Gość: V.C. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 15:24 www.lewica.pl/?dzial=swiat&id=1290 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samsaranathanal VC: oddajesz pole? 07.08.02, 16:01 Wciąż czekam na Twój merytoryczny głos w wątkach: 1. Lewica górą w Boliwii 2. Wysokie podatki w interesie wielkich kapitalistów 3. Lewico! SLD Was zdradza. 4. Następna zagadka (dla Lewicy głównie) (chociaż tam już Blong reprezentuje Lewicę gospodarczą, więc jakby ciśnienie do poznania Twojej opinii mam jakby mniejsze) Szczególnie interesuje mnie Twoja odpowiedź na pytanie: Czy zgadzasz sie z tezą, że obciążenia na rzecz państwa są przyczyną drożyzny i niekonkurencyjności polskich firm. VC nie unikasz merytorycznej dyskusji, prawda? pozdrawiam Sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Do Sama IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 16:33 samsaranathanal napisał: > Wciąż czekam na Twój merytoryczny głos w wątkach: > > 1. Lewica górą w Boliwii > 2. Wysokie podatki w interesie wielkich kapitalistów > 3. Lewico! SLD Was zdradza. > 4. Następna zagadka (dla Lewicy głównie) (chociaż tam już Blong reprezentuje > Lewicę gospodarczą, więc jakby ciśnienie do poznania Twojej opinii mam jakby > mniejsze) > > Szczególnie interesuje mnie Twoja odpowiedź na pytanie: > > Czy zgadzasz sie z tezą, że obciążenia na rzecz państwa są przyczyną drożyzny i > > niekonkurencyjności polskich firm. > > VC nie unikasz merytorycznej dyskusji, prawda? > > pozdrawiam > > Sam Nie uważam się za samozwańczego rzecznika całej lewicy , dlatego nie poczuwam się do obowiązku dyskusji na każdy temat , który narzucisz . Jeśli chodzi o drożyznę i wysokie podatki , to prym wiedzie m.in. Norwegia . Mimo to siła nabywcza mieszkańców tego kraju należy do najwyższych na świecie , a Norwegów stać praktycznie na wszystko . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Do Sama - o konkurencyjności IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 18:44 Polskie firmy są mało konkurencyjne na rynkach zagranicznych przede wszystkim z powodu zawyżonego kursu złotówki . Dolar/euro powinny kosztować conajmniej 5 zł . Odpowiedz Link Zgłoś
samsaranathanal VC: Tak czy nie? 07.08.02, 18:59 1. Sam założyłes wątek: Lewica górą w Boliwii - nie ja narzucam tematu ja jedynie odpowiadam. I oczekuję odzewu od autora wątku. Za dużo wymagam? Wybacz... 2. Opowiedź na pytanie: Czy zgadzasz się z tezą (ostatnio zaprezentował ją SLD) zajmuje do 30 sek (zależy jak szybko potrafisz napisać TAK lub NIE). I nadal czekam na odpowiedź: Czy zgadzasz się z tezą, że obciążenia na rzecz państwa powodują drożyznę i niekonkurencyjność polskich firm. pozdrawiam Sam Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Do Sama - o konkurencyjności 08.08.02, 00:23 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Polskie firmy są mało konkurencyjne na rynkach zagranicznych przede wszystkim > z powodu zawyżonego kursu złotówki . > > Dolar/euro powinny kosztować conajmniej 5 zł . A dlaczego akurat 5 zł? A nie na przyklad 4,98 albo 6,01 lub 12,21? Masz jakieś wyliczenia, które by na to wskazywały? Po drugie: jeżeli przyjąć cenę detaliczną jakiegokolwiek wyrobu sprzedawanego w Polsce (obojętnie: buty, gazeta, papierosy, sznurowadła) za 100, ile jest w tym (przeciętnie) podatków, akcyzy itp.? Po trzecie: jaka jest wydajność pracy przeciętnego pracownika, w przeciętnej polskiej firmie - w porownaniu z przeciętnym pracownikiem, w przeciętnej firmie norweskiej, szwajcarskiej, włoskiej czy amerykańskiej? Po czwarte: jakie koszty ponoszą polskie firmy wskutek nieudolności urzędów, wadliwie działającego sądownictwa (np. wydziały ksiąg wieczystych), fatalnego stanu dróg, kiepskiej telekomunikacji, indolencji policji, prokuratury, komorników itd.? Po piąte: jaki straty ponoszą polskie firmy wskutek niefrasobliwości pracowników, zarządów a nawet właścicieli, bądź zwykłego braku kwalifikacji czy nawet tylko wyobraźni? Gdy odpowiesz na te pytania, znajdziesz także odpowiedź na inne: dlaczego polskie firmy nie są konkurencyjne wobec niemieckich, norweskich, brytyjskich itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś