Dodaj do ulubionych

WARIANT SZWAJCARSKI

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 23:43
W jednym ze szwajcarskich kantonow do lokalnego parlamentu wdarl sie
mezczyzna po czym zaczal strzelac, rzucil granat i koktail Molotowa.
Strach pomyslec co sie bedzie dzialo na pierwszym posiedzeniu nowo wybranego
parlamentu w Polsce. Jeszcze jakis niezadowolony ze skladu sejmu wyborca wezmie
przyklad ze szwajcarskiego kolegi i granatem zmodyfikuje liczbe glosow na Wiejskiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: max 60% potencjalnych terrorystów w Polsce?:) IP: *.net.bialystok.pl 27.09.01, 23:54
      Gość portalu: Balzer napisał(a):

> W jednym ze szwajcarskich kantonow do lokalnego parlamentu wdarl sie
      > mezczyzna po czym zaczal strzelac, rzucil granat i koktail Molotowa.
      > Strach pomyslec co sie bedzie dzialo na pierwszym posiedzeniu nowo wybranego
      > parlamentu w Polsce. Jeszcze jakis niezadowolony ze skladu sejmu wyborca wezmie
      > przyklad ze szwajcarskiego kolegi i granatem zmodyfikuje liczbe glosow na Wiejs
      > kiej.

a mógł pomieszkac w Polsce i wrocic do domciu z powrotem ciekawe czy historia by
      sie inaczej potoczyła ...
      • civic_vtec Re: 60% potencjalnych terrorystów w Polsce?:) 28.09.01, 10:21
        Gość portalu: max napisał(a):

> Gość portalu: Balzer napisał(a):
        >
        > > W jednym ze szwajcarskich kantonow do lokalnego parlamentu wdarl sie
        > > mezczyzna po czym zaczal strzelac, rzucil granat i koktail Molotowa.
        > > Strach pomyslec co sie bedzie dzialo na pierwszym posiedzeniu nowo wybrane
        > go
        > > parlamentu w Polsce. Jeszcze jakis niezadowolony ze skladu sejmu wyborca w
        > ezmie
        > > przyklad ze szwajcarskiego kolegi i granatem zmodyfikuje liczbe glosow na
        > Wiejs
        > > kiej.
        >
        > a mógł pomieszkac w Polsce i wrocic do domciu z powrotem ciekawe czy historia b
        > y
        > sie inaczej potoczyła ...

Chyba pobyt w Polsce nie pomoglby temu czlowiekowi...
        Obywatel szwajcarski przyzwyczajony do powaznego traktowania jego glosu u nas
        mialby problemy juz na najnizszym szczeblu administracji. Zmiana miejsca
        zamieszkania i zameldowanie sie, uzyskanie zezwolenia na pobyt, wpisy w
        dokumentach. Zagrozony bylby nie Sejm a Urzad Gminy.
        Swoja droga poziom zbiurokratyzowania procedur w Szwajcarii przy roznych
        przepisach w kantonach (jest ich ponad 20) doprowadza do bezsensow. Przyklad (moj
        wlasny) - polroczna praca przy realizacji projektu przez firme szwedzka, zlozenie
        wniosku do urzedu zaraz po przyjezdzie i odpowiedz... po 5 miesiacach, pozytywna -
        bo nie bylo podstaw do odrzucenia. Czesc kolegow uzyskala zezwolenia juz po
        wyjezdzie. Szwajcarzy w referendum odrzucili pomysl wejscia do UE. Po co im cudza
        biurokracja, gdy maja wlasna na tak wysokim poziomie.

• Gość: max do Vitecka ;) IP: *.net.bialystok.pl 28.09.01, 18:08
          > Chyba pobyt w Polsce nie pomoglby temu czlowiekowi...
          > Obywatel szwajcarski przyzwyczajony do powaznego traktowania jego glosu u nas
          > mialby problemy juz na najnizszym szczeblu administracji. Zmiana miejsca
          > zamieszkania i zameldowanie sie, uzyskanie zezwolenia na pobyt, wpisy w
          > dokumentach. Zagrozony bylby nie Sejm a Urzad Gminy.

alez tamto to był parlament lokalny!

> Swoja droga poziom zbiurokratyzowania procedur w Szwajcarii przy roznych
          > przepisach w kantonach (jest ich ponad 20) doprowadza do bezsensow. Przyklad (m
          > oj
          > wlasny) - polroczna praca przy realizacji projektu przez firme szwedzka, zlozen
          > ie
          > wniosku do urzedu zaraz po przyjezdzie i odpowiedz... po 5 miesiacach, pozytywn
          > a -
          > bo nie bylo podstaw do odrzucenia. Czesc kolegow uzyskala zezwolenia juz po
          > wyjezdzie. Szwajcarzy w referendum odrzucili pomysl wejscia do UE. Po co im cud
          > za
          > biurokracja, gdy maja wlasna na tak wysokim poziomie.

Mowisz o Szwecji czy Szwajcarii?

• civic_vtec Re: do Maxa ;) ;) ;) 28.09.01, 18:19

> alez tamto to był parlament lokalny!
            >
            A i właśnie - w Szwajcarii interwencja na poziomie parlamentu kantonalnego - bo
            jest w miarę blisko wyborcy (są kantony, gdzie nadal głosowanie odbywa się
            poprzez podniesienie reki na walnym zgromadzeniu wszystkich obywateli!). W Polsce
            jakże często już urzędnik szczebla podstawowego jest dla petenta bogiem (wg tegoż
            urzednika).

> Mowisz o Szwecji czy Szwajcarii?
            >
            Było jak trzeba - nazwy podobne, ale poziom mojej demencji umysłowej pozwala mi
            jeszcze odróżnić dwa europejskie państwa na Szw. smile

Szwedzkie pozdrowienia - vtec
            • Gość: max jakzem bym smiał Vitecku! :] IP: *.net.bialystok.pl 28.09.01, 18:23
              civic_vtec napisał(a):

> Gość portalu: max napisał(a):
              >
              > > alez tamto to był parlament lokalny!
              > >
              > A i właśnie - w Szwajcarii interwencja na poziomie parlamentu kantonalnego - bo
              >
              > jest w miarę blisko wyborcy (są kantony, gdzie nadal głosowanie odbywa się
              > poprzez podniesienie reki na walnym zgromadzeniu wszystkich obywateli!). W Pols
              > ce
              > jakże często już urzędnik szczebla podstawowego jest dla petenta bogiem (wg teg
              > oż
              > urzednika).
              >
              > > Mowisz o Szwecji czy Szwajcarii?
              > >
              > Było jak trzeba - nazwy podobne, ale poziom mojej demencji umysłowej pozwala mi
              >
              > jeszcze odróżnić dwa europejskie państwa na Szw. smile
              >
              > Szwedzkie pozdrowienia - vtec

Spokojnie Vtec! myslalem ze mowisz o Szwecji luzik! wink ( mam alergie na słowo
              Szwecja )

pozdrwiam serdecznie!:>
              • civic_vtec Re: jakzem ja bym śmiał posądzać! :] 28.09.01, 18:35

> Spokojnie Vtec! myslalem ze mowisz o Szwecji luzik! wink ( mam alergie na słowo
                > Szwecja )

A Ty myślisz, że ja Szwecję kocham i bronić jej będę do upadłego? Lubię oglądać
                ich królewski okręt Vasa - bo go zbudowali na wojnę z Polską i od razu utopili,
                mądrale.

Na alergię - alergolog wink

Ciepłe pozdrowienia spod koła podbiegunowego

vtec
                • Gość: max Vaaasaap ;) IP: *.net.bialystok.pl 28.09.01, 19:07
                  civic_vtec napisał(a):

> Gość portalu: max napisał(a):
                  >
                  > > Spokojnie Vtec! myslalem ze mowisz o Szwecji luzik! wink ( mam alergie na sł
                  > owo
                  > > Szwecja )
                  >
                  > A Ty myślisz, że ja Szwecję kocham i bronić jej będę do upadłego?

Prosze tylko nie to! nie padaj! wink
                  • civic_vtec Re: Vaaasaap ;) 28.09.01, 19:23

> Prosze tylko nie to! nie padaj! wink

Z góry na pewno nie - byłyby kłopoty, a poza tym to nie ja po palmach łażę smile

Ja to sobie paść mogę - do nóżek ślicznych. Zabieraj te swoje kopyta! wink

vtec

• Gość: max Mam prosbe do forumowiczy tych ktorzy mieszkaja w Szwajcarii! IP: *.net.bialystok.pl 28.09.01, 18:11
      prosze o opinie na temat jak działa urzednik Szwajcarski ( w domysle dokładny
      jak zegarek? )
      • civic_vtec Re: Mieszkalem 9 miesiecy 28.09.01, 18:30

> prosze o opinie na temat jak działa urzednik Szwajcarski ( w domysle dokładny
        > jak zegarek? )

Zegarki szwajcarskie chyba już nie te co dawniej, a może po prostu czasy stawiają
        wyższe wymagania? Koleje szwajcarskie też nie zawsze jak zegarki. A urzędnicy?

Regionalne biuro meldunkowe. 5 klientów z zagranicy (Polacy) do odpytania w
        związku z wnioskiem o zezwolenie na pobyt. Biuro jedno, formularze te same,
        procedury chyba też. Czas odpytywania od 5min. do 1/2godz. Tylko jedno pytanie to
        samo dla wszystkich - wyznanie. Reszta według zupełnie innych zestawów.
        A propos wyznania - zostałem zakwalifikowany jako dysydent z komentarzem -
        podatków płacić nie chce smile Ale atmosfera b. miła.

pozdro jak Alpy - vtec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka