie mógł wymyślić coś bardziej orginalnego?
              • kropekuk Podobno to projekcja jego wlasnych kompleksow i 24.04.05, 01:52
                traumy z dziecinstwa wink
                • marianna.rokita Re: Podobno to projekcja jego wlasnych kompleksow 24.04.05, 01:56
                  To nie on smile
                  • kropekuk Kto, Freud?...Mowie serio. /nt 24.04.05, 01:58

• marianna.rokita Re: Kto, Freud?...Mowie serio. /nt 24.04.05, 02:02
                      Ech hihi myslalam o wielonickowcu smile

Co do Freuda - to niewykluczone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka