Gość: V.C. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 14:02 Monetarystyczny beton znowu górą ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ten Re: Stopy procentowe bez zmian ... IP: *.sympatico.ca 20.07.02, 00:33 A mialo byc inaczej??? 10 Odpowiedz Link Zgłoś
ptwo Re: Stopy procentowe bez zmian ... 20.07.02, 00:36 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Monetarystyczny beton znowu górą ! Oby jak najdłużej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Stopy procentowe bez zmian ... IP: *.acn.waw.pl 20.07.02, 02:55 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Monetarystyczny beton znowu górą ! Tęsknisz do wyższej inflacji , niskich odsetek depozytowych i słabej złotówki ? Gratuluję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Stopy procentowe bez zmian ... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.07.02, 16:57 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Monetarystyczny beton znowu górą ! > > > Tęsknisz do wyższej inflacji , niskich odsetek depozytowych i słabej złotówki ? > Z inflacja zeszkiśmy już poniżej poziomu w UE . A podobno nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu ... "Odsetki depozytowe" od dawna są bardzo niskie , szczególnie , gdy porówna się je do skandalicznie wysokiego oprocentowania kredytów ... Np. mój ROR oprocentowany jest w na 1,8 % w skali roku . Nasza waluta jest za mocna . Euro powinno kosztować co najmniej 5 zł . A może jesteś importerem ? Odpowiedz Link Zgłoś
hazet_95 Re: Stopy procentowe bez zmian ... 20.07.02, 17:16 Gość portalu: V.C. napisał(a): > "Odsetki depozytowe" od dawna są bardzo niskie , > szczególnie , gdy porówna się je do skandalicznie > wysokiego oprocentowania kredytów ... Co do tego mają stopy procentowe? "Skandalicznie wysokie oprocentowanie kredytów" jest efektem emisji obligacji SP na dużą skalę. Bankom NIE OPŁACA się udzielać kredytów. > Np. mój ROR oprocentowany jest w na 1,8 % w skali roku Mój też. Gdybym był złosliwy, to zapytałbym, jakie było oprocentowanie Twojego ROR-u, gdy stopty procentowe oscylowały wokół 19-20 % (to nie tak dawno). Więc może je podniesć??? > Nasza waluta jest za mocna . Euro powinno kosztować co > najmniej 5 zł . Dlaczego tylko 5 PLZ/EUR? Przecież 10 PLZ/EUR byłoby lepsze? Wystarczy, żeby rząd przestał się wreszcie zadłużać - resztę zrobi rynek. I to rynek osądzi, czy PLZ jest za mocna, czy w sam raz - opinia socjalisty V.C. z założenia (bo socjalista!) nie jest wiarygodna... Pozdro - monetarysta HZ95 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Stopy procentowe bez zmian ... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.07.02, 18:01 hazet_95 napisał: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > "Odsetki depozytowe" od dawna są bardzo niskie , > > szczególnie , gdy porówna się je do skandalicznie > > wysokiego oprocentowania kredytów ... > > Co do tego mają stopy procentowe? "Skandalicznie wysokie > oprocentowanie kredytów" jest efektem emisji obligacji > SP na dużą skalę. Bankom NIE OPŁACA się udzielać > kredytów. Więc może je znacjonalizować ? > > > Np. mój ROR oprocentowany jest w na 1,8 % w skali roku > > Mój też. Gdybym był złosliwy, to zapytałbym, jakie było > oprocentowanie Twojego ROR-u, gdy stopty procentowe > oscylowały wokół 19-20 % (to nie tak dawno). Więc może > je podniesć??? > > > Nasza waluta jest za mocna . Euro powinno kosztować co > > najmniej 5 zł . > > Dlaczego tylko 5 PLZ/EUR? Przecież 10 PLZ/EUR byłoby > lepsze? > Wystarczy, żeby rząd przestał się wreszcie zadłużać - > resztę zrobi rynek. I to rynek osądzi, czy PLZ jest za > mocna, czy w sam raz - opinia socjalisty V.C. z > założenia (bo socjalista!) nie jest wiarygodna... Jednak jesteś złośliwy .. "Rynek jest głupi" George Soros Odpowiedz Link Zgłoś
__ktos__ Re: Stopy procentowe bez zmian ... 20.07.02, 18:05 Gość portalu: V.C. napisał(a): > hazet_95 napisał: > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > "Odsetki depozytowe" od dawna są bardzo niskie , > > > szczególnie , gdy porówna się je do skandalicznie > > > wysokiego oprocentowania kredytów ... > > > > Co do tego mają stopy procentowe? "Skandalicznie wysokie > > oprocentowanie kredytów" jest efektem emisji obligacji > > SP na dużą skalę. Bankom NIE OPŁACA się udzielać > > kredytów. > > Więc może je znacjonalizować ? Jasne, wtedy banki pieniedzy nie beda mialy w ogole. A w kazdym razie moich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łysy Re: Stopy procentowe bez zmian ... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 00:07 hazet_95 napisał: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > "Odsetki depozytowe" od dawna są bardzo niskie , > > szczególnie , gdy porówna się je do skandalicznie > > wysokiego oprocentowania kredytów ... > > Co do tego mają stopy procentowe? "Skandalicznie wysokie > oprocentowanie kredytów" jest efektem emisji obligacji > SP na dużą skalę. Bankom NIE OPŁACA się udzielać > kredytów. > > > Np. mój ROR oprocentowany jest w na 1,8 % w skali roku > > Mój też. Gdybym był złosliwy, to zapytałbym, jakie było > oprocentowanie Twojego ROR-u, gdy stopty procentowe > oscylowały wokół 19-20 % (to nie tak dawno). Więc może > je podniesć??? > > > Nasza waluta jest za mocna . Euro powinno kosztować co > > najmniej 5 zł . > > Dlaczego tylko 5 PLZ/EUR? Przecież 10 PLZ/EUR byłoby > lepsze? > Wystarczy, żeby rząd przestał się wreszcie zadłużać - > resztę zrobi rynek. I to rynek osądzi, czy PLZ jest za > mocna, czy w sam raz - opinia socjalisty V.C. z > założenia (bo socjalista!) nie jest wiarygodna... > > Pozdro - monetarysta HZ95 Aty oczywiście wiesz lepiej co jest dobre dla polskiej gospodarki.Może odpowiesz co to za rynek wyznacza wartość waluty , gdy deficyt w wymianie towarowej wynosi - 10mld dol. rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ptwo Re: Stopy procentowe bez zmian ... 20.07.02, 20:08 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Gość portalu: wikul napisał(a): > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > Monetarystyczny beton znowu górą ! > > > > > > Tęsknisz do wyższej inflacji , niskich odsetek depozytowych i słabej > złotówki ? > > > Z inflacja zeszkiśmy już poniżej poziomu w UE . A podobno nadgorliwość jest > gorsza od faszyzmu ... > > "Odsetki depozytowe" od dawna są bardzo niskie , szczególnie , gdy porówna się > > je do skandalicznie wysokiego oprocentowania kredytów ... > > Np. mój ROR oprocentowany jest w na 1,8 % w skali roku . > > Nasza waluta jest za mocna . Euro powinno kosztować co najmniej 5 zł . > > A może jesteś importerem ? > > A skąd wiesz, że euro winno kosztować 5 zł? Wyliczyłeś to? Poza tym przypominam, że jakikolwiek byłby kurs PLN do euro, dla jednych będzie za niski, dla innych za wysoki. Kurs istniejący jest więc kompromisem między pobożnymi życzeniami importerów i eksporterów. Czy tak bardzo Cię dziwi, że oprocentowanie kredytów jest tak wysokie? Bo mnie nie! Mając do wyboru udzielenie kredytu na 12% firmie lub osobie prywatnej, powiedzmy 100.000 zł, ryzykując jego nieściągalność (wiemy jak działają sądy), a zakup obligacji Sk. P. za 100.000 zł na 10%, każdy trzeźwy wybierze to drugie, bo to jest lokata o minimalnym ryzyku; bez kiwania palcem w bucie daje po roku 10.000 zł bez żadnych dodatkowych kosztów. Z kolei przy takim oprocentowaniu większośc firm ubiegających się o kredyt nie potrafi się wykazać zdolnością kredytową i w efekcie kredytu nie dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Stopy procentowe bez zmian ... IP: *.acn.waw.pl 21.07.02, 02:13 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Gość portalu: wikul napisał(a): > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Monetarystyczny beton znowu górą ! > > Tęsknisz do wyższej inflacji , niskich odsetek depozytowych i słabej > złotówki ? > Z inflacja zeszkiśmy już poniżej poziomu w UE . A podobno nadgorliwość jest > gorsza od faszyzmu ... > "Odsetki depozytowe" od dawna są bardzo niskie , szczególnie , gdy porówna się > je do skandalicznie wysokiego oprocentowania kredytów ... > Np. mój ROR oprocentowany jest w na 1,8 % w skali roku . > Nasza waluta jest za mocna . Euro powinno kosztować co najmniej 5 zł . > A może jesteś importerem ? Nie , ale jestem konsumentem i w przeciwieństwie do ciebie pamiętam czym była wysoka inflacja i słaba złotówka . A ile traci Polska na spłacie długów przy słabnacej złotówce można mniej więcej obliczyć . Wbrew twojemu przekonaniu większość przedsiębiorców też jest za mocna złotówką . PS.Twoja wymarzona relacja złotówki do Euro (5 zł) spowodowałaby wzrost cen np. paliw o co najmniej 20 % . O to ci chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Stopy procentowe bez zmian ... IP: *.acn.waw.pl 21.07.02, 02:22 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Gość portalu: wikul napisał(a): > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > Monetarystyczny beton znowu górą ! > > > Tęsknisz do wyższej inflacji , niskich odsetek depozytowych i słabej > > złotówki ? > > Z inflacja zeszkiśmy już poniżej poziomu w UE . A podobno nadgorliwość je > st > > gorsza od faszyzmu ... > > "Odsetki depozytowe" od dawna są bardzo niskie , szczególnie , gdy porówn > a > się > > je do skandalicznie wysokiego oprocentowania kredytów ... > > Np. mój ROR oprocentowany jest w na 1,8 % w skali roku . > > Nasza waluta jest za mocna . Euro powinno kosztować co najmniej 5 zł . > > A może jesteś importerem ? > > > Nie , ale jestem konsumentem i w przeciwieństwie do ciebie pamiętam czym była > wysoka inflacja i słaba złotówka . A ile traci Polska na spłacie długów przy > słabnacej złotówce można mniej więcej obliczyć . Wbrew twojemu przekonaniu > większość przedsiębiorców też jest za mocna złotówką . > PS.Twoja wymarzona relacja złotówki do Euro (5 zł) spowodowałaby wzrost cen np > paliw o co najmniej 20 % . O to ci chodzi ? To także wzrost cen całego importu zaopatrzeniowego, a więc i cen większości produktów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś